PDA

View Full Version : Ethan Winer, modularna akustika, demistifikacija?

boggy
04-06-2010, 12:13 AM
.......Cinjenica je da se covjek tim bavi vec poprilicno dugo, zaradjuje od toga i opce poznato je ime u akustici... nekako mi je samo to vec dovoljno za referencu.
.....

Ima daleko poznatijih i vecih imena u svetskoj studijskoj akustici od njega... e sad, za cinjenicu da je "obicnim ljudima" izuzetno lako "dostupan" i "prisutan" i ima po 10000 :shock: postova na svim relevantnim forumima ja mu "kapu skidam"...

Pogledaj malo sta rade i Philip Newell, Tom Hidley, Andrew Parry... mada ne "vise" toliko na forumima...

pozdrav

bogi

Pomereno iz threada "Mineralna vuna s ECOSE? Technology (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33959)" zbog offtopica

Solozabal
04-06-2010, 08:50 PM
Ima daleko poznatijih i vecih imena u svetskoj studijskoj akustici od njega... e sad, za cinjenicu da je "obicnim ljudima" izuzetno lako "dostupan" i "prisutan" i ima po 10000 :shock: postova na svim relevantnim forumima ja mu "kapu skidam"...

Pogledaj malo sta rade i Philip Newell, Tom Hidley, Andrew Parry... mada ne "vise" toliko na forumima...

pozdrav

bogi

Upravo zato je meni i mnogima Ethan zanimljiviji od ovih velikih faca kojih vise nema po forumima kako kazes, razlog nije ni bitan. Ja nemam toliko love da me oni savjetuju, ali zato i postoje forumi..:wink:

boggy
04-06-2010, 09:10 PM
Upravo zato je meni i mnogima Ethan zanimljiviji od ovih velikih faca kojih vise nema po forumima kako kazes, razlog nije ni bitan. Ja nemam toliko love da me oni savjetuju, ali zato i postoje forumi..:wink:

Mudro zboris! :rolleyes:

pozdrav

bogi

NLP
04-06-2010, 09:46 PM
Ethan je čovjek koji ima dosta iskustva i zna ?to?ta ali ima i svojih mana...
... ima veoma uspje?nu firmu koja proizvodi akustičke modularne elemente i preko dandanas populranog e-marketinga se propagira - odnosno u glavnom preko foruma gdje god mo?e.

Ne?to puno i ne govori oko toga kako da bi bili akustički elementi sagrađeni (sendvič konstrukcija), ka?e ono ?to je več poznato ali dalje ne ide nikako.
Veoma jednako kao svi koji imaju svoje poslove i neke poslovne tajne dakako (ima pravo).
Poanta koja se zna kad pročita? prvu studijsku akustičku knjigu:
- tretiraj prve refleksije
- sredi baseve sa pomoču bas trapova u svim mogučim kutovima (običajna prostorija ima 12 kutova)
... i to je u glavnom ta mantra, koja je ionako klasika kod slu?aonica.

Recimo materijal za njegovu limp mass membranu na absorberima je ne?to uhhh i ahhh, tra?io ju je toliko godina (čak u njemačku ju je dao proizvađivati kad je bila u americi frka "11 septembar" i sa tom firmom ima kontrakt da ne sme da se bilo komu poka?e kemijska formula jer je to to... to znam iz prve, no druge ruke:)...) i to sa kombinacijom njegove tkanine i OC 705 staklene vune to je prava stvar itd. ...

Ne govori ba? sad la?i ali rado simplificira neke stvari i gura ih do beskonačnosti. ... kao konverteri (jesu jedni izmed zadnjih u linku značajnosti ali nisu uop?te toliko beznačajni kad ima? popriličan sistem+prostoriju!!!), ili da posve različite reflesivne povr?ine daju jednak karakter prostoru... i slične stvari, mnogo je toga... ima toliko tvrdnja da se izgubi?, jedne su stvarno dobre i neke zakoreninjene mitove uspje?no poku?a razdimiti... a neke stvari nisu tako proste.

