Log in

View Full Version : "Muzicari" osnovali novo udruzenje

STUDIOTON
21-01-2011, 10:15 AM
Beograd -- Znatan broj muzičkih autora osnovao novo udru?enje koje će im od 1. aprila omogućiti da direktno zaključuju ugovore s korisnicima njihove muzike i snimaka.

Oni su nezadovoljni raspodelom novca koju obavljaju SOKOJ i Organizacija proizvođača fonograma Srbije.

Posrednik u ovom slučaju za?tite autorskih prava i pravednije uplate i raspodele novca je Unija poslodavaca Srbije, jer okuplja najveći broj korisnika muzičkih dela, a to su najvi?e ugostiteljski i trgovinski objekti.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca ka?e za B92 da njihovi članovi samo ?ele da iskoriste zakonsku mogućnost da individualno zaključuju ugovore o autorskim pravima.

?Naime pojavila se jedna ozbiljna grupa muzičkih autora koji nisu zadovoljni sistemom SOKOJ-a i Organizacije proizvođača fonograma, koji ?ele samostalno da zaključe ugovore sa korisnicima. Korisnici muzike, pre svega, ?ele da znaju kome oni plaćaju i ?ta, kao i da tačno plate za određena muzička dela. Zakon predviđa mogućnost da korisnici individualno zaključuju ugovore sa ugostiteljima, odnosno sa trgovcima, a mi ćemo samo pomoći da oni dođu u kontakt sa drugima?, ka?e on.

Veći deo tih autora istupio je iz SOKOJ-a i OFPS-a, dva muzička dr?avna udru?enja koja bi trebalo da im isplaćaju naknade za autorska prava.

Uvođenjem novog sistema imaće alternativu da za?tite svoja autorska prava, dok će ugostitelji, trgovci i ostali korisnici muzike plaćati daleko ni?e naknade za njihovo kori?ćenje, ka?e Rajić.

(www.sokoj.rs)

?Postoji velika zainteresovanost i kod jednih i kod drugih. Kod muzičkih autora jer su oni nezadovoljni novcem koji dobijaju i jer ne postoje kriterijumi raspodele, pa čak i kad dobiju novac ne znaju na osnovu čega ga dobijaju. S druge strane, korisnici imaju problem ?to su ti iznosi previsoki u odnosu na stanje u ugostiteljstvu, trgovini i svim privrednim granama gde se te naknade naplaćuju?, ka?e on.

Rajić obja?njava da se te naknade razlikuju od broja stolica, kvadrature objekata i one su u Beogradu, u proseku, na mesečnom nivou od osam do deset hiljada dinara koje se plaćaju SOKOJ.

?Međutim, i Organizaciji proizvođača fonograma plaća se jo?, u zavisnosti od kvadrature. To spada u opterećenje veće od mesečnog iznosa struje, komunalnih usluga?, dodaje on.

U unutra?njosti naknade su manje, ali su opet prema oceni Unije poslodavaca isuvi?e visoke s obzriom na promet i zaradu.

Izvor (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=01&dd=21&nav_category=12&nav_id=487359)

Arthur
21-01-2011, 11:00 AM
odlično, mislim da nam je još jedno udruženje baš falilo

DaBear
21-01-2011, 11:57 AM
Konkurencija moze da bude dobra stvar !

Da se ovi sto su pustili korenje, malo trgnu i razmisle....

Arthur
21-01-2011, 12:09 PM
pre će biti obrnuto.

što bi naš narod reko - vid'la žaba da se konj potkiva..

allegrosteva
23-01-2011, 12:07 AM
U, al ce da se obraduje drugar
Naime covek ima kafic i placao, placao dolazili mu razni u inspekciju dok mu jednog dana nije pukao film i neki tip iz te organizacije za proizvodnju fonograma nije zavrsio vezan za banderu :)
Ne znam, dumao sam i dumao da napravim neko idejno resenje za ceo problem i ... odustao
Vetrenjace
da je neka srecnija situacija ja bih mogao sledecih par godina da zivim kao lord, u sokoju imam prijavljenih oko 50aranzmana od kojih su bar 20 hitovi( necu da pominjem u kojoj vrsti muzike da neko ne bi bacio anatemu na mene :) ), poslednji put sam za celu goinu dobio oko 1500 din. Smejurija
Sto kaze Zoran Radmilovic "pobiti ..... i gotova stvar"

HeatMan
23-01-2011, 04:56 AM
bilo bi lepo da dobijem koji dinar od bilo koga. imam 6 spotova iza sebe, 4 su bili hitovi.

o pushtanju mojih stvari po radiju, i u diskotekama da ne pricham.. ne moze veche da prodje bez nekih stvari..

dinara dobio nisam. a sve je uredno registrovano u sokoju.

DaBear
23-01-2011, 08:43 AM
a sta je definicija HITA KOD NAS?

- prodaja CD-a.... sigurno nije...
- broj emitovanja na televiziji...(koja stanica)
- broj emitovanja na radiju...(koje stanice, velike ili male)

Ovo su merila svugde u svetu, ne znam koliko su merodavna kod nas uopste?

- Broj gledanja na Youtubetu se nigde ne racuna, ali pomaze gornjem spisku (a i ne mora)
- diskoteke i emitovanje po njima, niko ne meri (cak ni u svetu)

Generano SVI kojima se pesma pustila 3 puta, ocekuju neke pare, a ne shvataju da je to sve toliko sitno da se nikome ne isplati da obracunava i salje pare...tako je svugde u svetu.
Pesme koje nisu izdane regularnim putem i zavedene gde sve treba da budu ne dobijaju nista. Tretira se kao demo....

