View Full Version : Pitanje-Stabilizator struje, HITNO!!!
Nemania
22-11-2010, 09:25 PM
Zna li neko gde se kod nas mogu naci tzv. stabilizatori struje ali u rack-u, poput ovoga na slici...??? Jos me interesuje imaju li oni stvarno funkciju stabilizatora i korektora napona?
I jedno pitanje sto se tice UPS-eva..po koliko strujnih prikljucaka oni imaju?Ako je mali broj, npr.2 moze li se u njih ukljuciti razvodnik, tako da imam vise strujnih ulaza?
8483
8482
ili nesto ovako:
8484
Inace cena konkretno ovih je oko 30-ak evra.
Treba mi hitno, pa ako neko zna neka pise...hvala
quake2
22-11-2010, 09:41 PM
Potrazi dali neko kod nas prodaje Furman http://www.furmansound.com/index.php?div=03
obicno se koristi on,mada ga ja nikada nisam probao.Imas za svaku takvu spravu podatke koliko snage u Watima mogu da distribuiraju,pomnozis koliko ce sprave koje planiras da prikljucis da povuku struje (pise na njima),neka bude uvek manja vrednost i to ti je to.Gde si pronasao ove sprave cije si slike okacio?Cena im je skroz ok,mada sam malo sumnjicav sto se kvaliteta tice.Bitno je i koliko su te spravice glasne.Pozzzzz
quake2
22-11-2010, 09:43 PM
Au....mislio sam da je cena 300e,da nije zabuna neka?....za trideset evra se kupuje samo kutija:confused: a gde je cena delova i ostalog:confused:
Bitch
22-11-2010, 09:56 PM
30 eura, tj ovaj T racks na slici je samo razvodnik, tj lopov, tj montazni rack strujko :D nema tu nikakve stabilizacije, samo osiguraci.
A furman, koji ima stabilizaciju ide od 280 eura pa nagore, i da, ima i razvodnik za vise strujnih stekera.
Bitch
22-11-2010, 09:58 PM
Gde si pronasao ove sprave cije si slike okacio?Cena im je skroz ok,mada sam malo sumnjicav sto se kvaliteta tice.Bitno je i koliko su te spravice glasne.Pozzzzz
T.racks, T.Bone... to su sve Thomann-ovi djuture megagiga brendovi. Low budget solutions. Mada nadje se nekad i ponesto dobro
quake2
22-11-2010, 10:03 PM
30 eura, tj ovaj T racks na slici je samo razvodnik, tj lopov, tj montazni rack strujko :D nema tu nikakve stabilizacije, samo osiguraci.
:),ih sta im sve nece pasti napamet.Vec sam mislio da su cak i Kinezi otisli sa cenama dole.
Nemania
22-11-2010, 10:13 PM
E...jbg, ja mislio da vredi nesto...Danas mi u ateljeu riknule tri sijalice u veoma kratkom roku, pa sam se uplasio za opremu. Do sada nisam imao problema sa strujom, tako da me nisu ni zanimali ti stabilizatori, ali ne bih da rizikujem...
Shodno tome ne razumem se u te stvari (stabilizatore, ups-eve i sl)...
Evo ja sta bih prikacio na njega, pa vi preporucite sta bi mi odgovaralo:
-Roland fantom 8, Tannoy precision 6D, Genelec 8050, i komp (monitor i masinu).
Video sam neke Ups oko 50e na it-svetu..moze li to? Ali opet pitanje, ako ups ima dve uticnice, kako da prikljucim sedam strujnih kablova???:confused:
Nasao sam kod nas i ovo (American Audio PDP950 (http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?glavna_kat=17&kat=121&art=3248))za 95e:
8485
Sta je ova sprava tacno i moze li mi ona zavrsiti posao?
P.S. Verovatno ce neko reci: "sta si se stegao" ali pukao sam na neke druge stvari, pa mi je sada luksuz davati za struju 200-300e... :)
Bitch
22-11-2010, 10:20 PM
koliko vidim ni ovo nije stabilizator :)
samo sto svaki strujni output ima osigurac, plus imas merenje napona napred. i to je to. Da kazemo Tracks na steroidima :D
Vijaj Furmana.
Moja iskustva - najbolje je imati jedan UPS i jedan Furman. Znaci u elektricnu mrezu bocnes UPS - on pazi na nestanke struje, i posle njega vezes Furmana da dopegla sve kako treba - i dalje distribuiras struju ko covek dalje po spravama.
