PDA

View Full Version : PETROLEJ - či?ćenje ?ica [prvo iskustvo]

stanceyu
29-01-2011, 04:22 PM
?eleo sam u ovom postu da napi?em moje iskustvo u či?ćenju ?ica, konkretno sa običnim petrolejom, uz osvrt na ranije (mahom komercijalne) produkte koje sam koristio. Nadam se da će barem nekom biti od koristi jer sam ja o ovoj tehnici či?ćenja malo nalazio na internetu, a mislim da je vrlo korisna. Jo? u toku studija na med. faxu sam puno čuo o destilovanom petroleju u lečenju karcinoma, a kada sam čuo i za ovo, morao sam da isprobam.

Upravo danas sam isprobao potapanje ?ica sa moje bas gitare u petrolej i ODU?EVLJEN SAM REZULTATIMA! :grin:
Ranije kada sam ?eleo da u potpunosti osve?im zvuk ?ica, a nemam para za novi set, uglavnom sa ?ice kuvao u vodi sa malo deterd?enta ?to je skraćivalo vek ?icama, da bih odlučio da nađem bolje re?enje i barem kratkoročnu zamenu novom setu Rotosounda.

POSTUPAK
Za celu proceduru potreban je petrolej koji se mo?e kupiti u većini prodavnica/farbara/marketa. Ja sam lično koristio ovaj:
http://i162.photobucket.com/albums/t262/stens_photo/petrolej.jpg

a na?ao sam ga u Tempu za 160 dinara 1L.

Većina ljudi na internetu savetuje denaturisani alkohol, ?to nisam mogao da nađem (u Novom Sadu), a kada su me prodavci pitali za svrhu upotrebe svi su mi preporučivali petrolej, da bih kasnije na internetu video da sa njime ?ice čiste i čelisti i kontrabasisiti.

Ljudi koji ?ice potapaju u denaturisani alkohol savetuju da se ?ice potapaju razmotane u plastične cevi koje se naprave samo za tu svrhu, međutim ja sam ih ipak zamotao kao u novom pakovanju, stavio jednu po jednu u plastičnu koficu i prelio petrolej dok nije prekrio sve ?ice:

http://i162.photobucket.com/albums/t262/stens_photo/zice_u_kofi.jpg

Zatim sam kofu poklopio i ostavio na terasi da se ukućani ne bi pogu?ili :rolleyes:. ?ice sam tako u petroleju dr?ao ne?to vi?e od 4 sata... Ljudi koji koriste denaturisani alkohol savetuju 12-24 sata, ali obzirom da me je bilo "strah" ostavljati bass bez tenzije ?ica tako dugo, odlučio sam da sve malo skratim, a za to vreme sam očistio fretboard, kobilicu, ?ivije...

Nakon toga, ?ice sam izvadio i stavio u krpu. SAVET: dok ?ice razmotavate dobro pazite da vam ne prsne neka kap petroleja u oko! Najbolje je pripremiti staru krpu pa dok su ?ice jo? uvijene prebrisati grubo krpom, pa onda razmotati.
?ice sam zatim ostavio razmotane malo na terasi da i ostatak petroleja ispari. Nakon toga sam ih uneo i ostavio malo da se adaptiraju na topliju temperaturu i zatim ponovo stavio na bas.

REZULTATI:
:shock: nisam prosto mogao da verujem svojim rođenim u?ima niti prstima. ?ice su skoro kao NOVE! Pod tim mislim presence i tight low end! Naravno sve zavisi i od vrste ?ica, tj materija, u ovom slučaju je u pitanju stainless steel. Rezultat je identičan zvuku nakon kuvanja ?ica, sa tom razlikom da nije bilo potrebe izlaganja ?ica visokoj temperaturi, ali ostaje da vidim da li im se menja izdr?ljivost. Po rečima drugih, ?ICE NE GUBE NA IZDR?LJIVOSTI.

POREĐENJE:
Naravno, morao bih da uporedim ovaj način či?ćenja sa drugim koje sam probao.

1) KUVANJE: već sam napisao dovolno, kao ?to sam već napisao o samoj prednosti ću jo? da vidim.

2) ALKOHOL (70%): alkoholom sam probao samo da čistim ?ice sa natopljenom krpicom, a ne i da ih potapam, ali kako god, ono ?to je glavna mana ove tehnike jeste ?to u 70% alkoholu, 30% tečnosti je destilovana voda ?to samo po sebi nije dobro za ?ice. Brisanje ?ica krpicom natopljenom petrolejom (?to sam isprobao 2 dana pre ove procedure) je dala BOLJI rezultat u odnosu na alkohol u smisli da je zvuk bio pribli?niji novim ?icama.

3) KOMERCIJALNI PROIZVODI ZA ČI?ĆENJE ?ICA: probao sam 3 do sada:

GHS Fast-Fret String Cleaner
d'andrea string cleaner
Dunlop Ultraglide 65 String Cleaner (ovaj i dan dans koristim)

Ono ?to je negde zajedničko za sve ove proizvode jeste da jednom setu ?ica povrate ?ivot samo prilikom prvih 2-3 či?ćenja, a kasnije samo malo pobolj?aju zvuk. Ranije sam uvek kada dođe do te tačke kuvao ?ice, pa onda opet koristio neki od proizvoda pre i posle sviranja. Ono ?to im je svakako OGROMNA prednost u odnosu na petrolej jeste miris!:rotfl: Iz istog razloga planiram da nanesem malo Dunlopa čisto zbog toga. BTW, u Dunlopovom string cleaneru i ima nekog od derivata nafte, ali ima i dodatnih materija koje dobrano popravljaju miris.

disco violence
29-01-2011, 05:13 PM
Bravo,ovo je za sticky,ja sam korisnik fast fret-a za gitarske zice,ok je to ali to nije to.Moracu da isprobam ovu tvoju tehniku.Nekad sam kuvao i ja,skuvas i ono za dva dana ispari.Pozdrav.