View Full Version : kako stici do vrha???
Strale
09-11-2009, 07:05 PM
pozz svima.... nov sam ovde kod vas, mada znam odavno za forum....
pregledavam forum vec neko vreme i ispale mi oci ali odgovor na sledece nisam nasao!!!
konkretno bavim se elektronskom muzikom... do skora HOUSE-om, ali sam "preso" na PSY TRANCE.....
naravno kao i velika vecina prvo za sta sam cuo je FL studio, u kome i trenutno radim, mada planiram da se prebacim na Logic (pazario sam skoro MacBook Pro)...
E sad, imam ja vise povezanih pitanja al da krenemo ovako.. CVRSTO sam resio da se bavim produkcijom (vec oko 2 godine se drndam sa FL-om) i ne nameravam da prestanem, kao vecinu prodje zelja za par meseci ... mada opet kad god odradim pesmu nesto mi fali.... naravno posto ova muzika nije za'ebancija i nije dovoljan samo talenat nego i znanje, shvatih da mora da se zavrsi neka skola za ovo.... vidim ima brdo faxova, neki kazu valjaju, neki ne...ne znam da li je pametno da se upisujem na neki ?? iskreno briga me za diplomu, ja hocu da znam znanje :grin:... e sad ono sto me muci jeste da vidim da brdo ljudi, i to nasih, koji su se daleko progurali u gore navedenom zanru i nisu zavrsili nikakve skole!?!?!?! tako da me interesuje da li je zaista moguce da su stvarno jaki talenti pa su sve zivo naucili sami??? Ili mora da odes i volontiras u neki studio i ucis "zanat".... ako je odgovor volontiranje interesuje me GDE???
video sam da u BGD postoji neki MasterBlaster Studio koji kao drzi kurseve, mada meni to sve smrdi na uzimanje para...
Ja hocu da budem samostalan, a ne kao sto sam cuo da neki rade, urade pesmu i onda salju ljudima u studiu da rade mastering i sredjuju tu njihovu "ideju"...
Zatim... Recimo da sam ja sada naucio da radim, i napravio kilo pesama, sta sada da radim sa tim??? kako naci produkcijsku kucu?? kako ide sva ta procedura???
evo poslusajte nesto iz moje produkcije.... pa mozete i ostaviti neki komentar.... :wink:(na netu imam samo ove 2 stvari :P )
www.myspace.com/beatmasterdj (http://www.myspace.com/beatmasterdj) <--- HOUSE
www.myspace.com/socialscientists1 (http://www.myspace.com/socialscientists1) <--- PSY
DaBear
09-11-2009, 10:59 PM
pozz svima.... nov sam ovde kod vas, mada znam odavno za forum....
pregledavam forum vec neko vreme i ispale mi oci ali odgovor na sledece nisam nasao!!!
konkretno bavim se elektronskom muzikom... do skora HOUSE-om, ali sam "preso" na PSY TRANCE.....
naravno kao i velika vecina prvo za sta sam cuo je FL studio, u kome i trenutno radim, mada planiram da se prebacim na Logic (pazario sam skoro MacBook Pro)...
E sad, imam ja vise povezanih pitanja al da krenemo ovako.. CVRSTO sam resio da se bavim produkcijom (vec oko 2 godine se drndam sa FL-om) i ne nameravam da prestanem, kao vecinu prodje zelja za par meseci ... mada opet kad god odradim pesmu nesto mi fali.... naravno posto ova muzika nije za'ebancija i nije dovoljan samo talenat nego i znanje, shvatih da mora da se zavrsi neka skola za ovo.... vidim ima brdo faxova, neki kazu valjaju, neki ne...ne znam da li je pametno da se upisujem na neki ?? iskreno briga me za diplomu, ja hocu da znam znanje :grin:... e sad ono sto me muci jeste da vidim da brdo ljudi, i to nasih, koji su se daleko progurali u gore navedenom zanru i nisu zavrsili nikakve skole!?!?!?! tako da me interesuje da li je zaista moguce da su stvarno jaki talenti pa su sve zivo naucili sami??? Ili mora da odes i volontiras u neki studio i ucis "zanat".... ako je odgovor volontiranje interesuje me GDE???
video sam da u BGD postoji neki MasterBlaster Studio koji kao drzi kurseve, mada meni to sve smrdi na uzimanje para...
Ja hocu da budem samostalan, a ne kao sto sam cuo da neki rade, urade pesmu i onda salju ljudima u studiu da rade mastering i sredjuju tu njihovu "ideju"...
Zatim... Recimo da sam ja sada naucio da radim, i napravio kilo pesama, sta sada da radim sa tim??? kako naci produkcijsku kucu?? kako ide sva ta procedura???
evo poslusajte nesto iz moje produkcije.... pa mozete i ostaviti neki komentar.... :wink:(na netu imam samo ove 2 stvari :P )
www.myspace.com/beatmasterdj (http://www.myspace.com/beatmasterdj) <--- HOUSE
www.myspace.com/socialscientists1 (http://www.myspace.com/socialscientists1) <--- PSY
za house i psy trance nema skole! nema skole ni sa druge stilove...!??
Niko ne ide u skolu da bi naucio kako se radi klubska muzika..:shock:
Slusas ploce, kopiras, analiziras, ucis...a treba i talenta. To "promakne" mnogim ljudima. Nije dosta kompjuter i dobra volja (i po koji plug in..) neko jednostavno nukada nemoze da nauci to...
Dve godine ja malo da se postane dobar u bilo kojoj muzici...a po onome sto sam cuo na tvojim myspejsovima...trebace ti bar jos 3-4 godine ozbiljnog rada da se pomeris u neku jaku srednju ligu...
"kako stici do vrha"...e to ne znam, ali znam da treba jako mnogo vremena...
za sve oko muzike treba vremena, i to puno...skole batali...nema leba od toga...sam moras da sve naucis...
a kad naucis sve i napravis "kilo dobrih pesama" - "samo ce se kasti"
..drugim recima - posto si daleko od toga sad, nemoj da brines oko toga. Prvo ovladaj muzikom a posle je sve lako..
uzput, nikada nije bilo gore vreme da se pocne u elektronskoj /house / trance muzici...zasto? Ima 100 miliona likova sa laptopovima, jeftinim karticama i gomilom virtuelnih sintij i library-ja koji "sklapaju" neku "muziku" od vec gotovih samplova i fraza...
nikoga vise nije briga za tu muziku (ima je previse, i nikome netreba toga u toj kolicini..) tesko je da budes primecen, da izplivas...ispravka...nije tesko - NEMOGUCE JE!!!
toliko...
Strale
09-11-2009, 11:09 PM
ok hvala za savet il' komentar kako god.... samo da kazem nisam ja ni mislio da sa 2 godine rada moze da se uradi nesto.... kao sto kazu niko se nije naucen rodio..... :P ima jos da se "crnci"...
al me strasno interesije kad si vec spomenuo da je elektronska muzika puna izvodjaca i da je tesko probiti se, koji je to zanr perspektivan i u kom moze da se uradi nesto vise??????? :confused:
TekTonic
09-11-2009, 11:23 PM
vidi ovo sto rade brokencyde, tu je buducnost
http://www.youtube.com/watch?v=uTAAYfGs2ZQ
yoloko
10-11-2009, 09:58 AM
koji je to zanr perspektivan i u kom moze da se uradi nesto vise??????? :confused:
шта је по теби то нешто више и више од чега?
Strale
10-11-2009, 11:00 AM
pa zato sto DaBear rece da ima mnogo izvodjaca u elektronskoj muzici i da je nemoguce probiti se.... pa me onda interesuje, ako je po njegovom misljenju ta muzika proslost, koji ce to zanr zavladati medju narednim generacijama???
po mom misljenju svugde ima puno izvodjaca koji pokusavaju nesto da urade, a samo najbolji isplivaju na povrsinu.... i naravno, muzika nikad ne izumire... i dan danas se slusa i mocart, i bitlsi, i zeljko joksimovic...:grin:
ajd' za HOUSE muziku se i ja slazem... ima gomila i gomila ljudi od pocetnika do PRO-ova, i tu je stvarno velika konkurencija, ali mislim da psy trance nije razvijen u tooolikim razmerama kao i house, i da tu ipak ima sanse da se uradi nesto....
DaBear
10-11-2009, 11:09 AM
ok hvala za savet il' komentar kako god.... samo da kazem nisam ja ni mislio da sa 2 godine rada moze da se uradi nesto.... kao sto kazu niko se nije naucen rodio..... :P ima jos da se "crnci"...
al me strasno interesije kad si vec spomenuo da je elektronska muzika puna izvodjaca i da je tesko probiti se, koji je to zanr perspektivan i u kom moze da se uradi nesto vise??????? :confused:
mladih muzicara i producenata "elektronske muzike" nikad vise nije bilo nego sad....instrumenti i software su jeftini i besplatni...svi imaju studije po kucama.....ako niko ne kupuje tu muziku..
Zanr nije bitan..bitne su pesme...a one se lako "obuku" u ono sto se nosi ove godine...
A sta vise..? Svetska slava? Bogatstvo..? Zenske..?
sad videh tvoj post...PSY TRANCE je mala oblast...za mali broj klubova i mali broj ljudi koji se pali na to...a da ide vec dugo...bogami ide!!
Po meni je vrlo tsko uraditi nesto u dance muzici danas. Treba mnogo vremena, mnogo para, mnogo znanja, mnogo veze i poznanstava...a nema se mnogo vremena ni para...i sve se toliko brzo zaboravi da je potpuno besmisleno (po meni !!)
To sto ti pesma izadje na Beat Portu ili gde vec...ne znaci ama bas nista! Pitaj clanove foruma koji su imali izdanja online...stigne po €30-ak Eurica...(ako stigne uopste...)
Strale
10-11-2009, 11:20 AM
to jeste, potpuno si u pravu :wink: .... jeste da sve to ima da se skine free sa neta... ali znam puno ljudi koji su tako poskidali programe i "rekli sada cu ja da budem PRO" i izbrisali program posle par meseci....
a sto se tice kupovanja muzike... to je u elektronskoj muzici nebitno.... niko od njih ne zaradjuje prodavajuci te pesme na BeatPort-u i slicnim sajtovima.... vec oni samo gledaju da se cije za njih... i kada se prociuju idu po svetu i zaradjuju od zurki i festivala (sto se svodi na zaradu od DJing-a)...
al ja bih se vratio na moje prvobitno pitanje... kako ide ceo taj sistem sa izadavanjem pesama... da li bukvalno odes u produkcijsku kucu i das ima CD sa pesmama?? i ako im se svidi izdaju, ako ne cao??? il drugacije... i da li treba sebe da registrujes kao umetnika??? itd... :confused:
kejkz
10-11-2009, 11:28 AM
Tough at the top
Tough at the bottom
Hard do survive
In a world of destruction
DaBear
10-11-2009, 11:32 AM
to jeste, potpuno si u pravu :wink: .... jeste da sve to ima da se skine free sa neta... ali znam puno ljudi koji su tako poskidali programe i "rekli sada cu ja da budem PRO" i izbrisali program posle par meseci....
a sto se tice kupovanja muzike... to je u elektronskoj muzici nebitno.... niko od njih ne zaradjuje prodavajuci te pesme na BeatPort-u i slicnim sajtovima.... vec oni samo gledaju da se cije za njih... i kada se prociuju idu po svetu i zaradjuju od zurki i festivala (sto se svodi na zaradu od DJing-a)...
al ja bih se vratio na moje prvobitno pitanje... kako ide ceo taj sistem sa izadavanjem pesama... da li bukvalno odes u produkcijsku kucu i das ima CD sa pesmama?? i ako im se svidi izdaju, ako ne cao??? il drugacije... i da li treba sebe da registrujes kao umetnika??? itd... :confused:
da bi ti neko izdao plocu, treba da cuju za tebe...da si vec poznat u tim nekim krugovima koji se bave tom muzikom (za koju se vec odlucis).
tzv Catch 22 situacija...! Niko nece da ti izda plocu jer si nepoznat, a nepoznat si jer niko nece da ti izda plocu!!
Sam radis, ucis, sam izdajes muziku, delis okolo, nudis, nosis, radis free zurke, gigove...reklamiras se na webu, po novinama, skolama, itd..dok te neko ne primeti...tako to ide..puno vremena treba...i opet nema garancije !!
Bilo je vec o ovome na forumu puno....ceslja malo..
Strale
10-11-2009, 11:36 AM
znaci ipak je tako :banghead: .... :haha:
u svakom slucaju hvala.... :wink:
yoloko
10-11-2009, 11:46 AM
koji ce to zanr zavladati medju narednim generacijama???
то не треба да те брине.
посвети се развијању сопственог стила, али ако желиш своју музику уклопити у неки правац онда се ипак мораш држати неких правила. просто је.
како год било, да би привукао пажњу:
- продукција мора да кида.
ово се неће десити док не научиш адекватно да слушаш и да разликујеш битно од небитног, тј квалитетне елементе од елемената који не пролазе на различитим системима а поготово клупским.
- мора да има карактер,
тј. твој се рад мора јасно препознавати у мору других креација, а то постижеш креативним размишљањем и не-копирањем других.
- и музика би требало бити интересантна и пријатна за слушање,
увек се запитај, зашто би уопште неко слушао твој рад.
ali mislim da psy trance nije razvijen u tooolikim razmerama kao i house, i da tu ipak ima sanse da se uradi nesto....
немој тако,
ради оно што ти највише лежи што ти је интересантно и што те чини креативним. резултат ће онда сам доћи, а неко планирање за наредних 5-10-20 година уопште нема смисла.
TekTonic
10-11-2009, 12:36 PM
i jos nesto, ako se bavis muzikom da bi imao zenske i pare, batali odma', ljudi ce izvaliti koji su ti zadnji motivi. bavi se muzikom ako ti to prija, pa ako i ne uspes, ostaje ti zadovoljstvo stvaranja (i kenjanja kako tvoj umetnicki izraz niko ne razume :)
Strale
10-11-2009, 12:45 PM
i jos nesto, ako se bavis muzikom da bi imao zenske i pare, batali odma', ljudi ce izvaliti koji su ti zadnji motivi. bavi se muzikom ako ti to prija, pa ako i ne uspes, ostaje ti zadovoljstvo stvaranja (i kenjanja kako tvoj umetnicki izraz niko ne razume :)
naravno ovo drugo.... a pare i zenske ce doci sami... :rotfl:
TekTonic
10-11-2009, 01:06 PM
pa za pare se ne nadaj puno, jebga, i joksimovic deli diskove uz kartice za mobilni, bajaga prodaje diskove na trafici, sa trance-om ne mozes na grand ili beoviziju, osim ako ti marko kon ne smisli neku profanu liriku za vokale.
a sto se zena tice...za to ti valjda ne treba muzika???
vasko
14-11-2009, 01:00 PM
koliko ima dece koja instaliraju fruti i mastaju o tome da postanu pimperi? :)
koliko ima dece koja instaliraju fruti i mastaju o tome da postanu pimperi? :)
pa ne mnogo
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/OXDI8GF0I1M&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/OXDI8GF0I1M&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
HeatMan
16-11-2009, 02:26 AM
pa ne mnogo
<object width="425" height="344">
<embed src="http://www.youtube.com/v/OXDI8GF0I1M&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></object>
http://www.youtube.com/watch?v=ru7S-zPxq9U
kako bre ubacujesh tjub link?
ovo je inache lik koji ga je isprozivao haahah
Hollywood
16-11-2009, 11:57 AM
dobra haus pesma ce uvek sama naci put, ne mora niko da se poznaje i ne mora nista da se radi okopromocije.
Ljudi ce je sami "gurati" ako im se svidja.
DaBear
16-11-2009, 12:10 PM
dobra haus pesma ce uvek sama naci put, ne mora niko da se poznaje i ne mora nista da se radi okopromocije.
Ljudi ce je sami "gurati" ako im se svidja.
TO TI mislis tako !! Nemoj da se zavaravasa!!!
Ka bi samo znao sta sve tu radi "iza kulisa...."
Nevezano za tvoj post..OVAJ MALI JE VRUC !!!!!
Super ideja, super tekst _ ALI NE DA NEUME DA PRICA U RITMU - NEGO JE KATASTROFA!!!
DA se lepo uradi, eto domaceg hita !!!! Ima nesto...:grin:
Sads sam video..to je izgleda vec starija pesam a ovo je njegova verzija...nema vze Pesma je hit!!
alavuk
16-11-2009, 12:57 PM
upravo zbog toga svega sto si naveo berko je lik popularan tj probio se ...
Hollywood
16-11-2009, 06:05 PM
TO TI mislis tako !! Nemoj da se zavaravasa!!!
Ka bi samo znao sta sve tu radi "iza kulisa...."
znam sta se radi, ali ako se traka svima svidja ne mora niko da te reklamira. Svi ce hteti da ti izdaju.
DzoniPFC
16-11-2009, 06:25 PM
Prodaj dushu i bices na samom vrhu :confused: :wink:
Milosh84
16-11-2009, 06:45 PM
http://www.youtube.com/watch?v=ru7S-zPxq9U
kako bre ubacujesh tjub link?
ovo je inache lik koji ga je isprozivao haahah
koji lyrics :shock: fali im samo ovaj lik http://www.youtube.com/watch?v=ksf_ncGveNw
DaBear
16-11-2009, 06:45 PM
znam sta se radi, ali ako se traka svima svidja ne mora niko da te reklamira. Svi ce hteti da ti izdaju.
Ma da....svakako !!
Kako ce svima da se svidja?
Ko su ti svi?
Kako je ta traka dosla do "tih svih"?
Kako ce "ti svi" da cuju tu pesmu i obrate paznju na nju? (u moru house pesama koje se pojavljuju svakoga dana?)
Gde ce da cuju tu pesmu, pa ce da im"udje u uvo"?
U diskoteci - kako je dospela tamo? (a treba da se pusta u mnoogo diskoteka i od strane mnogo DJ-a da bi se nesto desilo...
Na radiju? I tu treba neko da pusta puno, da bi doprla do ljudi i da bi je zapamtili..jedno pustanje od strane "ortaka na lokalnoj radio stanici" ne znaci ama bas nista!!!
Nemas pojma koliko se radi na nekoj pesmi (tipa, recimo Pjanoo ili Satisfaction..ili bilo kojeg velikog club hita)
Minimum 6-10 meseci timskog rada da se od te pesme napravi monster hit - I TO POSTO JE VEC U STARTU NECIM OBECAVALA
(poznati DJ iza toga ili tako nesto...)
To toliko puno kosta i trazi vremena, da je sve manje i manje velikih house track-ova...jer cela ta promocija nemoze da se isplati vise (ploca se ne proda dovoljno da napravi pare...)
Ako ne znas...bolje nemoj da pricas gluposti! 10 godina sam bio okruzen house muzikom 24 sata na dan!! (oko mene su radili poznati producenti u svojim studijim, disko kuce su nam svaki dan navracale po mikseve i remikse, promotion department u nasoj zgradi, taste maker mail out service takodje u istoj zgradi, DJ-i, radio sam sa tonom ljudi, 150 remiksa za velike kuce i 12 izdanja na mom labelu...i znam koliko treba posla i vremena oko toga...)
Nista nemoze da se desi samo od sebe !!
A pogotovu danas - gde ima 100 puta vise ljudi koji rade "neku muziku" nego pre, recimo 4-5 godina..
:mad:
Ficus
16-11-2009, 07:00 PM
Slazem se... ako je traka dobra, mozes je ponuditi vecim i znacajnijim labelima, a samim tim je dostupna i dj-evima koji su na samom vrhu...
Cak ne mora ni biti ovako... moze splet okolnosti (uz naravno dobru traku) da te dovede do nekog dj-a koji ce te pustanjem promovisati...
Naravno uvek ostaje ono smaranje preko myspace-a, fb-a itd... iako mislim da to bas i nije najsrecnije resenje... to su mi vise kao potezi ljudi ocajnih da im neko poslusa, pa mozda i kupi traku...
kontam da nije bas sve tako crno kako je DaBear opisao...
Hollywood
16-11-2009, 07:29 PM
Ma da....svakako !!
Ko su ti svi?
Kako ce "ti svi" da cuju tu pesmu i obrate paznju na nju? (u moru house pesama koje se pojavljuju svakoga dana?)
