Log in

View Full Version : Stereo Mix??

sira
04-05-2010, 01:47 PM
Zanima me stereo slika kod miksanja benda, kako sam početnik, i kad pročitam uputstva za početnike obično piše

-kasa mora bit u centru
-bass gitara mora bit u centru
-OH se ne trebaju razvlačit preko 4 i 8 sati
-prelazi neka ne budu preko 3 i 9 sati
-doboš mora bit u centru ili bar blizu
-vokal mora bit u centru

i kad tak smiksam, dobijem "usku" snimku, i na phase scope-u vidiš kako je uska, a kad nekim phase scopeom pogledaš studijske snimke one su poprilično "široke", sad je li to zbog toga šta se osnovne stvari koje sam nabrojao ipak šire više od onih osnovnih upustava ili se naveliko koriste stereo expanderi.

Ako se koriste expanderi, je li ih koristite samo na npr bubnju ili ih stavljate na cijeli mix?

google
04-05-2010, 02:44 PM
Mozes uplodovati deo tog miksa?

Ne bi trebalo da zvuci usko. Dovoljan je jedan bezvezni stereo fajl i sve ostalo mono da zvuci. Ja sam misljenja da je ne treba vise od jednog stereo fajla u mksu, negde ne treba ni taj jedan.

Verovatno je problem u necen drugom, dovoljno je 30 sek. tog miksa da se cuje sta tu ne valja.

Bockie
04-05-2010, 02:50 PM
Sira,

Da postoji odgovor na tvoja pitanja, ne bi ni postojao ovaj forum ni produkcija ni nista, vec bi imali abakus (ili racunar) za to.

Prvo pravilo je da pravila nema!

Ostale "zakonitosti" ili lepse receno - ideje ces najlakse spoznati besomucnim preslusavanjem i analizom svoje omiljene muzike koju inace slusas, pa tako vidi sta su oni radili...

Sve sto si pitao je vec opisano gigabajtima texta , pa malo procackaj po arhivi i slicno.

Poz'

HeatMan
04-05-2010, 02:53 PM
mozesh ti da mixash sve u centru pa da opet dobijesh shirok zvuk.. to je cela nauka miksa.. :)

poz

edit: sa druge strane mozesh sve mixati i 100% levo-desno pa da na scope-u deluje jako usko.

alfom
04-05-2010, 03:40 PM
mozesh ti da mixash sve u centru pa da opet dobijesh shirok zvuk.. to je cela nauka miksa.. :)

poz

edit: sa druge strane mozesh sve mixati i 100% levo-desno pa da na scope-u deluje jako usko.
Paniraš da bi raščistio situaciju oko (ne)preklapanja, čistoće i čujnosti pojedinih trakova.
Ako ti je lakše, na kraju možeš sve raširiti (suziti) kojekakvim hibridnim stereo procesorima.
A ondak dolaze do izražaja stara pitanja : šta snimiti u stereu, šta u monu, kako panirati, i na kraju : mono kompatibilnost ; pa se, po ko zna koji put ovdje na RuFor, zavrtimo u krug. :)

google
04-05-2010, 03:47 PM
Retko koji stereo sistem ima identican levi i desni kanal, tako da zvuci sire nego sto jeste sta god da pustis. Ako je suvise siroko, zvucace lose. Treba 2-3 jaka kanala staviti u centar i par kanala okolo i to je dosta. To mora biti mono kompatibilno.

sira
04-05-2010, 06:58 PM
Ma čačkao sam ja poprilično po forumu i slu?ao i omiljenu i neomiljenu glazbu (posao mi je da slu?am i pu?tam glazbu na radiu :rotfl:)

Zanimalo me najvi?e razlika između onog ?ta se čuje i onog ?ta se vidi na scopeu.
I naravno primjeri i opisi kako iskusniji ljudi to rade.

google
04-05-2010, 07:22 PM
sira,

miksali smo na drugom forumu pesmu od Deep Purple, cuveni hit, Bubanj je na 3 stereo kanala. Zvuci odlicno.

Noga> levo i desno
Dobos i prelazi> levo i desno
Kontra> levo i desno. Verovatno je snimano sa dva mikrofona.

Ja sam izbacio jedan kanal od noge i jedan od kotre i opet je zvucalo odlicno, iako je snimak ocajan, gori nego demo snimak.

A ceo hit je na 13 kanala, od kojih su tri suvisna. Mozes naci na netu, pa se uveri. Jedan stereo kanal i dva mono ili 3 strereo kanala. Super zvuk siroko, ne treba bolje.

