View Full Version : Mikrofon-Mi?ljenje
hladni
06-03-2010, 01:56 PM
Evo odlučio sam kupiti ovaj kondezatorski mikrofon ,nije studijski 250 kn na slici molim mišljenja dali bi se moglo nešto izvući iz ovoga ili sličnih tipova mikrofona u kučnoj radinosti kod snimanja vokala u pop muzici:confused:
PS:Imam sonyjevu liniju koju bih koristio kao predpojačalo
Malen i kompaktan Electret kondenzatorski mikrofon (stereo) <!--EEE Area:DynamicAssociationArea-->
Jednosmjerni mikrofon za jasan zvuk bez buke u pozadini <!--EEE Area:DynamicAssociationArea-->
Model s izravnim priključkom za jednostavno korištenje <!--EEE Area:DynamicAssociationArea-->
Kompatibilni Sony snimači rade na struju, nisu potrebne baterije <!--EEE Area:DynamicAssociationArea-->
Struktura koja sprečava vibracije <!--EEE Area:DynamicAssociationArea-->
Pozlaćeni utikač za smanjenje gubitka pri prijenosu <!--EEE Area:DynamicAssociationArea-->
Moguće podešavanje kuta pod kojim stoji mikrofon (0-60 stupnjeva)
http://sp.sony-europe.com/media/8/3644
Pa ak hoces taj "kucni" sound ovo ce ti vrh radit :wink:
...sam ne znam sta ces sa stalkom za taj mic:confused:
hladni
06-03-2010, 03:00 PM
Pa ak hoces taj "kucni" sound ovo ce ti vrh radit :wink:
...sam ne znam sta ces sa stalkom za taj mic:confused:
Pa montirati ču ga nekako ,samo je malen ovde na slici izgleda veći:(
pecass
07-03-2010, 12:23 PM
Bolje je da uzmes bilo koji dinamicki pa makar i Behringer - ovo nema sanse da nicime popravis u osnovi- pogotovu zato sto je stereo - problemi sa fazama kasnije u mix-u:banghead:
Mislim da ce rezulatat biti porazavajuc:cry:
hladni
07-03-2010, 05:25 PM
Bolje je da uzmes bilo koji dinamicki pa makar i Behringer - ovo nema sanse da nicime popravis u osnovi- pogotovu zato sto je stereo - problemi sa fazama kasnije u mix-u:banghead:
Mislim da ce rezulatat biti porazavajuc:cry:
Čekaj ?to mora biti mono:confused:
Ad Fines
07-03-2010, 11:36 PM
Ne zelim biti kritican....
Koliko sam pismen, ovo je "OSTALA STUDIJSKA OPREMA". Pa gdje cemo stici ako raspravljamo o igrackama na ovakvim mjestima.
Admini i ostali koji upravljaju ovim forumom.........
Napravite neki limit "pametnih" postova, da neupucni mogu pisati na dijelovima foruma do kojih im treba neko minimalno predznanje.
Mnogo puta u zadnje vrijeme otvaram topice koji imaju zanimljiv naslov, ali je mogucnost odgovora nemoguca.
Nije da se ne moze pomoci, ali je nemoguce i vremena je sve manje.....
Nadam se da se razumijemo.
google
07-03-2010, 11:49 PM
Najjeftinije varijante su najskuplje, po mom iskustvu. za malo para ne dobijes nista.
Onda das jos malo para, pa opet ne dobijes nista... Pa kupis nesto sto moze da prodje, pa ponovo ne dobijes nista....
Kad sve saberes mogao si uzeti bar jednu korisnu spravu.
hladni
08-03-2010, 03:51 PM
Najjeftinije varijante su najskuplje, po mom iskustvu. za malo para ne dobijes nista.
Onda das jos malo para, pa opet ne dobijes nista... Pa kupis nesto sto moze da prodje, pa ponovo ne dobijes nista....
Kad sve saberes mogao si uzeti bar jednu korisnu spravu.
Hvala google:wink:
hladni
08-03-2010, 04:00 PM
Ne zelim biti kritican....
Koliko sam pismen, ovo je "OSTALA STUDIJSKA OPREMA". Pa gdje cemo stici ako raspravljamo o igrackama na ovakvim mjestima.
Admini i ostali koji upravljaju ovim forumom.........
Napravite neki limit "pametnih" postova, da neupucni mogu pisati na dijelovima foruma do kojih im treba neko minimalno predznanje.
Mnogo puta u zadnje vrijeme otvaram topice koji imaju zanimljiv naslov, ali je mogucnost odgovora nemoguca.
Nije da se ne moze pomoci, ali je nemoguce i vremena je sve manje.....
Nadam se da se razumijemo.
Oprosti što sam svojim glupim postom uvrijedio tvoju profesionalnost al da si stvarno faca onda bi napisao nešto slično ko i google a ne ovako.Nekad jefitne stvari nužno ne moraju biti loše u nijednom segmentu pa ni u muzici u ovom slučaju mikrofon a ja sve što sam htio je vidjet dali se nešto može izvuć iz ovog mikrofona znači može ili nemože .Ja sam napisao da mikrofon nije studijski tj kako ti kažeš igračka tako da nekužim u čemu je problem.Ja se slažem da bi možda trebalo uvesti podforum početnici ili slično pa tko želi da odgovori a oni koji su preponosni čitaj tašti kao @ad fines neka ne čitaju i ne odgovaraju.
pecass
09-03-2010, 02:34 PM
Čekaj ?to mora biti mono:confused:
Ne mora al nije po JUS-u:)
makar i koristio jednu od 2 kapsule ovo je mikrofon za IT snimanja na terenu ambijenta ili ti nekakve zive svirke za LIVE informaciju -
mono zbog usmerenosti glasa prema izvoru sa sto je manje moguce okolnih nepotrebnih izvora informacija - ili ti ambijentalne buke.
Nema razloga da prve macice zadavis u vodi:wink:
google
09-03-2010, 03:00 PM
ONekad jefitne stvari nu?no ne moraju biti lo?e u nijednom segmentu pa ni u muzici Imas oktavu, kondenzator sa malom membranom, ne bi trebalo da je skup, a vredi vise nego sto kosta, i dinamicki shure sm57.
to sigurno radi, moze da se kupi i uvek mozes prodati (ili zameniti za skuplji). Sur snima drekavce, el. gitare, dobos i tsl. Nema boljeg mikrofona za tu namenu. Mislim da je oko ili ispod 100 evra nov (sa porezom).
Oktava snima recimo akusticnu gitaru, i sl. Jedan drugar je snimao orkestar sa oktavama, mislim da su bili gudaci, izaslo je bolje nego sto sam ocekivao. Vise ljudi kojima verujem su je koristili. Dobijes uparene mikrofone i tri kapsule... A samo jedan mikrofon ne bi trebalo da kosta vise od 150 evra, nov (sa pdv).
Da snimas nesto po kuci i da valja, nema takve opreme. Samo mozes dati pare za nesto sto ne radi i sto ne mozes prodati. :banghead:
Kad uzmes neki studijski standard, prodas stvar za pola sata i ne izgubis novac (sto je vrlo bitno). Kad uzmes makar sta- ode lova, makar to bilo i 50 evra, bacio si ih. :cry:
Mislim da se do 700 evra moze uzeti par odlicnih Oktava + snimac Korg (koji sam kosta oko 400 evra), snimis sta god hoces sa tim i zvuci ko' pravi snimak (ako su muzicari i prostor ok.). Treba ti jos i dva stalka + kablovi, a mozes snimati filharmoniju, i da bude dobar snimak.
Slusao sam kod pecass snimak hora sa tim jednobitnim korgom, brutalno... Cak i par Neuman mikrofona vise nije toliko skup. Uzmes jedno, zavrsio si posao zaa ceo zivot i ZADOVOLJAN SI.
Isplati se.
