PDA

View Full Version : Nova "gluva soba" - bez plafona?

Miha Blaze
23-09-2011, 02:26 PM
Nenade, ajd molim te za mene napisi kako bi ti resio izolaciju plafona (da je sto veca izolaciona moc, sto manje da izlazi zvuka napolje)... imam gotovo identicnu situaciju kao sto je ovaj studio (drvene grede na plafonu, na kojima su daske debele 2,5 cm naslagane i to sve prekriveno slojevima lesonita) iznad toga ima i neki kosi krov sa crepom, sto dodaje malo na izolaciji...

Treba mi odgovor sto pre, posto sam imao ideju da spustim plafon malo knauf kartonskim plocama a iznad njega da postavim 10cm neke guste kamene vune... 80 ili 120kg/m3...

Koje bi bilo tvoje resenje?

Pozdrav!

Miha Blaze
23-09-2011, 03:00 PM
Dakle prosirujemo se malo, uzimamo i prostoriju pored naseg studija...

Dimenzije sobe su 5,9 x 6,2... plan je da to bude nova "gluva soba"

Glavni problem pored akustickog tretmana jeste sto soba gotovo da nema plafon, to je prizemna gradjevina, na visini od 3m su grede drvene koje drze daske koje imitiraju plafon (svega par cm debljine) iznad dasaka je lesonit a iznad lesonita je kosi krov sa crepom... dakle plafonska izolacija je skoro nikakva kako je poboljsati???

Moja ideja je bila da spustim (najmanje koliko je potrebno) plafon (grede su na visini od 3m a lesonit, tj daske, kvazi plafon na 3,2m) knauf gipsanim plocama pa onda da iznad knaufa naslazem kamenu vunu velike gustine (desetku) kako bih imao sto bolju izolaciju te nazovimo pregrade tj plafona... Ima li neko bolje a jeftinije resenje???

Drugi problem je delimicno i resen a to je akusticka obrada prostora...
Namera mi je da skratim prostoriju "vizuelno" zavesom gustom naboranom za 1 m a da u taj prostor ostavljam visak opreme, instrumente i neke slicne stvari jer za tako nesto nemam prostora negde drugde u studiju...
Sledeca ideja je da se naprave modularni paneli, po uzoru na Mike Valea, jer to nije moj prostor, pa bi bilo lepo te panele nositi sa sobom jednog dana ;)

Ne zelim da ta gluva soba bude previse umrtvljena, zelim je samo malo ugusiti, a da ostane zivahnija... Koju kamenu vunu preporucujete, mislim na gustinu za te panele? Sto se tice broja panela, pravicu ih sve do trenutka dok mi se ne ucini da je dovoljno ziva a opet dovoljno mrtva (metodom slusanja i probanja)

Evo i svezih cena:
Knauf:
P - 75kg/m3 947 din/m2
PVF - 80 kg/m3 1160 din/m2
TF - 100 kg/m3 1290 din/m2
T - 120 kg/m3 1490 din/m2
KRD najgusca, po njoj se moze i gaziti ili oblagati fasada 200 kg/m3 1821 din/m2

Plus, da li neko zna gde u Beogradu moze da se kupi tkanina kojom bih prekrio te panele, za sad sam se odlucio za CRNU boju panela tako da ce i tkanina biti crna.

Za nedelju dana pocinju radovi, tako da molio bih za neke "hitne" savete :))

Pozdrav!

quake2
23-09-2011, 08:27 PM
Nenade, ajd molim te za mene napisi kako bi ti resio izolaciju plafona (da je sto veca izolaciona moc, sto manje da izlazi zvuka napolje)... imam gotovo identicnu situaciju kao sto je ovaj studio (drvene grede na plafonu, na kojima su daske debele 2,5 cm naslagane i to sve prekriveno slojevima lesonita) iznad toga ima i neki kosi krov sa crepom, sto dodaje malo na izolaciji...

Treba mi odgovor sto pre, posto sam imao ideju da spustim plafon malo knauf kartonskim plocama a iznad njega da postavim 10cm neke guste kamene vune... 80 ili 120kg/m3...

Pozdrav!

