PDA

View Full Version : 2 muhe jednim potezom

silvestar13
29-10-2009, 09:58 PM
Dakle ovako, gotov sam s zidarskim radovima u svom podrumu gdje sam ispod gara?e produbio stari podrum, na visinu stropa od 2,05m. Prostorija je veličine 4x3m dakle jako mala. Za sada ne planiram nikakav studio, nego prvenstveno ?elim prostoriju koristiti za vje?banje s bendom. 3 zida su gotovo potpuno ispod zemlje, jedan je okrenut prema susjedima i njega mislim izolirati duplim slojem kamene vune (znači oko 20cm) i knaufom. Ostale zidove sam mislio također oblo?iti knaufom s time da bih napravio konstrukciju min. vuna s odmakom od zida cca 10 cm i rigips tkj. knauf ploče. Neke od ploča bih uzeo perforirane tako da mi ujedno slu?e za zvučni tretman iznutra. U kuteve bi po cijeloj visini do stropa stavio dijagonalnu knauf ploču također perforiranu s trokutima od min. vune i slu?ile bi mi kao bass trap. Da li mislite da sam takvim postupkom "ubio" 2 muhe jednim udarcem jer bi unutra?nja izolacija također bila i akustična izolacija?? Razmi?ljam da mi svaka recimo druga knauf ploča bude perforirana. Jedna od ideja je i da puna ploča gleda u perforiranu u suprotnom zidu. Strop bi spustio za 15-ak cm i također ga ispunio min.ili kamenom vunom, spu?vom i sličnim. Vrata bi posebno izolirao, prozore bih stavio duple s međuprostorom između. ?to mislite o takvom tretmanu prostorije.??? Napominjem jo? jednom da bi za početak prostoriju koristili samo za vje?banje.
hvala unaprijed

NLP
30-10-2009, 06:03 AM
Neče? ubiti 2 muhe sa takvim potezom:(
Ako ima? perforiranu ploču onda omoguči? da zvuk tamo "curi".
Ni?e frekvencije zaustavi samo masa a mineralna vuna samo demfuje ploče i to je u biti memebranski absorber te ?iri Q targetirane absorpcije (sama vuna ona gusta 80-10kg/m3 je efikasna tamo do max. 100Hz).
Radije vje?bajte u normalnim satovima kada zakonski mo?ete biti glasniji.
Prostor je stvarno mali i bio bi sigurno za 20-30cm manji po svim stranicama ako bi napravio malo bolju podkonstrukciju. Trebao bi i vi?e ploča prekrivenih... pročitak podani link.
I jo? naknadno bi morao staviti akustičke elemente, znači jo? manji prostor.
http://www.knauf.si/4_2_1_2.php - pogleda "pregradne stene".

silvestar13
30-10-2009, 02:07 PM
Neče? ubiti 2 muhe sa takvim potezom:(
Ako ima? perforiranu ploču onda omoguči? da zvuk tamo "curi".
Ni?e frekvencije zaustavi samo masa a mineralna vuna samo demfuje ploče i to je u biti memebranski absorber te ?iri Q targetirane absorpcije (sama vuna ona gusta 80-10kg/m3 je efikasna tamo do max. 100Hz).
Radije vje?bajte u normalnim satovima kada zakonski mo?ete biti glasniji.
Prostor je stvarno mali i bio bi sigurno za 20-30cm manji po svim stranicama ako bi napravio malo bolju podkonstrukciju. Trebao bi i vi?e ploča prekrivenih... pročitak podani link.
I jo? naknadno bi morao staviti akustičke elemente, znači jo? manji prostor.
http://www.knauf.si/4_2_1_2.php - pogleda "pregradne stene".

ne ne krivo si me shvatio, i ?elim da zvuk curi:wink:, ?elim da mi kroz perforacije zvik prolazi "u" mineralnu vunu i tako demfa zvuk. ti zidovi su ispod zemlje tako da nema prolaska dalje. naravno jedini zid koji gleda prema susjedima bi dobro izolirao. svjestan sam gubitka prostora, no jako nam je bitno da nas zvuk ne "ubije" u tak maloj prostoriji. misli? da je to izvedivo?

ps:"Trebao bi i vi?e ploča prekrivenih... pročitak podani link."-ne razumijem to??

