PDA

View Full Version : Online mastering i ostalo

Mogli
01-08-2011, 03:16 PM
Na ovom forumu ima dosta ljudi koji imaju opasne sprave i odlicno rade i zasto ne bi oni uzimali neki dinar za online mastering, nego neki likovi iz inostranstva. Zar nije lakse dogovoriti se sa nasim covekom, ciji studio mozes i da vidis uzivo, nego da verujes nekom preko, koji mozda ima samo Tracks?
Evo meni bi konkretno trebalo da se moj snimljeni vokal propusti kroz hardwerske sprave i ja bi za to platio naravno. Ako moze i neki mali popust, za clanove Rumskog "):grin:

Ngino
01-08-2011, 03:51 PM
Odlicna inicijativa! A i da budu realni sa cijenama i bice ludilo posla!

I to a i ona nekadasnja ideja za Rumski label, odnosno za nekakva sumirana izdanja ljudi sa Rumskog sta je bilo sa tim?
Znam da je i ovo sad off topic ali...

www.myspace.com/slikaiprilikamusika

RetroMan
02-08-2011, 07:07 PM
meni bi konkretno trebalo da se moj snimljeni vokal propusti kroz hardwerske sprave i ja bi za to platio naravno
Koliko?

da budu realni sa cijenama
Sta bi bila realna cena za mastering jedne pesme?

RM

DaBear
02-08-2011, 08:49 PM
Na ovom forumu ima dosta ljudi koji imaju opasne sprave i odlicno rade i zasto ne bi oni uzimali neki dinar za online mastering, nego neki likovi iz inostranstva. Zar nije lakse dogovoriti se sa nasim covekom, ciji studio mozes i da vidis uzivo, nego da verujes nekom preko, koji mozda ima samo Tracks?
Evo meni bi konkretno trebalo da se moj snimljeni vokal propusti kroz hardwerske sprave i ja bi za to platio naravno. Ako moze i neki mali popust, za clanove Rumskog "):grin:

pa imamo nase ljude...cak nekoliko koji to rade jako dobro !!
Procesljajte malo po forumu.

A nekome je opet bitno "bombasticno / poznato ime iz inostranstva" !!
Uvek je zelenija trava kod komsije....:D

quake2
02-08-2011, 11:57 PM
Pozdrav druze Mogli,ne zaleci se samo sa placanjem bilo cega pre nego sto budes siguran sta dobijas na kraju.Posalji mi neku traku da je provucem kroz neke interesantne spravice pa sam prosudi dali ti takav nacin rada i krajnji rezultat odgovara pa tek onda biraj likove i sprave ako ti je sve ok i trosi kesh.Po meni, mora u startu da se snima sa tim kada je tracking u pitanju,sve ostalo su mali pomaci a mnogo sexa,za mastering sve ok,standardica,ali u slucaju da je mix do jaja....a tu se opet vracamo na tracking:wink:.Pozzzzzz

Mogli
06-08-2011, 09:16 AM
Nisam uopsteno govorio samo za sebe, vec je glupo biti na ovom sajtu sa jedinom mogucnoscu da svoju stvar mozes dati samo na slusanje, sto ce mozda jedino preslusati bas neko ko i ne poznaje materiju. Trebalo bi da postoji u okviru sajta radionica gde postoji slikoviti i audio pregled svih onih koji su najbolji, da postoji mogucnost da cujes procesirani deo gratis i na osnovu toga da se opredelis gde ti je bolje, a ne na osnovu cene. Cenu bi mogli formirati sami oni nekim svojim dogovorom, ali sve ovo da vazi za clanove rumskog. Zasto ne bi stari, iskusni clanovi rumskog ovde mogli i da
zarade i da se i na taj nacin zadrze na forumu. A ja da ne moram kupovati monitore od dve hiljade jer moze neko da mi preslusa stvar, kaze mi gde sam gresio u miksu i to mi masterizuje. Zar nije glupo uci u menzu sa sto jela i onda jesti salame i hleba ispred ulaznih vrata?

DaBear
06-08-2011, 10:08 AM
Nisam uopsteno govorio samo za sebe, vec je glupo biti na ovom sajtu sa jedinom mogucnoscu da svoju stvar mozes dati samo na slusanje, sto ce mozda jedino preslusati bas neko ko i ne poznaje materiju. Trebalo bi da postoji u okviru sajta radionica gde postoji slikoviti i audio pregled svih onih koji su najbolji, da postoji mogucnost da cujes procesirani deo gratis i na osnovu toga da se opredelis gde ti je bolje, a ne na osnovu cene. Cenu bi mogli formirati sami oni nekim svojim dogovorom, ali sve ovo da vazi za clanove rumskog. Zasto ne bi stari, iskusni clanovi rumskog ovde mogli i da
zarade i da se i na taj nacin zadrze na forumu. A ja da ne moram kupovati monitore od dve hiljade jer moze neko da mi preslusa stvar, kaze mi gde sam gresio u miksu i to mi masterizuje. Zar nije glupo uci u menzu sa sto jela i onda jesti salame i hleba ispred ulaznih vrata?

procesljaj "mastering" thread....

