PDA

View Full Version : Kupovina mikrofona, molim za savjete.

jimitom
31-10-2010, 07:02 PM
Pozdrav svima,
molim vas za savjet oko kupovine prvog kondenzatorskog mikrofona. Kartica koju sam naručio također uz pomoć va?ih savjeta je TC Electronic Desktop Konnekt 6. Po?to sam ja amater u potpunosti, k tome jo? i relativno neiskusan, dati ću sve od sebe da opi?em ?to bolje mogu svoje potrebe. Koristio bih ga sa spomenutom karticom kod kuće, a snimao bih prvenstveno vokal, ali i akustičnu gitaru. A ako se bude moglo onda i pojačalo električne gitare. Glazba kojom se bavim je uglavnom nekakav rock, tj. moderni rock i blues. Radim uglavnom na cubase-u i reaperu, tj. učim se raditi. Novaca (nevjerojatno, znam) nemam puno, mislio sam kupovati mikrofon za oko 100 do 150 dolara, američkih, premda bi bilo lijepo da se radi o eurima. U mikrofone se ne ku?im ali sam u zadnje vrijeme marljivo istra?ivao, pa sam u obzir uzeo sljedeće mikrofone: CAD GXL2200 i Studio projects B1. Kao odličan izbor mi se čini i Rode nt1-a ali je on malo skuplji. Ne znam kakve bi tehničke specifikacije odgovarale mojim lepr?avim potrebama, pri tome mislim na veličinu dijafragme, frekvencijski raspom itd. Ljudi nemate pojma koliko cijenim va?e mi?ljenje. Molim Vas za savjete. (nadam se da nećete preporučiti neki Behringer :) )

Pozdrav svima i unaprijed hvala.

66musicman
31-10-2010, 09:05 PM
Npr.:
http://www.thomann.de/gb/akg_perception_120.htm
http://www.thomann.de/gb/audio_technica_at2020.htm
http://www.thomann.de/gb/se_electronics_x1.htm
Ja bih se, u tvom slucaju, odlucio za Audio technica at2020.

66musicman
31-10-2010, 09:07 PM
Mozda u oglasima nadjes nesto polovno a kvalitetnije od gore navedenog za iste pare.
Naravno, dogovoris isprobavanje najpre ako je moguce.

Znak
31-10-2010, 10:06 PM
u zadnje vrijeme marljivo istra?ivao, pa sam u obzir uzeo sljedeće mikrofone: CAD GXL2200 i Studio projects B1.

I moje "istra?ivanje" je dalo slične rezultate, tako da sam nedavno u Artistu kupio Studio Projects B1. Nisam ga jo? isprobao.

jimitom
31-10-2010, 11:45 PM
Hvala na prijedlozima ljudi, posebno na skretanju pa?nje na Audio Technica AT2020, samplovi na thomannu zvuče skroz zadovoljavajuće. ?ta ka?ete na ovu ponudu?

http://cgi.ebay.com/NEW-Audio-Technica-AT2041-Condenser-Set-AT2020-AT2021-/280576021020?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4153a2521c

Ako imate jo? prijedloga i komentara bio bih prezahvalan..

jimitom
31-10-2010, 11:48 PM
I moje "istra?ivanje" je dalo slične rezultate, tako da sam nedavno u Artistu kupio Studio Projects B1. Nisam ga jo? isprobao.

Pozdrav znače,
ajde javi ako isproba? malo B1 kakav je i da li je to ok mic za te pare. Ako ti se bude dalo, thanks

Znak
01-11-2010, 07:01 AM
Hvala na prijedlozima ljudi, posebno na skretanju pa?nje na Audio Technica AT2020, samplovi na thomannu zvuče skroz zadovoljavajuće.

Obrati pa?nju na veličinu membrane kod AT2020. Ona je manjeg prečnika nego kod ostalih LDC mikrofona, to je bio jedan od razloga ?to sam odustao od te opcije. Drugi je ?to SP B1 uglavnom dobija bolje ocene u recenzijama. Probaću ga uskoro, pa javljam kako zvuči.

STUDIOTON
01-11-2010, 11:40 AM
Obrati pažnju na veličinu membrane kod AT2020. Ona je manjeg prečnika nego kod ostalih LDC mikrofona, to je bio jedan od razloga što sam odustao od te opcije. Drugi je što SP B1 uglavnom dobija bolje ocene u recenzijama. Probaću ga uskoro, pa javljam kako zvuči.

Velicina membrane apsolutno nema nikakve veze i to ne treba gledati

Ja recimo kao glavni mic koristim amethyst koji ima jako malu glavu i membranu, a radi neverovatno...

