Log in

View Full Version : Ventilacija malog studija - realizacije

grada27
21-02-2009, 01:01 AM
Koliko su neophodni ovakvi boksevi za ventilaciju i cemu sluze?Moze li i bez njih, da crevo od ventilacije sa dovodom svezeg vazduha ide direkno na resetku,a takodje i sa odvodjenjem ustajalog vazduha?Tako stoji u upustvu za montazu sada ako je nesto vazno onda bih morao da pravim takve bokseve,ako nije neophodno spasio bih se maltretiranja oko istih.:da:

Veliki pozz

4766

4767

lesha
21-02-2009, 01:58 AM
verovatno zbog buke.

boggy
21-02-2009, 03:24 AM
verovatno zbog buke.

Da, dodatna apsorpcija niskih frekvencija.

Grado, nemoj se smarati s tim... kachi to crevo direktno na rozetnu i masku.
Ako se plasis buke i sumova onda:

1. spremi adekvatan poklopac za izlaz/ulaz creva, koji se lako moze otvoriti.
2. ukljucuj ventilaciju kad imas pauzu.

pozdrav

bogi

p.s. Pogotovo ovakav filter ne treba praviti od medijapana.... :banghead:

boggy
26-02-2010, 04:05 PM
Evo da nastavim temu o ventilaciji. S obzirom da se ventilacija izbegava kod "uradi sam" graditelja studija... postovacu slike potekle od jednog naseg komercijalnog projekta. Ticu se uglavnom jednog od nacina unutrasnjeg razvoda creva za ventilaciju.

http://www.bozoel.com/images/kovacevic/DSCF2948-.jpg
http://www.bozoel.com/images/kovacevic/DSCF2943-.jpg
http://www.bozoel.com/images/kovacevic/DSCF2942-.jpg
http://www.bozoel.com/images/kovacevic/DSCF2938-.jpg

pozdrav

bogi

dukasound
02-04-2010, 05:24 PM
Molim vas jedna sugestija.
Dali je bolje da se u prostoriju uduvava svjez vazduh ili da se radi izduvavanje. Pitam iz prakticnog razloga. Ukoliko se uduvava onda je neophodno imati uz neku sitnu mrezu i neki filter a ako se izduvava iz prostorije to i nije neophodno u toj mjeri. Normalno, obezbijediti poklopac i u oba slucaja osigurati nemogucnost ulaska insekata i sl.
Hvala
Duka

boggy
02-04-2010, 06:20 PM
Dali je bolje da se u prostoriju uduvava svjez vazduh ili da se radi izduvavanje. Pitam iz prakticnog razloga. Ukoliko se uduvava onda je neophodno imati uz neku sitnu mrezu i neki filter a ako se izduvava iz prostorije to i nije neophodno u toj mjeri. Normalno, obezbijediti poklopac i u oba slucaja osigurati nemogucnost ulaska insekata i sl.
Hvala
Duka
Za ventilaciju (o kojoj ti govoris), ti treba promena vazduha, znaci i izbacivanje starog i ubacivanje novog. To znaci dva sistema cevi za jednu zadihtovanu prostoriju kao sto je rezija ili soba za snimanje.
Postoji raznih ventilatora, poklopaca i filtera koji sluze za ovu namenu i mogu se nabiaviti kao elementi koji se pridodaju na postojeci sistem cevi. Treba da se obratis firmi koja distribuira kllimatizacione i ventilacione sisteme (CG)

pozdrav

bogi

RokStudio
02-04-2010, 06:26 PM
Ako samo izduvava?, ima? potpritisak (poDpritisak?) i kad se otvore vrata, ući će pra?ina od spolja iz vazduha, vremenom će se pra?ina vi?e skupljati unutra nego ?to bi bilo očekivano. Ako samo unosi? vazduh, ne treba nikakva mre?a za izlazak vazduha, naći će već on put napolje. Najbolje je, naravno, imati i jedno i drugo, s tim da količina sve?eg vazduha koji se upumpava bude ne?to veća od ispumpane.

alfom
02-04-2010, 06:59 PM
Hvala
Duka
Duka, daj malo vi?e detalja o tvom prostoru koji ?eli? tretirati ventilacijom. Ako mo?e i mala skičica ; makar tlocrta i obja?njenje spolja?nosti - izvan granice obuhvatnih povr?ina tvog prostora, odakle bi mogao uzimati 'taze' vazduh.

boggy
02-04-2010, 07:08 PM
........ s tim da količina sve?eg vazduha koji se upumpava bude ne?to veća od ispumpane.