Napisacu ti sta sam ja planirao,a Nenad ce vec reci svoje misljenje.Na dasku ides sa najlonom ili folijom za te namene da bi se zastitio od eventualnog prokisnjavanja ako je nema odozgo.Posle toga gipsana ploca,pa OSB ploca,pa kamena vuna 15 ili 20cm,pa opet OSB i opet gips a najbolje sve to poduplano (sem kamene vune) ako imas mesta.Onda unutrasnja akustika,viseci drveni rostilj 10cm odvojen i u njemu azmafon da se nebi davili u prasini i preko platno ako je rezija u pitanju...ako je recording room,onda kao finis brodski pod ili sta si vec planirao.Pozzzz

boggy
23-09-2011, 08:53 PM
Napisacu ti sta sam ja planirao,a Nenad ce vec reci svoje misljenje.Na dasku ides sa najlonom ili folijom za te namene da bi se zastitio od eventualnog prokisnjavanja ako je nema odozgo.Posle toga gipsana ploca,pa OSB ploca,pa kamena vuna 15 ili 20cm,pa opet OSB i opet gips a najbolje sve to poduplano (sem kamene vune) ako imas mesta.Onda unutrasnja akustika,viseci drveni rostilj 10cm odvojen i u njemu azmafon da se nebi davili u prasini i preko platno ako je rezija u pitanju...ako je recording room,onda kao finis brodski pod ili sta si vec planirao.Pozzzz
Ako zvucno izolujes neku kancelariju to nije ni tako lose, jedino sto nemas izolaciju ispod 100Hz, koja ti za kancelariju ni ne treba.
Takodje, termo izolacija ce biti odlicna.
Moj predlog je ipak puna betonska ploca u istoj (ukupnoj) debljini na plafonu, ako se zeli STO BOLJA izolacija na niskim frevencijama, pod uslovom da konstrukcija moze da izdrzi.

NLP
23-09-2011, 10:38 PM

Pozdrav!

Pa ne bi bilo loše da to vidim i koliko trebaš Transmission Lossa:
u principu može duble leaf kojeg je opisao Quake...
Ako ne treba TL više nego cca. 50dB ja osobno koristim gips + mdf + gips... iznad srednje tvrda vuna recimo 30-50kg/m3... inače duplirano slično kao Quake... a sve skupa obješeno na viskoelastičkim elementima, bez toga nije to to. Takav spušteni strop ne sme da se direktno dodiruje stena kao plivajuči pod...
Tamo gdje su te zračne "fuge" se izdatno zasmoljuju recimo sa bitumenom jer je jeftin in sasvim dobar. ... ima dandanas rješenja i u tubi za pištolj pa ne treba upotrebljavati otvorenu vatru i topiti bitumen...

Slično rešenje, modifikacija laganog Knauf spuštenog krova možeš da vidiš u threadu Mike Vale od nule do finala, sve je pofotkano (ali na John Sayersu su padale kritike ne samo zbog krova... njihovo razumjevanje akustike je veoma labavo...), studio je ispao veoma dobro.

Miha Blaze
24-09-2011, 01:51 PM
Pa ne bi bilo lo?e da to vidim i koliko treba? Transmission Lossa:
u principu mo?e duble leaf kojeg je opisao Quake...
Ako ne treba TL vi?e nego cca. 50dB ja osobno koristim gips + mdf + gips... iznad srednje tvrda vuna recimo 30-50kg/m3... inače duplirano slično kao Quake... a sve skupa obje?eno na viskoelastičkim elementima, bez toga nije to to. Takav spu?teni strop ne sme da se direktno dodiruje stena kao plivajuči pod...
Tamo gdje su te zračne "fuge" se izdatno zasmoljuju recimo sa bitumenom jer je jeftin in sasvim dobar. ... ima dandanas rje?enja i u tubi za pi?tolj pa ne treba upotrebljavati otvorenu vatru i topiti bitumen...

Slično re?enje, modifikacija laganog Knauf spu?tenog krova mo?e? da vidi? u threadu Mike Vale od nule do finala, sve je pofotkano (ali na John Sayersu su padale kritike ne samo zbog krova... njihovo razumjevanje akustike je veoma labavo...), studio je ispao veoma dobro.