Djuture akcija od minimum 400 eura, ali si posle zaista miran.
pozZ
analog
22-11-2010, 10:39 PM
Čemu slu?i stabilizator?
?ta to on radi ?to ne mo?e PSU u svakom uređaju koji je nakačen na mre?nu struju?
Bitch
22-11-2010, 10:46 PM
ti znades iznutra kako to sve funkcionira :) ja sam laik za elektroniku, ali ako se ne varam, stabilizator pegla to na neki nacin, da li trafoom, da li nekim baferima, bem li ga. Koliko znam ozbiljni stabilizatori bas to rade, tj. da galvanski odvoje sve kako bi sacuvali da neki peak osteti uredjaje
Bitch
22-11-2010, 10:46 PM
ako se varam, tj. ako sam lose obavesten, udri po kolezi :D
analog
22-11-2010, 11:01 PM
Ne znam ni ja, interesuje me :)
Predpostavljam da reguli?e kada napon mre?e varira za +/-10%. Ali svi PSUovi u uređajima bi trebalo da su tako konstruisani da su predvideli toliku oscilaciju. Za prejak peak slu?i osigurač na uređajima.
Bitch
22-11-2010, 11:30 PM
Za prejak peak slu?i osigurač na uređajima.
ja cuo da ti peakovi cesto budu brzi, pa ne vredi fuse. zato je galvanija manija.
...no, neko strucniji ce nam mozda nesto napisati :)
pozZ
Bockie
22-11-2010, 11:49 PM
Artist radi Furman. Sprava koja cuva uredjaje od naglih skokova (udara,peak-ova) napona i uklanja "shumove" iz mreze kosta nova svega oko 100e... 1u 19" za rack sa 10 "evropa" utora. Video kod Saleta u adicama u praxi... Koriste se i za lampaska pojacala,jer su jako osetljiva na "djubre" u struji... Takodje je apostrofirana uloga "zdrave" struje po uredjaje i njihov rad, te i same produkte rada...
Sprave koje "peglaju napon" (dakle dodaju ili skidaju kratkorocno napon) su verovatno dosta skuplje i tehnicki slozenije...
(mislim na uredjaje sa pomocnim naponom,akomulatorima,etc...)
Cika Buzge je u pravu za UPS + Furman, ali povedi racuna da taj UPS moze da izdrzi opterecenje prikacenih sprava...
PS.
Nisam koristio strucnije izraze za struju jer nije mi ni bila namera da budem "strucan" vec laicki opisem svoja zapazanja stecena empirijski,pa ne zamerite...
Poz'
Bitch
23-11-2010, 12:10 AM
Boki, da, moze i samo UPS, ali Furman ne samo da 'vozi' napon, nego navodno i amplitudno vraca struju u normalu, posto navodno UPS malo hoce da 'distuje' tj da pravi square wave od struje. za kompove je to ok, ali za audio navodno ne valja.
Nemania
23-11-2010, 08:31 AM
Artist radi Furman. Sprava koja cuva uredjaje od naglih skokova (udara,peak-ova) napona i uklanja "shumove" iz mreze kosta nova svega oko 100e...
Poz'
Gde to ima za 100e??? Glaedao sam u artistu, najniza cena za Furmana je 210e..
Bockie
23-11-2010, 10:05 AM
model M-10 je mislim u pitanju pa zvirni ponovo...
Nemania
23-11-2010, 10:28 AM
model M-10 je mislim u pitanju pa zvirni ponovo...
8486
8487
Mislio si na ovo?
U artistu ga na netu nema...ima samo neka, cini mi se P serija, ali kao sto sam rekao kosta 210e najjeftiniji...
Za ovaj m10 sam gledao na netu, cena mu je oko 50 dolara...pa me zbog toga zanima sledece:
1. Da nije to, kao i onaj T.REX, ciju sam sliku na pocetku Thread-a okacio, samo razvodnik (LOPOV), jer ima cenu od 50 dolara...??? ili ima i funkciju stabilizatora?
2. Kakvi mi strujni kablovi to trebaju da bih prikljucio uredjaje? (na zadnjoj strani ovog i bilo kog drugog Furmana, nema obicnih uticnica nego...?)
Ajd Bockie, molim te vidi ako taj M10 vrsi posao u smislu stabilizatora, ali i onih strujnih kablova koje nemam, javi ako ima negde kod nas...