Dakako mora se mu priznati potpuna demistifikacija akustike ali nije sve ba? uvijek tako jednostavno... ali jeste jedinstven pionir oko popularizacije akustike!

A sad: ima knjiga odnosno ljudi koji imaju dosta pionirskih stvari u svojim knjigama i dizajnovima i nije sve tako simplificirano kao modularna akustika a i tome primjeran pristup...

... iako sebi plujem u vlastiti biznis, ne?to je modularna akustika a drugo ugradbena, na mjeru, za specifičku prostoriju sa stručnjakom koji nadzire ceo projekat izgradnje.
Bolji rezultat svakako nudi skuplja ugradbena varijanta ali je i bolja i prilagođena korisniku koliko mo?e.
E tu modularna nema toliko moči ali je ekspresna i manje te?ka za đep.
Sve ima svoje plusove i minuse.

Solozabal
04-06-2010, 10:05 PM
Ovo sa Ethanom je vec otislo gadno u offtopic, ali cinjenica je da nije njega i njemu slicnih nebi se jos dugo stvorila svijest o vaznosti akustike... A ja bih vjerovatno i dalje nesvjesno krivio svoju opremu i monitore za greske u mixanju.

NLP
04-06-2010, 10:20 PM
E pa to sam među ostalom i rekao i pohvalio te istaknuo!!!
:wink:
Nijedan drugi se nije tako angažovao oko toga!!! a i malo tko je tolike pare potrošio da se može propagirati preko e-marketinga.

... nadam se da znaš da je to dosta plačljiva stvar na dolučenim svjetsko posvečivanim portalima/forumima... iako možda ne izgleda tako...

boggy
05-06-2010, 07:01 AM
Ako nastavimo debatu o "demistifikaciji" ili "mistifikaciji" akustike, prebacicemo postove u novi ili drugi thread.
I dalje smatram da je tema zanimljiva i da je, ako nista drugo, previse cesto uzrok nesporazumima... koji mogu biti bolni kada se za nesto potrose pare a ne dobije se ono sto je ocekivano.

Ethan je čovjek koji ima dosta iskustva i zna ?to?ta ali ima i svojih mana...
... ima veoma uspje?nu firmu koja proizvodi akustičke modularne elemente i preko dandanas populranog e-marketinga se propagira - odnosno u glavnom preko foruma gdje god mo?e.

Niko to ne spori.

Ne?to puno i ne govori oko toga kako da bi bili akustički elementi sagrađeni (sendvič konstrukcija), ka?e ono ?to je več poznato ali dalje ne ide nikako.
Veoma jednako kao svi koji imaju svoje poslove i neke poslovne tajne dakako (ima pravo).
Poanta koja se zna kad pročita? prvu studijsku akustičku knjigu:
- tretiraj prve refleksije
- sredi baseve sa pomoču bas trapova u svim mogučim kutovima (običajna prostorija ima 12 kutova)
... i to je u glavnom ta mantra, koja je ionako klasika kod slu?aonica.

Recimo materijal za njegovu limp mass membranu na absorberima je ne?to uhhh i ahhh, tra?io ju je toliko godina (čak u njemačku ju je dao proizvađivati kad je bila u americi frka "11 septembar" i sa tom firmom ima kontrakt da ne sme da se bilo komu poka?e kemijska formula jer je to to... to znam iz prve, no druge ruke:)...) i to sa kombinacijom njegove tkanine i OC 705 staklene vune to je prava stvar itd. ...

Ali, ovde nije cilj da kritikujemo ili hvalimo nekog zato sto ima nerazvijen/razvijen biznis, nego da sprecimo nesporazume i izneverena ocekivanja.... ja bar tako zamisljam svoje prisustvo ovde.

Ne govori ba? sad la?i ali rado simplificira neke stvari i gura ih do beskonačnosti. ... kao konverteri (jesu jedni izmed zadnjih u linku značajnosti ali nisu uop?te toliko beznačajni kad ima? popriličan sistem+prostoriju!!!),

Ako kazes za AD/DA konvertore... pa, opet je prepotentno "pronalaziti" mitove tamo gde ih nema... razlike izmedju konvertora cak i ja mogu da cujem.

ili da posve različite reflesivne povr?ine daju jednak karakter prostoru...

