PDA

View Full Version : racunalo vs. multitrack recorder

David11
08-05-2010, 01:05 AM
evo imam jedno pitanje. doduse doslo je vrijeme nakon opremanja sa ostatkom opreme i izoliranja prostorije da ja i kolege uzmemo novo "srce" naseg malog kucnog projekt studija. problem je u tome sta se nemogu odlucit izmedu ulaganja u novi komp, tisi ,brzi(do sada sam imao stari koji je dao svoje) ili kupnji necega ovakvoga...

http://www.tascam.com/products/2488neo.html

ili

dobio sam i zbodnu ponuda za nesto ovakvo...

http://www.futurestyle.org/archives/images/a/akai/akaiDPS24.gif

...pa bi molio savjete ako je neko imao iskustva sa prijenosnim multitrak masinama i dal se isplati to uzet s obzirom da bi komp izbacio iz lanca...kakva je kvaliteta,brzina tih uredaja. imam bend pa momci i ja sviramo pa bi koristili iskljucivo u te svrhe. kakvi su za vokale? za miks? imaju neku i mogucnost povezivanja sa usb-om...posto mi je komp star pa bi obrada mogla u nekom od daw-a se vrsit..

muci me to jako,jer treba da se uzme kroz koji dan,a jos neznam sta.:banghead:

svaka pomoc dobrodosla!
pozz.

MD
08-05-2010, 03:09 AM
Ja još imam mini disc yamaha multitrack recorder kojim sam zadnjih godina snimao probe tu i tamo, nekada davnije i cijeli materijal...

Ako radi po sličnom sistemu (kontrole i ostalo) kao taj hard disk recorder, onda je prednost jer je kompaktan, mozes ga nositi okolo, ne ruše se windowsi...
Jednostavno za korištenje i slično... imas ideju... upalis recorder, odaberes kanal, stisnes record i snimas...

Stvar je u konverterima i izlazima... recimo da dobro snima sve to, pa onda da mozes snimljene trake sa recordera digitalno eksportirati na komp pa tamo mixati i editirati... ako ti se ne da vući kompjuter u prostoriju i slično...
Sve to mozes raditi sa laptopom i karticom pa mislim da nema smisla kupovati recorder s obzirom na današnju tehnologiju...

Recorderi su nekad bili skupi, i to opravdano, pogotovo jer su predstavljali novu digitalnu tehnologiju, kompaktnu i prijenosnu, umjesto dotadašnjih portastudija na kazete... a i tad computer based home recording nije ličio na današnji...

Laptopi su danas jeftini, kao i razne usb, firewire kartice... a pretpostavljam da bolje zvuče od samostalnih recordera, da ne govorim o editingu i mogucnostima manipulacije zvukom...
Recorderi su pretpostavljam namijenjeni ljudima koji se bas ne sluze kompjuterom a htjeli bi jednostavan uređaj za snimanje, pa čak i finaliziranje cijelog materijala...
Osim možda onih malenih, džepnih recordera za terensko snimanje...

To ako misliš prijenosni recording sistem, ako je kucni, onda kompjuter i kartica...

Za cijenu po kojoj se prodaju stariji uređaji, mozes uzeti i kompjuter i karticu... takve stvari su se koristile u manjim studijima, ali prije dosta godina.... i najčešće ih prodaju po oglasima za veliku paru, jer su ih nekada plaćali velike novce... ali digitalna tehnologija zastarijeva, ne drži vrijednost po oglasima kao neke druge stvari....
Nije jednostavno platiti nešto par tisuća dolara, a onda za nekoliko godina prodavati za par stotina... ali danas za par stotina ti uzmes karticu, spojis na kompjuter i imaš gomilu mogucnosti...

Skines najnovije pluginove, samplere, gomilu toga... dosadi ti, deinstaliras, stavis nove... i na kraju imas 100 000$ pluginova na kompjuteru... a na recorderu imaš ono što dobiješ sa njim...
A ako ces miksati na kompu, onda ti opet treba komp koji ce sve to moci odraditi nakon sto prebacis snimljene trake sa recordera na njega...