Jan
01-11-2010, 12:43 PM
Ja sam imao SP B1, daaavno, pre 5 godina, i dosta metalno zvuci, skoro sam bio primoran da jedan album smiksam snimljen na njemu...Sta ces, za 100-inak evra nije los, al meni ti mikrofoni od 100 E svi isto zvuce, ukljucujuci i Beringer B1, MXL, te ta najjeftinija AT 0202 ili 2020 kako vec...sa izuzetkom Rode NT1a sa kojim se da napraviti nesto ali i on je tanak.

Zeroo
01-11-2010, 12:51 PM
Sta mislite o ovom mikrofonu?

http://www.thomann.de/de/behringer_t1.htm

awacs
01-11-2010, 01:24 PM
Ja recimo kao glavni mic koristim amethyst koji ima jako malu glavu i membranu, a radi neverovatno...

Ček' bre, zar Amethyst nema membranu od 25mm :confused: ??? Ali nije ni bitno, po?to čovek nema vi?e od $150.

@jimitom:
Ako si početnik pretpostavljam da ti ni prostorija u kojoj snima? nije bogznakako akustički izolovana (a kamoli sređena). U to ime, mo?da ne bi bilo lo?e da pazari? neki dinamički mikrofon za stage, koji ima ?to usmereniju karakteristiku. Po?to je (po meni, a mo?da gre?im) pogre?no kupovati "studijski" mikrofon ako nema? studio :wink:

U tom cenovnom rangu (otprilike do $170) ima sva?ta da se izabere: od Audio Technice (http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?glavna_kat=18&kat=33&pod_kat=106&art=2745), preko Shure SM57 (http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?glavna_kat=18&kat=33&pod_kat=106&art=3663) do Electro Voicea (http://www.thomann.de/de/ev_nd767a.htm). Hehe, na kraju će? verovatno ipak kupiti neki "affordable professional studio large diaphragm condenser", ali eto čisto da ka?em ?ta smatram isplativijim (tj. pametnijim za iste novce).

Pozdrav,

Vasa

jimitom
01-11-2010, 01:41 PM
Ne znam.. sla?em se sa time da veličina membrane ne bi trebala biti presudna ali mi je svejedno za sada favorit AT2020. Za ovog behringera t1 neam pojma, trudim se izbjegavati taj brand jer sam imao lo?ih iskustava sa njihovim proizvodima, koji dodu?e nemaju nikakve veze sa mikrofonima.

Vasa,
hvala na savjetu. Prostorija u kojoj radim nije niti pribli?no studijski tretirana, premda se radi o maloj sobi sa malo reverba, ako se to tako ka?e. Ja bih ipak ostao pri kupovini kondenzatora, odnosno "affordable professional studio large diaphragm condenser", ali ne mora nu?no biti large diaphragm. Koliko sam čitao po netu razne savjete za kućno snimanje, kondenzator se ipak čini kao kvalitetnije rje?enje, ali opet mo?da ja grije?im (?to je uvijek vjerojatnije). ?ta ka?ete na MXL 990 (http://www.mxlmics.com/products/900_series/990/990.html) ?

awacs
01-11-2010, 02:40 PM
Koliko sam čitao po netu razne savjete za kućno snimanje, kondenzator se ipak čini kao kvalitetnije rje?enje

Ne znam koje je re?enje "kvalitetnije" i ne pretvaram se da znam :). Ja samo pričam o isplativim re?enjima koja zadovoljavaju osnovne kriterijume snimanja.

Postoji jedna fizička zakonitost: SVAKI mikrofon čuje prostoriju u manjoj ili većoj meri. Ako ima? samo jedan mikrofon, koji pritom "dobro čuje" (u smislu osetljivosti i "?irine zahvatanja zvuka") i ako putem tog jednog mikrofona snima? sve slojeve matrice... ono ?to na kraju dobije? je umno?ena gre?ka akustike prostorije u kojoj je snimano.

Zato, ako ima? bud?et koji te ograničava na jedan jedini mikrofon... po meni je bolje da on ne bude toliko osetljiv i "pametan", nego ba? naprotiv :) Razmisli, pa na kraju kupi ?ta god i snimaj :)

Pozdrav,

Vasa

jimitom
01-11-2010, 03:00 PM
Zato, ako ima? bud?et koji te ograničava na jedan jedini mikrofon... po meni je bolje da on ne bude toliko osetljiv i "pametan", nego ba? naprotiv :) Razmisli, pa na kraju kupi ?ta god i snimaj :)

