View Full Version : Pro Audio DSP (Dynamic Sound Mapper)
Da li je neko probao ovo chudo?
http://www.proaudiodsp.com/products/dsm/
Citao sam puuno o njemu, napravio ga je izvesni Paul koji je napravio Sony Oxford miksere, bukvalno ga dizu u nebesa kao nesto najjace sto postoji :) Ja ne mislim bas tako, ali jaaaaako dobro ume da radi, stvarno, a isto tako neiuskusni (gde i ja spadam) mogu lako da zajebu zvuk sa njim (ja inace uopste ne koristim multiband kompresore, ovo mu valjda dodje neka vrsta), tako da ga u glavnom koristim za jako lose usnimke koji se daju ispraviti vrlo brzo njime.
Ima i video tutorijala na vimeo-u:
http://vimeo.com/2365432
gregor z
11-06-2010, 06:57 AM
Hej....ja ga imam več neko vreme....i moram da ka?em , da ga jo? nisam potpuno sku?io...:(...ali sam ga upotrebio kod nekih mikseva i dva, tri mastera.
Na nekim stvarima radi genialno, a neke mo?e? uni?titi sa njime iako ima? osječaj , da radi odlično....največi njegov problem je, da na njemu ne mo?e? usporediti glasnost prije/poslije processinga ....dok to ne uradi?, nemo?e? uop?te ocjeniti da li je DSM napravio dobro ili lo?e. Ja to re?avam sa svojim monitor controllerjem...
Drugi problem su njegove kontrole....koje su u biti malo neodzivne...pa kod nekih mora? malo pričekati da čuje? rezultat....a druga stvar , da naprimer attack/release tu radi malo drugačije nego na normalnom "kompresoru".
Ali generalno...jedan od najinteresantnijih plug-inova poslednjih godina...koji meni osobno ime veoma velik potencial za upotrebu u masteringu i mixingu.....a mislim da če mi trebati jo? neko vreme da ga naučim upotrebljavati kako treba i da ču imati 100 % kontrolu nad tim ?to radim.
Preseti su cool....ali uop?te nemaju veze sa mogučnostima plug-ina. A ja sam tip koji skoro nikad ne radi presetima....pa sad svaki dan po malo čitam manual i probavam ga na različitim stvarima- nekad uspje?no, nekad neuspe?no i bez njega mi zvuči bolje.
Pozdrav,
Gregor
Hej....ja ga imam več neko vreme....i moram da ka?em , da ga jo? nisam potpuno sku?io...:(...ali sam ga upotrebio kod nekih mikseva i dva, tri mastera.
Na nekim stvarima radi genialno, a neke mo?e? uni?titi sa njime iako ima? osječaj , da radi odlično....največi njegov problem je, da na njemu ne mo?e? usporediti glasnost prije/poslije processinga ....dok to ne uradi?, nemo?e? uop?te ocjeniti da li je DSM napravio dobro ili lo?e. Ja to re?avam sa svojim monitor controllerjem...
Drugi problem su njegove kontrole....koje su u biti malo neodzivne...pa kod nekih mora? malo pričekati da čuje? rezultat....a druga stvar , da naprimer attack/release tu radi malo drugačije nego na normalnom "kompresoru".
Ali generalno...jedan od najinteresantnijih plug-inova poslednjih godina...koji meni osobno ime veoma velik potencial za upotrebu u masteringu i mixingu.....a mislim da če mi trebati jo? neko vreme da ga naučim upotrebljavati kako treba i da ču imati 100 % kontrolu nad tim ?to radim.
Preseti su cool....ali uop?te nemaju veze sa mogučnostima plug-ina. A ja sam tip koji skoro nikad ne radi presetima....pa sad svaki dan po malo čitam manual i probavam ga na različitim stvarima- nekad uspje?no, nekad neuspe?no i bez njega mi zvuči bolje.
Pozdrav,
Gregor
Bas tako, sve sto si reko stoji ko vrata.
Stvarno attack i release nekako drugacije rade nego li kod obicnog kompresora, a i ja sam probao presete, ali kao i ti, preseti me nikad nisu odveli, oduvek volim da mi sve stoji na pocetnim tackama pa onda sam da tvikujem, meni recimo nijedan preset koji postoji nije radio...
Kapiram da je potrebno vreme shvatiti kako stvar zaista radi, kao sto kazes.
Pozdrav!
google
11-06-2010, 12:41 PM
Ima li neka verzija da se isproba pre kupovine?
Bas tako, sve sto si reko stoji ko vrata.
Stvarno attack i release nekako drugacije rade nego li kod obicnog kompresora, a i ja sam probao presete, ali kao i ti, preseti me nikad nisu odveli, oduvek volim da mi sve stoji na pocetnim tackama pa onda sam da tvikujem, meni recimo nijedan preset koji postoji nije radio...
Kapiram da je potrebno vreme shvatiti kako stvar zaista radi, kao sto kazes.
Pozdrav!