Netacno, mislim... ako on to ne cuje, i nema "naucno" objasnjenje za takvu pojavu, stvarno je prepotentno izjaviti tako nesto a biti institucionalizovan do one mere, do koje je on.

i slične stvari, mnogo je toga... ima toliko tvrdnja da se izgubi?, jedne su stvarno dobre i neke zakoreninjene mitove uspje?no poku?a razdimiti... a neke stvari nisu tako proste.

Takve tvrdnje ne ostavljaju utisak iskrenosti kada se bavi ovim poslom kojim se inace bavi... potcenjivanje klijenata je prilicno ruzna (poslovna) navika, btw

Dakako mora se mu priznati potpuna demistifikacija akustike ali nije sve ba? uvijek tako jednostavno... ali jeste jedinstven pionir oko popularizacije akustike!

Hm.... :)

- Prvi veliki doprinos akustici je ucinio Wallace Sabine (http://en.wikipedia.org/wiki/Wallace_Sabine), koji je svojim radom sve zapoceo.
- Pre njega je Hermann von Helmholtz (http://en.wikipedia.org/wiki/Hermann_von_Helmholtz) udario temelje efikasnoj apsorpciji niskih frekvencija.
- Leo Beranek (http://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Beranek) je napisao prvu ozbiljnu knjigu iz akustike u vreme II svetskog rata, i to je prva realna demistifikacija akustike, odnosno najveci doprinos ikada ucinjen... tu je dotakao elektroakustiku i zvucnu izolaciju.
- Dalji doprinos, je ucinio Manfred Schroeder (http://en.wikipedia.org/wiki/Manfred_schroeder) izmisljanjem difuzora...

i tu je uglavnom kraj price ... manje vise, sve ostalo je bazirano na tome... da li ces napred "mrtvo" pozadi "zivo" (LEDE), da li ces da te "promase" refleksije ili ne... da li ces modularno ... da li ces custom projekat.. da li ces difuzne povrsine ili apsorptivne.... sve je to stvar inzenjerskog pristupa resenjima i tu nema neke velike revolucije. Sabinova formula i dalje vazi ... i dok se ne ucini apsorpcija sobe dovoljno znacajna na niskim frekvencijama nema definisanog bassa... tu oprostaja nema.

Sve ovo sto sam naveo se desilo mnogo pre interneta.

Ako vec "delimo" medalje za "doprinos"... daj da to uradimo po redu...

Ima ih jos koji su doprinosili akustici pre nego sto se Ethan Winer rodio ali nusu toliko poznati.

Demistifikacija je kada neko PROUCI i OBJASNI tacno sta se tu desava i kako moze da upravlja prirodnim pojavama... A realno su ova cetvorica najvise doprinela, jedino nisu toliko popularni kao Ethan Winer, niti imaju toliko postova na forumima... koliko znam samo je Leo Beranek jos ziv... Schroeder je umro prosle godine...

Hocu da kazem, nemojmo preterivati i potcenjivati realan doprinos pionira akustike zbog toga sto je neko (danas) popularan. I jos je diskutabilno da li je napravio vise stete akustici nego koristi... uproscavanjem problematike i podrskom ljudima da rade delimicne tretmane kao prave...

Uproscavanje nije demistifikacija, posto vodi opet u nerazumevanje realne problematike... podmetanjem utiska da se to moze jeftino i jednostavno i da i "ostali" isto tako rade... samo su pokrili tekstilom,.... :)

A sad: ima knjiga odnosno ljudi koji imaju dosta pionirskih stvari u svojim knjigama i dizajnovima i nije sve tako simplificirano kao modularna akustika a i tome primjeran pristup...