Joj, sad si me dao na razmi?ljanje. Ne znam ?ta da kupim. Inače nisam neka picajzla za kupovinu opreme ali ?elim kupovati racionalno u skladu sa potrebom. Ovaj puta je probelm očito u tome ?to ne mogu dobro definirati svoje potrebe, pa se ne mogu ni odlučiti. Nabavio sam neke dvije knjige na temu Home studio recording for begginers. Mislim da će trebati upariti tehniku brzog čitanja i jo? k tome jedno tjedan dana surfanja po netu. Nakon toga ću se valjda odlučiti za ne?to a pri tome i naučiti ne?to pametno. Inače ne mičem fokus sa glazbe, jer to je ono ?to volim i ?elim. Ljudi ajde komentirajte i vi pa mi recite za početak: dinamički ili kondenzatorski. Hvala. dummy me :confused:

STUDIOTON
01-11-2010, 03:09 PM
Ček' bre, zar Amethyst nema membranu od 25mm :confused: ??? Ali nije ni bitno, po?to čovek nema vi?e od $150.

Ne znam nisam merio :) salim se

Kako god, mic na slikama izgleda kao azdaja, a uzivo, jako mali, tanak .. cela glava mu je cini mi se kao kutija sibice :) dobro, malo veca :wink:

Znak
01-11-2010, 06:15 PM
dinamički ili kondenzatorski

Oba. Nije to preskupo.

Rhino
02-11-2010, 12:20 AM
Slazem se sa awacsom tu!

Ali i da stavimo sa stranu NE-akustiku sobe u kojoj ces da snimas i sto kondezator moze da hvata od nje.. Ja bih ti svejedno u tom cjenovnom rangu prije preporucio pristojan dinamicki nego ultra low budget kondezator.

Jan
02-11-2010, 12:59 AM
Ja imam SM58, kupio ga ovako cisto da ga probam na nekim vokalima...
Ono skinem mu kapicu i golo closemiking pevanje, repovanje u njega, super kul zvuci... Meni bolje nego li jeftini kondenzatori

tomycrosound
02-11-2010, 07:25 AM
...jel uz to i očepi? gain do jaja?

tomycrosound
02-11-2010, 07:28 AM
Npr.:
http://www.thomann.de/gb/akg_perception_120.htm
http://www.thomann.de/gb/audio_technica_at2020.htm
http://www.thomann.de/gb/se_electronics_x1.htm
Ja bih se, u tvom slucaju, odlucio za Audio technica at2020.

nije oglasnik, al vezano za temu;
ovaj AT2020 prodajem...

igormink
02-11-2010, 09:56 AM
Mi (između ostalog) imamo Cad glx2200 i ja sam prezadovoljan tim mikrofonom. Evo jedna probica koja je bila za jednu svirku, sve snimljeno s tim mikrofonom:

http://www.box.net/shared/tl019l6nlt

Za majk od cca 100 eura, sasvim ok po meni!!!

jimitom
02-11-2010, 10:29 AM
Mi (između ostalog) imamo Cad glx2200 i ja sam prezadovoljan tim mikrofonom. Evo jedna probica koja je bila za jednu svirku, sve snimljeno s tim mikrofonom:

http://www.box.net/shared/tl019l6nlt

Za majk od cca 100 eura, sasvim ok po meni!!!

Ej ovu snimku sam ti vidio na glazbenom forumu. Mikrofon stvarno ok zvuči, ali je pjesma pre pre, stvarno svaka čast. Skroz sa stilom i sa du?om. Odlična je glazba i stvarno je osvje?avajuće čuti da ljudi rade i tako ne?to.

A ni?ta morati ću probati nabaviti i neki dinamički i neki kondenzator, ako se bude dalo iskombinirati za skromne pare. Jel imate jo? neku preporuku za dinamički ili da idem na sigurno - shure sm58?

OFF
02-11-2010, 10:34 AM
Ako nadjes negde polovan sennhiser md441 (moze da naleti za 150e, nekad)

Ili nesto od Oktava mikrofona..... raspitaj se, ja bi najpre uzeo oktavu ako gledam odnos cena/kvalitet... ima varijanta da na telo mk012 kacis kapsule sa velikom membranom.....

igormink
02-11-2010, 10:35 AM
A, sori onda :) Jo? da je autorska stvar gdje bi nam bio kraj :)
Od dinamičkih za vokal nisam pametan. Ja sam probao doma koristiti akd d190E i Sennheiser md421. Iako se ne koriste primarno za vokale, meni su se i tu jako dobro pokazali. Dodu?e to jesu malo vintage mikrofoni, ali dobro bi ti do?li i za snimanje gitara, bubnja... Malo izvidi i to. Ja Shure ba? ne volim, ne ka?em da ne valja, nego mi nije po ukusu!

