PDA

View Full Version : Snimanje koncerata (akustichnih)

Elf
16-02-2010, 10:20 PM
Imam neke mogucnosti da to radim(iskljuchivo akustichno,ozbiljnija muzika :)),josh su u povoju,ali ukoliko krenem u to,chisto mi treba mishljenje,da li je bolja varijanta da uzmem neki snimach tipa Edirol,Fostex,bla,bla...u kategoriji do 1000 eura,4 kanala,ili da kombinujem lap top i neki preamp u FF400 koji vec imam.Preamp mi je jedina opcija neki 8 channel jer mi je 2 malo a 4 slabo da postoji...
Iskreno,ova druga varijanta mi je malo klimava,jer je kabastije i hmm...komp...zabag u sred koncerta...:banghead:
A sa Edirolom sam npr radio i pokazao se stabilnim(a stho i ne bi).

Uzdravlje!

darkstar
17-02-2010, 01:44 AM
opet...trazi bre pomoc prijatelja :)

Bockie
17-02-2010, 10:16 AM
Imam neke mogucnosti da to radim(iskljuchivo akustichno,ozbiljnija muzika :)),josh su u povoju,ali ukoliko krenem u to,chisto mi treba mishljenje,da li je bolja varijanta da uzmem neki snimach tipa Edirol,Fostex,bla,bla...u kategoriji do 1000 eura,4 kanala,ili da kombinujem lap top i neki preamp u FF400 koji vec imam.Preamp mi je jedina opcija neki 8 channel jer mi je 2 malo a 4 slabo da postoji...
Iskreno,ova druga varijanta mi je malo klimava,jer je kabastije i hmm...komp...zabag u sred koncerta...:banghead:
A sa Edirolom sam npr radio i pokazao se stabilnim(a stho i ne bi).

Uzdravlje!

- Dokupi preamp za ff400 (tipa behringer ada8000)
- Slobodno uzmi laptop i originalni software i neces sigurno imati vecih problema!!! Ja evo vec 3 godine radim sa racunarom live bez problema.
(nece da zabaguje jer podrazumeva se da na laptopu ne drzis krekovane igrice i flat net sa virus-bundle 2010 2nd edition...:D) Dakle to je sprava za rad!
-Sve sto si naveo je sekundarna stvar u odnosu na budzet koji treba izdvojiti za dobar mikrofonski park, jer sve ovo sa mikrofonima od 100e je kurcic...
Dakle zaboravi edirole,taskame,to je mnooogo skuplja varijanta (na kraju),a nikakve prednosti (osim nekih komformistickih) ne nudi. Cuvaj kintu za mikrofone. Par iole ozbiljnih upotrebljivih overheda,ambijentalaca tipa AKG c214 ili Rode NTK je 700-800 ojra. Moze i dva komada NT-1a za 300e,ali onda nek ti VladaNS radi produkciju... :D (moram malo)
Mnogo ljudi se pali na preampe i outborde i slicno a prenebegava se cinjenica da zvuk pocinje u mikrofonu i izboru istog i da je tamo teziste dobrog zvuka. Zasto da se bavis krpljenjem losih snimaka...?

Polako i pametno!

Poz'

Elf
17-02-2010, 11:07 AM
opet...trazi bre pomoc prijatelja :)

Pa zvao bih te tek kad budem trebao da kupujem sprave...A znam da si ovde,pa sad malo ovako da kuckamo...a posle ako budem trebao da uzimam,onda se chujemo.Sad je sve josh ovako kao i ovaj post...Virtuelno! :D

@Big Bockie

Tu prichu oko kompa znam,nisam sad pocheo da radim,a i oko mikrofona(za pochetak bih maznuo neki dobar stereo par tipa AKG C451 ili chak Neumann KM184 a kasnije i ostale za close miking).
Pitam jer znamo kako Windows ume da zajebava chak i pored originalnog software-a,ojadjen samo za audio,sa svim ostalim procesima iskljuchenim.Ali u principu i ne mora...mozhda imam predrasude.Mozda 7 nije kao XP. :D
A ne znam koliko je ta cela varijanta sa lapom jeftinija jer ce me solidan preamp i lap izacji koliko i snimach,a mikove ne rachunam,oni se podrazumevaju.

