PDA

View Full Version : Building my home studio..trebaju mi preporuke

NSX
10-08-2010, 04:53 PM
Jedino za sta sam se skoro definitivno odlucio su slusalice..Roland RH-300 su me fascinirale i imam ih za oko 200 eura sa shippingom naravno ako neko zna nesto bolje za te pare neka javi da probam.

Klavijaturu sam nasao Roland Fantom G6 i to ce skoro sigurno biti najskuplje sto cu uzeti(oko 2000 je nova u BG) e sad razmisljam se izmedju nove ili polovne sa opremom i sa garancijom npr. ovo

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?...STRK:MEBIDX:IT (http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280544084884&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT)

znam da za ove potrebe mogu uzeti i dosta jeftiniji aranzer ali eto ovo ce biti jedini sklop koga cu uzeti iz meraka jer sam u muzickoj skoli svirao klavijature i zelim nesto kvalitetno opet ako ko zna nesto bolje za te pare nek preporuci..malo sam razmisljao i o Korg M3.

Sto se softvera tice jos se razmisljam izmedju Cubase-a i SONARa..malo sam emotivno vezan za CakeWalk jer sam nekada davno radio sa njim ali sam cuo da postoji malo kasnjenje pri recimo snimanju vokala pa se onda mora aktivirati malo ranije na mikrofon..mada nisam siguran jel ovo bas tako.

Sto se zvucne tice razmisljam se izmedju M Audiophile, ESI Julia (to mi se najvise dopada) ili mozda X-Fi sa onim interfejsom jer bih ponekad odigrao i neku 5.1 igru (voznje uglavnom tu bi mi znacio 5.1 zvuk). Ne znace mi bas bas toliko odnosi decibela i slicnog uglavnom bih se bavio amaterskom produkcijom..

Mikrofon imam neki dinamicki Fender P-51 zvucnike Logitech G51(valjda je taj naziv a i tako ih ne bih koristio toliko za preslusavanje vise za filmove i igre) to bi trebalo da posluzi i eto ne znam jos sta mi treba (osim kablova).

Takodje me zanima kako dobro(i jeftino naravno) da izolujem sobu recimo pokusavao sam u kupatilu da usnimim nesto amaterski i vise mi se svidja svoj glas tako nego ovako u sobi..djeluje nekako prazan, mada i ti softveri za usnimavanje sigurno imaju bathroom efekat..

Arthur
11-08-2010, 01:21 AM
malko si neprecizno definisao šta uopšte i tačno želiš da radiš? koja ti je namena tog studija? ekonomski il hobi? koje funkcije treba da ispunjavA?

mislim, očigledno je da imaš neki koncept, nama malko teže razumljiv, pa ti niko ne može dati valjan savet ovako zbrda zdole

i da, kolko vidim, prilično mešaš babe i žabe, kvalitetnije klavijature od 2000e, sluške od 200e, i zvučnike 5.1 za igranje igrica??

NSX
11-08-2010, 03:17 PM
Heheh ma kazem zvucnici bi sluzili cisto za zabavu a slusalice za ispitivanje kvaliteta snimljenog(posto bih snimao samo stereo naravno) :)

Hocu da pravim nekakvu muziku eto uz usnimavanje vokala, nista specijalno. Recimo da je ekonomski i da sam ogranicen na ukupno 3.5-4000 evra u sta bi ulazilo i eventualno oblaganje sobe necim...

Arthur
11-08-2010, 11:14 PM
za te pare se funkcionalno svašta nešto može napraviti, relativno ozbiljan home studio. Samo se ipak mora malko bolje vladati materijom, pa ne bacati pare uludo. Tako da ipak ti malko češljaj forum, čitaj šta čemu služi i kolko košta pa će ti kudikamo biti jasnije osnove.

google
12-08-2010, 09:34 AM
Heheh ma kazem zvucnici bi sluzili cisto za zabavu a slusalice za ispitivanje kvaliteta snimljenog(posto bih snimao samo stereo naravno) :)

Hocu da pravim nekakvu muziku eto uz usnimavanje vokala, nista specijalno. Recimo da je ekonomski i da sam ogranicen na ukupno 3.5-4000 evra u sta bi ulazilo i eventualno oblaganje sobe necim...
Za 4000 mozes uzeti mnogo bolje. A kako si planirao, bacices novac.

Npr. slusalice "za ispitivanje" je glupost. To se ne radi. Niskobudzetni mikrofon, bez preampa je isto bacanje para, preskupa klavijatura pogotovo.

