View Full Version : Konzole (mixeri)
Arthur
14-11-2010, 09:44 PM
Ajmo foruma?i, ko se mo?e podiči nekim parčetom metala sa puno knobova i fadera i separatnim PSU ? :) Ko ?ta ima nek se hvali! :D Kako ih koristite, kao preampe, kao outboard inserte, ka summming mixere ili onako u potpunosti, sve u jednom ? :)
Ja se prvi evo kurčim sa skoro prido?lim SoundCraft Ghostom, sa 32ch i meterbridgeom i AMEK TAC napajanjem :rolleyes: Koristim ga isključivo kao zbir preampa za usnimavanje bubnja na vi?e od 16ch i celih bendova odjednom (imam pristojnu kvadraturu gluvaća). Idem directoutima post-fade (kroz EQ sekciju) direktno u FF800, pa volim oboriti fader i pustit gain jače, jer mi se dopada kako radi u toplijem re?imu :) Nemam dovoljno opreme, ni hrabrosti da se vratim na OTB mixanje, a i pla?im se iskreno, odvikao sam se ?estoko od toga... mada, jedno dana hehe :)
Bockie
14-11-2010, 10:11 PM
Ja na onome sto si ti prethodno imao. Onyx 1640 fw...
Kao preamp za slikanje i za live mix sam prezadovoljan!
Svira za sve pare.
Planiram neku traku... ...jednom...
Ja imam Trident 8T-24
Sladak mikser, malen al ima brdo kanala. 24 mic ulaza, 52 kanala na miksu (ma kao teoretski moze i vise u miksu al to je bzvz).
Ne volim snimat preko njega ništa drugo osim manje bitnih kanala s bubnja jer mi je preamp previše precizan. Ali u miksu je super. Sve miksam OTB preko njega. Super mu je suma, noise floor je duboko dole i EQ ubija. Nije neki sad mamutije'em mikser al radi super za te pare.
Ajmo skrenut malo u ovom threadu s onoga sto ko ima i malo otici dalje.
Kome treba analogni mikser?
Ne valja ga kupovati ako vec u startu ne znas sto ces s njim dobiti. U tom slucaju je miksanje ITB puno puno bolja opcija. Analogija ne oprasta i nosi sa sobom brdo problema. Stvari tipa ground looopovi, komplicirani routing i slicno su danas stvar samo analogije. U kompu toga nema i zato ni ne predstavlja problem.
Mene je osobno analogija uhvatila tek kada sam miksajuci ITB dosao do osobnog zida. Mogao sam napraviti vise-manje sve sto sam zamislio ITB (unutar onih zanrova muzike koje cesto radim i dobro poznajem, naravno) i osjetio sam limit svoje kreativnosti. A s obzirom da sam vec tada imao priliku miksat u nekim studijima na finim analognim mikserima, logicno sam poceo teziti prema tome. Prvo sam nabavio Allen&Heath MOD3 (kupio ga od naseg Sandra Bacica... putovao na Korculu po njega!). Taj je pult bio malo nefleksibilan. Kasnije je dosao ovaj Trident. Ali A&H jos ceka da ga se postavi u drugu reziju - zaljubljen sam u tu starudiju!
Analogni mix daje i uzima. Recimo, ITB miks je potrebno gnjaviti i natezati da se dobije da svi kanali "sjednu jedan u drugoga". U analogiji to ide samo po sebi. Odmah se sve nekako uklopi. To ni ne primjetis. Tek na kraju posla shvatis da je kohezija pojedinih kanala superiorna. I drugi plus je sto sav analogni outboard koji ubadas preko insertova uvijek zvuci autenticno. On uvijek nesto malo uprlja ali i da neki svoj potpis. To je ono sto plug-in nikada nema - privatni potpis - kablove koji su nesavrseni, struju koja je svakakva. Ali tako je lako zabrljat! Mislim da analogni miks ne trpi gubljenje i trazenje ideja. Treba biti u stanju, ma koliko veliki song bio, zavrsiti miks u istom danu na analogiji. Meni primjerice ako ostaje nedovrsen miks navecer, uvijek prvo printam pa onda sutra kada nastavim uvijek usporedim final od sinoc s tim naknadno napravljenim. Analogija se drugacije ponasa ako sve sprave rade 10 sati u komadu ili ako su ujutro svjeze upaljene. Ne samo sto se tice temperature rada, zasicenosti kondenzatora i slicno, nego cak i cinjenice da to jutro mozda negdje u susjedstvu neki stroj radi pa je struja u studiju malo drugacija - prljavija, visa/niza. Sve to utjece.
Grozna, ali gro gro grozna stvar u analogiji je to sto nema popravljanja miksa (osim na najskupljim zvjerima s analognim total recall-om). A danas klijenti cesto traze neke izmjene i to zna biti ubitacno. Ne postoji teoretska sansa da se isti mix ponovi tri dana kasnije e da bi se, recimo, slozilo miks s ostrijom gitarom jer su oni to tako pozeljeli. Za*ebi - miksaj nanovo sve ispocetka! To je ono sto je gigantska prednost ITB-a.
Glupo bi bilo sada opet ulaziti u ITB vs OTB raspravu. Probajmo se suzdrzati od toga jer ima vec nekoliko tema ovdje koje se time bave, pa ako ima potrebe idemo to tamo pisati.
Poanta svega sto sam htio napisati je da s analognim mikserom ide i jedan drugi nacin razmisljanja i pristupanja. Analogija moze dati mnogo ali i uzima krvavi danak - treba znati tocno sto zelis napraviti prije nego sto prvi fader dignes! Po mom misljenju, onaj tko nije prosao barem nekoliko godina redovnog rada ITB nema sto traziti u miksanju OTB. A o radu s trakama da ni ne pricam - to se niti ja danas jos ne usudim. S trakom treba znati vrhunski raditi ako se zeli konkurirati danasnjem zvuku. Jer cak i ono sto danas zeli zvucati starinski mora nositi u sebi modernu komponentu - rms mastera, frekvencijski opseg miksa itd... Zato je to jako skliski teren.