U diskoteci - kako je dospela tamo? (a treba da se pusta u mnoogo diskoteka i od strane mnogo DJ-a da bi se nesto desilo...
Na radiju? I tu treba neko da pusta puno, da bi doprla do ljudi i da bi je zapamtili..jedno pustanje od strane "ortaka na lokalnoj radio stanici" ne znaci ama bas nista!!!
Nemas pojma koliko se radi na nekoj pesmi (tipa, recimo Pjanoo ili Satisfaction..ili bilo kojeg velikog club hita)
Minimum 6-10 meseci timskog rada da se od te pesme napravi monster hit - I TO POSTO JE VEC U STARTU NECIM OBECAVALA
To toliko puno kosta i trazi vremena, da je sve manje i manje velikih house track-ova...jer cela ta promocija nemoze da se isplati vise (ploca se ne proda dovoljno da napravi pare...)
Ako ne znas...bolje nemoj da pricas gluposti! 10 godina sam bio okruzen house muzikom 24 sata na dan!! (oko mene su radili poznati producenti u svojim studijim, disko kuce su nam svaki dan navracale po mikseve i remikse, promotion department u nasoj zgradi, taste maker mail out service takodje u istoj zgradi, DJ-i, radio sam sa tonom ljudi, 150 remiksa za velike kuce i 12 izdanja na mom labelu...i znam koliko treba posla i vremena oko toga...)
A pogotovu danas - gde ima 100 puta vise ljudi koji rade "neku muziku" nego pre, recimo 4-5 godina..
znam da si radio, ali isto tako znam da se moja traka sama probila bez icije pomoci. Niko je nije gurao, niko je nije promovisao. Svidela se svima i sami su poceli svi redom djejevi da je vrte i na kraju sam pored 3mejdzor lejbla izabrao Virgin.
dakle... da rezimiramo, moze.
cucko
16-11-2009, 07:56 PM
http://freshonthenet.co.uk/?page_id=52
DaBear
16-11-2009, 09:00 PM
znam da si radio, ali isto tako znam da se moja traka sama probila bez icije pomoci. Niko je nije gurao, niko je nije promovisao. Svidela se svima i sami su poceli svi redom djejevi da je vrte i na kraju sam pored 3mejdzor lejbla izabrao Virgin.
dakle... da rezimiramo, moze.
ne kazem da je nemoguce...ali kazi sta se desilo na kraju ( i koji je trak u pitanju...?)
sta se desilo sa njim...jel usao na neki chart>.? Club Chart ? Singles Chart..?
Koja zemlje..godina..?
Singl ili kompilacija ? (Jako bitno)
Digital only release (Beatport i te fore..) ili sve po redu...vinil, CD, itd?
Ne vidim na vasem web sajtu ni jedan "major label"...?
vasko
16-11-2009, 09:28 PM
dajte jos neko dete sa youtuba ali house pimpera a ne hip-hop krimosa?
:)
alavuk
16-11-2009, 11:08 PM
Ma da....svakako !!
Ko su ti svi?
do skoro smo se gadjali ovde na forumu kreativnoscu i dal ce to da se dobro uda tj proda a sad se gadjamo major lejblovima , nije li to napredak zoki ???? :))))
btw drago mi je da su grmafondzije (namerno napisano) SA OVIH PROSTORA dospeli do njih ... bez obzira dal ce im biti ili ne pesma na mtv/kojijaznam chart najbitnije da su im se otvorila vrata a ti kao sto nabadas svima na nos a i sami smo svesni da ima nas milion , i taj uspeh znaci nesto ...
slowstar
17-11-2009, 12:40 AM
Da Bear je toliko u pravu, da ne mogu nista nego da se slozim sa njim i vise od 100%!
Mislim da je uspeh na polju muzike dosta slican i 7-ci na LOTOu.Ranije nije bilo tako, dosta sam godina bacio iza pa makar to znam. Glavni je problem sto se SUVISE LJUDI BAVI MUZIKOM, a bar po meni 92-96% njih ne zasluzuje ni da se priblizi muzici. Verujte mi da ne preterujem kada ovo kazem.Po ko zna koji put dajem ovu kao "izlizanu" izjavu, da muzikom treba da se bave ekstremno talentovani, i totalno posveceni ljudi, ciji motiv NIKAKO ne treba da bude novac, nego cist entuzijazam i prava strast za muzikom. Ne treba da nabrajam "nasilovane zvezde" koje su se ovde pojavile, pa kao sto neko rece uvaljuju CD-ove u GSM kartice, i to za cenu od 00 dinara, i kredit od 200 dinara. Nije to usamljen primer, bio je jos jedan najmanje pre toga, u liku pevaca koji doduse puni sve dvorane, ali iskljucivo sa pesmama starijim od 25 godina, koje su za njega komponovali "Pravi" kompozitori. jos jedan dokaz o prisustvu fizicke pojave koja se zove INERCIJA.
Da Bear je toliko u pravu, da ne mogu nista nego da se slozim sa njim i vise od 100%!
Mislim da je uspeh na polju muzike dosta slican i 7-ci na LOTOu.Ranije nije bilo tako, dosta sam godina bacio iza pa makar to znam. Glavni je problem sto se SUVISE LJUDI BAVI MUZIKOM, a bar po meni 92-96% njih ne zasluzuje ni da se priblizi muzici. Verujte mi da ne preterujem kada ovo kazem.Po ko zna koji put dajem ovu kao "izlizanu" izjavu, da muzikom treba da se bave ekstremno talentovani, i totalno posveceni ljudi, ciji motiv NIKAKO ne treba da bude novac, nego cist entuzijazam i prava strast za muzikom. Ne treba da nabrajam "nasilovane zvezde" koje su se ovde pojavile, pa kao sto neko rece uvaljuju CD-ove u GSM kartice, i to za cenu od 00 dinara, i kredit od 200 dinara. Nije to usamljen primer, bio je jos jedan najmanje pre toga, u liku pevaca koji doduse puni sve dvorane, ali iskljucivo sa pesmama starijim od 25 godina, koje su za njega komponovali "Pravi" kompozitori. jos jedan dokaz o prisustvu fizicke pojave koja se zove INERCIJA.
niko se i ne bavi muzikom, nego bi ljudi preko muzike da se bave shou biznisom :)
DaBear
17-11-2009, 10:50 AM
do skoro smo se gadjali ovde na forumu kreativnoscu i dal ce to da se dobro uda tj proda a sad se gadjamo major lejblovima , nije li to napredak zoki ???? :))))
btw drago mi je da su grmafondzije (namerno napisano) SA OVIH PROSTORA dospeli do njih ... bez obzira dal ce im biti ili ne pesma na mtv/kojijaznam chart najbitnije da su im se otvorila vrata a ti kao sto nabadas svima na nos a i sami smo svesni da ima nas milion , i taj uspeh znaci nesto ...
i meni je drago da se ":nasa rech" cuje preko...a to sa "otvaranjem vrata" - to jedno izdanje NIKOME NISTA NE ZNACI...!!
sve to iz dana u dan ima sve manje smisla! vreme se jako brzo izvuche, okrenes se oko sebe - gde si bio-nigde, sta si radio - nista?
Imam bar 3 primera oko sebe (ljudi koje poznajem i koji su radili u muzici vise nego ja...izdali vise ploca, prodali vise ploca, radili sa boljim artistima, uzimali vise para, dobijali nagrade...itd itd..i danas ga duvaju !!
Sva trojica su mladja od mene, u 30-im su...i bili su jako poznati.
Sad, od muzike - krpe kraj sa krajem....a ulozili su najbolje godine u to!
Njihov still vise nije aktuelan...
Vise nije merilo da ti ploca izadje na major labelu...EMI, Virgin, ko bilo..i oni hoce (ponekad) da odstampaju 2-3.000 CD-a..od toga nema vajde...
Jedno vreme su se radile kompilacije puno...neko kaze izdao sam plocu za major label - a ono neka dance kompilacija sa jos 43 pesme na njoj!!
Cak u velikom broju slucajeva, je neki manji label ali je ditribucija od major label-a...pa se to "kao racuna kao Major LAbel")
Verujte mi, nisam ja jedini koji misli i prica tako. Malte ne svaki muzicar / producent / DJ, provuce ovu pricu u nekom intervju-u ...ali prodje neprimeceno, jer svi citaoci / slusaoci misle kako ce oni to da "preskoce ili zaobidju, i kako to nema nista sa njima"...ima i te kako!
Od dance muzike moze da se prezivljava samo ako si i DJ (paznja - rekao sam prezivljava!!)...od ploca, remiksa i izdanja - mrka kapa!!!
A koliko dugo ce DJ gigovi biti aktuelni i za koliko novcanih jedinica...to se ne zna? 6 meseci, godinu..?
Muzika i sve oko nje se toliko promenilo u zadnjih par godina..i menja se jos uvek....cek, cek,...evo, ..dok ja ovo pisem jos malo se promenilo...(na gore)
alavuk
17-11-2009, 11:45 AM
ma slazem se sa tobom ima da se guli i sto sloba rece jurnjava 7-ice na lotou ... ali i taj ulazak u major lejblove znaci i znali su da iskoriste to 100% daft punk - homework/discovery ... a cisto sumnjam da ce sale i marko da propuste istu tu sansu koju je dobio i daft punk ...
Hollywood
17-11-2009, 12:56 PM
Vrace, opet preterujes... Ne verujem da je u startu ove diskusije bilo ko pitao kako da postane Madona ili da zaradi brdo karamela, nego je pitao kako da dodje do trenutka da izdaje za vecu i ozbiljniju etiketu i kako da se probije kao dj.
Drugo, PRESTANI! da uporedjujes nekad i sad. To je proslo, igra se po novim pravilima, koja su kako i sam kazes sve losija i losija. Da sam u zlatna vremena izdao ovu plocu prodao bih izmedju 30-50hiljada 12'' sigurno. Sada sam prodao 1700 12'' sto se nijednom malom labelu nije desilo zadnjih 2godine, svi prodaju po 500-700 max. O net sales necu ni da pricam to je tek smehoteka jer kada ukucam moje ime na google prvo mi izadje 4linka za razne sherove.
Znaci da podvucemo tu nema para
Izlazi mi singl za Virgin, na ugovoru pise Virgin, a za sve ostalo dogovaram sa ljudima iz EMI jer je Virgin sada njihov. Od njih sam dobio isto smesne pare jer sam morao da cistim sempl itd. Nema neke vajde od izdavanja za major ovih dana, ali cu zato dobiti profi video, odlicnu promociju ww, a time mogu da dignem cenu mom djing-u. Poceo sam da putujem dosta i da zaradjujem prilicno finu lovu.
Sto se tice tvojih ortaka koji su bili "IN" pa sada nemaju posla, njihov osnovni problem je sto su furali samo jedan fazon koji se izlizao posle godinu dana. Ako nisu dj i ako ne rade puno za cas se izgubi pojam o tome sta je in i u kom pravcu treba ici. Ima dosta ljudi koji su opstali zadnjih 10godina, ali su se uvek menjali i pratili trendove. I da ne govorim da bar jednom nedeljno dobijam mail od tih divnih "starih" producenata da udjemo u neku saradnju ne bi li se povratili iz mrtvih jer su omirisali novi fazon. Uzas.
Moj trek su chartovali svi moguci poznati djejevi od tehno do megakomerc djejeva, bila je prva na nekim od najbitnijih radija na NZ, Majorci, Irskoj, Meksiku bez ikakve promocije, vrte je na bbc-u, ali jos ne komercijalni djejvi jer izdanje jos uvek nije zvanicno. Oko zvanicnih chartova cemo videti da li cu ubosti 7cu kada izadje "zvanicno" izdanje u januaru i puste video da se vrti. Za sada je jos 6ca na loto-u.
i da opet. MOZE da se napravi uspeh odavde, jako tesko, ali moze. Da nisam odavde verovatno bi uspeh bio veci, nikada nisam verovao da to ima veze sa zemljom porekla, ali zaista ima. Mi smo poslednja rupa na svirali i svako ce probati da te *ajebe od "divnih" ljudi sa zapada.
evo poslusaj ovde pesmu, mada sam je davno okacio vec ovde, ali naravno niko nije ni obratio paznju.
http://www.youtube.com/watch?v=WYEvaScl0t4
DaBear
17-11-2009, 08:03 PM
Vrace, opet preterujes... Ne verujem da je u startu ove diskusije bilo ko pitao kako da postane Madona ili da zaradi brdo karamela, nego je pitao kako da dodje do trenutka da izdaje za vecu i ozbiljniju etiketu i kako da se probije kao dj.
Drugo, PRESTANI! da uporedjujes nekad i sad. To je proslo, igra se po novim pravilima, koja su kako i sam kazes sve losija i losija. Da sam u zlatna vremena izdao ovu plocu prodao bih izmedju 30-50hiljada 12'' sigurno. Sada sam prodao 1700 12'' sto se nijednom malom labelu nije desilo zadnjih 2godine, svi prodaju po 500-700 max. O net sales necu ni da pricam to je tek smehoteka jer kada ukucam moje ime na google prvo mi izadje 4linka za razne sherove.
Znaci da podvucemo tu nema para
Izlazi mi singl za Virgin, na ugovoru pise Virgin, a za sve ostalo dogovaram sa ljudima iz EMI jer je Virgin sada njihov. Od njih sam dobio isto smesne pare jer sam morao da cistim sempl itd. Nema neke vajde od izdavanja za major ovih dana, ali cu zato dobiti profi video, odlicnu promociju ww, a time mogu da dignem cenu mom djing-u. Poceo sam da putujem dosta i da zaradjujem prilicno finu lovu.
Sto se tice tvojih ortaka koji su bili "IN" pa sada nemaju posla, njihov osnovni problem je sto su furali samo jedan fazon koji se izlizao posle godinu dana. Ako nisu dj i ako ne rade puno za cas se izgubi pojam o tome sta je in i u kom pravcu treba ici. Ima dosta ljudi koji su opstali zadnjih 10godina, ali su se uvek menjali i pratili trendove. I da ne govorim da bar jednom nedeljno dobijam mail od tih divnih "starih" producenata da udjemo u neku saradnju ne bi li se povratili iz mrtvih jer su omirisali novi fazon. Uzas.
Moj trek su chartovali svi moguci poznati djejevi od tehno do megakomerc djejeva, bila je prva na nekim od najbitnijih radija na NZ, Majorci, Irskoj, Meksiku bez ikakve promocije, vrte je na bbc-u, ali jos ne komercijalni djejvi jer izdanje jos uvek nije zvanicno. Oko zvanicnih chartova cemo videti da li cu ubosti 7cu kada izadje "zvanicno" izdanje u januaru i puste video da se vrti. Za sada je jos 6ca na loto-u.
i da opet. MOZE da se napravi uspeh odavde, jako tesko, ali moze. Da nisam odavde verovatno bi uspeh bio veci, nikada nisam verovao da to ima veze sa zemljom porekla, ali zaista ima. Mi smo poslednja rupa na svirali i svako ce probati da te *ajebe od "divnih" ljudi sa zapada.
evo poslusaj ovde pesmu, mada sam je davno okacio vec ovde, ali naravno niko nije ni obratio paznju.
http://www.youtube.com/watch?v=WYEvaScl0t4
manje vise - sve sto si rekao stoji...sem par sitnica.
Na pr, da si izdao plochu u zlatno doba...mozda bi prodao 10-20.000 (sirom sveta) ..max...30-50K..tesko. ali nema veze..
I sam vidis da su cifre prodatih ploca male...to 500-600 komada je SADA WORLDWIDE!!! A pre 3-4 godine, toliko se prodavalo samo u Engleskoj za jedan weekend!!
To "nekad" o kome pricam je bilo svega pre 3-4 godine...nije pre 20 godina!!
Klubovi su bili isti i tad i sad (samo sad ih ima manje i ima manje ljudi po klubovima..-oficijelni podatak !)
Ti ljudi o kojima pricam, rade i danas...jedan je Grant Nelson (sigurno si cuo za njega...legenda!), drugi je MJ Cole...obojica i dalje DJ-ishu...odlicni su producenti i muzichari, MJ pogotovu...i obojica izdaju svoju muziku ali je to samo 5% od onoga sto su radili i zaradjivali pre 3-4 godine!!
BTW, Stvar je OK, chuo sam je... uz malo srece, mogu da je ubace u neku TV reklamu (kao muzicku podlogu - ne da nju reklamiraju!!) sto ce pomoci jos vise... nije svetski hit, ali je "quirky" i lepo radi.
Imali su Audio Bullys (sa Nancy Sinatra) slicnu zvaku, samo je bilo "malo tvrdje", techno / elektro...i odlicno je proslo.
Sve je cool, cim izadje neki novi track, svi DJ to "odvrte" lepo..na kraju, svima treba nova muzika svake 2-3 nedelje, inace dosade iste ploce...
Moj point je da je sve sad kratkotrajnije nego pre 3-4 godine...i sve se mnogo brzo zaboravi, nego pre...
kad smo (sami) izdali Doobie Bros bootleg (Zanzibar - Rock Stars)..poceli su da ga vrte svi DJ-i..(samo smo poslali 100 komada "taste maker-ima)..od Dave Clark-a, Full Intention, Pete Tong-a, Boy George-a, jako sirok dijapazon DJ-a..svima je radilo po nesto...prodali smo sami preko 8,000 komada i na kraju (2 godine posto smo je uradili) potpisali za Warner Bros (za velike pare!)...koju su ga opet na kraju zabrljali...(njihov dance pod-label, ostao bez para, remix kasnio (Space Cowboy ga uradio)..nisu izdali singl, i samo je zavrsio na gomili kompilacija...
Ne zelim da "ubijam" niciji rad i uspeh, ali samo kazem da PO MENI, bavljenje dance muzikom nije vise vredno kao nekad. Rezultati (a i nagrade za sav taj trud, putovanje, rad u studiju itd...su smesne...da kazem opet, u poredjenju kako je bilo pre. !)
E sad ko hoce i dalje da se bavi house muzikom pod tim uslovima - fair enough ! (sto bi rekli Englezi)
meni je sad interesantno, sto mogu da se osvrnem i pogledam iza sebe i sagledam neke stvari, koje nisam mogao kad sam pocinjao...a nije ni bilo nekoga da mi skrene paznju, posavetuje, kaze..sta vec..
ajde..dosta vise..udavio sam! Good luck...
Hollywood
17-11-2009, 08:37 PM
manje vise - sve sto si rekao stoji...sem par sitnica.
Na pr, da si izdao plochu u zlatno doba...mozda bi prodao 10-20.000 (sirom sveta) ..max...30-50K..tesko. ali nema veze..
tako mi rekli sa Juno.co.uk ljudi koji tamo rade i meni je bilo previse, ali valjda oni bolje znaju.
I sam vidis da su cifre prodatih ploca male...to 500-600 komada je SADA WORLDWIDE!!! A pre 3-4 godine, toliko se prodavalo samo u Engleskoj za jedan weekend!!
To "nekad" o kome pricam je bilo svega pre 3-4 godine...nije pre 20 godina!!
Klubovi su bili isti i tad i sad (samo sad ih ima manje i ima manje ljudi po klubovima..-oficijelni podatak !)
ljudi sve skidaju sa neta za dz, a sto se tice klubova omladina sirom sveta slusa hiphop, house je malo dovidjenja.
Ti ljudi o kojima pricam, rade i danas...jedan je Grant Nelson (sigurno si cuo za njega...legenda!), drugi je MJ Cole...obojica i dalje DJ-ishu...odlicni su producenti i muzichari, MJ pogotovu...i obojica izdaju svoju muziku ali je to samo 5% od onoga sto su radili i zaradjivali pre 3-4 godine!!