Jel to ova slika? Ovo levo je sendvic gipsa i mdfa? a iza toga (u mom slucaju iznad srednje teska kamena vuna?) Koliko je dovoljno daleko da bude od zidova plafon (da ga ne bi dodirivao) milimetar? I onda sve te rupe posle zaptijem bitumenom, ako sam razumeo? Pozdrav i hvala ;)

http://rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=4401&stc=1&d=1228702264

boggy
24-09-2011, 02:46 PM
Pa ne bi bilo loše da to vidim i koliko trebaš Transmission Lossa:
u principu može duble leaf kojeg je opisao Quake... ......
Koliko vidim na John Sayers forumu, kod Mike Valeta si imao pored "double leaf", tra-la-la... , pre svega armiranu betonsku plocu, doduse oslabljenu "monta" blokovima... ali to je betonska ploca, teza od svega sto si na nju nakacio kasnije.
Miha Blaze nema betonsku plocu.
[za link na thread kliknite na sliku]
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/download/file.php?id=24453&sid=feba66b29dbe3bed859a46761a4b7871
(http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=11217&postdays=0&postorder=asc&start=0)

S obzirom na industrijsku halu u kojoj se nalazi studio, pretpostavljam da je poenta izolacije tamo, u stvari, izolacija OD spoljasnje buke a ne buke studija prema okolini. Pri tom ocekujem da frekventni sadrzaj spoljasnje buke nije preterano bogat frekvencijama ispod 100Hz. Samo spekulisem.

Miha Blaze trazi izolaciju prema okolini, a u stanju je da generise svasta nesto ispod 100Hz, kao i Mike Vale, uostalom... jedino je pitanje koliko industrijskoj hali smeta njegova "mmmf, mmmf, mmmf..." buka... koja prodje kroz plafon... nekom urbanom kvartu ce zasigurno smetati vise.

boggy
24-09-2011, 02:53 PM
Jel to ova slika? Ovo levo je sendvic gipsa i mdfa? a iza toga (u mom slucaju iznad srednje teska kamena vuna?) Koliko je dovoljno daleko da bude od zidova plafon (da ga ne bi dodirivao) milimetar? I onda sve te rupe posle zaptijem bitumenom, ako sam razumeo? Pozdrav i hvala ;)

http://rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=4401&stc=1&d=1228702264

Predpostavljam da je mislio je na ovaj detalj (crvena povsina iznad kamene vune je donja strana monta blokova, sa gornje strane je armirani beton prosecne debljine barem 10-15cm):

http://www.johnlsayers.com/phpBB2/download/file.php?id=25324 (http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?f=2&t=11217&start=30)

[Klikni na sliku za thread]

DaBear
24-09-2011, 04:02 PM
imate toliko puno slika i informacija na Gearslutz..sto kazu "jedna slike govori 1000 reci !"
Na primer :
http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/629028-new-qds-studio-paris-studio-construction.html

boggy
24-09-2011, 04:28 PM
imate toliko puno slika i informacija na Gearslutz..sto kazu "jedna slike govori 1000 reci !"
Na primer :
http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/629028-new-qds-studio-paris-studio-construction.html

Tacno da "slika govori 1000 reci" ako trazis odgovor na pitanje "kako?".... veliki je problem sto na slikama nema odgovora na pitanje "zasto bas tako?"...

Odnosno gledajuci slike mozes lepo nauciti kako da realizujes sredjivanje studija, ali gledajuci slike neces nauciti kako da dizajniras/projektujes sredjivanje studija (sto je stariji problem)... to se uci iz strucnih knjiga, standarda, naucnih radova, svojih i tudjih iskustava, tu su slike najmanje bitne.

Iako puno ne pratim te foto-stripove, nisam do sada naleteo na galeriju koja prikazuje pravilnu izradu akustickog tretmana za prastaru LEDE (Live End - Dead End) koncepciju, sto ne znaci da tih soba nema pravilno izradjenih, nego samo da nema galerija sa slikama gde se mogu videti kako su te sobe napravljene.

Slike mogu biti zanimljive ako je neko bas radoznao, ali za neku ozbiljniju namenu i investiciju, preporucujem citanje knjiga, svetskih/evropskih standarda i naucnih radova,...

Recimo u linku koji si upravo poslao, takodje postoji betonska ploca u postojecoj konstrukciji, i akusticar mora racunati na nju u ukupnom proracunu... ti, pri tom, vidis samo sta su vesali na beton, ili postavljali na beton,.... ispod poda moze biti zemlja, ili donji sprat, takodje iznad postojeceg plafona, moze biti da nekome smeta muzika, ali i moze biti da niko ni ne zivi... i to su razlicite situacije.

quake2
24-09-2011, 09:55 PM
Kada smo vec kod Gearslutz-a onda evo jednog ozbiljnog plafona iz jos ozbiljnijeg studija.Ja vec pomenuh da je iz apsolutne perspektive lokacija mnogo bitnija od betoncine na plafonu koja sve,i sto je najgore i ono ispod 100hz besomucno reflektuje nazad po sobi....i tako u krug.Koristan link:http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/161575-manifold-recording-studio-construction-thread-14.html

Miha Blaze
24-09-2011, 09:56 PM
Dvoriste u kome je studio je gazdino, on nasu buku tolerise, a itekako ima buke ispod 100Hz, jedino mozemo smetati komsijama pored, a ni oni se nisu bunili do sada...