Ja sam imao ista iskustva, nije bas nesto sto se skuzi na prvu ruku...
gregor z
11-06-2010, 04:03 PM
Ima li neka verzija da se isproba pre kupovine?
Ako ima? iLok dobija? full working version , koji radi 21 dana....dosta cool...:D
DaBear
11-06-2010, 04:11 PM
Ako ima? iLok dobija? full working version , koji radi 21 dana....dosta cool...:D
iLok...? Google.....?? ha ha ha ha ...
(verovatno nije mislio na tu verziju za probanje...:rotfl:)
google
11-06-2010, 05:08 PM
Mislio sam na obicnu piratsku verziju. Zanima me samo da cujem, posto ne koristim vise od 5 plugin i malo hardvera.
Imam neki trip kako iskoristi nesto tome nalik, pa bi da probam. Verovatno cu cackati oko 1-2 i deinstalirati...
Nemam problem da kupim sve legalno, ali nemam love za to. :ups:
kravadinka
11-06-2010, 06:00 PM
Znaci imas problem...
gregor z
11-06-2010, 07:56 PM
iLok...? Google.....?? ha ha ha ha ...
(verovatno nije mislio na tu verziju za probanje...:rotfl:)
A ?ta ja znaaaaaam.....ni?ta ne znaaaaaam....kuča poso.....poso kuča....:D
Mali bump :)
Ima li ljudi koji su se malo jos poigrali sa DSM-om? Primene iskustva i to ? :)
Evo postavio sam temu pre skoro godinu dana, i pre nedelju dana sam opet dao sansu DSM-u u ochaju kod nekih sibilanata...Chackao citava dva dana da dodjem do za mene optimalnog setinga, da spasim previse sibilantan vokal, na kome mi nijedan de-esser ni kompresor u sidechainu (u glavnom tako de-essujem, sidechain-o,, kad moram) mi nije radio. And VOILA, DSM mi je postao alat koji mi ide skoro uvek na prvom ili drugom insertu... Neverovatno je kako moze ukrotiti sibilante i to da zazvuce prirodno...Samo sto mi uvek treba 10-ak minuta tvikanja da ga namestim kako mi odgovara.
Razmisljam da pocnem da ga koristim i kod buss kompresije, ali mi je problem, sto attack i release ne rade kao na tradicionalnim kompresorima, i koliko god da tvikujem pocnem da se gubim i ne mogu da namestim da mi tranzijenti prodju onako kako bih hteo (kao na attack-u na obicnom kompresoru) i takodje release, nego moram da gadjam i uvek mi nesto iskochi, ali polako...Moram jos da ga izuchim
Dobar dobar..dobar.
Radio sam ne?to sa njime i iznenadio me u nekim situacijama na projektima koji mi nisu bili "ono".I dalje sam u fazi prokljuvavanja ali za sada:)
Dobar dobar..dobar.
Radio sam nešto sa njime i iznenadio me u nekim situacijama na projektima koji mi nisu bili "ono".I dalje sam u fazi prokljuvavanja ali za sada:)
Ja sam ga probao kad se pojavio, i nisam bio impresioniran najvise zato sto nisam umeo da ga koristim. I pre nedelju dana sam mu dao sansu, 2 dana po 7-8 sati sam tvikovao sve moguce varijante i sve sam pokusavao... Za kontrolu vokala mi je odlican, narocito za sibilante, takodje mi je fantastican da mi umasti plasticne instrumente i sintove, na bass-u i drum-ovima mu jos uvek nisam nasao primenu...Na akusticnim instrumentima mi isto super radi, i na master busu koristim Tape 1 preset sa ratiom 2:0, bez ukljucenog limitera, kao zadnjeg u lancu, i cisto da malo hvata, vrlo malo, fascinantno je kako umiri visoke i neprijatnost u visokima koju sam uvek osecao kad je digitalija u pitanju, neprijatnost ne samo u mojim radovima, vec i tudjim i stranim... Imam potrebu da napregnem usi kad glasno slusam moderne albume kod nekih delova, sto nije slucaj sa albumima iz stare produkcije...
...Na akusticnim instrumentima mi isto super radi...
,,DA DA upravo sam probao jedan stari projekt sa akustičarima..nisam nikako bio zadovoljan tamburom (kontra?) tako mi ga divno izvukao da sam zabezeknut:D:)
Fala ti na savjetu..da smo bli?e verujem da bi se napili do bola..:D:D
Solozabal
21-12-2011, 05:38 PM
Da li je u DSM-u moguce mijenjati sejvane eq krivulje tokom mixa?
Mislis automatizovati krivulje?
Solozabal
21-12-2011, 09:13 PM
Mislis automatizovati krivulje?
Da to je bila pocetna ideja, ali ako postoji opcija ucitavanja krivulja koje su prethodno "capturane" to bi bilo idealno..
Da to je bila pocetna ideja, ali ako postoji opcija ucitavanja krivulja koje su prethodno "capturane" to bi bilo idealno..