Obojica su mnogo podrzali traku, Grant posebno. Ali oni nisu napravili nista specijalno novo zadjih par godina, MJ cole je mogao da ode u komerc, ne znam zasto to nije uradio. A Grant je skoro napravio jednu "moderniju" pesmu i odmah je bio u top10 svih online prodavnica. Imam utisak da su se oni smorili i umorili od cimanja. Moj licni utisak.
kad smo (sami) izdali Doobie Bros bootleg (Zanzibar - Rock Stars)..poceli su da ga vrte svi DJ-i..(samo smo poslali 100 komada "taste maker-ima)..od Dave Clark-a, Full Intention, Pete Tong-a, Boy George-a, jako sirok dijapazon DJ-a..svima je radilo po nesto...prodali smo sami preko 8,000 komada i na kraju (2 godine posto smo je uradili) potpisali za Warner Bros (za velike pare!)...koju su ga opet na kraju zabrljali...(njihov dance pod-label, ostao bez para, remix kasnio (Space Cowboy ga uradio)..nisu izdali singl, i samo je zavrsio na gomili kompilacija...
los trenutak su zaboli, drugo mislim da je problem sa velikim izdavackim kucama sto rade jako sporo. Treba im realno od 8-12 meseci da nesto sto ima potencijal da prodje komercijalno dobro preuzmu i podignu na visi nivo i cesto se desi da hype oko pesme prodje. To je jedina stvar oko koje se plasim za moj trek, jer su ga svi zivi vec vrteli i izvrteli, doduse jos uvek ga pustaju svuda, ali opet.
Ne zelim da "ubijam" niciji rad i uspeh, ali samo kazem da PO MENI, bavljenje dance muzikom nije vise vredno kao nekad. Rezultati (a i nagrade za sav taj trud, putovanje, rad u studiju itd...su smesne...da kazem opet, u poredjenju kako je bilo pre. !)
E sad ko hoce i dalje da se bavi house muzikom pod tim uslovima - fair enough ! (sto bi rekli Englezi)
Ja ne mislim da zelis da ubijas neciji rad i uspeh, ja kapiram da si ti "tamo" od pocetka i da si prosao kroz celu tu pricu koja se prilicno *ebala to je nekada bio ozbiljan biznis, sada se vracamo na to da je house ipak andergraund muzika, sto i jeste, i da tu nema mnogo para. To sve treba shvatiti kao ozbiljni hobi pa ako se nesto desi moze da bude gotivne muzike i putovanja, zurki itd.
DaBear
17-11-2009, 09:12 PM
Obojica su mnogo podrzali traku, Grant posebno. Ali oni nisu napravili nista specijalno novo zadjih par godina, MJ cole je mogao da ode u komerc, ne znam zasto to nije uradio. A Grant je skoro napravio jednu "moderniju" pesmu i odmah je bio u top10 svih online prodavnica. Imam utisak da su se oni smorili i umorili od cimanja. Moj licni utisak.
Grant je jedno vreme imao par labela, office sa 5 ljudi, itd (valjda ima jos jedan sada..) zena mu vodi to...kad smo se upoznali, obrtali su milionske cifre godisnje (u pravom smislu reci!!)...a i Cole je imao dve jako dobre godine..
Coleta su onda otkacili iz labela, odmah po izdavanju drugog albuma (prvi se prodao 100.000 - i ni kinte nije dobio preko avansa koji su mu dali !!!)
Drugi album - nestao bez glasa...
sad organizje svoje zurke i radi nesto sitno.
Na vrhuncu slave, obojica su radili top remixe za top kintu (?10-20 soma po miksu!!)..i ja sam radio sve sto oni nisu hteli..(he he..) Bas su se bili razmazili od para...i onda ih je preko noci "omlatilo po glavi"....
Sad rade mikseve za po soma funti i putuju po svetu za male pare...
jako mali je rok trajanja muzike..bilo house ili sta vec...sve je disposible, kao zvaka...
Ok je kao hobi , sto kazes...ako nemas velikih troskova (studio, prostorija, sprave, itd...)
samo napred.
pozz
balthazaar
18-11-2009, 11:12 AM
Skroz je tačno da prezasićenost ponude na dance sceni dolazi do nekog svog vrhunca, međutim, samim tim imamo pred sobom barem 80% od toga nezanimljive , bezlične i bezidejne muzike...iako je veća konkurencija i manja zarada - ipak mislim da stvarno dobar i zanimljiv trek nađe put do ?ire publike. Hit je hit! Evo npr. Pitbull - I want cha...potrajao je od ljeta i jo? se zavrti po klubovima...ne vjerujem da će biti neki dance evergreen, ali je uspio da se probije kao mega hit..planetarno...ne samo da se probije, već i da potraje nekoliko mjeseci - ne nedelja , ni dana! Tako da je barem ne?to ostalo isto - pravi trek u pravom trenutku postaje hit...e sad trajanje i zarade su druga priča...
Strale
18-11-2009, 02:15 PM
au, nzm sta da kazem.... raspisali ste se ovde za medalju....
u glavnom mislim da je marko(hollywood) u pravu, da ce slusaoci(publika) progurati samog artista.... ako im se svidi necija pesma, razmenjivace je preko telefona, preko foruma i share-ova(nazalost)... i onda naravno taj neko nece zaradjivati od izdavanja vec od pustanja po tezgama.... jbg, tako se danas radi :hm:
ali mene je interesovalo pored ovoga,da li moze da se vestina produkcije samostalno nauci??? ne mislim na to da mi neko pokaze kako da smislim melodiju, i kako ce kompozicija pesme izgledati, vec mislim na koriscenje programa, efekata.... mislim na zvuk kao fiziku.... da li je to moguce nauciti sam, ili je potrebno zavrsiti neku skolu za to, ili da me neko ko se bavi time poduci??? [nadam se da ste me shvatili :P ]
DaBear
18-11-2009, 02:38 PM
Pa vec smo ti odgovorili vise puta....nema skole za to!
mislim,, ima...kao... neke skole...ali to nije to.
Slusaj ploce, okreci dugmice, nauci sta koje dugme radi...istrazuj, pa onda slusaj opet, uporedjuj itd...
I naucices (valjda) nesto...
kejkz
18-11-2009, 02:54 PM
da li je to moguce nauciti sam, ili je potrebno zavrsiti neku skolu za to, ili da me neko ko se bavi time poduci??? [nadam se da ste me shvatili :P ]
Da, moguce je nauciti tehniku, a talenat i ideja ostaje individualna stvar.
silicon science
18-11-2009, 07:42 PM
Da, moguce je nauciti tehniku, a talenat i ideja ostaje individualna stvar.
Jedno sa drugim ide, nikad odvojeno... Neces naci nekog ko ume da sve sklopi a da je dunster za prodakshn, jer je ceo taj proces produkcija... A ono posle sto neko greskom zove mix i master je u stvari pumpanje, harsh i crispovanje i dlakavenje muda, sto reche onaj neznani internet mislioc :wink::)8-):rotfl:
ali mene je interesovalo pored ovoga,da li moze da se vestina produkcije samostalno nauci??? ne mislim na to da mi neko pokaze kako da smislim melodiju, i kako ce kompozicija pesme izgledati, vec mislim na koriscenje programa, efekata.... mislim na zvuk kao fiziku.... da li je to moguce nauciti sam, ili je potrebno zavrsiti neku skolu za to, ili da me neko ko se bavi time poduci??? [nadam se da ste me shvatili :P ]
moze naravno... problem je sto moras da se interesujes za to ko budala :)
i onda MOZDA, ako imas dobar osecaj za muziku, gruv, emoushnz i energiju uspes nesto da napravis za 5-10 godina vredno paznje :)
yoloko
23-11-2009, 12:08 AM
sve pohvale Hollywoody!
ne secam se da je ijedan nash klupski orijentisan projekat doziveo veci uspeh.
Malo sam chitao, malo preskocio....
Procitao da je Vrach rekao "Uzimaju soma funti po miksu", nisam bas ukapirao recenicu, da li da smiksaju pesmu ili nesto drugo, jer nisam u dj-ing svetu...
Ali mislim da je generalni problem ljudi u Srbiji sto oce od 1-3 pesama da zive od njih do kraja zivota, ne bukvalno tako, ali tako nekako...Brda nadri miksera i producenata ce traziti klincima da im izmiksa i snimi (jednu recimo hiphop pesmu) 100, 200, 300, 500 E...E sad sta se tu desava, ljudi bre TO JE MNOGO, MNOOOOGOOOO! Narocito za ITB miksanje ili tako nesto...
Evo zbog cega to govorim, da se ja ne bavim miksanjem ja bih isao kod nekog da mi to odradi, e sad pozovem 4-5 ljudi u Srbiji i oni mi traze 150-300 E po pesmi, a o nekim jakim srpskim producentima da ne pricam.
E sad, isto tako ja kontaktiram Eddie Sancho-a preko majspejsa, ko ne zna ko je Eddie Sancho evo diskografija njegova, uradio je toliko hitova i prodatih ploca da mozete da sanjate o njima (molim da pogledate link ka njegovoj diskografiji da bi vam bilo jasnije):
http://www.myspace.com/eddiesancho
<style> body{ background-color:000000; background-image:; background-position:Top Left; background-attachment:fixed; background-repeat:no-repeat; } Table, Td{ background-color:transparent; } table table table{ width:100%; border-color:FF6600; border-style:solid; border-width:1px; } table table table table{ width:auto; } table table table table, table table table td{ border-style:none; } body, div, p, strong, td, .text, .blacktext10, .blacktext12, a.searchlinkSmall, a.searchlinkSmall:link, a.searchlinkSmall:visited{ color:0000FF; font-weight:normal; font-style:normal; } .orangetext15, .lightbluetext8, .whitetext12, .nametext, .btext, .redtext, .redbtext{ color:0000FF; font-weight:normal; font-style:normal; } a, a:link, a:visited, a.navbar, a.navbar:link, a.navbar:visited, a.man, a.man:link, a.man:visited, a.redlink, a.redlink:visited{ color:CCCCCC; font-weight:normal; font-style:normal; } a:hover, a:active, a.navbar:hover, a.navbar:active, a.man:hover, a.man:active, a.searchlinkSmall:hover, a.searchlinkSmall:active, a.redlink:hover, a.redlink:hover{ font-weight:normal; font-style:normal; } </style>
I GUESS WHAT?! Chovek mi je trazio 400$ (znaci oko 250 E) po miksu za pesmu, uz to da je rekao da moze i da mi da manju cenu ako mogu da ga sacekam malo duze.
I o kojim parama se ovde prica i mashta? Nije mi jasno :)
E sad a ako govorimo o komponovanju, beatovima, pesmama, klub miksevima, mislim da i tu nije nesto bolja situacija osim 10-ak velikana koji mogu da uzimaju po 50-100 hiljada $...ostali treba da budu srecni i sa 1000$...
Moja prijateljica iz Beograda je radila muziku za Booba (ono Francuski 50 Cent) i to za njegov najveci hit koji je uradio za Universal Music, evo link ka spotu za pesmu:
http://www.youtube.com/watch?v=sxdBdwlk9jE
I radila je za Bone Thugs n Harmony i AKON-a "Never Forget Me":
http://www.youtube.com/watch?v=t3sQM4C0_XM
I u oba slucaja NIJE DOBILA NI CREDITS! Dobila je kako ona kaze sitnu kintu, a ima 2 worlwide hitova, i nikom nista.
Radila je i za jos neka tu i tamo poznatija nemacka imena i to, ali da bi dosao do vrha treba ti ne jedna-dve-tri-cetiri pesme da cuju ljudi, nego ti uz sve to treba jos 15-20 hitova i plus najbitnije PREPOZNAVANJE, ja sam mogo da radim za Snoop Dogg-a recimo i da nemam credits (a i da imam) i vi ne biste culi za to recimo i niko ne bi cuo, razumete sta pricam. Prepoznavanje i lobiranje je najbitnije tu
DaBear
23-11-2009, 08:25 AM
[QUOTE=Jan;263277]Malo sam chitao, malo preskocio....
Procitao da je Vrach rekao "Uzimaju soma funti po miksu", nisam bas ukapirao recenicu, da li da smiksaju pesmu ili nesto drugo, jer nisam u dj-ing svetu...
..nisam mogao da naddjem to "soma funti"...uglavnom je bilo vise somova..(?5, 6 10 12 pa i 15,000 PO REMIKSU!! u stara dobra vremena - pre samo nekoliko goina..)
Remiks - znaci nova matrica, sve novo i pesma premestena u jedn potpuno novi element / fazon ..itd. E sad, tolike pare mozes da trazis ako imas dobar track record - ako su TVOJI miksevi/remiksi bili na Chartu, ako su se prodali puno itd...
Ako si uradio 500 mikseva za svoje prijatelje - to se ne radcuna !!!
Ali mislim da je generalni problem ljudi u Srbiji sto oce od 1-3 pesama da zive od njih do kraja zivota, ne bukvalno tako, ali tako nekako...Brda nadri miksera i producenata ce traziti klincima da im izmiksa i snimi (jednu recimo hiphop pesmu) 100, 200, 300, 500 E...E sad sta se tu desava, ljudi bre TO JE MNOGO, MNOOOOGOOOO! Narocito za ITB miksanje ili tako nesto...
cenu moze svako da lupi koliko hoce - bitno je koliko ce da dobije od toga...a tu sve zavisi da li ce njegov miks / produkcija..sta vec, pomoci toj pesmi. ITB, OTB..nema veze - bitan je krajnji rezultat. 99% ljudi I DALJE NEZNADA RADI NI JEDNO NI DRUGO..
Evo zbog cega to govorim, da se ja ne bavim miksanjem ja bih isao kod nekog da mi to odradi, e sad pozovem 4-5 ljudi u Srbiji i oni mi traze 150-300 E po pesmi, a o nekim jakim srpskim producentima da ne pricam.
..bas o tome pricam...ko hoce nek plati , ako misli da ce mu pomoci na puto do "slave / bogatstva / televizije / itd...cime vec stremi!!
E sad, isto tako ja kontaktiram Eddie Sancho-a preko majspejsa, ko ne zna ko je Eddie Sancho evo diskografija njegova, uradio je toliko hitova i prodatih ploca da mozete da sanjate o njima (molim da pogledate link ka njegovoj diskografiji da bi vam bilo jasnije):
GUESS WHAT?!Chovek mi je trazio 400$ (znaci oko 250 E) po miksu za pesmu, uz to da je rekao da moze i da mi da manju cenu ako mogu da ga sacekam malo duze
Ima SVEGA PAR poznartih na listi, ali opet, to mu ne daje mnogo mnogo mesta da trazi puno para! Sva velika imenas su uglavnom miksana od strane nekog drugo velikog imena...znam tonu snimatelja koji su bili u studiju i asistirali / pomagali na miksevima na B stranama ili pesmama za popunjavanje mesta na albumu...i ODMAH se reklamiraju kao da su SVE radili...jbga...mora da se reklamiraju.
A necu ni da pricam, kako ubijanje cene NE VODI nigde! KAda jednom nekome uzmes $500 za miks, NIKADA munemozesnaplatiti $3000 ili vise..!!!
To vecina ljudi zaboravlja...
Sad se i svelo samo na mastanje - jer ce velikih para u muzickom biznisu biti samo za najvece...bila to LAdy GaGA ili Brena. U svakoj zemlji ce ih biti po nekoliko...
Problem je sto CAK NI TI KOJI UZIMAJU pare, nece da plate realnu cenu.
Ja sam se iz tih razloga povukao iz remiks scene. Pre par godina sam radio remiks ili dva nedeljno za ?5,000 a sad Ministry of Sound placa ?500 po remiksu. SAmo TOP IMENA mogu sad da uzmu ?2000-3000 za remiks.
Smatram da moje vreme koje mi treba da se uradi jedan dobar remiks (3-5 dana) vredi vise od ?500!
E sad a ako govorimo o komponovanju, beatovima, pesmama, klub miksevima, mislim da i tu nije nesto bolja situacija osim 10-ak velikana koji mogu da uzimaju po 50-100 hiljada $...ostali treba da budu srecni i sa 1000$...
Ako se nekome isplati da radi SVE TO (pricamo o komponovanju) za $1000,
onda OK...
Moja prijateljica iz Beograda je radila muziku za Booba (ono Francuski 50 Cent) i to za njegov najveci hit koji je uradio za Universal Music, evo link ka spotu za pesmu:
I u oba slucaja NIJE DOBILA NI CREDITS! Dobila je kako ona kaze sitnu kintu, a ima 2 worlwide hitova, i nikom nista.
OBICNO ide ovako - Ako si "ghost writer" - radis u potaji, a pevac "se kiti" tvojim radom kao da je njego...onda SE DOBIJA VECA KINTA UNAPRED...cak te uglavnom i odkupe, - JER NIKO NE ZNA DA SI TI TO RADIO...(GHOST si!!) alo...Ako se potpises, onda ti stize (koliko ti stigne) od prodaje..
Radila je i za jos neka tu i tamo poznatija nemacka imena i to, ali da bi dosao do vrha treba ti ne jedna-dve-tri-cetiri pesme da cuju ljudi, nego ti uz sve to treba jos 15-20 hitova i plus najbitnije PREPOZNAVANJE, ja sam mogo da radim za Snoop Dogg-a recimo i da nemam credits (a i da imam) i vi ne biste culi za to recimo i niko ne bi cuo, razumete sta pricam. Prepoznavanje i lobiranje je najbitnije tu
Nem tu nikakvog lobiranja - samo glupost!! Svi hoce da iskoriste i prevare neiskusne muzicare. Ima ih toliko sa ok idejama i kad ih skupis na gomili, pokupis ideje i pokazes im vrata posle...trebace im 5 godina da skapiraju sta se desilo.
Uglavnom su svi srecni da rade sa nekim poznatim na pocetku...ali 90% nih ga izduva posle!
Da li zbog NEPOZNAVALJA POSLA, LOSEG STAVA KOJI SU ZAUZELI U POCETKU, NE UMEJU DA SE PRODAJU - nego se zadovoljavaju za mrvicama it itd..
NIJE SVE U MUZICI - treba biti jako talentovan i za SVE OKO TOGA!!!
Nem tu nikakvog lobiranja - samo glupost!! Svi hoce da iskoriste i prevare neiskusne muzicare. Ima ih toliko sa ok idejama i kad ih skupis na gomili, pokupis ideje i pokazes im vrata posle...trebace im 5 godina da skapiraju sta se desilo.
Uglavnom su svi srecni da rade sa nekim poznatim na pocetku...ali 90% nih ga izduva posle!
Da li zbog NEPOZNAVALJA POSLA, LOSEG STAVA KOJI SU ZAUZELI U POCETKU, NE UMEJU DA SE PRODAJU - nego se zadovoljavaju za mrvicama it itd..
Vrach, pouzdano znam da je jedan Srpski kompozitor u naletu dobijao pretnje zato sto je probao da proda nekim pevachima pesme, a sta je to nego lobiranje?
Eddie Sancho je radio samo nekoliko poznatih imena? Jel ti kapiras da tu ima nekoliko PLATINASTIH albuma medju onom diskografiijom!? To sto je tebi neko ime nepoznato ne znaci da se disk nije prodao 500 000 primerka, ako hoces i podatke cemo da trazimo. Ja na listi vidim Afu-Ra (njegov najprodavaniji album), onda Black Eyed Peas, Capone n Noreaga, Common-a, Das EFX, Dilated Peoples, Fat Joe, sve Gangstarr albume (DJ Premier i Guru), GURU, JAY-Z 4 albuma, KRS One, Limp Bizkit, MOP, Nas (5 albuma), Notorious Big (3 albuma), Snoop Dogg...Nemoj mi reci da znas toliko o hiphop-u a da ne znas koja su ova imena i koliko su poznata, i koliko medju ovom listom ima prodatih albuma od po pola miliona primerka.
Ako ti zaista ne znas ko su ovi ljudi i koliki su uspeh imali ti njihovi albumi, ja bih molio nekog ko se razume u materiju da se javi i da te ubedi, to su albumi prodati u enormnim kolicinama...Stvarno ne verujem da ti kazes da su to svega nekoliko ponzatih imena, na listi legendi u hiphop muzici :)
Nisam imao nameru da te napadam ili nesto, nego da ti pokazem, i objasnim svoj stav...Ja sigurno ne bih dao pesmu nekom Djoletu da mi miksa (i da me opali po ushima za soma ili nekoliko somova evra), ili nekom producentu u Srbiji (cast izuzecima, ima ih 3-4 ljudi kojima bih smeo da dam svoju stvar), al opet uvek bih pre svih njih stvar dao Eddie-u...
