View Full Version : Dilema u vezi audio interfejsa :S
Ovako!
Razmisljam se izmjedju 3 interfejsa.
1. Motu Traveler
- Ima 8 ulaza, 4 preampa, sve moguce veze, lightpipe, spdif, AES/EBU preko koje bi u budcnosti vezao najverovatnije Lake People ADDAC 2 kanala ADDA konverzije.
A trenutno bih ga koristio da simultano snimam 8 kanala, 2 bi isla iz SPL preampa u linije, 2 manje bitna bi isla iz yamaha miksera, i 4 preampa bi bila motu.
Kasnije bi ubacio neki 8 kanalni preamp preko adat-a ili kako vec. Mozda onaj jevtiniji Focus octopre..
2. Focursite Liquid Saffire 56, kazu da ima i dobre konvertore i preampe i da je stabilan.
3. Presonus Firestudio Tube - On je u igri samo zato sto moze da snima 10 kanala simultano...
E sad pitanja su sledeca:
1. Sva tri uredjaja imaju spdif ulaze i izlaze, da li bi bilo mudro kasnije kupovati skup konvertor i vezivati ga preko spdif-a na bilo kom od njih ili je pak najsigurnije preko AES EBU veze koju ima ima Traveler (koji je meni za sad favorit)?
2. Da li su konvertori svih sprava gotovo isto s****e?
3. Da li su sva tri uredjaja stabilna i na Windows i na OSX platformi (opet verujem da Traveler na OSX-u radi bez premca)?
4. Da li postoji neki treci razlog zbog cega se ne bih odlucio za Traveler vec za mozda nesto trece?
Najskuplji od ovih tri uredjaja je Traveler, Focus i Presonus su po 600-650 E, a Traveler je 800, a uzeo bih ga samo zbog AES EBU veze pre nego li ova dva.
Znaci u tom cenovnom rangu max. 800 E da li mozda pogledati nesto trece?
A da razmisljao sam i o Motu 8pre, koji je 500 E, svi kazu da je za taj novac sjajan, ima spdif i lightpipe ali me brine to sto izgleda njegovi preampi ne mogu da se zaobidju, mada su mi na motu-ovom forumu rekli da kada se gain smanji na minimum da se onda preampi zaobilaze u sta sumnjam.
Hvala lepo
Arthur
17-09-2010, 10:47 PM
polovan firefice 800
polovan firefice 800
Rezonski :)
Videcu kako idu cene za polovni FF800...Jes da me malo strah da uzmem polovno al dobro
Arthur
18-09-2010, 01:18 AM
ma gde strah, to radi il ne radi. Idu cene tako oko 800, pošto je na crno nov da se kupi oko 900-950.
ma gde strah, to radi il ne radi. Idu cene tako oko 800, pošto je na crno nov da se kupi oko 900-950.
A ti se ne bi zajebavao sa bilo cim od ovoga sto sam naveo?
S obzirom na to da imam najavljene poslove i da bih uzeo ono high end konvertor koji bih vezivao, mislis da bi islo kul preko spidf-a na RME-u?
Ja s obzirom na obzir :) U glavnom snimam po jedan kanal, tih 8-10 kanala sto bih snimao bi bilo izuzetno retko, zato sam zeleo da uzmem nesto jevtinije i "dedicated" konvertor, konkretno Lake People jer sam citao sve najlepse o njima, a kad sam video da Motu Traveler ima na sebi Aes Ebu ucinilo mi se primamljivo
Sad Bogi je negde pricao da je AES EBU valjda sigurnija veza nego li spdif...
Arthur
18-09-2010, 01:41 AM
AES je u po bogijevim insajderskim informacijama najpreciznije definisan protokol. Ja sam u zadnje vreme počeo više da se oslanjam na SPDIF, izlazeći iz FF u m-audio karte zbog protoolsa, i ne žalim se. Možda ti je lakše da i ti uzmeš jedan 9632 koji ima prebudž za AES-EBU (možeš sam da ga napraviš a ima i da se kupi), čime dobijaš 2 kul konvertera u startu i sve ostalo što sam već pisao večeras Zeroo-u na drugoj temi. Pa posle dokupiš šta oćeš od konvertera, ovaj ima i ADATe. A ima i expansion boardove za još 4 inputa ili outputa. Ma ja se kunem u RME, sve ostalo su mi pokušaji da se dostigne njihov nivo za manje pare, uglavnom nesrećni.