Medjutim, steta je ne baciti novac. Ucini to. Ako se odlucis da kupis ozbiljan set up, mozes uzeti za te pare hi end mikrofon, preamp, reverb, monitore, konvertor, 2 solidne, dobre stare klavijature i dsp karticu.

NSX
12-08-2010, 10:57 AM
Pocetnicko pitanje..zasto 2 klavijature? Hi end mikrofon = kondenzatorski? I ima li neko da to sve prodaje djuture? Jel neko postavljao neko slicno pitanje ne mogu da nadjem pomocu pretrage..

NSX
12-08-2010, 10:58 AM
za te pare se funkcionalno sva?ta ne?to mo?e napraviti, relativno ozbiljan home studio. Samo se ipak mora malko bolje vladati materijom, pa ne bacati pare uludo. Tako da ipak ti malko če?ljaj forum, čitaj ?ta čemu slu?i i kolko ko?ta pa će ti kudikamo biti jasnije osnove.

Pa znam bas zato sto ne bih da bacam sam dosao vas da pitam :) Ali eto kazem svidja mi se zvuk sa tih sluski i ta klavijatura sta cu sad , to su jedine stvari koje bih uzeo sto se kaze iz meraka :)

Maiv
12-08-2010, 04:52 PM
Ajd procitaj fino ovdje sve sto pise pa ce ti osnove biti jasnije...

http://www.tweakheadz.com/guide.htm

...onda postavi neko konkretnije pitanje vezane uz kupovinu opreme.

google
12-08-2010, 08:04 PM
@NSX, Roland Fantom G6 ce za 2 godine kostati ispod 500 evra, a 2 godine je minimalno koliko je potrebno da nesto naucis i uradis.

Kupih ih od meraka posle 2 godine, ako ti jos bude do studija (a najverovatnije nece biti).

Slusalice su bar dva puta skuplje nego sto vrede, a sa slusalicama se "ne proverava", jer se nista proveriti NE MOZE, za to sluze monitori.

Pocetnicko pitanje..zasto 2 klavijature? Jedan Korg i jedan Roland, to je i vise nego sto ti treba. Za 500-600 evra mozes vrlo pametno pazariti oprema koja je bila svojevremeno skuplja od te koju bi uzeo, a isto svira ko i pre.

Hi end mikrofon = kondenzatorski? I ima li neko da to sve prodaje djuture?Ne verujem. Moras loviti po oglasima neko vreme, ali se isplati. Sada se moze nadji hi end reverb za normalnu cenu. Imas dobru ponudu za monitore, dsp karte su vrlo povoljno trenutno...

PJel neko postavljao neko slicno pitanje ne mogu da nadjem pomocu pretrage..Ima slicnih pitanja i vrlo sarenih odgovora.

Za mikrofon ne uzimao nista ispod Neuman tlm 193 (za njega sam siguran da radi odlicno, jer radim sa njim). Moze se naci za 650-800 evra polovan. Nista ispod ne bih uzimao razne Rode, Akg, i sl. su malo jeftiniji, ali to nije taj sound, ni blizu.

Preamp- ako naletis na rekiran MCI Jh 500, bilo ih je po oglasima, 300 - 500 evra.

Reverb Lexicon PCM 91 700- 900 polovan. Pogotovo ce ti dobro doci za klavijaturu, popravice zvuk mnogo.

Dsp karta Uad 1 sada ih imas skoro dzabe (koliko su pre kostale), mozes na ci i za 100 - 150 evra sa plaginovima.

Monitori, stari Adam A7 je sad vrlo jeftin jer su izasli novi, i nov je odlican, ali 300 evra skuplji...

Klavijaturu mozes birati. Ja bih uzeo Korg M1 i Rolan Jv 880. Mada imas odlicne Roland module oko 500 evra...

Ta klavijatura koju ti hoces za 2 godine ce kostati ispod 500 evra, a 2 godine je kratko vreme da nesto naucis i uradis.

Brzo prodje 2 godine a preskupoj klavijaturi padne cena 5 puta...

Konvertore mozes uzeti Apogee, polovan, oko 1000 evra i ostane para za kablove, stalkove i sl. i za letovanje (u inostranstvu).

To ti je vrhunski set up, da snimis sta god hoces, profi, pravi sound.