A ti ako zaista ne znas ko su ova imena i u koliko su se primerka prodali njihovi albumi i na chartovima koji su bili, googlaj malo, za svaki album kapiram da postoje clanci u wikipediji....Tako da, da, moja recenica da je Eddie uradio toliko hitova da moze da se sanja i dalje stoji ko vrata.
Svi hoce da iskoriste i prevare neiskusne muzicare. Ima ih toliko sa ok idejama i kad ih skupis na gomili, pokupis ideje i pokazes im vrata posle...trebace im 5 godina da skapiraju sta se desilo.
Sa ovim se slazem 100%...Znaci to sve ide u toliku krajnost ono, mozda nekom ko bi mogao da te gurne se ne dopadne tvoja boja ochiju pa te shutne zbog toga ili izgled lica hahaha...
ugljesa
23-11-2009, 02:31 PM
Malo sam chitao, malo preskocio....
http://www.myspace.com/eddiesancho
<style> body{ background-color:000000; background-image:; background-position:Top Left; background-attachment:fixed; background-repeat:no-repeat; } Table, Td{ background-color:transparent; } table table table{ width:100%; border-color:FF6600; border-style:solid; border-width:1px; } table table table table{ width:auto; } table table table table, table table table td{ border-style:none; } body, div, p, strong, td, .text, .blacktext10, .blacktext12, a.searchlinkSmall, a.searchlinkSmall:link, a.searchlinkSmall:visited{ color:0000FF; font-weight:normal; font-style:normal; } .orangetext15, .lightbluetext8, .whitetext12, .nametext, .btext, .redtext, .redbtext{ color:0000FF; font-weight:normal; font-style:normal; } a, a:link, a:visited, a.navbar, a.navbar:link, a.navbar:visited, a.man, a.man:link, a.man:visited, a.redlink, a.redlink:visited{ color:CCCCCC; font-weight:normal; font-style:normal; } a:hover, a:active, a.navbar:hover, a.navbar:active, a.man:hover, a.man:active, a.searchlinkSmall:hover, a.searchlinkSmall:active, a.redlink:hover, a.redlink:hover{ font-weight:normal; font-style:normal; } </style>
I GUESS WHAT?! Chovek mi je trazio 400$ (znaci oko 250 E) po miksu za pesmu, uz to da je rekao da moze i da mi da manju cenu ako mogu da ga sacekam malo duze.
Hocu samo da pitam jel ima te devojke na rumskom posto sam cuo neke price jos odavno kao da je to nasa devojka radila za akon-a :):wink: ?
A ljudi mislim vi se zalite na house koji ZA SADA mnogo bolje prolazi kod nas nego hip hop !! hehe :D
Ljudi sljakajte i sljakajte i trudite se da promovisete koliko mozete to sto radite.Upoznajte dj-eve,dajte im vasu stvar da preslusaju,udjite malo u taj svet jer ne verujem da ako se dj svidi stvar da je nece pustiti.
Naravno ako nije dobra pesma za klubove DZABA sve ovo :) .
Talenat + MNOOOOGO TRUDA=uspeh !!!:wink:
Moze da se uspe ali kao sto je daBEAR rekao a i ostali TESKO ali je moguce !!!Iskoristite rumski (nije sad da ga reklamiram ali kad vec imas priliku da pricas sa ljudima koji su uspesni,imaju svoj studio,dosta iskustva itd pitaj i uci od njih !!) jer verujem da ce ti svi pomoci ako vide da imate potencijala i da se trudis da uspes u necemu !!!
Malo sam se vise iskakio ali imao sam dobre namere :)
Hocu samo da pitam jel ima te devojke na rumskom posto sam cuo neke price jos odavno kao da je to nasa devojka radila za akon-a :):wink: ?
:)
Nema je na rumskom, nju ne zanima audio inzinjering, ona sedne svirka, pravi beat dok ga ne napravi...Dijana Sretenovic alias Miss D, evo njenog majspejsa:
http://www.myspace.com/missdbeats
DaBear
23-11-2009, 03:51 PM
Ok, ok..smiri se za Sancha....
radio je puno...samo to nije muzika koju pratim i koja me zanima toliko...pogotovu "gansta shit".
Ali ko sto rekoh - ako se njemu isplati da ti radi za $400...to je njegova stvar (i problem!)
Salji mu snimke odma' !!
Ok, ok..smiri se za Sancha....
radio je puno...samo to nije muzika koju pratim i koja me zanima toliko...pogotovu "gansta shit".
Ali ko sto rekoh - ako se njemu isplati da ti radi za $400...to je njegova stvar (i problem!)
Salji mu snimke odma' !!
Pa nije gangsta, Gangsta rap je sa podneblja west coast-a, on je radio u glavnom East Coast repere (ako izuzmemo par njih Snoop-a recimo)...
Nas, Afu-Ra, Dilated Peoples, KRS ONE (Jedan od ocheva hiphop muzike) nikako nisu gansta shit, nego su real hiphop, onako kako je hiphop zamisljen "Two turntables and the mic", a ti kako sam video pomenuo si negde Scott Storcha, taj isti Stroch je uradio 100-ine gangsta instrumentala i kazes da ne pratis gangsta shit:)...Mnogo vise ucestvovao u pravljenu gangsta shit-a od Eddie-a...
Meni je zaista paradoks da vi pricate o 15-30 000 prodatih plocha kao velikim ciframa (sad kapiram da mislite na LP, gramofonske ploche u to ne ulazim, ne znam koliko se prodaju), ali ako se misli na nosace zvuka (ono cd-ovi), ja ovde govorim o imenima koja prodaju po 100 000 - 500 000 pa i milion prodatih diskova, a odgovor je na to "ko ga shisha" :)... 10 000 prodatih nosaca nije nikakav hit...ako se ja pitam
A sto se tice Sancha, sigurno cu u doglednoj buducnosti sigurno makar jedan trek uraditi sa njim iz rispekta, jer je uradio toliko pesama na kojima sam odrastao.
Mislim kapiram ja da ljudi ne znaju, isto i negde sam procitao gde je Arthur pomenuo neke velike metal producente, ja stvarno nisam cuo ni za jednog jer ne pratim tu muziku...A isto kapiram da su uradili mnoogooo
Ali je cinjenica da se ljudi malo precenjuju... I da oce uspeh preko noci, umesto da gule 10-inu godina i vise, ti najbolje znas koliko treba da se radi da bi se postigao neki uspeh, sta ja klinac ima tebi da pricam :)
awacs
23-11-2009, 04:20 PM
A sto se tice Sancha, sigurno cu u doglednoj buducnosti sigurno makar jedan trek uraditi sa njim iz rispekta, jer je uradio toliko pesama na kojima sam odrastao.
Moram da pitam, al' nemoj sad opet da misli? da hoću da te zaje....m ili već tako ne?to :wink: Jel' stvarno misli? da "pay respect" znači "pay $400"? I da li stvarno misli? da će on to ukapirati kao respect?
Mislim, pravi respect je kada postane? faca njegovog formata da mu se obrati? sa ponudom za saradnju u kojoj ćete da delite kintu. Pa onda u kafani da mu ka?e? da si odrastao uz njegovu muziku.
Pozdrav,
Vasa
Moram da pitam, al' nemoj sad opet da misliš da hoću da te zaje....m ili već tako nešto :wink: Jel' stvarno misliš da "pay respect" znači "pay $400"? I da li stvarno misliš da će on to ukapirati kao respect?
Mislim, pravi respect je kada postaneš faca njegovog formata da mu se obratiš sa ponudom za saradnju u kojoj ćete da delite kintu. Pa onda u kafani da mu kažeš da si odrastao uz njegovu muziku.
Pozdrav,
Vasa
Ne mislim da oces da me zajebes...Ali ja sam coveka pitao i rekao mu da sam odrastao na muzici kojoj je on miksap, on mi je rekao "Cuo sam muziku na tvojoj strani, veoma si talentovan klinac, za tebe bih mogao da napravim cenu 400$ po pesmi ili manje ako mozes da me sacekas malo duze, hvala na prepoznavanju!"
To mi je napisao prevedeno s engleskog na srpski, tako da kapiram da je i on nesto prepoznao u mojoj muzici pa mi je dao tu cenu koju mi je dao, ali u svakom slucaju ja bih voleo da mi on izmiksa jednu pesmu, predstavljalo bi moje licno zadovoljstvo da mi on odradi zato sto neke stvari koje je on radio su moje omiljene stvari...Kapiras ti sta ja hocu tebi da kazem
Oces da mi kazes da bi ti odbio da saradjujes sa nekim muzicarem/producentom koji ti je uzor, samo zato sto trenutno ne mozes da ga platis koliko on zasluzuje? Aj nemoj da pricas takve stvari, kad i sam znas da nije tako :) A ako jeste onda ti se divim, mada ti ne verujem...
Jel to znaci da svako ko nema para je ljudska klasa ispod onih koji imaju i da oni ne mogu nekome da pokazu postovanje jer se postovanje pokazuje samo novcem? Ne kapiram
Pozdrav
ugljesa
23-11-2009, 04:48 PM
Pa nije gangsta, Gangsta rap je sa podneblja west coast-a, on je radio u glavnom East Coast repere (ako izuzmemo par njih Snoop-a recimo)...
Nas, Afu-Ra, Dilated Peoples, KRS ONE (Jedan od ocheva hiphop muzike) nikako nisu gansta shit, nego su real hiphop, onako kako je hiphop zamisljen "Two turntables and the mic", a ti kako sam video pomenuo si negde Scott Storcha, taj isti Stroch je uradio 100-ine gangsta instrumentala i kazes da ne pratis gangsta shit:)...Mnogo vise ucestvovao u pravljenu gangsta shit-a od Eddie-a...
Meni je zaista paradoks da vi pricate o 15-30 000 prodatih plocha kao velikim ciframa (sad kapiram da mislite na LP, gramofonske ploche u to ne ulazim, ne znam koliko se prodaju), ali ako se misli na nosace zvuka (ono cd-ovi), ja ovde govorim o imenima koja prodaju po 100 000 - 500 000 pa i milion prodatih diskova, a odgovor je na to "ko ga shisha" :)... 10 000 prodatih nosaca nije nikakav hit...ako se ja pitam
Mislim kapiram ja da ljudi ne znaju, isto i negde sam procitao gde je Arthur pomenuo neke velike metal producente, ja stvarno nisam cuo ni za jednog jer ne pratim tu muziku...A isto kapiram da su uradili mnoogooo
Ali je cinjenica da se ljudi malo precenjuju... I da oce uspeh preko noci, umesto da gule 10-inu godina i vise, ti najbolje znas koliko treba da se radi da bi se postigao neki uspeh, sta ja klinac ima tebi da pricam :)
Op op op,sto mi je cudno kad se neko razume u strane hip hop producente :).
Scott Storch-Still dre,lean back itd itd . . .
Op op op,sto mi je cudno kad se neko razume u strane hip hop producente :).
Scott Storch-Still dre,lean back itd itd . . .
Ma da ne pricam sta jos 50 Cent Candy Shop, Just a lil bit, ko zna koliko jos pesama za G-Unit, i za ceo taj west gangsta ekipu...Nemam ja nista protiv toga da se razumemo, nego sam ga samo pomenuo kao nekog ko bas radi gangsta shit, u odnosu na Eddie-a koji i nije bas radio na gangsta albumima...
awacs
23-11-2009, 07:33 PM
Oces da mi kazes da bi ti odbio da saradjujes sa nekim muzicarem/producentom koji ti je uzor, samo zato sto trenutno ne mozes da ga platis koliko on zasluzuje? Aj nemoj da pricas takve stvari, kad i sam znas da nije tako :) A ako jeste onda ti se divim, mada ti ne verujem...
Ovaj... ako ti neki muzičar/producent/miksad?ija spusti cenu kapiram da on ustvari respektuje tebe. Ili mu je tog trenutka va?no da uzme kakve-takve novce. Ne?to od to dvoje, izaberi varijantu koja ti vi?e prija :wink:
?to se mene i mojih iskustava tiče, sa spoljnjim saradnicima (muzičarima i producentima) sam se dogovarao na tri načina:
1. Oni ka?u cenu po kojoj bi radili, a ja tu cenu prihvatim ili ne. Nema cenjkanja. Ako zaista ?elim da sarađujem sa nekim, platiću mu punu cenu. Respect :)
2. Ja ka?em koliko mogu da im platim, a oni tu cenu prihvate ili ne. Nema cenjkanja. Ako neko ?eli da sarađuje sa mnom, prihvatiće onoliko novca koliko mogu da mu ponudim. Respect :)
3. Napravimo ekipu i uđemo u zajednički rizik. Respect :)
Nikada me nije zanimalo koliko neko inače uzima novca. Razgovarao sam (ili su dogovori i?li preko izdavača) sa potencijalnim saradnicima o konkretnim poslovima. Na taj način sam funkcionisao dvadesetak godina, i onog momenta kada mi je to postalo neisplativo prestao sam da se bavim popularnom muzikom. To svakako nije razlog za divljenje ili prezir, to je eto tako...
A oba?ka mi idu na ?ivce priče tipa: "Bate, ja to inače radim za XYZ kinti, ali tebi ću da učinim cenu jer te gotivim". Mislim, ja ljudima koje gotivim radim za D?, a poslove radim za... novce. Upravo iz tog razloga radim mnogo za D? (tj. za prijatelje koji i sami rade za D?), a retko za pare... Po?to neću da radim za BILO KOJE pare, ?to je Vrač već objasnio par postova unazad.
Pozdrav,
Vasa
Ovaj... ako ti neki muzičar/producent/miksad?ija spusti cenu kapiram da on ustvari respektuje tebe. Ili mu je tog trenutka va?no da uzme kakve-takve novce. Ne?to od to dvoje, izaberi varijantu koja ti vi?e prija :wink:
?to se mene i mojih iskustava tiče, sa spoljnjim saradnicima (muzičarima i producentima) sam se dogovarao na tri načina:
1. Oni ka?u cenu po kojoj bi radili, a ja tu cenu prihvatim ili ne. Nema cenjkanja. Ako zaista ?elim da sarađujem sa nekim, platiću mu punu cenu. Respect :)
2. Ja ka?em koliko mogu da im platim, a oni tu cenu prihvate ili ne. Nema cenjkanja. Ako neko ?eli da sarađuje sa mnom, prihvatiće onoliko novca koliko mogu da mu ponudim. Respect :)
Nikada me nije zanimalo koliko neko inače uzima novca. Razgovarao sam (ili su dogovori i?li preko izdavača) sa potencijalnim saradnicima o konkretnim poslovima. Na taj način sam funkcionisao dvadesetak godina, i onog momenta kada mi je to postalo neisplativo prestao sam da se bavim popularnom muzikom. To svakako nije razlog za divljenje ili prezir, to je eto tako...
A oba?ka mi idu na ?ivce priče tipa: "Bate, ja to inače radim za XYZ kinti, ali tebi ću da učinim cenu jer te gotivim". Mislim, ja ljudima koje gotivim radim za D?, a poslove radim za... novce. Upravo iz tog razloga radim mnogo za D? (tj. za prijatelje koji i sami rade za D?), a retko za pare... Po?to neću da radim za BILO KOJE pare, ?to je Vrač već objasnio par postova unazad.
Pozdrav,
Vasa
Eddie je meni rekao tu cifru a i da moze da spusti ako mogu da ga sacekam nakon sto mu dam projekat, ukapirao je on vrlo dobro da se ja bavim miksanjem i da sam ga kontaktirao zato sto mi je uzor...Ja sam te nesto pitao u mom postu, ali ti se nisi dao odgovoriti...No nebitno, zaboravi.
Pozdrav
DaBear
23-11-2009, 10:30 PM
Ne mislim da oces da me zajebes...Ali ja sam coveka pitao i rekao mu da sam odrastao na muzici kojoj je on miksap, on mi je rekao "Cuo sam muziku na tvojoj strani, veoma si talentovan klinac, za tebe bih mogao da napravim cenu 400$ po pesmi ili manje ako mozes da me sacekas malo duze, hvala na prepoznavanju!"
To mi je napisao prevedeno s engleskog na srpski, tako da kapiram da je i on nesto prepoznao u mojoj muzici pa mi je dao tu cenu koju mi je dao, ali u svakom slucaju ja bih voleo da mi on izmiksa jednu pesmu, predstavljalo bi moje licno zadovoljstvo da mi on odradi zato sto neke stvari koje je on radio su moje omiljene stvari...Kapiras ti sta ja hocu tebi da kazem
Jel to znaci da svako ko nema para je ljudska klasa ispod onih koji imaju i da oni ne mogu nekome da pokazu postovanje jer se postovanje pokazuje samo novcem? Ne kapiram
Pozdrav
sto si se toliko primio na coveka?
Mogu da ti garantujem da se na kraju neces ukakiti kad ti bude smiksao stvar....
i ja sam radio jedno vreme u studiju gde su moji idoli iz 80-ih (Stock Aitken & Waterman) radili i napravili / snimili i izproducirali preko 100 TOP 40 hitova i prodali preko 100 miliona ploca, pa se nisam toliko nazario..???!
Ok, respect...ali kako znas da nece dati svom sinovcu ili pomocniku da odradi to za $400..? To ti je kao on-line mastering...nikad neznas ko ga radi...
A koliko znam, kad "saradjujes" sa nekim - onda ga ne placas!
Ako ga placas - onda RADI za tebe...!!
A treba i da skapiras, da nije onaj koji miksuje ploce taj koji ih prodaje - artist i producent su mnogo iznad njega...
awacs
23-11-2009, 10:58 PM
Ja sam te nesto pitao u mom postu, ali ti se nisi dao odgovoriti...No nebitno, zaboravi.
Ja odgovorih kako znam i umem. Ako ti je stalo do odgovora u vidu jedne reči, onda je ta reč - DA. Mada si u startu rekao da u taj odgovor nećeš poverovati :-)
Pozdrav,
Vasa
ugljesa
23-11-2009, 11:00 PM
Pozdrav,
Vasa
Jeste da je malo otisla tema ali kad smo vec tu pa da objasnimo jos neke stvari.:)
Slazem se za to sa kintom.Najbolje receno-ti reci cenu,ja cu moju.Ako se slozimo eto posla,ako ne jbg..
A ajde da cujem vase misljenje i iskustvo.Jel znate koliko naplacuju underground producenti matrice za hip hop a koliko za narodnjake tj za GRAND ??
Poredjena radi scott storch naplacuje 125 000 $ official price da se odmah ogradim a timbaland 250 000$ :),dok nasi za narodnjake uzmu od 300 evra do 5000 KOLIKO JA ZNAM :rotfl::wink: !!
ugljesa
23-11-2009, 11:02 PM
Nema je na rumskom, nju ne zanima audio inzinjering, ona sedne svirka, pravi beat dok ga ne napravi...Dijana Sretenovic alias Miss D, evo njenog majspejsa:
http://www.myspace.com/missdbeats
KOliko sam shvatio ona nije iz Srbije ??
KOliko sam shvatio ona nije iz Srbije ??
Devojka je iz Beograda, pozdrav!
Jeste da je malo otisla tema ali kad smo vec tu pa da objasnimo jos neke stvari.:)
Slazem se za to sa kintom.Najbolje receno-ti reci cenu,ja cu moju.Ako se slozimo eto posla,ako ne jbg..
A ajde da cujem vase misljenje i iskustvo.Jel znate koliko naplacuju underground producenti matrice za hip hop a koliko za narodnjake tj za GRAND ??
Poredjena radi scott storch naplacuje 125 000 $ official price da se odmah ogradim a timbaland 250 000$ :),dok nasi za narodnjake uzmu od 300 evra do 5000 KOLIKO JA ZNAM :rotfl::wink: !!
U Srbiji UG hiphop producent 25-100 E po matrici, a znam i cifre za narodnjake za Grand ali necu da ih pricam, ali u pitanju su hiljade evra, ne mnogo hiljada, ali su hiljade
ugljesa
23-11-2009, 11:30 PM
Devojka je iz Beograda, pozdrav!
Jel sam ja to corav ili njoj na myspace-u pise Netherlands :) ??
Ako pise Serbia ili Belgrade recite ljudi da idem kod dr sutra da mi prepise dioptriju :)
ugljesa
23-11-2009, 11:34 PM
U Srbiji UG hiphop producent 25-100 E po matrici, a znam i cifre za narodnjake za Grand ali necu da ih pricam, ali u pitanju su hiljade evra, ne mnogo hiljada, ali su hiljade
To sam hteo da cujem i da dobijem potvrdu ...
