View Full Version : Fantom X8 ili Korg Extrim 88
Nemania
31-10-2009, 11:00 AM
Koju klavijaturu od ove dve preporucujete i zbog cega? Potrebni su mi kako dobri klaviri, hemondi, rodes...tako i fini arpedjatori kako bih to mogao da kombinujem na live nastupima...Znaci bitan mi je i dobar ton generator, arp i da ima seq. I interesuje me da li neka od ovih klavijatura ima adat optical (kao sto to ima Alesis fusion), kako bih mogao da ga povezem sa muz karticom i vucem osam "boja", kada ga koristim pri izradi aranzmana..
Hvala unapred!
Bockie
31-10-2009, 11:32 AM
... Lesha mi rece neki dan da su u Artistu snizili K2661 za nekih 700€ dole, tras... Znam da je bio oko 2 soma...
balthazaar
31-10-2009, 02:32 PM
heh...mogu mislit kako bi čika slowstar odgovorio na ovu dilemu :P
darkstar
31-10-2009, 11:09 PM
Izmedju ta 2 fantom,odma.
Nemania
01-11-2009, 03:18 PM
E, voleo bih cuti i cika Slobino misljenje!:)
Inovative_kg
13-11-2009, 10:20 AM
Ja ne bih razmisljao- fantom, odmah :) .. Jedino sto bi me mozda malo vuklo Korgu, to su orgulje :)
BaneB
13-11-2009, 11:34 AM
Izmedju ove dve, glasam za Fantoma. Klavir na ovom Korgu je skoro neupotrebljiv za neku ozbiljniju svirku, a i Rhodes je ispod proseka...sve ostalo je super.
slowstar
15-11-2009, 02:43 AM
Zar je potrebno bilo sta da dodam na ove komente ispred?
Naravno, nikada ono g....ce sa lampicom u levom cosku, to je ipak
"kako mali Đokica zamišlja sint" izvinjavam na agresivnom stavu, ali barem je tu situacija jasna, zar ne, pogotovo kada su klaviri u pitanju, da i ne spominjemo Hammonde, i to gomilu, a tek gudači...
Srećno ti bilo Nemanja, i neka te dobro služi!
P.S. ne zaboravi da za isti uzmeš i V-stand, na mom "spider pro" stalku ne stoji dobro, a kao neka su firma...
slowstar
15-11-2009, 02:43 AM
Zaboravio sam da napomenem da je kada se svira živo, od neverovatne važnosti da je ulaz u P.A. sistem kvalitetan, a još bi više preporučio da se veže balansiranim TRS kablom, jer su kod dotičnog izlazi BALANSIRANI, a ukoliko ne, da se koristi dobar stereo direct box, razlika u zvuku je neverovatna!
Nemania
15-11-2009, 06:13 PM
Ja uzeh kako ste mi preporucili Fantoma X8...Jos vam nista ne mogu reci o licnim utiscima, jer ga imam tek jedan dan...Ali imao sam prilike da probam i g8 prilikom preuzimanja svoga (x8)...pa sam se malo razocarao...u X..:cry::cry::cry: Ali ipak, nisam imao trenutno toliko novca za g8-cu, tako da cu morati da se zadovoljim ovim..:((tu se sada tesim:))..pa kad budem sakupio jos koji dinar, zamenicu ga..a vi ako cujete za neku povoljnu (moze i polovna) g8, javni te na pm!:wink:
I jos par pitanja:
1. Vredi li ga dopunjavati sa SRX prosirenjima, koliko su i gde se mogu nabaviti (polovna ili nova)?
2. Gde mogu naci za njega PCMCIA adapter za storage karticu? Znam da je njegova cena negde oko 10-ak evra, ali ga nema nigde ili ja ne znam gde..? Takodje ako neko ima visak tog adaptera bio bih zahvalan kada bi se javio..
Eto tako drustvo...
Cujemo se!
darkstar
17-11-2009, 12:05 AM
radi sa klavijaturom,preseti su uglavnom 5 posto njenih mogucnosti.
Nemania
17-11-2009, 12:21 PM
Par pitanja u vezi fantoma...
-kako se koristi sekvencer? -mislim kako da odaberem new song...ponudjene su mi vec tri postojece, pa ne znam kako da izaberem new project..?
- imali ko nelih dobrih preseta i kako da ih ucitam (nemam PCMCIA adapter)...
-koja je uloga softvera-editora koju sam dobio na cd-u i kako se sa njim radi..?
-Da li X8 ima neku svoju interneu memoriju za skladistenje semplova ili moram posedovati compact flash karticu? Ako je ima, kako da ucitam semplove, da li je moguce preko usb kabla?
-I jos jednom da pitam-ima li ko taj PCMCIA adapter? Karticu mogu naci, ali adapter nikako...