Arthur
04-05-2010, 11:25 PM
ne vidim zašto bi nešto u 2010 "moralo" biti mono kompatibilno? Ja gitare (riff) panujem dead levo i desno, overheade dosta široko (70 pa sve do 100%). Bas bubanj, doboš i bass gitaru volim ostaviti u centru, ali se sa vokalima dosta igram, i volim da pravim asimetrične kombinacije, u zavisnosti šta se u pesmi dešava po stranicama.
Enivej, još jedna pojava vezana za scope, je da kad se pesma krvavo izlimituje, ume da deluje i da na scopeu izgleda šire. Tako da vidi koliko se ti blizu tom loundessu nalaziš.

I da, stvarno, batali "pravila" u mixanju. Mixaj kako se tebi čini da je lepo. Ako ti bubanj zvuči sitno, raširi ga. Ako ti bubanj deluje kao nepovezana celina, skupi ga u panoramama, svaki prokleti put kad okačiš mikrofone na bubanj dobiješ drugačiju stereo sliku i separaciju, tako da je krajnje idiotski ovo generalizovati

sira
04-05-2010, 11:35 PM
thnx, to me zanimalo, kako ko "razbacuje" okolo kanale

marcos
05-05-2010, 11:13 AM
ne vidim za?to bi ne?to u 2010 "moralo" biti mono kompatibilno? Ja gitare (riff) panujem dead levo i desno, overheade dosta ?iroko (70 pa sve do 100%). Bas bubanj, dobo? i bass gitaru volim ostaviti u centru, ali se sa vokalima dosta igram, i volim da pravim asimetrične kombinacije, u zavisnosti ?ta se u pesmi de?ava po stranicama.
Enivej, jo? jedna pojava vezana za scope, je da kad se pesma krvavo izlimituje, ume da deluje i da na scopeu izgleda ?ire. Tako da vidi koliko se ti blizu tom loundessu nalazi?.

I da, stvarno, batali "pravila" u mixanju. Mixaj kako se tebi čini da je lepo. Ako ti bubanj zvuči sitno, ra?iri ga. Ako ti bubanj deluje kao nepovezana celina, skupi ga u panoramama, svaki prokleti put kad okači? mikrofone na bubanj dobije? drugačiju stereo sliku i separaciju, tako da je krajnje idiotski ovo generalizovati

a gle, ovo sa "mono kompatibilnosti" nije ba? bez vraga...nije da to treba biti ne?to ?ta te opterečuje, ali ako ti gitare npr. "nestaju" u mono varijanti, ima ?anse ta ti se snimka problematično pona?a u nekim prostorima, na tv-u ili na radiju. Barem pripaziti na to. Jo? ne?to. Ima jedna dobra fora kod miksanja bubnja..stavi? mono output i proba? micati lijevo desno elemente, lagano ekvalizirati itd...kada ti bubanj pro?ljaka na taj način (tako da se sve čuje kako treba, da nema fejzanja na činelama, da je fus dobre glasnoće, da svi elementi imaju svoj bas...) onda vrati? u stereo. Ponekad malo čudno ispadne raspodjeljen bubanj ali ?ta se tiče sounda, meni je to znalo ispast ba? dobro. Naravno fora nije moja :)

LAMPASH
05-05-2010, 01:49 PM
Kad mixas bubanj,elemente rasporedjujes tako da budu tamo kao da gledas u bubnjara,a ne obrnuto.To negde procitah...

alfom
05-05-2010, 02:46 PM
Yes.
Ali kad ima? i tucet udaraljki, zveca, itd. onda kako ti sjeda dok slu?a? i kako najbolje ne poklapa ne?to drugo.

shigumicu
05-05-2010, 04:07 PM
Kad mixas bubanj,elemente rasporedjujes tako da budu tamo kao da gledas u bubnjara,a ne obrnuto.To negde procitah...

