View Full Version : Pitanje u vezi povezivanja konvertora itd...
Predpostavka je da ocu recimo da ubacim neki konverotr u lanac.
Recimo kako bi bilo najbolje povezati ovaj konvertor:
http://www.lake-people.de/index.php?id=2&lang=eng&typ=2&nr=f446
Mislim, sta je potrebno za povezati tu AES Ebu vezu, nista tu meni nije jasno... Da li ici preko koaksijalnog kabla sa recimo nekim interfejsom ala RME 9632 ili bilo kojim drugim...Recimo profire 2626 ili FF800...
Nije da cu kupiti ovo, nego me cisto zanima kako se to radi.
Pozdrav
boggy
10-05-2010, 04:26 AM
Predpostavka je da ocu recimo da ubacim neki konverotr u lanac.
Recimo kako bi bilo najbolje povezati ovaj konvertor:
http://www.lake-people.de/index.php?id=2&lang=eng&typ=2&nr=f446
Mislim, sta je potrebno za povezati tu AES Ebu vezu, nista tu meni nije jasno... Da li ici preko koaksijalnog kabla sa recimo nekim interfejsom ala RME 9632 ili bilo kojim drugim...Recimo profire 2626 ili FF800...
Nije da cu kupiti ovo, nego me cisto zanima kako se to radi.
Pozdrav
Ne znam sta ocekujes, ali funkcionalno ovakav konvertor nema pravi interfejs za racunar (neki "specijalni" ili FW ili USB) i ocekuje se da u racunaru postoji barem kartica sa digtalnim audio interfejsima (in/out, aes/ebu i/ili S/P DIF) da bi se mogao koristiti. Cak nema ni ADAT interfejs.
Najsmislenije je imati u kompu nesto poput ovoga: http://www.lynxstudio.com/product_detail.asp?i=26
ili ako imas digitalni mikser... sa digitalnim outputom... a zelis mozda bolji d/a konvertor... ovo je resenje.... itd.
Realno ga ne treba nabavljati ako ocekujes da ti bude "kartica" za komp. Ovo je eksterni konvertor bez nekog standardnog racunarskog interfejsa.
pozdrav
bogi
Ne znam sta ocekujes, ali funkcionalno ovakav konvertor nema pravi interfejs za racunar (neki "specijalni" ili FW ili USB) i ocekuje se da u racunaru postoji barem kartica sa digtalnim audio interfejsima (in/out, aes/ebu i/ili S/P DIF) da bi se mogao koristiti. Cak nema ni ADAT interfejs.
Najsmislenije je imati u kompu nesto poput ovoga: http://www.lynxstudio.com/product_detail.asp?i=26
ili ako imas digitalni mikser... sa digitalnim outputom... a zelis mozda bolji d/a konvertor... ovo je resenje.... itd.
Realno ga ne treba nabavljati ako ocekujes da ti bude "kartica" za komp. Ovo je eksterni konvertor bez nekog standardnog racunarskog interfejsa.
pozdrav
bogi
Pozdrav Bogi, shvatam da je "malo" kasno i da nisi bas shvatio da ja znam da je u pitanju eksterni kompresor bez racunarskog interfejsa, i jasno kazem u svom postu:
"Mislim, sta je potrebno za povezati tu AES Ebu vezu, nista tu meni nije jasno... Da li ici preko koaksijalnog kabla sa recimo nekim interfejsom ala RME 9632 ili bilo kojim drugim...Recimo profire 2626 ili FF800..."
Pominjem koaksijalni kabl jel ovaj konvertor ima koaksijalne izlaze i ulaze...
I da, odgovor je to! Znaci ovaj Lynx interfejs ima koliko vidim AES/EBU inpute i outpute, sto znaci da bi doticni konvertor gore mogao da povezem na Lynx i sa tim u racunar, ili negde gresim ? :S
A da li je varijanta sa koaksijalnim kablom pa recimo u M-Audio ProFire 2626 mozda gora od AES/EBU veze sa ovom Lynx kartom sto si pokazao?
I jos jedno pitanje, kako idu te stvari sa klokom, jel ja u tom slucaju treba da biram na koji ce clock sta da ide?