InsaneEyes
06-08-2011, 11:05 AM
A ja da ne moram kupovati monitore od dve hiljade jer moze neko da mi preslusa stvar, kaze mi gde sam gresio u miksu i to mi masterizuje.

pa ako ti je ulubljena limarija, a ti platis lakiranje i farbanje, ostace ti i dalje ulubljena i izguzvana limarija... logicno zar ne? :D

Igor
06-08-2011, 12:34 PM
Podr?avam ideju, iskreno, razumev?i i one koji su godine rada ulo?ili pa uz njih jo? sve to skupo platili da bi danas imali kvalitetne sprave i pozama?no iskustvo, koje, naravno, ne ?ele da ustupaju za bud za?to. Ali oni koji nemaju posla, a takvih je siguran sam dosta, uvek mogu za neku sitniju lovu priteći u pomoć. U Srbiji si bez tezge nula, po?too je baza obično klimava.

Mogli
07-08-2011, 12:43 AM
Muzika je jedno cudno polje. Mnogi misle da sve znaju. A ja sam tek sad shvatio da nemam pojma o nicemu. 6 meseci sam radio mix jedne pesme i uvek otkrivao greske. To bi neko odradio za 6 minuta.

misovoj
07-08-2011, 03:59 AM
Muzika je jedno cudno polje. Mnogi misle da sve znaju. A ja sam tek sad shvatio da nemam pojma o nicemu. 6 meseci sam radio mix jedne pesme i uvek otkrivao greske. To bi neko odradio za 6 minuta.
Koa kad sam pravis pljeskavicu, sve stavis ali nije to to, zato platis pa klatis.Ako ti pljeska koju si platio nije ok, menjaj hamburgeriju :rotfl::D

Ogi
07-08-2011, 10:13 PM
Prijavljujem se za "testiranje", znate sta imam od hardware-a.

Everbeatz
08-08-2011, 10:29 AM

Everbeatz
08-08-2011, 10:31 AM

Nesto mi nije jasno - jel tebi treba mastering, mix ili "propustanje" individualnih traka kroz analog sprave pa da ti to mixas kuci? Ako je ovo trece u pitanju, ne bi nikom da kvarim srecu, ali ne vidim smisao u "propustanju kroz analog sprave" van konteksta mixa. I ja sam to probao jednom i to, moram priznati, ne radi posao. Ako ti je vec do hardvera, daj nekom ko ima outboard kompletnu pesmu na mix - ovako definitivno neces dobiti neki pomak.

pozdrav

Mogli
08-08-2011, 12:16 PM
Pa sigurno si druze u pravu, da necu nista posebno napraviti sa tim, jer je u principu SNIMANJE glavna stvar. Ja obozavam Erosa Ramazzotti-ja i naslusan sam te muzike do bola, ali niko ne moze da napravi takvu produkciju, jer ne zna tako da snimi te instrumente, kao sto tamo oni rade. To sve samo lici. Ali ako se vokal, solidno snimljen, propusti kroz hardwerski eq i kompresor i neki lexicon, sigurno ce se cuti razlika. Znaci saljes matricu na jednoj traci i neprocesiran vokal na drugoj. Eto, tako sam ja to nekako zamislio kao mali Djokica.

Everbeatz
08-08-2011, 12:56 PM
Ne kazem ja da se nece cuti razlika, ali znam da sve zavisi od konteksta - sve zavisi od ostatka elemenata u mixu i odluke sta ces u kojem momentu koristiti.

U svakom slucaju probaj, pa vidi - zelim sve najbolje...nemoj mi zameriti na moje opaske:wink:

poz

awacs
08-08-2011, 06:04 PM
Znaci saljes matricu na jednoj traci i neprocesiran vokal na drugoj. Eto, tako sam ja to nekako zamislio kao mali Djokica.

Znači neko treba da sklopi zvuk tih "skupih" OTB sprava sa zvukom tvoje "jeftine" ITB matrice? Zašto? Zato što ti se čini jeftinijim da platiš nekome (npr.) 15€ za obradu jednog kanala nego da mu platiš 100€ za obradu SVIH kanala :)

To otprilike znači da ne veruješ da tvoja pesma vredi više od 15€. A onda je i tih 15€ preveliko ulaganje, jebiga.