Sta si uopste hteo snimati i koliko para si mislio odvojiti za to?
hladni
18-03-2010, 01:01 AM
Imas oktavu, kondenzator sa malom membranom, ne bi trebalo da je skup, a vredi vise nego sto kosta, i dinamicki shure sm57.
to sigurno radi, moze da se kupi i uvek mozes prodati (ili zameniti za skuplji). Sur snima drekavce, el. gitare, dobos i tsl. Nema boljeg mikrofona za tu namenu. Mislim da je oko ili ispod 100 evra nov (sa porezom).
Oktava snima recimo akusticnu gitaru, i sl. Jedan drugar je snimao orkestar sa oktavama, mislim da su bili gudaci, izaslo je bolje nego sto sam ocekivao. Vise ljudi kojima verujem su je koristili. Dobijes uparene mikrofone i tri kapsule... A samo jedan mikrofon ne bi trebalo da kosta vise od 150 evra, nov (sa pdv).
Da snimas nesto po kuci i da valja, nema takve opreme. Samo mozes dati pare za nesto sto ne radi i sto ne mozes prodati. :banghead:
Kad uzmes neki studijski standard, prodas stvar za pola sata i ne izgubis novac (sto je vrlo bitno). Kad uzmes makar sta- ode lova, makar to bilo i 50 evra, bacio si ih. :cry:
Mislim da se do 700 evra moze uzeti par odlicnih Oktava + snimac Korg (koji sam kosta oko 400 evra), snimis sta god hoces sa tim i zvuci ko' pravi snimak (ako su muzicari i prostor ok.). Treba ti jos i dva stalka + kablovi, a mozes snimati filharmoniju, i da bude dobar snimak.
Slusao sam kod pecass snimak hora sa tim jednobitnim korgom, brutalno... Cak i par Neuman mikrofona vise nije toliko skup. Uzmes jedno, zavrsio si posao zaa ceo zivot i ZADOVOLJAN SI.
Isplati se.
Sta si uopste hteo snimati i koliko para si mislio odvojiti za to?
Hvala stari ,Ja radim svoje stvari i u studiju sam napravio matrice i sad bi trebao nasnimiti vokal znači isključivo vokal.Znam bolje da sam obrnuto napravio doma glazbu a vokal u pravom studiju ali igra slučaja i sad gledam neki mikrofon koji če to odraditi da stvar zadovolji neke kriterije pu?tanja u eter
google
18-03-2010, 09:55 AM
Za te kriterijume nemas dovoljno para. Ako se mnogo deres, uzmi SM 57. Ali ti treba i preamp.
hladni
18-03-2010, 08:27 PM
Za te kriterijume nemas dovoljno para. Ako se mnogo deres, uzmi SM 57. Ali ti treba i preamp.
Kako misli? nemam dovoljno para ,Čekaj ako kupim neki osrednji mikrofon a kao predpojačalo iskoristim sony liniju koja ima ulaz za karaoke i sve spojim na pc i u adobe auditionu sve dobro obradim ,misli? da to nebi bilo to ,?ta misli? kako bi zvučalo??
google
18-03-2010, 08:38 PM
Kako misli? nemam dovoljno paraBukvalno.
Čekaj ako kupim neki osrednji mikrofon a kao predpojačalo iskoristim sony liniju koja ima ulaz za karaoke i sve spojim na pc i u adobe auditionu sve dobro obradim ,misli? da to nebi bilo to ,?ta misli? kako bi zvučalo??Neupotrebljivo.
Cekaj, di si nasao taj mikrofon i jel on stvarno kosta 250 kuna??
Bem ti sve ako ne kupim dva i stavim ih da mi love neke kuteve prostorije kao room na bubnju! Prejeftino da se ne proba! Mozda ispadne neka interesantna debilana!
Al Hladni, slusaj sto ti ovdje govore - ne kupuj to ni u ludilu ako ti je za vokal!
Tebi treba usmjereni "normalni" mikrofon. Malo dodas love i kupis nesto smislenije. Nemoj se zaletit i uzet kondenzatorski mikrofon ako nemas pretpojacalo koje ce mu dati phantom napajanje. To ti je ono kad ima 48 volti prekidac, laicki receno. Tvoje sony predpojacalo to definitivno nema! Kupi neki dinamicki mikrofon za koji ti ne treba napajanje. Povremeno se pojave i kondenzatorski mikrofoni starijeg datuma u oglasniku koji mogu primiti baterije u svoje kuciste i onda im ne treba zasebno napajanje. Generalno i pojednostavljeno, predpojacala za mikrofone nisu ista stvar kao i predpojacala na mini ili hi-fi linijama, iako se i tamo moze ubosti mikrofon. Ali kad je stvarno panika, i ona mogu posluziti.
Ne bi se bas slozio s preporukom da uzmes Shure SM57. To je pregenijalan mikrofon ali je jako cudan u nekim situacijama. Zna dati tvrd zvuk i nosi jedan svoj potpis u zvuku koji nije pozeljan bas u svim situacijama. Da se razumijemo - u tvom bi slucaju on sasvim solidno odradio posao. Ali ma jeftinija alternativa a to je vrlo slican mikrofon, po momo misljenu u nekim segmentima bolji, a povrh toga i jeftiniji - Audix i5. Ako si u zagrebu, ima ga kod Jure u TMS-u za otprilike 600 i nesto sitno kuna.
I stvarno se ne zezam - gdje ima za kupit ovih malih tvojih mikrofoncica za 250kn?
google
19-03-2010, 06:15 AM
Shot, ako mu se ne svidi taj mikrofon koji si mu preporucio ili ne odgovara za njegov glas, ko ce to kupiti, i koliko moze dobiti za polovan?
Ovo je moje razmisljanje: SM 57 moze odlicno posluziti a i ne mora. Ako mu se ne svidja, prodace ga za pola sata.
Ukoliko uzme nesto drugo jeftinije, ako mu se ne svidi, nece to prodati nikad.
SM 57 je sigurna varijanta. Radi ce posao u najgorem slucaju solidno, a mozda bude radio i veoma dobro, zavisi do pevaca.
Ako bas odgovara, onda je zavrsio posao. Ako ne, prodace ga brzo i nece izgubiti novac, a ostace mu iskustvo u radu sa sm 57 koji ce mu trebati kad tad.
Ako mu treba nesto za stereo snimanje, neka uzme Korg, jednobitni snimac i uparene oktave. Sa time moze da snima sve i zvucace odlicno. Ne postoji nista bolje od toga ni za tri puta vise novca.
hladni
20-03-2010, 12:14 PM
Bukvalno.
Neupotrebljivo.
Ajde onda mi napi?i ?ta mi treba da mi u kučnoj radinosti vokal zvući upotrebljivo sve mi se čini da ču ja do studija od Kuzme pa čemo to snimit i bog te veselija
hladni
20-03-2010, 12:25 PM
Cekaj, di si nasao taj mikrofon i jel on stvarno kosta 250 kuna??
Bem ti sve ako ne kupim dva i stavim ih da mi love neke kuteve prostorije kao room na bubnju! Prejeftino da se ne proba! Mozda ispadne neka interesantna debilana!
Al Hladni, slusaj sto ti ovdje govore - ne kupuj to ni u ludilu ako ti je za vokal!
Tebi treba usmjereni "normalni" mikrofon. Malo dodas love i kupis nesto smislenije. Nemoj se zaletit i uzet kondenzatorski mikrofon ako nemas pretpojacalo koje ce mu dati phantom napajanje. To ti je ono kad ima 48 volti prekidac, laicki receno. Tvoje sony predpojacalo to definitivno nema! Kupi neki dinamicki mikrofon za koji ti ne treba napajanje. Povremeno se pojave i kondenzatorski mikrofoni starijeg datuma u oglasniku koji mogu primiti baterije u svoje kuciste i onda im ne treba zasebno napajanje. Generalno i pojednostavljeno, predpojacala za mikrofone nisu ista stvar kao i predpojacala na mini ili hi-fi linijama, iako se i tamo moze ubosti mikrofon. Ali kad je stvarno panika, i ona mogu posluziti.