darkstar
17-02-2010, 04:51 PM
Ne vredi, ne mogu preko foruma, krenuce pljuvanje, nemam vremena za to :)

Bockie
17-02-2010, 04:55 PM
A ne znam koliko je ta cela varijanta sa lapom jeftinija jer ce me solidan preamp i lap izacji koliko i snimach,a mikove ne rachunam,oni se podrazumevaju

E pa tu onda racunaj i na preampe i konverziju snimaca i mali broj kanala... ...trt... ...to ti je opet jos filozofije...

Ja bi iskoristio ff400, to je ok karta,ok preampi i dodao jos istih...

Komp... Eto ja sam na Gigabyte + intel+mackie 1640 fw+XP sp1 i sedi i vozi... Nikad nije zapelo, evo 3 godine skoro... Doduse, mackie support mi je pisao i rekose mi da sp1 ima najmanje sranja na firewire. Sp2 je dropovao,pucketao i cak su na njihovom forumu na mackie sajtu predlozili kopiranje iz sp1 u sp2 dela drivera koji se tice firewire-ta,tako da sam ja vrn'o sp1 i radi k'o Doxa,jedino sto je kazem taj racunar samo i iskljucivo za to, imam 3 programa i 2 uad-a na njemu i to je to. Cekam drivere za 7-icu pa da isprobam, ali realno necem da zurim, a i zasto bi - ovo RADI i zaradi.
Nije doduse laptop,svakako moras da teglis,kablovi,majkovi,mixer,pa dodje na isto, dakle klasican komp,jedino kontam eventualno neko rack kuciste...
Bilo mi zao da dajem 1000e za osrednji laptop,da ga nosam pod misku, pa za pe'sto i kusur sastavio dobar desktop i to je to...

@ Dark

Ne vredi, ne mogu preko foruma, krenuce pljuvanje, nemam vremena za to

Sto?! Aj kazi - sta?
Jesi u fazonu mobilna jedinica sa SSL i studerima ili...?

Elf
17-02-2010, 08:43 PM
Ista je situacija kod mene...Gigabyte,Intel C2D E6600,SP1,FF400,optimizovan za muziku,i da,isplatio se do sad mnogo puta... :-)

Videcu,josh razmatram opcije za ta snimanja...mislim,najjeftinije mi je neki lap od 500tinak eura tipa - http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=5205&review=lenovo+g550 i neki stereo par u FF400.Pa kad se isplati i doplati,lako cu uzeti josh neshto,shta god to bilo.

Mirko,udri,pa cjemo i mi da pljujemo...u dalj! :D

Bockie
18-02-2010, 10:32 AM
Ok. Samo ne znam koliko ce samo ambijentalci biti dovoljni... Mozda za tv snimak, ali za snimak...posno i mrsavo...:cry:

Ne znam koliko rece da ima i kojih instrumenata?

Elf
18-02-2010, 11:04 AM
Pa zavisi,razne kombinacije bi bile u igri...Ja bih najradije da imam za svaki po jedan za close miking i stereo par za amb...E sad,mozhda za pochetak stereo par blizu sastava koji snimam,bukvalno metar,dva ispred njih,da ne bi toliko kupili prostor,a josh jedan par za ambijent... :confused:

Bockie
18-02-2010, 12:28 PM
Ne, ne 4 ambijenta,dobices kupus salatu,fazne zajebe i sl...ne mora 4. I 2 amba je dosta (ako vec nema vise mikrofona za instrumente) i ne mora jaaako blizu,postave se normalno,zavisi i od prostora...

Aj lepo reci koliko je muzicara i koji je sastav,koji instrumenti?