a ne mora se preterivati... :rolleyes:
Dovoljno je da ima ventilaciju (ventilator) na crevu, ali da ima instalaciju creva za dovod i odvod vazduha... regulisati protok tako da jednog bude vise malko komplikuje stvari ako zeli da se bakce sam sa tim... a predpostavljam da hoce.

pozdrav

bogi

dukasound
02-04-2010, 08:13 PM
a ne mora se preterivati... :rolleyes:
Dovoljno je da ima ventilaciju (ventilator) na crevu, ali da ima instalaciju creva za dovod i odvod vazduha... regulisati protok tako da jednog bude vise malko komplikuje stvari ako zeli da se bakce sam sa tim... a predpostavljam da hoce.

pozdrav

bogi
Hvala na reakciji!!!
Pitao sam najvise za ventilaciju u vocal booth-u koji planiram da napravim. Posto mi je jedan zid od vocal booth-a i vanjski zid to mi daje mogucnost da uduvavam svjezi vazduh. Samu ventilaciju u reziji bih mogao realizovati prirodnim putem jer imam prozor. Takodje tu imam i klimu.

boggy
02-04-2010, 08:35 PM
Nema na cemu Duka,

Merge-ovao sam thread sa jos jednim o ventilaciji i stavio na sticky... s nadom za bolju ventilaciju studija na ovim prostorima...

pozdrav

bogi

dukasound
02-04-2010, 08:48 PM
Znam da ce me Bogy ubiti :ups: ali evo ti tlocrt kako bi to izgledalo. Ovo kazem jer mi je korisna povrsina malo manje od 3x3m i ovo bi bilo za neku drugu diskusiju.
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 11"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 11"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CADMINI%7E1.CLI%5CLOCALS%7E1%5CTe mp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> http://www.dukasound.info/Data/Soba_baza.JPG
<o:p></o:p>
Sam protok vazduha bi mogao biti ulazak od spolja i prolazak kroz otvorena vrata. Ionako bi ventiliranje bilo u pauzama snimanja. Ako to ne valja kao rjesenje onda shvatam sistem sa uduvavanjem i izduvavanjem.
Da napomenem ovo se nalazi u porodicnoj kuci bez problema susjeda itd, itd.

boggy
02-04-2010, 09:07 PM
Znam da ce me Bogy ubiti :ups: ali evo ti tlocrt kako bi to izgledalo. Ovo kazem jer mi je korisna povrsina malo manje od 3x3m i ovo bi bilo za neku drugu diskusiju.

Necu te ubiti... ali se nadam da ti lebac nece zavisiti od tog sobicka... :)
Startuj thread o tom sobicku da jos malo prodiskutujemo... da ne gnjavimo thread za ventilaciju sa ovim.

<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CADMINI%7E1.CLI%5CLOCALS%7E1%5CTe mp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->
<o>:p></o>:p>
Sam protok vazduha bi mogao biti ulazak od spolja i prolazak kroz otvorena vrata. Ionako bi ventiliranje bilo u pauzama snimanja. Ako to ne valja kao rjesenje onda shvatam sistem sa uduvavanjem i izduvavanjem.
Da napomenem ovo se nalazi u porodicnoj kuci bez problema susjeda itd, itd.

pa moras otvoriti i prozor zarad ventilacije...

Moze u tom slucaju i jeste jeftinije.... ali nije autonomno i moras da pazis sta sve treba da se otvori.