quake2
15-11-2010, 03:50 PM
Kod mene je D&R serija 1000, 20 kanalni mixer.Tako je...kupovalo se na po 10 kanala pa biras hoces 20,30,40....Mixeta je holandska i u to vreme su ih sve spajali i pravili rucno a mogao si da trazis sve sta ti treba i zaobidjes sve sta ti ne treba,na primer neces fantom itd.....Unutra sam zatekao odlicne ROE kondenzatore,operacione pojacivace koji su bili ok u to vreme ali sam ih zamenio modernijim i besumnijim,WIMA blokove,one potove na slovo "R" koji su takodje jako kvalitetni ali uvek zaboravim kako se zove ta firma,sheme preampa i master sekcije su standardica za to vreme a svemirski brod za ovo:).Ovaj komad sto je kod mene je narucen u najosnovnijoj mogucoj postavci pa sam ga poprilicno upgrejdovao.Zao mi je sto nemam meter bridge za njega da malo sijucka musterijama ali,boze moj....Koristim ga za sabiranje u projektima koji se mogu normalno naplatiti:) za te stvari je odlican jer je na prvom mestu kontrola putanje signala skoro apsolutna....Master sekcija mu takodje radi sasvim,sasvim pristojno,bolje od gomile novih kontrolera tipa presonus,spl,mackie...ali je ne koristim jer imam nesto drugo.Preampi su vrlo dobri za kick,tomove,dobos,boxove gitarskih pojacala, i sl. pa ih redovno koristim u te svrhe.Na moju srecu u Srbiju je stigao sa malom greskicom na master sekciji pa su ga vrlo malo arcili oni koji su ga kupili misleci da i nije bas nesto a najveci deo vremena je proveo "pokvaren" u jednoj spavacoj sobi:) a u pitanju je bila sitnica koju je moj dragi prijatelj i majstor odmah primetio i resio.EQ je onako,solidan ali nista spektakularno,nekome drugom bi se sigurno vise svideo nego meni koji volim eq-e tipa Studer na mixeti.Sve u svemu ovaj mixer je odlicna dopuna mog vec postojeceg setup-a ali ne bih voleo da sam prinudjen sa njim raditi komplikovane projekte na tradicionalan nacin:),nije to bas za to.Ovo je ipak samo uproscena varijanta D&R 4000 serije mixeta koja na srecu nije sakacena na zvuku vec na dodatnoj opremi i broju kanala i buseva,tako se to nekada radilo,a sada lepo ona masinica lepo opici odozgo po plastici i eto ga gotov mixer:).
spidermusic
18-11-2010, 10:12 AM
Uglavnom se igram sa Allen&Heath GL2400/24. Nista posebno, ali nekada korisno. Doduse u eri digitalije, sve manje i manje.
filip
18-11-2010, 12:02 PM
trenutno tascam m3700.... primena, isto kao Arthur.... voli crvenu zonu
Braca
20-11-2010, 02:37 PM
Ja sam na D&R Orionu 32 channel i 24 kanalnim SSL konvertorom, za sada samo jedna pesma mixana, uglavnom i tu ima ogranicenja definitivno jer uvek nedostaje opreme dodatne kompresora ili sta vec, plan je da nekoliko bitnih kanala radim na stolu, a ostalo da budu subgrupe, jer imam dobrih hardverskih reverba koje zelim da koristim. POslednjih dana se palim na neki 24 kanalani magnetofon, ali to oprezno radim inace dolazim pod udar kritike ovih digitalista :). Da ne bude zabune koristim digitaliju maximalno ali..............
gregor z
20-11-2010, 04:23 PM
Crane song Spider & Egret, summing im je spojen tako da funkcionira kao 16ch konzola....integririrani AD/DA konvertori....solo/mute..level...pan..jedan aux send..."tape" simulacija na Spideru..."Color" na Egretu....sve spojeno na patchbay....:harmonikas:
Workflow i način rada sa tim "combom" je za mene genialan....nikad nisam bio sretniji do sada, i nikad nisam br?e do?ao do rezultata.
A način na koji radim sam objasnio tu:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35382&page=3
Pozdrav,
G
Bockie
20-11-2010, 06:20 PM
POslednjih dana se palim na neki 24 kanalani magnetofon, ali to oprezno radim inace dolazim pod udar kritike ovih digitalista...
Ovde to sme, cak je i pozitivno, pohvalno, nije na izmet...!
Bravo!
:)
...pa, javi ako bude prinova!
Da ne bude zabune koristim digitaliju maximalno ali..............
Kaze jedna stara:
Nema "safta" bez Soundcraft-a...!
:D
Braca
20-11-2010, 06:30 PM
Da da zato je moj prvi izbor bio Soundcraft 2400 ali me ubedise da je to jako staro, da se tesko rekapira i tome slicno
Studer 169 mali, ali nezgodan igrach :wink:
Kompletno sredjen,rakapiran i modifikovan u smislu individualnih izlaza po kanalu i to post fader/post eq opcija (ima opcijai pre fader bez eq individual ali meni ovako radi posao)...
10 kanala u 2, svaki kanal ima fenomenalan mic preamp/ line ulaz,opasan EQ jako muzikalan, kompresor/limiter na masteru,veoma upotrebljiv i prijatnog efekta ako se umereno gazi po njemu...
Studer koristim manje vise u svakoj fazi rada,od usnimavanja do sabiranja koje je jaako dobro a i u miksu kad god radim nesto sto nije danas za juce,njegovi eq divno leze u miksu i ima onaj trenutak da kad i nesto samo propustim kroz njega to dobije neku definiciju,ili boju,ne znam jednostavno bude mi lepse...
Polako mi postaje my favorite one u studiju.
roginator
21-11-2010, 11:09 PM
Studer 169 mali, ali nezgodan igrach :wink:
Kompletno sredjen,rakapiran i modifikovan u smislu individualnih izlaza po kanalu i to post fader/post eq opcija (ima opcijai pre fader bez eq individual ali meni ovako radi posao)...
10 kanala u 2, svaki kanal ima fenomenalan mic preamp/ line ulaz,opasan EQ jako muzikalan, kompresor/limiter na masteru,veoma upotrebljiv i prijatnog efekta ako se umereno gazi po njemu...
Studer koristim manje vise u svakoj fazi rada,od usnimavanja do sabiranja koje je jaako dobro a i u miksu kad god radim nesto sto nije danas za juce,njegovi eq divno leze u miksu i ima onaj trenutak da kad i nesto samo propustim kroz njega to dobije neku definiciju,ili boju,ne znam jednostavno bude mi lepse...