Znak
02-11-2010, 10:49 AM
Sennheiser md421

Snimao sam isti vokal sa MD421 i sa SM58 i po meni Sennheiser je dosta bolji. Ipak, ubeđen sam da će za vokale kondenzatorski SP B1 biti bolji. Još nisam probao, ali nadam se da će zvučati OK. MD421 se onda seli na bas bubanj.

igormink
02-11-2010, 10:51 AM
MD421 se seli na bas bubanj.

Ili na tomove, ili na bas pojačalo, ne zna? gdje je bolji :)

Znak
02-11-2010, 10:53 AM
Ili na tomove, ili na bas pojačalo, ne zna? gdje je bolji :)

Jes vala, fali mi par takvih za tomove i indijaner.

igormink
02-11-2010, 10:57 AM
Da si bli?e, ja bi ti posudio. E neki dan nabavih AKG d19C. Kakakv mikrofon za sner, a radio fenomenalno i na akustičnoj gitari! :)

Znak
02-11-2010, 11:03 AM
Da si bli?e, ja bi ti posudio. E neki dan nabavih AKG d19C. Kakakv mikrofon za sner, a radio fenomenalno i na akustičnoj gitari! :)

Hvala ti za ovaj podatak! Tek sad sam uklavirio da je AKG d19c kori?ten za Ringove bubnjeve. Znači to je sledeće ?to treba nabaviti.

igormink
02-11-2010, 11:07 AM
Hvala ti za ovaj podatak! Tek sad sam uklavirio da je AKG d19c kori?ten za Ringove bubnjeve. Znači to je sledeće ?to treba nabaviti.
Jedino kaj im je malo cijena skočila, ali da se naći po 200 eura, ?to i nije malo s obzirom da je to nekad bio jeftin mikrofon. Sner zvuči onako pr?tavo kao na Revolveru i Rubber Soulu, a akustičnoj gitari izvlači neki fini "presence". Malo nabrijana cijena zbog poveznice s Beatlesima, ali vrijedi. Dolazi u verzijama Uher i Telefunken d19, ali sve je to isti mikrofon (isto i izgleda), AKG ga je radio za obje firme...

Sori na OT

Znak
02-11-2010, 11:15 AM
Sori na OT

Da, ali eto mislim da jimitom po ovome dosad rečenom ima neki uvid ?ta je dobro naći od dinamičkih mikrofona za vokale. Verovatno bi za njega idealno re?enje bio Sennhiser md441, kao ?to reče OFF, ako uspe da ga nađe.

igormink
02-11-2010, 11:17 AM
Sla?em se, imao sam i njega na probi, super mikrofon!!!!!

STUDIOTON
02-11-2010, 11:53 AM
od low budget klase, ja bih se odlucio za RODE, i to NT2a .. ima ga u oglasima za 200 eur

jimitom
02-11-2010, 12:08 PM
Rode nt2a i Sennheiser md441 su mi preskupi. Osim ako ne naletim na ne?to u oglasnicima. Ljudi, napominjem opet, ja sam amater i tek se učim snimanju i tim stvarima. Bud?et mi jedva prelazi 100 eura. Ne tra?im jako dobar a jeftin mikrofon, jer znam da to ne postoji. Tra?im neki relativno univerzalan mikrofon koji će mi poslu?iti za kućnu upotrebu, ne?to ?to je OK low budget value for money, ne?to sa čime ću se moći upoznati sa svijetom mikrofonskog snimanja uopće. Rezultati koje očekujem su ispodprosječne kvalitete. Nemam 200 eura za mikrofon. Mislim da ću sada kupiti neki low budget kondenzator (ili AD2020 ili Studio Projects B1 ili neki CAD ili neki MXL), a čim skupim jo? malo novaca onda neki basic dinamički kao ?to je shure sm58. Hvala svima na pomoći i savjetima. Prijedlozi i komentari su i dalje dobrodo?li..

Pozdrav..

MD
02-11-2010, 12:26 PM
(nadam se da nećete preporučiti neki Behringer :) )

Sumnjam da će dobar vokal zvučati lo?e i na Behringeru!

:wink:

STUDIOTON
02-11-2010, 12:33 PM
imas 100 eur i to jedva u dzepu, i pitas nas za savet ?

jimitom
02-11-2010, 01:35 PM
imas 100 eur i to jedva u dzepu, i pitas nas za savet ?