Hvala...
slowstar
17-11-2009, 02:57 PM
Taj PCMCIA adapter nije specifican, nego standardni adapter, sto znaci da ga treba traziti u BILO KOJOJ kompjuterskoj radnji, uputstvo za sequencer je u Owners manualu, i sve uredno pise, a moze i da se "skine" sa interneta. Sto se dobrih preseta tice, ima ih preko hiljadu u samoj klavijaturi, pa izaberi koji je najblizi tvojoj "muzickoj zelji" i prilagodi ga, sve ti je pod rukom i uopste nije problem. Da, postoji memorija za skladistenje semplova, i moze se prosiriti na mislim 512 mb, a ostatak ili trajno skladistenje se izvodi sa eksternom CF memorijom preko pomenutog PCMCIA adaptera, koji sam ja kupio na nekom evropskom aerodromu za smesnih 11 eura...a u njega ide CF kartica, mislim da prima do 1 ili 2 giga...Proguglaj po sajtu itsvet, i pogledaj ponudu, verujem da ces naci i CF kartu i PCMCIA
Srecan lov, i kao svima savet: PROCITAJ UPUTSTVO!
Nemania
23-11-2009, 02:22 PM
Moram jos ovo da pitam...U uputstvu sam procitao da fantom x cita samo neki SVD format...Uz fantoma sam dobio softver koji moze pretvoriti u SVD samo rolandov s700 cd sa semplovicma (mislim da ne moze cak i ako su u kompu)..Ja imam samo akai-eve semplove i soundfont itd...pa me interesuje postoji li neki softver i kako se zove, koji moze SF, ili neki drugi format pretvoriti u SVD format ili barem S700 (pa da narezem na CD i tako nekako ucitam u fantoma)..
P.S. CDXtract ne moze!
darkstar
23-11-2009, 02:49 PM
hm...
a sto toliko ubacujes,sto ne probas da napravis nesto?
Nemania
26-11-2009, 07:28 AM
Ljudi, hoce mi neko odgovoriti...i zna li neko nesto o tom SVD formatu???!!! Kako da prbacujem semplove u klavijaturu, a da to ne bude sa rolandovih sample cd-a...posto softver-sample converter koji sam dobio uz fantoma, samo to omogucava-znaci da se ubaci u komp rolandov s700 cd sa semplovima, pa ga program konvertuje u neki SVD format ...a kao sto rekoh ja bih voleo ubaciti neke sound-fontove, akai semplove (jer njih posedujem u velikom broju,pa ne mogu sada kupovati jos i rolandove diskove sa semplovima)...dakle, postojili neki softver za komp koji moze konvertovati SF, Akai ili bilo koji drugi format u SVD, ili bar u S700??? Ili ako ste i vi jedan od vlasnika roland fantoma x serije=pitanje za vas-Kako Vi ubacujete semplove u vas fantom x, a da to nisu wav-ovi ili aiff-ovi???
Hvala.
Pogledaj po forumu, bilo je reci o tome... samo za G seriju je covek pitao, ali ti je isti proces i za X. Ja uopste nemam potrebu za semplovanjem jer sve sto mi treba dobijam interno tako da ne znam, ali bilo je reci ovde o tome...
Nemoj pogresno da me shvatis, ali ako ces vec da trpas u njega sound fontove i te stvari, cemu onda takva klavijatura?!? Zar ti nije bilo jeftinije da kupis master keyboard i laptop, ili kupi sempler za 400-500 evra pa sempluj do besvesti...
Nemania
26-11-2009, 12:49 PM
Ne, u redu je...samo sam od klavijature ocikivao mnogo mnogo vise (sto se tice fabrickog stanja)..Sve zvuci tako suvo i sirovo, a kada sam vec dao tolike pare za nju..ocekivao sam neke njegove dobre i "masne" presete ili kombinacije...ako me razumes, sto bih ja gubio vreme na to, kad je vec toliko para, hocu reci nije ni malo jeftina... kada vec toga nema i moram ja da ih kreiram, rekoh da ubacim malo semplova-dobrih goov-ova i sl..jer se u fabrickom stanju u presetima (pod kategorijom grooves, mislim da se tako zove) dobijaju samo par njih! Sramota!
p.s. I zamolio bih te da mi posaljes link u vezi sa ovim pitanjem-mislim na sample konvertovanje...hvala,pozz
Hladan_kao_Led
26-11-2009, 11:42 PM
Ljudi, hoce mi neko odgovoriti...i zna li neko nesto o tom SVD formatu???!!! Kako da prbacujem semplove u klavijaturu, a da to ne bude sa rolandovih sample cd-a...posto softver-sample converter koji sam dobio uz fantoma, samo to omogucava-znaci da se ubaci u komp rolandov s700 cd sa semplovima, pa ga program konvertuje u neki SVD format ...a kao sto rekoh ja bih voleo ubaciti neke sound-fontove, akai semplove (jer njih posedujem u velikom broju,pa ne mogu sada kupovati jos i rolandove diskove sa semplovima)...dakle, postojili neki softver za komp koji moze konvertovati SF, Akai ili bilo koji drugi format u SVD, ili bar u S700??? Ili ako ste i vi jedan od vlasnika roland fantoma x serije=pitanje za vas-Kako Vi ubacujete semplove u vas fantom x, a da to nisu wav-ovi ili aiff-ovi???