Bockie
23-11-2010, 11:14 AM
Sajt im je cesto nezauran ili sa ispromasivanim cenama na relaciji km-kuna-evro-dinar-pdv...:banghead:
Uvek nazoves prvo...
Ne to, ovo:
http://www.furmansound.com/new/images/M-10LxE-front_page.jpg
http://www.furmansound.com/new/images/M-10LxE-rear_page.jpg
Ima ga, 12 hljada i nesto je kod Leshe...
http://www.furmansound.com/product.php?div=03&id=M-10LxE
Evrope mozes naci po radnjama za elektroniku i delove,(ima ih u NS 3-4-5),neka sica... Pa uzmes malo kvalitetniji strujni kabl na merenje,ne mora sad neko "pozlaceno" cudo...
Uklanja smetnje,radio talase,elektromagnetne interference i prenaponska je zastita...
Trpi opterecenje do 10 Ampera...
Mislim da ovo nije stabilizator,odnosno ne verujem da ce ti struju od 180V dici na 220V i kazem, takve sprave kostaju doooosta vise novaca,ali u svakmo slucaju ,kako i sami kazu , ovo je "power conditioner", pa ako si u kuci/prostoru sa matorijom instalacijom i osetnim problemima sa strujom, sprava ce svakako zastititi opremu, i omoguciti lepsi rad bez zujanja,pucketanja i duhova (jer ima svetlo):D...
boggy
23-11-2010, 05:35 PM
....... Jos me interesuje imaju li oni stvarno funkciju stabilizatora i korektora napona?.......
Evo, cimnu me sagovornik da i ovde kazem sta mislim, ali sam se bojao da cu opet da napravim incident....
Odogovr ne gornje pitanje je "NE!"
Ne .. nemaju funkciju korektora napona, eventualno mogu imati par varistora da sprece jake tranzijente (sa ne mnogo uspeha), jer te smetnje poticu od ostalih trosila u mrezi (busilice, ves masine) i slicni varistori postoje i u samim uredjajima, eventualno mogu da odvoje trafoom uredjaj od mreze ali vec imamo trafo za napajanje u samom uredjaju (ovo je zgodno za zamrzivace i frizidere) ... sledeca mogucnost je UPS koji iznova pravi napon od220V ali po pravilu trapeznog oblika i daleko prljaviji po pitanju suma od napona napajanja koji dobijamo direktno iz mreze... to se na monitoring lancu jako oseca jer ne trpe velike promene opterecenja... i tu dobro rade konstantna trosila (racunari) elem ... na kraju dolaze uredjaji koji ponovo prave spektralno cist sinusni napon iz blio kakvog naizmenicnog imaju enormnu rezervu energije i visestruko mogu da prevazidju nominalnu struju koju mogu dati, ali takve sprave prevazilaze sve pomenute cene deset do sto puta... tako da je moj savet ne stavljajte nista za "stabilizaciju" napona sto ne kosta 20kEUR+... mreza koju dobijete u uticnici je bolja od svega sto mozete priustiti za 1000E i manje...
Rekao sam svoje licno misljenje, zamolio bih da se ne pravi kanonada postova na temu kako ovaj ili onaj sajt na netu prica nesto sasvim drugacije... jer on i postoji tu da bi pricao to drugacije da bi se te sprave prodavale... bez obzira sto ne rade skoro nista.
pozdrav
bogi
Bockie
24-11-2010, 02:34 AM
Zivimo u zemlji u kojoj zivimo. (Kako je puno mogucih prideva u tako kratkoj recinici..)
EPS je veliko preduzece sa dugom istorijom (koju dobro pamtimo....) .
Meni je nekoliko racunara i komponenti istih preslo u crnu tehniku,o beloj da ne govorim...
Sa druge strane koliko je realno cuvati tehniku koja vredi kod prosecnog korisnika 500-600 pa i hiljadu-2-3 evra sa nekoliko puta vecom cenom zastitne naponske opreme...? Sumnjam da bas sva studija poseduju ovako zahtevne zastitne sisteme...
Ne zastupam teoriju da sad mora nesto da se radi posto - po-to, ali ni onu da se bas nista ne radi u odsustvu enormne kolicine novca...
Ciga Boggy je potpuno u pravu!
