View Full Version : Pomoć oko izbora programa
Hadgy
01-07-2011, 03:30 PM
Pozdrav svima,
Evo i ja re?ih da potra?im pomoć na ovaj način, iako ne koristim forume često.
Svirao sam klavir i klavijature, a sad mi je ?elja da se malo vi?e posvetim kreativnosti, tj. komponovanju.
Kupio sam MIDI klavijaturu (u koju sam se zaljubio:)) - Akai MPK49. S obzirom da sam puno slu?ao o Reasonu od druga koji ga već dugo koristi, počeo sam u njemu da eksperimenti?em. Međutim, ne osećam nikakav napredak, jer mislim da mi sam program "ne le?i", tj. mo?da njegova koncepcija. S obzirom da ne ?elim da izgubim volju, voleo bih da probam neke druge programe. Drugi drug mi je rekao da je Nuendo super... Inače, za sad sam u fazonu ambijentalne muzike ili lounge-a, ali voleo bih da probam da radim i sa semplovima raznih pesama...
Hvala unapred na svakom savetu.
PsyNET
01-07-2011, 03:36 PM
Manje vise svi DAW programi su ti slicni! Pitanje je samo ukusa ko sta vise voli ili na sta je navikao!
Probaj sa Cubase-om (ja licno to koristim), mada mislim da neces pogresiti koji god da koristis.
Samo treba da nadjes odgovarajuci VSTi koji ce zadovoljiti tvoje potrebe i udri! :)
Arthur
01-07-2011, 04:26 PM
+1
Pritom, ne bi se ja udaljavao od reasona previše, on je fantastičan creative tool, dok su ostali DAWovi više platforme za samo produciranje muzike. Idealan je spoj Reasona i Cubasea ili PT-a preko ReWire opcije, onda stvari stvarno postaju zanimljive :)
psionic
02-07-2011, 12:51 AM
Nije na zadatu temu, ali probaj obavezno Omnisphere (VST plugin) soft synth, odlican je za ambijentalnu muziku!
Sto se topica tice, ja bih se na tvom mestu navikavao na Cubaseov nacin rada. Postoji dosta programa na taj fazon - Sonar, Cubase/Nuendo, Samplitude, Reaper... Takodje ovi programi nude taj pomenuti ReWire, pa mozes da koristis interfejs sa Cubasea npr, a ustvari radis sa Reasonom... ili Fruityjem.
Cubase mu dodje kao neki standard za te stvari, narocito njegova VST podrska. Ovo bi bila neka, nazovimo je - track kategorija - upisujes midi/audio informaciju u klipove na trakama i to je to - meni je ovo najdirektniji nacin rada sa muzikom, mada ima i nekih svojih mana)
Dalje imas programe kao sto je Reason ili Fruity Loops (Fruity, za razliku od Reasona, podrzava VST i po mom misljenju laksi od Reasona) Nazovimo ovo track/pattern kategorija - mozes da upisujes midi/audio na trake, ali isto tako mozes da imas i patterne, koji su ustvari po par taktova muzike, kao blokovi - zgodno za techno/house
Ima i Ableton koji opet nudi neki svoj pristup kreirnaju muzike - isto track/patern situacija, ali nesto drugaciji pristup od frutija i reasona.
I na kraju da pomenem samo ReNoise, koji korene vuce jos sa Amige i takav mu je i nacin rada, ali je napisan skoro i dosta je unapredjen u odnosu na te stare varijante. VST Podrska, takodje postoji. Mozda si neki Old Scool trekeras, ko zna... :D (Mn3moN1c / c0d3 nacin rada :rotfl: :rotfl: :rotfl:)
Ima ih jos, ali mislim da uglavnom mogu da se svrstaju u neku od ovih kategorija. Probaj sistem rada koji ti najvise lezi i najmanje smeta izmedju tebe i iznosenja ideje na racunar i to je to...
branoy
02-07-2011, 03:36 AM
ma tako bas kako su ti vec napisali.
ja cu navesti nesto za reason malo.
eto npr primer, 10 x sam kreativniji u reasonu nego u cubes. valjda sto mi je tamo nekako sve blize, i nemas puno izbora trazenja koji efekat , koji vsti.
imas sempler 1.. i napravis sebi bazu semplova za taj sempler i tu ti je jedini i osnovni izbor. ne trosis puno vreme na trazenje drugih VSTi samplera i na kraju zaboravis sta si hteo. tu il ima il nema.