Isto se sve radi ( dobro sad,zavisi sve od producenta do producenta i na nacin kako pravi itd ) dal narodnjake ili hip hop ali na narodnjacima uzme lovu sto za hip hop ne bi mogao da uzme za pola godine :harmonikas:.Tuzno i zalosno sto je tako ali jbg.Trziste odredjuje cenu proizvoda tacnije njegova potraznja.Nadam se da ce se popraviti i napraviti neki balans
P.S mada mogu reci da sam prijatno iznenadjen kako sve vise ljudi slusa hip hop,i sve bolje matrice se prave :wink:
sto si se toliko primio na coveka?
Mogu da ti garantujem da se na kraju neces ukakiti kad ti bude smiksao stvar....
Sve albume na kojima mi se zvuk svidja (a jako sam piky, narocito sto se tvrdog hiphop-a tice, gde krsh zvuk nije retka pojava, slozices se sa mnom) je radio on.To nije sad ja pratim njega pa pod uticajem toga sam odusevljen svim njegovim, ne, nego albumi koje sam slusao dok jos nisam znao ko je doticni covek su mi se mnogo svidjali po zvuku i kasnije sam video da 99% svega sto mi se svidja je on radio. E sad, osim ako ne da nekom svom asistentu da uradi ili sta god, ali ako licno on uradi, jos mu ja kazem btw sta su mi favoriti od njegovih radova, on ce znati sta zelim i verujem da bi mi se svidelo.
I slazem se da vecu ulogu imaju producent, artist, ja ne govorim o komercijalnim uspesima pesme, govorim o subjektivnom dozivljaju dobrog miksa...A on ima komercijalni uspeh i po meni subjektivno najbolje ume da smiksa hiphop pesmu, to je moje subjektivno misljenje.
Ali ona prica koju sam zapoceo oko prepoznavanja i lobiranja ne moze biti osporena, jer tako je. S jedne strane imam devojku koja je uradila dva velika hita, nije dobila nista, i dalje ne moze da proda svoju muziku i ako ima i mnogo boljih radova od ova dva, a s druge strane znam ljude koji su dobijali pretnje ako probaju da nekom da prodaju pesme. Sta je to nego lobi? Moras imati mnogo "placements", da budes u pravo vreme na pravom mestu, da upoznas prave ljude u pravo vreme na pravom mestu da bi dosao do vrha...
Jel sam ja to corav ili njoj na myspace-u pise Netherlands :) ??
Ako pise Serbia ili Belgrade recite ljudi da idem kod dr sutra da mi prepise dioptriju :)
Rodjena je u Holandiji, vec 7-8 godina zivi u Beogradu, ne znam razlog zasto drzi Netherlands, mozda da ne bi drzala Srbiju :) Jer kao sto rece Hollywood, nije da nije bitno odakle si, bitno je, Srbija je poslednja rupa na svirali.
EDIT: nisam imao nameru da nikog uvredim, niti da napadnem, postujem vas sve, cista razmena misljenja i stavova, ja kao mlad i buntovan i Vasa i Vrach kao iskusni stari vukovi :)
Idem za promenu malo da pravim muziku:)
Pozdrav!
HeatMan
24-11-2009, 12:20 AM
riba zivi u bg-u na konjarniku pored artista. eto da potvrdim prichu samo.
sa druge strane, ne mogu da verujem u sve te priche.. jeste i meni je to isprichala, ali da je niko ne potpishe.. i to toliko puta.. pa ja bih pre to trazio nego kintu. to mi smrdi kao ona mia ili kako se zove vec shto vodi dsf/avala "izdavachku i shta ja znam shta sve" i zastupa snoop dogg-a koji im je sprchkao matricu i bacio im eto tako tek pa je ona svima to poslala. ili evo ti jan neshto malo tebi blize: kao shto je deniro rekao da si ti kachio njegov jedini album na net, iako je to potpuno neisplativo.
sa druge strane, i ti se jbt previshe lozish.. ako toliko naplacuje po miksu to je smejurija, realno. ili nema posla (shto je najverovatnije tako jer se dopisuje sa nekim klincem srbinom preko myspacea) ili radi po principu sony masteringa. samo provuche kroz opremu, malkice takne i vozdra. to je to.
sa pete strane, koji se tebi miks na tim svim albumima svidja? ono da kazesh da je nenormalno dobar mix.. navedi mi jednu pesmu da je radio i da je ubio na mixu i eto umemorisacu njegovo ime kao bitnog choveka.
nije brate on bob power.. to je lik koji miksa u nekom studiju i imao je srecu da je bio pravi lik na pravom mestu (shto nije teshko jer kad krs snimi pesmu u nekom studiju svi bi hteli tamo da snimaju).. niti je dre, niti je jebeni tomi ferari (maserati) da sad kazesh u jebo te shta se desilo sa industrijom.
i opet kazem, svako naplacuje onoliko koliko misli da je ok. ja trazim toliko, ti trazish toliko, shot toliko.. ako ti se ne svidja idi kod nekog desetog. prosto je.
i opet, nemam pojma kakve ovo veze ima sa celom temom..
shto se tiche uspeha u muzici, nazalost tu dobri teshko uspevaju. meni je davno rekao jedan kolega "vidish mogao sam da istetoviram imena moje dece na ledjima na ramenu ili bilo gde. ali sam namerno to ostavio na podlaktici. da kad me ljudi vide u majci ili koshulji sa zavrnutim rukavima pomisle da sam zeshce zajeban igrach, da se ne bi kachili samnom. sa druge strane, sale. morash svima i stalno da prichash o svojoj ekipi, i da budesh agresivan prema klijentima, ne bi li izvukao neki kesh da ti to sve ne bi otishlo u kurac."
shto sam u poslednje vreme pocheo i da praktikujem, kad sam bio zajeban na nekoliko strana. sad sam se zakleo, sledeci ko me zajebe, olupacu mu kola bejzbolkom ako ne i njega. rado cu robijati ne bi li se o meni prichalo kao o onom ko je tom i tom ulubio njushku/kola a ne kao o onom koji je radio sa nekim pa vishe ne radi jer su ga zajebali. nisam takav, ali mogu da budem takav ako je to neophodno. a chim je neophodno, nije stvar izbora nego moranja.
da li je ekstremno? jeste. ali ja da se prepucavam doveka sa ljudima nemam zivaca jer cu na kraju izgubiti samo zivce i prestati da radim sa istima koji ce o meni prichati ko zna shta pa cu biti na ko zna kakvom glasu. jer na kraju, zivimo u selendri, dragi moji. moja rech protiv rechi neke "zvezde" ne vredi apsolutno nishta.
kao shto mogu da vam kazem da sam sve hitove grupe MVP napravio bash ja, od aranzmana preko osmishljavanja vokalnih linija/harmonija, snimanja pa do miksa (i sve je sranje jer je to bilo pre 3/4 godine). ali potpisan je na albumu chovek koji je morao da bude apsolutni talenat u svojim ochima i ochima riba koje jebe.
izvinjavam se na jeziku, ali pun sam besa.
sa pete strane, kolega koji je chuo za ovo sve je ispizdeo josh vishe od mene.. rekao je: "ja svaki put bash iz tog razloga kada predam final mix pozovem klijenta i pitam ga da li zna kako se zovem i prezivam i ponovim mu to pet puta da ne bi bilo problema"
ali taj princip je zakazao u mom sluchaju. bilo je kasno za reagovanje, ali ni nema potrebe jer se sve shto su izgradili preko tudjih ledja polako urushilo.
uhhh
potpuno sam smorio temu sad
Everbeatz
24-11-2009, 01:00 AM
@Jan - ja ti savetujem da iskesiras tih 400$ da ti covek uradi pa da cujes da li to vredi ili ne - bice to tvoje licno iskustvo koje ces platiti
Sto se tice mixanja u hiphopu ne kazem da nije bitno, ali vecina mojih omiljenih hop stvari je krs bar u pogledu sounda - znas i sam da to u hopu nikad nije bilo bitno - neka bude funky, soulful, ruff i roll i bice ok - u samoj sustini hop nije ni zamisljen da zvuci kao Celine Dion koja se producira u milionskom studiju. Ako pogledas komentare legendi hop produkcije svi i zameraju kako danasnja produkcije rap-a zvuci(Rakim, Hank Shocklee, itd) - i uvek biva tako - nesto, sto je krenulo iz undergrounda i skocilo na mainstream scenu menja svoju sustinu
Po meni, hop je davno rekao sta je imao, mada to ne znaci da nema prostora za dalje, nisam siguran za bolje..
poz
sa druge strane, ne mogu da verujem u sve te priche.. jeste i meni je to isprichala, ali da je niko ne potpishe.. i to toliko puta.. pa ja bih pre to trazio nego kintu. to mi smrdi kao ona mia ili kako se zove vec shto vodi dsf/avala "izdavachku i shta ja znam shta sve" i zastupa snoop dogg-a koji im je sprchkao matricu i bacio im eto tako tek pa je ona svima to poslala. ili evo ti jan neshto malo tebi blize: kao shto je deniro rekao da si ti kachio njegov jedini album na net, iako je to potpuno neisplativo.
sa pete strane, koji se tebi miks na tim svim albumima svidja? ono da kazesh da je nenormalno dobar mix.. navedi mi jednu pesmu da je radio i da je ubio na mixu i eto umemorisacu njegovo ime kao bitnog choveka.
Dijana nije neko sa kim se dopisujem preko neta, privatno se druzim sa njom, i nije ona ta koja mi je rekla da je ona radila da su to njeni beatovi, nego sam saznao preko nekih drugih kanala,i znam i celu pricu kako je to otislo tako...Ona mi se nikad nije pohvalila time.A i btw jebo te, cuju se njene farbe ko vrata na ta dva beat-a, narocito u Garde La Peche, totalno njene farbe, drugo devojka ima kanale za oba instrumentala, oces da joj uzmem to pa da ti dokazem?
Ne mesaj babe i zabe, Miu i Dijanu.
Drugo, sto se Eddia tiche, jebem mu mater, svi Gangstarr albumi su masterpieces u svakom pogledu, Weatherman od Evidence-a je super smiksan, Nasovi albumi koje je on radio takodje, MOP albumi, Rite Where U Stand recimo sa The Ownerz-a mi je genijalan, Guru samo u njegovoj produkciji zvuci tako kako zvuci...Ti kao neko ko se bavi hiphopom uzmi procitaj listu svih legendarnih albuma koje je radio, pa se podseti lektire, pa onda javno reci kako su pesme bezveze smiksane...
A da se vratim na ovu pricu vezano za Dijanu, nije nepoznato da agenti velikih artista imaju kanale odakle dobijaju stotine instrumentala i da od malih label-ova kupuju instrumentale i takodje sva prava tako da po ugovorima posle mogu da potpisuju kog hoce (kao sto je Akon potpisan kao producent za Never Forget me)...Zato masa nepoznatih producenata insistira da samo dobije credits na albumima a ne traze pare...Jer je credits bitnija stvar za dalji rad nego crkavica koju bi dali nekom nepoznatom producentu. Dijana nije bila u kontaktu sa tim agentima i nije nista dogovorala, to je uradio label za koji je radila tada, ne secam se cele priche, ali mogu da je pitam...
A jos jedna stvar, njima nije problem da ukradu muziku od tebe, mene, bilo kog, pa recimo 50 Cent - I Get Money je snimljen i smiksan preko mp3 instrumentala, rece neki insajder na Gearslutz-u, a ono tako i zvuci tako da me nije ni cudilo to, mada je taj Apex dobio i potpis i pare, a nula je od producenta.
Da skinu neki tvoj beat od nekud ili moj, snime preko tih mp3-ojki ti i ja mozemo samo da im prdnemo pod prozor, ne bi imali novca da izguramo tuzbu...Tako da te price o kradjama i ghost producentima nemoj da te chude, to se desava stalno
@Jan - ja ti savetujem da iskesiras tih 400$ da ti covek uradi pa da cujes da li to vredi ili ne - bice to tvoje licno iskustvo koje ces platiti
Sto se tice mixanja u hiphopu ne kazem da nije bitno, ali vecina mojih omiljenih hop stvari je krs bar u pogledu sounda - znas i sam da to u hopu nikad nije bilo bitno - neka bude funky, soulful, ruff i roll i bice ok - u samoj sustini hop nije ni zamisljen da zvuci kao Celine Dion koja se producira u milionskom studiju. Ako pogledas komentare legendi hop produkcije svi i zameraju kako danasnja produkcije rap-a zvuci(Rakim, Hank Shocklee, itd) - i uvek biva tako - nesto, sto je krenulo iz undergrounda i skocilo na mainstream scenu menja svoju sustinu
Po meni, hop je davno rekao sta je imao, mada to ne znaci da nema prostora za dalje, nisam siguran za bolje..
poz
Pa i ja zameram kako zvuci! Nije "greety", a taj rep s 90-ih do kraja je imao taj greety sound, koji danas ne mozes da cujes nigde, mnogi jure taj sound ali ga ne mogu dobiti, svi ti kultni albumi su miksani na konzolama i miksali su ih pravi inzinjeri, i znali su kako treba da se napravi dobar dirty fat sound, u tome i jesta cela fora i draz, nije to bas tako laicki miksano...Ja recimo danas da odem kod nekog miksera u Srbiji i da mu trazim taj greety zvuk on nece umeti da mi ga napravi, tu ima mnogo uticaja i hardvera i svega blabla...Da ne duzim pricu vise, kapiram da se razumemo
HeatMan
24-11-2009, 01:46 AM
Dijana nije neko sa kim se dopisujem preko neta, privatno se druzim sa njom, i nije ona ta koja mi je rekla da je ona radila da su to njeni beatovi, nego sam saznao preko nekih drugih kanala,i znam i celu pricu kako je to otislo tako...Ona mi se nikad nije pohvalila time.A i btw jebo te, cuju se njene farbe ko vrata na ta dva beat-a, narocito u Garde La Peche, totalno njene farbe, drugo devojka ima kanale za oba instrumentala, oces da joj uzmem to pa da ti dokazem?
nemoj da se ljutish, ali znash koliki sam skeptik.
Drugo, sto se Eddia tiche, jebem mu mater, svi Gangstarr albumi su masterpieces u svakom pogledu, Weatherman od Evidence-a je super smiksan, Nasovi albumi koje je on radio takodje, MOP albumi, Rite Where U Stand recimo sa The Ownerz-a mi je genijalan, Guru samo u njegovoj produkciji zvuci tako kako zvuci...Ti kao neko ko se bavi hiphopom uzmi procitaj listu svih legendarnih albuma koje je radio, pa se podseti lektire, pa onda javno reci kako su pesme bezveze smiksane...
kako sam kliknuo na submit setio sam se ownerza. odlichan album, i jako dobri a prljavi miksevi. dichim se time shto je guru bash taj snimao na geminiu kao mom :)
shto se tiche mop-a nas-a i tako dalje.. ne rade me miksevi. ni ovaj novi nas, ni jedan stari. rade me PESME ali miksevi ne.
aj sad cu bash videti da prochitam shta je radio pa cu ti javim :) mrzelo me chitam..
A da se vratim na ovu pricu vezano za Dijanu, nije nepoznato da agenti velikih artista imaju kanale odakle dobijaju stotine instrumentala i da od malih label-ova kupuju instrumentale i takodje sva prava tako da po ugovorima posle mogu da potpisuju kog hoce (kao sto je Akon potpisan kao producent za Never Forget me)...Zato masa nepoznatih producenata insistira da samo dobije credits na albumima a ne traze pare...Jer je credits bitnija stvar za dalji rad nego crkavica koju bi dali nekom nepoznatom producentu. Dijana nije bila u kontaktu sa tim agentima i nije nista dogovorala, to je uradio label za koji je radila tada, ne secam se cele priche, ali mogu da je pitam...
secam se ja, ista ta pricha. vidi, iz malo priche preko neta sa njom mi deluje kao ok osoba i sve.. ali jbg kada shaljesh svoj rad u kucu koja te zastupa morash i neki ugovor da potpishesh. u tom ugovoru bi trebalo da stoji za koji procenat radish. ako ne trazish lovu, valjda bi oni trebalo da uzmu svoj deo i da traze potpis za tebe. ako je neka ozbiljnija kuca (shto valjda jeste kad radi sa takvim imenima).
eto, mala sada moze da javi T-painu na neki nachin hahah i da ga ovaj pokopa do kraja.. :)
bili bi lepo realno
A jos jedna stvar, njima nije problem da ukradu muziku od tebe, mene, bilo kog, pa recimo 50 Cent - I Get Money je snimljen i smiksan preko mp3 instrumentala, rece neki insajder na Gearslutz-u, a ono tako i zvuci tako da me nije ni cudilo to, mada je taj Apex dobio i potpis i pare, a nula je od producenta.
Da skinu neki tvoj beat od nekud ili moj, snime preko tih mp3-ojki ti i ja mozemo samo da im prdnemo pod prozor, ne bi imali novca da izguramo tuzbu...Tako da te price o kradjama i ghost producentima nemoj da te chude, to se desava stalno
naravno, znam sve to. jedno je kad te sjebe neko na tvoju glupost shto si kachio stvari na net, a drugo je kad te sjebe neko od tvojih, i sam si kriv za to..
bice uskoro jedna stvar (nadam se da ce me neko snimiti) u kojoj cesh moci do kraja da skapirash moje vidjenje muzichke industrije uopshte..
poz
Everbeatz
24-11-2009, 01:52 AM
Pa i ja zameram kako zvuci! Nije "greety", a taj rep s 90-ih do kraja je imao taj greety sound, koji danas ne mozes da cujes nigde, mnogi jure taj sound ali ga ne mogu dobiti, svi ti kultni albumi su miksani na konzolama i miksali su ih pravi inzinjeri, i znali su kako treba da se napravi dobar dirty fat sound, u tome i jesta cela fora i draz, nije to bas tako laicki miksano...Ja recimo danas da odem kod nekog miksera u Srbiji i da mu trazim taj greety zvuk on nece umeti da mi ga napravi, tu ima mnogo uticaja i hardvera i svega blabla...Da ne duzim pricu vise, kapiram da se razumemo
kapiram ja sta ti hoces, ali ako hoces taj sound to neces dobiti samo mixanjem nego upotrebom te opreme od samog pocetka - MPC60, SP1200 i semplovanje sa ploca. Veruj mi, ako mu posaljes nesto sto si radio na kompu sa "modernim samples" tesko da ces dobiti taj sound...been there, done that:wink::)
a ako vec koristis te semplere i ako znas da 'kucas" beatz kao pravi nigga - bez kvantizacije:D, onda ces i sam znati da ti on i nece biti previse potreban...
ono sto hocu da kazem je - radis svoju stvar, tog tipa stavis na svoj 'wall of fame', razvijas svoj stil, pravis dobre stvari, mixas sam, ucis preko trial & error i bice to ok..mada opet zelja je zelja, zato sam ti preporucio da 'platis svoju skolu' jer to je na kraju i jedina istina koju ces dobiti
poz
nemoj da se ljutish, ali znash koliki sam skeptik.
kako sam kliknuo na submit setio sam se ownerza. odlichan album, i jako dobri a prljavi miksevi. dichim se time shto je guru bash taj snimao na geminiu kao mom :)
shto se tiche mop-a nas-a i tako dalje.. ne rade me miksevi. ni ovaj novi nas, ni jedan stari. rade me PESME ali miksevi ne.
aj sad cu bash videti da prochitam shta je radio pa cu ti javim :) mrzelo me chitam..
secam se ja, ista ta pricha. vidi, iz malo priche preko neta sa njom mi deluje kao ok osoba i sve.. ali jbg kada shaljesh svoj rad u kucu koja te zastupa morash i neki ugovor da potpishesh. u tom ugovoru bi trebalo da stoji za koji procenat radish. ako ne trazish lovu, valjda bi oni trebalo da uzmu svoj deo i da traze potpis za tebe. ako je neka ozbiljnija kuca (shto valjda jeste kad radi sa takvim imenima).
eto, mala sada moze da javi T-painu na neki nachin hahah i da ga ovaj pokopa do kraja.. :)
bili bi lepo realno
naravno, znam sve to. jedno je kad te sjebe neko na tvoju glupost shto si kachio stvari na net, a drugo je kad te sjebe neko od tvojih, i sam si kriv za to..
bice uskoro jedna stvar (nadam se da ce me neko snimiti) u kojoj cesh moci do kraja da skapirash moje vidjenje muzichke industrije uopshte..
poz
Pa The Ownerz je mozda i najslabije smiksan Gangstarr album, ali mi je to palo na pamet kao najsvezije, svi Sanchovi miksevi su u tom maniru.Prljavi a dobri.