Hvala.
SVD fajl nije format nikakvog sempla,u pitanju je programski ili patch fajl (kod Korga bi se to zvalo PCG) u kome klavijatura cuva informacije o bojama,a sto se formata semplova tice Fantom cita WAV i AIFF,znaci sempl konvertujes u ovaj format i ubacujes...za konvertovanje moze dobro da posluzi i Awave Studio...
Sve se to moze jako zgodno raditi u programu FANTOM YASE (koji nije besplatan)...mislim na ubacivanje i slaganje semplova i patcheva...
Malo strpljenja sa Fantomom i videces koliko je praktican i lak za rad kada se ukapira :wink:
Pogledaj na sredini poslednje strane, treci topik ispod ovoga... bilo je jos ali ne mogu sada da nadjem... i pogledaj po netu, cini mi se da se zove yasse ili yase software koji to radi...
Sa Rolandom moras da radis i tvrdim da je ono sto ces dobiti sami vrh, a Korg ti je instant resenje, upalis i sviras i s tim budes zadovoljan ili ne, ja licno nisam bio...
Sta konkretno pokusavas da dobijes od klavijature? Tacnije, jel sviras live ili ti treba za studio ili mozda nesto trece? Ja je koristim i za live i za studio i nikada mi nisu bili potrebni ti loopovi i paterni na klavijaturi (i kad su mi trebali, to sam drugacije resavao) pa me je zaintrigiralo to sto vidim da bacas akcenat na sekvencer, paterne, loopove... Za sta zelis da je koristis?
Nemania
27-11-2009, 09:47 AM
Klavijatura mi je potrebna kako za live, tako i za studio, odnosno aranzmane..Kada radim live, radim sa jos dvojicom gitarista (pop, jazz, funk..) pa su mi svakako potrebni dobri groov-ovi, kako solo bubnjevi, tako i dodate bas ili sint linije, tj. PRATNJA...(naravno ne sa klavijature-Aranzera).. Zbog toga sam i pitao u vezi sa semlovima, jer sam od Fantoma dobio samo par fabrickih preseta, odnosno kombinacija...
A sto se tice studija, klaviri, rodhes i ostalo, mogu da prodju...a semplove cu naravno vuci sa kompa...
slowstar
27-11-2009, 10:08 AM
Dakle ponovo, nikada necu da shvatim zasto neko od masine za pranje vesa ocekuje da ga preveze na posao, a usput mu i skuva rucak?
Kakvi semplovi, kakvo konvertovanje u SVD i tako dalje?
Fantomi su ROMPLERI, i SINTOVI, i zasto od njega traziti ono u cemu nije najbolji?
Lepo neko rece, kupis sempler, ili koristis Notebook (kod nas pogresno poznat kao Lap Top, koji ne postoji vec 20 godina) u principu, ne treba koristiti alat za posao kome nije namenjen, samo ce se generisati problemi...
To sto si ti zamislio mi je sada malo vec pojasnilo situaciju, iako mi je i dalje nejasno zasto to radis na klavijaturi koja nije predvidjena za to., ali to je tvoje... Kada bih ja to pokusavao, sigurno je da bih radio u Song modu, tj. sekvenceru. Poredjao pesme po imenu i pozivao ih po potrebi sa unapred uradjenim ritmom, loopovima, bojama... tu imas zilion kombinacija kako to da uradis (preko sysex-a i padova) a tvoje je da nadjes onu koja ti najvise odgovara... napravis tako da pesma ide, tj. beat i bas a ti na padovima biras boje za sviranje, npr. Ne znam drugacije da ti pomognem...
Nemania
29-11-2009, 10:02 AM
Pitanje za Zmaja
Na padovima su mi postavljeni drum rtmovi...i npr. aktiviran mi je jedan od tastera-pad-ova,znaci tece jedan ritam...kada aktiviram drugi pad ukljucuje se neka druga varijacija ritma...U fabrickim ritmovima ona se ukljucuje u sync-u, sto znaci da ako pritisnem neki od pad-ova malo pre ili kasnije, klavijatura ce napraviti da to bude u sinku sa prethodnim padom-ritmom (kao na aranzeru), medjutim kada ja pravim neki beat, to nije slucaj...kada ukljucim drugi pad, ritam krece od pocetka, kada sam ga i aktivirao..znaci nije u sync-u..sto ce mi praviti probleme na live-u...Sta da podesim, da i moji beat-ovi budu u sync-u, prilikom promene pad-ova???
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.