Pozdrav,

Vasa

DaBear
08-08-2011, 06:18 PM
Pa sigurno si druze u pravu, da necu nista posebno napraviti sa tim, jer je u principu SNIMANJE glavna stvar. Ja obozavam Erosa Ramazzotti-ja i naslusan sam te muzike do bola, ali niko ne moze da napravi takvu produkciju, jer ne zna tako da snimi te instrumente, kao sto tamo oni rade. To sve samo lici. Ali ako se vokal, solidno snimljen, propusti kroz hardwerski eq i kompresor i neki lexicon, sigurno ce se cuti razlika. Znaci saljes matricu na jednoj traci i neprocesiran vokal na drugoj. Eto, tako sam ja to nekako zamislio kao mali Djokica.

he he he...a NIJEDNOG momenta niko da se dotakne - kako je ta mega matrica nastala...nije toliko do usnimavanja, bego do toga kako je sta i ko je odsvirao !! Produkcija NIJE usnimavanje !! Produkcija je prvo aranzman a posle sve ostalo. Ako su farbe dobro odabrane i linije dobro osmisljene...MNOGO je lakse...
A o pevanju i da ne pricamo! Ko kod nas peva kao "Razmazoti"..?
Neverovatno je koliko se ljudi trude oko miksa i usnimavanja a vrlo malo oko toga STA se usnimava...(??!!)

Zvuk "ko na dobroj ploci" se ne dobija samo masteringom !!!

Mogli
09-08-2011, 01:24 AM
Znači neko treba da sklopi zvuk tih "skupih" OTB sprava sa zvukom tvoje "jeftine" ITB matrice? Za?to? Zato ?to ti se čini jeftinijim da plati? nekome (npr.) 15? za obradu jednog kanala nego da mu plati? 100? za obradu SVIH kanala :)

To otprilike znači da ne veruje? da tvoja pesma vredi vi?e od 15?. A onda je i tih 15? preveliko ulaganje, jebiga.

Pozdrav,

Vasa

Alo, Vaso, zemlja ovde! Pa ja imam trideset traka u projektu i sta sad treba neko da mi u eri dojajnih semplova, lupova i vrhunskih plugin-ova, obradjuje svaki track? Pa to druze mogu i sam. Ali ne mogu to sto ne mogu, a to je da USNIMLJENI materijal zvuci u nivou tih semplova i lupova, koje sam uzeo iz vrhunskih studija! A druga stvar neka svako radi ono sto hoce i zeli. Na cega bi licila pesma - Gnarls Barkley - Crazy, da ju je on dao da mu neko drugi obradjuje kanale? Odmah bi mu bas promenili.

awacs
09-08-2011, 02:56 PM
Alo, Vaso, zemlja ovde! Pa ja imam trideset traka u projektu i sta sad treba neko da mi u eri dojajnih semplova, lupova i vrhunskih plugin-ova, obradjuje svaki track? Pa to druze mogu i sam. Ali ne mogu to sto ne mogu, a to je da USNIMLJENI materijal zvuci u nivou tih semplova i lupova, koje sam uzeo iz vrhunskih studija! A druga stvar neka svako radi ono sto hoce i zeli. Na cega bi licila pesma - Gnarls Barkley - Crazy, da ju je on dao da mu neko drugi obradjuje kanale? Odmah bi mu bas promenili.

Ma kul, sve kako ti hoće?, samo pročitaj jo? jedared Everlastov odgovor :)

Pozdrav,

Vasa

Bockie
10-08-2011, 11:57 PM
http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_mastering

Arthur
11-08-2011, 01:54 AM
enivej, pored Moglijeve maglovite ideje u konkretnom slučaju, voleo bi da ovaj topik ostane zbir ljudi koji bi voleli da pokušamo nešto slično, a već pominjano, razmenu znanja/usluga na tu temu. Pored Ogija i Quake2, ko je još voljan da pokuša?

Ngino
11-08-2011, 05:04 PM
@RetroMan: Pa, ja iskreno ne znam koliko bi to bilo, lose bi bilo da ja vrijednujem neciji rad ili iskustvo ali bi bilo korektno i da se istupi sa nekom okvirnom cijenom ukoliko bi ova inicijatva opstala sto bi bilo super!
Uzimam krajnje povrsno cijene svakojakih online masterovanja ako ih uopste mozemo uzeti za ozbiljno, 50$,90$,120$ itd.
Ulje na platnu se ne vrijednuje po formatu niti po litrama utrosenog ulja, niti koliko skupom cetkom je slikano, ako se razumijemo!
Podrazumijeva se da bi mastering radili iskusniji ljudi sa foruma i da se rezultati podrazumijevaju tako da onda ovde vec ugovaramo cijenu! :)

www.myspace.com/slikiprilikamusika

Arthur
11-08-2011, 07:49 PM
ja bi se čak ovde suzdržao priča o cenama. Ideja mi je da se ovde ljudi povežu, i ostvare individualnu saradnju i onda ako su zadovoljni, ostave ovde javnu preporuku.

RetroMan
11-08-2011, 07:51 PM
da postoji mogucnost da cujes procesirani deo gratis i na osnovu toga da se opredelis gde ti je bolje, a ne na osnovu cene.
Super ti je ideja, al' samo za tebe i eventualno jos neke koji bi hteli da im (recimo) 100 clanova obradi za dz neki fajl, da na kraju konstatujes da onaj koji je uradio najpribliznije tvom ukusu trazi previse, sto ti neces da platis, (posto si konstatovao da to i nije nesto narocito), pa po uzoru na taj (jedan od tih 100 obradjenih fajlova) ti sam obradis i dobijes 80% slicno, sto bi tebi bilo dovoljno.