:)

google
08-05-2010, 08:12 AM
obzirom da bi komp izbacio iz lanca...Mislim da se ne iplati. Vazan je dobar preamp i dobar konvertor kod usnimavanja i eventualno kablovi. Kada to imas, treba ti obican solidan kompjuter, nista vise.

MD
08-05-2010, 04:45 PM
Nema smisla u dana?nje vrijeme izbacivati kompjuter iz bilo kakve multimedije... kompjuter je postao osnova svih sistema i razvoj industrije je okrenut prema softwareu...

Uostalom, ako kupi? kompjuter moći će? raditi i grafiku, dizajn, video... a sve to će ti biti korisno za band...

:wink:

Arthur
08-05-2010, 06:39 PM
Kompjuter kao osnova platforme je višestruko flexibilnije rešenje, i dugoročnije. Danas HDD rekorderi imaju smisla jedino kao mobilni snimači koncerata ili nekog drugog terenskog zvuka.

David11
08-05-2010, 07:21 PM
Kompjuter kao osnova platforme je vi?estruko flexibilnije re?enje, i dugoročnije. Danas HDD rekorderi imaju smisla jedino kao mobilni snimači koncerata ili nekog drugog terenskog zvuka.

a kako onda objasniti da svi "ozbiljniji" studiji u svijetu koriste identične hd snimace kao sto su alesis hd24 http://www.prosound.cl/catalogo/images/HD24.jpg ili mastering cd-recordere na kraju lanca tipa alesis masterlink ml-9000 http://www.alesis.com/masterlink.

tj. mene zanima znaci dali bi dobio nesto "novo" u cvrstoci ,masnoci snimke bilo kakvog akusticnog materijala,takozvanih jednostavnih signala(vokala,gitare) ako bi uzeo takav slican uredaj. doduse problem mi je isto u tome ,a to nisam naglasio, da sam do sada sa kolegama za snimanje koristio nekakvo DIY racunalo sa jako losom maticnom ali jakim procesorom i dobrim hdd cak od 1 terabyta i 4 gige rama. ono radi jako tiho i nema gotovo nikakvih smetnji oko usnimavanja sa externim karticama koje koristima tipa m-audio projetk mix i presonus firestudio, ali se desava da kod snimanja dobijem "cisti" ali nekako premrsavi sound gitare a posebno vokala. tako da to u miksu postane neupotrebljivo, u odnosu na druge snimke.

tako da sam pomislio nakon pokusava mijenjanja razlicitih dijelova da to vratim u normalu( i postavka outborda) da je najvjerojatnije problem u "glavi" svega gle se proces snimanja dogada a to je racunalo. pa vas pitam dali moze to biti problem? lose slozeno racunalao? maticna za 300 kn? losa sabirnica koja tjera zvuk do procesora na obradu? u cemu je kvaka?:ups:

David11
08-05-2010, 07:28 PM
a kako onda objasniti da svi "ozbiljniji" studiji u svijetu koriste identične hd snimace kao sto su alesis hd24 http://www.prosound.cl/catalogo/images/HD24.jpg ili mastering cd-recordere na kraju lanca tipa alesis masterlink ml-9000 http://www.alesis.com/masterlink.

tj. mene zanima znaci dali bi dobio nesto "novo" u cvrstoci ,masnoci snimke bilo kakvog akusticnog materijala,takozvanih jednostavnih signala(vokala,gitare) ako bi uzeo takav slican uredaj. doduse problem mi je isto u tome ,a to nisam naglasio, da sam do sada sa kolegama za snimanje koristio nekakvo DIY racunalo sa jako losom maticnom ali jakim procesorom i dobrim hdd cak od 1 terabyta i 4 gige rama. ono radi jako tiho i nema gotovo nikakvih smetnji oko usnimavanja sa externim karticama koje koristima tipa m-audio projetk mix i presonus firestudio, ali se desava da kod snimanja dobijem "cisti" ali nekako premrsavi sound gitare a posebno vokala. tako da to u miksu postane neupotrebljivo, u odnosu na druge snimke.