Era
23-01-2011, 10:26 AM
Konponovooo,odsvirooo,otpevooo dzingl za seriju "Vreme je za bebe",4 puta nedeljnooo na RTS (sa reprizama plus dzinglovi u programu...) i tako 3 godine...Redovno zavedeno u Sokoju ,kazu nije nam nista RTS uplatiooo ,tako da mogu samooo da se uvatim za uvooo!:banghead::banghead::banghead:

DaBear
23-01-2011, 10:52 AM
Konponovooo,odsvirooo,otpevooo dzingl za seriju "Vreme je za bebe",4 puta nedeljnooo na RTS (sa reprizama plus dzinglovi u programu...) i tako 3 godine...Redovno zavedeno u Sokoju ,kazu nije nam nista RTS uplatiooo ,tako da mogu samooo da se uvatim za uvooo!:banghead::banghead::banghead:

e to je vec ozbiljno. Da li te je TV platio uopste na pocetku? Da li si potpisao nesto tad? Mozda su prava prebacena na njih?
(Ja sam za Brazil (Evrovizija) prepisao prava na Televiziju za nekih 100 Maraka (!!!:shock:) u ono vreme...

OFF
23-01-2011, 11:11 AM
(Ja sam za Brazil (Evrovizija) prepisao prava na Televiziju za nekih 100 Maraka (!!!:shock:) u ono vreme...

Pravilno se kaze Stomaraka:D

Znak
23-01-2011, 11:14 AM
Komponovao, aran?irao, programirao, odsvirao petominutni instrumental (plus video animaciju) za TV emisiju koja je i?la najmanje dva puta dnevno na vi?e od trideset lokalnih televizija, ?to je ?ezdesetak emitovanja dnevno, i tako neke četiri godine. Mnogo hiljada prikazivanja na TV-u. Nisam se raspitivao to oko SOKOJ-a i sl. Mo?da je trebalo?

Braca
23-01-2011, 11:30 AM
Nedavno sam upoznao direktora SOKOJA, mogu da kazem da je ok covek, da razume materiju i mislim da je jako ozbiljan u svom poslu. Elem ako je tako kao sto kazete i ako ste kod SOKOJA zastitili svoja dela koju su emitovana toliko puta koliko kazete, onda lepo treba da se obratite SOKOJU da vam pruzi pravnu zastitu i da insistirate na tome, a ako to ne uspe onda imate pravni osnov da tuzite SOKOJ zbog toga sto ne radi svoj posao kako treba a vama nanosi stetu. U svakom slucaju zastitom svojih dela preneli ste pravo SOKOJU da vrsi naplatu i on to mora da radi, ko nece da plati lepo na sud, a druga je stvar to sto se Tijanic ponasa kako se ponasa i sto ga demokrate gotive iako je davao izjavu da ako "Djindjic prezivi Srbija nece", pa lepo onda trazite od Tadica pare, jer njegov novoizabrani direktor uzurpira pravni sistem u Srbiji neplacanjem autorskih prava!

Zeroo
23-01-2011, 12:14 PM
Sta li to Tijanic ima u rukavu pa mu niko nista ne moze,cak ni Tadic?Ili mozda Sokoj duva u istu tikvu sa Tijanicem,ko zna.

STUDIOTON
23-01-2011, 12:39 PM
Nema od toga nista, autorska prava ce zadnja da se regulisu u zemlji, ako dozivimo to vreme.. ne gubite vreme, vec radite i svoj rad naplatite.. ne ocekujte da u ovoj zemlji bude nesto bolje..

sto kaze jedan moj prijatelj.. Ko kome treba da plati? :) izgleda da se okrenula vremena, i da autor placa da bi neki"poznati" pevao njegovu pesmu... slicno je i sa emitovanjem na tv .. bruka

HeatMan
23-01-2011, 06:40 PM
a sta je definicija HITA KOD NAS?

- prodaja CD-a.... sigurno nije...
- broj emitovanja na televiziji...(koja stanica)
- broj emitovanja na radiju...(koje stanice, velike ili male)

Ovo su merila svugde u svetu, ne znam koliko su merodavna kod nas uopste?

- Broj gledanja na Youtubetu se nigde ne racuna, ali pomaze gornjem spisku (a i ne mora)
- diskoteke i emitovanje po njima, niko ne meri (cak ni u svetu)

Generano SVI kojima se pesma pustila 3 puta, ocekuju neke pare, a ne shvataju da je to sve toliko sitno da se nikome ne isplati da obracunava i salje pare...tako je svugde u svetu.
Pesme koje nisu izdane regularnim putem i zavedene gde sve treba da budu ne dobijaju nista. Tretira se kao demo....

evo ti poslednja stvar koju sam radio: gru i ajs nigrutin - i dalje me zele.
svaki dan se pushta u svim diskotekama shirom srbije, a vala i balkana. na radijima, i na tv stanicama mozesh videti po nekoliko puta dnevno.

dinara nisam dobio niti cu..

da li treba da nastavljam? imam josh toga.. podosta.

ne znam zashto se ti uvek nadjesh odmah posle mene da me pokopash i stavish u isti kosh sa tim nekim ljudima

Hollywood
23-01-2011, 10:23 PM
Uradio spicu za Velikog brata, pre 2godine sam prestao da racunam koliko se to emitovalo. Od sokoja nikada nisam dobio dinar. To je samo jedna od brdo stvari koje sam uradio.

Prosle nedelje sam za neku emisiju na rts-u opleo fino po sokoju... Posle 4sata me zvala zena iz sokoja i zamolila da dodjem do njih jer su uplacene neke pare za mene... hahahaha

HeatMan
24-01-2011, 10:46 PM
u sledecem intervjuu cu da ih isprozivam sigurno.. od danas [a dok ne chuju

inache:
http://www.mondo.rs/s195711/Zabava/Muzika/Utorak_-_Dan_bez_muzike_u_Srbiji.html