Ali kako se ne bi bunili ni u buducnosti, hteo sam da uradim nesto "bolju" izolaciju prema spolja, a najslabija karika u tom prostoru je plafon koga skoro da nema... ostali zidovi su dupla cigla... preko 25cm debljine, velika izolaciona moc... tra lala...

Izolaciona moc pregrade zavisi od 2 faktora: Gustine (tezine materijala koriscenih) i debljine pregrade i srazmerna je ovim faktorima... sto su vece gustina i debljina pregrade to je veca i izolaciona moc... predpostavlja se da je pregrada (plafon) zaptiven dobro...
E sad da se ja pitam (da je moj prostor - a nije) uradio bih betonsku plocu i to bi vec bilo dovoljno...

Meni hitno treba neko resenje da se poveca izolaciona moc plafona... da dotaknem apsorpcijom i najnize frekvencije... A i ovo ostalo da skinem koliko god mogu... Ja sam racunao da finansijski mogu da podnesem trosak kamene vune i ispod nje gipsane knauf ploce u vidu spustenog plafona...

Ja pitam, ima li smisla trositi novac na najguscu kamenu vunu (200kg/m3)), iako ona sama po sebi nije neki izolator (u vidu pregrade) ili uzeti jeftiniju vunu i recimo dodati nesto drugo????

Ili postoji neko jos bolje a drugacije resenje....

Kao sto rekoh, livenje betona i ploce ne dolazi u obzir...

Pozdrav!

Miha Blaze
24-09-2011, 10:05 PM
Kada smo vec kod Gearslutz-a onda evo jednog ozbiljnog plafona iz jos ozbiljnijeg studija.Ja vec pomenuh da je iz apsolutne perspektive lokacija mnogo bitnija od betoncine na plafonu koja sve,i sto je najgore i ono ispod 100hz besomucno reflektuje nazad po sobi....i tako u krug.Koristan link:http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/161575-manifold-recording-studio-construction-thread-14.html

Evo sad cu da odem na livadu neku i ne treba mi ni rezija ni gluva soba, ne treba mi nista, nema nikakvih refleksija... samo malo insekticida, otrova za pacove, par lovaca, da pobijem sve zive stvorove oko mene (kako ne bi oni pravili buku) i snimam u najboljoj akustici... i naravno da se molim da ne padne kisa nekad...

Ovde govorimo o ozbiljnoj stvari zaustavljanja buke koja izbija na krov koji gotovo da ne postoji... Unutra sviramo cesto poprilicno glasno... velika gitarska pojacala, bubnjevi, bas pojacalo, razglasne kutije... ima stosta i iznad 100Hz i to jako glasno...

boggy
24-09-2011, 10:12 PM
..........
Izolaciona moc pregrade zavisi od 2 faktora: Gustine (tezine materijala koriscenih) i debljine pregrade i srazmerna je ovim faktorima... sto su vece gustina i debljina pregrade to je veca i izolaciona moc... .......

Nije bas tako na svim frekvencijama,... na srednjim i visokim moze biti "double leaf" neprikosnoveno BOLJI zvucni izolator od betonske ploce (iako je puno laksi), ali je zato po pravilu losiji na niskim, i tu verovatno nastaju svi nesporazumi i nerazumevanja...

quake2
24-09-2011, 10:14 PM
...

quake2
24-09-2011, 10:29 PM
Evo sad cu da odem na livadu neku i ne treba mi ni rezija ni gluva soba, ne treba mi nista, nema nikakvih refleksija... samo malo insekticida, otrova za pacove, par lovaca, da pobijem sve zive stvorove oko mene (kako ne bi oni pravili buku) i snimam u najboljoj akustici... i naravno da se molim da ne padne kisa nekad...

Ovde govorimo o ozbiljnoj stvari zaustavljanja buke koja izbija na krov koji gotovo da ne postoji... Unutra sviramo cesto poprilicno glasno... velika gitarska pojacala, bubnjevi, bas pojacalo, razglasne kutije... ima stosta i iznad 100Hz i to jako glasno...