Stvarno nemam iskustva sa povezivanjem eksternih konvertora, pa me samo zanima u "istrazivacke" svrhe. Odnosno zeleo bih da saznam nesto o vise o tome.
hvala!
Pozdrav!
boggy
10-05-2010, 05:31 AM
Pozdrav Bogi, shvatam da je "malo" kasno i da nisi bas shvatio da ja znam da je u pitanju eksterni kompresor bez racunarskog interfejsa, i jasno kazem u svom postu:
mislim da je nebitno da li sam ja shvatio da li si ti shvatio... poenta je da se da neka informacija, koja ne mora biti korisna samo tebi.
"Mislim, sta je potrebno za povezati tu AES Ebu vezu, nista tu meni nije jasno... Da li ici preko koaksijalnog kabla sa recimo nekim interfejsom ala RME 9632 ili bilo kojim drugim...Recimo profire 2626 ili FF800..."
Pominjem koaksijalni kabl jel ovaj konvertor ima koaksijalne izlaze i ulaze...
Da... neki su koaksijalni
ima S/P DIF ulaze i izlaze (koaksijalni)
i ima Clock ulaze i izlaze (koaksijalni)
I da, odgovor je to! Znaci ovaj Lynx interfejs ima koliko vidim AES/EBU inpute i outpute, sto znaci da bi doticni konvertor gore mogao da povezem na Lynx i sa tim u racunar, ili negde gresim ? :S
Na zalost taj Lynx je prosirenje za neku postojecu lynx karticu i nije sam po sebi dovoljan.
A da li je varijanta sa koaksijalnim kablom pa recimo u M-Audio ProFire 2626 mozda gora od AES/EBU veze sa ovom Lynx kartom sto si pokazao?
Mozda da, mozda ne, posto ocekujem da je ProFire neozbiljnija karta od Lynx.
I jos jedno pitanje, kako idu te stvari sa klokom, jel ja u tom slucaju treba da biram na koji ce clock sta da ide?
Sam po sebi, S/P DIF ili AES/EBU nosi sa sobom i clock informaciju, svaki konvertor je u stanju da ekstrahuje clock iz tog signala... Jedino postoji potreba u studijima, kad ima mnogo odvojenih konvertora, da se svi sinhronizuju na jedan clock... te otud spomenuti konvertor ima inpute i outpute za sinhronizaciju. Pri tom ovaj nije nista specijalno, jer prakticno svaki ozbiljnij eksterni konvertor ima mogucnosti (realizovane one bile ili ne) da se sinhronizujje na razne nacine, kao i da obezbedi sinhronizaciju za druge. Ovaj konkretno ima i dodatni AES/EBU "thru" in/out ... samo za ekstrahovanje clocka... koji moze biti i audio a koristiti se na nekom drugom mestu.,
Stvarno nemam iskustva sa povezivanjem eksternih konvertora, pa me samo zanima u "istrazivacke" svrhe. Odnosno zeleo bih da saznam nesto o vise o tome.
.....
ok... nadam se da uspevam ista da razjasnim
pozdrav
bogi
Arthur
10-05-2010, 09:18 AM
Pri tom, kvalitet kartice na koji ga priključuješ nije od presudne važnosti za kvalitet njegovog rada. Tako da ti je, što se zvuka samog tiče, svejedno dal ideš na profire ili na lynx. I to, ako koristiš njega kao master clock (što ti savetujem). Lynx je sa druge strane bolja zvučna karta of profirea, u svakom drugom smislu, pa je otud bogijeva sumnja u profire.
boggy
10-05-2010, 09:46 AM
Pri tom, kvalitet kartice na koji ga priključuje? nije od presudne va?nosti za kvalitet njegovog rada.....
Joj... ja ne bih bas smeo da ovoliko generalizujem...