pozdrav

bogi

alfom
02-04-2010, 09:12 PM
Hvala na reakciji!!!
Pitao sam najvise za ventilaciju u vocal booth-u koji planiram da napravim. Posto mi je jedan zid od vocal booth-a i vanjski zid to mi daje mogucnost da uduvavam svjezi vazduh. Samu ventilaciju u reziji bih mogao realizovati prirodnim putem jer imam prozor. Takodje tu imam i klimu.
Dakle, ako smijem pretpostaviti, radi se o monta?i sistemčića sa ?to manjim utro?kom para?:)
Problem ventilacije re?ije prirodnim putem, bilo ljeti ili zimi, jesu visoke, odn. niske temperature vazduha koji bi nastrujavao : ljeti u visinu glave, mokrih bubrega :grin: (?to ne valja), kao i nogu i prosatate zimi :D, ?to opet ne valja.
Klima ima raznih. Ako si postavio konvencionalnu klimu bez uzimanja vanjskog vazduha, onda si ugradio ?ivi otrov. Pogotovu, ako ti je vanjska stolarija sa onim bljak dihtujućim gumama koje ne dozvoljavaju ni minimalno propisan dotok infiltracijom. Dakle, za re?iju je po?eljna klima tipa : ljeto / zima, sa priključkom za uzimanje obroka vanjskog vazduha i recirkulacijom unutra?njeg (pod uslovom da ti ne smeta njezin ?um, jer ga svaka takva ima u dovoljnim količinama).
Ako bi i ventilirao re?iju otvaranjem vanjskih otvora, to ne znači da bi tada prestao rad u gluvoj sobi, koju, prema prilo?enom tlocrtu, ne mo?e dohvatiti strujanje koje bi kratkom vezom bilo uspostavljeno između vrata i prozora (ili obratno - zavisno od vanjskih uslova).
Ako bi ventilacija u gluvaću trebala raditi za vrijeme snimanja, onda to tra?i drugačiji tretman, koji je, radi uređaja sa niskim nivoom buke, dosta skup.
Ventilacija prirodnim putem također ne dolazi u obzir, jer je vanjska buka tada nezaustavljiva. Čak i da je uvo ne čuje, micovi čuju itekako.
Javi za re?im rada gluvaća, pa da nastavimo dalje sa ovim.
Ne zaboravi da, ako će? ventilirati za vrijeme snimanja u gluvoj, i ljeti i zimi treba tretirati vazduh : ljeti filtracija + hlađenje sa razvla?ivanjem, a zimi makar filtracija + grijanje obroka svje?eg vazduha.

boggy
02-04-2010, 09:18 PM
Dakle, ako smijem pretpostaviti, radi se o montaži sistemčića sa što manjim utroškom para?:)
Problem ventilacije režije prirodnim putem, bilo ljeti ili zimi, jesu visoke, odn. niske temperature vazduha koji bi nastrujavao : ljeti u visinu glave, mokrih bubrega :grin: (što ne valja), kao i nogu i prosatate zimi :D, što opet ne valja.
Klima ima raznih. Ako si postavio konvencionalnu klimu bez uzimanja vanjskog vazduha, onda si ugradio živi otrov. Pogotovu, ako ti je vanjska stolarija sa onim bljak dihtujućim gumama koje ne dozvoljavaju ni minimalno propisan dotok infiltracijom. Dakle, za režiju je poželjna klima tipa : ljeto / zima, sa priključkom za uzimanje obroka vanjskog vazduha i recirkulacijom unutrašnjeg (pod uslovom da ti ne smeta njezin šum, jer ga svaka takva ima u dovoljnim količinama).
Ako bi i ventilirao režiju otvaranjem vanjskih otvora, to ne znači da bi tada prestao rad u gluvoj sobi, koju, prema priloženom tlocrtu, ne može dohvatiti strujanje koje bi kratkom vezom bilo uspostavljeno između vrata i prozora (ili obratno - zavisno od vanjskih uslova).
Ako bi ventilacija u gluvaću trebala raditi za vrijeme snimanja, onda to traži drugačiji tretman, koji je, radi uređaja sa niskim nivoom buke, dosta skup.
Ventilacija prirodnim putem također ne dolazi u obzir, jer je vanjska buka tada nezaustavljiva. Čak i da je uvo ne čuje, micovi čuju itekako.
Javi za režim rada gluvaća, pa da nastavimo dalje sa ovim.
Ne zaboravi da, ako ćeš ventilirati za vrijeme snimanja u gluvoj, i ljeti i zimi treba tretirati vazduh : ljeti filtracija + hlađenje sa razvlaživanjem, a zimi makar filtracija + grijanje obroka svježeg vazduha.

Ako pricamo o hobby ili amaterskom studiju... sve sto navodis moze da se kaze da je tacno, ali je i neprimenljivo... mora se naci kompromis

Recimo, nema ni jedne klime koja je u stanju da radi ventilaciju prostorije (ne "uduvavanje" vazduha kroz slamku!) a koja je u rangu cene obicnog spliter sistema... ma sta trgovci pricali. Ventilacija kroz crevo precnika 15cm ili vece... je nesto sasvim posebno i klime koje to mogu istovremeno sa klimatizacijom kostaju pravo malo bogatstvo u odnosu na obicne..

pozdrav

bogi

alfom
02-04-2010, 09:37 PM
Ako pricamo o hobby ili amaterskom studiju... sve sto navodis moze da se kaze da je tacno, ali je i neprimenljivo... mora se naci kompromis