Ne bi se bas slozio s preporukom da uzmes Shure SM57. To je pregenijalan mikrofon ali je jako cudan u nekim situacijama. Zna dati tvrd zvuk i nosi jedan svoj potpis u zvuku koji nije pozeljan bas u svim situacijama. Da se razumijemo - u tvom bi slucaju on sasvim solidno odradio posao. Ali ma jeftinija alternativa a to je vrlo slican mikrofon, po momo misljenu u nekim segmentima bolji, a povrh toga i jeftiniji - Audix i5. Ako si u zagrebu, ima ga kod Jure u TMS-u za otprilike 600 i nesto sitno kuna.
I stvarno se ne zezam - gdje ima za kupit ovih malih tvojih mikrofoncica za 250kn?
Hvala na odgovoru prijo ja san iz Splita i našao sam ga u jednm dućanu hi fi opreme ali imaš ga i ovde (http://www.svijet-medija.hr/Article.aspx?gid=41&gsid=154) ajde i ti mi odgovori šta mi treba da vokal zvući dovoljno dobro u kućnoj radinosti da se može pustiti u eter.Pjesme koje ja pjevam su lagane i nema puno dizanja i deranja.Jbte svi nešto filozofiraju a niko da kaže konkretno ispada ako neaš mikrofon od 20 tisuća eura i izolacijsku sobu + kompresor glasa da nemožeš ništa snimit a ja sam čuo dosta pjesama u kučnoj radinosti i dovoljno dobro zvuće nije vrhunka produkcija ali brate za prosječnog slušatelja i više nego dobro,pa nisu svi audiofili.Ovo šta snimam ču izbacit kao sing ,ne radim album.
google
20-03-2010, 01:48 PM
Kakvu muziku snimas, zivi instrumenti, akusticni, sint, sta vec? Ima li neki bend?
Sto se tice preampa, mogu ti samo reci sta ja koristim- MCI JH 500, koji me izasao oko 500 evra da se sredi, to je nesto najbolje sto se moze dobiti za tu cenu (po mom misljenju).
Ako se ne deres, onda ce bolje raditi kondenzator, obicno svi koriste mic. sa velikom membranom za vokal, ali bih ja pre isao na varijantu Korg + uparene oktave. Sa tim mozes snimati bilo koji manji orkestar + vokal, ne bi trebalo da kosta vise od 600-700 evra snimac + 2 mikrofona. Naravno jedan mikrofon je duplo jeftiniji, ali mislim da se isplati uzeti dva, mozes snimati i sve ostalo uz vokal (ako imas neki manji orkestar ili klapu ili nesto tog tipa). Korg ima solidne konvertore preampe. Cuo sam i jedan vrh snimak sa njim (doduse mikrofoni su bili Neuman), moze da prodje i kod audiofila, bez problema.
Ova varijanta je i lako prenosiva (nema zajedno ni 2 kg snimac sa mikrofonima), Korg moze da radi i na baterije. Mozes snimati u bilo kom prostoru, ako imas klapu (posto si iz Splita), to je optimalna varijanta. ili snimati drugima pa naplatiti.
Sve ostalo kostata mnogo vise a pruza mnogo manje.
Mislim da je ovo sasvim konkretan odgovor.
Bockie
22-03-2010, 12:18 PM
Ako se ne deres, onda ce bolje raditi kondenzator
Pobogu...!
"Пoбогу" je прва реч са којом почињемо опоравак од глупости коју смо мало пре чули. Иначе реч значи: Не верујем, да ли је могуће...
(vukajlija.com)
Dranje ili ne dranje nema apsolutno veze sa time sto je to kondenzator ili dinamicki ili ribon ili neki drugi mikrofon.
Kondenzatorski mikrofoni trpe i do 140db bez izoblicenja za razliku od recimo Shure SM-58 koji po proizv.spec. trpi 94db...
Hepek
22-03-2010, 01:41 PM
Nemoj se puno zamarati ako ti sta moze pomoci ja sam na ovaj mikrofon http://www.thomann.de/gb/shure_lyric_8700.htm
snimio sve ove pjesme http://www.myspace.com/rottoband
pa prosudi sam, za kuće ne trebe bolje:da:
hocu ti reci da za to sto tebi treba moze posluziti i ovo.
I jos, neke od ovih pjesama su se pustale na dr?avnoj radio stanici.
Poz..
google
22-03-2010, 04:59 PM
почињемо опоравак од глупости коју смо мало пре чули.(moj bold) 1. Ko si to vi? Zasto pises u prvom licu mnozine? To sam primetio kod jos par ljudi, umesto da govori> ja mislim, ja tvrdim... Govori> MI mislimo, mi tvrdimo... Sta vam je, bre?
2. cika Boki, decko je trazio da mu se predlozi odredjeni mikrofon, ili mu predlozi neki mikrofon, ili kritikuj moj predlog... A da ides iza mene to nikom ne treba, nisam Drug Tito, da sledis moj put, niti sam drzavni neprijatelj iza koga ide db i raskrinkava ga, da ne bi zaveo omladinu... :wink:
Dranje ili ne dranje nema apsolutno veze sa time sto je to kondenzator ili dinamicki ili ribon ili neki drugi mikrofon.Dranje je relativan pojam, ne znam koliko glasno je neko u stanju da urlice, ti to bolje znas. Obicno uz pevaca koji urlice idu el. gitare, el. bas, bubanj i sl.za sta je sm57 najbolji moguci izbor.
Uz kulturnijeg pevaca moguce da idu akusticni instrumenti za sta nema bolje kombinacije (za tu cenu) od one koje sam naveo. Ja imam kondenzator koji trpi opterecenje, al' to ne kosta 100 evra.
Pre nego sto pocnes da raskrinkavas moje jeresi, procitaj naslov teme i sta je trazio onaj koji je tu temu postavio.
Ok?
Ako imas sta protiv predlozenog mikrofona (oktava mk12), ti napisi, ne moras ici za mnom i analizirati postove, javno priznajem da sam glup i da pisem losu muziku i da ne citam vujakliju, a i za wikipediju me zabole hardver... :da:
Dakle, sta fali predlogu mikrofona dinamicki sm 57, ili kondenzator Oktava MK12?
I trece sto sam predlozio jednobitni snimac Korg + uparene Oktave, za snimanje bilo kog orkestra da zvuci i bolje nego sto mu treba, da je prenosivo, a da ne kosta mnogo i da uvek moze prodati za priblizno iste pare (ako mu se ne svidi, sto je najvaznije u svoj toj prici).
Imas li neku zamerku na to?
Ja sam ti vi?e-manje napisao u svom prethodnom postu ?to mislim. Tebi je nekako idealno za početak da uzme? ili shure sm57 ili audix i5, znači dinamički mikrofon u rangu do 1000 kuna. Treba ti mono mikrofon jer je na tvom hi-fi predpojačalu ionako mono ulaz za mikrofon (ili ima? dva odvojena ulaza, ali i u tom slučaju će? vjerovatno njih dva dobit panirane u centar), nemoj uzet kondenzatorski mikrofon jer ti predpojačalo nema napajanje za njega. Ukopčaj mikrofon u predpojačalo, linijski izlaz iz pojačala spoji na ulaz od kartice i snimaj se. Jedno po jedno, instrument po instrument.
Ova opcija sa prenosnim snimačem koju ti google spominje je super stvar! Malo je vi?e novaca (a nekako imam dojam da si taman ovih dana ne?to bez novaca), ali to je već stvarno visoko kvalitetna snimka!
google
23-03-2010, 07:42 AM
Ako nema love , moze naci kompanjona, pa podele troskove? Moze napraviti i ovaj aranzman: nadje kompanjona, podele troskove i onda kroz neko vreme jedan od njih isplati drugom deo.
Izaslo bi ga oko 300 - 350 evra, sto je smesna cifra za kvalitet i opremu koju dobija (2 mikrofona, 6 kapsula, snimac, 2 preampa, 2 konvertora i program za konverziju). A snimak moze ladno da prodje kod audiofila, slusao sam snimke.