S/P DIF i AES/EBU su digitalni audio interfejsi koji sa sobom nose informaciju o sinhronizaciji... i posto je to cinjenica, fizicka realizacija digitalnog interfejsa ( da li je preko transformatora i kog, da li je bez transformatora, da li je kapacitivna veza, itd... ) i kolicina injektovanog jittera u signal je od presudne vaznosti za kvalitet rada sledeceg stepena.... a to je ovaj eksterni konvertor. Cak i ako postoje mocna resenja za potiskivanje jittera (JetPLL, na primer, koga spomenuti konvertor nema) ona nisu svemoguca i i dalje vazi pravilo da se cak i u kvalitetnu spravu mora uci kvalitetnim signalom... u ovom slucaju digitalnim.
Osnovna stvar kod koje ustede u jeftinijim karticama je transformatorska veza za digitalni signal... posto su ti transformatori prilicno skupi.... ali su od presudne vaznosti za potiskivanje common mode noise... Na spomenutoj lynx kartici se mogu videti u obliku crnih ili tamnosivih "kockica" monitiranih neposredno pored in/out konektora. Znam da se to moze povezati "da radi" i jeftinije... to cak i sami proizvodjaci cipova preporucuju za jeftinije proizvode... ali takva realizacija nosi sa sobom neke konsekvence, kojih su dizajneri najcesce svesni.
pozdrav
bogi
Arthur
10-05-2010, 09:52 AM
...a korisnici nesvesni.. hvala bogi ;)
boggy
10-05-2010, 10:03 AM
...a korisnici nesvesni.. hvala bogi ;)
Kako mislis nesvesni?
Pa.... mislim da znaju (najcesce) koliko ih je kostala kartica.
Dizajn bez impulsnih trafoa (recimo) nije prevara, nego legitimni kompromis da bi se dostigao neki cenovni rang (ako je to najvazniji cilj)
pozdrav
bogi
spidermusic
10-05-2010, 11:25 AM
Nacelno govoreci, eksterni konverteri se povezuju na neki od audio interface uredjaja, bilo da su oni PCI, PCIe, USB ili, pak, FW formata. Kako ce se eksterni konverter povezati neposredno zavisi od tipa konekcije kojom raspolaze audio interface, kao i sam konverter. U slucaju pomenutog konvertera, to bi moglo biti ili preko S/P DIF-a - coaxialnom vezom, ili preko AES/EBU-a - digitalnom vezom uz pomoc posebnih kablova za prenos digitalnog signala sa XLR konektorima. Kroz digitalnu vezu (kabl) tipa S/P DIF ili AES/EBU putuju dva mono ili jedan stereo signal.
Sto se sinhronizacije tice, neophodno je jednu od digitalnih sprava proglasiti master-om, a drugu slave-om. Sve ostalo ce sprave uraditi same. Kod povezivanja vise digitalnih sprava u jedinstven sistem stvar je nesto slozenija, ali to i nije tema ovog thread-a.
E hvala svima Bogi, Spider i Arture!
Znaci cisto me je zanimalo kako to sve funkcionise, nista vise, jasno mi je sve kada postoji ADAT izlaz, ali ovaj AES/EBU format nisam sretao na audio interfejsima pa je zanimalo sta je potrebno imati da bi da bi pomenuti konvertor postavio u sistem.
Hvala lepo :)
google
10-05-2010, 01:16 PM
ali ovaj AES/EBU format nisam sretao na audio interfejsima Veza tog tipa bi trebala biti kvalitetnija nego S/P DIF.
ALi nisam imao prilike cuti i prveriti. Mozda cu imati prilike uskoro, pa cu napisati utiske.
Bockie
10-05-2010, 02:24 PM
Veza tog tipa bi trebala biti kvalitetnija nego S/P DIF.
Ali ne...ne bi google izdrzao, pa makar nista ne znao o temi... :D
The low-level protocol for data transmission in AES/EBU and S/PDIF is largely identical, and the following discussion applies for S/PDIF as well unless otherwise noted.
Cak znam da su ljudi zabadali direkt iz jednog u drugi i da uglavnom radi...