AES je u po bogijevim insajderskim informacijama najpreciznije definisan protokol. Ja sam u zadnje vreme počeo više da se oslanjam na SPDIF, izlazeći iz FF u m-audio karte zbog protoolsa, i ne žalim se. Možda ti je lakše da i ti uzmeš jedan 9632 koji ima prebudž za AES-EBU (možeš sam da ga napraviš a ima i da se kupi), čime dobijaš 2 kul konvertera u startu i sve ostalo što sam već pisao večeras Zeroo-u na drugoj temi. Pa posle dokupiš šta oćeš od konvertera, ovaj ima i ADATe. A ima i expansion boardove za još 4 inputa ili outputa. Ma ja se kunem u RME, sve ostalo su mi pokušaji da se dostigne njihov nivo za manje pare, uglavnom nesrećni.
Bravo ARTI!
Definitivno 9632! Nisam znao da moze AES na njega, evo sad vidim.
Uzmem 9632 i jel mogu na njega da butnem taj konvertor preko AES-a i plus recimo Focusrite Octamic preko adat-a ili neki slican preamp sa 8 kanala u nekoj nizoj klasi ili pak interfejs :S
Znaci za 800 E sto bih bacio na MOTU, mogu uzmem RME 9632 + recimo ProFire 2626 i sve mogu da vezem i da snimam 10 kanala simultano opustencija.
Jos nesto, za koje se pare moze nadje 9632 nov ?
Jos jedno pitanje imam (ovo je vec 3. edit posta :)), jel Spdif gura samo 2 kanala?
Gledam da li nekako mogu da zbudzim RME 9632 + neki FW ili USB interfejs sa sve 8 ulaza koji ima na sebi adat izlaz sa kojim bi spajao RME, a inace bih ga koristio za terenska snimanja na laptopu i to sve zajedno za 800 E...
Arthur
18-09-2010, 02:35 AM
pa možeš naravno. Upravo Profire sam i ja sebi uzeo pre godinu dana i sad ga trampio za 9632 jer imam 2 x FF na raspolaganju za bubanj. Odlično to sve radi. Dakle, imaš sledeći count - 2 kanala ti uđu na analogni od RME, još 2 preko nečega drugog na spdif, i još 8 preko adata sa bilo čega 8kanalnog. Ukupno 12 simultano, i to bez greške. Plus što RME ima jitter supresion, mada je bolje da metneš tako da je on master celom sistemu. Nov kod nas koliko sam video nema da se kupi, a cena koji stoji na Skymusic sajtu je 400 i nešto eura. Polovni natrče na forumu po 300-250.Vredi ga naručiti od napolje.
kejkz
18-09-2010, 02:39 AM
A za?to toliko komplikuje?? Uzmi FF800 i zavr?io si posao, kakav 9632+ jo? jedan interfejs, pa to je bacanje love. A ako ba? hoće? da ima? i neki high-end AD/DA, mo?e? ga zakačiti na ff.
Preko spdifa ti idu dva kanala, sem ako ne ?alje? enkodiran signal za eksterni dekoder, recimo u 5.1 formatu, to ti je isto kao da ?alje? podatke do sprave zakačene za spdif.
Arthur
18-09-2010, 02:51 AM
istina, još FF možeš i sa laptopom da furaš. A konverteri su mu sve osim hrđavih :)
Stvarno je zakomplikovano malo vise:)
Meni trenutno treba varijanta za visekanalno snimanje, to mi je prioritet, ali trenutno ne raspolazem sa previse para, planirao sam do 600 E da dam za to, ali videh onaj Traveler i hteo sam da se uzajmim 200 E (zbog AES EBU) i da ga uzmem.