Bockie
23-03-2010, 11:01 AM
google,
Verovao sam da ce citaoci threada prepoznati citat koji je boldovan i jos sam naveo odakle citiram isti. Zao mi je sto to i sa tobom nije slucaj.
Nema potrebe za pompeznim samo-opljuvavanjem. Zasto to radis? Zelis da te zalimo, da ja ispadnem agresor a ti siroma' zrtva!? Ne. Sad kvarimo thread ovakvom raspravom, a ceo problem je sto ti eklatantno iznosis potpuno besmislene tvrdnje i informacije koje samo mogu da nanesu stetu onome koje postavio pitanje,pa i ne bio to ovaj thread. Zasto? Pa zar nije normalno ne znati?! Sedi pa citaj ,evo ti link http://en.wikipedia.org/wiki/Microphone (http://en.wikipedia.org/wiki/Microphone),nije mi tesko, volim da pomognem. Tamo ima sve sto za pocetak treba da znas o vrstama,nacinu rada i opstoj nameni.
Sto se tvog predloga mikrofona tice to je skroz u redu, i to je tacno, i vidis kako je lepo cuti kada pricas nesto sto znas...!
I nemam nameru da te "uhodim" ali cu uvek reagovati kada se raspiruje ne znanje i okrecu stvari naopacke i to i ocekujem kada sam i ja i bilo ko drugi u pitanju! Dakle kada ja kazem nesto sto je opstepoznato a izvrnuto naopako ili na nacin da je potpuna besmislica,udrite slobodno. Naravno sve se da empirijski utvrditi. Zato i postoji ovo fino mesto na netu, jer na takvim stvarima moze puno da se nauci...!
Poz'
google
23-03-2010, 12:08 PM
Sto se tvog predloga mikrofona tice to je skroz u redu, i to je tacno, i vidis kako je lepo cuti kada pricas nesto sto znas...! Sta onda izvodis?
Koliko kosta dobar kondenzator koji trpi 140 db opterecenja?
Nema potrebe za pompeznim samo-opljuvavanjem. Zasto to radis? Zelis da te zalimo, da ja ispadnem agresor a ti siroma' zrtva!? Ne. Boli me uvo za to. Jednostavno si dosadan. Nista vise, a i nisi jedini.
Zato sam i rekao, priznajem sve sta god zelis da priznam, samo mi se skinite. Dakle, prvo procitaj sta je trazio da mu se preporuci i za koliko novca, to je tema. Siguran sam da mu uopste nije stalo da cita cepidlacenje.
Drekavci idu uz pojacala i drndanje, a to se snima sa SM 57. I to je sva poenta. Neku sofisticiranu raspravu, nema potrebe voditi...
Bockie
23-03-2010, 01:11 PM
Dobar kondenzator je jedno i to kosta, a manje vise svaki trpi veca opterecenja,pocev od AT 2020 ili Berindzera B1 ili slicno...
A ovo ostalo vise govori o tebi nego o onome sto govoris...!
Forum nije mesto za necije frustracije,pa nema potrebe da se "skidamo" nekome sa vrata, postoje druga mesta i ustanove za te probleme,a ne forum...! pogotovo to sto "nisam jedini" je razlog vise za brigu...
google
23-03-2010, 01:15 PM
U pravu si.
zlobisha
23-03-2010, 01:20 PM
google,
Verovao sam da ce citaoci threada prepoznati citat koji je boldovan i jos sam naveo odakle citiram isti. Zao mi je sto to i sa tobom nije slucaj.
Nema potrebe za pompeznim samo-opljuvavanjem. Zasto to radis? Zelis da te zalimo, da ja ispadnem agresor a ti siroma' zrtva!? Ne. Sad kvarimo thread ovakvom raspravom, a ceo problem je sto ti eklatantno iznosis potpuno besmislene tvrdnje i informacije koje samo mogu da nanesu stetu onome koje postavio pitanje,pa i ne bio to ovaj thread. Zasto? Pa zar nije normalno ne znati?! Sedi pa citaj ,evo ti link http://en.wikipedia.org/wiki/Microphone (http://en.wikipedia.org/wiki/Microphone),nije mi tesko, volim da pomognem. Tamo ima sve sto za pocetak treba da znas o vrstama,nacinu rada i opstoj nameni.
Sto se tvog predloga mikrofona tice to je skroz u redu, i to je tacno, i vidis kako je lepo cuti kada pricas nesto sto znas...!
I nemam nameru da te "uhodim" ali cu uvek reagovati kada se raspiruje ne znanje i okrecu stvari naopacke i to i ocekujem kada sam i ja i bilo ko drugi u pitanju! Dakle kada ja kazem nesto sto je opstepoznato a izvrnuto naopako ili na nacin da je potpuna besmislica,udrite slobodno. Naravno sve se da empirijski utvrditi. Zato i postoji ovo fino mesto na netu, jer na takvim stvarima moze puno da se nauci...!
Poz'
:jupi:
zlobisha
23-03-2010, 01:26 PM
:piss:U pravu si.
hladni
27-03-2010, 01:38 AM
Nemoj se puno zamarati ako ti sta moze pomoci ja sam na ovaj mikrofon http://www.thomann.de/gb/shure_lyric_8700.htm
I jos, neke od ovih pjesama su se pustale na državnoj radio stanici.
Poz..
Ovo zvuči odlično e hvala stari svaka čast na ovome uzimam njega ili shure sm57 šta mi je google preporučio ,!:wink::)
hladni
27-03-2010, 01:52 AM
Kakvu muziku snimas, zivi instrumenti, akusticni, sint, sta vec? Ima li neki bend?
Sto se tice preampa, mogu ti samo reci sta ja koristim- MCI JH 500, koji me izasao oko 500 evra da se sredi, to je nesto najbolje sto se moze dobiti za tu cenu (po mom misljenju).
Ako se ne deres, onda ce bolje raditi kondenzator, obicno svi koriste mic. sa velikom membranom za vokal, ali bih ja pre isao na varijantu Korg + uparene oktave. Sa tim mozes snimati bilo koji manji orkestar + vokal, ne bi trebalo da kosta vise od 600-700 evra snimac + 2 mikrofona. Naravno jedan mikrofon je duplo jeftiniji, ali mislim da se isplati uzeti dva, mozes snimati i sve ostalo uz vokal (ako imas neki manji orkestar ili klapu ili nesto tog tipa). Korg ima solidne konvertore preampe. Cuo sam i jedan vrh snimak sa njim (doduse mikrofoni su bili Neuman), moze da prodje i kod audiofila, bez problema.
Ova varijanta je i lako prenosiva (nema zajedno ni 2 kg snimac sa mikrofonima), Korg moze da radi i na baterije. Mozes snimati u bilo kom prostoru, ako imas klapu (posto si iz Splita), to je optimalna varijanta. ili snimati drugima pa naplatiti.
Sve ostalo kostata mnogo vise a pruza mnogo manje.
Mislim da je ovo sasvim konkretan odgovor.
Da bend i sve je snimljeno par pjesama ali bez vokala i pratećih i sad moramo nasnimit vokal .Google hvala ti na odgovorima .
hladni
27-03-2010, 02:06 AM
Pobogu...!
"Пoбогу" je прва реч са којом почињемо опоравак од глупости коју смо мало пре чули. Иначе реч значи: Не верујем, да ли је могуће...
(vukajlija.com)
Dranje ili ne dranje nema apsolutno veze sa time sto je to kondenzator ili dinamicki ili ribon ili neki drugi mikrofon.
Kondenzatorski mikrofoni trpe i do 140db bez izoblicenja za razliku od recimo Shure SM-58 koji po proizv.spec. trpi 94db...