tako da sam pomislio nakon pokusava mijenjanja razlicitih dijelova da to vratim u normalu( i postavka outborda) da je najvjerojatnije problem u "glavi" svega gle se proces snimanja dogada a to je racunalo. pa vas pitam dali moze to biti problem? lose slozeno racunalao? maticna za 300 kn? losa sabirnica koja tjera zvuk do procesora na obradu? u cemu je kvaka?:ups:

pokusao sam rijesiti problem sa razlicitim "teorijama" umiksavanja, i "malih tajni" velikih majstora ali nisam uspio. dok npr. moj bend i ja iznajmili jedan zagrebacki studio i ja sam radio miks identicno kao i u nasim prostorima, tamo je ispao "ba? kako smo ?eljeli".

to me dovodi do zakljucka da nesto sa nasim sistemo ne valja :) trebamo tehnicara. pomoć! :ups::banghead:

p.s.ovo sam napisao da bi izbjegao komentare na temu tipa: stvar je u miksu i takve stvari koje znaju pisati oni koji procitaju ovaj post u 3 ujutro pa im se neda raspravljati...

Midi
08-05-2010, 07:28 PM
boards of canada ne koriste racunalo, pa imaju odlicnu muziku..
:wink:

David11
08-05-2010, 07:31 PM
pokusao sam rijesiti problem sa razlicitim "teorijama" umiksavanja, i "malih tajni" velikih majstora ali nisam uspio. dok npr. moj bend i ja iznajmili jedan zagrebacki studio i ja sam radio miks identicno kao i u nasim prostorima, tamo je ispao "ba? kako smo ?eljeli".

to me dovodi do zakljucka da nesto sa nasim sistemo ne valja :) trebamo tehnicara. pomoć! :ups::banghead:

p.s.ovo sam napisao da bi izbjegao komentare na temu tipa: stvar je u miksu i takve stvari koje znaju pisati oni koji procitaju ovaj post u 3 ujutro pa im se neda raspravljati...

i da hvala svima na brzim odgovorima!! ako neko me uspije shvatiti i rijesi moj problem. ima da ga vodim:grin: na pivo i cevape :rotfl:

Arthur
09-05-2010, 02:42 AM
ne znam nijedan ozbiljni studio koji koristi hd24, obzirom da je to najjeftinija sprava koja nešto uopšte vredi. Sa cenom od nešto oko 1000e za 24ch, se stvarno ne može osećati preterano sigurno. Ono što sam video da koriste "ozbiljniji" studiji, jesu PT HD sistemi, sa Mac mašinama pa čak i podosta PC sistema zaluta u opake studije.
Taj Masterlink koji pominješ je u toj priči skroz na drugom kraju, obzirom da je on dosta čest izbor za "downmix", u analognom studiju, gde se mixa preko velikih konzola, sa podosta kanala, i gde im treba neka sprava na kraju lanca da to pošteno snimi, e pa tu masterlink često dobije svoju ulogu. Ali u tim sistemima se na te konzole ne polazi sa HD24 i slične boranije. Možda sa Radar-a, naročito ovih novijih serija, Nyquist i V, ali malko googlaj koliko te igračke koštaju.

Ako ti nešto nije u redu sa soundom gitara, nemoj tako odokativno nalaziti krivca negde drugde. Naročito ako je "neupotrebljivo" u mixu, to DEFINITIVNO nije do "glave" sistema, nego do glave samog izvora zvuka i onog koji ga je proizveo pre svega, pa do onog koji ga je snimio. Ima tu podosta da se nauči i tweakuje dok se ne dođe do izbora medija na koji se snima. Uostalom, eto poslušaj gomile gitara iz moje ili nečije tuđe produkcije, pa i "ozbiljnije", i vidi dal je to baš do snimača.

google
09-05-2010, 09:45 AM
tj. mene zanima znaci dali bi dobio nesto "novo" u cvrstoci ,masnoci snimke Za kvalitet snimka su odgovorni:
1. muzicari
2. prostor
3. snimatelj

To je glavno. Sledece sto je bitno je:
1. preamp
2. mikrofon
3. konvertor

I jos mogu ici:
1. kablovi
2. kompresor, ako mora.

To je SVE. Kompjuter ce zabeleziti digitalni zapis bez ikakvih problema. Nema sta da "dodaje", jer ce zapis biti izvaredan, samo ga treba verno zabeleziti.

HD snimac ima smisla JEDINO ako ima kvalitetne konvertore, a nije skup. Ali ti placas i sve ostalo, tako da ne znam da le se ta egzibicija isplati.