...izvini na obracanju ozbiljni momce.Iskljucujem se momentalno.

Miha Blaze
24-09-2011, 10:30 PM
Nije bas tako na svim frekvencijama,... na srednjim i visokim moze biti "double leaf" neprikosnoveno BOLJI zvucni izolator od betonske ploce (iako je puno laksi), ali je zato po pravilu losiji na niskim, i tu verovatno nastaju svi nesporazumi i nerazumevanja...

izvinjavam se na neupucenosti, al sta je double leaf?

I gde nastaju nesporazumi i nerazumevanja?

Miha Blaze
24-09-2011, 10:33 PM
...izvini na obracanju ozbiljni momce.Iskljucujem se momentalno.

odlicni su to studiji sto ti pokazujes (hvala na linkovima, lepo je bilo znati da se i tako nesto radi i videti detaljan opis rada), al ja imam drugih problema... oavaj sto zida zamak, ko zna koliko km je prvi komsija od njega :)) Od mene je komsija svega 20-ak metara i ne bih da ga ljutim grmljavinom bubnjeva i jakih gitarskih pojacala :)

awacs
24-09-2011, 10:35 PM

Čekaj, ti u stvari govori? o prostoriji za probe ili te nisam razumeo?

Pozdrav,

Vasa

Miha Blaze
24-09-2011, 10:43 PM
Čekaj, ti u stvari govori? o prostoriji za probe ili te nisam razumeo?

Pozdrav,

Vasa

Sviramo i probe tu (ne komercijalno), a dal ima veze? Kad snimam bend na "1,2,3" svi sviraju i prave tu veliku buku o kojoj pricam... Naveo sam sve izvore buke i shodno tome treba razmisliti sta ciniti sa krovom :))))

awacs
24-09-2011, 10:58 PM
Sviramo i probe tu (ne komercijalno), a dal ima veze? Kad snimam bend na "1,2,3" svi sviraju i prave tu veliku buku o kojoj pricam...

Pa šta ga znam, cenim da bi smanjenje "buke" u samom prostoru pripomoglo rešenju prenošenja iste te buke ka komšiluku...

Ja to gledam onako seljački (muzikantski) - galama koju u samom prostoru napravi bubanj diktira glasnoću svih ostalih instrumenata. Ergo, kada bi soba kao takva bila bolje kontrolisana po pitanju reverberacije možda ni basista ni gitarista ne bi morali da se "šrafe" ko nezdravi, pa bi u startu ukupna proizvedena buka bila manja. I tako redom. A možda sam promašio i temu i vek (ovo drugo garant jesam :)).

Pozdrav,

Vasa

boggy
24-09-2011, 10:58 PM
izvinjavam se na neupucenosti, al sta je double leaf?

otprilike konstrukcija gips-kamena_vuna-gips koju je opisao quake2, u nekom postu gore.

I gde nastaju nesporazumi i nerazumevanja?

Nesporazumi nastaju sto ljudi uzmu zdravo za gotovo STC (Sound Transmission Result) rating neke kombinacije i ocekuju da je izolacija u celom frekventnom opsegu takva, a nije, betonska ploca iste debljine je po prvilu uvek bolja za niske frekvencije (ispod 100Hz). Pri tom je za frekvencije iznad 100Hz, zapravo obrnuto...

Ne ocekuj mnogo vise od 20dB transmisionih gubitaka (izolacija), za bilo kakvu kombinaciju koja nije beton, na frekvencijama ispod 100Hz. Takodje uzmi u obzir da tezinu izolacije koju se spremas da postavis, moras kaciti na postojeci krov koji je projektovan da moze da izdrzi crep i neku kolicinu sneznih nanosa zimi... te da ne smes preterano ugrozavati njegovu staticku izdrzljivost, jer ce se u suprotnom srusiti. Betonska ploca moze da se projektuje da bude izdrzljivija od drvene krovne konstrukcije pa se jos kojesta moze kaciti na betonski plafon.

Miha Blaze
24-09-2011, 11:10 PM
Pa ?ta ga znam, cenim da bi smanjenje "buke" u samom prostoru pripomoglo re?enju preno?enja iste te buke ka kom?iluku...

Ja to gledam onako seljački (muzikantski) - galama koju u samom prostoru napravi bubanj diktira glasnoću svih ostalih instrumenata. Ergo, kada bi soba kao takva bila bolje kontrolisana po pitanju reverberacije mo?da ni basista ni gitarista ne bi morali da se "?rafe" ko nezdravi, pa bi u startu ukupna proizvedena buka bila manja. I tako redom. A mo?da sam proma?io i temu i vek (ovo drugo garant jesam :)).