Nije problem ni modularna akustika... jedino je problem sto ako STVARNO zelis modularno da resis neciju akustiku... to ni priblizno nece da izgleda onako kao sto vidjas na slikama gde reklamiraju svoje "pristupe". Ako neko zeli da radi modularno... to ni u kom slucaju ne znaci da ce uspeti to da resi sa pet panela, jednim cloud apsorberom i cetiri superchunks bass trapa... sto je njima standardan savet. Nije tu vec prica o "koliko para toliko muzike"... prica je o uradjenom ili neuradjenom poslu... dakako, modularni dizajni tipa primacoustics i auralex su TEK prica za sebe, skoro na nivou prevare.

... iako sebi plujem u vlastiti biznis, ne?to je modularna akustika a drugo ugradbena, na mjeru, za specifičku prostoriju sa stručnjakom koji nadzire ceo projekat izgradnje.

Ti ne pljujes u vlastiti biznis, Nenade, pogledaj Mike Valetov studio (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=280648&postcount=186)... ti si to uspeo... jedino taj studio ne izgleda bas kao na njihovim slikama... jer.. treba barem tri puta vise apsorbera u sobi nego sto oni vole da slikaju... meni je to podmuklo sto rade, neiskreno i manipulativno... jer sasvim drugacije izgleda soba sa nekoliko panela na slikama (urednija je i ne prenatrpana)... samo su "zaboravili" da kazu da to tako ne moze! Da, podmuklo je u najboljem slucaju....

Bolji rezultat svakako nudi skuplja ugradbena varijanta ali je i bolja i prilagođena korisniku koliko mo?e.

Ne mora da znaci... ni da je skuplje custom dizajnirati i raditi putem drvenog rostilja, niti da je modularna akustika hendikepirana, ako su na kraju rezultati uvek dobri. Na zalost, priroda se ne da prevariti i mora se potrositi mnogo apsorpcije u malom prostoru da bi se bass sredio... bez obzira da li je to modularno ili ne.

E tu modularna nema toliko moči ali je ekspresna i manje te?ka za đep.
Sve ima svoje plusove i minuse.
Ima... ima i te kako... samo se ne treba "stideti" velikih kolicina... ja trosim od 4-15m3 apsorpcije po studiju... i tim studijima je sasvim svejedno da li ce taj materijal da se rasporedi modularno ili ne! rezultati ce biti slicni do isti.

pozdrav

bogi

p.s. Da,.... zaboravio sam Helmut Haas-a (Haas Effect)... ima ih jos.... sigurno sam mnoge zaboravio... ali to ne menja sustinu mog posta

NLP
05-06-2010, 07:02 AM
Da, da oko pionira akustike imaš potpuno pravo ali komercializaciju u smislu "daj narodu pod nos" je omogučio internet i Ethan je tu poprilično uložio dosta ali svakako ništa nešto novo.
Ako hočeš expres objašnjenje on to nudi posve besplatno preko interneta za nešto glublje i znanstveno... e tu su knjige a ljudi su kako da kažem, ljeni da premaknu guzicu u knjižnicu ili da kupe knjigu preko amazona !čak! i piratsku kopiju neče da pročitaju, !čak! ni neče da za svoj akustički problem pregledaju stickyje po stručnim forumima:rolleyes: ... nego udri i otvori vlastiti thread bez imalo vlastitog angažovanja.

Beranek, Schroeder i drugi nisu htjeli da nešto debatiraju po forumima (Helmholtz i Sabine nista ni mogla:)) a Peter DAntonio, Trevor Cox i slični isto ne žele (ili i nemaju vremena) da nešto debatirajo po forumima:)

To sam mislio ništa drugo.

Da kad kažem modularna akustika mislim na tu izvikanu ala GIK i Realtraps ne na neku kompleksniju, pardon.
... a ima i ona "auralex"-ova... da ne trošim energiju...

Jeste bila ona ta izvikana modularna ili ugradbena, da se nešto ozbiljnije uradi, puno materijala treba da se navuče:)

R.I.P. Schroeder.

boggy
05-06-2010, 09:15 AM
Da, da oko pionira akustike ima? potpuno pravo ali komercializaciju u smislu "daj narodu pod nos" je omogučio internet i Ethan je tu poprilično ulo?io dosta ali svakako ni?ta ne?to novo.........

