View Full Version : Povezivanje klavijature sa miksetom
tukoje
05-05-2010, 10:04 PM
Pretpostavljam da vam ova tema zvuči :rotfl:, ali se nadam da imate dobre volje da pročitate.
Klavu ?tekam u stereo kanal. Da bi dobio dovoljno glasan zvuk moram da odvrnem gain a i zvuk je dosta lo?iji nego kroz slu?alice. Izlaz na instrumentu je nebalansiran (nesrećni Korg TR). Pročitao sam da je na balansiranom amplituda veća. Da li bi onda pomoglo da provučem kroz neku DI kutiju pa preko dva XLR-a na miksetu? Navodno se tako dobija ne?to kvalitetniji zvuk - znam da TR zvuči kao ispod kante, ali da li bi tako dobio primetno pobolj?anje? Na netu nisam prona?ao ne?to posebno u vezi klavijature konkretno.
Zanima me jo? i da li moram gledati na impedancu (nebalansirani imaju visoku?) i kako mogu saznati kakva je na mikseti.
Ako ima jo? ne?to ?to treba uzeti u obzir molim vas navedite.
darkstar
06-05-2010, 02:07 AM
Bacih ti private .
alfom
06-05-2010, 05:33 PM
Pretpostavljam da vam ova tema zvuči :rotfl:, ali se nadam da imate dobre volje da pročitate.
Klavu štekam u stereo kanal. Da bi dobio dovoljno glasan zvuk moram da odvrnem gain a i zvuk je dosta lošiji nego kroz slušalice. Izlaz na instrumentu je nebalansiran (nesrećni Korg TR). Pročitao sam da je na balansiranom amplituda veća. Da li bi onda pomoglo da provučem kroz neku DI kutiju pa preko dva XLR-a na miksetu? Navodno se tako dobija nešto kvalitetniji zvuk - znam da TR zvuči kao ispod kante, ali da li bi tako dobio primetno poboljšanje? Na netu nisam pronašao nešto posebno u vezi klavijature konkretno.
Zanima me još i da li moram gledati na impedancu (nebalansirani imaju visoku?) i kako mogu saznati kakva je na mikseti.
Ako ima još nešto što treba uzeti u obzir molim vas navedite.
:confused: Kod mene radi perfektno !!! I na mixeti za live svirku i na mikseti od 'studija', odakle izlazi perfektan i čist ton nazad u karticu.
Doduše, ja četiri kom. harda uvodim u malu Behringerovu mikseticu (live svirka) odakle vučem dva obična nebalansirana kabla : (za svaki od stereo/mono izlaza po jedan) u dva kanala na mikseti, gdje su ubodeni u obične nebalansirane ulaze.
Šta god pisalo negdje da pisalo, nemam problema. Zato ne znam što je TR u svojoj klasi "nesretan"?
Behringer je ona malena neaktivna miksetica (zaboravih joj naziv) sa dva puta dva ulaza, ko fol mic ulazom, dva izlaza i tape in/out činč ulazima.
tukoje
06-05-2010, 10:11 PM
Napisao sam nesrećan jer su ga ba? napljuvali na forumima zbog lo?ih semplova pre svega. Zanima me da li gain poveća?, bilo na kanalima manje miksete ili na glavnoj, ili ostavi? neutralno?
alfom
07-05-2010, 04:19 PM
Napisao sam nesrećan jer su ga ba? napljuvali na forumima zbog lo?ih semplova pre svega. Zanima me da li gain poveća?, bilo na kanalima manje miksete ili na glavnoj, ili ostavi? neutralno?
Ma neutralno. Ne podi?em ni?ta, nego malu mikseticu koristim jer bih trebao zauzeti 4 kanala na mikseti i imati kamaru kablova. Ovako mi je lak?e jer mi je sve pri ruci. Plus tape ulaz koristim kod sebe za DVD player, za repro muzike na pauzama :).
Kada TR postavim kući kao midi kontroler - opet isto. Koristim njegov USB midi za midi output iz zvučne (sistema) 1212m, a normalni midi kao midi input u zvučnu. Plus, ako mi sjeda njegova boja, na najnormalnijoj jačini snimim trak. Sve je odlično ?to se tiče jačina. Nema nikakvih problema. A iz njega do miksete kući vozim naj?ugaviji reklamni kablić koji sam dobio pri kupovini acc. gitare.
Eto. :grin:
Usput : pojma nemam da li USB midi veza istovremeno mo?e biti input i output. Sad ću probati :grin:.
I jo? ne?to : jo? nisam uspio nabaviti 2 x 32 MB memoriju za njega i nemam niti jedan sample :(. Ko mo?e pomoći, neka se javi. Neću mu ni?ta.:)
edit : usb midi jeste dvosmjeran :D
tukoje
07-05-2010, 06:03 PM
Pretpostavljam da radiš sam svoje zvukove. Kako namestiš na EQ-u kod master efekta - jel' podigneš malo kao što je i na fabričkim presetima ili sve na nulu uz eventualne male korekcuije?