Pa da. Znam da su to premali novci, ali ?ta mogu. Ma ne?ta će se iskombinirati već.. da parafraziram MD-a: dobar vokal bi mogao zvučati nelo?e i na 100 eura. :wink:

STUDIOTON
02-11-2010, 01:47 PM
probaj da ne kupis nista vec da skupis jos malo i da imas nesto pristojno .. ovako , to je premali budget pa cak i za dobar vokal :)

jimitom
02-11-2010, 02:31 PM
probaj da ne kupis nista vec da skupis jos malo i da imas nesto pristojno .. ovako , to je premali budget pa cak i za dobar vokal :)

To je mo?da i najpametnije... hvala.

awacs
02-11-2010, 02:51 PM

@jimitom:
Hehe, a ja ću ko onaj đavo koji sedi na suprotnom ramenu od onog na kom sedi Ivan da ?apućem: "uzmi ne?to, bilo ?ta (za ?ta ima? pare) i snimaj. Bolje je da snima? na nekom golom gov..tu nego da trpi? i tripuje? na suvo. Pare u d?ep, ode? u Artist/Audiosystems, kupi? neki mikrofon i kabl za sve pare, dođe? kući pa na licu mesta isprobava? sve one tehnike koje si pročitao u knjigama o kućnom snimanju."

?to du?e tripuje? - du?e će? biti početnik. A kad skupi? recimo 200 evrobonova onda će? opet doći na Forum i pitati "?ta da kupim?"... i opet će ti neko reći "bolje se strpi pa skupi jo? malo, za 300? mo?e da se kupi ne?to jo? bolje". Ustvari, sam treba da oduči? da li ti je va?nije da snimi? neku muziku koja ti svira u glavi ili da do?ivotno čeka? najpovoljniju priliku za kupovinu.

Pozdrav,

Vasa

MD
02-11-2010, 02:51 PM
To je možda i najpametnije... hvala.

Još sto eura nije neka para, nekoliko gajbi dobre pive, par boca solidnog viskija... a u toj klasi bi moglo činiti veliku razliku....

A ako imaš samo 100 eura, onda sigurno nisi u nekoj žurbi...

Hehe, a ja ću ko onaj đavo koji sedi na suprotnom ramenu od onog na kom sedi Ivan da šapućem: "uzmi nešto, bilo šta (za šta imaš pare) i snimaj. Bolje je da snimaš na nekom golom gov..tu nego da trpiš i tripuješ na suvo. Pare u džep, odeš u Artist/Audiosystems, kupiš neki mikrofon i kabl za sve pare, dođeš kući pa na licu mesta isprobavaš sve one tehnike koje si pročitao u knjigama o kućnom snimanju."

Onda shure sm57, da služi i kada uzme nešto drugo....

:)

awacs
02-11-2010, 02:59 PM
Onda shure sm57, da slu?i i kada uzme ne?to drugo...

Razmi?ljamo na isti način :) Ali čak i da nije SM57 (ili ne?to od onoga ?to sam neć naveo) - čak i Behringer na stalku je bolji od Rode na dimnjaku... ili tako nekako.

Pozdrav,

Vasa

STUDIOTON
02-11-2010, 03:12 PM
dok ne skupi za nesto pristojno ako je vec tako, sm58 cak moze i da pozajmi pa da proba sve sto zeli da proba. danas svaki kafanski pevac ima sm58 :)

8-)

jimitom
02-11-2010, 03:13 PM
Haha, carevi ste, nema ?ta. Je, muzika je na prvom mjestu, a čekanje je retardirano. :grin: Treba svirati i snimati, grije?iti i uspijevati. Mo?e jedno podpitanje vezano za shure: da li je bolje kupiti sm57 ili sm58, pri tome mislim koji je univerzalniji (snimanje vokala i instrumenata)?? Čitao sam negdje da oba zapravo imaju identičnu membranu...

STUDIOTON
02-11-2010, 03:32 PM
sm58 i mozes da tezgaris :wink:

ako je vec do igre i ucenja, evo za 6 eura mozes da nadjes na svakoj pijaci i kineskoj radnji .. jos je i wirelles, mozes i da setas kroz sobu :)

http://www.limundo.com/slika-Bezicni-Mikrofon-I-Risiver-NOVO-Za-karaoke--1135176x640.jpg

A mozes i da ga licitiras ovde (http://www.limundo.com/kupovina/Tehnika/Audio/Ostalo/Bezicni-Mikrofon-I-Risiver-NOVO-Za-karaoke-/1164007)

gde ces bolju kupovinu

awacs
02-11-2010, 03:50 PM
Može jedno podpitanje vezano za shure: da li je bolje kupiti sm57 ili sm58, pri tome mislim koji je univerzalniji (snimanje vokala i instrumenata)?? Čitao sam negdje da oba zapravo imaju identičnu membranu...