Nenade, on samo na jednom forumu ima postova kao ti i ja zajedno na svim na kojima smo uclanjeni.... ja sam clan tri foruma, ti si, koliko znam, clan dva foruma (relevantna za ovu temu)

pozdrav

bogi

Solozabal
05-06-2010, 02:07 PM
Ethana ne isticem kao predvodnika ili nekog gurua cija je rijec zadnja, iskreno on mi nije mnogo pomogao sa svojim savjetima na njegovom i ostalim forumima jer su mu odgovori takvi kakvi jesu suhi i vrlo sazeti.. Ali je s druge strane cinjenica da je meni, a siguran sam i ostalim pocetnicima otvorio prozor u svijet akustike jednostavnim pristupom u svojim clancima na realtraps sajtu (koliko ima istine u njegovim clancima nemogu komentirat jer se smatram i dalje pocetnikom, ali iz mojih rezultata mogu reci da ima smisla :)).

Da li je pozadina tako velike angaziranosti po forumima materijalna ili zaljubljenost u svoju struku neznam, ali vjerovatno ima malo jednog i drugog... Svidja mi se i to sta svugdje zabija nos i daje misljenje sa svog pogleda na problem, primjer konverteti. Iako nisam citao o toj temi pretpostavljam da je i tu umijesao akustiku pa usporedjuje slusanje par $ vrijednog sounblastera i neke bijesne zvucne u netretiranoj prostoriji sto je naravno cista uvreda onima gearslutz geekovima koji zive za komad plastike..
Vjerovatno se mozemo sloziti oko toga da imamo 50% sanse pogoditi koju zvucnu od te dvije slusamo u netretiranoj prostoriji na istim monitorima?!

boggy
05-06-2010, 03:05 PM
..... Iako nisam citao o toj temi pretpostavljam da je i tu umijesao akustiku pa usporedjuje slusanje par $ vrijednog sounblastera i neke bijesne zvucne u netretiranoj prostoriji

Pogresno pretpostavljas... ne spominje nikakvu akustiku... prica je generalna.

sto je naravno cista uvreda onima gearslutz geekovima koji zive za komad plastike..

pojedinci od tih "geekova" vuku prilicno ozbiljnu industriju

Vjerovatno se mozemo sloziti oko toga da imamo 50% sanse pogoditi koju zvucnu od te dvije slusamo u netretiranoj prostoriji na istim monitorima?!
Nije tako.
Izvezban sluh cuce razliku u bilo kakvoj normalnoj prostoriji...
Mi obicni ljudi mozda cujemo .... mozda ne.... zavisi kolika je razlika i da li se u opste zelimo da smaramo time.
Te razlike ne moraju biti suptilne ni malo.... tako da se daju uociti bez ikakvog specijalnog napinjanja... "u prolazu".

pozdrav

bogi

Solozabal
05-06-2010, 07:07 PM
Pogresno pretpostavljas... ne spominje nikakvu akustiku... prica je generalna.

pojedinci od tih "geekova" vuku prilicno ozbiljnu industriju

Dobro, ta prica mi je nepoznata pa je necu ni komentirat. Inace mislio sam na one geekove koji velicaju doticne sprave doslovno do bozanstva.. zao mi ih je. :(

Nije tako.
Izvezban sluh cuce razliku u bilo kakvoj normalnoj prostoriji...
Mi obicni ljudi mozda cujemo .... mozda ne.... zavisi kolika je razlika i da li se u opste zelimo da smaramo time.
Te razlike ne moraju biti suptilne ni malo.... tako da se daju uociti bez ikakvog specijalnog napinjanja... "u prolazu".

pozdrav

bogi

Ovo je opet mali offtopic, ali nema veze..
Vjerovati da svi danasnji uspjesni producenti i inzenjeri imaju apsolutni sluh je u krajnju ruku malo upitno, u biti sta je to uopce apsolutni sluh i kako se testira?
Ako gledam po sebi jedino sto mogu je usporediti se sa ljudima oko sebe za razliku od kojih cujem "neke" stvari preciznije i selektivnije, da li me to cini "neobicnim" za razliku od njih obicnih?
Sigurno da ne, samo sta je moj mozak izvjezbaniji da to radi bolje jer sam ga godinama na to prisiljavao..