Polako mi postaje my favorite one u studiju.
JEL TO ONA BEBA!! 8-):wink: vly
evo i moje:
http://farm5.static.flickr.com/4083/5171312081_f12a9ef8a4_b.jpg
JEL TO ONA BEBA!! 8-):wink: vly
evo i moje:
http://farm5.static.flickr.com/4083/5171312081_f12a9ef8a4_b.jpg
Jest decko to je ta bebica! :D
Nemam krupniju sliku bas njega ali evo ga ovde,tek treba da ga "ugradim" gore na rek,nikako da stignem da to izvedem.
Inace, ovaj moj Studer je od strane kolege Roginatora sredjen jako lepo i bez greske! Takodje zahvaljujuci njegovoj "on line podrsci" sam bez problema uradio modifikaciju za individualne izlaze. TNX Roggy!
Mi mu sad dodjemo neki rodjaci po Studeru :wink:
quake2
22-11-2010, 11:00 AM
E da...dobra stara spravica.Mislim da je onaj na kom su pre mene radili 15-tak godina, a ja ga posle arcio jos 4, i sve je to bilo pre 12 godina jos u funkciji:) tako se to nekada pravilo,da traje.Preampi pristojni,master sekcija malo farba u slusanju mada je to u sustini ok za sabiranje,pogotovo digitalije, ali je EQ taj koji se meni bas,bas svidja.Samo mi se cini da je onaj model bio ipak malo veci,ne videh ga odavno a oznaku sam zaboravio.
Treger
23-11-2010, 10:36 PM
Ja imam Trident 8T-24
Sladak mikser, malen al ima brdo kanala. 24 mic ulaza, 52 kanala na miksu (ma kao teoretski moze i vise u miksu al to je bzvz).
Ne volim snimat preko njega ni?ta drugo osim manje bitnih kanala s bubnja jer mi je preamp previ?e precizan. Ali u miksu je super. Sve miksam OTB preko njega. Super mu je suma, noise floor je duboko dole i EQ ubija. Nije neki sad mamutije'em mikser al radi super za te pare.
Ajmo skrenut malo u ovom threadu s onoga sto ko ima i malo otici dalje.
Kome treba analogni mikser?
Ne valja ga kupovati ako vec u startu ne znas sto ces s njim dobiti. U tom slucaju je miksanje ITB puno puno bolja opcija. Analogija ne oprasta i nosi sa sobom brdo problema. Stvari tipa ground looopovi, komplicirani routing i slicno su danas stvar samo analogije. U kompu toga nema i zato ni ne predstavlja problem.
Mene je osobno analogija uhvatila tek kada sam miksajuci ITB dosao do osobnog zida. Mogao sam napraviti vise-manje sve sto sam zamislio ITB (unutar onih zanrova muzike koje cesto radim i dobro poznajem, naravno) i osjetio sam limit svoje kreativnosti. A s obzirom da sam vec tada imao priliku miksat u nekim studijima na finim analognim mikserima, logicno sam poceo teziti prema tome. Prvo sam nabavio Allen&Heath MOD3 (kupio ga od naseg Sandra Bacica... putovao na Korculu po njega!). Taj je pult bio malo nefleksibilan. Kasnije je dosao ovaj Trident. Ali A&H jos ceka da ga se postavi u drugu reziju - zaljubljen sam u tu starudiju!
Analogni mix daje i uzima. Recimo, ITB miks je potrebno gnjaviti i natezati da se dobije da svi kanali "sjednu jedan u drugoga". U analogiji to ide samo po sebi. Odmah se sve nekako uklopi. To ni ne primjetis. Tek na kraju posla shvatis da je kohezija pojedinih kanala superiorna. I drugi plus je sto sav analogni outboard koji ubadas preko insertova uvijek zvuci autenticno. On uvijek nesto malo uprlja ali i da neki svoj potpis. To je ono sto plug-in nikada nema - privatni potpis - kablove koji su nesavrseni, struju koja je svakakva. Ali tako je lako zabrljat! Mislim da analogni miks ne trpi gubljenje i trazenje ideja. Treba biti u stanju, ma koliko veliki song bio, zavrsiti miks u istom danu na analogiji. Meni primjerice ako ostaje nedovrsen miks navecer, uvijek prvo printam pa onda sutra kada nastavim uvijek usporedim final od sinoc s tim naknadno napravljenim. Analogija se drugacije ponasa ako sve sprave rade 10 sati u komadu ili ako su ujutro svjeze upaljene. Ne samo sto se tice temperature rada, zasicenosti kondenzatora i slicno, nego cak i cinjenice da to jutro mozda negdje u susjedstvu neki stroj radi pa je struja u studiju malo drugacija - prljavija, visa/niza. Sve to utjece.
Grozna, ali gro gro grozna stvar u analogiji je to sto nema popravljanja miksa (osim na najskupljim zvjerima s analognim total recall-om). A danas klijenti cesto traze neke izmjene i to zna biti ubitacno. Ne postoji teoretska sansa da se isti mix ponovi tri dana kasnije e da bi se, recimo, slozilo miks s ostrijom gitarom jer su oni to tako pozeljeli. Za*ebi - miksaj nanovo sve ispocetka! To je ono sto je gigantska prednost ITB-a.
Glupo bi bilo sada opet ulaziti u ITB vs OTB raspravu. Probajmo se suzdrzati od toga jer ima vec nekoliko tema ovdje koje se time bave, pa ako ima potrebe idemo to tamo pisati.
Poanta svega sto sam htio napisati je da s analognim mikserom ide i jedan drugi nacin razmisljanja i pristupanja. Analogija moze dati mnogo ali i uzima krvavi danak - treba znati tocno sto zelis napraviti prije nego sto prvi fader dignes! Po mom misljenju, onaj tko nije prosao barem nekoliko godina redovnog rada ITB nema sto traziti u miksanju OTB. A o radu s trakama da ni ne pricam - to se niti ja danas jos ne usudim. S trakom treba znati vrhunski raditi ako se zeli konkurirati danasnjem zvuku. Jer cak i ono sto danas zeli zvucati starinski mora nositi u sebi modernu komponentu - rms mastera, frekvencijski opseg miksa itd... Zato je to jako skliski teren.