NLP
30-10-2009, 03:48 PM
Pa otvori link, downloadaj pdf "pregradne stene" i pogledaj.:)
Ako bi se htio dobro izolirati od susjednih prostora (a kažeš da ne trebaš) onda se može upotrijebiti i po tri gips ploče jedna preko druge, može se i koristiti kombinacija gips/ iverica/gips. Veča je masa bolje se zvuk "zaustavlja".
To češ morati upotrijebiti na onoj stijeni koja gleda ka susjedu recimo.

Problem golih stijena i da te ne bi "zvuk ubio" ne bih rješavao sa perforisanim gips pločama nego samo sa modularnim elementima http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103&page=10 ili sa podkonstrukcijom koja bi bila filovana sa gustom (80-120kg/m3) 10 ili više cm debelom kamenom vunom.
U sve čoškove daš superchunkse.
Onda prekriješ sve sa tkaninom.

silvestar13
31-10-2009, 05:36 PM
Pa otvori link, downloadaj pdf "pregradne stene" i pogledaj.:)
Ako bi se htio dobro izolirati od susjednih prostora (a ka?e? da ne treba?) onda se mo?e upotrijebiti i po tri gips ploče jedna preko druge, mo?e se i koristiti kombinacija gips/ iverica/gips. Veča je masa bolje se zvuk "zaustavlja".
To če? morati upotrijebiti na onoj stijeni koja gleda ka susjedu recimo.

Problem golih stijena i da te ne bi "zvuk ubio" ne bih rje?avao sa perforisanim gips pločama nego samo sa modularnim elementima http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103&page=10 ili sa podkonstrukcijom koja bi bila filovana sa gustom (80-120kg/m3) 10 ili vi?e cm debelom kamenom vunom.
U sve čo?kove da? superchunkse.
Onda prekrije? sve sa tkaninom.

molim te da mi objasni? pojam podkonstrukcije???

NLP
31-10-2009, 08:28 PM
http://www.knauf.si/4_2_1_2.php - pa pregledaj to več jednom:rolleyes:
Podkonstrukcija ili pregradna stena.

silvestar13
01-11-2009, 04:17 AM
http://www.knauf.si/4_2_1_2.php - pa pregledaj to več jednom:rolleyes:
Podkonstrukcija ili pregradna stena.
Aha, ok, ma još jednom!!!! Nije mi problem toliko buka prema van, taj jedini zid koji gleda prema van mi je od šuplje cigle i ožbukan i na njega ide sa svake strane 10cm vune + knauf tak da mislim da nece biti problema. Na ostale zidove koji su okruženi zemljom mislim staviti 5-10 cm vune i knauf. Svaku drugu ploču sam mislio staviti perforiranu tako da se zvuk ne odbija od knauf ploča. Da, stavit ću i superchunkse u kuteve.Nadam se da ce oni ubiti sve niske frekvencije. Jel to sad ok ili mi i dalje ne preporučaš perforirane ploče.Također me zanima da li misliš da bi zidove i strop trebalo ukositi??

NLP
01-11-2009, 07:08 AM
Pa to sam več rekao;
"Ako bi se htio dobro izolirati od susjednih prostora (a ka?e? da ne treba?) onda se mo?e upotrijebiti i po tri gips ploče jedna preko druge, mo?e se i koristiti kombinacija gips/ iverica/gips. Veča je masa bolje se zvuk "zaustavlja".
To če? morati upotrijebiti na onoj stijeni koja gleda ka susjedu recimo."

Znači tu če? napraviti samo jednu pregradnu stijenu.

Ostale stene;
"Problem golih stijena i da te ne bi "zvuk ubio" ne bih rje?avao sa perforisanim gips pločama nego samo sa modularnim elementima http://www.rumski.com/forum/showthre...=25103&page=10 (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103&page=10) ili sa podkonstrukcijom koja bi bila filovana sa gustom (80-120kg/m3) 10 ili vi?e cm debelom kamenom vunom."

Znači, osobno ne bi koristio perforirane ploče:D

Perforisane ploče su previ?e jednakomerno perforirane i to nije dobro... (ako su več perforirane onda bi morale biti bar po tom principu http://www.rpginc.com/products/badpanel/index.htm ali to je več komplikovano i za drugu temu).
I jo? ti je prostor malen...