Idi na sigurno. Skupi za dobar lanac od pocetka do kraja i to je to. Bacati pare na nesto sto sutra nece vredeti NISTA, nije pametno. Prvo kupi dobar preamp, pa dobre mikrofone, pa kablove, pa konvertor i na konju si. Svaki kopjuter sa dobrim sekvencerom ce to snimiti za 10. I nema sta da dodaje u snimak, zapis koji dolazi je najbolji moguci, samo ga treba zabeleziti takvog kakav jeste.

Nemoj se loziti i umisljati da ces kupovinom HD, preskociti neki od uredjaja koje sam napisao. Ne gine ti da kupis sve sto sam nabrojao. A kad to budes imao, HD ti uopste ne treba.

Arthur
09-05-2010, 11:34 AM
tako je. I matična ploča od 300e definitivno tehnički nema nikakve veze sa sabiranjem niti kvalitetom snimka. A to što ste se u ozbiljnom studiju proveli kako ste želeli, ima veze sa mnogo faktora. Prvo, tamo je verovatno bio neko od njihoviih tehničara i inženjera, koji znaju da koriste tu opremu. Drugo, da, tamo je bilo puno karika iz gore navedenog lanca koji vi kući nemate (preamp, mikrofoni i sl). I treće, tamo je verovatno bilo prilično poštenije slušanje tj. monitoring nego što ga vi kod kuće imate. Eto, već 3 ozbiljna faktora koji ako se valjano slože i iskoriste, dramatično popravljaju kvalitetu snimka.

marcos
09-05-2010, 12:01 PM
imao sam prilike razgovarati (u stvari slu?ati monolog) jednog vlasnika studija u zg koji mi je obja?navao da mrzi zvuk hard diska!!!!?????

Poanta je da je zvuk toliko subjektivna stvar da svako ima pravo zabrijat kako ga je volja...mislim da industrija ?ivi od mitova o "toplini zvuka" itd... ljudi jednostavno čuju onako kako su si zamislili pa ako netko misli da će na hd rekorderu dobiti bolji zvuk nek mu bude.....vjerovatno će bolje raditi ako radi na spravi koja mu pru?a subjektivno zadovoljstvo. Neki mrze mouse, ekrane i windowse i mislim da je sistem koji nema te elemente za njih puno bolja alternativa. Jo? jedna stvar je po meni dosta bitna. Kompjuter ima hiljade varijanti slaganja sistema, stalnu potrebu za upgradeanjem - jako puno faktora koji su izvan samog procesa snimanja/miksanja. Ponekad imati ograničen sistem znači da će? taj sistem do sr?i naučiti koristiti. I onda nema drugih "ometanja" - koncentriran si samo na proces snimanja/miksanja.

Mislim, to mo?da zvući glupo i besmisleno ali mislim da su ti osobni i subjektivni faktori jako bitni za kvalitetan rad......

Tribal_kg
09-05-2010, 12:07 PM
+ sto je mozda i sama atmosfera/okruzenje u studiju uticala pozitivno na sviranje/pevanje. ;)

U 2010. godini ti razmisljas da li da koristis kompjuter. o.O Nemoj da se zaludjujes takvim besmislicama da ne moze da se radi. Artur ti je lepo napisao sta i kako. Uzmes RuDAW i picis. :D

Uostalom, i ti snimaci koje pominjes su racunari samo sto su to racunari koji imaju svoju funkciju i to je to. I oni imaju svoj softver, memoriju, procesor, plocu..

Pozdrav!

MD
09-05-2010, 12:19 PM

Pa mo?e biti do raznih stvari, pa sve i da je isti recording lanac kao u vasem prostoru... recimo monitoring...

:)

google
09-05-2010, 12:20 PM
imao sam prilike razgovarati (u stvari slušati monolog) jednog vlasnika studija u zg koji mi je objašnavao da mrzi zvuk hard diska!!!!????? Da ne ulazim u egzoticne tripove.

1. Zvuk dobrog mikrofona cuje i gluv i lud.
2. Zvuk dobrog preampa takodje.

3. Zvuk dobrih konvertora, vec ne cuje svako, a i kad cuje, ne mora mu se svideti vrhunski konvertor, rece: nisam ja to tako zamisljao.