Ako su ti pevanje i akustična gitara prioriteti onda je SM58 bolja varijanta. To što si čitao je istina - ista je kapisla, samo su im drugačije rešene zaštite kapisle, pa SM58 ima bolji pop filter (i samim tim malo drugačiji zvuk) pošto je više orijentisan ka vokalu. Inače su oba zapravo "all-rounderi". Kupi onaj koji je jeftiniji i ostatak para daj na što kvalitetniji kabl.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Jedna usputna napomena - koji god da kupuješ, kupi nov (iz prodavnice). Ne želiš da razmišljaš ko je iz neposredne blizine pljuvao u zaštitni sunđer i ko ga je sve bacao po podu.

66musicman
02-11-2010, 04:47 PM
probaj da ne kupis nista vec da skupis jos malo i da imas nesto pristojno .. Ovako , to je premali budget pa cak i za dobar vokal :)

+1

jimitom
02-11-2010, 05:49 PM
P.S. Jedna usputna napomena - koji god da kupuješ, kupi nov (iz prodavnice). Ne želiš da razmišljaš ko je iz neposredne blizine pljuvao u zaštitni sunđer i ko ga je sve bacao po podu.

Mora biti novi, s time se slažem u potpunosti.

Ivane hvala na prijedlogu, vidim da na boxu piše ''Super professional microphone'' :rotfl::rotfl::rotfl:Kud ćeš bolje. Odma 5 komada nabavit i snimati se u super surround wireless zvuku.

Ništa, idem tražiti gdje da pazarim sm58. Ebay ih je pun ali ima toliko lažnjaka da je to bruka... pozdrav

Bockie
03-11-2010, 11:09 AM
Ne uzdajte se u Thomann-ove "preview-e",snime jedan i svuda ga kace za sve...!

At 2020 je stvarno odlican u budzetu! Nema greske!

NT-1a je mozda i najbolji izbor,ali nesto vise kosta.

AKG je brutalna firma,meni omiljena, ali je "perception" serija najgore smece svih vremena!

Kazem, at 2020 je dobar izbor, i za pocetak, i za kasnije ce uvek koristiti, jeftina je, ima je svuda...
Poz'

sira
07-11-2010, 08:27 AM
Snimao sam isti vokal sa MD421 i sa SM58 i po meni Sennheiser je dosta bolji. Ipak, ubeđen sam da će za vokale kondenzatorski SP B1 biti bolji. Još nisam probao, ali nadam se da će zvučati OK. MD421 se onda seli na bas bubanj.

Prije par dana smo baš radili usporedni test dinamičkih mikrofona za snimanje razgovora u studiju i ušokirali se kako su Sennheiseri 421mkII i 441 loše ostajali, Sennheiser e835 i Shure Beta 58 su nam bili za koplje bolji, 421 presvjetao, kao da preko telefona snimaš, 441 poprilično mutan

Ako su ti pevanje i akustična gitara prioriteti onda je SM58 bolja varijanta. To što si čitao je istina - ista je kapisla, samo su im drugačije rešene zaštite kapisle, pa SM58 ima bolji pop filter (i samim tim malo drugačiji zvuk) pošto je više orijentisan ka vokalu. Inače su oba zapravo "all-rounderi". Kupi onaj koji je jeftiniji i ostatak para daj na što kvalitetniji kabl.

Ili kupi 58-cu i "rezervnu" kapicu za 57-cu, pošto je isti navoj, možeš ga koristit i kao 57-mu i 58-mu

nikolaivanic
07-01-2011, 03:55 PM
Cao drustvo))
povodom senhaisera.. 441 je jedan od najcistijih mikrofona po zvuku, odlicnog raspona, nije mi jasno kako shure moze bolje da zvuci (taj mic kosta oko 600e!).. imam par komada, radio sam sa njima snimanja vokala, gitare, violoncela, usne harmonike... rezultati su vrhunski, mnogo bolji od shure.. Naravno, ne smeju se zvakati a i pop filter se podrazumeva.
421 je takodje super, ima nesto otvoreniji ton, vise reze i mozda bolje odgovara muskom vokalu, (zenskom grubljem), takodje obavezan pop filter.
U zavisnosti od tipa vokala menja se najbolji mic pa je dobro imati vise raznih.
Nekad snimak sa audio technicom zvuci savrseno ali sterilno a kada se glas dovoljno obradi da dobije karakter, ispadne da se isto moglo dobiti odmah i sa shureom, senhaiserom, cak i sa behringerom b1)))
Behringer b1 mi uopste ne zvuci lose.. jako je osetljiv i klipuje na dasak vetra ali globalno daje slicnu boju kao skuplje at (reda 400-500e). To kazem na osnovu prvih proba samo sa mojim glasom.
Oktava mk219 je dosta ravna i realna, po zvuku lici na senh 421...