Pozdrav,

Vasa

Apsolutno si u pravu, akusticki uslovi ce biti sredjeni do neke mere... basevi su vec "sredjeni" jer ih dosta ode napolje i ne vrati se preko plafona :)))
Ja ne mogu da budem baba roga i da trazim ljudima da se stisaju :))
A pogotovo to ne mogu da radim na snimanju, kao, sviraj tise da ne smetamo komsijama :) malo je glupo... stoga gledam da uradim ono sto mogu da popravim tu izolaciju ka spolja ;)

Bogi, da li mozes da mi nadjes neki naucni rad koji se bavi tom tematikom izolacione moci pregrade, nisam cuo da je za vishe frekvencije obrnut slucaj... cisto da budem u toku, jer sam ja ucio suprotno... Kapiram da se teorija menja vremenom, a ja nisam obavesten...

Bogi, sta ti predlazes, sta da uradim, mislim da ce taj sendvic moci da izdrzi konstrukcija, jer su to grede 20x20cm drvene... one nose plafon koji je lagan jer je od dasaka i malo lesonita...

Poz!

boggy
24-09-2011, 11:14 PM
.......
Ja ne mogu da budem baba roga i da trazim ljudima da se stisaju :))......

Ne treba da im trazis, pobogu... NAREDI IM! :shock: :p :da:

boggy
24-09-2011, 11:25 PM
......
Bogi, da li mozes da mi nadjes neki naucni rad koji se bavi tom tematikom izolacione moci pregrade, nisam cuo da je za vishe frekvencije obrnut slucaj... cisto da budem u toku, jer sam ja ucio suprotno... Kapiram da se teorija menja vremenom, a ja nisam obavesten...

Evo ti par na brzinu:
"Sound Insulation of Foils and Membranes (http://www.ibp.fraunhofer.de/Images/1_tcm45-32039.pdf)", L. Weber, S. R. Mehra, Fraunhofer Institute of Building Physics (IBP), Stuttgart

"A Simple model of the sound insulation of gypsum board on resilient supports (http://www.nrc-cnrc.gc.ca/obj/irc/doc/pubs/nrcc44692/nrcc44692.pdf)" Bradley, J.S.; Birta, J.A., National Research Council Canada

Bogi, sta ti predlazes, sta da uradim, mislim da ce taj sendvic moci da izdrzi konstrukcija, jer su to grede 20x20cm drvene... one nose plafon koji je lagan jer je od dasaka i malo lesonita...
...
Onda stavi otprilike to sto ti je quake2 opisao, zameni OSB sa gipsanom plocom, dobices odlicnu izolaciju iznad 300Hz (glas i nadalje)... bubanj i bass ce da ti cure... i to ti je kompromis.... stanje ce da bude bolje ali nece biti idealno

awacs
24-09-2011, 11:44 PM
Ja ne mogu da budem baba roga i da trazim ljudima da se stisaju :)) A pogotovo to ne mogu da radim na snimanju, kao, sviraj tise da ne smetamo komsijama :) malo je glupo...

Pa glupo je ako im ka?e? "svirajte ti?e zbog kom?iluka". Malo manje je glupo ako im ka?e?: "sti?ajte se da biste bolje čuli jedni druge". Ustvari, to uop?te nije glupo, čak ni u 21. veku :)

Pozdrav,

Vasa

NLP
24-09-2011, 11:50 PM
Koliko vidim na John Sayers forumu, kod Mike Valeta si imao pored "double leaf", tra-la-la... , pre svega armiranu betonsku plocu, doduse oslabljenu "monta" blokovima... ali to je betonska ploca, teza od svega sto si na nju nakacio kasnije.
Miha Blaze nema betonsku plocu.
[za link na thread kliknite na sliku]

S obzirom na industrijsku halu u kojoj se nalazi studio, pretpostavljam da je poenta izolacije tamo, u stvari, izolacija OD spoljasnje buke a ne buke studija prema okolini. Pri tom ocekujem da frekventni sadrzaj spoljasnje buke nije preterano bogat frekvencijama ispod 100Hz. Samo spekulisem.