Neznam koji su tvoji razlozi ali ovakav način nije u redu @google je ok čovjek i ako je nešto krivo napisao to je vjerojatno zato da meni početniku na neki način približi problematiku ,ako nemaš šta pametnije osim da spamaš po temama onda pusti osobe koji uz to što su znalci imaju ljudskosti spustiti se na razinu početnika da i istima pomognu.
Neki usb mikrofon je jeftino riješenje....
:wink:
Bockie
27-03-2010, 10:00 AM
Neznam koji su tvoji razlozi ali ovakav način nije u redu @google je ok čovjek i ako je nešto krivo napisao to je vjerojatno zato da meni početniku na neki način približi problematiku ,ako nemaš šta pametnije osim da spamaš po temama onda pusti osobe koji uz to što su znalci imaju ljudskosti spustiti se na razinu početnika da i istima pomognu.
Eto vidis sta sam upravo zeleo da sprecim...!
Necije pogresne tvrdnje postaju "nacin da se priblizi pocetniku"... Katastrofalno!
Veruj da nemam nikakve lose namere, vec reagujem bas da ne bi dolazilo do ovoga...
Prvo bih se slozio sa Ad Fines-om! U startu je bio u pravu!
Da koristis mini liniju kao preamp?! Zao mi je sto je dalja prica presla preko ove uzasne cinjenice, mozda eto fali malo takta starijim forumasima da nekome ovakve stvari objasne,ali ovo je vrlo lose resenje i dakle to zaboravi! Kao kad bi drvoseca dosao sa skalpelom na posao! Ne moze da ga jebes...
Znam da je kriza i sve, ali ovaj posao zahteva opremu, kao sto miner mora da ima exploziv da bi razneo brdo, moras i ti uloziti u svoju opremu,dakle minimalno se mora nabaviti zvucna karta ili interfejs da bi se moglo raditi. O tome imas gigabajte texta na ovom forumu i mozes potraziti i eventualno naci sta te interesuje,a ako ne nadjes - onda pitas...
USB mikrofon,rece MD, moze biti simpaticno resenje,jer je svakako jeftinije od iznosa kartica+mikrofon. 140-tak € je recimo AT2020usb. To ce odlicno da zavrsi sve osnovne zadatke.
Kartica + mikrofon jeste bolje resenje,dakako skuplje i za takve stvari bih ti preporucio recimo RODE M3 i recimo Maudio Fast track. Sve skupa je oko 200e i to je minimum zaista, ali je vrlo fino za pocetak, a Rode M3 ce ti ponuditi mogucnost sveopste upotrebljivosti u svako mogucoj situaciji i izboru da li vrste instrumenta ili vrste glasa i nacina pevanja. SM 57 je odlican mikrofon , ali zahteva relativno ozbiljan preamp da bi lepo radio i drugacije ce da zvuci ko qrac a lova bacena...!
Poz'
Bockie
27-03-2010, 10:23 AM
Onu slicicu koju si okacio na pocetku zaboravi, to je mali elektret i to je vise ambijentalno ili samo za govor i to ces moci da imas za 200dinara (2?) u svakoj PC radnji to imaju. To nije resenje i to je pocetak problema!
Ono sto sam ti predlozio je usmereni kondenzator, ima razne opcije od lo-cut, preko "obaranja" mikrofona za -10 ili -20db na prekidacu (sto se koristi za snimanje veoma glasnih izvora zvuka), i to ce omoguciti zaista veoma mnogo slobode u eksploataciji,a to je veoma bitno za sticanje osnovnog iskustva vezanog za pricicu o zvuku.
Poz'
google
27-03-2010, 10:30 AM
Da bend i sve je snimljeno par pjesama ali bez vokala i pratećih i sad moramo nasnimit vokal .Koliko ima pesama?
Mozes li da okacis bar deo neke matrice, bice sve mnogo jasnije kada se cuje?
Ako je matrica uradjena odlicno, ne isplati se vokal snimati na nacin kako si zamisio. Vokal bi treba da bude snimljen sa boljom opremom nego matrica. Ako tako budes uradio, najverovanije ce vokal zvucati mnogo gore od svega, a trebao bi da zvuci mnogo bolje.
U tom slucaju, uzmi (ili iznajmi sm 57), snimi sve vokale. Dobro uvezbaj, poslusaj kako zvucis, gde sta ne valja, pa pevaj 100 puta dok to ne bude kako treba.
Kada dobijes da zvuci, idi u pravi studio i snimi. Sto se tice pratecih, oni uglavnom ne trebaju kada je prvi glas jak, dobar. Ako prvi glas ne valja, prateci ga popraviti ne mogu. Da bi snimio pratece u studiju i smiksao ih, treba dosta vremena, a nista neces postici.
Idi na to da dobro snimis prvi glas, uzmi i casove solo pevanja. Kupi polovan (ili nov) sm57, navezbaj, prodaj 57 i snimi u pravom studiju.
Ako je matrica smiksana, na dobro snimljen vokal (moze mali hi pass, i mala kompresija pri usnimavanju), ne ide nista. Ne treba ti nikakav efekat za vokal, samo ce pokvariti.
Ako zvuci suvo, mozes insertovati Lexicon plate na vokal, uzmi preset large hal ligt, srati malo rep reverba. Ne treba vise od 10- 20% mix (odnos dry/wet), a moze i manje.
Ako planirate nesto duze raditi kao bend i imate kulurnu svirku, uvezbanu, onda skupite oko 700 evra za snimac i mikrofone, to bi izaslo oko 150- 200 evra po clanu (verovatno i manje).
Pa birajte interesantan prostor. Pritisnes rec i dobijes snimak da je svaki audiofil bez zamerke. Na takav snimak, ne ide nista u masteringu. To ce zvucati 5 puta bolje od bilo kog komercijalnog snimka, ali nece zvucati kao komercijani snimak, bice drasticno drugaciji, sto moze biti dobro. Ako je snimak malo tisi, moze ti uraditi mastering ko god hoce.
Ja cu ga proterati kroz neki bolji dsp limiter za dzabe. A mozes i sam instalirati Timeworsk, mastering kompresor (to je ubedljivo najtransprarentija varijanta) i odseci 4 db, to bi trebalo da bude dovoljno. Da sami snimate i radite na nacin kako se to inace radi, nemate para. Trebala bi gluva soba (5000 - 10 000) evra + mikseta (5000 - 10000), + mikrofoni + preampi + reverbi + ... ne isplati se.
To su dva razlicita tipa snimka. Od kojih ovaj prvi (dobar bend + dobre pesme + dobro uvezbano + interesantan prostor + snimac + 2 mikrofona) zvuci mnogo bolje, jedino sto ce to vise zvucati kao audiofilski snimak, a manje kao "Crvena jabuka", sto je meni prednost, ali ne mora biti i drugima.
Kako god, za drugu varijantu nemate para. Ostaje vam ili prva ili da placate godinama neki studio, sto se ne isplati (po mom misljenju), osim ukoliko ste slabi sviraci, pa mora da se snima i pegla iz milion puta (sto je skupo, a snimak ce biti los).
google
27-03-2010, 10:53 AM
Da koristis mini liniju kao preamp?! Zao mi je sto je dalja prica presla preko ove uzasne cinjeniceRekao sam mu da je to neupotrebljivo, na civilizovan nacin, sa kojim su "stariji forumasi" deficitarni.
ali zahteva relativno ozbiljan preamp da bi lepo radio i drugacije ce da zvuci ko qrac a lova bacena...!Sm 57 uvek moze prodati, i da ostane na svom ili zaradi 10 evra, a za RODE M3 i Maudio Fast track nisam siguran da moze uvek dobiti koliko je dao, ne verujem ni da ih brzo moze prodati.
2. Ako je matrica snimljena u solidnom studiju, vokal sa tim ce svucati losije od matrice i nece moci nista da uraditi, a dao je lovu za nesto sto ne moze brzo prodati i ostati na svom.
3. podrazumeva se da je potreban preamp za mikrofon. Ja sam napisao da ta varijanta koju hoce, za te pare ne moze.