Jedan od najboljih postova na forumu :grin: :D
66musicman
23-11-2010, 10:45 PM
jedan od najboljih postova na forumu :grin: :d
+1
Arthur
24-11-2010, 12:30 AM
Jedan od najboljih postova na forumu :grin: :D
apsolutna i ?iva istina.Reč zakona
spidermusic
25-11-2010, 09:19 AM
Upravo je izrecena sustinska razlika u radu ITB i OTB, a to je u PRISTUPU. Godinama sam radio na analogiji, jer druge tehnologije nije ni bilo, ili je bila u povoju i jako skupa, a za nase uslove i nedovoljno poznata. A onda ekspanzijom digitalije, prelazim u te vode, zbog lakoce rada, brzog editovanja, korekcija gresaka radi postizanja savrsenstva..., a onda, posle niza godina u zoni nula i jedinica, zelim da se vratim potpuno analogiji, snimanju i produkciji, da potpuno zaboravim programiranje. Nekada je vaznije zabeleziti trenutak, neku dobru ideju, pa i los napon u studiju, a ne, postici savrsenstvo u izvodjenju. Male greske ostaju zabalezene i tako daju pecat snimku, daju car pesmi, a ona ostaje kao trag jednog vremena.
E da...dobra stara spravica.Mislim da je onaj na kom su pre mene radili 15-tak godina, a ja ga posle arcio jos 4, i sve je to bilo pre 12 godina jos u funkciji:) tako se to nekada pravilo,da traje.Preampi pristojni,master sekcija malo farba u slusanju mada je to u sustini ok za sabiranje,pogotovo digitalije, ali je EQ taj koji se meni bas,bas svidja.Samo mi se cini da je onaj model bio ipak malo veci,ne videh ga odavno a oznaku sam zaboravio.
Jest, slazem se,napravio Svajcarac i umalo sam sebe sahranio koliko je dobre i trajne sprave pravio tada...
Uvek postoji trenutak koji se zove "stvar ukusa" ali Studer 169 definitivno ima sjajne preampe,nikako samo pristojne...tu se nikako ne slazem sa tobom. Imam u studiju i Neve 8801 i LA 610 Signature Edition i parira im u svakom pogledu do te mere, da mi polako postaje prvi izbor preampa za mnogo toga... Naravno,uvek ima koji je bolji za sta ali to je stvar karaktera a ne kvaliteta.
Jedini preamp u mom studiju koji realno zasluzuje bas takvu ocenu"pristojan" je od FF800,treba da cujes istu stvar kroz njega i kroz Studera,pa bi ti bilo jasno...
"Farba" u masteru,ali to se i trazi,to je karakter tog miksera i ja ga volim a kad ne zelim tu "mast" koju daje na masteru,snimam ili radim eq preko individualnih izlaza koje sam odradio na njemu...
Imam opciju monitoringa i kroz njegov master i mimo njega...kad finalno sabiram na njemu onda (logicno) svo vreme slusam preko njegovog mastera a kad ne, onda ne.
EQ je jedinstven,muzikalan, i ulepsava mi dan :wink:
Verovatno si ranije video ili Studer 269 ili 369(redja varijanta)koi imaju veci broj kanala i koji su zbog toga veci, u principu su isti,a bile su i verzije (koje su mogle da se i posebno narucuju po zelji) cetiri ili vise master kanala sa linijskim modulima i slicno...
U sustini,slazemo se oko svega sem oko preampa...
Pozz
Upravo je izrecena sustinska razlika u radu ITB i OTB, a to je u PRISTUPU. Godinama sam radio na analogiji, jer druge tehnologije nije ni bilo, ili je bila u povoju i jako skupa, a za nase uslove i nedovoljno poznata. A onda ekspanzijom digitalije, prelazim u te vode, zbog lakoce rada, brzog editovanja, korekcija gresaka radi postizanja savrsenstva..., a onda, posle niza godina u zoni nula i jedinica, zelim da se vratim potpuno analogiji, snimanju i produkciji, da potpuno zaboravim programiranje. Nekada je vaznije zabeleziti trenutak, neku dobru ideju, pa i los napon u studiju, a ne, postici savrsenstvo u izvodjenju. Male greske ostaju zabalezene i tako daju pecat snimku, daju car pesmi, a ona ostaje kao trag jednog vremena.
Tacno tako...
Dodao bih samo- prava kombinacija i jednog i drugog je ona dobitna...:da:
Pozz
Arthur
26-11-2010, 09:14 AM
meni je preamp sa ff800 smeće teško
meni je preamp sa ff800 smeće teško
Pa da,ako vidis gore sam ga stavio "pristojan" pod znake navoda...ja kad kazem za nesto pristojan u prevodu mislim -bolje ga ne koristiti ako bas ne moras...
Ali to svakako ne menja moje misljenje o Studerovim preampima...
ps
mada ako ff800 preamp uporedim sa digi 002 ili digi 003 onda pristojan u odnosu na njih gubi znake navoda...u sustini nisam cuo interfejs tog cenovnog ranga koji ima preampe koji bi mogli da pariraju ozbiljnom preampu... Orpheus sam slusao ali nisam imao priliku da mu probam preampe...
Samo da ne odemo u rasparavu oko ff800 preampa please... :-)
FrankoPanko
29-11-2010, 06:47 AM
Posjedujem Soundcraft S-1600 (mladji brat od serije 2400) iz 1986 g. Ima 24 ulaza, 16 povrata i 8 grupa sa ugradjenim patch poljem. Predivan eq, analogne vu metre... sve u svemu lijepi komad namjestaja :). U zadnje vrijeme ne radim miks OTB, (iz razloga koje je naveo Shot), osim ako nemam bend ili vecu grupu ljudi u studiu i kad je zivi bubanj u pitanju. Nekad imam problem tog prokletog ground loop-a, ali to se nekim cudom dogadja samo ponekad :confused:.