Cenu bi mogli formirati sami oni nekim svojim dogovorom
Mislis skupe se ljudi koji nisu culi fajl i neznaju sta sve treba uraditi i dogovore fiksnu cenu za takav posao, objave na sajtu pa ti onda svaki pojedinacno salje PM i ponudi da ti to zavrsi u pola te zvanicne cene - mislim da to tako kod nas funkcionise.

Ajde budi konstruktivan, bar u temi koju si sam pokrenuo, i kazi koliko si spreman da platis, to ti sigurno znas (bar okvirno), ali nemoj da se stidis, pa das neke cifre tek da ne uvredis neke clanove, nego reci koliko bi stvarno platio, pa ako budes zadovoljan rezultatom i u buduce nastavis sa takvim nacinom rada.

Zasto ne bi stari, iskusni clanovi rumskog ovde mogli i da zarade
Od koga? To mi deluje kao da na forumu automehanicari stari majstori nude mladjim kolegama da im poprave auto. Mislim da na ovom forumu ima majstora, ali neznam kome bi radili, mislim hoce li Ogi ici kod Slobe Markovica da ga angazuje da mu uradi aranzman za pesmu. Mozda bi to trebalo nekom manje iskusnom (da ne kazem klincu), ali taj verovatno nije spreman da plati koliko Sloba stvarno vredi.

voleo bi da ovaj topik ostane zbir ljudi koji bi voleli da poku?amo ne?to slično, a već pominjano, razmenu znanja/usluga na tu temu. Pored Ogija i Quake2, ko je jo? voljan da poku?a?
To sto se oni nude da dzabe urade nesto za sta neznaju koliko se (i da li se uopste) na kraju placa, je po meni suludo, bar na duze staze gledano, i ja na to nisam spreman.

ja iskreno ne znam koliko bi to bilo, lose bi bilo da ja vrijednujem neciji rad ili iskustvo
Ne trazim ti ja da vrijednujes neciji rad, vec da definises sta je za tebe realno, odnosno koliko si spreman da STVARNO platis uslugu masteringa, ajde budi i ti konstruktivan, pa reci konkretno, da vidimo da li sve to ima smisla.

ukoliko bi ova inicijatva opstala sto bi bilo super!
Predpostavljam da su za ovo zainteresovani, uglavnom, oni koji su spremni da ponude tu uslugu, i smeo bih da se kladim da bi bilo vise onih koji su spremni da rade (makar i dzabe), od onih kojima to treba i spremni su da plate.

Ulje na platnu se ne vrijednuje po formatu niti po litrama utrosenog ulja, niti koliko skupom cetkom je slikano
Nego po imenu slikara, a da je kojim slucajem Rembrant ziv, ko bi bio spreman da ga angazuje za portret i da mu plati makar i pola cene od realnog?

RM

Braca
11-08-2011, 08:09 PM
Meni je ta ideja OK, zasto da ne, ko misli da moze neka lepo to i napise, da krenemo pa cemo videti kako se razvija cela prica. Oko cena to je relativna stvar i stvar trzista i poverenja koje bi klijenti imali.
Mastering nije rocket tehnology i to je jasno, kome treba neka radi i to je to. Dovoljno je ispisano o tome i zna se kako i kad se radi mastering, prema tome svar je i postenih master inzenjera da kad uzmu materijal da rade, lepo kazu klijentu da postoje problemi koje treba najpre otkloniti u mixu, pa da se onda radi mastering. Ja licno sam video Ogijev studio i opremu i mislim da tamo moze da se radi mastering bez ikakvih problema ai covek je koliko vidim izrazio zelju i javno, pa ajde da vidimo ostale. Siguran sam da ima zainteresovanih.

psionic
11-08-2011, 08:18 PM
Meni je ta ideja OK, zasto da ne, ko misli da moze neka lepo to i napise, da krenemo pa cemo videti kako se razvija cela prica. Oko cena to je relativna stvar i stvar trzista i poverenja koje bi klijenti imali.
Mastering nije rocket tehnology i to je jasno, kome treba neka radi i to je to. Dovoljno je ispisano o tome i zna se kako i kad se radi mastering, prema tome svar je i postenih master inzenjera da kad uzmu materijal da rade, lepo kazu klijentu da postoje problemi koje treba najpre otkloniti u mixu, pa da se onda radi mastering. Ja licno sam video Ogijev studio i opremu i mislim da tamo moze da se radi mastering bez ikakvih problema ai covek je koliko vidim izrazio zelju i javno, pa ajde da vidimo ostale. Siguran sam da ima zainteresovanih.

