View Full Version : Aktivni budget monitori
Goran B
09-01-2010, 01:43 PM
Planiram kupovinu jeftinijih aktivnih monitora za kućnu upotrebu, pa sam gledao Behringer TRUTH B2030A (http://www.artist.ba/srpski/artikal.php?glavna_kat=17&kat=25&pod_kat=28&art=266) i Alesis M1 Active 620. (http://www.artist.ba/srpski/artikal.php?glavna_kat=17&kat=25&pod_kat=28&art=1950)
Molim za savjete i predloge vezano za ovu temu.
Hvala svima.
zlobisha
09-01-2010, 02:12 PM
Truthovi, kao i svi budget monitori imaju tendenciju da malo la?u. Isto tako i Alesis. Nisam radio ni?ta ni na jednim ni na drugim, ali sam čuo i jedne i druge, dodu?e u potpuno različitim uslovima, ali overall utisak je da Truthovi bolje rade.
Dodu?e, moraće? da se navikava? i da upozna? koliko la?u, za koji god da se odluči?.
Alesis-i ba? muljaju ''dole'' i sporije su od Truthova... (Moje skromno mi?ljenje)
Pozdrav.
zlobisha
09-01-2010, 02:17 PM
E, da...
Ja sam dodu?e slu?ao ove http://www.artist.ba/srpski/artikal.php?glavna_kat=17&kat=25&pod_kat=28&art=4069
serbianzoro
09-01-2010, 02:35 PM
Ako uzimas truth-ove uzmi 2031 mala je razlika u ceni a mnogo su kvalitetnije alesis mi se ne svidja.
zlobisha
09-01-2010, 02:45 PM
Ako uzimas truth-ove uzmi 2031 mala je razlika u ceni a mnogo su kvalitetnije alesis mi se ne svidja.
Tačno, to sam zaboravio... Ali u svakom slučaju, treba da čuje i jedne i druge pa da sam odluči ?ta mu vi?e radi posao...
Bockie
09-01-2010, 03:47 PM
Ja radim na 2030a...
...I ATH M50...:D
Mali trut je definisaniji. Veliki odlicno radi (mislim u toj ceni) ali tek kad ga poteras, a glasan je do besvesti...
Meni se vise svidja od Alesis-a, mada opet zavisi za koji mjuz...
slowstar
09-01-2010, 07:46 PM
Imao trutove i prodao ih, ali zato sto "dobro rade" to jest sta god uradio, na njima dobro zvuci, sto u stvari nije dobro - to se zove "Laskavi' monitori. Kada sam umesto 2031 poceo da koristim Wharfedale Diamond 8.2 situacija se u mnogome promenila. Cak toliko da sam svoje Yamahe NS10 prodao u bescenje, jer su mi se smucile svojom odvratnom aproksimacijom svih losih sistema za slusanje...
Moje otkrice godine je bilo kada sam cuo monitore ESI NEAR 08 EXPERIENCE, i naravno, odmah sam ih kupio - za tricavih 330 evrica, sto je nista za onako dobar, mocan, i prilicno istinit zvuk. Tek sa njima sam cuo detalje jednog mog miksa koji nisu valjali, a i na referentnim snimcima sam cuo neke stvari koje sam do tada mogao da cujem samo na jako skupim monitorima ili slusalicama. Topla preporuka svima! Jos nesto: izbegavajte monitore koji imaju metalne (titanium ili aluminijum) visokotonce, a i izbegavajte monitore sa "preduvanim" ili predubokim basovima, sto je prevara (vidi pod PMC, sram ih bilo!)
Goran B
09-01-2010, 08:06 PM
Znači Truth ipak više preporučujete od MK1 Active?
Hvala svima na sugestijama.
Juče sam postavio i ovaj thread ali još niko nije ništa napisao, pa vas molim ako imate vremena da pogledate:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=268688#post268688
P.S. Obavezno ću da provjerim ukoliko je moguće ESI NEAR 08 EXPERIENCE.
66musicman
09-01-2010, 11:40 PM
P.S. Obavezno ?u da provjerim ukoliko je mogu?e ESI NEAR 08 EXPERIENCE.
Pogledaj ovde http://www.player.rs/product.php?ID=863
Za te pare izuzerni monitori.
zlobisha
10-01-2010, 03:29 AM
Moje otkrice godine je bilo kada sam cuo monitore ESI NEAR 08 EXPERIENCE, i naravno, odmah sam ih kupio - za tricavih 330 evrica, sto je nista za onako dobar, mocan, i prilicno istinit zvuk. Tek sa njima sam cuo detalje jednog mog miksa koji nisu valjali, a i na referentnim snimcima sam cuo neke stvari koje sam do tada mogao da cujem samo na jako skupim monitorima ili slusalicama. Topla preporuka svima!