i tako dalje. znaci , sempler sint , analog sint, drum mashine, loop plejer, combinator da sve to kombinujes, "10" efekata, prazne trake i volju na mastanje. :)
najvise mi se svidja kod Reasona jedna za mene najvaznija stavka a to je sve semplove, loopove, i td, kad zavrsis pesmu , mozes da snimis kao jedan projekat ili jedan fajl u kome je SVEE!! presnimis to na dvd.. sutra izbrises sve HDiskove, instaliras win, pa reason. odes na taj jedan fajl i sve je tu!!! dok Cubes i svi ostali ako pobrises diskove pitace te za najmanji detalj, i ako nesto nije na nekoj particiji gde bilo on trazi ubi se, il nece nac. i glavobolja.
minus je njegov export ili sabiranje kako sam cuo, e sad dal je tako i u reason 5 ne znam, pa su svi isli kao rewire sa cubes pa tamo export.
rewire OK isto!!
i tako dalje i tako dalje.. malo da ti je jasnije sta bi zeleo. poz
Napoleon
02-07-2011, 10:11 AM
Slozio bih se sa svim gore navedenim: Cubase/Nuendo kao osnova i Reason preko ReWire-a... Fantasticna komplementarna kombinacija... Reason je tako mocan... Mozda, ne bi bilo lose da probas i Ableton koji je pomenuo psionic. MAlo je drugaciji ali isto fatastican sa nekim svojim fazonima a mozda i prikladan za tebe jer planiras da radis sa semplovima pesama... Doduse, Reason 5 ima neke inovacije vezane za tu oblast ali se meni licno vise svidja kako to moze da se radu u Ableton-u....
pozdrav
Gillette
02-07-2011, 10:15 PM
probao sam sve te programe i mogu da ka?em da je ubedljivo najlep?i, najjednostavniji za kori?ćenje i sa najvi?e opcija - Mixcraft 5.
evo nekoliko slika, čisto zarad upoređivanja
http://img.jakeludington.com/askjake/mixcraft_screen.jpg
http://icrackz.files.wordpress.com/2010/03/mixcraft-5.jpg
http://www.cubase-sx.net/wp-content/uploads/2010/11/snow.jpg
prednosti: direktno pretvaranje u Mp3, Wav i ostale formate
krajnje logičan interfejs, more semplova, VST-jeva, podr?ava sve ?ivo, itd., cena (70 tak dolara)
mane: nardona verzija često baguje
Gillette
02-07-2011, 10:18 PM
Cubase je koliko primećujem najrasprostranjeniji, mada iskreno - ne znam za?to, jer je (bar meni) bio krajnje komplikovan i nelogičan za kori?ćenje
http://img.brothersoft.com/screenshots/softimage/c/cubase-72293-1.jpeg
http://www.channelpro.co.uk/siteimage/scale/800/600/61488.png
ne znam da li je neko probao Sonar 7? i kakvi su utisci..
psionic
03-07-2011, 03:40 PM
Ja sam radio u Sonaru 8 ranije, pa sada na X1... Slican koncept kao Cubase kako rekoh vec ranije, ali ako jednom naviknes na recimo Cubase - na shortcutove, na njegove skracenice, opcije, bolece te mnogo prelazak na bilo sta drugo. Zato sam ti rekao : probaj par programa, vidi sta ti lezi, pa se navikni. Sam za sebe, Sonar ima nekih dosta dobro resenih stvari koje bih voleo da ima u Cubaseu, ali znas ono kada si navikao da je ctrl+c kopiranje, pa ti neko uvali nekog jabucara, pa ti krenes [ctrl+c], a ono nece, pa ti ispizdis i oteras i apple i mac i Jobsa u tri lepe :rotfl:
Ako je Cubase koji je zapravo prost - za tebe komplikovan, onda Sonar ni ne pokusavaj... Moraces malo da se pozabavis tehnikalijama, koji god da uzmes program. Ova zadnja slika koju si postavio (valjda da bi pokazao koliko je sve to zakukuljeno ?) je u stvari ubedljivo najjednostavniji program za korekciju pitcha na audio klipu, sa kojim sam ja imao prilike da se sretnem.
Da li ti ovo mozda izgleda prostije (Sonarov pitch correction)
http://www.etcetera.co.uk/products/images/Sonar8/8.5/VVocal_Lg.gif
Hadgy
03-07-2011, 04:42 PM
?ta reći osim hvala puno za pomoć.