Mrs. Lautner
07-12-2010, 08:07 PM
Pozz svima.. nova sam ovde, i iskreno.. ne znam mnogo o miksetama... ali interesuje me, i polako ucim :)
ahm.. verovatno ce vam moje pitanje biti smesno, ili cak mozda i glupo... ali, trebala bi mi pomoc...
i da... shvatam da sam promasila temu, ali ne znam gde da postavim ovo xD
Imam za domaci da napisem nesto o miksetama za ozvucavanje? Da li mi neko moze malo blize reci nesto o njima? Da li imaju neke posebne opcije, mogucnosti pa su zato -za ozvucavanje-..? U cemu se razlikuju od studijskih mikseta? Koliko i kakve ulaze imaju? Koliko izlaza? Da li imaju sve one eq, aux sekcije?
Mozda su malo glupa pitanja.. izvinjavam se... ali se stvarno nadam da ce se naci neko ko ce mi pomoci :)
Da li mogu na nekoj net stranici da procitam nesto vise o njima? Ako da.. na kojoj? :)
Arthur
07-12-2010, 10:56 PM
moraš pojasniti pošto se domaća terminologija dosta često svađa sama sa sobom. Šta je "ozvučavanje"? Misli li se na koncerte i live ton ili na studijski rad?
Mrs. Lautner
08-12-2010, 07:29 AM
Studijski rad smo vec obradjivali... tako da je prof verovatno mislio na live izvodjenja.. ali i na pozorisne predstave..
Arthur
08-12-2010, 11:19 AM
Ok, koncertne mixete nemaju ništa posebno više ni manje opcija od studijskih. S'tim što su ozbiljniji studijski komadi uglavnom in-line arhitekture (ovo već možeš iskopati na netu šta je), dok su Live mixeri uglavnom samo sa grupama i buss-outima. INače, ostatak samih mixera manje više je identičan, Live mixeri su nešto jeftiniji od ozbiljnijih studijskih, iako i oni mogu da budu poprilično skupi.
Postoje i posebni monitoring mixeri, koji služe za, jelte, binski monitoring. Kod njih je blago promenjena koncepcija jer imaju prosečno mnogo više auxa nego front mixeri, i ti auxi su organizovani u takozvane Matrixe, ne bi li imali veću flexibilnost routinga. I generalno je sound dizajn tih mixera maximalno AUX oriented, jer im je to glavna funkcija.
Eto ti blago pojednostavljenog odgovora, a ako šta već ne razumeš, većinu ovih pojmova možeš izgooglati ili pitati svog profesora, kad ga već plaćaš ;)
Mrs. Lautner
08-12-2010, 07:55 PM
Ovako nesto slicno mi je rekao i ucenik sa vise godine :)
U svakom slucaju hvalaa puuuno
Bockie
23-08-2011, 10:37 AM
Kratko podsecanje na jedan fantastican mixer,bilo je vec reci o njemu na forumu, potpuna simbioza analogije i digitalnog nacina rada sa zvukom, najboljeg iz obe sfere! Pun pogodak, a sad vidim da su uradili i M verziju sa moto-fejderima...
<iframe width="420" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/dnr2woN4o0E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
alavuk
24-08-2011, 04:46 PM
malo je mator mixer no i dalje ga volem (http://www.soundcraft.com/products/product.aspx?pid=25) + spirit folio 12/2 i tapco mix120 kao bekapi :D
Koske
26-08-2011, 06:07 PM
Dragi moji,
treba mi mala pomoc. Naime, imam Soundcraft LX7-II (24) i trebao bi mu redovan godishnji servis. S toga vas pitam, da li znate nekoga ko radi servisiranje mikseta i neki kontakt, kako bih poslao svoj "learning desk" na reparaciju.
Ja sam iz Beograda, mikser je takodje u Beogradu, ali sta znam, mogao bih da ga odnesem i u neki drugi grad u Srbiji na servis.
Bockie
27-08-2011, 09:44 AM
Dragi moji,
treba mi mala pomoc. Naime, imam Soundcraft LX7-II (24) i trebao bi mu redovan godishnji servis. S toga vas pitam, da li znate nekoga ko radi servisiranje mikseta i neki kontakt, kako bih poslao svoj "learning desk" na reparaciju.
Ja sam iz Beograda, mikser je takodje u Beogradu, ali sta znam, mogao bih da ga odnesem i u neki drugi grad u Srbiji na servis.
Sta znaci "redovan godisnji" servis? Jel nesto zviznulo ili...?
Postoji ovlascen servis (http://www.nadji.info/mapa/30904/loop-servis) za Harman (http://harmanpro.com/) grupu ciji je deo i Soundcraft. Diler je deradzija, ali je sam servis odlican i jedini u stanju u Srbiji da nabavi originalne delove i popravi po fabrickim specifikacijama i da garanciju na popravku...
nikolaivanic
27-08-2011, 04:27 PM
Stara engleska poslovica kaze.. "ne popravljaj ako nije pokvareno"..
Kako rece Bockie, ako nije zviznulo, i ako nemas tzv obavezan garancijski servis ne diraj nista.. i drzi case sa picem dalje od mixera.. :rotfl:
boggy
27-08-2011, 05:02 PM
Sta znaci "redovan godisnji" servis? Jel nesto zviznulo ili...?
......
Na mikserima se menjaju elektroliti i neispravni potenciometri/prekidaci na 3-5 godina. Mada si u pravu, u Srbiji je obicaj da se elektroliti ne menjaju dok ne "zviznu", nema veze sto mikser ne propusta ni malo tranzijenata, bitno je da svetli...
nikolaivanic
27-08-2011, 05:13 PM
Jes, tacno... mada, ako je pot/prek neispravan, on susti, tj zvizno je..
nabaviti ekvivalent je posebna prica koju ne preporucujem ako nije neophodno.. menjao sam 32kom...:(
Elektroliti?
ne bi bilo lose pregledati, zavisi od starosti mixera...
boggy
27-08-2011, 06:34 PM
.......
Elektroliti?
ne bi bilo lose pregledati, zavisi od starosti mixera...