Elf
18-02-2010, 12:53 PM
Pa ono shto bi bilo prvo na listi je sastav koji ima kontrabas,kanun,tarabuku ili def,ud,violinu i vokal...Ali bice dosta drugih kombinacija,ne znam ni sam sada...

http://www.myspace.com/shirau39tfila

Bockie
18-02-2010, 01:36 PM
Tisuc' mu vafli, taj vokal bi recimo morao imati svoj mic... ...ha jebi ga i kontrabas...!

Ajd' i nekako ako nije neko zajebano tekstualno pevanje,ako je samo glasovno nesto,pa mozda ni vokal ne mora, ali kontrabas mora... Neki Skupstinajzer ili d12 ili re20... Ovo ostalo bi se dalo nekako uslikati na overe,ustvari stereo postavka recimo "AB" (na oko pola metra razmaka jedan od drugog) tako da 'vata njih troje ne od gore,ali na recimo 60 stepeni,dakle na oko 180cm visine ako ljudi sede, sa postavkom muzicara u prostoru.

Donji minimum 3 mikrofona...pozeljno bar 4...

Elf
18-02-2010, 03:37 PM
Toga sam se i bojao...Ne gine mi neki preamp od 8 kanala pa to da shibam u FF400...Mada kad bi postojao preamp od 6 kanala bilo bi idealno jer imam vec dva na FF... :D

Hvala na savetu za mikove.

Bockie
18-02-2010, 04:09 PM
Nadji lepo 8-kanalni, imas ART, SM PRO, Focusrite, da nije skupo a korektno radi. Ne moras ici na neku mega skupocu - realno ni sam FF400/800 nije neki top of the line - vec best buy...:wink:

Ae,
Srecno!

Poz'

darkstar
18-02-2010, 10:07 PM
brate mili, danas sutra boze zdravlja krenuces da snimas i druge uslove,doci ce malo ekstremniji uslovi,poceces da honorarno radis za nekoga...

kad dodjes od live situacije gde ima mnogo ljudi,organizatora bla bla koji ne znaju gde biju .... kakav crni kompjuter, zadnje sto ti treba.

mislim da je prava opcija snimac, kompjuter ne bi uzimao u obzir.

Bockie
18-02-2010, 10:31 PM
Dark, u pravu si!
Ali, koliko sam shvatio covek nema aspiraciju da postane Kvinsi Dzons, vec je ovo project oprema za potrebe malog sastava,a eventualno se da iskoristiti i za sto god drugo manjih razmera...!

Evo, neka ode na varijantu snimaca,posto je 8-10 kanalac?
A preampi,outboard...?!

darkstar
18-02-2010, 11:48 PM
Vec rekoh ... nisam pravi covek za to, jer mi je ta prica preterano lozenje ... ono sto ce on raditi, svaka kartica sa obicnim preampima moze da uradi ... u krajnjoj liniji,manji mix ce da zavrsi posao ...

Elf
18-02-2010, 11:51 PM
Mirko,u pravu je Big Bockie,ne bih to radio kasnije u velikim razmerama.
Samo ove akustichne varijante,manjih razmera do daljnjeg...Ali ti si u pravu definitivno za snimach.Zgodniji je,brzhi,manji,jedan kabl za struju i cao.Jeste skuplja varijanta,jer koliko sam video,8 kanala ispod 3,4k eura nema,a 4 je ipak malo...

Bockie
19-02-2010, 11:51 AM
3,4k eura nema,a 4 je ipak malo...

Evo, ja nas'o...

http://artistsystems.net/images/product/Tascam_2488_MK_II_photo_1_medium.jpg
Tascam 2488 MK II (http://artistsystems.net/mex/artikal.php?art=4437)

Deve'sto i neki ojro...

Ima i efekteve i ce-de-er-ve,
cet'r' preampeta + 4 jack mic inputa, sve...
Ne znam koliki je interni hard 60-80 gb...