tajsam
08-01-2011, 10:07 PM
rode nt1a za svoju cijenu najvise daje

tukoje
20-06-2012, 01:11 PM
Imam sli?ne nedoumice u vezi sa izborom mikrofona kao autor ove teme.
- zvu?na je Focusrite Scarlett 2i2
pa tra?im neki ?iji kvalitet ne bi bio degradiran zbog preampa na kartici.
- cena
Pretpostavljam da treba da gledam ne?to u rangu kartice po ceni.
- za usnimavanje
Neko je naveo da onaj za live ne mora biti dobar za snimanje.
- ku?nu upotrebu
Zbog toga bih se opredelio za dinami?ki.
- za glasne vokale
U vezi sa ovim su mi preporu?ili dinami?ki i da izbegavam kondenz. Ne znam koliko su mikrofoni fizi?ki optorni na dernjavu neophodnu za odre?ene stilove u metal muzici i da li ima razlika izme?u pojedinih modela u okviru iste kategorije.
Preporu?ivali ste
Audio-Technica ATM610
Shure SM57/58
ali ne znam da li su oni vi?e za live ili snimanje i da li ispunjavaju dodatne uslove koje sam naveo.

Bockie
20-06-2012, 04:34 PM
- ATM 610 ima veoma jak izlaz, i veoma je usko usmeren pa se mo?e derati i sa daljine od 10-tak cm i ne mora se stavljati "na usta", ?to je perspektivno "zdravije" po sam mikrofon, jer trpi manje kondenzata iz daha...

- SM 58 je legendaran mic, tenkovske izrade.

- To za kondenzatore je potpuna glupost...

- Opterećenje (maksimalni zvučni pritisak) pi?e u specifikaciji svakog mikrofona i kod SM 58 se kreće na nivou 94db, uop?te kod dinamičkih "vokalnih" mikrofona maksimalne vrednosti su uglavnom do oko 100db. Kod kondenzatorskih oko 20 do 40db vi?e! To ne znači da su i jedni i drugi pravljeni da dugo rade na konstantnom maksimalnom opterećenju...

- Lično mi se vi?e dopada ATM, daleko je prezentniji, moderniji zvuk, usmerena karakteristika, jak izlaz...!

MUzzY
26-07-2012, 12:44 PM
Sm57/8 i zavrsio si posao za sada.

Apsolutno neverovatan (dinamicki) mic.

mladjastojanovic
26-07-2012, 02:31 PM
Nisam nesto detaljno citao raspravu ali sta god da kaze Drasko to je to... Salim se malo... sm 58/7 standard

Lazy Rhaps
15-11-2012, 04:05 PM
da ne otvaram novu temu, imam pitanje, re?io sam da odvojim do 13.000 dinara za kondenzatora (bacio sam oko na Studio Projects B1).. taj majk je jedan od jeftinijih kondenzatorskih, pa da li je bolje da uzmem njega ili neki jači dinamički (tipa Shure Beta58 ili tako ne?to)?

awacs
15-11-2012, 04:11 PM
Ako mo?e? da nađe? Betu 58 za te pare (u dobrom stanju, a da nije la?njak) onda to ba? i nije neka dilema - uzme? Betu i ne misli?. Za ?ta ti treba taj mikrofon?

Pozdrav,

Vasa

Lazy Rhaps
15-11-2012, 04:43 PM
samo snimanje vokala, kućni studio, ni?ta vi?e

Bockie
15-11-2012, 05:01 PM
AT 2020...

:thumbsup:

awacs
15-11-2012, 05:08 PM
Onda pogotovo nemoj da kupuje? jeftin kondenzatorski mikrofon (a vala ni malo skuplji).

Beta 57/58 ili čak obični SM57/58 su bolja re?enja za snimanje glasa u "bedroom" uslovima od jeftinih kondenzatorskih mikrofona koji te na prvu loptu kupe "prezentno?ću i transparentno?ću", a posle u miksu dok ukloni? sva sranja koja su tokom snimanja pokupili (sibilanti, disanje, okolni ?umovi) ne ostane ti ni?ta korisno od glasa.

Prečesto ljudi padaju na fore tipa "kondenzatorski mikrofon je kvalitetniji od dinamičkog, po?to hvata vi?e detalja". U kućnim uslovima zvučni detalji su najmanje po?eljni. Kupi ne?to ?to hvata manje zvučnih detalja, a tokom snimanja obrati vi?e pa?nje na detalje u izvođenju (intonacija, dikcija, izra?ajnost...).

Pozdrav,

Vasa

Lazy Rhaps
15-11-2012, 05:14 PM
Bockie, ograničen bud?et, da imam puno para dao bi, veruj mi :D

awacs, hvala na razre?enju dileme! :)

Bockie
15-11-2012, 05:35 PM
Da, sad vidim ove naše deradžije pomahnitale...