4. Zvuk kablova se moze cuti, ali za normalan novac se moze uzeti kvalitet gde je stvar ukusa zvuk koji se jedava cuje, odn. na dobar preamp i mikrofon, svaki solidan kabal ne pravi nikakav problem. Ako je je kratak, besmisleno je o tome uopste i pricati.

5. Zvuk Hard diska cuju Sai Baba i tvoj prducent.

Zato razuman covek kad nesto kupuje, IDE REDOM:
1. dobar preamp, jer ce na njemu i losiji mikrofon raditi solidno, a neki cak odlicno.
2. prvo jedan, a posle jos jedan odlican i 1-2 solidna, a ne preskupa mikrofona. Ja sam pazario tlm 193 i uzecu jos jednog Neumana sa malom membranom, onaj stapic, nije preskupo, moze se preziveti.
3. solidni kablovi.
4. konvertor

Sa tim radis predobro, ako su muzicari pravi, a prostor podnosljiv. Kada steknes sluh koji imaju Mandrak i Sai Baba, onda kupi i snimac, ako nista vise, ono zbog toga sto ce tad biti potpuno bezvredan. :wink:

Ako mislis da ces kupiti neki HD i dobiti zvuk, jbg. zaj.b. si se.

Zvuk dolazi od sviraca, pa od prostora, pa od snimatelja, pa od preampa, pa mikrofona i na kraju konvertora i kablova.

Ne postoji nikakav tajni, magicni uredjaj koji daje suprer zvuk za male pare. Al' kupi to, steta je ne uzeti. Imaces: mastan, analogni zvuk, sirok, dubok, velik RMS i sve sto vole mladi.
Poanta je da je zvuk toliko subjektivna stvar da svako ima pravo zabrijat kako ga je volja....Nije bas toliko subjektivan.
mislim da industrija živi od mitova o "toplini zvuka" itd... Nije mit. Jednostavno ima kvalitetnih uredjaja koji bas lepo rade, a li tkz. "toplina" nesto sto je sasvim sporedno u tom njihovom zvuku, ali ce se svi odmah uhvatiti za to.
vjerovatno će bolje raditi ako radi na spravi koja mu pruža subjektivno zadovoljstvo. Sa tim se slazem. Zato sam i rekao, nek' o'ma uzme to. I dozivece produkcijski orgazam. Jedini problem, sta raditi sa tim cudom, kad orgazam prodje?

marcos
09-05-2010, 01:08 PM
5. Zvuk Hard diska cuju Sai Baba i tvoj prducent.

ovaj, da ne misli? da se ja sla?em sa Sai Babom:rotfl::rotfl: to sam dao kao primjer totalnog tripa:banghead::shock:

ma htio sam reć da su ljudi skloni mistifikaciji...naravno da je po svim logičnim, zdravorazumskim, ubjektivnim kriterijima kompjuter prvi i najbolji izbor.

Ali ako ti pojam kompjutera ide ja jetra onda će? bolje raditi na snimaču. Samo to.

A ?ta se tiće mitova...mislim da postoji jedna kvalitativna granica iznad koje najvi?e djeluje na? osobni dojam i stav. Da nije tako ljudi se nebi prepucavali oko konvertera, kablova, lampi....u nedogled.

A bilo bi dosadno da nije tako.:rolleyes:

google
09-05-2010, 01:47 PM
naravno da je po svim logičnim, zdravorazumskim, ubjektivnim kriterijima kompjuter prvi i najbolji izbor.Koji uopste ne utice na zvuk. Treba uzeti nesto sto pravi dobar sound koji ce kompjuter snimiti, HD i kompjuter je najpozeljnije da ne rade nista, samo zabeleze sto do njih dodje. Dobar zvuk dodje da ne ponavljam po peti put..

Da nije tako ljudi se nebi prepucavali oko konvertera, kablova, lampi....u nedogled. Obicno se prepucavaju oni koji to nikad nisu culi ili videli, a puni su tripova.