Eto...

Elf
26-02-2010, 10:24 AM
Ili mozhda neshto ovako:
http://www.motu.com/products/motuaudio/8pre/

Mislim da je mozda to najbolje reshenje uz lap top...

Elf
09-03-2010, 08:02 PM
Od ovih par opcija,shta mislite da je najbolje od svega? :D
Ja neshto imam pik na MOTU...

http://www.thomann.de/gb/presonus_firestudio.htm
http://www.thomann.de/gb/motu_8pre.htm
http://www.thomann.de/gb/maudio_profire_2626.htm
http://www.thomann.de/gb/focusrite_saffire_pro_40.htm

Bockie
09-03-2010, 11:54 PM
Ja bih isao na Presonus... Motu je ok ali mislim da je skup. Presonus ima najbolji odnos cena/kwalitet...!

Poz'

Elf
10-03-2010, 12:24 AM
MOTU je neshto ispod 500 eura,a Presonus je preko 500. :confused:

Bockie
10-03-2010, 12:27 AM
MOTU je neshto ispod 500 eura,a Presonus je preko 500. :confused:

A gde je to motu pe'sto ojra?!?!?

Ok za UK, a ovde?

Elf
10-03-2010, 12:30 AM
http://www.musicstore.de/de_DE/EUR/Motu-8PRE-16x12-Audio-Interface/art-PCM0006034-000

http://www.thomann.de/gb/motu_8pre.htm

Elf
10-03-2010, 12:31 AM
P.S. Svi mi odavde manje vishe nabavljamo opremu u DE... :)

Bockie
10-03-2010, 12:39 AM
Jes, majku mu...

Jedino onda se za jajca u'vatis ako rikne,nema garancije... A danas je sve to china made...

Elf
10-03-2010, 12:42 AM
Pa jedino...Mada i da je ima,to je godinu dana...I posle godinu i 3 dana rikne! :D

Pa cenish onda MOTU,a?

Bockie
10-03-2010, 12:59 AM
Pre toga, 'ajmo ovako, koji je budzet i imas li vec sta od opreme?

Mikrofoni?
Stalci?
znas li da je dobar kabl od 5-6 metara bar 20e...

Mozda treba jos sta razmotriti... Nece Motu kao takav nista znaciti, aj, pa da onda sudim znanjem i iskustvom,koliko eto ja mogu...

Treba ipak snimati bend, a to vec "rade" za par hiljada u prostorijama...
mozda ne treba da kupujes nista...
:D

Elf
10-03-2010, 01:09 AM
Mislim da nisi skapirao poentu.Imam dosta kolega,muzichara,ozbiljnih,ne klinaca pochetnika,kojima su poptrebni snimci koncerata.Muzika koju je bolje snimati uzivo u nekim dobrim ambijentima koje oni hvala Bogu imaju na raspolaganju.
I imam informaciju od njih da malo ljudi to radi...Znachi,ne prichamo o studijskom snimanju vec o snimanju koncerata kao takvih.

A od opreme imam FF400,Adam A7,Kurzweil Rumour...ostale stavke nisu bitne za snimanje,synth i sampler...Imam sada samo jednu NT1000 ali planiram da pravim arsenal mikova potrebnih za tako neshto.A dao bih kazhem za pochetak,za interface oko 500...I lap isto tako... :wink:

p.s. Znam koliko koshta kabl,nisam bash toliko mlad i zelen...

Uzdravlje!

Bockie
10-03-2010, 01:59 PM
Ako imas FF400, sta ce ti jos jedan interface? Uzmi recimo Presonus-ov onaj osmokanalni preamp sa adat izlazom mislim D8 da se zove i nakaci ga na ff400 - onda ces imati 10 mic ulaza... Sprava je oko 350e...

Ali onda drugi problem:
Kako ces ozvucavati i snimati istovremeno, a nemas mixer?!
Spliter zaboravi o'ma...$$$$...