Ali posto nisam ni ja nesto jako upucen u ovo, znam osnovno koliko mi je trebalo a Jan je postavio odlicno pitanje, evo i resto ovde. (http://en.wikipedia.org/wiki/AES/EBU)
google
10-05-2010, 03:03 PM
Ali ne...ne bi google izdrzao, pa makar nista ne znao o temi... :DNapisao sam da to nisam proverio, nisi video da sam to napisao? :confused:Rekao sam da sam to cuo od coveka koji je ozbiljan, pa prenosim tudje iskustvo.
Ako si ti imao prilike da proveris, to bi mi koristilo. Uopste nemam potrebu da znam nesto onekoj temi, rekao sam sta sam cuo, to je sve.
Sad cu cuti i od tebe kakva su tvoja iskustva, a konacni sud cu imati uskoro kad prverim.
Ali posto nisam ni ja nesto jako upucen u ovo, znam osnovno koliko mi je trebalo a Jan je postavio odlicno pitanje, evo i resto ovde.
Da li si ti to proverio, i sta si cuo? M?:confused:
Sa znanjem se mozemo slikati i tu sliku staviti u vikipediju. Da si ti to cuo ili ne? Ako jesi, kako zvuci? To je ono sto interesuje muzicara. Meni treba zvuk, a ne znanje o zvuku. Ako to bolje svira i to mi kaze par ozbiljnih ljudi. Tu je moj proces saznanja GOTOV, ne interesuje me zasto je to tako.:D
Bockie
10-05-2010, 04:38 PM
Da li si ti to proverio, i sta si cuo? M?
Ako jesi, kako zvuci?
Nisam ja nista ljut, ili sarkastican, ne, stvarno! Meni je u stvari pocelo da bude zabavno da citam sta pises...
Ali evo razmisli, razmisli logicno (namerno sam 2 X napisao razmisli):
- Kako moze DIGITALNA VEZA izmedju dva uredjaja da zvuci bolje ili losije?!?
Nema tu ni konverzije ni nicega,to je samo data stream, a ne konverter ili preamp ili slicno...
Moze da radi ili ne radi, ali format komunikacije medju uredjajima nema ama bas nikakve veze sa zvukom!
Jel sad shvatas zasto mi je zabavno da te citam? Sto to radis...? A nisi glup, nego upires pa makar gde god...
google
10-05-2010, 05:25 PM
Nisam ja nista ljut, ili sarkastican, ne, stvarno! Meni je u stvari pocelo da bude zabavno da citam sta pises... E, ko te je to pitao? To me uopste ne interesuje. Ako nije neuctivo, pitao sam te da li si to licno probao, cuo ili ne? To me zanima, nista vise.
- Kako moze DIGITALNA VEZA izmedju dva uredjaja da zvuci bolje ili losije?!?
Nema tu ni konverzije ni nicega,to je samo data stream, a ne konverter ili preamp ili slicno...
Moze da radi ili ne radi, ali format komunikacije medju uredjajima nema ama bas nikakve veze sa zvukom!
Jel sad shvatas zasto mi je zabavno da te citam? Sto to radis...? A nisi glup, nego upires pa makar gde god...To me ne interesuje. Nisam zainteresovan za porucavanje i upijanje znanja. Jebe mi se za to.
Znaci mi jedino necije iskustvo. Dakle, ako si ti to probao i cuo, za mene je relevantno sta ti kazes, a ne sta negde pise, razumes li me, bre?
boggy
10-05-2010, 05:34 PM
.....
.....
U ovom slucaju da! Razlika izmedju S/P DIF i AES/EBU je najveca u protokolu komunikacije. Razlike izmedju njihovih interfejsa, u slucaju realizacije impulsnim transformatorom, prakticno ne postoje, te je tada moguce "zabosti" koaksijalni S/P DIF u balansirani AES/EBU konektor i da to radi, posto sprava sama moze promeniti protokol.
Drugaciji protokol komunikacije, za one koji ne znaju, znaci da ta dva interfejsa "govore" razlicitim jezicima o istim stvarima. I jedni i drugi salju semplove, cak i na slican nacin... ali je sve ostalo nesto drugacije. Da bi se razumeli nije dovoljno samo da se napravi adapterski kabl, nego da je ta mogucnost vec ranije implementirana u spravi, posto se "slucajno" odnosno "nenamerno" nece desiti nista... uspesne komunikacije nece biti.