A sto se Dijane tice, nije ona mala, starija je i od tebe i od mene.
A kladim se da istu stvar koju radi Akon,i masa njih radi i T-Pain, kupuju muziku za male pare od nepoznatih producenata.
Isto tako label moze da te uslovi da za njih radis po njihovim uslovima pa i da ghost-produciras ako treba, na tebi je da uzmes ili da ostavis, ja tebi sad recimo ne moram da verujem da si ti radio to sto kazes da jesi za MVP hahaha, smrdi mi to :) (shala). Ne vidim ja nista sporno tu, oni su odlucili da je dobro za njih da prodaju beat sa pravima i sta sad to je to...To se mnoooogooo cesto desava.
A sto se Denija tice, priznao je on to ljudima da je on pustio album, masa ljudi to zna, nego je morao mene da optuzi, sto tada nije imalo smisla, on je to uradio da ne bi potpisivao ugovor sa nama pred izdavanje albuma nego da bi otisao u Bassivity, jer istog dana kad sam ja odbio da saradjujem sa njim, sutra dan je dosla pouzdana dojava da je Deniro vec u Bassivity-u, i tako beshe....
HeatMan
24-11-2009, 03:22 AM
ne bih se slozio oko ownerza, nikako.
ochigledno drugachije kapiramo dobar miks.
zoolander
24-11-2009, 03:45 AM
Možeš sve odraditi sam, ali ako kaniš izdati (ne znam kakvo je stanje s elektronskom mjuzom), snimanje nanovo i mastering ti je jedna od stavki koju moraš platiti, ako hoćeš da ti izađe cd, tak da se kućno snimanje opet svelo samo na kućno snimanje:). Barem su moja iskustva takva.
Drugim riječima niko ti neće reći plati izdavanje cd-a, nego snimi kod mene u studiju, a ja imam podetiketu izdavačke kuće...
Ako ti je miks dobar, vjerojatno će ga samo provući kroz kakav hardver ili čak softver, odnosno ako nije snimiti sve iznova i dobro na tebi zaraditi, tak da ako već plačaš isplativije je doći u studio samo s gitarom i glasom, a za to ti ne treba škola.
A dok snimiš cd i dok na tebi zarade, puste te u glazbeni svijet da se promoviraš u skladu sa svojim financijskim mogućnostima:wink:
Da dodam, solidan izdati cd možeš sutra ako imaš dovoljno novca.
To je glazbena industrija danas...
balthazaar
24-11-2009, 05:57 AM
@jan
Prilično me zainteresovala priča o curi koja je , navodno, odradila te matrice...Ovako - na prvu loptu - priča stvarno ispada kao ono "vjeruj mi na riječ da jesam"... nipošto ne želim da tvrdim da je to izmišljotina, samo isto tako mogu da kažem da bih u roku od 10 minuta izmislio relativno "valjanu" priču o tome kako je moj ćale u stvari uradio "California Love"...:wink:
Stvarno ne poznajem osobu i nije u redu da sudim, ali ti si iznio priču javno - tako da pretpostavljam da mi nećeš zamjeriti ako kažem šta mislim -
Kao prvo, poslušao sam bitove i , realno, ovakvih bitova ima tone na internetu...Bitovi su prilično dobri ali stvarno ne vidim u njima ništa toliko spektakularno da bi neko mudo, da prostiš, kralo taj bit i lažno se potpisivalo na njemu?Po meni je ovo stavka koja ne ide u prilog čitavoj priči!
...Ajd sam otvoreno reci - da li bi svaki iole napredniji bitotvorac mogo da otkuca ovakav bit?!
Dalje...što se tiče konkretno Bone Thugs and Harmony - nisam slušao čitav album, već "spornu numeru" i koliko kapiram - pjesma je poslednja na cd-u...svi otprilike znamo šta to znači....popunjavanje? ne? Scenario koji ide u prilog priči je sledeći - Gospodi je iz nekog razloga zatrebalo materijala da odrade tu stvar sa Akonom...moguće da su bili u cajtnotu sa vremenom i neko je prodžarao po netu da vidi ima li kakav bit od nekog anonimusa da im posluži svrsi - ko zna kako - došlo se do dotičnog bita i on je uzet...dalje znamo šta je bilo:) Ova varijanta "lutrije" mi je najrealnija...Zašto - zato što ali baš stvarno u bitu ne postoji ništa toliko impresivno da bi ga ovi đilkoši ciljano ukrali...zato mi varijanta nekog polu "random picka" najviše pasuje u prilog tome da je priča istinita...Iskreno, bit je stvarno odličan, ali opet kažem - liše toga što je nekom naletio u određenom trenutku - ne vidim ništa što bi ga izdvojilo...
Sa druge strane...još nešto "smrdi"...znamo svi da postoji varijanta koja je najčešća...ponude ti određenu lovu da se lišiš prava na numeru...dobio si pare - prodao si prava...numeru potpisuje ko želi - ti si uzeo lovi i ideš kući...(ne moraš pravo kući kad već imaš para :P al dobro) Onda možeš samo da ćutiš...e, al ovaj scenario je drugačiji - likovi ti uzmu bit , ne daju ti lovu a još se ona fukara od Akona potpiše...to je tužba jasna kao dan...pregršt je dokaza koji bi ti išli u prilog...to je bukvalno otimačina...Čak i da se ne ide na pravi sud - mogao bi da digneš frku preko interneta...imaš trake - imaš dokaze da je Akon lažno potpisao tvoj materijal...ta situacija bi i te kako mogla da posluži da promovišeš svoje ime preko neta? Jesam li u pravu? Malo li je da se puste klipovi i postovi o tome kako je Akon ukrao od tog i tog sa sve dokazima...youtube, forumi, facebook itd...osoba koja bi umjela da iskoristi situaciju na pravi način bi relativno brzo postala poznata po netu...nije mala stvar tvrditi sa dokazima, naravno, da je zvijezda Akonovog kalibra totalno razbojnički potpisala tvoj bit!!!
Ne želim da ulazim u to koliko si ti blizak sa djevojkom , ali ako si ti lično čuo trake onda ti 100 posto vjerujem jer mi ne izgledaš ko tip koji bi lagao! Djeluješ mi kao ozbiljan momak koji ozbiljno radi i zna znanje ! Međutim, ako se nisi lično uvijerio - osim priče koju si čuo od nekog za nekog...onda bi to trebao da preispitaš...Brate...ne govorimo ovdje o boraniji...u pitanju je svjetska zvijezda koja je lično potpisala nešto tuđe bez novčane nadokande za credits i bilo čega....pazi...tako jedino može da te zajebe neko sa kim si u fizičkom kontaktu......mislim na to da smo ja i ti u studiju - da radimo nešto zajedno...i da je nekako uzmem tvoje trake ili ih presviram i upakujem kao moje i potpišem...a u ovom slučaju - ovi imaju neki wav ili mp3, a ti imaš trake faking bita...znaaači to je milijardu posto dobitak na bilo kom sudu bez puno muke! Znači - vrlo lako možeš da sjebeš i jebeni lejbl i čamugu Akona...osim ako se osoba nije obavezala na neki ugovor da se lišava svih prava i bilo kakve nadoknade za credits...onda je osoba prosto budala....
znači...ili credits ili lova ili i jedno i drugo
mogu ja akonu da prodam bit za jednu krofnu...i onda ćutim...ja i kmica smo napravili dil...on meni krofnu - ja njemu bit i prava...sve je to dobro jasno...ali nikako da skapiram ovu varijatnu - kakav je to dil sa lejblom koji prosto bez ikakve nadoknade može da proda ili pokloni tvoju matru u smislu da ti ne postojiš kao autor?
Ja mogu da kupim bit od tebe - sviđa mi se bit i oću da ga koristim...za 100, 200 ili 1000 rubalja...ja koristim bit koji si uradio ti i ti ga potpisuješ iako sam ga ja kupio...sasvim je drugo da ga ja poptišem kao moj
Šta hoću da kažem...ajde sad da uzmemo da je priča 100% posto istinita - niko nju nije zajebao - u takvu varijantu moraš skroz svjesno da uđeš...tj. da se zadovoljiš nekom sićom i satisfakcijom da tvoje društvo zna da si ti radio određeni bit...
Stoji li sve što sam reko?
ugljesa
24-11-2009, 09:38 AM
Odosmo sad na devojku haha :).
Ajde vec kad smo kod nje ,jel problem da cujemo koju je cifru dobila od glavonja kao sto su Konvict records ??8-)
I kako su dosli do njenog beat-a ??
BTW ovo pitanje kako su dosli do njenog beat-a da znate da nije sumnjivog karaktera haha :) !Prosto voleo bi da znam jer nije mala stvar da ti oni uzmu beat . .
ugljesa
24-11-2009, 09:50 AM
@jan
Prilično me zainteresovala priča o curi koja je , navodno, odradila te matrice...Ovako - na prvu loptu - priča stvarno ispada kao ono "vjeruj mi na riječ da jesam"... nipo?to ne ?elim da tvrdim da je to izmi?ljotina, samo isto tako mogu da ka?em da bih u roku od 10 minuta izmislio relativno "valjanu" priču o tome kako je moj ćale u stvari uradio "California Love"...:wink:
Stvarno ne poznajem osobu i nije u redu da sudim, ali ti si iznio priču javno - tako da pretpostavljam da mi neće? zamjeriti ako ka?em ?ta mislim -
Kao prvo, poslu?ao sam bitove i , realno, ovakvih bitova ima tone na internetu...Bitovi su prilično dobri ali stvarno ne vidim u njima ni?ta toliko spektakularno da bi neko mudo, da prosti?, kralo taj bit i la?no se potpisivalo na njemu?Po meni je ovo stavka koja ne ide u prilog čitavoj priči!
...Ajd sam otvoreno reci - da li bi svaki iole napredniji bitotvorac mogo da otkuca ovakav bit?!
Dalje...?to se tiče konkretno Bone Thugs and Harmony - nisam slu?ao čitav album, već "spornu numeru" i koliko kapiram - pjesma je poslednja na cd-u...svi otprilike znamo ?ta to znači....popunjavanje? ne? Scenario koji ide u prilog priči je sledeći - Gospodi je iz nekog razloga zatrebalo materijala da odrade tu stvar sa Akonom...moguće da su bili u cajtnotu sa vremenom i neko je prod?arao po netu da vidi ima li kakav bit od nekog anonimusa da im poslu?i svrsi - ko zna kako - do?lo se do dotičnog bita i on je uzet...dalje znamo ?ta je bilo:) Ova varijanta "lutrije" mi je najrealnija...Za?to - zato ?to ali ba? stvarno u bitu ne postoji ni?ta toliko impresivno da bi ga ovi đilko?i ciljano ukrali...zato mi varijanta nekog polu "random picka" najvi?e pasuje u prilog tome da je priča istinita...Iskreno, bit je stvarno odličan, ali opet ka?em - li?e toga ?to je nekom naletio u određenom trenutku - ne vidim ni?ta ?to bi ga izdvojilo...
Sa druge strane...jo? ne?to "smrdi"...znamo svi da postoji varijanta koja je najče?ća...ponude ti određenu lovu da se li?i? prava na numeru...dobio si pare - prodao si prava...numeru potpisuje ko ?eli - ti si uzeo lovi i ide? kući...(ne mora? pravo kući kad već ima? para :P al dobro) Onda mo?e? samo da ćuti?...e, al ovaj scenario je drugačiji - likovi ti uzmu bit , ne daju ti lovu a jo? se ona fukara od Akona potpi?e...to je tu?ba jasna kao dan...pregr?t je dokaza koji bi ti i?li u prilog...to je bukvalno otimačina...Čak i da se ne ide na pravi sud - mogao bi da digne? frku preko interneta...ima? trake - ima? dokaze da je Akon la?no potpisao tvoj materijal...ta situacija bi i te kako mogla da poslu?i da promovi?e? svoje ime preko neta? Jesam li u pravu? Malo li je da se puste klipovi i postovi o tome kako je Akon ukrao od tog i tog sa sve dokazima...youtube, forumi, facebook itd...osoba koja bi umjela da iskoristi situaciju na pravi način bi relativno brzo postala poznata po netu...nije mala stvar tvrditi sa dokazima, naravno, da je zvijezda Akonovog kalibra totalno razbojnički potpisala tvoj bit!!!
Ne ?elim da ulazim u to koliko si ti blizak sa djevojkom , ali ako si ti lično čuo trake onda ti 100 posto vjerujem jer mi ne izgleda? ko tip koji bi lagao! Djeluje? mi kao ozbiljan momak koji ozbiljno radi i zna znanje ! Međutim, ako se nisi lično uvijerio - osim priče koju si čuo od nekog za nekog...onda bi to trebao da preispita?...Brate...ne govorimo ovdje o boraniji...u pitanju je svjetska zvijezda koja je lično potpisala ne?to tuđe bez novčane nadokande za credits i bilo čega....pazi...tako jedino mo?e da te zajebe neko sa kim si u fizičkom kontaktu......mislim na to da smo ja i ti u studiju - da radimo ne?to zajedno...i da je nekako uzmem tvoje trake ili ih presviram i upakujem kao moje i potpi?em...a u ovom slučaju - ovi imaju neki wav ili mp3, a ti ima? trake faking bita...znaaači to je milijardu posto dobitak na bilo kom sudu bez puno muke! Znači - vrlo lako mo?e? da sjebe? i jebeni lejbl i čamugu Akona...osim ako se osoba nije obavezala na neki ugovor da se li?ava svih prava i bilo kakve nadoknade za credits...onda je osoba prosto budala....
znači...ili credits ili lova ili i jedno i drugo
mogu ja akonu da prodam bit za jednu krofnu...i onda ćutim...ja i kmica smo napravili dil...on meni krofnu - ja njemu bit i prava...sve je to dobro jasno...ali nikako da skapiram ovu varijatnu - kakav je to dil sa lejblom koji prosto bez ikakve nadoknade mo?e da proda ili pokloni tvoju matru u smislu da ti ne postoji? kao autor?
Ja mogu da kupim bit od tebe - sviđa mi se bit i oću da ga koristim...za 100, 200 ili 1000 rubalja...ja koristim bit koji si uradio ti i ti ga potpisuje? iako sam ga ja kupio...sasvim je drugo da ga ja popti?em kao moj
?ta hoću da ka?em...ajde sad da uzmemo da je priča 100% posto istinita - niko nju nije zajebao - u takvu varijantu mora? skroz svjesno da uđe?...tj. da se zadovolji? nekom sićom i satisfakcijom da tvoje dru?tvo zna da si ti radio određeni bit...
Stoji li sve ?to sam reko?
Hmm ja sam nekako ukapirao da je ona dobila kintu za to sto je radila a njemu ostadose autorska prava u zamenu za njenu kintu !!
Takodje se slazem sa tobom.VERUJEM DA JE TO ONA RADILA ali to onda ima osnova za tuzbu samo tako.ILI je njoj bila satisfakcija sto je dala za DZ beat Akon-u ..
balthazaar
24-11-2009, 10:03 AM
pa i ja to kapiram, ali ako je tako " što se žaaališ mila moome?" :D :D
ja kapiram da je ona dobila neku sitnu lovu za sam bit...što znači da dotični mogu da koriste tvoj bit, ali me zanima na koji foru su uspjeli za sitnu lovi da je ukinu kao autora...u stvari ne znam šta je "sitna lova"....možda je njoj sitna lova 1000evra ili 500e....:D
pa i ja to kapiram, ali ako je tako " što se žaaališ mila moome?" :D :D
ja kapiram da je ona dobila neku sitnu lovu za sam bit...što znači da dotični mogu da koriste tvoj bit, ali me zanima na koji foru su uspjeli za sitnu lovi da je ukinu kao autora...u stvari ne znam šta je "sitna lova"....možda je njoj sitna lova 1000evra ili 500e....:D
Pa to je to, label za koji je radila je prodao beat sa sve pravima, jednostavno znas kako idu stvari u hiphop stvarima, pepoznas producenta po drum liniji, taj kick-snare, drum pattern, zvuk, jednostavno prepoznas, to je jednostavno njeno. Narocito se cuje u onoj pesmi Garde La Peche od francuza, jer ona taj kick i clap svuda vrti, jednostavno zvuk je njen...
Ja sam pricu ispricao jer se ovde radi o tome "Kako stici do vrha", i pomenuo sam da su i igri i lobiranje i pretnje, pa i uslovljavanje, i pomenuo izmedjuostalih i nju koja ima ta dva rada iza sebe, za jednu veliku evropsku i jednu veliku svetsku zvezdu...I zelja mi je bila da potvrdim ono sto sam rekao o lobiranju kad je Vrach rekao: "Nema tu lobiranja", pa sam ispricao pricu, cisto da se zna da i kad dodjes do vrha do svetske zvezde, i to sve, da ne znaci da ce te to postaviti na vrh, da ima tu mnogo faktora, narocito ne ako si mlad, neiskusan i ako ti trebaju pare.
EDIT: A zasto je to tako? Sam si sebi dao odgovor, "beatovi su dobri, al nisu nesto z sta verujem da bi krali od drugih" (ne doslovce, ali mislim da je to bila sustina), pa oni u svakom trenutku mogu da nadju beat na 10 000 mesta od nekog nepoznatog artista i da mu drpnu, plate za prava itd, za mnogo male pare, i to je nepresusan izvor, nego za isti takav beat da placaju Storcha, Neptuns-a, Timbu ili sta ti ja znam kog po 100 000 $ i vise, i njima se isplati da zeznu ljude na kratke staze jer ce u svakom trenutku naci jos 10 000 takvih istih ljudi koji prave iste i bolje beatove...
Ja bi iz cuga dao beat nekom evropski poznatom reperu za 1000 E sa sve pravima, a za njih je to mala cifra, za mene vala nije, na Balkanu ni od jednog repera ne bih nikad u zivotu dobio te pare, pazi govorim o reperima, ne o pop reperima tipa Marko Djurovski ili 187...
Skoro mi je devojka pricala da je gledala Milija na tv-u kako prica da je prvu svoju numeru uradio za Mata Harija i da ne da nije dobio pare, nego da nije bio ni potpisan, i to je jedan tako neredak slucaj u Srbiji i svetu sto se tice nepoznatih kompozitora, tekstopisaca, da je to strasno...
Ja do duse nikad nisam radio nesto a da nisam bio potpisan, nisam se nauzimao nesto para, ali sam uvek uredno bio potpisan. (videcemo za dalje i stvari koje su u procesu, jer sam radio nesto ovde, nesto trenutno treba da se plasira u Nemackoj, pa cemo videti sta ce se desiti sa tim potpisivanjem i kako ce teci stvari).
A sto se tice kradja instrumentala, pa i ako te ukradu tesko da ces ih dobiti ako nemas novca da izguras tuzbu, kako Timbaland krade i krade islamsku muziku, sempla chitave teme, presvirava Norveski pop itd...
Da se ogradim, ne govorim o drugim zanrovima, jer nisam u njima stvarno, pricam o onome u sta sam upucen.
Pozdrav
ugljesa
24-11-2009, 10:29 AM
Pa to je to, label za koji je radila je prodao beat sa sve pravima, jednostavno znas kako idu stvari u hiphop stvarima, pepoznas producenta po drum liniji, taj kick-snare, drum pattern, zvuk, jednostavno prepoznas, to je jednostavno njeno. Narocito se cuje u onoj pesmi Garde La Peche od francuza, jer ona taj kick i clap svuda vrti, jednostavno zvuk je njen...
