PDA

View Full Version : Analog summing

File
26-04-2011, 12:44 PM
Pitanjce: Samo ?elim 'probat' napravit jedan mix out of the box pomocu mackie mixera....Karta mi je focusrite liquid saffire i ima 8 balansiranih izlaza....zanima me na ?ta bodem taj balansirani kabal u mixeru...na mikrofonski xlr ili na line input (koji je predpostavljam instrumentalni)....da li to onda znaci da se koriste OPET preampi ali od mixera...ili mo?da bodem na insert, ali to onda nije balansirana veza.....kako se to radi...vjerovatno je jedan mogući odgovor bez filozofije...al ja ne znam...pliz pomoć

dvuckovic
26-04-2011, 12:58 PM
Line in

File
26-04-2011, 02:14 PM
hvala

Arthur
27-04-2011, 02:43 AM
imaš thanks button u donjem delu ekrana.. slobodno ga stisni :da:)

File
27-04-2011, 10:12 AM
:-)

File
04-05-2011, 08:53 AM
Ok...veza je znaci focusrite output > mackie line input
Jel veza mora bit balansirana ili moe? i da nije?
jel bi valjalo uzet klotzove mikrofonske kablove i neutrikove stereo banane i napravit balancirane kabliće ili ??? tra?im najbolju soluciju

sira
04-05-2011, 09:05 AM
Balansirana veza je bolja, ali na tako kratkim kabelićima vrlo vjerovatno mo?e i bez nje bez problema.
Linijski ulazi na mixetama su ti također balansirani i ako su izlazi iz kartice balansirani, ?teta je ne upotrebit balansiranu vezu

File
29-05-2011, 11:26 PM
Evo upravo probavam...
Nai?ao sam na problem - dosta velik, ne razumijem uopce kako da to objasnim...
Poku?avam znaci vec jednu gotovu produkciju (s kojom sam dosta zadovoljan) provuci kroz taj mackie mixer da vidim hoce li biti bolje...ok grupirao sam sve i izvukao van i to snimio...naravno da je level manji nego ?to je unutar nuenda jer ide na line in etc....
Znaci kad usporedim npr gitaru ili bubanj direktno iz kompa i ovaj zvuk ?to sam snimio preko mixete je identican....ali kad provucem sve kroz mixer...i kasnije taj kanal podignem do levela kako je bilo i sve prije mixera...i pustim ga kroz master kanal na kojem je mastering...ovo kroz mixer je ne?to sasvim drugo...ne mogu ocijeniti ni jeli bolje ili lo?ije (u ovom slucaju je lo?ije jer ka?em vec je produkcija gotova i bio sam zadovoljan s njom, ....a sad je lo?ije jer su omjeri instrumenata totalno drugaciji, a ne razumijem za?to)..dok kad 'rekao sam' uspoređujem instrument po instrument sam mi zvuci identican, pa cak i preko mixera malo topliji...u cemu je problem...da li je to normalno...i dali jednostavno od pocetka moram raditi preko mixera a ne sad zvuk koji sam napravio vec i prilagodio unutar nuenda sad da ga teram van...ali i dalje mi nije jasno....sve je na nuli, koliko znam samo bi trebao dobiti vi?e headrooma i vi?e detalja...za?to su omjeri instrumenata totalno drugaciji? i cini mi se da ima dosta vi?e low enda????

Bockie
30-05-2011, 12:01 AM
To zavisi od milion stvari...

Nisam sad pohvatao jel si terao kanale ili samo stereo...?
Ako je stereo, pa ni na ssl neces dobiti skoro nista... Sa analognim mixerima je fazon u kolicini (kanala) vise nego u "farbi" jednog...

Drugo analog to digital alignment nije do dan danas resen. Po EBU (European Broadcasting Union) je to -18 dBFS...
Francuzi, ameri, britanci ovi ~ oni imaju opet razlicito tumacenje, ne znam sad tacno na pamet, ali varira od -22 do -14 dBFS kako kome dune... I nije reseno do danas, nije ni moralo, davno je prestalo da ih zanima jer je krenula RMS trka koja jos traje,pa im se ye6e za analog domain...:wink:
Dakle koliko je to: 0 db - u digitalu... ?!?

A ti kazes poravnao si sve na nula... Mislim, kontam ja sve, ali kapiras sta kazem... U analogu rms varira na istom peak-u...
A gde je to sto je to jeftiniji mixer, mada sam dobijao i sam sa svojim Onyx-om brutalne rezultate... A gde je sto drugih faktora...