AT 2020 je 90€ u nemačkoj, a nema razloga da ovde bude skuplje od 5-max 10% od tamošnjih cena...

Ja bi ih zvao i tražio popust do cifre koju imaš!

Znak
15-11-2012, 06:05 PM
da ne otvaram novu temu, imam pitanje, rešio sam da odvojim do 13.000 dinara za kondenzatora (bacio sam oko na Studio Projects B1).. taj majk je jedan od jeftinijih kondenzatorskih, pa da li je bolje da uzmem njega ili neki jači dinamički (tipa Shure Beta58 ili tako nešto)?

Ja imam taj Studio Projects B1 i odličan je mikrofon, ali u njegovom okruženju je mnogo kubika kamene vune, azmafona i azma ploča. U običnoj sobi je bolji Shure dinamički, kao što reče Vasa.

bubu
15-11-2012, 07:28 PM
Daj mi recite jel mi pametno ovo. Imam trenutno AKG Perception 100, ali mikrofon je dosta "mr?av". Mr?av u smislu, kao da je HP filtar na njemu. Mislio sam uz njega nabaviti jo? Shure SM-(57,58), jer mi odgovara cijena, i mo?da bi mi on vi?e pohvatao ovih ni?ih frekvencija. Ili prodat AKG-a i kupit jednog po?tenog kondenzatora koji će slu?iti za sve (vokali, gitare, saksofon itd)?

Bockie
16-11-2012, 12:50 AM
Evo ja papagaj...:wink:...:D

AT 2020...!

Arthur
16-11-2012, 04:17 AM
pošteno kupite Shure SM7b, detaljniji od 58ice, a i dalje dinamički mikrofon, veoma istorijski prisutan, naročito u rock muzici

MUzzY
16-11-2012, 01:52 PM
Samo cenom ni blizu navedenih mogucnosti...

awacs
16-11-2012, 03:46 PM
Samo cenom ni blizu navedenih mogucnosti...

Na?alost. Ali opet, čak i za te pare koliko ko?ta SM7b lično bih radije uzeo njega kao "allroundera" nego bilo koji kondenzatorski mikrofon u tom cenovnom rangu. Pa i u malo jačem cenovnom rangu...

Na ovim na?im (forumskim) prostorima dinamički mikrofoni se po pravilu tumače kao nu?no zlo, ili kao "mikrofoni za snimanje bubnjeva i pojačala". To je potpuno bez veze.

Po definiciji, dinamički mikrofoni nemaju "air", "detalje", trt-mrt... Ali čak i jeftini dinamički mikrofoni (tipa Shure SM serije) imaju vi?e definicije u srednjem opsegu (400-4000Hz) nego kondenzatorski mikrofoni koji ko?taju po par puta vi?e. A ?to bi rekao Reinhardt (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=5378): "Midrange is the key".

Jbmlg, verovatno postoji neki razlog iz kog Neumann nikako ne obara cenu za U87 (najbolji "allrounder" posle dinamičkih Shure SM***, Sennheiser MD*** i par ElectroVoice modela, od kojih neki odavno nisu u proizvodnji)...

Pozdrav,

Vasa

MUzzY
17-11-2012, 03:53 AM
Istina. Sm7b je posebno osetljiv i detaljan dinamicki mic ali (jbg) mnogo voli kad se fino opali preamp... sto je jos jedna investicija. Recimo razlika u detaljima izmedju varijante 7b->fireface pre i 7b->Neve pre (opanjen)->fireface je ... poveca.

kVu
18-11-2012, 10:29 AM
ja sam za 57-icu za pocetak.. jedino sto ce ti trebati za vokale je obavezan pop filter (napravi ga od zenske carape i cediljke npr :)) ) ... ima za male pare da se nadje i akg c3000b, prijatelj je nasao za 100e i tu je kod mene malo na probi.. ni on nije los, na zenskim punijim vokalima super radi i generalno sa debljim i "tupljim" source-om se odlicno ponasa, ali u drugim varijantama je bezveze... dakle 57ica za sve i ne mozes pogresiti

Zeroo
19-11-2012, 12:13 PM
Ja koristim Se Reflexion Filter PRO sa Audio Tehnica AT2020 a imam i Shure Beta58.Nekako mi skoro uvek ispadne bolji vokal sa Beta58 u odnosu na AT2020 a za Betu ne koristim Se filter i pop filter vec pevam direktno na mikrofon.Mislim da je Beta58 bolja investicija bar po meni.

Lazy Rhaps
15-04-2013, 02:39 PM
dilema

Audio Technica AT2020 ili AKG C2000B

klik, help?

Znak
15-04-2013, 03:14 PM
dilema

Audio Technica AT2020 ili AKG C2000B

klik, help?

Studio Projects B1

Bockie