Čika Slobo, toliko ste nahvalili ove monitore da ozbiljno razmi?ljam da pazarim par već početkom nedelje... Jesu li zaisto toliko dobri? Kakvi su u odnosu između A7 i KRK rockit mk1? Znam da su potpuno različite, ali čisto me interesuje neka referenca, budući da ih nisam slu?ao. Čemu naginje?
Po?tovanje i pozdrav.
:)
Nemania
11-01-2010, 04:55 PM
Evo i mog misljenja...Imao sam prilike da radim (par aranzmana) na Behringeru osmicama, a cuo sam i alesis...i iskreno ne preporucujem ti ni jedne, ukoliko zelis raditi aranzmane na njima...ali ako ih zelis koristiti kao HiFi-za slusanje muzike, onda mozes razmisljati o Behringeru.Sto se tice Behringera velikog, od njega samo basovi (prejaki) i visoki...srednjih nema nigde-znaci LAZU! Za te pare, znaci oko nekih 300 evra...po meni najbolji izbor kvalitet-cena jeste KRK Rock Kit 6...sada ce verovatno neki ovo potvrditi, neki nece...ali tu se opet vracamo na onu staru pricu...a to je-Odi, poslusaj sam i sta ti najvise odgovara pazari.
P.S. Jos jedna preporuka....Raspitaj se za Micro lab zvucnike SOLO 2 (NE SOLO 4, 5,6 i 7!) ...i ako imas prilike poslusaj ih (ima ih u malo bolje snabdevenim prodavnicama racunara)...A kostaju SAMO oko nekih 60-ak evra PAR!!! (6'' zvucnici su u pitanju-podsecaju malo na Yamahu NS10)... To su masivni 2.0 multimedijalni aktivni zvucnici (koje je dizajnirao jedan od ljudi dynaudio kompanije)...Imao sam iskustva sa dosta skupljim monitorima..ali kada sam cuo ove zvucnike odusevili su me...mislim da je to najpametnije ulozenih 60 evra ikada (po meni bolji i od nekih behringera i od ales)! Topla preporuka i ostalima...ako im ne verujeta prilikom miksa onda da ih bar imate za finalnu proveru...vredi svaki dinar..
Evo i nekih slika sa neta...
http://content.foto.mail.ru/mail/a_n_d_r_e_i.ru/_myphoto/i-13.jpg
http://www.hypercom.shop.by/pics/items/Microlab%20Solo-2%20mk3.jpg
http://www.ixbt.com/multimedia/microlab/avalon/back.jpg
zlobisha
12-01-2010, 09:22 AM
Sto se tice Behringera velikog, od njega samo basovi (prejaki) i visoki...srednjih nema nigde-znaci LAZU! Raspitaj se za Micro lab zvucnike SOLO 2 (NE SOLO 4, 5,6 i 7!) ...i ako imas prilike poslusaj ih (ima ih u malo bolje snabdevenim prodavnicama racunara)...A kostaju SAMO oko nekih 60-ak evra PAR!!! (6'' zvucnici su u pitanju-podsecaju malo na Yamahu NS10)... To su masivni 2.0 multimedijalni aktivni zvucnici (koje je dizajnirao jedan od ljudi dynaudio kompanije)...Imao sam iskustva sa dosta skupljim monitorima..ali kada sam cuo ove zvucnike odusevili su me...mislim da je to najpametnije ulozenih 60 evra ikada (po meni bolji i od nekih behringera i od ales)! Topla preporuka i ostalima...ako im ne verujeta prilikom miksa onda da ih bar imate za finalnu proveru...vredi svaki dinar..
:shock::confused:
Bockie
12-01-2010, 10:06 AM
Samo malo podsecanje...:
Svaki monitor laze! Na svaki monitor se covek mora nauciti,makar platio 100000$ komad...
shigumicu
12-01-2010, 12:57 PM
Samo malo podsecanje...:
Svaki monitor laze! Na svaki monitor se covek mora nauciti,makar platio 100000$ komad...
Ja bih se samo nadovezao na ovo i rekao da to vazi i za usi :).
"Svako uvo laze"
Neko cuje recimo -1 ili -2db manje (od nekog standarda) frekvencije od 14-20 Khz pa ce imati subjektivan utisak da su mu detaljniji oni monitori koji imaju malo izrazenije visoke (sto za tu osobu i jeste tako), dok ce drugom ti monitori imati neprirodne HI-FI visoke...