Ja sam pricu ispricao jer se ovde radi o tome "Kako stici do vrha", i pomenuo sam da su i igri i lobiranje i pretnje, pa i uslovljavanje, i pomenuo izmedjuostalih i nju koja ima ta dva rada iza sebe, za jednu veliku evropsku i jednu veliku svetsku zvezdu...I zelja mi je bila da potvrdim ono sto sam rekao o lobiranju kad je Vrach rekao: "Nema tu lobiranja", pa sam ispricao pricu, cisto da se zna da i kad dodjes do vrha do svetske zvezde, i to sve, da ne znaci da ce te to postaviti na vrh, da ima tu mnogo faktora, narocito ne ako si mlad, neiskusan i ako ti trebaju pare.
Ja bi iz cuga dao beat nekom evropski poznatom reperu za 1000 E sa sve pravima, a za njih je to mala cifra, za mene vala nije, na Balkanu ni od jednog repera ne bih nikad u zivotu dobio te pare, pazi govorim o reperima, ne o pop reperima tipa Marko Djurovski ili 187...
pop reperi ??Mislis na hip hop ? :-) dobro to je kao neki rnb/hip hop bem li ga :grin:
balthazaar
24-11-2009, 10:43 AM
Pazi...francuzov bit ima određenu prepoznatljivost - tu kapriam da si prepoznao specifičnost -nasuprot njemu - Never forget me je po meni tipični "amerikanac" kakvih po soundclicku možeš čuti na stotine...no nebitno...vidiš, ja te u stvari navodim kontra priče lobiranja, prijetnji i uslovljavanja - ne može mene niko da natera da dam nešto što neću...prosto mogu da odbijem ili da ne potpišem takav ugovor - prosto da ne dam bit ako mi ne daju potpis...e, tu je kvaka...samo je pitanje koliko misliš da taj tvoj potpis vrijedi - i ja bi ga prodao za hiljadarku :) Djevojka je imala sreće, ali nije umjela da iskoristi svojih pet minuta..u tome je sva priča o "stizanju do vrha"...neko umije da iskoristi, a neko ne...prosto moraš da si maher , dribler, mangup...Mada njoj svakako ostaje lijep osjećaj da je neko prepoznao njen bit, pa makar i tako nesojski to izveo :) ali nažalot ništa više od toga
pop reperi ??Mislis na hip hop ? :-) dobro to je kao neki rnb/hip hop bem li ga :grin:
rep i hiphop su isto, mislim na rnb, ali to je vise kod nas nekako pop nego sto je rnb, ako recimo uzmes zadnjeg 50 Centa (koji je hiphop) i uzmes Marka Djurovskog ili 187 (nista lose o njima pri tom ovde ne govorim, sta vise produkcija im je sasvrsena na zadnja dva albuma) to nije ista muzika, ko da si pustio Led Zepelin i Osvajache, u smislu zanrovske razlike...
Pazi...francuzov bit ima određenu prepoznatljivost - tu kapriam da si prepoznao specifičnost -nasuprot njemu - Never forget me je po meni tipični "amerikanac" kakvih po soundclicku možeš čuti na stotine...no nebitno...vidiš, ja te u stvari navodim kontra priče lobiranja, prijetnji i uslovljavanja - ne može mene niko da natera da dam nešto što neću...prosto mogu da odbijem ili da ne potpišem takav ugovor - prosto da ne dam bit ako mi ne daju potpis...e, tu je kvaka...samo je pitanje koliko misliš da taj tvoj potpis vrijedi - i ja bi ga prodao za hiljadarku :) Djevojka je imala sreće, ali nije umjela da iskoristi svojih pet minuta..u tome je sva priča o "stizanju do vrha"...neko umije da iskoristi, a neko ne...prosto moraš da si maher , dribler, mangup...Mada njoj svakako ostaje lijep osjećaj da je neko prepoznao njen bit, pa makar i tako nesojski to izveo :) ali nažalot ništa više od toga
Mogla je da kaze nedam, i ne bi imala to iza sebe, sta vise mlada je bila kad je to sve bilo otislo tako kako jeste.
Ona nije dobila pretnje, pomenuo sam pretnje u jednom drugom slucaju u jednom od ranijih postova, ali u to ne zelim dublje da ulazim.
A sta je to nego uslovljavanje, kad ti dodje Akon-ov agent i kaze ti "Prodaces nam prava i beat za 1000$ a mi cemo od toga napraviti hit, u suprotnom se nas posao tu zavrsava" (sta je to nego uslovljavanje), narocito ako to kazu malom label-u koji si finansira od takvih stvari...
A to ne rade samo veliki artisti, rade i mali jebi ga.
Pre 2 godine sam jednom uknown artistu iz Londona, prodao 8 instrumentala po 150 E (mozda je za nekog to malo, ali ja kao student parazit kog izdrzava nezaposleni cale, za mene je tih 1500 E znacilo garderobu i leba 3-4 meseca), decko je sve uredno platio, onda smo razgovarali o tome da napravimo neki posao, da on zavalja moje beatove nekim isto uknown artistima tamo i kaze da je neka ekipa trazila da kupi beatove za po 300 E po instrumentalu od mene, ali bez kredita i to, da oni mogu da se sami potpisuju, na sta smo i on i ja rekli "fuck that" :) Bio sam iz fazona, "treba naprave neki uspeh, posle da mi bude krivo, a kad budu imali para nece doci kod mene, nego ce otici kod nekog mudonje da ih odere"... I to je to :)
silicon science
24-11-2009, 11:35 AM
A to ne rade samo veliki artisti, rade i mali jebi ga.
Pre 2 godine sam jednom uknown artistu iz Londona, prodao 8 instrumentala po 150 E (mozda je za nekog to malo, ali ja kao student parazit kog izdrzava nezaposleni cale, za mene je tih 1500 E znacilo garderobu i leba 3-4 meseca), decko je sve uredno platio, onda smo razgovarali o tome da napravimo neki posao, da on zavalja moje beatove nekim isto uknown artistima tamo i kaze da je neka ekipa trazila da kupi beatove za po 300 E po instrumentalu od mene, ali bez kredita i to, da oni mogu da se sami potpisuju, na sta smo i on i ja rekli "fuck that" :) Bio sam iz fazona, "treba naprave neki uspeh, posle da mi bude krivo, a kad budu imali para nece doci kod mene, nego ce otici kod nekog mudonje da ih odere"... I to je to :)
Hoces da kazes da si stvarno odbio tu varijantu, i da ces zbog licnog tripa o ovome i onome i dalje da zivis na "caletovoj grbachi" :confused::confused: Izvinio sad sto ovako lichno se obracam o tvojoj privatnoj stvari , ali... :shock::shock::shock::banghead::banghead:
I onda pricamo kako nema sanse da se zivi i radi od muzike itd...
Zivot nije bajka i lebac mora biti na stolu svaki dan (videces kad "odrastes" u tom smislu da neko od tebe zavisi), pa ces prihvatiti takav posao i uzivaces u njemu kao sto bi i trebao...
Ne zameri sto ovo pisem, ali mislim da trebas malo razmisliti o tome sta i kako :wink::wink:
Znam da si mlad i ajd "normalno" je da ces tako i razmisljati, i ovo prihvati kao savet starijeg (ne nuzno pametnijeg)... :rolleyes::rolleyes:
Hoces da kazes da si stvarno odbio tu varijantu, i da ces zbog licnog tripa o ovome i onome i dalje da zivis na "caletovoj grbachi" :confused::confused: Izvinio sad sto ovako lichno se obracam o tvojoj privatnoj stvari , ali... :shock::shock::shock::banghead::banghead:
I onda pricamo kako nema sanse da se zivi i radi od muzike itd...
Zivot nije bajka i lebac mora biti na stolu svaki dan (videces kad "odrastes" u tom smislu da neko od tebe zavisi), pa ces prihvatiti takav posao i uzivaces u njemu kao sto bi i trebao...
Ne zameri sto ovo pisem, ali mislim da trebas malo razmisliti o tome sta i kako :wink::wink:
Znam da si mlad i ajd "normalno" je da ces tako i razmisljati, i ovo prihvati kao savet starijeg (ne nuzno pametnijeg)... :rolleyes::rolleyes:
Nisu bas prosle dve godine, kad se setim tad sam studirao anglistiku, a sad sam treca na multimedijama, znaci proslo je 3 i po, sto ce reci da sam tad imao 19 i po...PA DA odbio sam to ! I SAD BIH ODBIO! Ne bih odbio kad bih znao da cu da prodajem 2 instrumetala mesecno po 300 E sa sve pravima, alo to je bilo TAD I NIKAD VISE, a ako svoje dupe smatram toliko jevtinim da ga dam za 300 E, i ako ti mislis da tako treba, onda je to tvoja stvar (a i problem) :), ja imam 23, jos uvek studiram, kad zavrsim faks, zaposlicu se, mozda dotle i napravim neki novcani uspeh, tako da ja ne vidim nista sporno sto priznajem da me cale jos uvek izdrzava dok sam na studijama, kao i masu ljudi, ja brate 99% studenata koje znam izdrzavaju roditelji, ne kapiram sta sad ti oces da kazes.
Odbio sam tu varijantu da crncugi koju ne poznajem necu dajem svoje dupe za 300E, i opet bih ga odbio...To nije licni trip, verujem da nijedan umetnik koji iole ceni svoj rad ne bi se tako jevtino prodao. Ja govorim o iskustvima, mene ne cimaju svaki treci dan da prodajem beatove, pa ja tako randomly odbijam sta mi se svidja, a sta ne, pa zato sto sam nakurchen necu prodajem beatove sa sve pravima i kao studenta izdrava me cale. Pricam o jednoj situaciji gde sam bio uslovljen (ili daj i prava ili nema nista od posla) i tih 300 E mi ne bi mnogo promenilo zivot i materijalnu situaciju..Nisam ja odbio 10 takvih poslova, nego sam odbio jedan, a od jednog posla od 300 E ja mislim da ne moze da se zivi, a ti lupaj glavom o zid za 300 E jos 300 puta :)
Tvoj rezon uopste nije na mestu.
Evo priznajem, ja mogu da zivim muzike, ali me uslovljavaju da me ne potpisuju, a ja na to ne pristajem pa me zato izdrzava cale. Uz svo duzno postovanje, bravo, olimpijada.
balthazaar
24-11-2009, 12:39 PM
pa, Jane, to je onaj jebeni kompromis koji svaki vid showbiz-a traži...ja bih to reko ovako - da umiješ kad treba da ga primiš, a i da ga turiš :) I ja sam često pred sličnim dilemama - mada, meni doduše niko nuje nudio toliko !!! :banghead:....jebeš ga izgleda da mora da se da malo guze u početku ako oćeš neku lovu od čitave priče :) U suštini to zaključujem iz svega ovoga....prvo da daš da te malo kresnu, pa da iskoristiš priliku ti da kresneš nešto....nažalost. mnogi prođu "kresnuti" ali ne uspiju da ga uvale pored sveg talenta....izivnjavam se na slikovitom izražavanju, ali mislim da je prilično realno
silicon science
24-11-2009, 12:42 PM
Nisu bas prosle dve godine, kad se setim tad sam studirao anglistiku, a sad sam treca na multimedijama, znaci proslo je 3 i po, sto ce reci da sam tad imao 19 i po...PA DA odbio sam to ! I SAD BIH ODBIO! Ne bih odbio kad bih znao da cu da prodajem 2 instrumetala mesecno po 300 E sa sve pravima, alo to je bilo TAD I NIKAD VISE, a ako svoje dupe smatram toliko jevtinim da ga dam za 300 E, i ako ti mislis da tako treba, onda je to tvoja stvar (a i problem) :), ja imam 23, jos uvek studiram, kad zavrsim faks, zaposlicu se, mozda dotle i napravim neki novcani uspeh, tako da ja ne vidim nista sporno sto priznajem da me cale jos uvek izdrzava dok sam na studijama, kao i masu ljudi, ja brate 99% studenata koje znam izdrzavaju roditelji, ne kapiram sta sad ti oces da kazes.
Odbio sam tu varijantu da crncugi koju ne poznajem necu dajem svoje dupe za 300E, i opet bih ga odbio...To nije licni trip, verujem da nijedan umetnik koji iole ceni svoj rad ne bi se tako jevtino prodao. Ja govorim o iskustvima, mene ne cimaju svaki treci dan da prodajem beatove, pa ja tako randomly odbijam sta mi se svidja, a sta ne, pa zato sto sam nakurchen necu prodajem beatove sa sve pravima i kao studenta izdrava me cale. Pricam o jednoj situaciji gde sam bio uslovljen (ili daj i prava ili nema nista od posla) i tih 300 E mi ne bi mnogo promenilo zivot i materijalnu situaciju..Nisam ja odbio 10 takvih poslova, nego sam odbio jedan, a od jednog posla od 300 E ja mislim da ne moze da se zivi, a ti lupaj glavom o zid za 300 E jos 300 puta :)
Tvoj rezon uopste nije na mestu.
Evo priznajem, ja mogu da zivim muzike, ali me uslovljavaju da me ne potpisuju, a ja na to ne pristajem pa me zato izdrzava cale. Uz svo duzno postovanje, bravo, olimpijada.
E, u pravu si. Aj zdra'o.
pa, Jane, to je onaj jebeni kompromis koji svaki vid showbiz-a tra?i...ja bih to reko ovako - da umije? kad treba da ga primi?, a i da ga turi? :) I ja sam često pred sličnim dilemama - mada, meni dodu?e niko nuje nudio toliko !!! :banghead:....jebe? ga izgleda da mora da se da malo guze u početku ako oće? neku lovu od čitave priče :) U su?tini to zaključujem iz svega ovoga....prvo da da? da te malo kresnu, pa da iskoristi? priliku ti da kresne? ne?to....na?alost. mnogi prođu "kresnuti" ali ne uspiju da ga uvale pored sveg talenta....izivnjavam se na slikovitom izra?avanju, ali mislim da je prilično realno
Tako je, i ne samo u muzici
E, u pravu si. Aj zdra'o.
zdrao i tebi
kejkz
24-11-2009, 01:51 PM
Ne postoji jedan put, svako svojim hita. Sad imam i rimu, ali neka skita
ugljesa
24-11-2009, 02:58 PM
Pazi...francuzov bit ima određenu prepoznatljivost - tu kapriam da si prepoznao specifičnost -nasuprot njemu - Never forget me je po meni tipični "amerikanac" kakvih po soundclicku mo?e? čuti na stotine...no nebitno...vidi?, ja te u stvari navodim kontra priče lobiranja, prijetnji i uslovljavanja - ne mo?e mene niko da natera da dam ne?to ?to neću...prosto mogu da odbijem ili da ne potpi?em takav ugovor - prosto da ne dam bit ako mi ne daju potpis...e, tu je kvaka...samo je pitanje koliko misli? da taj tvoj potpis vrijedi - i ja bi ga prodao za hiljadarku :) Djevojka je imala sreće, ali nije umjela da iskoristi svojih pet minuta..u tome je sva priča o "stizanju do vrha"...neko umije da iskoristi, a neko ne...prosto mora? da si maher , dribler, mangup...Mada njoj svakako ostaje lijep osjećaj da je neko prepoznao njen bit, pa makar i tako nesojski to izveo :) ali na?alot ni?ta vi?e od toga
CEK CEK CEK !! Pa kako nije umela da iskoristi ??NIje ona tu nista mogla da uradi.Osecam da je bio fazon dobijas te i te pare za taj beat (neka sica ) i gubis prava za to.Ako hoces salji beat i mi tebi pare,ako neces nikom nista..
A i da nije htela da da,osecam da bi uradili isti beat kao njen i gotova prica.Akon dobije njegov beat koji je isti kao i njen (malo se pomuci mada ne verujem da se ON uopste muci vec njegovi ljudi :) ),ona ne dobije kintu i to je to ...
Ovo je prica za to AKO JE DOBILA NEKU KINTU ZA BEAT OD NJIH !!!
Ako nije onda je vec to druga prica ...:banghead:
HeatMan
24-11-2009, 03:07 PM
pa dobro, jebi ga.. okomiste se na jana ko te love... i mene pitaju ljudi zashto ti studio nije otvoren za klince.. jer necu da radim 6 dana nedeljno po 8 sati da bi oni ulazili unutra prosipali sokove gazili kablove pushili travu i placali minimalno.. jeste, kada to saberesh ako naplatish 10e sat vremena (shto je standard u srbiji, iako ja nemam bash standardan studio ni opremu ni znanje) pa imash shljaku 3 sata dnevno 4/5 dana nedeljno to bi bilo 30ex4danax4nedelje=480e mesechno. skoro pa minimalac, s' tim shto ja ni u ludilu ne bi trazio tako malu kintu za ono shto mogu da ponudim. pre cu za dzabe da radim ljudima koji su mi ok nego da se smaram sa 10e po satu, da mi dolaze klinci i unishtavaju opremu i daju losh glas studiju. jbg, zvalo me dosta takvih. "ej ja sam drugar od drugara od drugara..... od drugara od drugara koji je tvoj drugar preko druga.. jel moze za dz?"
ne.
dalje, "koliko naplacujesh sat?"
ne radim po satu, radim po zavrshenoj pesmi.
"a koliko po satu?"
na shta ja kazem, "ja hocu da pesma kad izadje iz studija da bude kvalitetna, a to za tvoja dva sata ne moze da se desi, i za to postoji odredjena cena"
ali bi oni i dalje na sat.
ok, onda kazem 30/40e po satu.. "auuuu matori pa ja mogu da snimam u.." nekom drugom studiju sa 100e mikrofonom. ".. za 1000 dinara, idi jebi se.."
ok.
"daj mi neku matricu."
"daj mi pare."
"nemam..- posle pola sata nerviranja -evo skupicu 50e majke mi"
"ok, izvedi devojku u kafanu za te pare"
eto, ja priznajem da jesam trenutno u stanju da odbijam taj minimalac, i bojim se da necu moci doveka, nazalost, tako da se ponasham.. zato i radim "poznatima" na potpis. ne bi li uzimao vecu lovu na usluge, ali to niko ne ceni parama. cene pozivom. jednostavno pozvace te da rade kod tebe jer su chuli za tebe i do jaja im je to shto su chuli, ali ce i dalje nuditi istu lovu kao shto neki klinac trazi\
i zato kad me neko ne potpishe imam zelju da ga zapalim zivog. :/
poenta priche je: ako si u mogucnosti da odbijesh takve poslove od sitne koristi -odbij ih sa osmehom. ako nisi, pojedi govno sa osmehom jebi ga..
poz
ugljesa
24-11-2009, 03:14 PM
rep i hiphop su isto, mislim na rnb, ali to je vise kod nas nekako pop nego sto je rnb, ako recimo uzmes zadnjeg 50 Centa (koji je hiphop) i uzmes Marka Djurovskog ili 187 (nista lose o njima pri tom ovde ne govorim, sta vise produkcija im je sasvrsena na zadnja dva albuma) to nije ista muzika, ko da si pustio Led Zepelin i Osvajache, u smislu zanrovske razlike...
Pa slazem se sa tobom ali nekako za mene je hip hop mnogo vise catchy i ima mnogo vise vokala i instrumenata nego rep.Rep mi je nekako hmm .. . . zamisli kao cist loop sa nekim syntom i basom i cepas ciste rime.To mi je to nekako :)
Mada rep je zapravo hip hop jer repovanje je bacanje rima u hip hopu.To je oficijalno objasnjenje . ..
ugljesa
24-11-2009, 03:18 PM
Evo za Jana sta mislim da je true rap mada sve je to hip hop samo sto je dosta tvrdje :):wink:
http://www.youtube.com/watch?v=w0JJKHfiGis
pa dobro, jebi ga.. okomiste se na jana ko te love... i mene pitaju ljudi zashto ti studio nije otvoren za klince.. jer necu da radim 6 dana nedeljno po 8 sati da bi oni ulazili unutra prosipali sokove gazili kablove pushili travu i placali minimalno.. jeste, kada to saberesh ako naplatish 10e sat vremena (shto je standard u srbiji, iako ja nemam bash standardan studio ni opremu ni znanje) pa imash shljaku 3 sata dnevno 4/5 dana nedeljno to bi bilo 30ex4danax4nedelje=480e mesechno. skoro pa minimalac, s' tim shto ja ni u ludilu ne bi trazio tako malu kintu za ono shto mogu da ponudim. pre cu za dzabe da radim ljudima koji su mi ok nego da se smaram sa 10e po satu, da mi dolaze klinci i unishtavaju opremu i daju losh glas studiju. jbg, zvalo me dosta takvih. "ej ja sam drugar od drugara od drugara..... od drugara od drugara koji je tvoj drugar preko druga.. jel moze za dz?"
ne.
dalje, "koliko naplacujesh sat?"
ne radim po satu, radim po zavrshenoj pesmi.