Ngino
12-08-2010, 08:13 PM
Poslusaj ljude i dobro se uputi,istrazi sta ti je potrebno za neki solidan home setup.
Obavezno ti treba zalediti sredstva dok ih nisi spisko na kojekakve gluposti!:)
Nerijetko su ljudi sa Rumskog u slicnim situacijama sklapali setup-e pa i u ovom slucaju vjerujem to dolazi u obzir.
Samo se nemoj zalijetati. Google ti je fino napisao.
Btw Silicon mudro zbori!

www.myspace.com/slikaiprilikamusika

NSX
13-08-2010, 02:59 PM
To ti je vrhunski set up, da snimis sta god hoces, profi, pravi sound.

Zahvaljujem na odgovoru, ovome cu teziti ali mi je mozda bolje da se za pocetak zadovoljim jeftinijim stvarima (pa i klavijaturu cu onda uzeti jeftiniju, vidjeh novi Roland A800 ovamo za 340 evra mada je to samo MIDI ali ajde odustao bih onda od zive svirke..).

To dok ne vidim kako stvari funkcionisu(dzabe mi i najskuplja oprema ako ja ne znam kako se radi sa tim, a ne moze se ono sto se uci godinama nauciti iz par postova) pa za par godina nadam se dodjem i do ovoga sto si napisao, to djeluje kao bas vrhunski setup...

Hvala i ostalima na linkovima i savjetima, ovo je bas cool mjesto :)

Maiv
13-08-2010, 03:04 PM
Ak vec imas para uzmi si u startu neke bolje monitore(zvucnike), to je po meni najbitnije...

NSX
13-08-2010, 04:27 PM
http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=45&t=49009

Kako vam se cini ovaj komplet? Mada mi daleko BL..

google
13-08-2010, 04:48 PM
Zahvaljujem na odgovoru, ovome cu teziti ali mi je mozda bolje da se za pocetak zadovoljim jeftinijim stvarima (pa i klavijaturu cu onda uzeti jeftiniju, vidjeh novi Roland A800 ovamo za 340 evra mada je to samo MIDI ali ajde odustao bih onda od zive svirke..).Roland JV 880 kosta oko 100 evra a ima par zvukova od kojih nikad nisam cuo bolje, isto tako je i Korg M1 legendarna klavijatura, verovatno isto jeftin, nisam ga skoro video u oglasima.

To dok ne vidim kako stvari funkcionisu(dzabe mi i najskuplja oprema ako ja ne znam kako se radi sa tim, a ne moze se ono sto se uci godinama nauciti iz par postova) To i jeste ono najbolje. Ako imas dobru pesmu/aranzman i muzicare, sa tim set up snimis brutalno. Treba ti par nedelja da skotas kako radi najbolje (a sprave su jednostavne).

I gotovo. Mozes godinama uciti, neces postici nista. Uzmes alat, snimis. Ja sam se godinama zamlacivao dok nisam uzeo par sprava i snimio (pedantne aranzmane, uradjene u ton). Radi, zvuci, svidja mi se. To je to. :da:

1. Dakle, ako imas STA (pesma/muzika/aranzman), slobodno uzmi to sto sam napisao. Sprave su najjednostavnije moguce. Mikrofon nema nista (pad, oblik...) Preamp samo seces sub ispod 30 Hz, bez eq, gejn do panja, (ako moze) i muzicari sa stilom osecajem, ne moraju imati neku tehniku.

Aranzman jednostavan, sa sto manje sto bolje napisanih instrumenata. Par kanala:

Podesis glesnocu, panoramu i jedan send reverb, okreni par preseta- svi valjuju.

Snimak bude lep i interesantan. The end.

2. Ako imas pesmu, a nemas opremu, onda ti treba znanje kako da iz lose opreme izvuces maksimum, a na to ode vreme, a niko ti ne garantuje da ces uspeti.

3. Ako nemas sta da snimas, nemoj gubiti vreme na gluposti. Vreme uzasno brzo prolazi, a ne uradis nista.

Mozes iz zabave uzeti Rolanda, Audigy i hi fi, sve zajedno ne sme kostati vise od 200 evra, ne isplati se.

NSX
13-08-2010, 05:08 PM
pa..recimo da imam :) s tim sto nemam muzicare(osim sebe kao klavijaturistu/vokalistu) pa ce najvjerovatnije cakewalk i gomila efekata/loopova odraditi posao, na sta ce to da lici vidjecemo..

mogu li se negdje cuti tvoja djela? :)

DaBear
13-08-2010, 05:21 PM

Google krije svoju muziku k'o zmija noge !!!:rotfl:

silicon science
13-08-2010, 05:27 PM
.