A nemamo svi bas usi po standardu :).
Bockie
12-01-2010, 02:00 PM
Ma, monitori su prevara!
:D
Everbeatz
12-01-2010, 02:16 PM
Samo malo podsecanje...:
very tacno
zlobisha
12-01-2010, 11:10 PM
Ma, monitori su prevara!
:D
Ljudi hoće da čuju istinu, ali imaju kr? monitore... :D
Nemania
13-01-2010, 01:53 PM
Ljudi hoće da čuju istinu, ali imaju krš monitore... :D
Ne bih se bas slozio sa ovim...Kazem iz iskustva...Ne mora uvek znaciti da su skupi monitori i dobri monitori...Jedno vreme sam radio na Adamu S3A,za koje sam dobio sve preporuke prijatelja (teoreticara:)), pa ih i nabavio i za koje ne bih bas rekao da su krsh, uzimajuci u obzir njihovu cenu..Medjutim, sta se desavalo..bass je na njima totalno neartikulisan ili ti neodredjen...U pocetku sam mislio da se ne snalazim na njima...ali kasnije, kada je proslo neko vreme ...uvideo sam da su oni ustvari takvi kakvi jesu..Sa kolegom koji mi ih je i preporucio,pravio sam paralele sa mojim matricama i ostalim...cak i Stingovim!...i sve se culo u donjim muljavo i neodredjeno cak i Sting!..Na moje pitanje sta je ovo???....kolega je odgovorio oni su JEDNOSTAVNO TAKVI..ostao sam bez reci...
Naravno "takvi" mi nisu odgovarali...
Iz ovoga se moze zakljuciti da ni skuplji monitori ne moraju uvek biti dobri, a jeftini monitori Krsh....Jedan nas kolega poznatiji u ovoj oblasti (ne bih ga sada imenovao)...jednom prilikom kada smo pricali o monitoringu rekao je: "Ja nosim pri svakom miksu svoj HiFi "Krsh" sa sobom i samo njemu verujem! Mozda znate o kome je i rec...:wink:
Naravno iz ovoga se moze izvuci i to da svako ima specifican "ukus" i odredjene zahteve kada su monitori u pitanju....zato mislim da cena nije ono sto bi trebalo da bude presudno...i monitore ne treba deliti na jeftini krsh i one skupe...vec odgovarajuce i neodgovarajuce sopstvenim zahtevima.
P.S. Meni su npr. kao sto sam i rekao Behringer totalno ne odgovarajuci..ali zato su mi KRK ok...Pa sam mu i rekao da je najbolje da ode i poslusa...
zlobisha
14-01-2010, 01:53 AM
Ne bih se bas slozio sa ovim...Kazem iz iskustva...Ne mora uvek znaciti da su skupi monitori i dobri monitori...Jedno vreme sam radio na Adamu S3A,za koje sam dobio sve preporuke prijatelja (teoreticara:)), pa ih i nabavio i za koje ne bih bas rekao da su krsh, uzimajuci u obzir njihovu cenu..Medjutim, sta se desavalo..bass je na njima totalno neartikulisan ili ti neodredjen...U pocetku sam mislio da se ne snalazim na njima...ali kasnije, kada je proslo neko vreme ...uvideo sam da su oni ustvari takvi kakvi jesu..Sa kolegom koji mi ih je i preporucio,pravio sam paralele sa mojim matricama i ostalim...cak i Stingovim!...i sve se culo u donjim muljavo i neodredjeno cak i Sting!..Na moje pitanje sta je ovo???....kolega je odgovorio oni su JEDNOSTAVNO TAKVI..ostao sam bez reci...
Naravno "takvi" mi nisu odgovarali...
Iz ovoga se moze zakljuciti da ni skuplji monitori ne moraju uvek biti dobri, a jeftini monitori Krsh....Jedan nas kolega poznatiji u ovoj oblasti (ne bih ga sada imenovao)...jednom prilikom kada smo pricali o monitoringu rekao je: "Ja nosim pri svakom miksu svoj HiFi "Krsh" sa sobom i samo njemu verujem! Mozda znate o kome je i rec...:wink:
Naravno iz ovoga se moze izvuci i to da svako ima specifican "ukus" i odredjene zahteve kada su monitori u pitanju....zato mislim da cena nije ono sto bi trebalo da bude presudno...i monitore ne treba deliti na jeftini krsh i one skupe...vec odgovarajuce i neodgovarajuce sopstvenim zahtevima.