Medjutim sad sve dobija novu dimenziju, jer 9632 ima AES, i onda kad budem uzimao High end convertor uzecu i 9632 u paketu sa njim, ne moram da bacam pare za Traveler...
A dotle mogu da uzmem neki drugi visekanalni interfejs koji ce da mi sluzi za to...
Ili pak gde je 800 E za traveler tu je i 900 za FF :S Samo treba to da uleti za tu neku paru, ako uopste budem ja imao toliko para u datom trenutku i ako uspe da se nadje nova za manje. Na artistu je 1200 E... Ima tu i zvrcka, moram da uzmem preko racuna caletove firme, da bi on mogo da opravda pare a ja u stvari dajem moj kesh itd, zato moram uzeti novo
HeatMan
18-09-2010, 05:15 AM
josh jedan glas za ff800. imam, radi kao japanac meksichkog porekla.
zlata vredan.
DaBear
18-09-2010, 07:51 AM
bio sam skoro kod ortaka koji ima jedno 7-8 jeftinih externih kartica..sve je kupovao, kao "nemam pare za nesto skuplje, a ovo ce da povrsi posao sad.."
Kad smo sabrali koliko je potrosio do sad :shock::shock: !
najgore je sto se nemoze resiti njih sada.
Skupi jos malo para pa kupi taj FF800..
kejkz
18-09-2010, 12:41 PM
Skupi jos malo para pa kupi taj FF800..
Moja misao takođe, sve drugo ti je komplikacija i kompromis. Imao sam 9632 godinama, odlična je karta, da, ima AES, ali je pravo pitanje ?ta će on tebi. Sa FF800 ima? sve konekcije koje ti mogu biti potrebne + vrlo dobre konvertere u izuzetno mobilnom pakovanju. Za te pare, ne mo?e bolje. Kada kupuje? ne?to ?to ti u startu mo?e uraditi posao, nemoj ?tedeti, nego uzmi ?ta ima najbolje.
AES ti realno ne treba, sem ako DAC koji planira? koristiti nema ba? ekskluzivno samo njega. U su?tini, AES/EBU je profesionalni SPDIF, digitalan transfer je u pitanju, tako da ni u jednom ni u drugom slučaju nema gubitaka u transferu podataka (zvuka) tako da mislim da neće? imati problema ni sa ovim. A za zlu ne trebalo, ima? i ADAT-e, i oni se mogu iskoristiti za dodatne konvertere.
Moja misao takođe, sve drugo ti je komplikacija i kompromis. Imao sam 9632 godinama, odlična je karta, da, ima AES, ali je pravo pitanje šta će on tebi. Sa FF800 imaš sve konekcije koje ti mogu biti potrebne + vrlo dobre konvertere u izuzetno mobilnom pakovanju. Za te pare, ne može bolje. Kada kupuješ nešto što ti u startu može uraditi posao, nemoj štedeti, nego uzmi šta ima najbolje.
AES ti realno ne treba, sem ako DAC koji planiraš koristiti nema baš ekskluzivno samo njega. U suštini, AES/EBU je profesionalni SPDIF, digitalan transfer je u pitanju, tako da ni u jednom ni u drugom slučaju nema gubitaka u transferu podataka (zvuka) tako da mislim da nećeš imati problema ni sa ovim. A za zlu ne trebalo, imaš i ADAT-e, i oni se mogu iskoristiti za dodatne konvertere.
Onda cu probati skupiti za FF800 :) Jedini je problem je sto ne znam da li cu moci skupiti toliko para, inace bih je uzeo bez razmisljanja...