Cekajte, ja sam citao ovaj thread, ali negde usput mi je promakla nit...
Covek nece da mu se uradi klasican mastering, vec hoce da pojedine trake (na primer vokal) propusti kroz neki hardver da dobiju - ono - pa da posle dalje nastavi sam da radi ? Vec je neko (Everlast, cini mi se) napisao da to tako ne moze da funkcionise, jer kako treba jedna traka da zvuci, zavisi od ostatka pesme... Mozda bas to sto dobije propustanjem kroz neke OTB, na kraju ne legne lepo bez dodatne obrade ? Kao neki parcijalni mastering - mislim da to tako ne ide... Mojih 5 centi (sto kazu braca ameri :D )

A javna prica o cenama mi je skroz glupa - kao - ja cu da uradim za 100e, cekaj ja cu za 60 - kao licitacija ?

RetroMan
11-08-2011, 08:25 PM
ja bi se čak ovde suzdr?ao priča o cenama.
A ja mislim da bi to trebalo da bude polazna tacka, posto su pare, generalno, glavni problem, pa ako se oko toga dogovorimo, za ostalo cemo lako, inace ce sve to ta se okrene na igranje.

Ideja mi je da se ovde ljudi pove?u, i ostvare individualnu saradnju.
OK, nemam nista protiv ali to bi bilo medjusobno ortacko pomaganje, a ovde nije rec o tome (moze da se otvori nova tema), vec covek nudi mogucnost da (po njegovim recima) "stari, iskusni clanovi rumskog ... zarade", na necemu sto bi se moglo definisati i kao neka vrsta masteringa samo jedne trake. E sad, ja sam nedavno nabavio Lavry Gold AD122 konvertor, koji kao nov kosta $7500, a i polovan ne ide ispod 3000 EUR, medjutim to je samo AD a DA kosta cak i malo vise $7600, pa se ja pitam koliko pesama treba obraditi (mastering, ili vec sta), pa da otplatim samo DA konvertor, ne racunajuci sprave koje vec imam. Da bih mogao da donesem odluku da li da se upustam u to morao bih ipak da znam o kojim parama to pricamo.

RM

RetroMan
11-08-2011, 08:32 PM
ajde da vidimo ostale. Siguran sam da ima zainteresovanih.
Kao sto rekoh, bice ih podosta, ali to je redosled naopacke, daj prvo da vidimo da li i koliko ima zainteresovanih za takve usluge, pa bi cak bili spremni da tako nesto ipak i plate.

RM

Ogi
11-08-2011, 09:11 PM
Imam utisak da se cela prica malo zakomplikovala - bez potrebe...
"Provlacenje traka" (individualnih, van konteksta) kroz bilo kakav hardware nema nikakvog smisla.
"On-line" (ili "attended" mastering, svejedno) je druga i smislena prica. Ponudio sam svoje znanje sa idejom "izlazenja na crtu" raznim fancy online ponudama i razvijanja tog segmenta posla na domacem trzistu.

quake2
11-08-2011, 09:32 PM
To sto se oni nude da dzabe urade nesto za sta neznaju koliko se (i da li se uopste) na kraju placa, je po meni suludo, bar na duze staze gledano, i ja na to nisam spreman.
RM

Polako sa konstatacijama sta je suludo a sta ne.Posto sam imao prilike da se uverim da je Mogli totalno ok lik,ponudih mu jedan besplatan drugarski test kako bih ga odvratio od ideje provlacenja nekih traka kroz neke sprave jer se bojim da se tako dobija samo nedorecen proizvod koji nije nit ovo nit ono a ipak nesto kosta.Mene licno ne zanima koliko je Mogli "spreman da plati",uradio bih mu to jer mi je ok lik,ne vidim tu nista suludo.Kada nekome nesto naplacujem, ja mu jasno i glasno kazem sta nudim i koja je cena u pitanju,nece mi valjda musterija nesto "nuditi"?..totalno je bezveze to....Nego....koliko trazis za te konvertore,pretpostavljam da je to za utapanje?

fosnex
11-08-2011, 09:49 PM
Kao sto rekoh, bice ih podosta, ali to je redosled naopacke, daj prvo da vidimo da li i koliko ima zainteresovanih za takve usluge, pa bi cak bili spremni da tako nesto ipak i plate.

RM

A sto si se ti druze uzbudio toliko oko placanja? Gdje si ti u ovoj prici? imas opremu kuci konvertere i kompresore i slicno a ne radis nista pa te boli ova prica,ne razumijem:confused: Pusti ljude neka probaju sto god im pase.... cemu odma daj pare???

Bit ce para,do tada uzivaj u svom lavry gold zvuku:D

Ngino
11-08-2011, 11:44 PM
@RetroMan: Pa, ja podrazumijevam da onaj ko nudi uslugu obicno ima predstavu koliko bi nj rad vrijedio! Koliko sam ja spreman uopste nije relevantno u ovom slucaju, ja sam lud, ja bih se i zaduzio za ovako nesto! :)

Nego po imenu slikara, a da je kojim slucajem Rembrant ziv, ko bi bio spreman da ga angazuje za portret i da mu plati makar i pola cene od realnog?