Stani u red za chekanje, ima nas dosta :rotfl::rotfl:

google
13-08-2010, 05:40 PM
pa ce najvjerovatnije cakewalk i gomila efekata/loopova odraditi posaoNece.

mogu li se negdje cuti tvoja djela? :)Ja sam amater i radim samo za sebe. Poslacu ti nesto kad zavrsim, pri kraju sam (nadam se).

NSX
13-08-2010, 05:52 PM
E pa ako nece onda da unajmim par fizikalaca da odsviraju to :)

A izvini pomislio sam da neko sa tvojim iskustvom i znanjem vec ima nesto gotovo, tako mi je djelovalo.

Maiv
13-08-2010, 06:12 PM
E pa ako nece onda da unajmim par fizikalaca da odsviraju to :)

A izvini pomislio sam da neko sa tvojim iskustvom i znanjem vec ima nesto gotovo, tako mi je djelovalo.

:rotfl::rotfl::rotfl:

google
13-08-2010, 06:34 PM
E pa ako nece onda da unajmim par fizikalaca da odsviraju to :)Tu ce biti problema. Ali se moze naci.

sa tvojim iskustvom i znanjemJa sam obican kompozitor, nisam neki miksadzija i tsl. Nisam cak ni instrumentalista, ne sviram godinama, osim koliko mi treba da napisem neku deonicu... :ups:

Uzeo sam pre par meseci opremu koju sam ti preporucio i snimam svaki dan. Zadovoljan sam.

Problem mi je sto sam i ja jedan, a treba vise muzicara. Do kraja sam sve instrumante sam odsvirao i snimio (gitare, bas, bubanj i perkusije). Za klavir i duvace nisam siguran da bi mogao odsvirati. Moze i bez toga.

silicon science
14-08-2010, 08:14 AM

E vidis, to se zove kontradikcija :wink:

google
14-08-2010, 08:29 AM
E vidis, to se zove kontradikcija :wink:Sto bi slao svoje radove tebi ili bilo kome drugom?

NSX
14-08-2010, 05:10 PM
Čisto da vidimo kako zvuči ta kombinacija opreme :)

google
14-08-2010, 06:00 PM
Ja inace ne slajem radove nikom, ali sam hteo biti pristojan.

Za to je najbolje da odes u par studija pa poslusas sta ti odgovara. Ja imam iskustvo samo sa ovim sa cime radim, ostalo sam cuo/radio kod drugih.

Preslusao sam svasta i uzeo najbolju kombinaciju za ono sto mi treba: vokal, akusticni instrumenti (perkusije, duvaci, klavir)... Fino radi na bubnju, pogotovo dobro izlazi brush na dobosu. Ok zvuci i elektricna gitara, al me se ne svidja taj zvuk, a i retko se moze naci iole pristojan instrument.

Hteo sam uzeti i kondenzator sam malom membranom jer nisam bio zadovoljan snimkom akusticne gitare, dok nisam pogodio kako se snima.

Sigurno se moze snimiti bilo sta i da budes zadovoljan.

A to su stvari koje koliko toliko drze cenu, pa se mogu i prodati, mada je steta prodavati. Kupis jednom dobru stvar i to radi godinama, ako ti treba jednom godisnje, ali imas sa cim.

I to bas od meraka... Ako si klavijaturista sad su Hammond, el. klaviri i koncertni klaviri budzasto (koliko su pre kostali)...

NSX
14-08-2010, 06:43 PM
Ma OK nisam ja trazio nikakvo remek djelo nesto bzvz ako si sklapao samo da cujemo to, evo ti reci koji studio ima tu kombinaciju koju si pomenuo pa cu da idem tamo da cujem :)

google
14-08-2010, 07:10 PM
Ma OK nisam ja trazio nikakvo remek djelo nesto bzvz Nemam nista bez veze. :D

evo ti reci koji studio ima tu kombinaciju koju si pomenuo pa cu da idem tamo da cujem :)Ako si iz NS, Imas slicnu kod Dragana Panjka. Samo umesto Neumana je AKG c414, nije ta klasa mikrofona po zvuku (moje misljenje), a nije takva kombinacija, MCI posebno dobro radi sa Neumanom, to sam imao prilike cuti ranije, a i uveriti se. Probao sam Rodu K2 sa istim preampom, i razne AKg, to nije taj zvuk.