Sta ces gledanjem da ustanovis?
nikolaivanic
27-08-2011, 08:11 PM
:rotfl:
boggy, bas si vrag..
napr.. da li je star preko 3-5 god...:D
paa, na osciloskopu, uz odgovarajuce (limit) opterecenje vidi se koliki je brum...
na kraju... tranzijenti
pustis kvadratice i ako ispadaju trouglovi... menjas:rotfl:
.....
ustvari, mozda je bolje i zameniti?
dodje jeftinije od tako detaljnog pregleda
boggy
27-08-2011, 08:18 PM
:rotfl:
boggy, bas si vrag..
napr.. da li je star preko 3-5 god...:D
paa, na osciloskopu, uz odgovarajuce (limit) opterecenje vidi se koliki je brum...
na kraju... tranzijenti
pustis kvadratice i ako ispadaju trouglovi... menjas:rotfl:
A, jesi li ti to probao nekom tako da "procenis" da mu ne valjaju elektroliti?
nikolaivanic
27-08-2011, 08:26 PM
ma ne, odmah menjam)))
al pitao si me kako/sta, pa da recem... uobicajeni test za vrhunske sprave...
ps. stari originalni elektroliti dobrih firmi su cesto bolji od novih zamena...
naravno, sve ima svoj vek...
boggy
27-08-2011, 08:37 PM
ma ne, odmah menjam)))
al pitao si me kako/sta, pa da recem... uobicajeni test za vrhunske sprave...
:rolleyes:
ps. stari originalni elektroliti dobrih firmi su cesto bolji od novih zamena...
Netacno.
Bockie
27-08-2011, 09:43 PM
Na mikserima se menjaju elektroliti i neispravni potenciometri/prekidaci na 3-5 godina. Mada si u pravu, u Srbiji je obicaj da se elektroliti ne menjaju dok ne "zviznu", nema veze sto mikser ne propusta ni malo tranzijenata, bitno je da svetli...
Lepo sam pitao, da bih znao kako najbolje da usmerim coveka na najprikladniju adresu. Jedno je kad izvadis matori sto iz kokosinjca ili sto nakon 6-7 godina osvezis (iako ,tehnicki radi)... Ili ako je lampaska oprema u pitanju, ali "redovan" pa jos "godisnji" mi je bilo cudno, mislim sa pravom. Nije da ovde ima puno ljudi kojima oprema radi 0-24 pa da mora toliko cesto da se minca.
U Srbiji ne zive debili, to je ta "novo-gradjanska" retorika koja me uvek jezivo iritirala, a ako pricamo o ekonomskim prilikama, ljudi ni patike ne menjaju kad ih poderu a trebalo bi i toga jesu svesni ali to je sasvim drugo pitanje...
Poz'
boggy
27-08-2011, 09:51 PM
........
U Srbiji ne zive debili, to je ta "novo-gradjanska" retorika koja me uvek jezivo iritirala, a ako pricamo o ekonomskim prilikama, ljudi ni patike ne menjaju kad ih poderu a trebalo bi i toga jesu svesni ali to je sasvim drugo pitanje...
...'
Nije retorika, ako si na mene mislio, nego iskustvo.
Surfer
28-12-2011, 10:51 AM
http://img843.imageshack.us/img843/893/ssl3.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/843/ssl3.jpg/)
http://img38.imageshack.us/img38/5061/ssl4.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/38/ssl4.jpg/)
U utorak počinjem miksati na ovom.
SSL 4056 E/G with Total Recall.
Klasik.
Moram priznati da mi izgleda jo? ljep?e danas nego prije 20 godina kad sam ga prvi puta vidio.
Najljep?i Novogodi?nji poklon za mene.
JEDVA ČEKAM !
Ajd ?ivjeli
Braca
29-12-2011, 08:43 PM
Cool, svaka cast, no reci nam gde se nalazi taj studio u kojemu je ovaj prelepi SSL ?
Surfer
30-12-2011, 09:05 AM
Cool, svaka cast, no reci nam gde se nalazi taj studio u kojemu je ovaj prelepi SSL ?
Studio Jork, Dekani,Slovenija.
Izbacili su Digidesign D-Control i stavili SSL-a.
Svaka čast na potezu.
Oni rade uglavnom rock glazbu pa im je odluka za SSL stvarno odličan potez.
Ja ću miksati dance za što je SSL idealan, to je zvuk prave tvrde dance produkcije.
Sav sidechaining-"pumpanje" kompresora ću raditi na njemu a ne u kompjuteru.
Jedino što će mi faliti je L2 na mix busu jer sam se navikao na njega, ne znam kako ću to riješiti ali ću probati to simulirati sa SSL -ovim quad kompresorom.
Realno, SSL je i dan danas vrh kvalitete zvuka i ergonomije.
Ovaj 4056 je E klasa sa G kompjuterom i Total Recallom.
U potpunosti su ga preuredili, recapped, ultrazvučno očišćen kompletan.
San snova
Surfer
30-12-2011, 09:44 AM
E,da,zaboravih napomenuti da su ove slike samo informativnog karaktera, ustvari prikazuju SSL 6056, koji ima tri mix bussa(dolje u desnom kutu ABC ), jer nisam našao niti jednu dobru sliku 4056 i nisu slike iz studija Jork nego sa neta.
Što je najgore jedva sam i ove slike našao na netu :confused:
Ali budem poslikao ovog u Sloveniji:)
DaBear
30-12-2011, 10:48 AM
Studio Jork, Dekani,Slovenija.
Izbacili su Digidesign D-Control i stavili SSL-a.
Svaka čast na potezu.
Oni rade uglavnom rock glazbu pa im je odluka za SSL stvarno odličan potez.
Ja ću miksati dance za ?to je SSL idealan, to je zvuk prave tvrde dance produkcije.
Sav sidechaining-"pumpanje" kompresora ću raditi na njemu a ne u kompjuteru.
Jedino ?to će mi faliti je L2 na mix busu jer sam se navikao na njega, ne znam kako ću to rije?iti ali ću probati to simulirati sa SSL -ovim quad kompresorom.
Realno, SSL je i dan danas vrh kvalitete zvuka i ergonomije.
Ovaj 4056 je E klasa sa G kompjuterom i Total Recallom.
U potpunosti su ga preuredili, recapped, ultrazvučno oči?ćen kompletan.
San snova
E bas super! Pa da cujemo kako to sve zvuci na kraju !!!? :grin:
Surfer
05-01-2012, 02:59 PM
Super je bilo.
Zvijer je prekrasna.
Radio sam sidechain sa SSl-ovim channel kompresorima i cijeli mix preko quad kompresora.
Dosta visokih pojede pa se mora kompenzirati u masteringu.
Kompresori rade fantastično.
Uopće se ne mogu usporediti sa software-om a EQ nema stvarno puno veze sa Waves E channel-om.