Za vise novca, nemam nista pametnije da smislim od Korga i oktava za dobar bend, to je optimalno. 150 evra po clanu i gotovo sa razmisljanjem o opremi. Ova varijanta od 200 evra (za njega) je 50 evra skuplja, a mislim da nece raditi posao, niti se moze brzo i dobro prodati. sm 57 proda brzo, a moze ga i iznajmiti na par sati, probati, pa kupiti, ako mu se svidja, mada ostajem pri predlogu snimac + oktave. Slusao sam kako radi ta varijanta. Ubija, izuva. Sa Neuman to je fenomenalno. Sa oktavama je blizu toga, malo drugacije. Mozda se cak nekom vise dopadne oktava. Ako bend ne valja, ta varijanta otpada. Zato sam trazio da cujem bend. Ako je bend ok. Nema sta da razmislja. Jedino sto ce dobiti mnogo kvalitetniji snimak od onih na koje smo navikli, sto moze biti mana za prosecnog slusaoca...
Ti polazis od toga da ce biti zadovoljan sa rodom, a ja mislim da bas i ne mora... zadovoljan. Tu varijantu, niti moze probati pre kupovine, niti moze prodati za iste pare posle kupovine.
Moguce i da mu se ne svidi zvuk koji bi dobio sa snimacem i 2 mikrofona, ali to sam napisao. To je drugaciji tip snimka, koji je blizi audiofilima, nego Crvenoj jabuci.
Zavis sta hoce. Kad okaci deo matrice, lako cemo reci sta moze a sta ne. :wink:
Bockie
27-03-2010, 11:10 AM
Sm 57 uvek moze prodati, i da ostane na svom ili zaradi 10 evra, a za RODE M3 i Maudio Fast track nisam siguran da moze uvek dobiti koliko je dao, ne verujem ni da ih brzo moze prodati.
Shure,Dynacord i Golf 2 diesel, taj rad a...?
Fast track je najprodavanija usb karta i ovako i kao "pro" verzija u Evropi!
Ili je rame uz rame sa Emu 0404...
!!! Nikada nije stajala na sekciji "oglasi" duze od dan-dva...!
Kondenzator od 100e ce uvek polovan kostati 70...!
Oce li covek da trguje opremom ili da pravi demo snimke?!
Uopste taj princip, koliko sta vredi kad se prodaje, bi bio primenjiv kada je u pitanju oprema od nekoliko hiljada ili desetina hiljada evra, ovako je potpuno irelevantan... !
google
27-03-2010, 12:06 PM
Shure,Dynacord i Golf 2 diesel, taj rad a...? Ne. Rekao sam Korg+ uparene oktave. Kupe zajedno svi clanovi benda, ukoliko je to bend koji je sposoban da svira uzivo. To je moj predlog.
da li je to bend tog tipa, to se cuje po snimku. Kada cujem snimak, ostacu pri tom predlogu, ili odustati. MNana tog predloga je sto ce dobiti mnogo dobar snimak na koji prosecan slusalac nije navikao. Ali to radi, i to odlicno, slusao sam. I ja cu to kupiti prvom prilikom.
Kondenzator od 100e ce uvek polovan kostati 70...!Rodu nece bas tako lako prodati, po mom misljenju. A i to je losa oprema, za malo novca, od tog nece biti snimka. On je hteo ne da pravi demo, vec snmke koji ce se moci emitovati. Sa tim sto si napisao, nece nista uraditi, a kada se u to uveri, nece ni moci prodati. Sm57 uvek moze iznajmiti, probati, kupiti polovnog i prodati za par evra vise nego sto ga je platio.
Ni sa sm 57 ni sa tim sto si napisao nece napraviti ni osrendji snimak. SM mu se moze dopasti, a i ne mora. To je studijski standard, ako mu se ne svidja, proda ga.
Sa snimacem i oktavama moze napraviti vrhunski snimak, ali drugog tipa, blizi audiofilskom snimku. Ako ima takav bend, to je to. Nema bolje, osim isti snimac + Neuman (to je varijanta koju sam slusao). Da li imao prilike cuti tu kombinaciju?
hladni
27-03-2010, 01:20 PM
I jos, neke od ovih pjesama su se pustale na državnoj radio stanici.
Poz..
Da stvar je u tome da nemamo love i ova tema je umjesto koji mikrofon mišljenje se trebala zvati kako s minimalnim ulogom dobiti što kvalitetniju snimku vokala i tu je problem .Evo mene konkretno zanima ako @Hepek može odgovoriti šta on koristi od opreme osim mikrofona koji je naveo jer ovo zvuči više nego dobro za emitiranje.Ponekad ni kvaliteta nije uvjet da se neka stvar vrti pa čak postane hit evo poslušajte (http://www.youtube.com/watch?v=Ti16QENyc3o&feature=player_embedded)ovo produkcijski loše a hit koji se već par godina vrti na radiopostajama u Dalmaciji a ovakvo nešto i mi radimo .Hvala vam još jednom na oddgovorima ali šta vas više čitam sve mi se manje snima naravno u kući.
Evo odlučio sam kupiti ovaj kondezatorski mikrofon ,nije studijski 250 kn na slici molim mi?ljenja dali bi se moglo ne?to izvući iz ovoga ili sličnih tipova mikrofona u kučnoj radinosti kod snimanja vokala u pop muzici:confused:
PS:Imam sonyjevu liniju koju bih koristio kao predpojačalo
Ovo je prvi post, a ovdje se do?lo sve do Neumanna, snimača....
Čovjek tra?i mikrofon da snimi vokale, koristio bi liniju kao preamp (pretpostavljam linija ima ulaz za karaoke) i to sve spajao na karticu, koja moze biti i integrirana.... a mislio je uzeti mikrofon od 250 kn...
I vi mu savjetujete sm57... pa onda snimače i Neumann....
Usb mikrofon... neki malo solidniji, uključi u komp i snimaj... tko zna kako bi uopće spojio tu liniju na karticu.... i kako bi sve to skupa funkcioniralo...
Neznam koji su tvoji razlozi ali ovakav način nije u redu @google je ok čovjek i ako je ne?to krivo napisao to je vjerojatno zato da meni početniku na neki način pribli?i problematiku ,ako nema? ?ta pametnije osim da spama? po temama onda pusti osobe koji uz to ?to su znalci imaju ljudskosti spustiti se na razinu početnika da i istima pomognu.
Pa on ti je na neki način i pojasnio neke stvari, jeftiniji kondenzatorski mikrofoni, poput rode nt-1a koji je netko spomenuo, podnose maksimalni spl i do 137 db...
:)
Da stvar je u tome da nemamo love i ova tema je umjesto koji mikrofon mi?ljenje se trebala zvati kako s minimalnim ulogom dobiti ?to kvalitetniju snimku vokala i tu je problem .Evo mene konkretno zanima ako @Hepek mo?e odgovoriti ?ta on koristi od opreme osim mikrofona koji je naveo jer ovo zvuči vi?e nego dobro za emitiranje.Ponekad ni kvaliteta nije uvjet da se neka stvar vrti pa čak postane hit evo poslu?ajte (http://www.youtube.com/watch?v=Ti16QENyc3o&feature=player_embedded)ovo produkcijski lo?e a hit koji se već par godina vrti na radiopostajama u Dalmaciji a ovakvo ne?to i mi radimo .Hvala vam jo? jednom na oddgovorima ali ?ta vas vi?e čitam sve mi se manje snima naravno u kući.
Mo?e? usb mikrofon, jeftinije nego preamp, kartica i mikrofon... jer pretpostavljam da trazis nesto za sto manju paru...
Treba ti jos i nekakav improvizirani ili kupljeni pop filter, stavi neki obruc od zice i čarapu, onu najlonku... jer bi te kupljeni kostao vise nego si mislio platiti mikrofon... kabel ti ne treba, jer ima? usb... a i kabel xlr ko?ta...