Moze i obrnuto ako hoces da imas utisak da sviras bubnjeve na koncertu i da je masa ispred tebe :D.

alfom
05-05-2010, 04:51 PM
Moze i obrnuto ako hoces da imas utisak da sviras bubnjeve na koncertu i da je masa ispred tebe :D.
Ne vrijeđaj muzičare - svirače!
Bubnjevi se ne sviraju nego lupaju :D:D:D

Arthur
05-05-2010, 10:01 PM
u bg su većina radio stanica full stereo, gde god krenem kolima, a od skora i TV. Doduše, umeo sam da radim i posebne mixeve za mono, mada u zadnje vreme ne. Dosta muzike koju sam mixao se vrti po radijima ovde, niko mi se nije žalio, nit sam ja primetio da mi nešto smeta. Ipak ti je ciljna grupa 90% na mp3 plajerima i pc speakerima, koji su uvek stereo.

marcos
05-05-2010, 10:11 PM
u bg su većina radio stanica full stereo, gde god krenem kolima, a od skora i TV. Dodu?e, umeo sam da radim i posebne mixeve za mono, mada u zadnje vreme ne. Dosta muzike koju sam mixao se vrti po radijima ovde, niko mi se nije ?alio, nit sam ja primetio da mi ne?to smeta. Ipak ti je ciljna grupa 90% na mp3 plajerima i pc speakerima, koji su uvek stereo.

ma naravno da je tako, ali nemoj mi reć da bar ne provjeri? da stvar barem pristojno funkcionira mono....

Arthur
05-05-2010, 11:08 PM
zaista sve ređe. I kad ne funcioniše, ne tangiram se.

HeatMan
06-05-2010, 01:17 AM
e vish.. ja odlepim

radio neki miks.. sad bi trebalo da se pojavi spot za to.. i imam frku jer sam klavir koji je inache osnova cele stvari i jedino shto se deshava u njoj dobio tako shiroko.. ako ga suzim zvuchi ruzno jednostavno... a stvar ce ici i na mono i na stereo televizije

ako ga smiksam u monou bice ruzno kad se uporedi sa nechim drugim shto je stereo na nekoj televiziji koja shalje stereo signal...

ako ga smiksam u stereu. onda se u monou nece chuti nishta

ako ga smiksam kao mono compatible, bice ruzan klavir..

i tako u krug.. na kraju sam ostavio stari stereo mix (gde nisam ni znao da stvar ide na tv) i boli me dupe.. to je i klijent rekao "shta te boli dupe?"

da znash bash.. tvoja stvar :)

google
06-05-2010, 07:25 AM
Imas dve mogucnosti:

1. paniraj ga vise na levo ili desno, dokle god ne izadje kako treba, to je najjednostavnije. Npr. ako je sasvim levo ili desno, ne moze biti nekompatibilan. Teraj ga na stranu dok ne zazvuci podnosljivo.
2. uzmi drugi sepl.

Stvarno ne znam sta bi mogao drugo uraditi.

LAMPASH
06-05-2010, 03:18 PM
e vish.. ja odlepim

radio neki miks.. sad bi trebalo da se pojavi spot za to.. i imam frku jer sam klavir koji je inache osnova cele stvari i jedino shto se deshava u njoj dobio tako shiroko.. ako ga suzim zvuchi ruzno jednostavno... a stvar ce ici i na mono i na stereo televizije

ako ga smiksam u monou bice ruzno kad se uporedi sa nechim drugim shto je stereo na nekoj televiziji koja shalje stereo signal...

ako ga smiksam u stereu. onda se u monou nece chuti nishta

ako ga smiksam kao mono compatible, bice ruzan klavir..

i tako u krug.. na kraju sam ostavio stari stereo mix (gde nisam ni znao da stvar ide na tv) i boli me dupe.. to je i klijent rekao "shta te boli dupe?"

da znash bash.. tvoja stvar :)
Ma sta te boli dupe!:D

psionic
07-05-2010, 08:33 PM
Cekajte ljuuuudi... :)
Ozbiljno, da bi nesto "nestalo" u mono varijanti treba da bas ima zestoke probleme sa fazama - npr u levom kanalu je jedna slika a u drugom ta ista slika ali invertovana - koja je sansa da se to desi ? Prvo nikad nema identicnog sadrzaja na levom i na desnom kanalu, a pri tome, sve jos i da jeste isti sadrzaj treba i da bude i protiv-fazi sa svojom slikom u drugom kanalu ... Desava se da se nesto i filteruje u nekim slucajevima... Ali ko slusa mono to je ko da gleda film u boji na crno-belom TVu :D

Drugo - pitanje je KAKAV mono pustaju na tim drljavim preostalim mono stanicama... Da li sumiraju oba kanala ili samo uzmu levi kanal i proglase ga mono kanalom... Ima i toga! Pa onda ping pong delay zvuci samo... pong :) Nekada se prave specijalne "radio edit" verzije - namenjene samo za radio, ali mislim da mozemo slobodno da se opustimo i radimo lepe i siroke (u razumnoj meri) mikseve, bez bojazni da ce lose izaci na TVu...

Trece, vezano za temu - oldest trick in a book: Snimi 2 identicna ziva snimka, jedan baci levo, drugi desno (vokal, gitara...) i dobices prilicno impozantnu stereo sliku! (Muzicar ne moze nikad da ponovi 100% isto, a upravo te razlike dace bogatu stereo sliku) Dalje, mozes simulirati prolaz zvuka kroz prostor - ako imas samo jedan kanal - jedan kanal gitare npr suv, a drugi - kopiran - malo oboris visoke, dodas malo reverba i malo pomeris u odnosu na prvi (delay od par ms). Ako stavis rev na prvi, onda na drugi dodaj malo vise...

google
07-05-2010, 08:41 PM
Prvo nikad nema identicnog sadrzaja na levom i na desnom kanalu, a pri tome, sve jos i da jeste isti sadrzaj treba i da bude i protiv-fazi sa svojom slikom u drugom kanalu ... Kontra faza je kao zmijski otrov, u malim dozama je lekovit, a u velikim pogubno.

Ako npr. stavis Na levi kanal neki istrument, a na desni isto to i okrenes fazu, i vrlo malo pojacas, dobices sirinu, a kad slusas u mono, izgubice se vrlo malo na glasnoci, nista vise.

Dakle, moze se staviti malo glasniji kanal skroz levo, kontra fazu na desni (zali vrlo tih), u mono ce taj glasan fajl zvucati tise. Dakle, sve je ok.

alfom
07-05-2010, 09:58 PM
Ako npr. stavis Na levi kanal neki istrument, a na desni isto to i okrenes fazu, i vrlo malo pojacas, dobices sirinu, a kad slusas u mono, izgubice se vrlo malo na glasnoci, nista vise.
Dakle, moze se staviti malo glasniji kanal skroz levo, kontra fazu na desni (zali vrlo tih), u mono ce taj glasan fajl zvucati tise. Dakle, sve je ok.
No, no, no !

google
07-05-2010, 10:40 PM
Sto no no?:confused:

Reinhardt
07-05-2010, 11:20 PM
?to se tiče panorame, postoje neka pravila koja po?tujem,
al opet ih s vemena na vrijeme prekr?im.

npr. bas git. u novom projektu (4 člani rock band, ala RHCP);

gitara L,
bas gitara R (hi pass @ cca. 200Hz),
ista bas gitara C (low pass @ cca. 1kHz)

tek kad ulaze u refrene, onda otvaram gitare na R, da se dobije puni
stereo punch

psionic
08-05-2010, 02:03 AM
Neces dobiti sirinu... Dobices tisinu :) Ako su slike identicne - samo ces od jedne oduzeti drugu za onoliko koliko su "iste" - tacnije ostace samo razlika te dve...

A to o cemu pricas nije u invertovana faza nego mozda si mislio da malo pomeris fazno levi u odnosu na desni snimak ... ? Nikako toliko da postane suprotna verzija prvog (kao slika u ogledalu)

MD
08-05-2010, 02:43 AM
Ista traka će zvučati stereo, ako se kopira na drugi kanal, pomakne se malo u vremenu, malo se pomakne pitch ili nešto drugo što će napraviti razliku u trakama. Ako je jedna mono traka, moze stereo delay, ping pong i slično... recimo lead gitara koja je mono na stereo delayu zvuči prostornije......

:)

alfom
08-05-2010, 07:17 AM
Neces dobiti sirinu... Dobices tisinu :) Ako su slike identicne - samo ces od jedne oduzeti drugu za onoliko koliko su "iste" - tacnije ostace samo razlika te dve...

Eto zašto NO!
Dakle, ništa bez očiglednog experimenta.
trak 1/ original, paniran Rmax (kako si rekao).
trak 2/ obrnuta faza originala, panirana Lmax (kako si rekao).
trak 3/ rezultat : ono što je napisao psionic, a ja napisao 'no'.

Inače, da original i obrnutu fazu ostaviš na svom mjestu, rezultat bi bio potpuna tišina.

google
08-05-2010, 07:42 AM
Neces dobiti sirinu... Dobices tisinu :) Ako su slike identicne - samo ces od jedne oduzeti drugu za onoliko koliko su "iste" - tacnije ostace samo razlika te dve...Naravno.

google
08-05-2010, 07:47 AM
Neces dobiti sirinu... Dobices tisinu :) Ako su slike identicne - samo ces od jedne oduzeti drugu za onoliko koliko su "iste" - tacnije ostace samo razlika te dve...Sirina se dobija na stereo. Mono ne moze zvucati siroko, kad svira iz jednog zvucnika.

Potrebno je da kontrafazni kanal bude mnogo tisi, kada se prebaci u mono da bude onoliko tisi kolio je potrebno da bude da bi slika zvucala logicno.

Neces dobiti sirinu... Dobices tisinu :) Ako su slike identicne - samo ces odA to o cemu pricas nije u invertovana faza nego mozda si mislio da malo pomeris fazno levi u odnosu na desni snimak ... ? Ovo ne valja, jer ce se tada u moonoo malo zamutiti slika. Bas je poenta da budu identicni, ali nejednake glasnoce, da jedan bude mnogo glasniji. Kada se ponisti, zvucae vrlo malo tise, posto su levi i desni kanal razlicite glasnoce.

Prakticno imas kanal skroz levo, a desno je vrlotiha kontra faza koja daje utisak sirine (na stereo slusanju), a u mono se nista znacajno nece izgubiti, jer je taj suprotni kanal veoma tih.

Eto zašto NO!
Dakle, ništa bez očiglednog experimenta.
trak 1/ original, paniran Rmax (kako si rekao).
trak 2/ obrnuta faza originala, panirana Lmax (kako si rekao).
trak 3/ rezultat : ono što je napisao psionic, a ja napisao 'no'..Pod uslovom da su trake ISTE glasnoce. Ako je jedna vrlo tiha, gubitak je neprimetan u mno, a sirina u stereo je primetna. Kontas li? Kanal je skroz levo, a TIHA kontra faza skroz desno. To zvuci siroko u stereo slusanju, a u mono slusanju je gubitan minimalan, cak pozeljan. kontas?
Ista traka će zvučati stereo, ako se kopira na drugi kanal, pomakne se malo u vremenu, malo se pomakne pitch ili nešto drugo što će napraviti razliku u trakama.Ali ce u mono slusanju da zvuci lose.

alfom
08-05-2010, 08:14 AM
Pod uslovom da su trake ISTE glasnoce. Ako je jedna vrlo tiha, gubitak je neprimetan u mono, a sirina u stereo je primetna. Kontas li? Kanal je skroz levo, a TIHA kontra faza skroz desno. To zvuci siroko u stereo slusanju, a u mono slusanju je gubitan minimalan, cak pozeljan. kontas?

Kontam. Ali ne kontam što bih to tako radio.
Postoji krasan plugin koji se zove MStereoProcessor iz kompleta Melda - MMasteringBundle.
Postaviš ga na mix trak samo kao kontrolu. Ne diraš podešenja (jer je kontrola). Sa desne strane imaš dugmiće : stereo, mono, i stereo elements. Dakle, kontrolno preslušaš stereo mix. Uključiš mono i slušaš isti mix u mono rezultatu. Ako aktiviraš steteo elements, moći ćeš čuti samo stereo trakove. Usput, vidiš i grafičku real time sliku.
Na osnovu toga se poravnaš kako bi sve zvučalo O.K.
Najjednostavnije što može biti, jer će ti ova kontrola kazati gdje da paniraš elemente mix-a koji prave probleme. :)
Toplo preporučujem ovu tehniku.
Samo ga nemojte zaboraviti deaktivirati kada sve uštimate i počnete izvoz mix-a.
Osim, ako želite procesirati stereo sliku, jer je alat za to i namjenjen. Ima nešto osnovnih preseta ili ćete uraditi svoje user.

google
08-05-2010, 08:18 AM
Kontam. Ali ne kontam što bih to tako radio. Onda to nemoj raditi.

Arthur
08-05-2010, 10:25 AM
ko što rekoh, jebao vas mono.

a drugo, imate u cubendu lepo u control roomu opciju da klikćete mono-stereo, kao na većim mixetama.

psionic
08-05-2010, 01:09 PM
Pod uslovom da su trake ISTE glasnoce. Ako je jedna vrlo tiha, gubitak je neprimetan u mno, a sirina u stereo je primetna. Kontas li? Kanal je skroz levo, a TIHA kontra faza skroz desno. To zvuci siroko u stereo slusanju, a u mono slusanju je gubitan minimalan, cak pozeljan. kontas?