Miha Blaze trazi izolaciju prema okolini, a u stanju je da generise svasta nesto ispod 100Hz, kao i Mike Vale, uostalom... jedino je pitanje koliko industrijskoj hali smeta njegova "mmmf, mmmf, mmmf..." buka... koja prodje kroz plafon... nekom urbanom kvartu ce zasigurno smetati vise.

To oko "double leaf" tralala... te nisam razumio?

Ako smo več kod double vs triple leaf na ne?to veoma iritantno si me sjetio! tu ima jedna gre?ka koju skoro svi članovi svetskih forumu se zakače i nemaju pojma jer su knjige povr?no napisane i sami zaključe napravilno;

double leaf je kad se koristi dve sasvim jednako masivne pregrade za zvuk, kojeg blokiraju.
Iz mnogobrojnih testiranja se zaključuje da triple leaf (varijanta sa 3 pregrade) daje slabije rezultate (resonancije...) nego double leaf ako mu doda? jo? malo mase...

A onda netko objesi fotku studija na neki forum i ima masivan zid od cigli i napravi sobu u sobi sa double leaf od gipsa i svi se čude kako mu palo na pamet da je napravio triple leaf... e to nije triple leaf jer nisu sve 3 pregrade sasvim jednake mase... ponekad pomislim da to ne zna ni Sayers ako gledam komentare...

Znam da Miha nema betonsku ploču ali sam mu samo rekao ?to i kako neodvisno kako ima on, jer onda mi preostaje jedino da idem kod njega, (ako treba uzmem sa sobom i certificiranog statičara) i vidimo ?to mo?emo da objesimo da bude maksimalno koliko mo?e na situaciju.

Jeste da, mi?ljena je izolacija od spolja?ne buke jer je u industrijskoj coni.
Ali na sreču napravljena soundproofing ?koljka ne zna razlikovati od zvIuka koji ide u prostor ili onaj koji ide iz prostora:)

Pa u industrijskoj coni ako ti ide na svake nekoliko minuta pored hale ?leper sa prikolicom svega 10 metara pored tebe... ima svačeg i ispod 50Hz...

E sad u urbanom kvartu... i u ovom prostoru su pravljeni veliki kompromisi koji mi se nisu uop?te sviđali, pto sam i komentirao na Sayers forumu ali da ka?em posve objektivno bez mog komliciranja:);
za tu prostoriju u toj okolini je ispalo da je dosta dobro.
I tako veoma zadovoljan je Vale pa i posledično ja.
... iako mi svake toliko ka?e da sam malo previ?e komplikator:)

boggy
24-09-2011, 11:56 PM
To oko "double leaf" tralala... te nisam razumio?
.....

Mrzelo me da nabrajam sta je quake2 stavio u njega... pa sam rekao tra-la-la (kao pesmica), a moze i bla-bla (nabrajanje)... jer sam smatrao da je nebitno da opet nabrajam sta konkretno smatram pod double leaf (koga si uveo kao termin u thread)... nego sam samo hteo da skrenem paznju da je homogena masa... bez supljina mnogo bolji izolator za niske frekvencije (bio to gips, beton... svejedno... beton je jeftiniji na tako veliku debljinu)

NLP
25-09-2011, 12:03 AM
Jeste.
Pitanje je koliko te košta ojačavanje krova da možeš da spustiš recimo dosta dobar double leaf (i on košta mnogo, nije gips i izolacija free kad se ide sa 3 ili četiri pločama X 2 (duble leaf)) ... onda se udaljiš sa cjenom i od betonske ploče.
Kako god financijski; obje varijante če ti osigurati veoma dobre razultate da se nečeš svađati sa komšijama ali treba imati na umu kako če ti se buka prenositi u okolinu iz drugih površina prostora, je li tvoji zidovi dosta blokiraju zvuk i otvori u zidovima (vrata, prozori...).

boggy
25-09-2011, 12:17 AM
.......
Pa u industrijskoj coni ako ti ide na svake nekoliko minuta pored hale ?leper sa prikolicom svega 10 metara pored tebe... ima svačeg i ispod 50Hz...
........
Ako posmatramo modernu i popularnu muzicku produkciju i njenu nominalnu "dinamiku".... nema problema ni sa sleperom niti njegovim sub frekvencijama... za filmsku produkciju je to vec tezi problem.

Drugo, tamo si i u one blokove sipao "kvarcni pijesak" koliko se secam... te je i tu odradjena LF izolacija...

NLP
25-09-2011, 01:13 AM
...hmmm pa dobro... ima ovdje produkcija sa max. 10dB dynamic rangea RMS root sq:)
... ali ako zatreba, jeste dosta dobro.