Pa, svaki polupismen covjek ce ti reci kako otkida na Rembrandta jer je negdje cuo za nj ali ko zna prepopoznati kvalitet uzivace i u dobrim slikama u nekoj gradskoj galeriji. Hajde da se u startu ne poredimo sa Rembrandtom ali ne treba niko ni da se podcjenjuje.
Niti planiram angazovati Rembrandta niti sam bogati kraljevic koji placa zlatnicima i opet mislim da je dobar svaki lagan dinar koji legne sa strane a kome je malo nek radi sa akcijama jbg, tu je lova, ne znam sta drugo ako je toliko nemoguce naplatiti takve usluge ovde vrhunskim majstorima?!?
Ja prvi ne bih htio da mi neko radi dzabe niti da mi pravi od g.... pitu, podrazumijeva se ali mi se cini da se mogu uraditi odlicne stvari na obostrano zadovoljstvo!

Arthur
12-08-2011, 01:49 AM
Retromanov stav je legitiman, i detaljno ga je objasnio. Molio bih vas da se dalje ne rasplinjavamo u diskusiji ko je lud a ko budala, već da se držimo teme.
Čisto, da pojasnim - koliko će ko kome i šta da naplati, po meni bi trebala da bude privatna i individualna stvar. Tako da i kad neko daje preporuku po toj osnovi, ne treba da kaže, e ovaj radi do jaja za 100e, nego da kaže - OVO JE ISPALO ODLIČNO! (imajući sve faktore u vidu)
To je po meni jako konstruktivan pristup. A naročito mi se sviđa Ogijev stav, i potpuno je u pravu, posebno u vezi prednosti koje komunikacija normalna i ljudski odnos sa mastering inženjerom može da ima na producente/mix inženjere.

Tako da, ajdmo konstruktivno, ko je još voljan da učestvuje? Kao mastering inženjer i /ili kao klijent.
Ja prvim imam velikih problema u slušanju koje bi voleo da razjasnim sa nekim ko jednostavno ima bolje slušanje, i više iskustva u pravljenju translatornih mixeva/mastera. Tako da ću definitivno prvo krenuti od ljudi sa ovog foruma, koji imaju dobru volju, i zaslužuju moje poverenje.

Arthur
12-08-2011, 01:49 AM
Retromanov stav je legitiman, i detaljno ga je objasnio. Molio bih vas da se dalje ne rasplinjavamo u diskusiji ko je lud a ko budala, već da se dr?imo teme.
Čisto, da pojasnim - koliko će ko kome i ?ta da naplati, po meni bi trebala da bude privatna i individualna stvar. Tako da i kad neko daje preporuku po toj osnovi, ne treba da ka?e, e ovaj radi do jaja za 100e, nego da ka?e - OVO JE ISPALO ODLIČNO! (imajući sve faktore u vidu)
To je po meni jako konstruktivan pristup. A naročito mi se sviđa Ogijev stav, i potpuno je u pravu, posebno u vezi prednosti koje komunikacija normalna i ljudski odnos sa mastering in?enjerom mo?e da ima na producente/mix in?enjere.

Tako da, ajdmo konstruktivno, ko je jo? voljan da učestvuje? Kao mastering in?enjer i /ili kao klijent.
Ja prvim imam velikih problema u slu?anju koje bi voleo da razjasnim sa nekim ko jednostavno ima bolje slu?anje, i vi?e iskustva u pravljenju translatornih mixeva/mastera. Tako da ću definitivno prvo krenuti od ljudi sa ovog foruma, koji imaju dobru volju, i zaslu?uju moje poverenje.

Mogli
12-08-2011, 01:54 AM
Niko tu od nikog nije trazio da radi nesto za dzabe, da neko iskoriscava tudje znanje i imanje. Retroman je mozda ljut na mene sto nisam kupio od njega onu njegovu fotelju za 300e, ili sto se mucio sa onim mojim Warwickom sa napuklim vratom :grin:...ali stvarno ima sprave da se uplasis! Mnogi ljudi dolaze ovde na forum i imaju neki problem, pa zasto ga ne bi prakticno ovde resili, vec samo teoretski. Razumem kad guru Ogi kaze da procesiranje jedne trake nije u kontekstu, ali meni se desavalo da ja nisam znao da stavim eq na jedan jedini deo jedne trake i da nisam bio siguran da li sam to uopste dobro uradio! Mnogi i ne znaju sa kime pricaju ovde na forumu, zbog raznoraznih nadimaka. Nisam ni ja dugo znao kakav se kralj krije iza nadimka Lacky. Zasto ja sad moram putovati za Bg, kad ovde mogu da uradim sta hocu kod drugara sa foruma u Online Radionici? Svako brate neka ima svoju cenu. Eto i ja pisem tekstove, i ja imam svoju cenu. Eto, nece ni mene niko iskoriscavati!:wink:

Ngino
12-08-2011, 04:16 AM
Retromanov stav je legitiman, i detaljno ga je objasnio. Molio bih vas da se dalje ne rasplinjavamo u diskusiji ko je lud a ko budala, već da se držimo teme.

