View Full Version : Prednost originalnog softvera u odnosu na piratski? Stabilnost?
Filip_
30-01-2011, 10:45 PM
Heh...realno...videh da dosta ljudi sa foruma gleda da kupi legalan softver. Cim izadje novi Cubase, ProTools... svi pitaju za cenu, u delu foruma prodaja/kupovina sam takodje cesto nalazio prodaju starijih verzija programa i VST-jeva sa sve aktivacionim kodom, serijskim brojem, sta vec...
Softver koji koristim nalazim snalazenjem na "razne nacine", realno ne zivim jos uvek od muzike, jos studiram, a VST-jevi, a posebno programi kostaju zaista mnogo za moj studentski budzet. Iako je drzava (u saradnji sa Microsoftom) pocela jos davno da kontrolise firme oko originalnog/licenciranog Windows-a, ne znam kada ce poceti i po kucama da ulaze kroz prozor i da proveravaju kompove kada nema nikoga u stanu/kuci, mada sobzirom na ludnicu koja vlada u drzavi ne bi me cudilo da pocnu i sa tim. :(
Zanimaju me iskustva: Da li ima razlike u stabilnosti izmedju originala i neoriginala, da li bi imao problema, ako u registrovanom studiju imam neko parce softvera koji nije legalno kupljen, da li ako neko izda neku stvar postoji nacin da se proveri da li mu je neki VST plug-in kupljen "ispod zita"....
alavuk
30-01-2011, 11:12 PM
nema razlike u stabilnosti softvera , inace javna je tajna da steinberg je koristio h20 dongle za testiranje cubase-a nuenda i sl. ...
pa lepo pise u svakom readme.nfo
buy if you using alot
don't make money with warezed software
try before buy
DzoniPFC
31-01-2011, 04:46 AM
i waves je koristio krekovanu verziju cubesa u njihovom promo video. :banghead:
Everbeatz
31-01-2011, 11:43 AM
poenta je da ti ne kupujes softver nego licencu o 'pravu koristenja softvera" (EULA licence agreement). Sta ces ti da instaliras to nema veze, bitno je da si ti vlasnik te licence. Bottom line - i krekovi rade isto tako dobro kao i "original" samo je probijena zastita..
Licno znam za primer gde se covek u USA zalio Steinberg-u da Cubase 3 ima problem oko komunikacije sa dongle, a oni mu odgovorili da instalira H2O verziju jer stabilnije radi!!
kejkz
31-01-2011, 12:48 PM
i krekovi rade isto tako dobro kao i "original" samo je probijena zastita...
Ovo treba uzeti sa rezervom. Nekada se desava da je zastita sastavni deo programa, tako da se razbijanjem ili zaobilazenjem zastite moze narusiti integritet programa, te on vise ne radi toliko stabilno, ili su mu neke funkcije osakacene. Recimo, kod starog Cubase-a 3 zastita uopste nije probijena, nego je napravljen drajver koji je emulirao dongle. Tu se moze reci da je program isti, odnosno, netaknut u odnosu na original. Ali recimo Cubase 4 je razbijen tako sto su veliki delovi programa editovani, tako da nikada nije mogao raditi isto stabilno koliko i original (a ni original nije bas bio kralj stabilnosti)
Slicno je i sa plagovima, nema tu neke razlike. Dakle, zavisi od vise faktora. Jedino kada je u pitanju krek koji ide preko serijskog broja, aktivacije preko interneta ili neke slicne zastite, moze se reci da je plag isti kao i original.
Poz
kejkz
31-01-2011, 01:00 PM
Softver koji koristim nalazim snalazenjem na "razne nacine", realno ne zivim jos uvek od muzike, jos studiram, a VST-jevi, a posebno programi kostaju zaista mnogo za moj studentski budzet.
Danas imas toliko programa koji su besplatni i koji imaju slicnu funkcionalnost kao Cubase, da je koristiti piratski softver ipak samo pitanje izbora. Ovde kod nas je koriscenje piratskog softvera dignuto na nivo potrebe, tako da je ilegalan softver i dalje cesci nego legalan. Mada ima dosta legalnog softvera, dosta vise nego pre nekoliko godina.
]ako u registrovanom studiju imam neko parce softvera koji nije legalno kupljen, da li ako neko izda neku stvar postoji nacin da se proveri da li mu je neki VST plug-in kupljen "ispod zita"....