Druga stvar je sama soba u kojoj snimas, pa probaj nekako dobiti sto manje refleksije u mikrofon, deke, spu?ve... ?to ima? pri ruci....
Nisam probao te usb mikrofone, ali po samplovima sto sam cuo, sumnjam da neces moci snimiti dobar vokal... naravno, ako snima? dobrog pjevača...
Probaj malo raditi u autotune programu, ili nesto slicno, kad vec ne mozes priustiti skupu opremu, bar da mozes kada snimis, obraditi to kako treba...
Improviziraj, ako je neka ?estoka glazba, a usnimak ti ne zvuči profesionalno, dodaj malo distorzije na vokale i slično.... ako je sporija, igraj se sa delayom, chorusom, sve sto ti zvuci dobro, poduplavaj vokale, ako je dobar vokal....
Dakle, treba ti preamp, kartica, kabel, mikrofon... to sve zamijenis usb mikrofonom...
Pop filter napravi sam... treba ti jo? i nekakav stalak... nemoj ga drzati u ruci, da ne preneses udarce na snimku...
Svaka od ovih stvari, ko?ta vi?e nego si ti mislio uloziti u mikrofon... zato improviziraj, ali prvo shvati neke osnove, da znas kako mozes improvizirati dok usnimavas...
Ili ako je vokal uvje?ban, i mo?e to snimiti bez problema, ode? kod nekoga ako ga pozna?, tko ima sve to kući, da? mu ne?to sitno za par gajbi pive i snimi? to u par sati....
:grin:
hladni
27-03-2010, 02:01 PM
Možeš usb mikrofon, jeftinije nego preamp, kartica i mikrofon... jer pretpostavljam da trazis nesto za sto manju paru...
Treba ti jos i nekakav improvizirani ili kupljeni pop filter, stavi neki obruc od zice i čarapu, onu najlonku... jer bi te kupljeni kostao vise nego si mislio platiti mikrofon... kabel ti ne treba, jer imaš usb... a i kabel xlr košta...
Druga stvar je sama soba u kojoj snimas, pa probaj nekako dobiti sto manje refleksije u mikrofon, deke, spužve... što imaš pri ruci....
Nisam probao te usb mikrofone, ali po samplovima sto sam cuo, sumnjam da neces moci snimiti dobar vokal... naravno, ako snimaš dobrog pjevača...
Probaj malo raditi u autotune programu, ili nesto slicno, kad vec ne mozes priustiti skupu opremu, bar da mozes kada snimis, obraditi to kako treba...
Improviziraj, ako je neka žestoka glazba, a usnimak ti ne zvuči profesionalno, dodaj malo distorzije na vokale i slično.... ako je sporija, igraj se sa delayom, chorusom, sve sto ti zvuci dobro, poduplavaj vokale, ako je dobar vokal....
Dakle, treba ti preamp, kartica, kabel, mikrofon... to sve zamijenis usb mikrofonom...
Pop filter napravi sam... treba ti još i nekakav stalak... nemoj ga drzati u ruci, da ne preneses udarce na snimku...
Svaka od ovih stvari, košta više nego si ti mislio uloziti u mikrofon... zato improviziraj, ali prvo shvati neke osnove, da znas kako mozes improvizirati dok usnimavas...
Ili ako je vokal uvježban, i može to snimiti bez problema, odeš kod nekoga ako ga poznaš, tko ima sve to kući, daš mu nešto sitno za par gajbi pive i snimiš to u par sati....
Taj usb mikrofon di ga ima kupit i jeli to konderzatorski ili dinamički ako ima neki link na stranicu za model.
google
27-03-2010, 02:03 PM
Čovjek tra?i mikrofon da snimi vokale, koristio bi liniju kao preamp (pretpostavljam linija ima ulaz za karaoke) i to sve spajao na karticu, koja moze biti i integrirana.... Od toga nema nista. To je valjda jasno?
I vi mu savjetujete sm57... To je jedino sto moze da se nekom svidi za malo para, moze se iznajmiti i probati. Moze se i prodati, ako mu se ne svidi ili kad snimi vokale ili kad bude hteo nesto bolje. I to je valjda jasno? A na integrisanu kartu i mini liniju nece raditi NISTA. Napisao sam da ce snimak biti neupotrebljiv. Pitao je sta uzeti, a da moze da prodje.
Pa sam preporucio>pa onda snimače i Neumann....Ne. Snimac i oktave, kosta do 700 evra, ili oko 150 evra po clanu benda. Sa tim moze da snimi pravi snimak i da radi drugima i da naplati i da vrati novac.
Za neku drugu varijantu mu treba tri tovara blaga, a snimak nece biti mnogo bolji, nego ce biti losiji.
I poenta svega> ako ima dobar bend, moze uzeti snimac i oktave, ako nema, nek' navezba, pa ode u pravi studio, a mini linija mu posluzi da cuje samog sebe, gde sta valja- gde sta ne valja.
hladni
27-03-2010, 02:18 PM
Mo?e? usb mikrofon, jeftinije nego preamp, kartica i mikrofon... jer pretpostavljam da trazis nesto za sto manju paru...
Treba ti jos i nekakav improvizirani ili kupljeni pop filter, stavi neki obruc od zice i čarapu, onu najlonku... jer bi te kupljeni kostao vise nego si mislio platiti mikrofon... kabel ti ne treba, jer ima? usb... a i kabel xlr ko?ta...
Druga stvar je sama soba u kojoj snimas, pa probaj nekako dobiti sto manje refleksije u mikrofon, deke, spu?ve... ?to ima? pri ruci....
Nisam probao te usb mikrofone, ali po samplovima sto sam cuo, sumnjam da neces moci snimiti dobar vokal... naravno, ako snima? dobrog pjevača...
Improviziraj, ako je neka ?estoka glazba, a usnimak ti ne zvuči profesionalno, dodaj malo distorzije na vokale i slično.... ako je sporija, igraj se sa delayom, chorusom, sve sto ti zvuci dobro, poduplavaj vokale, ako je dobar vokal....
Pop filter napravi sam... treba ti jo? i nekakav stalak... nemoj ga drzati u ruci, da ne preneses udarce na snimku...
Svaka od ovih stvari, ko?ta vi?e nego si ti mislio uloziti u mikrofon... zato improviziraj, ali prvo shvati neke osnove, da znas kako mozes improvizirati dok usnimavas...
Ili ako je vokal uvje?ban, i mo?e to snimiti bez problema, ode? kod nekoga ako ga pozna?, tko ima sve to kući, da? mu ne?to sitno za par gajbi pive i snimi? to u par sati....
Hvala ti mislim da je taj usb mikrofon ono ?to tra?im jer u dana?nje vrijeme tehnologije jednostavno mora postojati ne?to ?to radi a da se puno ne komplicira u ovom slučaju taj usb mikrofon .Jedan od mana ljudi koji su profesionalci u bilo kojem poslu je da mo?da podsvjesno ?ele zakomplicirati stvar jer kao nije to za svakoga i to mogu raditi samo odabrani mo?da je tako za vrhunsku produkciju ali za ono ?to ja tra?im mislim da postoji neko rje?enje tako da prosječan slu?atelj ne ku?i da je snimka amaterska a da npr radijski urednik ka?e mo?e proć.
Taj usb mikrofon di ga ima kupit i jeli to konderzatorski ili dinamički ako ima neki link na stranicu za model.
Ima u music shopovima, ali gledaj da to bude opet nešto namijenjeno recordingu, a ne oni kompjuter mikrofoni....
Ovisi koliko para imaš, mozda ima i jeftinijih modela, ako behringer proizvodi i slično....
Evo, naprimjer...
Se electronics radi solidne mikrofone za malenu paru...