No problemo, apsolutno se slazem i izvinjavam se, stvarno nisam imao namjeru smarati i prepirati se nego sam danas nesto brzopotezan na jeziku! :)
Tema mi je odlicna kao potencijalnom klijentu!

Znak
12-08-2011, 06:57 AM
Tako da, ajdmo konstruktivno, ko je jo? voljan da učestvuje? Kao mastering in?enjer i /ili kao klijent.

Evo Dobar znak je voljan da učestvuje, kao klijent naravno. Odmah ću napomenuti da nemam nameru mrcvariti narod slanjem mikseva na besplatan test mastering, već jednostavno pratiti utiske na ovom threadu (ako se isti razvije do tog nivoa) i naći nekog sposobnog i opremljenog da uradi vrlo staromodan mastering.

DaBear
12-08-2011, 08:45 AM
Juce sam nesto postovao...ali je nestalo ??

Elem, Micko - sto si se toliko razestio?
Ovde (U Engleskoj) se vec duze vreme 90% posla radi "on spec" (spekulacija, sto bi rekli kod nas)
Uradis nesto, pa ako im se svidja - onda plate !!
Sve je tako - muzika za TV, za reklame, miksevi, remiksi, itd...
Free market - konkurencija - puno ljudi rade - malo njih dobro!

Ja obicno uradim minut ili dva od pesme / muzike / miksa i ako im se svidja, onda se dogovorimo za dalje.
Niko ne zna koliko je nek dobar dok necuje nesto. Od pricanja i sprava, nema vajde !!
Secam se prica od pre kod nas ( a i sad je isto , vidim), kao... "plati ti meni puno para unapred, da ti uradim do jaja!" A kako da znamo da uopste moze da uradi do jaja?

Mogli
12-08-2011, 09:12 AM
Niko ne zna koliko je nek dobar dok necuje nesto. Od pricanja i sprava, nema vajde !!

To je bas tako...Licno sam poslao Milanu iz Nevernih Beba svoj mix, ali uradjen za jednog drugara i tacno sam cuo razliku. Medjutim, drugacije je to kad ti mozes da uradis to i na vise mesta, vidis gde ti je najbolje i jos mozes da razgovaras na tu temu. Mozda sad nekom nece ovo odgovarati, bas zbog toga sto ce se videti ko sta zna, nekom zbog mojih komunistickih ideja, ali koga sve ovo iritira, eno mu thread - Kupujem - prodajem... Ja sam isto tako, davno izneo jednu obicnu, sasvim normalnu ideju na koju se cekalo oko dve godine da se realizuje - http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=84297&postcount=1
Najvise mi se u ovom slucaju svidja Arthurov post koji je konkretne prirode, zato sto je takav lik, zato ga i podrzavam kao moderatora.
A za sve one koji i dalje komplikuju i pitaju se cemu sve to, evo konkretnog primera, cemu sve to - http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=308018&postcount=1

cAAc
12-08-2011, 05:08 PM
pa ima za tridesetak evra online masteringa dosta i vecina ce da uradi nesto za dz kako bi culi o cemu se radi ..radi se o likovima sa slicnih foruma poput ovog ..ako neko misli da ce da uzme stotinjak ili dvesto evra(ne aznam zasto tripujem ove cifre) na slepo zajebao se..likovi koji rade online mastering i koji su radili izmedju ostalog i prodidzi i sl. imena su trazili oko 70e pre 2 dine ..ne znam sad

cAAc
14-08-2011, 04:44 PM
nisam zeleo da ugusim temu ..svidja mi se ideja ali je opet skrenula prica ..
Bar ja shvatam da ako bi zeleo da se bavim tim naveo bi konkretnee primere mog prethodnog rada ili kao DaBear uradis nekom deo pesme da musterija zna sta ce da dobije.Postoje ljudi koji su godinama u tom poslu i koji su poceli ili zele da se bave istim i cene ne mogu biti iste ali kako bi ja kad bi npr hteo da koristim necije usluge znao ko je tu ko.Ne mislim ni da su neke cene prevelike ako imas da platis i ako je to ono sto si zeleo da dobijes i cujes ali mislim da je glupo da neko potrosi silne pare dok ne naleti na nekog ko mu odgovara.
Ovakav tip foruma je idealan za ljude koji se bave tim ili zele da se okusaju jer ne treba da se rade web stranice na koje mozda neko natrci ,a neko ne vec da rade posao preko foruma ,a posle preporukama ,pohvalama itd samih korisnika (forumasa) ce se izdvojiti najbolji ili ako nista drugo postojao bi neki odnos cene i kvaliteta za svaciji dzep i nivo .
Ima primera gde su se po forumima najhvaljeniji master inzenjeri udruzili i zajedno rade ozbiljnan posao.
Istina je da nasi ljudi sa ovih prostora nisu nista losiji od drugih u tom poslu(a i zasto bi bili ..inteligentni ,vole da uce pa jos ako su stvorili sve potrebne uslove pored dobrog sluha nemaju razloga da zaostaju) ali tradicija online masteringa ne postoji i ne moze niko nikom da veruje na rec i nadam se da ce se svi bolje organizovati i napraviti neku pricu koja bi svima nama isla u prilog.
Rado cu pratiti ovu temo ako se razvije i izbegavacu da dajem bilo kakve suvisne komentare.