Mislim da je upravo brzina prenosa ideje iz glave u sam program najbitnija stavka. Mo?da je u meni problem ?to se tiče Reasona i sporog snala?enja u njemu. Npr, kad ?elim recimo da uradim stringove (ili klavir, ili ritam, svejedno), ja uop?te nisam siguran koji od Reason instrumenata da koristim, kad npr. stringovi postoje na nekoliko njih. Nekako, vi?e bih voleo da je sve na jednom mestu, kao na nekim prostijim programima koje sam ranije koristio. Imam utisak da je za rad u Reason-u najvi?e potrebno teorijsko znanje kako uop?te jedan studio i instrumenti u njemu funkcioni?u.
Koliko sam shvatio, sam koncept se razlikuje od programa do programa, pa bih zato i da probam. Zanima me i da li je isti način rada u Nuendu i Cubase-u?
DaBear
03-07-2011, 05:03 PM
?ta reći osim hvala puno za pomoć.
Mislim da je upravo brzina prenosa ideje iz glave u sam program najbitnija stavka. Mo?da je u meni problem ?to se tiče Reasona i sporog snala?enja u njemu. Npr, kad ?elim recimo da uradim stringove (ili klavir, ili ritam, svejedno), ja uop?te nisam siguran koji od Reason instrumenata da koristim, kad npr. stringovi postoje na nekoliko njih. Nekako, vi?e bih voleo da je sve na jednom mestu, kao na nekim prostijim programima koje sam ranije koristio. Imam utisak da je za rad u Reason-u najvi?e potrebno teorijsko znanje kako uop?te jedan studio i instrumenti u njemu funkcioni?u.
Koliko sam shvatio, sam koncept se razlikuje od programa do programa, pa bih zato i da probam. Zanima me i da li je isti način rada u Nuendu i Cubase-u?
to ti je vec do tvoje biblioteka, zvukova i instrumenata. Treba da prodje vremena dok ne probas puno njih, ne napravis svoje setove zvukova i templates (za brzi rad)... Jedan string je dobar za jednu stvar a drugi za drugu...tako je i sa kik-om i sa svim drugim instrumentima...
A manje vise, svo DAW su isti - svi snimaju na disk i edituju.
Jedini koji se malo razlikuju su Reason i Ableton Live.
Cubase / Logic / Nuendo / Pro Tools...manje vise isti princip rada, samo drugacije izgledaju...
Arthur
03-07-2011, 07:34 PM
nažalost, nema easy way outa, sve zahteva trud, posvećenost i vreme koje ćeš potrošiti dok u nekom od programa ne napraviš svoj workaround u kome se brzo i lako snalaziš. Ipak su to profesionalna oruđa, i za većinu njih je potreban kurs ili obuka da se brzo snađeš, ili dug i uporan put provaljivanja logike stvari. Reason nije isti tip programa kao Cubase,Nuendo ili Logic i Sonar, već je više iz ekipe Ableton Live i Fruity loops, creative tool. Ovo ostalo su još komlpeksnije platforme za profesionalno snimanje, editing i arranging musice, i postprodukciju zvuka za sliku.
Gillette
04-07-2011, 10:25 AM
na?alost, nema easy way outa, sve zahteva trud, posvećenost i vreme koje će? potro?iti dok u nekom od programa ne napravi? svoj workaround u kome se brzo i lako snalazi?. Ipak su to profesionalna oruđa, i za većinu njih je potreban kurs ili obuka da se brzo snađe?, ili dug i uporan put provaljivanja logike stvari. Reason nije isti tip programa kao Cubase,Nuendo ili Logic i Sonar, već je vi?e iz ekipe Ableton Live i Fruity loops, creative tool. Ovo ostalo su jo? komlpeksnije platforme za profesionalno snimanje, editing i arranging musice, i postprodukciju zvuka za sliku.
to sam i poku?ao da ka?em kada sam pominjao Mixcraft 5.
Upravo se na ovom programu vidi da je postojala potreba da se cela ta priča sa muziciranjem uz pomoć kompjutera - pojednostavi i učini intuitivnom.
Većina drugih programa tipa Cubase-a su priča sama za sebi i lako mo?e da te odvuče na sasvim drugu stranu od neke početne ideje.
Program kao da je pravljen za tehnofile a ne za muzičare.
Razumem da ima mnogo ljudi koji po ceo ?ivot proučavaju neke programe, srećni ?to su uspeli da "generi?u" nekakve zvuke..ali, gde je tu muzika?
Kao da je savladavanje nekog programa postalo svrha sama za sebe.