1200 kn... ako nemas karticu, preamp ni mikrofon, onda se isplati...
http://www.provox.hr/audio/proizvod.aspx?IDProizvoda=2106&myDataListIndex=41&IDProizvodjaca=72&Source=1
http://www.provox.hr/audio/slike/proizvodi/SE%20ELECTRONICS/vUSB1000a.jpg
http://www.samsontech.com/products/productpage.cfm?prodID=1878
Poslu?aj ovdje SAMSON, oko 150$ je ovaj model, ima? i samplove...
http://www.samsontech.com/images/productimages/C03U-web.jpg
http://www.samsontech.com/products/productpage.cfm?prodID=1810&brandID=2
Ovaj drugi model je 100$...
http://www.samsontech.com/images/productimages/C01U-web.jpg
hladni
27-03-2010, 02:42 PM
http://www.samsontech.com/products/productpage.cfm?prodID=1878
Poslu?aj ovdje SAMSON, oko 150$ je ovaj model, ima? i samplove...
http://www.andysmusiconline.com/photos/Samson_C03U-2.jpg
http://www.samsontech.com/products/productpage.cfm?prodID=1810&brandID=2
Ovaj drugi model je 100$...
http://www.samsontech.com/images/productimages/C01U-web.jpg
Hvala prijo !:):wink:
Ako ti se sviđaju samplovi snimljeni ovim mikrofonima, evo tko drži Samson u Hr... pogledaj i druge music shopove... ili neke druge mikrofone...
http://www.franc-music-shop.com/
Tiki the Boyler
30-03-2010, 09:50 AM
Takođe mislim da ti je USB mikrofon najbolje rješenje.
Budući da si totalni početnik, odluči za bilo koju od ovih varijanti i ne beri brige...
Vremenom će ti neke stvari biti jasnije...
Evo ti nekoliko modela:
Audio-Technica 2020USB (http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?art=6585)
Blue Snowball (http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?art=6318)
RODE Podcaster (http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?art=2789)
sE Electronic USB2200a (http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?art=4414)
A ima toga još...
amadeusvk
18-07-2010, 11:24 PM
Dobar kondenzator je jedno i to kosta, a manje vise svaki trpi veca opterecenja,pocev od AT 2020 ili Berindzera B1 ili slicno...
ne bih se baš složio...
Imam AT 2020 i upravo radi tog problema što taje ružan ton kod glasnijeg pjevanja ili se čak javi distorzija, kupujem novi mic i tražim prijedlog do 2000 (kn nažalost)
Najprije sam mislio NT1a ali čitam da je izrazito svijetal, pa bih probao na SE Electronic 2200, nadam se iskreno da je nešto topliji.
znači li ovo šta
Sensitivity: 14.1mV/Pa -37 ? 1.5dB
Polar Pattern: Cardioid
Impedance: ≤ 200 Ohms
Equivalent Noise Level: 17dB(A weighted)
Max SPL for 0.5% THD@1000Hz: 125dB
Bockie
19-07-2010, 11:15 AM
ne bih se ba? slo?io...
Imam AT 2020 i upravo radi tog problema ?to daje ru?an ton kod glasnijeg pjevanja ili se čak javi distorzija...
AT 2020:
Element: Fixed-charge back plate, permanently polarized condenser
Polar pattern: Cardioid
Frequency response: 20-20,000Hz
Open circuit sensitivity: -37 dB (14.1 mV) re 1V at 1 Pa
Impedance: 100 ohms
Maximum input sound level: 144dB SPL, 1kHz at 1% THD
E svaka cast jarane ako je tebi 144 db "glasnije pjevanje", jer onda kad se deres ode sve u PM...
A to sto ne znas da namestis GAIN na preampu ne znaci da treba da mijenjas mikrofon...
Sta je to sa ovim forumom #@%&#$#...!!
:banghead::banghead::banghead:
Ne znam mikrofon pa nisam htio komentirati ali i meni je bilo cudno da sam mikrofon distorzira...ili si pre blizu kad pjevas ili ti je gain otfrljen do totalke:banghead:
amadeusvk
19-07-2010, 02:44 PM
nije deranje u pitanju, a blizu sam na nekih 15cm, možda čak i 20 kod glasnijeg... nije u pitanju gain. Probao sam dodat minimalno gaina, snimit, pa to normalizirat i osjeti se distorzija. Nije to toliko jaka da izobliči zvuk 100% ali, prisutna je. evo primjer tog mica, nema distorzije al ima to nešto meni neugodno što ne znam kako bih nazvao. Ovo je bez eq i bilo čeg drugog, dakle direktno http://www.box.net/shared/gukloy23e8 , kakva je pojava na "TO SAMO moja duša zna..." ako nije dist
Ja ne kuzim nikakvu distorziju, doduse ne slusam na monitorima...to je normalan zvuk nesto jeftinijeg kondenzatora... koristis mrezicu? Eventualno de-esser i ostale efekte i to ce biti to... Sumnjam da u tom novcanom rangu mozes ocekivati nesto puno bolji mikrofon :confused:
Soba u kojoj snimas ima neku rezonanciju u dubljim frekvencijama, to bi mogao biti veci problem...
DzoniPFC
19-07-2010, 08:56 PM
Nemoj da "normalizujes" snimljeni materijal...
inace, u poslednje vreme se bas jezim od silnih low-end tema na forumu :banghead:
Mislim da bi administratori trebali da podele forumsku sekciju za studijsku opremu na Hi-End i low end theory , kao na Gearslutz-u.
amadeusvk
19-07-2010, 09:08 PM
Maiv, nije u pitanju prostorija već ćo?ak u kojem snimam :-)
poku?ao improvizirati onaj reflection filter pa zaljepio 2m/2 piramidalne spu?ve u ćo?ak i tu stoji mic, ali kada je mikrofon preblizu spu?vi odbija se to ne?to i ulazi u snimak, a bio je jako blizu.
Evo kupio se2200a i koliko sam probao evo sad uveče jer mi bebač spava, pa ?ena pizdi, vrlo sam zadovoljan. (u usporedbi sa at2020 naravno) Rekao bih da daje mekan, nje?an ton, nije tvrd i metalan kao AT. Probao sam ne?to glasnije pjevanje i čak na blizu nema distorzije, zvuk čist. Ima nekiih prekidača po njemu, moram skontat koja mi kombi najvi?e pa?e, a sutra ću snimit usporedbu između ta dva mica pa da se čuje.
Procitaj si malo teme o akustici na forumu:wink:, ta varijanta s kutom ti nikako nije dobra...piramidalna ce ti malo rijesit vise frekvencije ali na dublje nema utjecaja a najvise dubljih frekvencija se skuplja u kutu...
inace, u poslednje vreme se bas jezim od silnih low-end tema na forumu :banghead:
Mislim da bi administratori trebali da podele forumsku sekciju za studijsku opremu na Hi-End i low end theory , kao na Gearslutz-u.
To nije losa ideja...ja bi bio u low-end ali shvacam da ljude koji imaju studije sa skupom opremom zivciraju ovakve rasprave po N-ti put
amadeusvk
19-07-2010, 10:13 PM
a u ovoj sam prostoriji privremeno, još godinu - dvije, a čitao sam o svemu i svačemu, al ova soba je najprije previsoka da bi se dalo išta napravit, a opet bolje mi je ovako sa spužvom nego da je nema, a ako idem van tog kuta s mikrofonom, onda tek hvata sve okolo. Primjetio sam da spužva kao da odbija niske freq.,a na onom se snimku to čuje jer je mic bio tik do spužve (okrenut leđima u ćošak). Misliš li da onaj reflection filter funkcionira kako ga reklamiraju? http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?glavna_kat=17&kat=121&art=6062
a profesionalci i oni koji se tako osijećaju trebali bi preskakat "ovakve" teme ukoliko ih to živcira, nervira itd ili bi možda mogli pomoći svojim savjetima npr?
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26659
evo malo vise o tome...
amadeusvk
20-07-2010, 09:13 AM
znam da nije tema, al
evo, molio bih usporedbu tj koji je u konačnici bolji na ovom snimku, 1. ili 2.?
(za profesionalce: bolje ne slu?ati da ne gubite ?ivce :-P )
http://www.box.net/shared/vrq4xorqg1
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.