Arthur
21-08-2011, 06:37 PM
dakle? Ako sam dobro skontao, niko osim ogija i quaketa nije zainteresovan za ovu akciju?

alek019
23-08-2011, 10:54 AM
Nekako odavno pisah na ove teme i od tada se ni?ta nije promenilo

Imate ovde profesionalaca koji koliko toliko imaju neki okvirni cenovnik svojih usluga i dobar deo onih koji bi da udju u deo te priče i malo zarade ali nekako tu stvari postanu nejasne.Ima se problem koliko vrednovati ne?to
i bojazan kod obe strane, jednih da ne preplate neku uslugu a drugih da se pak ona finansijski ne podceni.
Tada se filozofski prilazi problemu i debatuje o njemu sa ciljem tra?enja opravdanja za ovakvo stanje stvari.
U ovom slučaju je ipak sve mnogo jednostavnije pa čak i ako ?elite da predstavite da je sve jedinstven problem i da se cena mora formirati od slučaja do slučaja.

U mojoj bran?i imate slične stvari kada je zaista potrebno formirati cenu nekih usluga od slučaja do slučaja i najbolji primer vam je sajt freelancer.
Tamo ljudi postave svoj problem, (nekada opis posla nije javan iz ovih ili onih razloga), navedu raspolo?iv bud?et,drugi ponude svoje usluge da ga re?e, navedu cenu i rok, imaju i svoje reference a i mi?ljenja
svojih ranijih klijenata i onaj ko uslugu tra?i nekoga izabere. Tamo nema mnogo te?ke filozofije, nema prevara i mućki,i sve je
veoma jednostavno.Ovde mo?e rumski forum da se postavi na sličan način posrednika a ima i mali milion načina kako da taj deo posla u smislu ostvarivanja kontakata zainteresovanih strana bude i lak, i bezbolan pa mo?da i diskretan a i plaćanje da budu garantovano ako to nekome ne?to znači.
Pitanje je koliko ste spremni da na ovaj način radite jer tada u su?tini "kupci" odredjuju pravila igre i oni vrednuju nečiji rad na
kraju.Dobar deo izvr?ilaca posla tamo ostane nekada potpuno anoniman a verujte, radi se o izuzetnim stručnjacima koji su preboleli
dečije bolesti i shvatili da je jedina bitna stvar znati odlično odraditi posao i za isti dobiti odredjenu novčanu naknadu, sve ostalo
je nebitno.

Sad, da li je ovaj način rada vama prihvatlji,i da li se jedan od načina gore naveden na koji funkcioni?e moja osnovna delatnost mo?e
ovde primeniti,mo?ete probati.

Da ne bude zabune, kada sam ?eleo koristiti usluge nekog mix i master majstora, kontaktirao sam čoveka
(ovde na forumu) , dogovorili smo se,
ja mu tada poslao moj "materijal", on odradio svoj deo posla i dobio novac od mene koji je za taj posao tra?io.Sve bilo korektno, koliko se sećam
nije tra?io ni novac unapred. Sve je bilo sprovedeno bez ikakvih problema i te?ke filozofije.

sigimigi
10-09-2011, 12:35 AM
Pored ovih silinih postova koji su svi clanovi napisali i dali svoj sud,ja evo imam jedan materijal gdje je vec uradjen mix koji je ispunio ono sto ja hocu.Uradio sam i Master za koji znam da moze bar 20 % bolje da zvuci i tu sam skeptican jer znam da nece samo slusati svakodnevni konzumenti narodne muzike.Ja sam vec ovim rezultatom manje vise zadovaljan a znam da moze proci i znam sam da moze bolje samo fali jos Mastering a to je ono sto mene malo zeza,nudim svoj materijal koji ce bit 29. septembra ove godine prezentovan na jednom od najpoznatijih BiH Festivala tz. Bihacki Festival,pored toga ,nudim materijal koji cu platiti da se masterizuje kako treba.(radi moga Gushta i Muzicara koji ce slusati)

Radi se o Instrumentalnoj kompoziciji gdje sam ja Aranzer a moj Kolega Elvedin Muhic Instrumentalni Solist

Neka se jave oni koji su zainteresovani na moj PM.

Festival traje dva dana i to 29 i 30 Septembra ove godine.

Pozdrav

darkstar
25-01-2012, 03:09 PM
sta bi sa ovim do kraja@?

tajsam
26-01-2012, 12:10 AM

po?alji meni ja imam doma l2:piss: