View Full Version : pro tools - toshiba laptop kompatibilnost?
radi li iko u ovoj kombinaciji i ma li veze ovo ispod sa m-audio/avid sajta?
"IMPORTANT! You MUST use a secondary hard drive (not your main OS drive) for recording and playback of audio in Pro Tools. Recording or playback from the OS drive is known to be problematic and the cause of many different error types. If you are using your system drive and encountering errors, the first thing you should do is get a compatible drive. USB drives are not supported and are known to be problematic, so please do not use them with Pro Tools. If you're recording or playing back from a USB drive and are getting errors in Pro Tools, please switch to using a compatible external firewire drive or internal SATA/ATA/IDE drive and disconnect the USB drive.
Pro Tools supports recording and playback to a secondary drive that meets the following requirements:
7200 rpm or faster
9ms seek time or faster
??????????????????????????????
planiram da uzmem satellite l450...lap ima SATA II hard,ali jedan...zbunjeni zbun:confused:
savet,sugestija?
Tribal_kg
23-04-2010, 02:32 PM
Pa jedna particija ti bude sistemska, a drugu koristis za ProTools temp. To bi trebalo da je to.
info iz prve ruke ili...?
svakako hvala
zeznuh se za hard,nije sata II,vec nesto uobicajno.
Pa jedna particija ti bude sistemska, a drugu koristis za ProTools temp. To bi trebalo da je to.
Tribal_kg
23-04-2010, 06:41 PM
Iz prve ruke nije jer ne koristim Pro Tools, a nemam ni tu Toshibu. :) Moguce da posto je laptop u pitanju zaista treba neki externi hard ali ne verujem. To mi zvuci apsurdno da moras poseban hard da obezbedis. To je verovatno samo preporuka ako dobijas losije performanse u radu. Uostalom, javice se vec neko ko koristi PT na laptopu.
DaBear
23-04-2010, 08:22 PM
radi li iko u ovoj kombinaciji i ma li veze ovo ispod sa m-audio/avid sajta?
"IMPORTANT! You MUST use a secondary hard drive (not your main OS drive) for recording and playback of audio in Pro Tools. Recording or playback from the OS drive is known to be problematic and the cause of many different error types. If you are using your system drive and encountering errors, the first thing you should do is get a compatible drive. USB drives are not supported and are known to be problematic, so please do not use them with Pro Tools. If you're recording or playing back from a USB drive and are getting errors in Pro Tools, please switch to using a compatible external firewire drive or internal SATA/ATA/IDE drive and disconnect the USB drive.
Pro Tools supports recording and playback to a secondary drive that meets the following requirements:
7200 rpm or faster
9ms seek time or faster
??????????????????????????????
planiram da uzmem satellite l450...lap ima SATA II hard,ali jedan...zbunjeni zbun:confused:
savet,sugestija?
pa nije dobro da sa istog drajva teras software i da na njega snimas / editujes itd... To je osnovno znanje kod kompjuter recording-a!!
Zamisli onu tanusnu rucicu na hard drajvu kako leti levo desno...cita software sa diska, snima edituje premesta..(i stuca / preskace / gusi se...)
Ja zato ne bi radio partition !! Razmisli...
Digidesign savetuje da se radi na externom ili potpuno drugom disku. Inace ne garantuju performansu...
Ja ISKLJUCIVO snimam ili na SCSI (10.000 RPM) ili external FireWire diskovima...
Tribal_kg
24-04-2010, 03:26 AM
Digidesign savetuje da se radi na externom ili potpuno drugom disku. Inace ne garantuju performansu...
Particije treba da napravi u svakom slucaju ako ti to vec ne odrade u servisu. Sistemska particija za OS i instalacije, a ostale particije za ostalo. Lakse je formatirati sistemsku particiju i zviznuti novu instalaciju sistema, a da ti svi fajlovi (muzika, filmovi, dokumenti, pa i audio projekti) ostanu netaknuti na drugoj particiji.