Inace sto se tice tih geekova, vecina njih pogresno je shvatila smisao te opreme, uostalom da su svjesni(iji) trosili bi energiju na ono bitno.

boggy
05-06-2010, 07:21 PM
Dobro, ta prica mi je nepoznata pa je necu ni komentirat. Inace mislio sam na one geekove koji velicaju doticne sprave doslovno do bozanstva.. zao mi ih je. :(

Nije rec o njima.. ozbiljni ljudi su u pitanju.

Ovo je opet mali offtopic, ali nema veze..
Vjerovati da svi danasnji uspjesni producenti i inzenjeri imaju apsolutni sluh je u krajnju ruku malo upitno, u biti sta je to uopce apsolutni sluh i kako se testira?

Apsolutni sluh je nesto drugo... progooglaj...
A kako testirati dobar i perceptivan sluh iskusnog producenta....
pa u svakodnevnom radu...
recimo... snimi se neko pevanje u gluvoj sobi,.... i posalje mu se wav fajl... on ne zna gde je soba i nikada nije bio u njoj niti je video (cak ni na slici)... i iz wav fajla treba da "pogodi" barem tip materijala na zidovima i podu koji preovladjuju (drvo, gips, obican zid, tekstil)... ako to ne mogu... onda barem treba da procene velicinu prostorije u kojoj je snimano....
Naravno... to nije takmicenje niti cirkuzantska tacka... nego posledica svakodnevnog intenzivnog rada... nema napinjanja... oni to cuju hteli ne hteli...

.............

Inace sto se tice tih geekova, vecina njih pogresno je shvatila smisao te opreme, uostalom da su svjesni(iji) trosili bi energiju na ono bitno.

Uopste nije rec o njima u ovoj prici koju pricamo... vec o mnogo ozbiljnijim ljudima... to je bio njegov prvi workshop na AES konvenciji, tako da je cela prica ozbiljnija od proste forumske rasprave...

Verovao ili ne... na forumima ima i ozbiljnih ljudi koji od miksanja zive.. ne samo "geekova".

pozdrav

bogi

Solozabal
05-06-2010, 08:59 PM
Nije rec o njima.. ozbiljni ljudi su u pitanju.

Ozbiljni su i ovi drugi samo u drugom svijetu ozbiljnosti :wink:.

A kako testirati dobar i perceptivan sluh iskusnog producenta....
pa u svakodnevnom radu...
recimo... snimi se neko pevanje u gluvoj sobi,.... i posalje mu se wav fajl... on ne zna gde je soba i nikada nije bio u njoj niti je video (cak ni na slici)... i iz wav fajla treba da "pogodi" barem tip materijala na zidovima i podu koji preovladjuju (drvo, gips, obican zid, tekstil)... ako to ne mogu... onda barem treba da procene velicinu prostorije u kojoj je snimano....
Naravno... to nije takmicenje niti cirkuzantska tacka... nego posledica svakodnevnog intenzivnog rada... nema napinjanja... oni to cuju hteli ne hteli...

Za ljude koji ne produciraju za druge kao sta sam i sam to je totalno sporedna stvar, a time i nebitna... Osim toga ne treba gotovo nikakav talent osim vremena i vremena.

Verovao ili ne... na forumima ima i ozbiljnih ljudi koji od miksanja zive.. ne samo "geekova".

pozdrav

bogi

Da, i to je dobra stvar jer od takvih se moze nesto nauciti i dobiti po koji dobar savjet..