Pa tako se i koristi :S Kapcurujes krivulju koju oces od kojeg god izvora oces i onda je primenis na novi ili na isti izvor, s tim sto krivu mozes i da podesavas na onim dole knobovima za krivu :S
A da li moze da se kriva menja automatizuje u toku rada ne znam, verovatno moze, ali mislim da ne bi imalo neke koristi od toga s obzirom na ponasanje DSM-a
psionic
22-12-2011, 02:51 AM
Imam trebu da napregnem usi kad glasno slusam moderne albume kod nekih delova, sto nije slucaj sa albumima iz stare produkcije...
To je uglavnom cena loudness-wara, nema veze sa digitalijom... Stare pesme sa kompa, takodje ne zvuce narocito agresivno u visokima (sem ako ih neko nije dodatno "digitalno konvertovao"). Tad se tako miksalo...
Sto se vokala tice, FabFilter Pro-C ima dobru foru da se namesti SC da prigusi samo sibilante jace od zadatog nivoa. Ima i Voxengo GlissEQ, EQ koji moze da reaguje takodje dinamicki na sibilante, tako sto ih smanji samo ako su prejaki...
To je uglavnom cena loudness-wara, nema veze sa digitalijom... Stare pesme sa kompa, takodje ne zvuce narocito agresivno u visokima (sem ako ih neko nije dodatno "digitalno konvertovao"). Tad se tako miksalo...
Sto se vokala tice, FabFilter Pro-C ima dobru foru da se namesti SC da prigusi samo sibilante jace od zadatog nivoa. Ima i Voxengo GlissEQ, EQ koji moze da reaguje takodje dinamicki na sibilante, tako sto ih smanji samo ako su prejaki...
Itekako mi je jasno da je zbog loudness war-a i prekompresovanja.
A sto se tice sidechain kompresije, to je jedino sto koristim kao de-sser uz DSM koji mi uvek ide zadnji u lancu, jer danasnji kineski i drugi presvetli mikrofoni, Rode NTK recimo NT2a imaju te neke frekvencije koje izlete na sibilantima i kad stavis SC kompresor ti si ih samo stisao (ukompresovao) za 2-3-4 db koliko god, DSM uradi nesto u tom trenutku kad naidju frekvencije iznad spektra drugacije nego li puko stisavanje (kompresovanje) odredjenog benda ako me razumes. Svede frekvencijsku krivu na zadatu krivu i nema sanse da prodje nista (od frekvencija) sto ne zelis, radi kao dinamicki attenuator na bezbroj broja frekvenckijskih bendova (al sam se nalupao). U sustini ne stisa sibilant vec mu promeni frek. karakteristiku tako sto kompresuje bendove na osnovu krive... Ima i nekoliko TAPE preseta na njemu, koje kad stavis, on imitira proces koji se desava kad se snima na traku, odnosno umeksa visoke itd, dobra strana je sto apsolutno imas slobodu da podesavas i koristis koliko oces
Solozabal
22-12-2011, 06:59 PM
Pa tako se i koristi :S Kapcurujes krivulju koju oces od kojeg god izvora oces i onda je primenis na novi ili na isti izvor, s tim sto krivu mozes i da podesavas na onim dole knobovima za krivu :S
Sve je to jasno samo pravo pitanje je ostalo neodgovoreno.. Sto se tice automatizacije, naravno da se moze samo sam ja htio da plug automatski odradi ucitavanje gotove krivulje u odredjenim dijelovima mixa.
A da li moze da se kriva menja automatizuje u toku rada ne znam, verovatno moze, ali mislim da ne bi imalo neke koristi od toga s obzirom na ponasanje DSM-a
Ponasanje DSM-a ovisi o postavkama kompresora u odnosu na krivulju tako da bi itekako imalo koristi i bilo prirodnije i preciznije rjesenje nego automatizacija multiband kompresora..
Sve je to jasno samo pravo pitanje je ostalo neodgovoreno.. Sto se tice automatizacije, naravno da se moze samo sam ja htio da plug automatski odradi ucitavanje gotove krivulje u odredjenim dijelovima mixa.
Sad sam shvatio, ti hoces da recimo do 35 sekunde nekog fajla bude jedna krva a posle toga recimo druga, pa onda treca... Ne znam zaista, s obzirom da za takve zahvate ja isecem fajl i podelim ga na vise kanala pa na jednom je ovako na drugom onako...
Solozabal
24-12-2011, 02:42 PM
Sad sam shvatio, ti hoces da recimo do 35 sekunde nekog fajla bude jedna krva a posle toga recimo druga, pa onda treca... Ne znam zaista, s obzirom da za takve zahvate ja isecem fajl i podelim ga na vise kanala pa na jednom je ovako na drugom onako...
E upravo to, sorry sta sam lose objasnio... Izgleda da ipak ne postoji ta mogucnost zasada, ali sam eto za svaki slucaj pitao jer nikad se nezna.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.