To je po mom mi?ljenju bez veze.
E sad, videćemo da li će i ostali da krenu putem Mixcrafta koji je kao ?to rekoh, dosta intuitivniji (i ne zahteva nikakve kurseve)
Ograđujem se naravno, kao pre svega muzičar (kome je do ne davno izazov bio samo da snimi gitaru u PC) i znam da ima tehnofila i audiofila koje muzika ne zanima toliko koliko sam zvuk :)
Arthur
04-07-2011, 10:39 AM
Ne nisam to hteo da kažem. Moć i fleksibilnost upravo Cubasea su neprocenljivi za gomilu autora koji od muzike očekuju nešto više do 4 instrumenta. Ja sam samo rekao da ne postoji easy way da se bilo šta konkretno i kvalitetno uradi. Znam gomilu ljudi koji se bave autorskom muzikom kojima su upravo neke od tih mogućnosti dramatično promenila način razmišljanja, oslobodile ih i otvorile im kreativnost. Teško je izvlačenje iz konteksta to da samo tehnofili i audiofili mogu voleti i beneficirati od ozbiljnijih programa. Naprotiv, mislim da je do vrhunskih kreativnih pa i tehničkih visina moguće doći upravo i jedino na ovaj način. Koji iziskuje trud i volju, svakako, kao i sve što valja u životu.
Arthur
04-07-2011, 10:40 AM
o kreativnosti samih produkcijskih zahvata i mogućnostima koje je tu DAW otvorio, ni da ne počinjemo.. za to je stvarno potrebno prvo imati maštu
Gillette
04-07-2011, 10:46 AM
slažem se, samo..možda ta dramatična promena razmišljanja isključuje klasične instrumente, a uključuje razmišljanje da je PC, sa pravim DAW-om - nov instrument..što je ok. Ipak, za one muzičare koji se drže instrumenata i kojima je izazov sviranje, DAW je samo tehnička ili finansijska olakšica (da ne moraju da trče u studio i plaćaju snimanje)
mene kao gitaristu recimo nervira što moram silno vreme da izgubim na upoznavanje programa, a za to vreme sam mogao da vežbam gitaru.
A opet..moram da pravim kompromis ako hoću da tu gitaru nekako snimim, dodam poneki tepih isl
Arthur
04-07-2011, 04:58 PM
relativno je lako i jednostavno snimiti bilo koji izvor zvuka u bilo koji od pomenutih programa. Čak i uraditi neke osnovne zahvate montaže i obrade. Za sve ostalo, možda je ipak bolje prepustiti to profesionalcima, ukoliko imaš iole ambicija po pitanju kvaliteta snimka.Ili to , ili naučiti sve to što ljudi koji žive od toga znaju.
Izbor je jednostavan ;) Dosta mojih prijatelja koristi DAW upravo za pisanje klasičnih kompozicija i aranžmana za primenjenu namenu, filmovi, serije reklame, i tu im je VST i Cubase/Nuendo paket prilično nezamenljiv... još ako se koristi kombinacija klasičnih instrumenata i elektronike.. sky is the limit
psionic
04-07-2011, 05:49 PM
relativno je lako i jednostavno snimiti bilo koji izvor zvuka u bilo koji od pomenutih programa. Čak i uraditi neke osnovne zahvate monta?e i obrade. Za sve ostalo, mo?da je ipak bolje prepustiti to profesionalcima, ukoliko ima? iole ambicija po pitanju kvaliteta snimka.Ili to , ili naučiti sve to ?to ljudi koji ?ive od toga znaju.
Izbor je jednostavan ;) Dosta mojih prijatelja koristi DAW upravo za pisanje klasičnih kompozicija i aran?mana za primenjenu namenu, filmovi, serije reklame, i tu im je VST i Cubase/Nuendo paket prilično nezamenljiv... jo? ako se koristi kombinacija klasičnih instrumenata i elektronike.. sky is the limit
Tacno tako. Uostalom, kakva je to kreativnost kada usnimis dve trake i shvatis da treba da uradis svasta nesto da bi nastavio sa trecom trakom ? To zapravo moze samo da ugusi kreativnost. Ne treba mnogo vremena da se izuci neki program. Sedni malo za racunar, mozda pozovi nekog da ti pomogne i sto kaze Artur - sky is the limit ! Za razliku od ucenja sviranja instrumenta, ovde neki rezultat mozes da postignes posle najvise mesec dana. Toliko vredi izdvojiti.