Recimo, nema ni jedne klime koja je u stanju da radi ventilaciju prostorije (ne "uduvavanje" vazduha kroz slamku!) a koja je u rangu cene obicnog spliter sistema... ma sta trgovci pricali. Ventilacija kroz crevo precnika 15cm ili vece... je nesto sasvim posebno i klime koje to mogu istovremeno sa klimatizacijom kostaju pravo malo bogatstvo u odnosu na obicne..

pozdrav

bogi
Jasno. Sad, za mene je pravo malo bogatstvo 1.000,00 evrića, a za nekoga je to - ni?ta. Ali, oko hobby ili ne-hobby studija : ovo ?to je kolega naveo u smislu da smatra kako bi ga zadovoljilo i otvaranje vrata i prozora, navodi da se ne radi o rigoroznim zahtjevima. Ili on tako misli? Kako-god : rje?enja ima.
Dakle, i mnoge male klime danas imaju ostavljene maske na otvorima predviđenim za dovod obroka vanjskog vazduha i mije?anje sa unutra?njim, te tretiranje mi?unga u unutra?njoj jedinici. Ako i nemaju, postoje načini da se to izvede tkzv. prorezima, ?to je kod njega moguće. Kanalski razvod u ovako malim prostorima je najče?će tehnički neprimjeren, jer je uticaj indukcije na ovim udaljenostima od izvora i visinama prostora vi?e nego zadovoljavajući. Jedino ako se tra?i vrhunski komfor u smislu da se zonira radno mjesto (stolica za pultom i u?a radna zapremina) ?to ovdje nije slučaj. Ostaje da se rije?i gluvać, a pravac rje?avanja zavisi od re?ima kojeg će odrediti : hoće li praviti 'ventilacionu' pauzu i re?ije i gluvaća istovremeno, ili će gluvać raditi kontinuirano, a sebe u re?iji hoće ventilirati sporadično - po potrebi.
Znači, davaj re?im rada gluvaća :grin:.

boggy
02-04-2010, 09:51 PM
Jasno. Sad, za mene je pravo malo bogatstvo 1.000,00 evrića,.....

Te klime kostaju vise od 1000EUR ;)

Jedino sto mi pada na pamet je prozorska klima (ne split sistem, jedna kutija, montira se u prozor), koja ima realan osnov za uduvavanje dovoljno svezeg vazduha... one imaju pristojnu cenu i malog su kapaciteta... ali su vam i sobice malene.. te rade posao

pozdrav

bogi

alfom
02-04-2010, 10:18 PM
Te klime kostaju vise od 1000EUR ;)

Jedino sto mi pada na pamet je prozorska klima (ne split sistem, jedna kutija, montira se u prozor), koja ima realan osnov za uduvavanje dovoljno svezeg vazduha... one imaju pristojnu cenu i malog su kapaciteta... ali su vam i sobice malene.. te rade posao

pozdrav

bogi
Ma znam ja to vrlo dobro boggy. Kad sad moram napisati :ups: : ja sam projektant HVAC sistema i konstruktor sistema i uređaja ma?inske energetike.
A ne moraju biti zidno - prozorske, koje su često dosta bučne radi freonskog kompresora. Već i samo strujanje vazduha stvara buku koja nije primjerena (zavisno od distributivnih elemenata). Ovdje bi mu izvrsno sjela kasetna plafonska sa fi 160 [mm] - skim priključkom za vanjski vazduh. Kasetne imaju mnogostruko manju buku od konvencionalnih zidnih. Međutim, skupe su i zahtjevaju često spu?teni plafon, radi sakrivanja cijevi za odvod kondenzata. Njome se opet rje?ava re?ija, ?to, koliko sam razumio, kolegi nije glavni prioritet, nego gluva soba. Isto mo?e da se uradi sa pravougaonom dvostrujnom kasetnom jedinicom za gluvać. Samo, ako će snimati i klimatizovati istovremeno, to nije rang be?umnosti potrebne za namjenu ovakvog prostora.
U su?tini : kol'ko para - tol'ko muzike.
Neka Duka ka?e ?ta su mu zahtjevi, pa ćemo vidjeti koliko je duboka kesa i ?ta se mo?e iz toga izvući.

PoZzzz.

boggy
02-04-2010, 10:25 PM
Ma znam ja to vrlo dobro boggy. Kad sad moram napisati :ups: : ja sam projektant HVAC sistema i konstruktor sistema i uređaja ma?inske energetike. ........