Oko ovoga se nemoj brinuti. Kod nas bas i ne zalaze da gledaju male firme i njihovu legalnost toliko cesto. Imao bi veci problem u slucaju da ti je nelegalan Windows nego bilo koji plag ili host. Uvek se moze proveriti da li je neki plag legalan, a nacin kako se to radi zavisi od toga koju zastitu koristi: ako ima dongle, odnosno, bilo koji oblik hardversko/softverske zastite, to je najlakse. Ako je u pitanju plag koji ima serijski broj, kontaktira se proizvodjac i proveri se da li je taj broj pravi. Ako imas papir o transakciji preko interneta, i ona je legalan dokument.
Kada kupujes plagove i hostove, gledaj da li se oni mogu prodavati normalno, jer se desava da ljudi nekada prodaju tzv. not for resale verzije. To ti ne bih preporucio, jer je to samo po sebi nelegalno od strane onoga ko prodaje.
Ako i dalje radis muziku samo iz zabave, nema potrebe da legalizujes bilo sta, sumnjam da ce ti ikada iko zakucati na vrata da proveri sta koristis na svom kompjuteru.
Filip_
31-01-2011, 01:35 PM
Hvala svima na odgovorima. Sada su neke stvari jasnije, a nesto malo od ovoga sam i znao :)
@kejkz: Jos uvek radim samo za sebe, ali posto uskoro postajem apsolvent :Dmatorci ce mi dati nesto dinara da si kupim ekvipment "za ovde" koji mi treba da "sredim" malo zvuk pa bi poceo da saljem stvari nekim lejblima/na soundcloud/myspace da vidim sta ljudi misle. :rolleyes:
kejkz
31-01-2011, 01:52 PM
Samo ti radi, a zvuk ce vec doci... u tome ti nikakava oprema nece mnogo pomoci... bar ne toliko mnogo koliko ti se cini sa ove tacke gledista.
Filip_
31-01-2011, 02:00 PM
Slazem se. Po meni ideja/inspiracija i "umeti" preneti je na note/melodiju/ritam nema cenu, niti je neophodna oprema. Nego imam dosta suma, a i kada pustim stvar na drugim zvucnicima ili bass muti ritam ili ritam ubije neki sint ili nesto trece, pa ovde koristim i mini liniju za drugo slusanje, pa kod nekog na trece slusanje...pa zapisi na papir, pa kuci prepravljaj, pozicioniraj... :(
kejkz
31-01-2011, 02:08 PM
Da, to jeste jebeno. Vidi mozda bolje da nabavis neke slusalice dok ne budes imao normalne monitore, na njima je donekle normalnije raditi ako ti je prostor bezveze i ako mini linija nema neki kvaliteta. No, da se vratimo na temu...
@Filip: super su stvari na spejsu, pustio prvu pa odslušao do kraja.. pozadinski, suptilno, fino :)
Matoree
31-01-2011, 03:32 PM
Ali recimo Cubase 4 je razbijen tako sto su veliki delovi programa editovani, tako da nikada nije mogao raditi isto stabilno koliko i original (a ni original nije bas bio kralj stabilnosti)
Ovo je apsolutno netacan zakljucak. Napisati driver koji emulira dongle je samo po sebi daleko vise podlozno nestabilnosti, ne samo programa vec i celog sistema, nego patchovanje programa.
don corleone
31-01-2011, 06:20 PM
Cak sta vise neke verzije krekovanih programa rade stabilnije nego sami originali, iz prostog razloga sto krekeri usput nadju po koji bug pa ga isprave.
RokStudio
31-01-2011, 07:34 PM
Ko hoće da koristi legalan, a dobar i jeftin software, tu je Reaper.
kejkz
31-01-2011, 09:02 PM
Ovo je apsolutno netacan zakljucak. Napisati driver koji emulira dongle je samo po sebi daleko vise podlozno nestabilnosti, ne samo programa vec i celog sistema, nego patchovanje programa.