Gillette
04-07-2011, 05:58 PM
zlikovci..ubediste me da opet instaliram Cubase..
:)
a taman sam kupio nove žice..
psionic
04-07-2011, 07:09 PM
Ma nećeš se pokajati. Ako niko drugi ne nude hteo, ja ću lično pokušati da ti razjasnim neke osnove :)
Gillette
04-07-2011, 07:15 PM
hvala :)
da ne spamujem čoveku temu
kad budem krenuo sa Cubase, biću slobodan da pitam za par instrukcija i obećavam - biću skroman ;)
nikolaivanic
05-07-2011, 03:12 PM
...
mene kao gitaristu recimo nervira ?to moram silno vreme da izgubim na upoznavanje programa, a za to vreme sam mogao da ve?bam gitaru.
A opet..moram da pravim kompromis ako hoću da tu gitaru nekako snimim, dodam poneki tepih isl
Zile, da znas da si u pravu... dodje coveku ideja na tamburi, ide super, gruv cepa, itd,, kad ono pc nije ukljucen, nije nastelovano pp, mic i ostalo..
Da si se raspitao ranije, ja bih ti preporucio neki od HD snimaca.. kao vs880.. 200eurica... ima mixer, kpl produkciju...
super rade, samo pritisnes rec... a ono snima... pritisnes opet... ono svira
:rotfl:
nemas program za ucenje, samo nasnimavas... kada te ambicije ponesu, linkujes to sa pcijem i imas i midi i produkciju...
psionic
06-07-2011, 03:26 AM
Zile, da znas da si u pravu... dodje coveku ideja na tamburi, ide super, gruv cepa, itd,, kad ono pc nije ukljucen, nije nastelovano pp, mic i ostalo..
Da si se raspitao ranije, ja bih ti preporucio neki od HD snimaca.. kao vs880.. 200eurica... ima mixer, kpl produkciju...
super rade, samo pritisnes rec... a ono snima... pritisnes opet... ono svira
:rotfl:
nemas program za ucenje, samo nasnimavas... kada te ambicije ponesu, linkujes to sa pcijem i imas i midi i produkciju...
Ali to kosta... (?) Mozda covek nema budzet od 200e jos preko svega sto planira.
Pazi, mozes i diktafon da kupis... :rotfl:
nikolaivanic
06-07-2011, 10:38 AM
.. mozete vi da se zezate al nije to kasetas...:wink:
Snimljeno u studiju uzivo, osim solo gitare... Bootleg blues, sada E75 (valjda neki aditiv?:rotfl:)
http://www.youtube.com/watch?v=qXMsh4Nu0vs
sen441x2, sen 421x1, Bayer 480, Audiotechnica 4035, Studiomaster 8/4/2, Vs880, Behr comp/exit, Digitech Studio quad, Quadriverb, Sony DAT, Phillips mon, Ns10, kasetas:grin:...
Eomsy
06-07-2011, 02:34 PM
Ali to kosta... (?) Mozda covek nema budzet od 200e jos preko svega sto planira.
Pazi, mozes i diktafon da kupis... :rotfl:
A najjeftinije je da uključi rec na mobitelu (kojeg jelte svi imamo) ... AAAUuuu sounda :D ...
Makar, danas ima diktafona boli glava :shock: ...
Za koji god program da se odluči? obavezno nađi video tutorijal za isti, mnogo će ti pomoći.
Haxli
06-07-2011, 05:27 PM
za koji god program da se odluči? obavezno nađi video tutorijal za isti, mnogo će ti pomoći.
+1
psionic
06-07-2011, 06:06 PM
.. mozete vi da se zezate al nije to kasetas...:wink:
Snimljeno u studiju uzivo, osim solo gitare... Bootleg blues, sada E75 (valjda neki aditiv?:rotfl:)
http://www.youtube.com/watch?v=qXMsh4Nu0vs
sen441x2, sen 421x1, Bayer 480, Audiotechnica 4035, Studiomaster 8/4/2, Vs880, Behr comp/exit, Digitech Studio quad, Quadriverb, Sony DAT, Phillips mon, Ns10, kasetas:grin:...
Ma dobro, taj multitrek rekorder nije zezanje, ali ako coveku predstavlja problem da se poveze na cubendo, ni to mu nece biti mnogo jednostavnije, koliko se tebi cini... Ja sam mu u nekom predhodnom threadu predlagao neki xenyx mali mikser, a on kaze da tu ima mnogo rupa za njegov ukus ( covek je monogamista, sta ces :rotfl: )
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.