Svatko tko je radio na pravom SSL-u zna to da su različiti i po karakteru a naročito po response-u, da ne pričam o 4 vrste različitih EQ-a koje možete imati na pravom SSL-u 4000.
Dovoljan je mali pomak na EQ-u da bi se postigle drastične razlike.
Isto tako long throw faderi su vrlo osjetljivi na vrlo male promjene.
Na žalost (kao i uvijek) usred miksa se radio aranžman, pjevalo ispočetka itd:mad: ali zadovoljan sam sve u svemu.
Realno sam miksao nekih 7-8 sati što je ultra brzo u usporedbi sa in the box miksanjem, s obzirom da se radilo o pop produkciji sa nekih 70 kanala, uključujući muški i ženski lead vokal, zbor, gitare, syntheve, bubnjeve, itd, itd.
Uglavnom, super iskustvo na vrhunskoj opremi i ja sretan like a pig in mud.:D
http://img714.imageshack.us/img714/9710/img8761xi.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/714/img8761xi.jpg/)
http://img638.imageshack.us/img638/456/img8762q.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/638/img8762q.jpg/)
DaBear
05-01-2012, 03:09 PM
Ko je artist?
Kad i gde moze da se cuje ???
Surfer
05-01-2012, 03:17 PM
Ko je artist?
Kad i gde moze da se cuje ???
Ne može još.
Kad izađe.
Još i ne znam koji miks ide ali čini mi se da će ići tzv. pop miks, dakle bez onog tipičnog Guetta pumpanja jer je A&R rekao da mu se više sviđa pop miks, da mu je ovo preklupski.
Napravio sam jedan miks sa pumpanjem quad kompresora i jedan bez.
Budemo vidjeli
awacs
05-01-2012, 03:26 PM
Ne mo?e jo?.
Kad izađe.
Jo? i ne znam koji miks ide ali čini mi se da će ići tzv. pop miks, dakle bez onog tipičnog Guetta pumpanja jer je A&R rekao da mu se vi?e sviđa pop miks, da mu je ovo preklupski.
Napravio sam jedan miks sa pumpanjem quad kompresora i jedan bez.
Budemo vidjeli
Pa dobro, ali valjda nije tajna o kom umetniku se radi :confused: Ili umetnicima? Tj. ko su Jan i Eva sa VCA grupa?
Pozdrav,
Vasa
Surfer
05-01-2012, 03:29 PM
Pa dobro, ali valjda nije tajna o kom umetniku se radi :confused: Ili umetnicima? Tj. ko su Jan i Eva sa VCA grupa?
Pozdrav,
Vasa
Aha, to.
Pa to nije tajna.
Jan Plestenjak
igormink
12-05-2015, 10:57 AM
Evo da malo ofri?kam temu - "nova" igra?ka Studer 963 - 28 kanala, 8 suma i master sekcija - zvu?i mrak :)
http://s1.postimg.org/v98b3kpsb/fotografija_1.jpg (http://postimg.org/image/v98b3kpsb/)
http://s22.postimg.org/4c233t4rh/fotografija_2.jpg (http://postimg.org/image/4c233t4rh/)
Bockie
12-05-2015, 11:37 AM
Ufff...čika Iggy, svaka čas'...perverzija!
:thumbsup:
igormink
12-05-2015, 11:54 AM
Hvala :)
I do?ao je jo? jedan sa strane za dijelove (malo ve?i okvir, ali nema sve module), zna?i jo? 10 mikrofonskih i 5 linijskih modula. Razmi?ljam da pro?irim pult za te module, pa da ima 38 mikrofonskih i 5 linijskih kanala. To bi bio posao :)
Bockie
12-05-2015, 12:32 PM
Bravo! A i tvoj mjuz mi je dobar, tako da će biti ?ta lepo i da se snima na takvoj sjajnoj opremi...
igormink
13-05-2015, 06:12 AM
Hvala na komplimentu Bockie :)
Ve? snimamo na novoj konzoli i jako smo zadovoljni, ?ak sve relativno i dobro radi, tu i tamo zeza neki prekida?, ali sve u svemu je super :)
Francuz
18-05-2015, 01:46 PM
http://www.allen-heath.com/ahproducts/gs3/https://www.google.rs/search?q=allen+%26+heath+gs3&espv=2&biw=1366&bih=705&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=x99ZVfpIxbazAfuQgbAE&ved=0CCAQsAQ#imgrc=uwzB5_l1uZg7BM%253A%3BECQxCN20v sJDWM%3Bhttp%253A%252F%252Fbecktowery.com%252Fimag es%252Fboard.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fbecktowery.c om%252Faudio.html%3B1200%3B721
VladaNS
29-05-2015, 12:41 PM
Kad smo već kod studera, koliko vi cenite da bi ovakav kanal vredeo:
http://www.kupujemprodajem.com/studer-169-chanell-2-kom--22647585-oglas.htm?filter_id=102
Bockie
30-05-2015, 09:44 AM
Koliko mi se cini po oglasu, ovo nije "urekovano"...dakle, treba bar 200-300e da se to cestito stavi u rek, kanal-dva, sa nekim iole napajanjem, ruke, noge itd... A to onda, cini mi se, dovodi u pitanje isplativost...posto je to cena koja se "vrti" za par takvih "golisavih" kanala...ili-ti 130-150€/kom...
Ovako komadno da imas, to je ok, to dobro radi, a da ce da napravi cudo - nece.
Jos kada se u obzir uzme da se generalno na ovakvim kanalima, poenta istih nazire tek kada imas bar 8-10 komada...pa njihova analogna suma...dakle mixer.
Pre bih pare usmerio u bolji mikrofon.
Moje je iskustvo da je daleko bolje imati skuplji mikrofon i korektan, prosecan preamp, nego obrnuto...
darkstar
30-05-2015, 11:19 AM
Koliko mi se cini po oglasu, ovo nije "urekovano"...dakle, treba bar 200-300e da se to cestito stavi u rek, kanal-dva, sa nekim iole napajanjem, ruke, noge itd... A to onda, cini mi se, dovodi u pitanje isplativost...posto je to cena koja se "vrti" za par takvih "golisavih" kanala...ili-ti 130-150?/kom...