P.S. Meni su npr. kao sto sam i rekao Behringer totalno ne odgovarajuci..ali zato su mi KRK ok...Pa sam mu i rekao da je najbolje da ode i poslusa...
D?izs... 8-)
shashko
14-01-2010, 09:49 AM
...Pa sam mu i rekao da je najbolje da ode i poslusa...
jedino sam u ovoj recenici nasao neki smisao
Bockie
14-01-2010, 11:00 AM
Mozda znate o kome je i rec...
Miroslav Ilic...?
Salim se, ne zameri,posle svega sto kazes...!
Ali evo, no hard feelings, imas neki svoj stav i to jeste za razumevanje. Mogu i da razumem da ti se jednostavno S3A ne dopada i tako i to je cool...
Ali:
To je jedan od njihovih najboljih monitora u toj klasi, a sto se tice zvuka, uzmi samo cinjenicu da je Lord of the rings radjen i na S3-A sistemu...Taj film, iskreno, ne volim nesto,ali sve u istom je bolesno brutalno,pa samim tim i zvuk,koji nigde ni u jednom spektru nije muljav i tako dalje. Dakle, Abbey Road Studios ih poseduje i jos gomila svetskih studija sa ezotericnim izdanjima i malo je pretenciozno pljuvati uredjaj o kome se nista do vrlo malo zna... Mogao bi neko da pomisli da se zna o cemu se govori... Kazem, ok, ne svidja ti se, normalno i prirodno je da i to postoji, sta god da je i koliko da kosta... Prvo skoci, pa reci hip-hop...!
Poz'
Nemania
14-01-2010, 02:16 PM
Miroslav Ilic...?
Salim se, ne zameri,posle svega sto kazes...!
Ali evo, no hard feelings, imas neki svoj stav i to jeste za razumevanje. Mogu i da razumem da ti se jednostavno S3A ne dopada i tako i to je cool...
Ali:
To je jedan od njihovih najboljih monitora u toj klasi, a sto se tice zvuka, uzmi samo cinjenicu da je Lord of the rings radjen i na S3-A sistemu...Taj film, iskreno, ne volim nesto,ali sve u istom je bolesno brutalno,pa samim tim i zvuk,koji nigde ni u jednom spektru nije muljav i tako dalje. Dakle, Abbey Road Studios ih poseduje i jos gomila svetskih studija sa ezotericnim izdanjima i malo je pretenciozno pljuvati uredjaj o kome se nista do vrlo malo zna... Mogao bi neko da pomisli da se zna o cemu se govori... Kazem, ok, ne svidja ti se, normalno i prirodno je da i to postoji, sta god da je i koliko da kosta... Prvo skoci, pa reci hip-hop...!
Poz'
Bravo!!! Pa o tome i govorim!:rotfl: Niko nije pomenuo da su S3-A losh monitor-ne bi ih ni uzimao da sam tako mislio (a sto se tice price o njima..nije bas tako da se ne zna o cemu se govori..s obzirom da sam ih imao jedno vreme i imam direktnog iskustva sa njima)...Sushtina je bila da odredjeni monitori (ne samo pomenuti Adam), ne mogu odgovarati svakome(bez obzira na cenu-tu se valjda slazemo?)...Chim toliko koshtaju, verovatno je da imaju neku svrhu (npr. u filmskoj produkciji, kao sto si i pomenuo.. mislim na taj tip studijskog monitora...bar smo tako mi ucili na predavanjima,..itd)..Ali, eto npr..meni ne odgovaraju..vise mi je odgovara-la Dynaudio Air serija, i uopste drugi proizvodjac...
To je jedna stvar koju sam i hteo reci...pa se zbog toga nisam slozio sa tim da postoje krsh monitori i oni koji to nisu, bez obzira na cenu...A shodno stim, jos jedan savet za one koji nemaju mnogo iskustva a planiraju kupovinu monitora: Nemoj te otici u prodavnicu i reci: Dajte mi one najskuplje! :D
...No..ovo bi sada moglo uci u vec opseznu raspravu i ogromnu temu, o kojoj bi mogli do sutra..Meni je dovoljno to shto sam na fax-u naucio i teoretski i u praksi,sto se ove oblasti tiche i hteo sam dati samo svoj savet u vezi kupovine monitora,-jer sam se ja vec jednom prevario slusajuci price drugih kada je rec o kupovini monitora, ne govorim o drugim stvaraima!-, posto je covek vec postavio pitanje )
Sushtina i zakljucak: Veruj te najvishe svojim ushima! (nadam se da se Big Bockie slaze sa ovim) :wink:
Toliko od mene...za ovaj topic...pozz:wink:
Bambino
14-01-2010, 04:21 PM
Pa na Solo 2 sam i mislio, ali sam video da se ne prave, pa sam pretpostavio da je Solo 6 zamena, a znam tu pricu oko konstruktora, mislim da nije laz. A sto se monitora tice, to ti je individualno, 100 ljudi 100 cudi, 100 zena, 200 sisa!!!:rotfl:
Bockie
14-01-2010, 04:41 PM
Veruj te najvishe svojim ushima! (nadam se da se Big Bockie slaze sa ovim)
Apsolutno!