Ovih dana treba da narucim Adame A7x, i da sad ne uzimam monitoring ne bih bio primoran da stedim na kartici, pa sam mislio da je bolje da napravim kompromis sa interfejsom nego li monitoringom jer okruglo 2000 E necu imati, a treba mi ta mogucnost visekanalnog snimanja, skoro smo trekovali bubanj za jednu stvar, posto je sve artist organizovao nisam znao sta me ceka na mestu gde je to trebalo da se radi, i cekala me je radionica gde je majstor snimao bubanj u neki od creamware interfejsa a sve to preko nekog beringer miksera odakle je koristio preampe, i jos u startu smo se sukobili jer on za boga ne snima u 24 bita nego u 16, sta ce mu 24, i gura konvertore do maksimuma, tako da je noga cesto udarala u 0db...Zato sam kapirao da bi najbolje bilo da imam neki visekanalni interfejs za takve situacije, da lepo ja ubodem sve na moj laptop i tu ga snimim na licu mesta i ajd cao
kejkz
18-09-2010, 02:43 PM
Razmisli onda o ff400 (http://www.rme-audio.de/en_products_fireface_400.php). Imaće? dovoljno kanala za snimanje bilo koje postave bubnjeva, i skoro sve ono ?to dobije? i sa ff800. Koristio sam je samo jednom kod Grade sa foruma u studiju, u kombinaciji sa svojim macbookom, snimali smo kompletan set bubnjeva, i to je zvučalo vrlo dobro.
awacs
18-09-2010, 03:12 PM
Razmisli onda o ff400 (http://www.rme-audio.de/en_products_fireface_400.php). Imaće? dovoljno kanala za snimanje bilo koje postave bubnjeva, i skoro sve ono ?to dobije? i sa ff800. Koristio sam je samo jednom kod Grade sa foruma u studiju, u kombinaciji sa svojim macbookom, snimali smo kompletan set bubnjeva, i to je zvučalo vrlo dobro.
:rotfl:Poludeće čovek od saveta :rotfl: Jane, brate slatki: koliko puta mesečno ima? potrebu za vi?ekanalnim snimanjem? Pa sam izračunaj da li ti se isplati da da? bilo koje pare za kupovinu novog interfejsa ili ti je bolje da ga po potrebi iznajmi?. A da u međuvremenu novce koje ima? ulo?i? u ono ?to ti treba svaki dan.
Prvo si rekao da ti je interfejs za vi?ekanalno snimanje "prioritet", a onda ka?e? da ti bud?et za isti taj interfejs zavisi od toga koliko ti novca ostane posle kupovine monitora :confused: Pa ?ta je tu ZAISTA prioritet???
Pozdrav,
Vasa
:rotfl:Poludeće čovek od saveta :rotfl: Jane, brate slatki: koliko puta mesečno imaš potrebu za višekanalnim snimanjem? Pa sam izračunaj da li ti se isplati da daš bilo koje pare za kupovinu novog interfejsa ili ti je bolje da ga po potrebi iznajmiš. A da u međuvremenu novce koje imaš uložiš u ono što ti treba svaki dan.
Prvo si rekao da ti je interfejs za višekanalno snimanje "prioritet", a onda kažeš da ti budžet za isti taj interfejs zavisi od toga koliko ti novca ostane posle kupovine monitora :confused: Pa šta je tu ZAISTA prioritet???
Pozdrav,
Vasa
Hehe:)
Ne, monitori stoje ko vrata, to se mora uzme, a prioritet kod izbora zvucne karte mi je da mogu da snimim bubanj, i da bude stabilna, radje nego li kvalitet konvertora itd, a sve to sa ostatkom para...
A definitivno razmisljam i da nabavim jedan ozbiljan DAC kojim cu ta dva kanala slusanja i snimanja da imam u odlicnoj konverziji...
Slazem se za inzjamljivanje, samo ja ne znam od koga mogu da iznajmim ovde u Nisu pokretan interfejs za snimanje, jer da sam onda znao kad smo radili i jos jednom posle toga definitivno bih to uradio :S A i u buduce bih to radio, a onda bih lepo uzeo sebi 9632, kad bih imao varijantu za iznajmljivanje...
A mozda tu upadne i FF400, on se uklapa u budzet, mada nije znantno jevtiniji od 800, a razlika je 200 E...
Kad je već pomenuto, zna li neko kako u Beogradu ide to sa iznajmljivanjem ove vrste opreme?
DaBear
19-09-2010, 04:28 PM
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?threadid=35121&goto=lastpost
evo imas covek prodaje FF800 za 800 evra..:)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.