E pa super, mozes nam pomoci u resavanju problema HVAC u studijima :D :D :D

Samo udri, znas sta ima, sta moze, sta ne moze... sta se isplati sta ne.

pozdrav

bogi

RokStudio
03-04-2010, 12:21 AM
Ja sam razmatrao nekoliko mogućnosti u vezi s klimom, mislim da sam o tome već pisao na forumu, na kraju sam za glavnu prostoriju bez prozora u mom studiju nabavio dva kanalska ventilatora, kostaju oko 150-200 evra svaki, izgledaju ovako

http://www.justfans.co.uk/images/S&P_TD_Mixvent_Series.jpg

i uz 20-ak metara fleksibilnih kanala sa zvucnom izolacijom, koji su oko 5 evra po metru, ako se dobro secam, moze da se sve izmajstori?e prilično jeftino, taman toliko da razmena vazduha bude dovoljna za bend. Za klimatizaciju uzme? običnu klimu i tako za oko 1000 evra mo?e da se re?i sve komplet. Naravno, za malu gluvu sobu ovo je preterano - bolje je otvoriti vrata s vremena na vreme.

P.S. Ovim, naravno, ne ?elim da ka?em da prava komercijalna HVAC re?enja nisu daleko bolja, već samo da uvek postoje i jeftinije varijante, uz prihvatanje kompromisa.

dukasound
03-04-2010, 08:27 AM
Sada se osjecam kao mnogo klinaca koji su dolazili kod mene za savjet sto da kupe od gitarske opreme. Ja sam, naravno, rekao da im je najbolje rjesenje jedan Gibson ili Fender i pojacalo Marshall ili Fender sa stomp box-om ili nekim gitarskim efektom u rack-u. Savjet je bio OK ali je njima bila dovoljna neka Aria sa malim pojacalcetom sto u kompletu nije prelazilo 200-300?, a uz to oni su bili amateri i na samom pocetku. Isto tako sam se ja osjecao prije nekih 10-ak godina kada je sa mnom u kupovinu auta posao moj veliki prijatelj i tada vlasnik zlatne kacige u automobilizmu i kome nijedan auto koji smo vidjeli nije valjao nista.
Bogi je dobro prokomentarisao da ako se radi o neprofitnom studiju a to je ovo sto ja radim i sto imam vec skoro 20 godina onda se mora napraviti kompromis kao sto uostalom radimo sa vaznijim segmentima u studiju. Posto sam ja kompozitor, aranzer, pjevac i gitarista meni je "studio" neophodan i zelja mi je da uslovi budu koliko-toliko solidni. Godinama sam radio u staroj sobi i bez klime i nije bilo bas toliko neugodno. I tada mi je falilo samo malo vise vazduha. Kada sam postavio pitanje, jedino na umu mi je bilo da obezbijedim malo vise vazduha u kabini koja nema vise od 8 sqm. Milo mi je da diskusija ide u pravcu sagledavanja mogucnosti kvalitetnih rjesenja jer to moze biti od koristi za svakoga. Da ja sada imam budzet za izradu "pravog" studija onda bi prostor morao biti veci, sa svim sadrzajima ukljucujuci dobru ventilaciju. Isto tako u kuci nemam viska prostora (na moju veliku zalost) a ni sredstava da u ovom trenutku investiram u ozbiljniji sistem, moracu naci rjesenje da bar u maloj mjeri obezbijedim neko provjetravanje kabine. Razmisljao sam i o ionizatoru. Posto sam na 5m od mora ovlazivac vazduha mi i ne treba jer vlage imamo vise nego sto na treba :grin:. U svakom slucaju milo mi je da se nekom problemu prilazi sa ozbiljnim razmisljanjem i dobrim rjesenjima. Za forumase koji me ne znaju (a to je vecina) ja sam 54 godine star (rocker) sa mnogo realizovanih pjesama, nekoliko albuma, mnogo saradnje sa drugim muzicarima i u zadnjih vise od 15 godina Sam Svoj (studijski) Majstor. Isto tako (par kolega sa foruma znaju ukljucujuci Bogija, Deja Vuckovica) sam isto toliko godina u dizajniranju gitarskih pojacala i studijske tehnike kao i Hi-Fi opreme (na neprofitnoj osnovi). Kao sto sam rekao "studio" mi je potreban radi mojeg rada a ne da pravim posao, a isto tako mi se i djeca bave ozbiljno muzikom. To ne znaci da drugi nisu snimali kod mene. Naprotiv veoma mnogo mojih prijatelja je snimalo kod mene, jer ima se svidja to sto radim a i snimao sam dosta vocala koji su posle miksani u BG, NS, NI, PG itd. Ovo je bila mala licna karta da bi prijatelji saznali bar nesto o meni. BTW, 20 godina radim kao muzicki urednik na Radio Kotor-u

