PDA

View Full Version : Da li distorzirani zvuk moze bar nekako da se omeksa?

stormwatch
19-10-2010, 08:25 PM
Citao sam teme o ovom problemu na forumu i znam da se ne mogu uciniti cuda ali da li neko od profesionalaca moze da mi da savet kako da zvuk koji je preklipovan mogu bar nekako da omeksam, dobio sam audio snimak koji je debelo overleveled.

Znak
19-10-2010, 08:33 PM
iZotope RX declipper.

Arthur
20-10-2010, 12:08 AM
a pokušaj i sa X-crackle od wavesa, mada nisam siguran da radi bolje od izotopa

stormwatch
20-10-2010, 12:44 AM
Thanx, aplicirao sam i jedno i drugo, sada zvuci upotrebljivo.

Znak
20-10-2010, 03:11 PM
Pretpostavljam da je taj program napravljen kori?ćenjem grafčkog algoritma - talas je prekinut na nekom mestu i program ga nastavlja pod istim uglom i zavr?ava parabolom. Na gornjem crte?u je klipovani zvuk, na srednjem je zelenom bojom obele?eno ono ?to (pretpostavljam) declipper uradi, a na donjem originalni pikovi. Kao ?to se vidi, ispostavlja se da je to dosta blizu, razlika bi bila te?ko čujna. Naravno, gde god klipovanje uhvati dno talasa ovakva popravka je nemoguća.

HeatMan
20-10-2010, 03:51 PM
kapiram da ce chika koji je smislio melodyne dna da za koju godinu, ako ne i sledece, smisli neshto za ovo

ja ako je distorziralo, a ne moze da se vrati, ja ga ostavim tako.. ili ga distorziram jsoh vishe shto je josh bolje reshenje, ako ima smisla.. :)

tj ako je neki bek vokal zaklipovao, bacim ga kroz fillter, pa na 8bita ili josh manje, josh digitalne distorzije dodam nekim plugom i stavim ispod svega

i napravim foru od toga :/

ako je lead, onda jebi ga. kreni iz pochetka. i napljuj onog koji je snimao, jer ne bi trebalo da mu tako neshto promakne

to isto vazi za svaki instrument

poz

edit: sad tek vidim da postoje ok plugovi za to (bar po teoriji shto je gore okacheno) i da je dechko problem reshio. ne znam shto sam vam ovo isprichao, ali ne moze da shkodi.. a shto ne shkodi moze i da koristi.. :)

http://www.kraljevo.com/ibarskenovosti/2002/slike/lane_gutovic2.jpg

Znak
20-10-2010, 04:23 PM
Evo i u praksi kako to izgleda. Od gornjeg uništenog snimka koji je debelo išao u crveno dobije se donji, očigledno normalan.

Edit: dodata i zumirana slika, pre/posle obrade.

Još jedan edit: mislim da je programer ovo sa parabolom skontao kad je čuo Ramba kako peva o zakonima balistike: Pod kojim uglom letiš u nebesa, pod tim te čeka hladna Trebjesa.

stormwatch
21-10-2010, 12:15 AM
edit: sad tek vidim da postoje ok plugovi za to (bar po teoriji shto je gore okacheno) i da je dechko problem reshio. ne znam shto sam vam ovo isprichao, ali ne moze da shkodi.. a shto ne shkodi moze i da koristi.. :)

Posto sam stvarno samo par puta imao ovaj overlevel problem bas sam se ovih dana pozabavio trazenjem i drugih plug-inova za ublazavanje ovog problema, najbolje rezultate kako mogu da cujem daje Oxford Declipper samo sto mi ne radi sa Wavelab-om, medjutim mi video montazeri imamo jos jednu pomoc u resavanju clippinga barem kada nam je finalni proizvod mpeg2 fajl, sve nesavrsenosti mp2 algoritma dolaze do izrazaja u tim situacijama posto ta kompresija vec u startu prilicno pegla peakove ali je ovo ovaj put bio prevelik zalogaj :rotfl:, hvala svima jos jednom.