Sad se lakse dise, bio si me zabrinuo, ali ok, skroz je drugacije izgledalo...:wink:
Poz'
zlobisha
15-01-2010, 12:13 AM
Ljudi hoće da čuju istinu, ali imaju kr? monitore... :D
Zar niko ne primećuje referencu...? :cry:
Goran B
15-01-2010, 12:34 AM
Zahvaljujem se svima na savjetima, sugestijama i predlozima, zaista ste mi mnogo pomogli :).
Naravno da svako zna ?ta mu le?i, i za koju vrstu poslova mu trebaju određeni monitori, i na kraju dali proizvode ?eljeni rezultat.
Ja sam ovu temu i postavio da čujem va?a iskustva i mi?ljnja, i svi ste se slo?ili da je Behringer ipak bolji od Alesis-a.
Ja sam danas oti?ao do prodavnice muzičke opreme, ponijeo neke svoje radove i preslu?ao ih na oba monitora. I meni se čini da je Behringer malo bolji. Slu?ao sam i KRK RP5 G2 koji je ne?to malo skuplji ali valja i razmisliti o njima.
balthazaar
15-01-2010, 07:34 PM
Imao trutove i prodao ih, ali zato sto "dobro rade" to jest sta god uradio, na njima dobro zvuci, sto u stvari nije dobro - to se zove "Laskavi' monitori. Kada sam umesto 2031 poceo da koristim Wharfedale Diamond 8.2 situacija se u mnogome promenila. Cak toliko da sam svoje Yamahe NS10 prodao u bescenje, jer su mi se smucile svojom odvratnom aproksimacijom svih losih sistema za slusanje...
Moje otkrice godine je bilo kada sam cuo monitore ESI NEAR 08 EXPERIENCE, i naravno, odmah sam ih kupio - za tricavih 330 evrica, sto je nista za onako dobar, mocan, i prilicno istinit zvuk. Tek sa njima sam cuo detalje jednog mog miksa koji nisu valjali, a i na referentnim snimcima sam cuo neke stvari koje sam do tada mogao da cujem samo na jako skupim monitorima ili slusalicama. Topla preporuka svima! Jos nesto: izbegavajte monitore koji imaju metalne (titanium ili aluminijum) visokotonce, a i izbegavajte monitore sa "preduvanim" ili predubokim basovima, sto je prevara (vidi pod PMC, sram ih bilo!)
Čika Slobo, kakvi su Whafedale Diamond Pro Active 8.2 spram ESI NEAR 08 ?EXPERIENCE ?
slowstar
18-01-2010, 02:16 AM
Jedna rec: TANKI
(mada ne losi, jer je "translacija" i kod njih jako dobra, to su ustvari NS10-ke 21. veka)
balthazaar
18-01-2010, 05:04 PM
a, da li bi mogao da uporediš Diamonde sa Adamima A7? To su zvučnici sličnih specifikacija, iako su Adami duplo skuplji..
nikolicdn
18-01-2010, 06:04 PM
Planiram kupovinu jeftinijih aktivnih monitora za kućnu upotrebu, pa sam gledao Behringer TRUTH B2030A (http://www.artist.ba/srpski/artikal.php?glavna_kat=17&kat=25&pod_kat=28&art=266) i Alesis M1 Active 620. (http://www.artist.ba/srpski/artikal.php?glavna_kat=17&kat=25&pod_kat=28&art=1950)
Molim za savjete i predloge vezano za ovu temu.
Hvala svima.
u duelu ta dva modela, ja bih izabrao svakako m1 620!
ali moja preporuka (radio na m1 520, 620, 2030 i 2031 beringhercima...)
je alesis m1 520, manje para, kad vec pricamo o low budget, dovoljna glasnoca, preciznost u odnosu na beringherovo frljanje! odlican (mozda i bolji) izbor je i Edirol MA20D koga vise nema u prodaji!
nikolicdn
18-01-2010, 06:05 PM
Zahvaljujem se svima na savjetima, sugestijama i predlozima, zaista ste mi mnogo pomogli :).
