View Full Version : 80's Female vox
Matya
25-06-2011, 12:52 AM
Ljudi godinama trazim odakle je potekao ovaj zvuk, da li je sempl ili sprava u pitanju, female vox na 1:26 i 4:40 u careless whisper, pomagajte izludecu vise!!!
http://www.youtube.com/watch?v=izGwDsrQ1eQ
<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/izGwDsrQ1eQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Bockie
25-06-2011, 01:32 AM
U pitanju je klavijatura/sempler kroz Lexicon 480 ( ili PCM 70-a-like-lex)... Meni lici na neki Korg...ali moze biti pitaj ku#ac sta...
Ali na delu pre 4:40 je bash snimljen vokal i skoro identicno zvuci....
Matya
25-06-2011, 02:10 AM
Na netu ima tona nekih pretpostavki, uglavnom se pominju neki vintage sempleri, u pitanju je cini mi se 84-ta, pa kontam mozda neko ko se duze petlja sa tim prepozna neki emulator, fairlight, nemam pojma... Cini mi se da se jos ponegde mogao cuti taj vox....
DzoniPFC
25-06-2011, 03:12 AM
Roland JV moduli i Korg klavijature (tipa korg m1) ima takve choir zvukove na tone.
DaBear
25-06-2011, 07:27 AM
U ono vreme nije bilo toliko izbora kao danas....ovo je definitivno sample, pogotovu se lepo cuje naonom delu na kraju sto je Bockie reko..
Posto vidim da je na sessionu bila i Anne Dudley (Art of Noise) a klavijature je svirao Chris Cameron...najverovatnije je to neki sample sa Fairlight-a (isti sound se pojavljuje i na JMJarre albumima iz tog perioda)
Druga opcija je neki Roland VP vocoder, ali oni nisu imali takav attack..
bas se cuje da je sample.
Pa je jos onda nabrijan sa exciterima i EQ, pa Lexicon i eto....
Nebi trebalo da bude tesko da se re-kreira danas
Multicom
25-06-2011, 10:03 AM
Fairlight,Synclavier ili Emulator II, u ono vrijeme nije bilo drugih mogucnosti.Ja bih se kladio ovdje na Fairlight. Vp-330 nije sigurno jer ga imam i ne zvuci ni slicno.Neke banke koje imam za Emulator II zvuce identicno ali su zapravo samplovi Fairlighta. U ono vrijeme najucestaliji reverb je bio Lexicon 224x ili xl,480 je bio malo kasnije tako da je moja predpostavka Fairlight kroz Lex 224.
Matya
26-06-2011, 12:35 PM
Nasao sam semplove sa fairlighta, ima slicnih ali ni jedan nije taj, po poslednjoj informaciji na koju sam naisao semplovali su George Michaela i svirali sa tim semplom, u tom slucaju nista...
mandrak
26-06-2011, 12:40 PM
Fairlight,Synclavier ili Emulator II, u ono vrijeme nije bilo drugih mogucnosti.Ja bih se kladio ovdje na Fairlight. Vp-330 nije sigurno jer ga imam i ne zvuci ni slicno.Neke banke koje imam za Emulator II zvuce identicno ali su zapravo samplovi Fairlighta. U ono vrijeme najucestaliji reverb je bio Lexicon 224x ili xl,480 je bio malo kasnije tako da je moja predpostavka Fairlight kroz Lex 224.
Potpisujem.
nokash974
26-06-2011, 05:29 PM
Mozes to da napravis od rolanda najpre...a cini mi se da je u pitanju neki jx ili tako nesto mozda cak i yamaha neka fm ili awm2 synteza..lepo ti rekose decaci +efekat recimo pcm 70 ili nesto tako..pa traka..jbg..KAKO SE ZABIJALO TADA PRISETIH SE UPRAVO...SADA PRAVE DEMO SNIMKE I ONI..A MI JOS NISMO NI IZASLI IZ NJIH NIKADA..STA RECI?:wink::wink::wink:..poigraj se nadji nesto slicno..isto neverujem a i da nadjemo pa to je ipak njegovo tako da i sta ce ti?Osim ako u komsiluku imas Michaela?VELIKI POZDRAV SVIMA..
dogmeat
26-06-2011, 05:45 PM
moze ovo da bude i ensoniq mirage, mislim da medj diskovima imam nesto slicno
Matya
26-06-2011, 10:56 PM
Snimio sam sestru :), otpevala u flahu samo jedan ton D i zalepio 100wet reverb i dobio 80% te farbe, naravno nije isto ali je taj trip 100%, siguran sam da je tako dobijena ova farba. Za sada me radi tako dok mozda jednog dana ne naletim na original.
DaBear
26-06-2011, 11:12 PM
ma da...u to vreme nije bilo librarys kao danas, nego ljudi lepo semplovali sve i svasta!
Synclavier
27-06-2011, 02:38 AM
Ako ostavimo po strani processing i outboard mislim da je ovde izbor spao na Fairlight CMI II ili Emulator II. Oba su imala u svojim sound library kolekcijama ovakav male vocal sempl. Akai (S1000), Synclavier ili PPG (Waveterm) su zvucno bili nesto drugo, a i u svojim sample library-ima nisu imali ovakve semplove.
Sto se tice neke emulacije ovog sounda sa ROM-plerima, Korg M1/T3 su imali veoma blizak i upotrebljavan preset (nesto, tipa Oohh/Aahh, ako se dobro secam).
Kada je u pitanju drugi poznati sempl koji je pomenut (JM Jarre - album "Blah Blah Cafe") to je sigurno Fairlight. To je, inace, sound (varijacija) "proslavljen" u "Shout" - Tears For Fears, a koliko se secam i Thomas Dolby ga je na "Flat Earth" lepo i muzikalno izrabio ("Screen Kiss",...).
Gotovo identican sempl se kasnije mogao naci na Rolandovim ROMplerima (U20/220, JV/XP serija) i uz malo tweak-ovanja je mogao biti skoro kao skupi original...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.