Ko jednom cuje sta se tu desava, gubi volju za prepucavanjem, a dobija volju za konkretnim radom. Sa solidnom hi- end opremom se radi bogovski.

marcos
09-05-2010, 04:37 PM
Koji uopste ne utice na zvuk. .

nisam uopće spominjao zvuk. Potpuno se sla?em sa tobom. Ja govorim samo o radnom okru?enju i o tome da je kompjuter najfleskibilnija i najefikasnija opcija koja mo?da nekome ne pa?e iz nekih subjektivnih razloga.

Ponavljam, potpuno se sla?em sa tobom ?ta se tiče zvuka.

google
09-05-2010, 05:14 PM
Slazem se. Jedino onaj ko ima love nabacanje moze da povladjuje svojoj sujeti. I ja sam sujetan, ali sam se dobro raspitao pre nego sto sam se odlucio da nesto uzmem. Mikrofon koji sam kupio uopste nije onakav kakvog bi hteo, ali radi mnog bolje nego sto sam ocekivao.

Pre sam mislio da neki ofarban zvuk dolazi od opreme koja ima "karakter" i "toplinu".

Sada mi se cini da sto je oprema kvalitetnija, to je transparentnija i manje ofarbana, ali zato svi detalji izlaze brutalno i to je ono sto nam lici na farbu. Uz to sa takvim snimkom mozes raditi sta hoces umiksu, skoro ga je memoguce upropastiti.

Sto se tice topline, ona definitivno dolazi od sviraca i pevaca. Mozes snimiti vise puta istu deonicu na istoj opremi, jedna ce zvucati lepo, toplo i prijatno, a druge ce zvucati "digitalno". A u pitanju je obicno izvodjenje za koje nisam jos skontao zasto nekad zvuci, a nekad ne. Al' da ne sirimo pricu...

Uglavnom, nista od toga sto sam naveo provereno ne dolazi od hd, ali neka istrazuje, ne treba uskracivati radost otkrica...:D

Arthur
09-05-2010, 10:14 PM
samo bih na ovo pisanije dodao još i to da meni kompjuter iz meseca u mesec menja metod rada na bolje, i konstantno dolazim do nekih novih, lakših i bržih načina da nešto uradim, sa manje muke i gubitka koncentracije. Tako sam npr ovaj vikend skontao konačno neverovatne prednost Cubase 5-ovog VariAudia, i lakoće i intuitivnosti rada sa njim. Sad mi je mnogo lakše da kod upitnih interpretacija dođem do odgovora da li je to upotrebljivo, i da proverim šta se još i kako može izvući iz tog izvođača. Tako da nemam problem sa tim da određenu količinu vremena provedem razmišljajući o kompjuterima, programima i ostalim temama nevezanim za samu muziku, dokle god to realno unapređuje moje rezultate. Ja ipak držim profesionalni studio, gde se radi i plaća na sat, i što mi je lakše i brže da dođem dobrog rešenja za neki problem, to su klijenti srećniji.

google
10-05-2010, 08:43 AM
Tako sam npr ovaj vikend skontao konačno neverovatne prednost Cubase 5-ovog VariAudia, i lakoće i intuitivnosti rada sa njim. Mozes li napisati o cemu se radi?

Arthur
10-05-2010, 09:20 AM
Njegov "melodyne". Dvoklik preko audio clip-a da se dobije standardni editor, i tamo brdo nekih opcija - audiowarp, variaudio i slično. Prilično dostupno i intuitivno editovanje trajanja, oblika i pitch-a audio zapisa. Posebno pogodno kod "upitnih" vokalnih snimaka ;)

google
10-05-2010, 09:26 AM
Nisam radio sa tim. To se bas tako zove? Ide uz C5 ili se posebno instalira? Znam da ima onaj pic sift, to je nesto drugo?

Arthur
10-05-2010, 09:43 AM
ide uz njega, i posebna je alatka u edit prozoru

jovica72
12-07-2010, 01:02 PM
prijatelju,nikako nemozes da usporedis neku zvucnu kartu od 200-300 eura sa MULTITRACK RECORDER ......ti recorderi daju daleko masniji zvuk od te jeftine karte........u svakom slucaju je bolje da uzmes recimo neki AKAI DPS16 sto kosta 300 eura polovan od neke supljive karte za te pare....prednost u konvertore u latencii itd itd....