Memoriju sam dobio uz njega - Kingston, tako da ne treba neka posebna. Verovatno je teško naći 32 MB, pa je to problem. A semplovi - sempliraš neki soft synt :D
alfom
07-05-2010, 06:11 PM
Pretpostavljam da radi? sam svoje zvukove. Kako namesti? na EQ-u kod master efekta - jel' podigne? malo kao ?to je i na fabričkim presetima ili sve na nulu uz eventualne male korekcuije?
Memoriju sam dobio uz njega - Kingston, tako da ne treba neka posebna. Verovatno je te?ko naći 32 MB, pa je to problem. A semplovi - semplira? neki soft synt :D
Ja nisam dobio uz njega. Obećali su mi u Artistu BL da će mi nabaviti. Ali, eto, jo? ni?ta. :cry:
Ne treba ni?ta riktati ni dizati na instrumentu. Sve se radi kasnije.
alfom
07-05-2010, 06:19 PM
Ili mo?da nisam skontao pitanja : odnose li se na studio ili live svirku?
Ako nema memorije, ne mogu se učitavati samplovi. Fabričke nisam dirao. Sve ?to mijenjam čuvam na 2 GB kartici koja kod njega radi perfektno.
Javim se kasnije. PoZzzz.
tukoje
08-05-2010, 11:49 AM
Dobro, toliko znam da se ne mogu učitati semplovi bez memorije :grin:
Uzgred da pitam, koje programe koristite za loop semplova? Recimo kod nekih je slučaj da klavijatura uopšte ne može da prepozna tačke za loop definisane u programu, dok kod drugih može, ali se dešava da secka kada prebacim u synt, pa svejedno moram ponovo da nameštam na klavi, što mi se baš i ne radi.
alfom
08-05-2010, 12:09 PM
Nemam ja vremena za to :).
Znam da neki koriste Soni Acid Pro (sad već ima i-ta verzija). Samo ja ne radim sa tim stvarkama, pa će se vjerovatno javiti neko ko to zna. A za pretpostaviti je da postoji i neki bolji soft.
Osim toga, postoji mnoštvo VST instrumenata koji imaju sample editor (mislim da ga ima Halion, Battery, Sample Tank, a i neki drugi). Ako se sjećam, isto to mogu uraditi i CDExtract, Extreme sample Converter i sl.
Ipak, bolje je da sačekaš da se javi neki od poznavalaca ovoga.
Postoji i Korg Triton Edit Pro, ali ne znam da li on samo slaže bankove ili može raditi edite, konverzije i sl.
Ganjam ga već više od mjesec dana i nisam još uspio da ga kupim.
tukoje
08-05-2010, 06:25 PM
(sad već ima i-ta verzija)Vidi se ko je zavr?io prirodne nauke :D
Hvala na predlozima. Koristio sam Extreme Sample Converter, ali morao sam jo? ne?to dodatno raditi, zaboravih već ?ta tačno. Pitanje ja samo da li postoji neki program čiji će loop TR prihvatiti a da nema onog iritirajućeg seckanja kad se prebaci (, pa ajde sve ponovo).
I ja tra?im već du?e vreme Tr EditPro, ali nigde da ga nađem. Bilo bi toliko lak?e i br?e nego ?kljocati dugmićima. Imam samo besplatni LeLibby za sortiranje.
tukoje
21-05-2010, 10:52 PM
Imam jo? jedno pitanje. Da li i ?ta koristite kao monitoring u manjim zatvorenim prostorima? Ili se jednostavno u?tekate pored zvučne kutije? Razmi?ljao sam da preko nekog monitor kontrolera ili male miksete pove?em slu?alice, recimo one sa jednim zvučnikom. Rekli su mi da bi monitori bili previ?e za manje prostore.
alfom
22-05-2010, 07:44 AM
Sad, šta je manji prostor?
Pošto mi bubnjar lupa elektronca, onda obično kraj njega postavim jednu manju kutiju koja ide sa monitorskog pojačala (jer su binovi ispred orkestra).
U velikim prostorima, naravno, ide kompletan monitoring.
A to što ti je neko rekao onako, ili ja ovako : ti probaj svakako, pa kako ti najbolje odgovara tako ostavi i navikni se na to rješenje.
tukoje
22-05-2010, 12:54 PM
Pod manjim prostorom sam mislio na lokal recimo neki kafić. Ono za monitore mi je rekao gazda studija čiju opremu koristimo za svirku, pa moram da ga slu?am :D
alfom
22-05-2010, 02:00 PM
Pod manjim prostorom sam mislio na lokal recimo neki kafić.
Pa zar se i u kafićima svira?
Za koju nadoknadu? Za glavicu kupusa po svirci? :D
Ovo ti je već davno izi?lo iz ovog threada. Trebalo je biti u 'razno - vezano za muziku'.
tukoje
22-05-2010, 05:58 PM
Ma svirali drugu za svadbu u rok fazonu. Inče, muzikom se bavimo iz hobija, ne jurimo po kafanama (u smislu tezgarenja :grin:). A u kafićima često budu svirke. Ne znam koliko bendovi naplaćuju.
?to se tiče threada, nisam hteo da otvaram novi samo zbog ovoga. S druge strane, dok je foruma, biće i offtopica - ljudi smo :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.