alfom
03-04-2010, 10:09 AM
Duka, O.K.
Priča je pričana (s' moje strane) zato ?to nisam znao ?ta treba i koliko hoće?, pa je sve veoma uop?teno.
Dakle, razumio sam da ne treba 'bacati' pare, te da nije problem prekida snimanja u maloj sobi radi ventilisanja.
Kada se radi o re?iji, onda stvarno ne treba ni?ta specijalno nego ono ?to si zamislio sa vanjskim otvorima i klimicom, a mala kabinica se mo?e za tili čas izventilisati najklasičnijim elementima. Ako ne dozvoljava? pu?enje u re?iji, onda super! Sve se mo?e lako rije?iti. Ostaje da se, u tom slučaju rije?i dovod vanjskog vazduha i eventualno način eliminacije vanjskih ?umova. Ovo sve podrazumijeva da neće? snimati za vrijeme dok ventili?e? gluvi sobičak. Ako hoće?, dalje mo?emo na P.M., a kasnije da se ovdje okači konačno rje?enje.

dukasound
03-04-2010, 10:34 AM
Duka, O.K.
Priča je pričana (s' moje strane) zato ?to nisam znao ?ta treba i koliko hoće?, pa je sve veoma uop?teno.
Dakle, razumio sam da ne treba 'bacati' pare, te da nije problem prekida snimanja u maloj sobi radi ventilisanja.
Kada se radi o re?iji, onda stvarno ne treba ni?ta specijalno nego ono ?to si zamislio sa vanjskim otvorima i klimicom, a mala kabinica se mo?e za tili čas izventilisati najklasičnijim elementima. Ako ne dozvoljava? pu?enje u re?iji, onda super! Sve se mo?e lako rije?iti. Ostaje da se, u tom slučaju rije?i dovod vanjskog vazduha i eventualno način eliminacije vanjskih ?umova. Ovo sve podrazumijeva da neće? snimati za vrijeme dok ventili?e? gluvi sobičak. Ako hoće?, dalje mo?emo na P.M., a kasnije da se ovdje okači konačno rje?enje.
Znam, i hvala sto je krenulo sa diskusijom. Ja sam i mislio da napravim otvor na vanjskom zidu tu ugradim ventilator (mozda i 120x120) malo veceg protoka ili cak vidjeti ima li kakvih jeftinih aspiratora. Meni je vazno bilo da znam dali je pametnije uduvavati ili izduvavati. Posto sam protivnik duvana u mojim prostorijama gdje radim se ne pusi i na moje zadovoljstvo svi moji prijatelji i saradnici to cijene i onda taj cin urade ili na terasi ili u drugoj prostoriji. Isto tako, uvijek bi se provjetravanje radilo u pauzama, s tim sto bih ja obezbijedio da ne "curi" zvuk kroz otvore, dakle napravio bih neke poklopce. Kontaktiracu te i na PM.
Hvala
Duka

dukasound
21-04-2010, 04:00 PM
Posto nisam odustao od kabine i njenog ventiliranja, molim misljenje o sledecem: -Kako bi bilo da se pri dnu stavi neki mali ventilator za uduvavanje a pri plafonu ventilator za izduvavanje. Mislim da bi na taj nacin mogla da se uradi dobra izmjena vazduha.
Hvala

spidermusic
21-04-2010, 07:39 PM
Ukoliko postoji mogucnost, najbolje bi bilo napraviti otvor i postaviti mali prozor. Provetravanja u reziji i kabini ce se ionako obavljati tokom pauza za pusenje.

Veliki pozz i srecno.

dukasound
21-04-2010, 08:31 PM
Ukoliko postoji mogucnost, najbolje bi bilo napraviti otvor i postaviti mali prozor. Provetravanja u reziji i kabini ce se ionako obavljati tokom pauza za pusenje.

Veliki pozz i srecno.
Hvala, ali se onda vracamo na neko prirodno provjetravanja, koje mi u ovom slucaju samo vise kostaj (mada i ne znam kako bi bilo djelotvorno). Morao bih busiti zid i kupovati malo bolji prozor i tada bih imao problem sa "curenjem" zvuka. Ovako imam probusen otvor od klime koju bih pomjerio i koji bih samo malo prosirio.
Jos jednom hvala