Ozbiljna,temeljna zastita ozbiljno i kosta!
nikolaivanic
24-11-2010, 11:06 PM
najjeftinije ti je da probas sa jakim UPSevima. prvo imas struju i kad nestana, taman da sve pogasis regularno... sejvujes posao... a oni u sustini i stabilisu, dosta njih ide od 110v.. to je totalni mrak kod nas.. mislim na svetlo;) pozz
nikolaivanic
24-11-2010, 11:15 PM
Ako su ti riknule sijalice, a pritom su i svetlele neuobicajeno jako, onda ti NULA nije ispravna tj nema kontakt sa sabirnicom kod razvodnog ormana... pregledaj napone, faze ali pod 3 faznim opterecenjem. to je posao za strucnjaka, cesto obicni "" elektricari ne kapiraju o cemu se radi.. UPS je najjeftiniji stabilizator.. nadji i zastitu od prenapona, to je mala kutija od oko 20e.. zastitice opremu od groma i sl.. sve preko nje, onda UPSevi pa oprema..pozz
boggy
25-11-2010, 09:21 AM
........ zastitice opremu od groma i sl.. sve preko nje, onda UPSevi pa oprema..pozz
Zastita od groma je statisticka pojava... neretko se desi da sprava koja je sticena zastiti "zastitu"... tako da ni tu ne treba preterivati ... mislim 20E nisu neke pare... ali ne teba biti optimistican da ce to sigurno da zastiti opremu od groma.
pozdrav
bogi
Nemania
25-11-2010, 10:11 AM
nadji i zastitu od prenapona, to je mala kutija od oko 20e.. zastitice opremu od groma i sl.. sve preko nje, onda UPSevi pa oprema..pozz
Kakva kutija, kako se tacno zove, kako se ugradjuje (jel to posao elektricara?) i gde se kupuje?
Inace, Bockie, raspitao sam se za onog Furman-a, medjutim drug mi se javio da za nedelju da na dolazi iz Londona, pa smo nasli tamo za 70-ak evra, uredjaj iste namene, samo Phonic, evo ti slike pa ti reci da je dobro..
Znam da je Furman bolji, ali sam pukao za neku opremu, pa mi trenutno znaci i 60e...
Evo slike:
8509
ili ovaj: razlika je 7-8 funti:
8508
Plus lici na SSL :D:D:D
nikolaivanic
25-11-2010, 10:15 AM
;)... PA desava se .. ako zvekne pored kuce, preskace varnica po sobi))) ali u toj kutijici postoje varistori (ako nisam zaboravio) i brzi osiguraci.. varistori propustaju visak napona, provuku struju i crknu.. najverovatnije. Za to vreme odu i osiguraci tako da odvoje uredjaj od mreze i to bi trebalo da funkcionise.. veoma brza sprava, imam je.. nije radila do sada;)))
nikolaivanic
25-11-2010, 10:22 AM
ima je u inostranstvu u radnjama hifi i elektricarske opreme.. kod nas na buvljaku cesto u produznom kablu ima tu spravu.. trazis razvodnik-produzni sa naponskom zastitom.. al to je za impulsne prenapone.. verovatno grom i sl. za sporije promene bolji je ups, 40e... Sijalice zastiti pregledom od strane dobrog elektricara. ako si u beogradu zovi mene.. ing energetike))
nikolaivanic
25-11-2010, 10:35 AM
Mr Bitch je u pravu, upsovi su pomalo squerasti)).. lepo je imati prigusnicu iza.. Super rade stari stabilizatori za televizore iz 80' ih godina, teski su jel imaju prigusnice na gvozdenim jezgrima.. to je najzdravije resenje svakako, snaga im je do 300-400w
awacs
25-11-2010, 11:46 AM
Zastita od groma je statisticka pojava...
E, ba? tako! Imam onaj razvodnik sa buvljaka koji pominje nikolaivanic:
kod nas na buvljaku cesto u produznom kablu ima tu spravu.. trazis razvodnik-produzni sa naponskom zastitom..
Razvodnik pride ima ulaz-izlaz za telefonsku liniju i automatski osigurač. Dok sam bio na dial-upu sprava mi je jedanput spasla modem od groma, drugi put ba? i nije. Tako da... statistika ba? i nije naklonjena toj varijanti :wink:.
Pozdrav,
Vasa
Bockie
25-11-2010, 12:02 PM
razlika je 7-8 funti
To je za one cool diode...:D
Pa to je to, valjda, za tu firmu ne znam, ali eto, nabavi pa vladaj...
:D
Ipak mislim da je bolje i to nego nista, ako vec imas problema sa naponom...
Poz'
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.