Naravno da svako zna ?ta mu le?i, i za koju vrstu poslova mu trebaju određeni monitori, i na kraju dali proizvode ?eljeni rezultat.
Ja sam ovu temu i postavio da čujem va?a iskustva i mi?ljnja, i svi ste se slo?ili da je Behringer ipak bolji od Alesis-a.
Ja sam danas oti?ao do prodavnice muzičke opreme, ponijeo neke svoje radove i preslu?ao ih na oba monitora. I meni se čini da je Behringer malo bolji. Slu?ao sam i KRK RP5 G2 koji je ne?to malo skuplji ali valja i razmisliti o njima.
ako ce ti to biti jedino slusanje, NIKAKO Behringher!
Goran B
19-01-2010, 02:56 PM
ako ce ti to biti jedino slusanje, NIKAKO Behringher!
Naravno da mi to neće biti jedino slu?anje, provjeriću i ove KRK detaljnije.
nikolicdn
19-01-2010, 04:44 PM
Naravno da mi to neće biti jedino slu?anje, provjeriću i ove KRK detaljnije.
mislio sam da planiras samo na njima da radis!
poz
Goran B
20-01-2010, 06:22 PM
mislio sam da planiras samo na njima da radis!
poz
Shvatio sam ?ta hoće? da ka?e?, kontao sam da i pored toga preslu?am na KRK po?to će mi biti pod rukom praktično.
Hvala mnogo.
Pozdrav
Chax South Side
15-02-2010, 04:59 AM
zpo svima...po meni, za neki kucni haj faj bi isao sa Behringer, a za mix ipak alesis...naravno sve je i do sobe i do usiju... :wink:
pitanje za Slobu...
sa skoro svim monitorima iz ove klase sam imao iskustva, ali na ova dva nikako da naletim...
Yamaha HS80M i Mackie MR-8
kakvi su u odnosu na konkurenciju? kakve su im ocene? ponasanje na low i visokotonci? ... i naravno, posto su oba 8" (i oba po 1" tweeter), koji su bolji...
nekako mi jamaha vuce na bolje, jer imaju i neka podesenja odpozadi, i neki ih zovu "naslednici ns-10ki"...
hvala unapred na odgovoru...
slowstar
16-02-2010, 12:47 AM
Ne bih znao da ti odgovorim, posto ne znam, to jest nisam slusao Mackie MR-8
mogu samo da kazem da nisam nesto odusevljen sa HS80M, iako sam ih slusao samo 15-ak minuta, i to ne u studijskim uslovima.
Ponavljam, najprijatnije iznenadjenje su mi "budget" monitori ESI NEAR 8, a najneprijatnije iznenadjenje su bili veoma, veoma skupi ali i veoma losi monitori PMC, i to SVI koje sam slusao, izuzev jednog malog nearfielda, mislim da je neki AML, mada nisam siguran.
Bas koji izlazi iz njih, narocito onih vecih, je CISTA PREVARA, a i odvratno je spor i lenj.
Bas me cudi kako su ti zvucnici zasluzili onoliku "famu" koja se oko njih digla...
zlobisha
16-02-2010, 02:13 AM
Ja sam skoro bio u kupovini monitora i slu?ao sam hs80... i meni je to ok. Daje finu sliku, dodu?e jeste malo lenja. Ni?e nije preterano precizna, ali dobro sad... Stekao sam utisak da bi na njima moglo da se radi. Pre svega, rado bi ih koristio za kućni hi-fi. :grin:
Rhino
16-02-2010, 03:33 AM
Ne bih znao da ti odgovorim, posto ne znam, to jest nisam slusao Mackie MR-8
mogu samo da kazem da nisam nesto odusevljen sa HS80M, iako sam ih slusao samo 15-ak minuta, i to ne u studijskim uslovima.
Ponavljam, najprijatnije iznenadjenje su mi "budget" monitori ESI NEAR 8, a najneprijatnije iznenadjenje su bili veoma, veoma skupi ali i veoma losi monitori PMC, i to SVI koje sam slusao, izuzev jednog malog nearfielda, mislim da je neki AML, mada nisam siguran.
Bas koji izlazi iz njih, narocito onih vecih, je CISTA PREVARA, a i odvratno je spor i lenj.
Bas me cudi kako su ti zvucnici zasluzili onoliku "famu" koja se oko njih digla...