Jeste da.

Miha Blaze
25-09-2011, 01:51 AM
Pa glupo je ako im ka?e? "svirajte ti?e zbog kom?iluka". Malo manje je glupo ako im ka?e?: "sti?ajte se da biste bolje čuli jedni druge". Ustvari, to uop?te nije glupo, čak ni u 21. veku :)

Pozdrav,

Vasa

Hehe, prvo, ja u svom bendu ne mogu da kazem bubnjaru da se stisa jer on kaze da ON TAKO SVIRA :) i tu se zavrsava prica... Ostalim bendovima ja to mogu da kazem a dal ce oni poslusati i prihvatiti? :)) Ja mogu da ucinim da se kutije prepolove, sa 4x12 na 2x12 i da se izdignu na neku visinu kako bi se bolje culi... i to je to sve ostalo je na njima ;) Al mislim da ce ovo biti bolji prostor jer je 1. Veci, 2. bice zivlji pa nece sve da popije apsorpcija, i pod 3. bice manje kutije na bolje postavljenim mestima

Izvini Bogi, ne mogu da nadjem to sto mi je preporucio quake2? Ako mozes da napises sta je to tacno?
Poenta je da te subove (ispod 100Hz) nikako ne mogu zaustaviti u celosti, bez da se ulozi ogromna lova u sve to... a opet nikome do sada nije smetalo to sto mi radimo, i zelim da malo poboljsam tu apsorpciju kako bih tu smetnju sveo na jos manju meru ;) Ovo sve govorim odokativno jer ne znam kolika je sad izolaciona moc tog mog kompleksa, a ni kolika ce biti sad kada imam drugacije konfigurisan prostor...
BTW ono sto mi je bila gluva soba do sad, od sada ce mi biti rezija (20kvm) a ono sto je bila rezija ce biti "blejana" :)) kad pocnemo radove bice i slika ;)

boggy
25-09-2011, 02:07 AM
........
Izvini Bogi, ne mogu da nadjem to sto mi je preporucio quake2? Ako mozes da napises sta je to tacno?......

Evo citiracu ti ovo sto je on napisao:

evo ti jos raznih kombinacija pa proberi:

http://www.kineticsnoise.com/arch/tests/table.aspx

Miha Blaze
25-09-2011, 02:42 AM
Hvala, uh, al ja izgleda da imam para samo za 2 sloja 12,5mm gipsa i 10cm vune... da uzmem najguscu vunu 200kg/m3 ili je i to bacanje para pa da stavim onu od 120 ili jos manje gustine?

NLP
25-09-2011, 08:24 AM
Gustina vune neče ni?ta značajno menjati:(

boggy
25-09-2011, 09:12 AM
Gustina vune neče ni?ta značajno menjati:(
Opteretice dodatno budzet (cenom) i krov (tezinom)

NLP
25-09-2011, 09:21 AM
Jeste da.
Kamena vuna mo?e da bude i 30-50kg/m3 bez nekih problema, samo toliko da ne dođe da umiri konstrukciju/demfuje i da ne dođe do kakvih nepo?eljnih unutra?njih resonancija...
U plivajučim podovima recimo se upotrebljavaju viskoelastički materijali (ili guma ili federi ili suvremeni umjetni materijali... kakve su potrebe i proračun) a između njih mekana kamena vuna pa onda preko masa.

Miha Blaze
25-09-2011, 01:48 PM
Dakle da rezimiramo, kamena vuna (potrazicu onda jos neku laksu od 70 jer je ta najlaksa kod firme od koje kupujem) ide na vrh, a ispod nje 2 ploce gipsa, dal da budu istih dimenzija ili da se razlikuju, dal da budu na rastojanju nekom (air gap) ili da budu spojene?

Pozdrav!

Miha Blaze
02-10-2011, 08:58 PM
Da li neko cita ovu temu? Bitno je da kazete da ili ne, zbog toga i toga ;)

Hvala na razumevanju ;)

NLP
02-10-2011, 11:20 PM
... hmmm očito ne:(
Između ploča umetni interesantan limp mass, pogledaj kod Mike Valeta, green glue isl. ili staru dobru bitumensku smolu... a ono oko gipsa/mase=vi?e/bolji soundproofing kod nizkih... mo?e? da umetne? između i koju mdf ploču da jo? nekoliko ekstendira? soundproofing nizkih...