Jedino da vuces signale sa inserta ili direct-out-a ako ih uopste ima, a to je onda 3 kila kablica i losiji preampi ako neko radi na nekom djubretu od mixera...

Ja se bas time bavim, dakle lokacijsko snimanje (bendova), pa ti zato kazem....

Elf
10-03-2010, 09:09 PM
Necu raditi ozvuchavanje,samo snimanje.A razmishljao sam o preampu i FF,ali mi je on prepun vec i malo bi bilo drndanje da ga non-stop cimam...a opet,8pre ili neshto slichno nije toliko skuplje i imam samo tu jednu spravu na lap topu...

Bitch
10-03-2010, 09:38 PM
ako ti je 8 kanala dovoljno, OK, onda vozi MOTU-a. Ako zafali, imas fireface za jos 4 preampa. i uzmi dobre majkove i dobre stalke.

Manje vise ti je Big Bockie sve rekao, nema tu vise mnogo filozofije :) ocekujemo sledeci post da cujemo nesto vec konkretno , neki snimak :)

pozZ

Elf
10-03-2010, 09:49 PM
Upravo,samo imam FF400,pa je to josh dva preampa... :p Shala,shta ce mi vishe od 10...

Snimam sledece nedelje jedan gudachki kvartet pa cju kad snimim okachiti ako dobijem dozvolu...

Evo linka za neke od snimaka koje imam...Sad nisam pri kompu za rad pa samo mogu da ponudim shugavi mp3 sa space-a,ali chim dodjem do kompa,okachicju neshto konkretno.A shto se tiche akustichne svirke,to je onaj "Tabla & Sitar Jam".

Hvala i pozdrav! :grin:

Bockie
11-03-2010, 09:59 AM
...kojima su poptrebni snimci koncerata.

Necu raditi ozvuchavanje,samo snimanje.

Kako postici "koncerte" bez ozvuke....?

Mislis samo onako na 1-2-3 bez publike...?

Evo, npr imas ti tvoj interfejs sa 8 kanala i ja sam bend recimo bubanj,bas, el-gitara,keyboard i vokal i imam "koncert" i kako bi me snimio....?

Elf
11-03-2010, 10:29 AM
Ja ti kazem,samo akustichna muzika,da ne kazem "koncerti ozbiljne muzike"...(mrzim taj izraz). :banghead:

Uglavnom je u pitanju muzika koja se ne ozvuchava...Npr,gudachki kvartet,duo klasichnih gitara,flauta+gitara...
U krajnjem sluchaju ako je neka varijanta kao recimo pomenuti ansambl,onda mogu da ponesem i FF za tu priliku i da samo prosledim outpute onom ko radi ozvuchenje i to je to...ne koristi njegove micove...

Bockie
11-03-2010, 11:22 AM
...Aha...

Dobro, za klasiku ok...

Ovo drugo je zajebano,to je veliko pitanje kako bi radilo...

Elf
11-03-2010, 12:15 PM
Pa da,nisam ni mislio drugo da snimam...Em je manje navezhbanih ljudi i svi bi da sa krsh opremom zvuche vrhunski...A na ovom polju je ipak mnogo zahvalnije raditi.

Bockie
11-03-2010, 12:22 PM
Vaistinu...

google
11-03-2010, 02:27 PM
Znam dvojcu ozbiljnih ljudi koji su hvale Korgov jednobitni snimac.

Bitch
11-03-2010, 03:02 PM
cika google, izvinte, kolko ima taj Korgov MR2000 kanala?

... :) coveku treba visekanalna spravica. taj Korg ima smisla samo ako ima reportazna kola ili ako ce da smiksa na sluskama za vjeki vjekova :D

Elf
11-03-2010, 03:31 PM
Pa bash tako...Mada,mozda je google mislio da cu snimati kad je klasika u pitanju samo nekom stereo tehnikom,ali cu definitivno kombinovati to sa close mikingom.