Ovako komadno da imas, to je ok, to dobro radi, a da ce da napravi cudo - nece.
Jos kada se u obzir uzme da se generalno na ovakvim kanalima, poenta istih nazire tek kada imas bar 8-10 komada...pa njihova analogna suma...dakle mixer.
Pre bih pare usmerio u bolji mikrofon.
Moje je iskustvo da je daleko bolje imati skuplji mikrofon i korektan, prosecan preamp, nego obrnuto...
A vidis ja sam bas u nekoj kontra fazi od tvoje vezano za to... 58 na ssl-u i joemeeku ( a na oba cesto radim) se veoma veoma razlikuju ... pri tom ja volim joemeeka.
Bockie
30-05-2015, 01:03 PM
Naravno, pricam uopsteno, ali ovde nema pravila, svako ako zna zasto nesto radi ima svo pravo na to...
:thumbsup:
darkstar
30-05-2015, 02:06 PM
A, ma nemam pojma, samo mi zvuci dobro :-)
awacs
30-05-2015, 02:24 PM
Koliko mi se cini po oglasu, ovo nije "urekovano"...dakle, treba bar 200-300e da se to cestito stavi u rek, kanal-dva, sa nekim iole napajanjem, ruke, noge itd... A to onda, cini mi se, dovodi u pitanje isplativost...posto je to cena koja se "vrti" za par takvih "golisavih" kanala...ili-ti 130-150?/kom...
+1
Pozdrav,
Vasa
igormink
01-06-2015, 06:20 AM
Ja sam imao taj mikser (upravo ga prodao). Super mu zvu?e preampi i EQ, ali isto tako mislim da se ne?e? puno pomo?i sa ta dva kanala, plus sve ?to je gore navedeno. Prvo ne mo?e se probati je li ispravno (osim ako nema? nekoga ko ima taj pult), a drugo - treba slo?iti i napajanje i rack. I jo? jedna stvar koja je mo?da va?na - ti moduli nemaju direct out - zna?i ili ?e? iza?i nebalansirano iz inserta, ili ?e? mu morati dodati izlazni transformator, ?to opet vjerojatno utje?e na originalni zvuk modula...
Studer 169 je super. Dobro to zvuči, čisto. Al ništa da bi na dupe pao.
Da živim u srbiji odmah bi pljunuo recimo 150 eura po kanalu i zatim bi investirao još toliko da ga rackiram - i onda bi ga prodao negdje van! Kako se sad vrte cijene rackiranih kanala različitih starih konzola, mislim da bi se za (dobro) rackirana dva kanala moglo 'ladno dobiti 800 eura. Posebno jer je Studer ipak pouzdano i traženo ime. A da li to vrijedi tih istih 800 eura - pa baš i ne. Al to zato što je zapravo taj kanal toliko jedostavan da same komponente na njemu kada se sve zbroje (ne računajući trafo) ne vrijede niti 20 eura. Ulazni mikrofonski i linijski trafoi pak nisu nikakava egzotika (danas ih proizvodi Neutrik) pa ni oni ne mogu puno dignuti cijenu (oba se nabave za 90tak eura).
Zašto bi Studer 169 za jedan kanal vrijedio oko 150 eura? Računam ako cijeli mikser ide za cca 3000 eura, i za te pare se dobiva 10 kanala, suma, kučište, napajanje, meterbridge ali i dodana vrijednosta da je sve to zajedno još uvijek u radnom stanju (i valjda ispravno), onda ajmo reći da 1500 eura otpada na input kanale. Sigurno 500 eura ode na napajanje i metal. Daljih 200 eura bi valjda vrijedila stereo suma (dva odvojena modula koji nadajmo se rade kao savršeni matched pair), još 50 eura ovi ostali moduli na kojima je talkback i suma auxa. Meterbridge sa ispravnim meterima valjda bi vrijedio cca 250 eura, prvenstveno jer su meteri rijetki i drže cijenu. Ostalih 500 eura plaća se za činjenicu da je pult u dobrom kozmetičkom stanju i što je uopće čitav. To je recimo neka moja procjena...
Igor je gore napisao da nema direct outa i da se mora uzeti signal iz direct outa. Pa ne mora se od tamo, ako se ide rackirati modul. Može i iz izlaza od modula, onoga što bi modul dalje slao na sumu (koje ovdje nema jer su ovo samo input kanali).
Ne vidim zašto je problem što je signal na izlazu nebalansiran! Pa što! U studiju se ti signali voze najviše par metara i kroz dobar kabel ne bi trebali imati nikakvih degradacija na svom putu od racka do ulaza u komp ili mikser. Pa jednako tako na večini miksera nebalansirano putuje insert signal, i to duplo duže (jer ide od miksera do sprave i nazad - dakle duplo), i nitko se ne zabrinjava oko toga. Studio je ipak malo kontroliranija situacija od live stage-a gdje je imperativ da svaki signal bude balansiran.
Jedini gubitak kada se uzme nebalansirani signal iz ovoga je da se izgubi potencijalnih 6db koje bi transformator s balansiranjem dao. Da li je to problem - ovisi o svakom pojedinom tipu preampa. Ako preamp nema baš puno gaina onda je tih 6db dragocjeno. Ali Studer 169 s tim ne bi trebao imati problema...
No ako ga se rackira s namjerom prodaje, onda je izlazno balansiranje nužno. Može biti izvedeno na chipove ali to bi mo moglo rušiti cijenu kod znalaca. Trafo za balansiranje bi ipak onda bio nužan...
:)
L
Arthur
02-06-2015, 09:58 AM
ja imam jedan ovakav, rackiran od strane rumskog kolege Ristića ovde sa foruma. Posle inicijalnih problema upravo oko izlaznog stepena, koji je rešen, sprava radi fenomenalno - u smislu novaca koje košta. Čist, lep i pouzdan preamp sa simpatičnim EQom (ne za hirurške intervencije, čisto karakterski), a koštao me koliko jedan nov SM7b koji sam poslao u trampu. Inače im se cena tako rackovanih kretala u tom trenutku kretala tu oko 400-450e. Toliko mi se dojmio i toliko sam zadovoljan kupovinom u ekonomskom smislu da sam ga poneo sa sobom u koferu kada sam emigrirao, iako sam imao solidnu cenu i za prodaju.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.