Izvini matoree, ovo uop?te nije zaključak, nego suha činjenica. Napisati drajver je vrlo jednostavno, posebno zato ?to nad njime ima? potpunu kontrolu. Krekovati softver znači izvaditi njegov deo procesom koji se naziva reverzni in?enjering, a u osnovi je samo poku?aj debagovanja i petljanja po memoriji radi otkrivanja kako za?tita funkcioni?e. Naravno, to ?to je neko odlučio da napravi drajver umesto da krekuje program je na kraju krajeva samo njegova odluka, moglo je verovatno i drugačije. Tačno je da lo? drajver mo?e učiniti sistem nestabilnim, ali to nije problem drajvera kao deo sistema, nego njegovog kreatora, koji ga je lo?e napisao. Drajver je samo posledica odluke, i do sada nije urađeno mnogo crackova koji su zasnovani na ovako sofisticiranom re?enju, obično se koriste upravo krekovi.
Crack u obliku patch-a jeste dobar sa tog stanovi?ta o kome ti priča?, jer ne menja? ni?ta u samom sistemu, tako da je ?teta koji program mo?e prouzrokovati lokalizovana. Međutim, ovo je tačno samo na papiru, jer lo? krek i te kako mo?e učiniti sistem nestabilnim, mada je to danas vrlo retko, jer svi os-evi imaju za?tićen pristup memoriji. Niti se svaki program mo?e lako patchovati.
sinvelikogmajstora
31-01-2011, 09:47 PM
portable software je zakon kad je u pitanju windows. cini mi se i da imam c5 licencu koristio bih ovaj od 80mb
Filip_
31-01-2011, 10:22 PM
portable software je zakon kad je u pitanju windows. cini mi se i da imam c5 licencu koristio bih ovaj od 80mb
Znam da postoje neki komadi softvera portable, ali za muzicki softv. nisam znao...mozes malo pojasniti (u par redova) o cemu se radi i sta se nudi? :confused:
sinvelikogmajstora
31-01-2011, 10:55 PM
da ne pametujem:
Nuendo 4.3.7 Portable
=======================
One Click Installer ,no ISOs ,no Waste downloading Bandwidth ,no waste space of waste synths!
Nothing more to say than a Fully Working Nuendo 4 machine with no limitations or crashes with all features except N4 Synths (because of their Useless size).
This is a fully portable installation and Nothing is written to your Windows, (Doggle drivers ect), because it's fully emulated ,can be used with older USB Emulation Keys ,and share All of VST plugins that other music programs already manage ,from VSTPlugin files.
You can just copy .../Nuendo 4 folder ,anywhere you like or, to any other computer that VST2 or VST3 plugins are present and works fine.
You can also open any previus Nuendo3 Project you had made.
To Unistall it,just erase "Steinberg/Nuendo 4" folder.
Bockie
31-01-2011, 11:07 PM
Nekako sam ubedjen da ce u skoroj buducnosti doci do toga da ces, ako si "registrovani" autor, studio,produkcija,bla,truc, biti podlozan "proveri" cime i kako radis, pa ce s' te strane, kao sto sad pljackaju firme kako moraju da koriste originalni win, cak i u trafici, isto tako silovati ljude da imaju originalni softver...
Naravno , provere ce da obavlja neki "Milisav", zemljoradnik, jer se proculo mejd' organima za haračiri, da tu ima neki "Traktor" da se kontrolise i ispita...
Ako su onu zenu klepili sa 11 'iljada din sto joj mobilni zvoni sa nekom pesmom,sto ne bi i ovo radili? ...Nego se jos nije Milisav setio toga...!
branoy
31-01-2011, 11:30 PM
BigBockie, joj jest tesko uzet jos jedan komp .. :) stavis na njeg orginalne free programe i plugine i spojis na net pa nek proveravaju dokle hoce.. a na drugom sa svim vazduhom radis ko covek :) naravno pa da imamo para ..tj da ja sam jednoj pevacici uzmem 50 000 eu ko neko ja bi uzeo sav orginal softwer, al to je za sad ne izvodljivo.. tako..
Bockie
01-02-2011, 12:40 AM
BigBockie, joj jest tesko uzet jos jedan komp .. :) stavis na njeg orginalne free programe i plugine i spojis na net pa nek proveravaju dokle hoce.. a na drugom sa svim vazduhom radis ko covek :) naravno pa da imamo para ..tj da ja sam jednoj pevacici uzmem 50 000 eu ko neko ja bi uzeo sav orginal softwer, al to je za sad ne izvodljivo.. tako..
To ti kazem...
Ako si studio, uzmes, ako si kuci...prdnes...
:D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.