Mozes eventualno nesto dobiti ako sve kanale proguras pre produkcije, ali sta ces dobiti... moze biti ok, ali i ne mora...:wink: Velike su polemike jos oko toga, pa je najbolje osloniti se na licni afinitet.
Dakle, ako tebi radi, onda guraj tako!

DaBear
30-05-2011, 07:29 AM
pa eto...dobio si nesto, ko sto kazes...malo ti je "toplije" po instrumentima i imas "malo vise low end"-a. To su vec neke stvari koje analogni mixer dodaje.

A to sto si "isao do nule" to vec u analognom svetu ne znaci mnogo...

Fora je da TI podesis instrumente / kanale, i da izvuces sto vise od tog mixera...ne do 0 ili cega vec..nego najvise sto moze od signala a da ne distorzira ili cak moze i da distorzira (ako lepo zvuci). Time si dobo malo "boje" od tog miksera na instrumentima.
U principu, ko sto si i sam rekao - bolje je da od pocetka krenes sa usnimavanjem kroz mixer (ako mislis i cujes da ti je tako bolje) nego da na kraju provlacis master ili grupe...

File
30-05-2011, 09:10 AM
Hvala....
Nisam provlacio master, nego grupe, htio sam da mi mixer smije?a sve, a ne unutar nuenda....Imam samo 8 izlaza na focusritu liquid saffire 56...i grupirao sam bubanj na 2, gitare na 2, bas i vokale na 2 i Fx's na 2...na mixeru sam sve stavio na nulu (fadere i eqove a i gainovi su na nuli tj, trim je na najmanjem polo?aju)....Malo mi je jasnije jer mi je glava danas pametnija...vjerovatno je to sve jer varira..i ovisi o milion faktora....ne znam da li je problem ?to kad ga vracam u nuendo, moram na ulaznom kanalu dici gainove (nisu na nuli) jer signal bude slab preko line ina, kad spojim preko xlr-ova u mic input, onda bude prejak pa moram master na mixeru sti?avat.....
Ja sam ocekivao da cu to tako sve na nulu stavit i da cu dobit isto ono ?to je vec napravljeno (a produkcija i mastering (mastering uvjek radim odmah na master kanalu) je vec gotova) i da cu sa mixerom samo pobolj?ati...ali sad su mi svi omjeri pomaknuti i nije to ba? to...morao bi prilagoditi sad opet sve da mi sjedne kao prije...sa eventualno boljim sumingom low endom etc...nadam se da se ku?imo....znaci ja sve opet dobijem nazad u jednom stereo kanalu koji opet ide na isti onaj mastering na kojem su i?li svi ti kanali prije mije?anja u mixeru...

igormink
30-05-2011, 09:44 AM
Ne znam koliko poma?e - ja smiksam miks na mikseru tako da ide otprilike do -6db maksimalno, a kad prebacujem na komp, slo?im da mi ide do otprilike -15 dbFS. Nakon toga ga lako sa limiterom dignem, a ne riskiram da mi eventualno neki tranzijenzti idu u peak.

Shot
30-05-2011, 10:53 AM
Ovo što se tebi događa se na engleskom zove "gain staging". Progooglaj malo.

Mackie nije baš neki mikser kojim ćeš dobiti bog zna kakav zvuk. Koliko daje toliko i uzme. Ako ćeš nakon par mjeseci igranja s tim još uvijek misliti da je miks bolji na mackie-u nego u kompu onda vjerovatno nešto krivo radiš!! :) Ali eksperimentiraj da dobiješ malo feeling s analogijom...

U kratkim crtama - ne valja ti da dižeš input level u kompu kada snimaš miks. Trebao bi kada ulaziš u mikser na svakom kanalu namještati prvo input gain, zatim level svakog kanala. Pri tome gledaš što ti na mikseru vu metri ili peak metri (ovisno što imaš) pokazuju. Gledaš da ideš tu negdje do nule. Sad sve ovisi kako je kalibrirano unutar miksera i jel veza prema kompu balansirana ili nebalansirana. Kreneš snimat miks u komp i gledaš što ti pokazuju peak metri u kompu na ulazu. I onda voziš master fadere da namjestiš da snimka bude u kompu glasna dovoljno da ne ide u clip.

Dok gledaš peak metre na mikseru, računaj da ako on odlazi u crveno to nije nužno loš clipping. Slušaj pa procijeni. Ako di ide u crveno a tebi to dobro zvuči onda nema razloga da ne ostaviš da tako bude. Ako je pak u kompjuteru clip onda je to u svakom slučaju loše. Analogni clip je zapravo progresivan, pa prvo krene suptilno distorzirati da bi tek s još više gaina počelo baš ono pucanje i raspad signala. To ti je i jedan od kriterija zašto su neki mikseri bolji od drugih! Nekima je taj period kada saturiraju a još uvijek dobro zvuče velik, a na nekima ga praktički nema - odmah krenu u totalnu distorziju peakova.