"a koliko po satu?"
na shta ja kazem, "ja hocu da pesma kad izadje iz studija da bude kvalitetna, a to za tvoja dva sata ne moze da se desi, i za to postoji odredjena cena"
ali bi oni i dalje na sat.
ok, onda kazem 30/40e po satu.. "auuuu matori pa ja mogu da snimam u.." nekom drugom studiju sa 100e mikrofonom. ".. za 1000 dinara, idi jebi se.."
ok.
"daj mi neku matricu."
"daj mi pare."
"nemam..- posle pola sata nerviranja -evo skupicu 50e majke mi"
"ok, izvedi devojku u kafanu za te pare"
eto, ja priznajem da jesam trenutno u stanju da odbijam taj minimalac, i bojim se da necu moci doveka, nazalost, tako da se ponasham.. zato i radim "poznatima" na potpis. ne bi li uzimao vecu lovu na usluge, ali to niko ne ceni parama. cene pozivom. jednostavno pozvace te da rade kod tebe jer su chuli za tebe i do jaja im je to shto su chuli, ali ce i dalje nuditi istu lovu kao shto neki klinac trazi\
i zato kad me neko ne potpishe imam zelju da ga zapalim zivog. :/
poenta priche je: ako si u mogucnosti da odbijesh takve poslove od sitne koristi -odbij ih sa osmehom. ako nisi, pojedi govno sa osmehom jebi ga..
poz
Prvi put cujem nesto pametno od tebe :) hahaha
Evo za Jana sta mislim da je true rap mada sve je to hip hop samo sto je dosta tvrdje :):wink:
http://www.youtube.com/watch?v=w0JJKHfiGis
Dead Prez su strava, jedino sto im zameram je sto su rasisti :)
Ali da oni shu ono hopchina
Hollywood
26-11-2009, 03:30 AM
Mesate malo babe i zabe.
Hiphop i elektronska muzika nemaju veze, posebno ova andergraund. Pre svega zato sto hiphop-a ima sigurno 4-5x vise. A sve se svodi na ponudu i potraznju.
Meni se ovog meseca desilo 2puta da me neko pita za finu lovu da prodam nesto i da se ne potpisem. Sve se to svodi na sledecu recenicu:
Mo's dobit' , a mo's izgubit'
@Heatman - bolje i da nisi potpisan, nego da te neko potpise iza necega iza cega ti ne stojis. Nesto sto zvuci prilicno neprihvatljivo, svi misle da si ti to uradio, a nisi. Drugo, ne znam koje si ti MVP hitove uradio i na koje mislis? Ovo sto ja znam su oni sami snimili kod mene, a ostalo im je uradio Wikler. Da se razumemo, ne prozivam te nego pitam.
HeatMan
26-11-2009, 03:46 AM
http://www.youtube.com/watch?v=j6Z6pH0ZekM
http://www.youtube.com/watch?v=nRytXuR8dOI
http://www.youtube.com/watch?v=f4mWHDlcqJ8
http://www.youtube.com/watch?v=t4znhowgRCs
i josh jednu dve, ne mogu sad naziva da se setim.
i da, stojim iza toga jer sam ja to radio. inache ne bih radio to.
pozdrav
p.s. iza prah i pepeo ne stojim jer sam im uradio nenormalno dobru matricu (a retko imam takvo mishljenje o mojim stvarima) ali je bane "zamislio drugachije" i onda sam uradio shta je hteo i zvuchi kao kurac.
HeatMan
26-11-2009, 03:48 AM
izmedju ostalog sve spotove sam im ja namestio likove koji ce da im rade za dz.
pozdrav
DaBear
26-11-2009, 08:51 AM
ej narode, a sto vi ne spavate u ove sitne sate..nego mrsite tu? :confused:
HeatMan
26-11-2009, 01:31 PM
ja sam shljakao do 7am :/
awacs
26-11-2009, 02:14 PM
ja sam shljakao do 7am :/
Zeza te Vrač, zna on sve to :wink: I nas dvojica smo pre par decenija radili do 7-8 AM kod Enca u studiju. Samo nismo mogli da budemo online. Takav nam horoskop :wink:
Pozdrav,
Vasa
Strale
26-11-2009, 08:08 PM
Auuuu koje ovde tesko spamovanje!!!! SVAKA CAST!!!
e pa kad ste vec ispamovali, imam i ja da pitam jos par pitanja.....
1. da li u LOGIC-u moze da se automatizuje svaki nob i fejder kao u FL studiu????
2. sta mislite o Alesis MasterControl ???
3. zasto Virus TI POLAR kosta 2k a KEYBOARD 1,8 K evra??? da li je bolji polar??? zasto je toliko skuplji??
4. da li je bolje snimati vokal u mono ili stereo???
DaBear
26-11-2009, 08:26 PM
Auuuu koje ovde tesko spamovanje!!!! SVAKA CAST!!!
e pa kad ste vec ispamovali, imam i ja da pitam jos par pitanja.....
1. da li u LOGIC-u moze da se automatizuje svaki nob i fejder kao u FL studiu????
2. sta mislite o Alesis MasterControl ???
3. zasto Virus TI POLAR kosta 2k a KEYBOARD 1,8 K evra??? da li je bolji polar??? zasto je toliko skuplji??
4. da li je bolje snimati vokal u mono ili stereo???
omashio si rubriku !! Na ovom thread-u se ne prica o ovim stvarima...postavi pitanje u odgovarajucem delu foruma...i BTW SVE odgovore mozes da pronadjes na forumu ako malo procesljas...ok?
Strale
26-11-2009, 10:27 PM
ma znam ja gde da nadjem odgovor... nego rekoh ako ste ovoliko ispamovali, da malo zacinim i ja :jezik:
silicon science
26-11-2009, 10:30 PM
ma znam ja gde da nadjem odgovor... nego rekoh ako ste ovoliko ispamovali, da malo zacinim i ja :jezik:
Aj Strale daj odgovor AL TVOJ LICHNO, sta ti mislis... Pa da se upoznamo, red je.. Ne moras da se izuvas... :wink:
Nemoj da te Ch'ka Burroughs sa slichice levo odstreli kao Dushmana 8-)
awacs
26-11-2009, 10:47 PM
Čekaj, ti li be?e onaj Strale koji je na početku teme napisao:
pregledavam forum vec neko vreme i ispale mi oci ali odgovor na sledece nisam nasao!!! (i tako dalje, i tako dalje)
Dodu?e, davno je to bilo, al' ako si u međuvremenu saznao odgovor javi i nama :wink: Ionako smo tu zarad dru?enja, jel da?
Ne zezam se, ionako smo u podforumu "Razno".
Pozdrav,
Vasa
Strale
26-11-2009, 11:13 PM
@ silicon science
na sta odgovor??????
silicon science
27-11-2009, 10:20 AM
@ silicon science
na sta odgovor??????
Pa na pitanje :wink:
Strale
27-11-2009, 08:03 PM
Pa na pitanje :wink:
pa ja da znam odgovor ne bih ni pitao.... :D
inace evo...ako hocete da se upoznamo... ja sam niko i nista, hocu da postanem neko i nesto, ali mi nista nije jasno, pa dodjoh ovde na vas forum da se prosvetlim....
evo ako hocete da pomognete i da me prosvetlite izvolte..
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=263937#post263937
:rotfl::rotfl::rotfl:
silicon science
28-11-2009, 02:10 PM
pa ja da znam odgovor ne bih ni pitao.... :D
inace evo...ako hocete da se upoznamo... ja sam niko i nista, hocu da postanem neko i nesto, ali mi nista nije jasno, pa dodjoh ovde na vas forum da se prosvetlim....
evo ako hocete da pomognete i da me prosvetlite izvolte..
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=263937#post263937
:rotfl::rotfl::rotfl:
Prosvetiti te ne moze niko, mozda Sai Baba al on je daleko i ne voli digitaliju :rotfl::wink:
Prebrzo si krenuo u sve ovo (i jos par vas koji ste aktuelni ovih dana)... Registrujete se i ajmoooo pitanja pitanja, podpitanja... Greska... Prvo ste trebali par meseci chitati i chitati i raditi pa tek onda pitanja na mestu... Interesuje te nesto a moguce da nisi ni otvorio program i sam nesto chachkao vec ajde da ne gubis vreme, znaju ljudi :rolleyes::rolleyes:
Strale
28-11-2009, 06:08 PM
Prosvetiti te ne moze niko, mozda Sai Baba al on je daleko i ne voli digitaliju :rotfl::wink:
Prebrzo si krenuo u sve ovo (i jos par vas koji ste aktuelni ovih dana)... Registrujete se i ajmoooo pitanja pitanja, podpitanja... Greska... Prvo ste trebali par meseci chitati i chitati i raditi pa tek onda pitanja na mestu... Interesuje te nesto a moguce da nisi ni otvorio program i sam nesto chachkao vec ajde da ne gubis vreme, znaju ljudi :rolleyes::rolleyes:
nenenene.. rekoh ja da znam odavno za ovaj forum... i razgledao sam ga i pre nego sto sam se registrovao.... a registrovao sam se kad su pocela da se javljaju pitanja...
i naravno nisam tek otvorio program, a i to sam napomenuo vec ovde negde... ja cak mislim da sam ranije trebao da pitam....
al ajte.... IZVINITE STO ZELIM NESTO DA NAUCIM :P
silicon science
28-11-2009, 06:35 PM
nenenene.. rekoh ja da znam odavno za ovaj forum... i razgledao sam ga i pre nego sto sam se registrovao.... a registrovao sam se kad su pocela da se javljaju pitanja...
i naravno nisam tek otvorio program, a i to sam napomenuo vec ovde negde... ja cak mislim da sam ranije trebao da pitam....
al ajte.... IZVINITE STO ZELIM NESTO DA NAUCIM :P
E, ma sve 5 :wink: I mi smo malo ovde oshtriji, al dobro je to...
Izdriblujes se na pochetku, i ako ne pobegnes odmah, lepo cemo se druziti...
Btw. i ja radim trance pa mozemo dosta razmeniti informacija oko toga...
Eto, vidis da nisam toliki d*kadzi%ja koliko se chesljam tako :)
balthazaar
28-11-2009, 06:49 PM
Prebrzo si krenuo u sve ovo (i jos par vas koji ste aktuelni ovih dana)... Registrujete se i ajmoooo pitanja pitanja, podpitanja... Greska... Interesuje te nesto a moguce da nisi ni otvorio program i sam nesto chachkao vec ajde da ne gubis vreme, znaju ljudi :rolleyes::rolleyes:
Zanimljivo zapa?anje! :) Dodao bih da kad god se iznese - sa druge strane se dobije neko "ne,ne, ne" , "ali"...itd:).....
@Strale, to "ne?to" ?to si ti htio da nauči? je kako da stigne? do "vrha"? Dakle, ispalo je da nas pita? u smislu kako da postane? vrhunski producent? Kaaakoo? Pa, odgovor si dobio vi?e puta , od vi?e ljudi! Prosto zagrij stolicu i posveti se tome bre čovječe...nema foruma, nema ?kola , nema lekcija...sve to mo?e da pomogne, ali ...do jedne granice...
Mislim da ćemo se oko ovoga slo?iti svi - da bi naučio ne?to oko produkcije, sound dizajna ili programinga - potrebna je jedna strast koju ti neće uliti ni forum, ni ?kola ni bilo ko! To niti se kupuje novcem - niti se mo?e prodati, ni prenijeti..."To" znači da sjedi? danima, mjesecima, godinama za kompjuterom, mikserom ili nekim drugim instrumentom i da d?ara? oko zvuka! Znam dosta njih koji imaju neku dobru volju...međutim, ta dobra volja nikako da se pretoči u svakodnevno vje?banje i usavr?avanje! Bukvalno je to odgovor na tvoje pitanje i to je maksimum do kog ti mi mo?emo pomoći - sjedi i vje?baj! Ovdje mo?e? saznati koji koristan savjet, trik, tip...neki drugačiji način da ne?to uradi?...međutim , da bi ti i?ta značilo ovo o čemu se na ovom forumu priča - mora? do jednog nivoa da dođe? sam!
dalje...i sve kad sjede? i provede? 20 godina učeći i dođe? do nekog premium zvuka...niko, ali niko ti ne mo?e dati recept kako to da unovči? ili da se proslavi?...tj. da zvanično postane? "vrhunski producent", autor, ili ne?to...
Strale
28-11-2009, 07:24 PM
dobro sve mi je jasno i gde sam pogresio i gde nisam...
naslov teme i nema bas veze sa mojim pianjem al ajde :P
u svakom slucaju... nadam se da cemo se lepo druziti ovde...
pozz
Kad god čitam o nekom glazbeniku, uzmimo za primjer Beck-a, po netu pi?e ovaj album radio s ovim i ovim producentom koji je radio za radiohead, pa je radio s producentskim dvojcem tim i tim taj album itd. Uglavnom dođem do zaključka da sam nebi uspio napraviti takve albume. Isto tako, ja sebe nemogu smatrati producentom jer niti imam znanje niti opremu jednog, dali to znači da sam ovisan o svojim idejama i o producentu?
Everbeatz
28-11-2009, 09:26 PM
Kad god čitam o nekom glazbeniku, uzmimo za primjer Beck-a, po netu piše ovaj album radio s ovim i ovim producentom koji je radio za radiohead, pa je radio s producentskim dvojcem tim i tim taj album itd. Uglavnom dođem do zaključka da sam nebi uspio napraviti takve albume. Isto tako, ja sebe nemogu smatrati producentom jer niti imam znanje niti opremu jednog, dali to znači da sam ovisan o svojim idejama i o producentu?
Ne
producenti su ljudi sa iskustvom koje nemas. U svakom domenu
Oni pomazu da se neki muzicki projekat dovede do kraja. To ukljucuje savetovanje samog muzicara, pa do izbora coveka koji ce raditi recording, mixing i mastering, kao i prostor gde ce se sve to desavati. Jednom reci - supervizija kompletnog projekta
Oni ne "gaze" ego muzicara - vise mu pomazu da bolje artikulise svoje zamisli kroz izbor ljudi koji bi mogli biti od eventualne pomoci kao i u savetovanju i korekciji pogresnih izbora i postupaka
Bar bi tako trebalo da bude...
Ne
producenti su ljudi sa iskustvom koje nemas. U svakom domenu
Oni pomazu da se neki muzicki projekat dovede do kraja. To ukljucuje savetovanje samog muzicara, pa do izbora coveka koji ce raditi recording, mixing i mastering, kao i prostor gde ce se sve to desavati. Jednom reci - supervizija kompletnog projekta
Oni ne "gaze" ego muzicara - vise mu pomazu da bolje artikulise svoje zamisli kroz izbor ljudi koji bi mogli biti od eventualne pomoci kao i u savetovanju i korekciji pogresnih izbora i postupaka
Bar bi tako trebalo da bude...
Malo je ljudi tko će takvo ne?to napraviti za nekog nepoznatog, ali poznatijim mu?ičarima će se svi objesiti za vrat..
Everbeatz
28-11-2009, 10:29 PM
Malo je ljudi tko će takvo ne?to napraviti za nekog nepoznatog, ali poznatijim mu?ičarima će se svi objesiti za vrat..
Slozio bih se
Znam za primer jednog poznatog muzicara sa ovih prostora koji se ponudio mojim drugarima da im bude producent
uslov je bio da im totalno izmenja sve sto mu padne na pamet - po njegovim pravilima, ne postujuci njihov integritet nimalo
balthazaar
29-11-2009, 01:56 AM
Moramo imati na umu da se pojam producenta u novije vrijeme prilično promijenio od producenta u klasičnom smilsu...pogotovo ekspanzijom raznih oblika elektronske muzike...Tu je postalo prilično teško razlučitit granice između komponovanja, aranžiranja, programiranja, zvučnog dizajna i miksanja..Sve prelazi jedno u drugo...Pogotovo treba imati u vidu određenu praksu iz hip hopa. a to je najčešće da je producent onaj koji je napravio matricu...
tako da se producent ne može više smatrati samo kao neki baja koji nekom bendu govori šta i kako..producent može da bude i klinac u svojoj sobi..
Everbeatz
29-11-2009, 02:18 AM
..producent mo?e da bude i klinac u svojoj sobi..
da, on ujedno i smislja, pravi, mixa, masterizuje, izdaje za svoj label, sam prodaje i zaradjuje, sam menadzerise i sam sebe i reklamira..tako da..u pravu si..danas je doba velikih experata na mnogo polja
sad mi je i jasnije sto ne slusam modernu muziku:D
thnx balti
kejkz
29-11-2009, 02:31 AM
Sve je vi?e producenata, a sve manje ih je zanimljivo slu?ati.
DaBear
29-11-2009, 09:27 AM
Sve je vi?e producenata, a sve manje ih je zanimljivo slu?ati.
mislis PRDUCENATA..? eh?
InsaneEyes
29-11-2009, 09:44 AM
evo ga vrh... ili skoro vrh... a kako stici, nemam pojma :banghead:
http://www.youtube.com/watch?v=GQoJwLN2RkQ&feature=player_embedded
DaBear
29-11-2009, 09:56 AM
evo ga vrh... ili skoro vrh... a kako stici, nemam pojma :banghead:
http://www.youtube.com/watch?v=GQoJwLN2RkQ&feature=player_embedded
Ludilo sprava - AL MORAS DA ZNAS DA SVIRAS..malo sam procesljao..i nasao im web sajt..pazi ovo
http://www.electone.com/article/?f=view&i=140
SLOWSTAR POGLEDAJ OVO !! od 5:45 pocinje ludilo..pazi na rad nogu !!??
kejkz
30-11-2009, 12:39 PM
mislis PRDUCENATA..? eh?
e, tih!
InsaneEyes
30-11-2009, 01:07 PM
Ludilo sprava - AL MORAS DA ZNAS DA SVIRAS..malo sam procesljao..i nasao im web sajt..pazi ovo
http://www.electone.com/article/?f=view&i=140
SLOWSTAR POGLEDAJ OVO !! od 5:45 pocinje ludilo..pazi na rad nogu !!??
mislimm stvarno, ova zhena = kosmichka p**ka! :trchi:
stagea je ludilo, samo ceo zivot njoj da posvetis mada ne znam sonicno sta to ima tako naucnofantasticno kad kosta 14.000 evra, a ja nikako da ustedim ni za obican Chapman Stick moj san :)
malo su ubacili i mistiku oko nje, vidim vec na netu je zovu "king of instruments", svejedno je do aya!
Dushan_S
09-12-2009, 09:12 PM
Slozio bih se
Znam za primer jednog poznatog muzicara sa ovih prostora koji se ponudio mojim drugarima da im bude producent
uslov je bio da im totalno izmenja sve sto mu padne na pamet - po njegovim pravilima, ne postujuci njihov integritet nimaloPravo da ti ka?em, ja ne mogu znati ?ta se zaista de?avalo i ko je u pitanju, naravno, ali jako često kad to čujem kod nas, kao producent nametao ideje - u stvari se radilo da su ljudi u?asno defanzivni, ranjivog a velikog ega i da do?ivljavaju kao ličan atak kad im neko počne bilo ?ta obja?njavati. Ono, kad bi nekako moglo sve da zvuči bolje ali da sve opet bude po tome kako se njima hoće. Kakve sve budala?tine mogu da rade ili pričaju muzičari a posle govore kako im tonac producent ili ko već nije iza?ao u susret, to je fantastično.
Meni je gore obrnuto - kad čujem neko izdanje koje ne zvuči kako treba a recimo radilo se o tome da je producent ili ko se već bavio izdanjem zaključio shit in = shit out i da ne mora da se trudi mnogo ili kad je odlučio da nema ?ivaca da se bori sa egoizmom pevača/članova benda.
Uop?te nije malo baja koji će to raditi za bilo koga nepoznatog, samo ono, podrazumeva se da bi neko trebao biti plaćen za taj posao.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.