Miha Blaze
09-06-2010, 04:18 PM
Nije tu vec prica o "koliko para toliko muzike"... prica je o uradjenom ili neuradjenom poslu... dakako, modularni dizajni tipa primacoustics i auralex su TEK prica za sebe, skoro na nivou prevare.

ja trenutno trazim sredstva da koliko god mogu sredim akustiku, i pribegavam modularnom principu jer prostor nije moj i ne znam koliko cu tamo moci da se zadrzim... nije mi samo jasno kako nije prica o tome koliko para toliko muzike...
zasto? unosenjem nekoliko apsorbera u prostoriju situacija ce se poboljsati (ili promeniti) tako da ja cenim da ipak ima toga koliko para toliko muzike u toj prici... ja ne nameravam sa po 5 apsorbera da resim stvar, i jasno mi je u tom prostoru sobzirom na njegove dimenzije i oblik ne mogu puno da ucinim, al ipak zelim da poboljsam slusanje sobzirom da tamo nema nikakve apsorpcije!

druga stvar je offtopic, tj pitanje: Plafon u tom prostoru je uradjen od drvenih dasaka debljine oko 3 cm naslaganih jedna do druge, ispod toga je lesonit, a ispod toga je spusten plafon osb plocama. Izmedju spustenog plafona i osba su stiropor i mineralna vuna (laka)... da li ce modularni broadband plafonski apsorberi (60kg/m3 kamena vuna ili cak gusca debljine 10cm i na nekom rastojanju od plafona) biti isto efikasni kao i oni na zidovima sobzirom na sastav samog plafona koji nije "cvrst" niti je karatavan niti je livena ploca vec gorenavedene daske...

a sad sto se tice teme, slazem se sa Bogijem i Nenadom i cini mi se da je Ethan poprilicno banalizovao celu stvar, sto je mozda dobar marketinski potez (njemu licno) jer vecina tih project studija zeli neko resenje za ne mnogo para... al da bi se ozbiljan posao obavio potrebno je uneti desetine apsorbera i sobu poprilicno uciniti klaustrofobicnom :)

hvala puno i pozdrav!

NLP
09-06-2010, 06:30 PM
Da kao ?to se mo?e zaključiti bio to modularan ili ugradbeni sistem akustike ako hoče? postiči dovoljno dobre rezultate puno materijala/modularnih elemenata ide.
Ta "modularna komercializacija" u smislu "mic po mic" - prvo pokrij prve refleksije, pa onda kada ima? čim vi?e kutova zbog niskih, kada skupi? pare za difuzore (i ako ih mo?e? da upotrijebi?) dodaj i njih... je lukavo gledano sa stali?ta prodaje i ima svoje poslovne prednosti:)

I ako ima? takav strop posve dobro če djelovati absorberi, iči če i nekoliko ni?e jer je i taj plafon neke vrste membrana i ne rigidna stena...

boggy
09-06-2010, 07:45 PM
ja trenutno trazim sredstva da koliko god mogu sredim akustiku, i pribegavam modularnom principu jer prostor nije moj i ne znam koliko cu tamo moci da se zadrzim... nije mi samo jasno kako nije prica o tome koliko para toliko muzike...

Pa sve je povezano... ceo frekventni opseg...

zasto? unosenjem nekoliko apsorbera u prostoriju situacija ce se poboljsati (ili promeniti) tako da ja cenim da ipak ima toga koliko para toliko muzike u toj prici... ja ne nameravam sa po 5 apsorbera da resim stvar, i jasno mi je u tom prostoru sobzirom na njegove dimenzije i oblik ne mogu puno da ucinim, al ipak zelim da poboljsam slusanje sobzirom da tamo nema nikakve apsorpcije!

...........

Prica je slicna kao kad bi miksao pesmu bez bubnja ... jer sada nemas para za zvuk bubnjeva... pa ces to nekad... kad budes imao.... Mislim... moze... ma sve moze!

Zato realno ne mislim da je Ethan Winer ista doprineo... naprotiv... jer ovakva pitanja i stavove slusam svaki dan...