Postoje inaće dvije škole analognog miksa. Imaš one koji vole napucavat input gain i level na kanalima pa spuštati master, i onu obrnutu školu koji drže master level visoko a stišavaju na kanalima. Što je bolje, to svatko zna za sebe. Ja volim tražiti sweet-spot svakog kanala a to je obično relativno visoko, pa makar to značilo da master završi nisko...

File
30-05-2011, 11:52 AM
hvala puno....ku?im da....
Na mixeru mi je sve oko 0...tj mastr je tako na 0 odprilike
Omjeri tih grupa su i iznad 0 jer su napravljeni vec za stari mastering unutar nuenda - njih nisam dirao...
a ulazni signal snimanja mixera moram dizati jer je nebalansirana veza pa signal bude dosta slab iako je na masteru mixera oko 0db,pa gainove di?em bar na 12 sati...cim ih di?em vi?ecem se pribli?avaju 0 tj digi-distorziji pocinje sve distorzirat i to nekako cudno, kao nekakav metalni zvuk ultra neugodan maltene kao mikrofonija ali puno gora..metalna

DaBear
30-05-2011, 04:09 PM
ako ti je vec dobro zvucao miks "in the box" ja se ne bi mlatio sa miksetom ! Pogotovu sto nije neki mega mikser...samo ce da te usporava, dodaje sum i krchanje !

File
30-05-2011, 07:27 PM
mo?da volim ?um i krćanje hehehe....
Definitivno sam siguran da mi dodaje dosta puncha tj. low enda...a ne zagu?ava mastering...dokle god sam i?ao dobiti te frekvencije u mixu (in the box) sve mi se muljalo i u masteringu jednostavno nije bilo mjesta osim ako bih sve onda spustio ?to znaci da dobivam low end a gubim visoke....E sad....kako imam osjecaj da preko mixera dobivam low end isto tako imam osjecaj da gubim visoke.....Ali ne znam
Trenutno ovaj snimak ?to radim je gotov i stvarno sam jako dugo mrdo po njemu i dobio dobro, te?ko da ću sad prilagodit to za analog summing u ovom slucaju....iako osjetim da su omjeri instrumenata smrdani..pogotovo su mi gitare kao malo mrljave (ali mo?da se samo radi o glasnoci i omjeru) također osjetim da cijela snimka vi?e di?e i DRMA nekako jace, tj manje je ?upljikava nekako....
Al ja ocito ne?to ne radim kako treba jer osjetim ocitu razliku, ne znam za?to bi se onda toliko na forumima raspravljali ?ta je bolje tj. da se razlika u dana?nje vrijeme skoro ni ne osjeti...da li ju ja bogme osjetim ili ne?to ne radim kako treba :-)
Mo?da je bitno spomenuti da se u ovom slucaju radi o jako extremno brzoj muzici sa brdo distorzija, a ne necemu drugom :-) i potrebno je dosta preciznosti da bi i takva muzika bila 'ugodna' za uho naravno onome 'ko mo?e tako ?to provariti....ma evo primjera produkcije in the box ...
Bend dislike iz po?ege ja sam Bas i bek vokali http://www.tocka.org/depth/br.zip
Al nemojte se odma' krstit na mjuzu, znam ja i lijepe muzike stvarat :-D hehe

File
30-05-2011, 09:48 PM
:ups::ups::ups:
Krivo sam ja bio ne?to rerouto na onom kompliciranom (mamu mu :-)) sucelju za izlaze ulaze od liquid saffire 56...negdje mi je probijao cijeli mix tj dupla slika pa mi se sve ucinilo ....ipak nije toliko ocita razlika, ja ju slabo ku?im...mo?da bi ju ku?io da imam bolju sobu bolje monitore i bolje uvo...al eto...bar sam probo...Ne znam za?to neki tvrde da je razlika ipak oćita pogotovo u headroomu, ja ju sada ne cujem...dodu?e mo?da je ovo ipak preextremna mjuza...za robavanje nekih finesa

Matoree
31-05-2011, 02:03 PM
probaj da provuces mix kroz ssl:D

File
31-05-2011, 09:15 PM
aj posudi? hehe....spremio mixetu?u, kablove pocupo...a mog'o sam ostavit da bar kao izgleda..:-D