Naravno, kada se racunar koristi u nekom ozbiljnom scenariju BACKUP je jedna od najvaznijih stavki. Tu FW disk ima i svoje prednosti. Mozes lako da poneses projekte na drugo mesto.
To sto Digidesign savetuje ne znaci da tebi nece raditi kako treba. Daleko od toga da hard disk ne moze da radi kako treba ako je na istom hard disku sistem i temp za audio recording.
Probaj pa ako ti ne radi kako treba, tek tada pokusaj sa FW diskom da poboljsas performanse.
pa nije dobro da sa istog drajva teras software i da na njega snimas / editujes itd... To je osnovno znanje kod kompjuter recording-a!!
Zamisli onu tanusnu rucicu na hard drajvu kako leti levo desno...cita software sa diska, snima edituje premesta..(i stuca / preskace / gusi se...)
Ja ISKLJUCIVO snimam ili na SCSI (10.000 RPM) ili external FireWire diskovima...
slazem se.btw pocetkom milenijuma si ti i radio master za kerletinu kompilaciju bg burning,na kojoj je bila i moja stvar.to je tada radjeno na terratec 24/96 i trazila je karta 2 harda.to mi je poznato...ali to je bila stara mashina i radila je ok.sustinski nije se nista promenilo.2 harda must have ali u pravom smislu te reci.
Bockie
24-04-2010, 10:39 AM
terratec 24/96 i trazila je karta 2 harda
Evo je i dan danas kod mene, cuvam je jer je bogata in/out optikama i coax-ima a i sound je bolji nego gomila danasnjih 100-200 evarskih kartica! Komp je neki P3 na 933mhz... I od 2000. radi na jednom hardu i nikad nikakvih problema,i nikad nije "trazila" 2.!
Ali, da , generalna preporuka jeste da to bude drugi hard, mada su to uputstva uglavnom vezana za starije 5400rpm ATA hardove,i iz tog su vremena...!
Isto su i za Schweppes nekada tvrdili da trudnice ne smeju da ga piju zbog kinina, pa je neko sracunao da bi ugrozila trudnocu samo ako pije tri meseca svaki dan po 17,5 litara... (politikin zabavnik)
Sada je to manje bitno, ali dakako je pouzdanije,sa sansom za manje problema. Pogotovo ako se radi o nekom visekanalnom snimanju,jer je veci protok podataka...!
Evo je i dan danas kod mene, cuvam je jer je bogata in/out optikama i coax-ima a i sound je bolji nego gomila danasnjih 100-200 evarskih kartica! Komp je neki P3 na 933mhz... I od 2000. radi na jednom hardu i nikad nikakvih problema,i nikad nije "trazila" 2.!
Ali, da , generalna preporuka jeste da to bude drugi hard, mada su to uputstva uglavnom vezana za starije 5400rpm ATA hardove,i iz tog su vremena...!
Isto su i za Schweppes nekada tvrdili da trudnice ne smeju da ga piju zbog kinina, pa je neko sracunao da bi ugrozila trudnocu samo ako pije tri meseca svaki dan po 17,5 litara... (politikin zabavnik)
Sada je to manje bitno, ali dakako je pouzdanije,sa sansom za manje problema. Pogotovo ako se radi o nekom visekanalnom snimanju,jer je veci protok podataka...!
da,na tom kompu-P3 na 933mhz... I od 2000.secam se nekog stucanja i glicheva,povremeno.to sam resio pomocu 2 harda...ali si ti,verovatno,utego komp znalachki.
ELEM...NEKO BAR DA SE JAVI SA HANDS ON LAPTOP-M-AUDIO USB 2.0-PT
(a bez eksternog FW hdd)
Ja sam proslog leta radio vrlo ozbiljno snimanje+mix+p.p., silom prilika na laptopu, pro tools, digi 002, sa usb2 diskom. Kada se bolje setim, bilo je par cudnih gasenja pro tools-a, (bez stete u radu), ali osim toga nista, a nije gaseno 3 meseca.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.