Nemam problem sa tim.... jedino ce klijent posle par godine bezuspesnog pokusavanja shvatiti da ipak mora da iznajmi studio sa sredjenom akustikom ako ima poslovni uslov da napravi kvalitetniji miks. Pri tom ce napraviti vise stete nego sto je trebao da ulozi u bolju akustiku... (dve godine.. izgubljeno vreme.. trosenje snage i resursa)

Na kraju krajeva... 50% svih "diskusija" na Rumskom su nastale zbog ovakvog i slicnog banalizovanja problematike....

pozdrav

bogi

Granata
09-06-2010, 08:22 PM
Pa sve je povezano... ceo frekventni opseg...

Prica je slicna kao kad bi miksao pesmu bez bubnja ... jer sada nemas para za zvuk bubnjeva... pa ces to nekad... kad budes imao.... Mislim... moze... ma sve moze!

Meni to bash i nije jasno. Nije li bolje ishta nego nishta? Meni je logichno da ako nemash mogucnosti za bolje, ne odustanesh nego poboljshash svoj zvuk kolko je to moguce. Zashto ne poboljshati makar malo akustiku u nizim srednjim na primer? Mozda nece biti dobro al ce biti bolje.
Ako nemas bubnjeve a imas samo frulu, jel ne treba uopshte da svirash?

Sad, gledano sa stanovishta klijenta, opet - kolko para tolko muzike, ako zeli bolji zvuk nek ide u bolji studio, a nije sve ni u akustici, ima nesto i u opremi i znanju.

Od pohvale dodjosmo do toga da je Ethan obichni hohshtapler.

Miha Blaze
09-06-2010, 10:22 PM
jasno je meni da je bolje resiti sve probleme odma tj ceo posao odma zavrsiti... al ako nemam novca da uradim akustiku ili jos bolje platim STRUCNJAKA sto bih najradije uradio, mislim da je nesto ubaciti neki apsorber na zid ili napraviti sto vise superchuncksa... o difuziji ne mogu da razmisljam jer me polozaj slusanja i same dimenzije prostora i njegov cudan oblik dosta ogranicavaju.

Ja razmisljam ovako: ok ako sam cuo promenu u zvuku kada sam uneo trosed, dvosed, ugao i fotelju u moju reziju, zatim ako sam cuo znacajne promene kad sam zamenio kablove koji vode od konvertera do monitora... ako sam cuo razliku kada sam zamenio sto MANJIM stolom!!! I ako mi se po vrh svega ta promena SVIDELA! sto onda ne bih dodao sto vise superchuncksa, i sto vise broadband apsorbera i ocekivao jos znacajno bolje rezultate...

kao sto sam gore naveo, imam uslove kakve imam, i modularna akustika za taj prostor koji NIJE MOJ, mi skroz odgovara.... ona ima svoje prednosti i svoje mane kao i sve ostalo ;)

ja uopste nisam simpatizer Ethana (niti mislim da je doprineo akustici), mislim da su mu proizvodi preskupi i da sam mogu da napravim isplativija resenja... kapiram da je dobar prodavac, al se ne vidim kao neko ko bi kupio njegove proizvode, cini mi se da me je neko pogresno protumacio.

ja se apsolutno slazem da sto vise elemenata tj materijala, da je to bolje i da treba MNOOOGO kubika ugraditi u prostor da bi se tamo desilo nesto lepo na niskim frekvencijama.

iskreno mislim da Bogijeva analogija izmedju miksa bez bubnja i delimicnog sredjivanja prostora nije bas dobra, al ok, to je moje misljenje... pre bih to uporedio sa miksom pesme a da se ne trudim (ili da ne umem, ne mogu, nemam para ) da mi bubanj zvuci dobro za razliku od nekog drugog instrumenta...

kada dodje vreme otvoricu novu temu o tom prostoru o kom pricam, trazeci pomoc u cilju sto boljeg resenja akustike... mada licno mislim da je modularna akustika spas za isti iz vise razloga ;)

pozdraV!

dvuckovic
10-06-2010, 12:15 AM
Cisto da znate...

Ethan Winer nije dizajnirao NIJEDAN studio u zivotu. Bukvalno. Kako sam kaze na svom sajtu, davne 70 i neke je bio PRISUTAN kad je druga akusticarska firma sredjivala studio u kojem je u tom trenutku radio.