Cika slobo ne bi se bas slozio da su pmc prevara. To vjerovatno nije zvuk koji vi ganjate shodno vasim potrebama, i to je ok! Predpostavljam vise zivog, manje synth bass-a. Nije da imam nekog iskustva u bilo kakvom duzem radu s PMC pa se ogradjujem, ali sam ih slusao vise puta i to par modela. Mislim 2 mozda 3, nemam pojma za oznake sem da ih vidim i prepoznam. Kao sto ni dosta jeftiniji mackie (znam da ih ne volite) nisu top-notch oprema, ali ni prevara. (s njima imam iskustva), mislim na HR seriju, ovi ostali su trt-mrt sto bi narod rekao). A bogami i odredjeni event-i (i s njima)... To je jednostavno takav neki pristup izrade (meksi zvuk koji mene licno ne umara)... Svi imaju 'lazy' donju lagu koja vjerovatno nije pure reality, ali u paru sa odredjenim 'utegnutim' parom, kao sto su lupam p11 ili ns-10 znaju da budu useful. Malo jedne, malo switch na druge i whola eto translatornosti.
Pozdrav:)
EDIT: Evo sad gledam na sajtu pmc-a, ipak sam cuo 2 modela. Prvi je bio TB2S+ (njega sam slusao par desetina puta) i on je bass nastrojen sto jes-jes, pasivan je, velik zvuk, ne znam koji amp ga je gurao (ja bi mu rado posvetio vremena u radu).. A drugi je aktivni AML1 izgleda, ova dvojka lici na njega a nema na sajtu bas tog. Taj sam slusao sad oko nove u amsterdamu nekih pola sata i imam dojam da je UBICA!
EDIT 2: Da, AML1 je u pitanju (izgooglah)... Ali GAZE sa cijenom.. Pffff, previse!
zlobisha
16-02-2010, 10:57 AM
EDIT 2: Da, AML1 je u pitanju (izgooglah)... Ali GAZE sa cijenom.. Pffff, previse!
Pa, čovek je verovatno i mislio na odnos cena-kvalitet kada ih je prozvao prevarom... ;)
Chax South Side
17-02-2010, 06:51 AM
Svi imaju 'lazy' donju lagu koja vjerovatno nije pure reality, ali u paru sa odredjenim 'utegnutim' parom, kao sto su lupam p11 ili ns-10 znaju da budu useful. Malo jedne, malo switch na druge i whola eto translatornosti.
:wink: heh, sa ovim se u potpunosti slazem...znaci na kraju se uvek svodi na: uzmes ns 10ke ili hs80 (ili bilo koje te yamaha sto lazu oko basova i niskih) i stavis ih za second set, a za main stavis recimo adamove sedmice... :wink:
i onda ako koza laze rog (horn) ne laze :grin:
cas na jednim cas na drugim i kako kolega kaze WHOOLAA...
slowstar
18-02-2010, 11:47 PM
Pa, čovek je verovatno i mislio na odnos cena-kvalitet kada ih je prozvao prevarom... ;)
Tako je Zlobisha, dakle da pojasnim:
Prevara je ona fama koja se dize oko tih (velikih) PMC monitora.
postoji i parametar koji se zove "impulse response" a to je reakcija woofera na tranzijente u basu, ako se to tako moze nazvati. To je veeeeelika mana sistema
"transmission line" koji PMC koristi, narocito kod svojih vecih zvucnika.
A cena je ta koja me tera da mislim da je to "prevara" - dakle u odnosu na druge monitore to te pare ne vredi, a da je bas "lenj' i predubok, to stoji...
radsoul
14-03-2010, 11:44 AM
Da li neko zna mozda gde bih mogao u Novom Sadu da poslusam Wharfedale Diamond 8.2 pro active monitore i eventualno kupim?
Pozdrav!
Komplex
16-02-2011, 10:47 AM
ja kontam da je taj PMC samo stvar ukusa...
trenutno sam na TB2S-A i mislim da je to prerealan fantastican par monitora! :)
individual
20-04-2011, 03:13 PM
pozdrav svima, stvarno moze sto - sta da se nauci ovde :)
inace zanima me neka preporuka za monitore oko 400-500e? Bavim se produkcijom elektronske muzike pa mi je dosta bitno da niske frekvencije budu realne i dosta kvalitetne (u odnosu na cenu naravno). Unapred hvala!
Solozabal
20-04-2011, 03:43 PM
inace zanima me neka preporuka za monitore oko 400-500e? Bavim se produkcijom elektronske muzike pa mi je dosta bitno da niske frekvencije budu realne i dosta kvalitetne (u odnosu na cenu naravno). Unapred hvala!