Pri tom se misli na koaksijalni S/P DIF... sa optickim je vec teza situacija za fizicku konverziju.
Sto se tice kvaliteta... prakticno je moguce ostvariti visok kvalitet i jednog i drugog interfejsa, bez znacajnih uticaja na rezultate.... znaci razlika postoji, ali je vise kozmeticka nego kvalitativna.
Moje licno misljenje je da je razlika u protokolima napravljena vestacki... razlozi mi nisu jasni, posto su te razlike prevazidjene implementacijom i jednog i drugog protokola u odredjenu spravu. Uglavnom ono sto laik moze ocekivati, a to je da je S/P DIF hendikepiran u kvalitativnom smislu, realno za to nema osnova... posto nije hendikepiran ni malo.
pozdrav
bogi
p.s. BigBockie, generalizovano je moguce da digitalna veza na jedan ili drugi nacin zvuci bolje ili losije ako bi, recimo, S/P DIF odsecao sve preko 16bita,... srecom, to se ne desava, ali tada bi se cula razlika izmedju jednog i drugog.
p.p.s. Google, sve sto sam napisao sam negde (samo) proctitao,.... nadam se da ti to ne smeta.
Bockie
10-05-2010, 05:48 PM
Hvala cika Boggy na iscrpnim info.
A ja bih se sada ogradio od prvog dela svoje poslednje recenice iz prethodnog posta...!
google
10-05-2010, 05:48 PM
p.p.s. Google, sve sto sam napisao sam negde (samo) proctitao,.... nadam se da ti to ne smeta.
Ne smeta mi. Zanima me da li je iko imao prilike to prakticno porediti, nista vise. I sta je tom prilikom cuo. Moze biti potpuni trip.
Ja imam Arcam plejer sa odvojenim konvertorom sa S/P DIF vezom. I vlasnik mi je rekao da je probao 2-3 kolaksiona kabla i da mu najbolje radi ovaj koji je bio na uredjaju, mislim da je kabal platio oko 80-100 evra. Po ovom sto ste napisali on je lud i bacio je pare, posto su svi kablovi koji prenose digitalni zapis identicni.
Mozda jesu, mozda nisu, najvise verujem necijem subjektivnom iskustvu, pa ako je neko to probao, neka napise sta je cuo (posto znam da Big Bockie prica napamet, to mu je manir).
Jel' da Big Bockie, ti nikad u zivotu nisi imao prilike cuti i uporediti te dve vrste veza? M?
P.S.
boggy, kako napreduju konvertori?
Bockie
10-05-2010, 05:56 PM
Tja...
boggy
10-05-2010, 05:58 PM
........
Ja imam Arcam plejer sa odvojenim konvertorom sa S/P DIF vezom. I vlasnik mi je rekao da je probao 2-3 kolaksiona kabla i da mu najbolje radi ovaj koji je bio na uredjaju, mislim da je kabal platio oko 80-100 evra. ..........
Onda postavi konkretnije pitanje... ja sam razumeo da ti pokusavas da proglasis AES/EBU superiornijim u svakom pogledu od S/P DIF. To nije moguce. I jedan i drugi se mogu realizovati skoro podjednako kvalitetno (uz konekciju preko specijalnog impulsnog transformatora).
Ono sto tebe brine je kvalitet interkonekcijskih kablova. Ako si citao moje prethodne postove u ovom threadu, saznao bi da i S/P DIF i AES/EBU mogu integrisano u streamu da sadrze i informaciju o sinhronizaciji... sto ima direktne uticaje na jitter performanse a/d ili d/a konvertora. S obzirom da karakteristike kabla imaju uticaja na jitter u digitalnoj interkonekciji... rezultat je jasan.... bice kablova koji zvuce bolje od drugih... bez obzira sto je veza digitalna i "prividno" zasticena od uticaja... konkretno, ovu poslednju pricu je izmislio marketing u prapocecima digitalnog zvucnog zapisa... samo to je bilo bas jako davno... jos iz perioda kad sam citao Galaksiju :) ... joj
pozdrav
bogi
google
10-05-2010, 06:03 PM
Tja...Tako sam i mislio.