Slazem se da je gubitak mali ako je jedna traka dosta tisa od druge. I slazem se da sto je vise pojacavas sve vise gubis glasnocu kad saberes u mono - Ali ajde mi objasni onda kako da se takav sirok zvuk nadje negde u sredini ? Cuce se uvek sa leve ili sa desne strane - ako je levi kanal dosta tisi od desnog npr. ? Osim toga ovakvi zvuci zvuce neprirodno i iscaseno u miksu... O tome sam procitao u skoro svakom artiklu koji se bavi miksovanjem a i cuo sam i sam dosta puta (bugarska produkcija, vec sam ovde pisao o tome) Momci su napravili pesmu, invertovali desni kanal, u mono slusanju - pesme nema nigde, u stereu - zvuci kao da izlazi iza zvucnika a ne ispred :S

Sirina se dobija na stereo. Mono ne moze zvucati siroko, kad svira iz jednog zvucnika.

Ajde... Nisam znao :D
Naravno, pricamo o stereo slici vs gubicima na mono slusanju...

Mislim da je to sto radis pogresan metod, ali ko sam ja da ti kazem kako ces raditi... Ako tebi to sljaka ok, onda u redu... Mozda na kraju ipak ispadne dobro, treba se cuti neka gotova stvar...

google
08-05-2010, 01:16 PM
Pojacaj oba do kraja i dobices cistu nulu! To zna svako.
Smanjivanjem jednog kanala stvaras nekakvu razliku u te dve trake pa se ne ponisti sve vec deo prodje - Naravno pricam o mono sabiranju. Napredujes u razmisljanju. Ako je jedan kanal vrlo tih, onda su gubitci neprimetni.
A u stereo slici ovakav zvuk zvuci Siroko.

psionic
08-05-2010, 04:24 PM
To zna svako.
Napredujes u razmisljanju. Ako je jedan kanal vrlo tih, onda su gubitci neprimetni.
Siroko.

Ali opet - kako ces dobiti siroku stereo sliku ako ti je jedan kanal jak a drugi sasvim tih ? Mislim da ces dobiti zvuk paniran mnogo na jednu stranu ? U stereu naravno... ?

google
08-05-2010, 04:32 PM
Ali opet - kako ces dobiti siroku stereo sliku ako ti je jedan kanal jak a drugi sasvim tih ? Mislim da ces dobiti zvuk paniran mnogo na jednu stranu ? U stereu naravno... ?Da ali samo za taj kanal. Neki drugi kanal ces uraditi drugacije. A i sirina nije revoolucionarna, malo lepse zvuci. Opet, ako imas gomilu prosecnosti u miksu, onda ne vrede indijanski trikovi. I ako ima par jacih ili jakih kanala spicis ih sve u centar i zvuci odlicno. Moza 1-2 se malo pomere, ne treba nista vise.

Ovo je nesto za solidan miks, malo da dobije, vrlo malo, a da ne bude nekih problema u mono.

Inace, slazem se sa Arturom, zabole me hardver kako nesto zvuci u mono slusanju. Do duse, sada sam sada ostao na svega par mono kanala u miksu (jer sam zadovoljan kako zvuce), pa ih ne moram proveravati, ionako je sve ili ucentru ili blizu centra. Ali i pre, kada sam radio nesto sto je bilo preterano siroko, opet mi je bilo svejedno kako to zvuci, iako sam znao da u mono slusanju ne izlazi nikako, radio sam tako kako mi je tada odgovaralo. :wink:

Hepek
11-05-2010, 09:19 AM
Evo mene zanima da li ni u jednom slučaju stereo slika ne smije ici u fazu, recimo kada stavim wavsov paz analajzer nekad mi ode u fazu na nekim dijelovima pjesme, je li to bas veliko zlo.

A sto se tice tog mono problema o kojem pričate ja ga nemam, jer kada ukljucim mono opciju na control roomu sve mi je i dalje na svom mjestu, stim da se igram sa panoramama i steroexpanderom.

Arthur
11-05-2010, 09:58 AM
eto, sam si sebi odgovorio

Hepek
11-05-2010, 10:29 AM
Znaci ako je sve ok u monu, nebitno sto ponekad ide u fazu????

Arthur
11-05-2010, 10:57 AM
tako je.

alfom
11-05-2010, 02:20 PM
Ba? kako ti je Arthur rekao.
Da bi sebe utje?io, uzmi poneku pjesmu sa pretposljednjeg albuma Zdravka Čolića (Zavičaj), pa postavi na njih PAZ. Začudiće? se koliko ima? bolji rezultat po pitanju potiranja faza od onog ?to očita? na tim snimcima. :)