Pretpostavljam da si upoznat s tim kako akusticki nesredjena prostorija zna utjecati na zvuk, a pogotovo na niske frekvencije..., ako nisi preporucam ti da malo zaviris u podforum "Dizajn i konstrukcija studija" prije nego se odlucis za kupnju monitora.
boggy
20-04-2011, 04:07 PM
Slazem se sa Solozabalom, i dodao bih to, da si vec jednom postavio pitanje u posebnom threadu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37714), i ne razumem sto (ponovo) pitas ako prakticno samo o takvim monitorima, u toj cenovnoj klasi, se ovde, na forumu Rumski, vodi diskusija. Gde god da krenes u ovom podforumu, naleteces na tematiku koja tebe zanima. Ne ocekujem da ce iko tebi ista specijalno drugacije odgovoriti sto vec nije odgovoreno desetine i stotine puta ranije.
pozdrav
bogi
individual
20-04-2011, 04:46 PM
Slazem se sa Solozabalom, i dodao bih to, da si vec jednom postavio pitanje u posebnom threadu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37714), i ne razumem sto (ponovo) pitas ako prakticno samo o takvim monitorima, u toj cenovnoj klasi, se ovde, na forumu Rumski, vodi diskusija. Gde god da krenes u ovom podforumu, naleteces na tematiku koja tebe zanima. Ne ocekujem da ce iko tebi ista specijalno drugacije odgovoriti sto vec nije odgovoreno desetine i stotine puta ranije.
pozdrav
bogi
ok izvinjavam se sto sam pitao dva put isto, pogledacu po forumu pa cu nekako vec sam doci do zakljucka. Sto se tice sredjivanje 'studija' jos uvek nisam u mogucnosti da sredim neku sobu tacno po propisima i kako bi trebalo. Jedva sam skupio pare za monitore i zvucnu novu :D
Bockie
26-05-2011, 10:17 AM
Imao sam priliku pre dan - dva da poslusam male JBL LSR2325 (http://http://www.jblpro.com/catalog/general/Product.aspx?PId=280&MId=5) , i odusevila me kutijica! Uravnotezena kroz ceo spektar, dovoljno midleva,baseva,sve svira!
Ko god planira nesto do pe'sto evra za par, nema greske, neka obavezno bar poslusa negde...!
MUzzY
23-08-2011, 09:14 AM
Imamo ih u skoli. Meni to dosta "netacno" zvuci u srednjem registru, pogotovo ako su u tom cenovnom rangu.
boggy
23-08-2011, 09:24 AM
.......Sto se tice sredjivanje 'studija' jos uvek nisam u mogucnosti da sredim neku sobu tacno po propisima i kako bi trebalo. .....
Nema propisa za to, ako i nesto ima, nema tacnih i jasnih...
SumAnuT
16-09-2011, 04:37 AM
Jel moze neko da preporuci neke 6 ili 8 inca monitore koji rade dobro bez da moraju da se odpanjuju, dakle kad se slusa tiho?
Rhino
16-09-2011, 12:29 PM
Za kolko para? :) Neka 'normalna' kategorija bi ti bilo krk vxt serija, genelec 80xx serija, mackie hr serija.. Pa vidi sto ti se svidja najvise.. Mada hvale i francuske focale na sva usta ali o njima ne znam puno..
SumAnuT
17-09-2011, 01:36 AM
Ahm, vise sam mislio na nesto u rangu ovih wharfdale sto hvali sloba, krk rp8 ili g2 ne znam tacno kako se zovu i tako tih monitora ... naravno ako se forum slaze da monitori u tom cenovnom rangu ne mogu da rade dobro na niskim nivoima, onda cu porazmisliti o necemu boljemu ... btw radim elektroniku ako to nesto znaci ...
Granata
17-09-2011, 01:01 PM
naravno ako se forum slaze da monitori u tom cenovnom rangu ne mogu da rade dobro na niskim nivoima, onda cu porazmisliti o necemu boljemu ... btw radim elektroniku ako to nesto znaci ...
pa to ti je sve relativno, shta radi dobro na niskim frekvama? -radi onoliko dobro kolko si ti zadovoljan i kolko ti je prostorija dobra...
radi u odnosu na onoliko para koliko si spreman da platish.
ako hocesh da radish kompetentne mixeve u brodskoj kabini, a nemash ni par meseci da se naviknesh... nishta ne radi dobro
zavisi kolko si na putu...
ako ti treba neshto privremeno za aranziranje i sl. uzmi neshto jeftino ili neke slushalice najbolje.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.