Onda postavi konkretnije pitanje... ja sam razumeo da ti pokusavas da proglasis AES/EBU superiornijim u svakom pogledu od S/P DIF. To nije moguce. I jedan i drugi se mogu realizovati skoro podjednako kvalitetno (uz konekciju preko specijalnog impulsnog transformatora).Evo sta sam napisao.
Veza tog tipa bi trebala biti kvalitetnija nego S/P DIF.
Ali nisam imao prilike cuti i prveriti. Mozda cu imati prilike uskoro, pa cu napisati utiske.
A pitanje sam postavio: Kako napreduje rad na konvertorima? :wink:
boggy
11-05-2010, 01:22 AM
......
Kako napreduje rad na konvertorima? :wink:
napreduje polako... radim kad god imam vremena.
EDIT:
Evo, danas su mi stigle PCB za MPA3 (http://www.bozoel.com/content/view/88/92/lang,en/)... pa cu to morati da radim :)
http://www.bozoel.com/images/MPA3/DSCF3099--.jpg (http://www.bozoel.com/images/MPA3/DSCF3099-.jpg)http://www.bozoel.com/images/MPA3/DSCF3098--.jpg (http://www.bozoel.com/images/MPA3/DSCF3098-.jpg)
i tako stalno... :(
pozdrav
bogi
Arthur
13-05-2010, 01:34 AM
jako bitno pitanje - vezano za SPDIF - da li je optička SPDIF veza u tom smislu "kvalitetnija" od coaxijalne? Gde stoji u odnosu na recimo AES. Kanim se pazarim jedan mali USB interfejs koji ima optical spdif (M-audio transit), koji bi koristio kao dongle za ProTools M-Powered, i preko kojeg bi u PT usnimavao sa Fireface 800 konvertera, putem optical SPdif. Da li je ovo podjednako pouzdana veza kao ADAT optical koji sada koristim u te svrhe?
boggy
13-05-2010, 01:40 AM
jako bitno pitanje - vezano za SPDIF - da li je optička SPDIF veza u tom smislu "kvalitetnija" od coaxijalne?
Nije.. i za jedan i drugi sistem je moguce ukakiti dizajn na svakoj pojedinacnoj strani.. te nema mesta za generalizaciju.
Gde stoji u odnosu na recimo AES.
AES je zamisljen da bude najbolji...
Kanim se pazarim jedan mali USB interfejs koji ima optical spdif (M-audio transit), koji bi koristio kao dongle za ProTools M-Powered, i preko kojeg bi u PT usnimavao sa Fireface 800 konvertera, putem optical SPdif. Da li je ovo podjednako pouzdana veza kao ADAT optical koji sada koristim u te svrhe?
To je slican princip kao ADAT optical.. niti je pouzdanija niti manje pouzdana.
Konkretna iskustva su merodavna...
sam princip rada ne govori nista...
to su lepe zelje.. ali daleko od cilja...
Takodje je bitno za sta ces ga koristiti.. jer ako samo "pretaches" sa Radara... ne ocekujem da ces pogubiti semplove.. toliko valjda svaki S/P DIF moze ... a sto se tice clocka... ne bih se oslanjao na tu spravicu.... tebi u slucaju offline prebacivanja trackova clock i nije bitan... bitno je da ne pogubis semplove.
pozdrav
bogi
Arthur
13-05-2010, 02:06 AM
pa ideja je da koristim FF800 AD konverziju i clock kao master, a da ovo samo prima i služi kao dongle za PT. Tako već sad i radim sa ADAT-om na Profire2626, al se kanim da ga prodam jer ima viška funkcija, i da kupim nešto korisno za te pare.
Arthur
13-05-2010, 02:07 AM
znači, ne prebacivanje, nego usnimavanje direktno u njegov Asio a pod clockom od RME-a
boggy
13-05-2010, 02:11 AM
znači, ne prebacivanje, nego usnimavanje direktno u njegov Asio a pod clockom od RME-a
Mislim da ce to da ti radi (usnimavanje, AD konverzija)... ako su drajveri dobri... rezultati ce biti onoliko dobri koliko je dobar free running RME clock
pozdrav
bogi
Arthur
13-05-2010, 02:13 AM
ok, hvalaa... odo da kačim oglas za prodaju :)
DaBear
13-05-2010, 06:47 AM
onako narodski....