Sta te zanima da cujes? Sta hoces da snimas? I kakav zvuk ti se svidja? Na primer:...

NSX
15-08-2010, 08:44 AM
Rock/pop nista specijalno.. :)

google
15-08-2010, 10:15 AM
Rock/pop nista specijalno.. :)Neka grupa i album?

NSX
15-08-2010, 12:12 PM
Ma bilo koja nesto od ex-yu rocka recimo :)

awacs
15-08-2010, 05:03 PM
Ma bilo koja nesto od ex-yu rocka recimo :)

He, sticajem okolnosti trenutni gost foruma je radio sva?ta ne?to od ex-yu rocka, pa mo?e? da pita? i njega :rolleyes: I (za razliku od člana čiji je nickname google) ima popriličnu kilometra?u u radu sa full-size MCI JH-500, Neumann (i mnogim drugim) mikrofonima raznih generacija, klavijaturista je, snimatelj, producent... ?ta će? vi?e :confused: Ili slobodno nastavi razgovor za google-om, ako ti je... čisto onako... do dru?enja...

Pozdrav,

Vasa

google
15-08-2010, 05:28 PM
He, sticajem okolnosti trenutni gost foruma je radio svašta nešto od ex-yu rocka, pa možeš da pitaš i njega :rolleyes: I (za razliku od člana čiji je nickname google) ima popriličnu kilometražu u radu sa full-size MCI JH-500, Neumann (i mnogim drugim) mikrofonima raznih generacija, klavijaturista je, snimatelj, producent... Dobar predlog. Sigurno ce dobiti iscrpan odgovor.

Ili slobodno nastavi razgovor za google-omOvaj predlog ne valja. Procitaj moj potis.

awacs
15-08-2010, 06:10 PM
Dobar predlog. Sigurno ce dobiti iscrpan odgovor.

Pa... ni?ta ga ne ko?ta da proba. Uostalom, njegovi (kao i tvoji) saveti su potpuno besplatni.

Pozdrav,

Vasa

google
15-08-2010, 06:22 PM
Pa... ni?ta ga ne ko?ta da proba. Uostalom, njegovi (kao i tvoji) saveti su potpuno besplatni.

Pozdrav,

VasaKo mu brani?

NSX
15-08-2010, 08:17 PM
He, sticajem okolnosti trenutni gost foruma je radio sva?ta ne?to od ex-yu rocka, pa mo?e? da pita? i njega :rolleyes: I (za razliku od člana čiji je nickname google) ima popriličnu kilometra?u u radu sa full-size MCI JH-500, Neumann (i mnogim drugim) mikrofonima raznih generacija, klavijaturista je, snimatelj, producent... ?ta će? vi?e :confused: Ili slobodno nastavi razgovor za google-om, ako ti je... čisto onako... do dru?enja...

Pozdrav,

Vasa

I iz dru?enja se ne?to nauči :)

kejkz
08-09-2010, 07:35 PM
Gospodo google i quake2, muvno sam vaše nadmuđivanje u drugu temu, pošto sa ovom nema veze. Dok god se samo prepucavate, a ne vređate uzajamno, samo napred, ali ne trujte druge teme. Za sada ovu neću zaključavati, ali ni slučajno više da niste napisali išta u ovoj temi što iz nje izlazi, inače... žuti karton.

Evo teme (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=286665#post286665) pa se lepo družite

Ljubi vas tata, zdravo!

quake2
08-09-2010, 08:15 PM
:rotfl: Inzinjer:rotfl:,hvala na dobrodoslici i ziveli:beer:.Samo jos toliko ovde.

shashko
08-09-2010, 08:51 PM
:):):):)

fosnex
08-09-2010, 09:28 PM
Gospodo google i quake2, muvno sam vaše nadmu??ivanje u drugu temu, pošto sa ovom nema veze. Dok god se samo prepucavate, a ne vre??ate uzajamno, samo napred, ali ne trujte druge teme. Za sada ovu neću zaključavati, ali ni slučajno više da niste napisali išta u ovoj temi što iz nje izlazi, inače... žuti karton.

Evo teme (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=286665#post286665) pa se lepo družite

Ljubi vas tata, zdravo!

izgleda da su to neki drugari koji oce malo da se nasale nebi li se drugi malo primili na njihove postove,ali ako samo neka se zabavljaju:D