AES je Profesionalni digitl I/O standard i (uglavnom) je na high end pro spravama.(na pr Lexicon 960L digital, ima 8In/8out, svi na AES, nema nista drugo od ulaza/izlaza...)
Ja (na pr) iz deska, teram analog izlaz u Apogee A/D iz koga preko AES vracam stereo signal / mix nazad u Pro Tools, a sa jos 2 (paralelna) AES izlaza terma isti signal u DAT i CDR. Apogee je master clock i iz njega ide coax (BNC) kabl za sync u ProTools interfejse i ostale spreve, redno povezane...ulaz u izlaz itd..
google
13-05-2010, 07:15 AM
onako narodski....
AES je Profesionalni digitl I/O standard i (uglavnom) je na high end pro spravama.(na pr Lexicon 960L digital, ima 8In/8out, svi na AES, nema nista drugo od ulaza/izlaza...)
Ja (na pr) iz deska, teram analog izlaz u Apogee A/D iz koga preko AES vracam stereo signal / mix nazad u Pro Tools, a sa jos 2 (paralelna) AES izlaza terma isti signal u DAT i CDR. Apogee je master clock i iz njega ide coax (BNC) kabl za sync u ProTools interfejse i ostale spreve, redno povezane...ulaz u izlaz itd..DA li mislis da je AES veza kvalitenija u odnosu na S/P Dif?
na pr Lexicon 960L digital, ima 8In/8out, svi na AES, nema nista drugo od ulaza/izlaza...)Koliko kosta taj reverb?
DaBear
13-05-2010, 09:59 AM
DA li mislis da je AES veza kvalitenija u odnosu na S/P Dif?
Koliko kosta taj reverb?
evo za AES / SPDIF razlike....
a reverb je ?10,600
http://www.studiocare.com/store/index.php?main_page=product_info&products_id=62997&zenid=2q2c5v8ane9vfr15u0veqtr9q6
google
13-05-2010, 10:31 AM
Koliko se vidi, ocigledno je da razlika postoji. Jel' da Big Bockie?:D
Da Bear, jer vredi 960 tih para?
DaBear
13-05-2010, 10:46 AM
Koliko se vidi, ocigledno je da razlika postoji. Jel' da Big Bockie?:D
Da Bear, jer vredi 960 tih para?
S/PDIF is, for all intents and purposes, a consumer version of the AES/EBU format
mislim...sve je to isti Q....!
Za 960L - za neke ljudi koji znju sta sve moze - vredi.
Uglavnom se u zadnje vreme koristi pri miksanju filmova, jer moze da se konfigurise u vise razlicitih varijanti (1 in 4 out x 2; 8 in - 8 out, 2 in 2 out x 4 itd...svaki sa razlicitim efektima itd..)
Ja juce prodao moj - kupio Pinewood Sudios (koji miksaju filmove)..
google
13-05-2010, 11:02 AM
Ja juce prodao moj - kupio Pinewood Sudios (koji miksaju filmove)..Koji reverb mislis da je najbolje zvuci, a da ima najvise 4in/4out?
boggy
13-05-2010, 02:49 PM
.........
mislim...sve je to isti Q....!....
Upravo to... podela je vestacka. I jedno i drugo moze da bude "high-end", ali i da se traljavim dizajnom u*ere nacisto... nema pravila.
pozdrav
bogi
DaBear
13-05-2010, 03:48 PM
Koji reverb mislis da je najbolje zvuci, a da ima najvise 4in/4out?
i ovde moze da se kaze...Ma sve je to isti Q....!
Koga vise briga i ko to moze da primeti uopste ??
i ovde moze da se kaze...Ma sve je to isti Q....!
Koga vise briga i ko to moze da primeti uopste ??
Offtopic:
DaBear ima ubjedljivo najkonkretnije postove na forumu....
:wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.