I nikakve kose stijene, ne znam čemu bi ti to pomoglo kod sobe za vje?bu.
Ili bi ti radio RFZ dizajn u sobi za vje?banje:D

Dobro prečitaj ovaj forum, sve je več ispričano, vidim da te muče osnove.

silvestar13
01-11-2009, 09:25 PM
Ma sve sam ja pročitao pa?ljivo ali vidi? da poku?avam ne?to novo napraviti. Dakle za?to mislim stavljati perforirane ploče...zato jer me brine refleksija zvuka. Sada imam betonsk zid, okru?en je zemljom tako da me ne brine prolaz zvuka prema van!! ako na njega stavim knauf s izolacijom mislim da ni?ta neću napraviti po pitanju unutra?njeg akustičkog tretmana, zvuk će se reflektirati od knaufa isto kao i kod zida. Zato mislim staviti perforirane knauf ploče na zid. Zvuk bi u nailasku na perfo ploču u?ao kroz rupu i zaustavio se na izolaciji iza knaufa,mislim da bi s tim rje?io refleksiju, ne znam, to mi se čini logično, zar nije??

NLP
02-11-2009, 06:12 AM
Nije to ništa novo. Kao što sam rekao osobno bih napravio onako kako sam opisao i rekao sam zašto perforirane ploče nisu u redu.
Gusta mineralna vuna, če dobro odraditi posao.

silvestar13
03-11-2009, 12:49 AM
Nije to ni?ta novo. Kao ?to sam rekao osobno bih napravio onako kako sam opisao i rekao sam za?to perforirane ploče nisu u redu.
Gusta mineralna vuna, če dobro odraditi posao.

znači ak sam dobro shvatio, onaj zid koji gleda prema van dobro izoliram, ako treba i duplim pločama zbog sprečavanja buke prema van. One zidove koji su ispod zemlje dobro izoliram kamenom vunom i običnim knaufom zbog unutra?nje akustike, zidove ne uko?ujem, stavim superchunkse u kuteve i to je to??

NLP
03-11-2009, 07:08 AM
Ne.

Onaj zid koji gleda prema van dobro izoluje?, mo?e? i sa tri ploča.

Ostale zidove samo gustom kamenom vunom bez gips ploča.

Nema? ?ta da ukosava?.

Ako mo?e u sve kutove superchunkse (prostori imaju obično 12 kutova!!!).

silvestar13
04-11-2009, 08:52 AM
Ne.

Onaj zid koji gleda prema van dobro izoluje?, mo?e? i sa tri ploča.

Ostale zidove samo gustom kamenom vunom bez gips ploča.

Nema? ?ta da ukosava?.

Ako mo?e u sve kutove superchunkse (prostori imaju obično 12 kutova!!!).

hmm, za?to bez gips ploča?? kako da onda pricvrstim vunu na zid??
12 kutova, znam, znam ali mislio sam na 4 kuta ili 8 max

NLP
04-11-2009, 08:59 AM
pa kao što sam rekao: ili napraviš recimo knauf podkonstrukciju uddaljeno od stijena okolo 10cm, može i više... ili modularni princip gdje je vuna uokvirena u ramove.
e onda 8 kutova, više bolje.

silvestar13
05-11-2009, 11:50 AM
pa kao ?to sam rekao: ili napravi? recimo knauf podkonstrukciju uddaljeno od stijena okolo 10cm, mo?e i vi?e... ili modularni princip gdje je vuna uokvirena u ramove.
e onda 8 kutova, vi?e bolje.

pa dobro, ako vec stavim vunu, zasto onda ne i knauf, zbog zvucne reflksije?? nece li onda soba biti pre-gluha?? ?to sa stropom?

NLP
06-11-2009, 02:25 PM
Pa bila bi dosta gluva da.
I strop bi bilo dobro ali je nizak.
Kao ?to si rekao gips ploča bi ti uzrokovala refleksije.
Za bolje rje?enje tvoje prostorije bi trebalo onda da se poigra i sa kakvima difuzorima (ali ne predubokim, koji treba mnogo prostora da razvije koherentno difuziono polje...).

Da ti iskreno ka?em; to nikada neče biti dobar prostor za vje?banje ni za studijo (ako kada...). Mo?e da bude podno?ljiviji.
Ogluvi koliko misli? da mo?e? (ne?to sam ti napisao kako) i vje?bajte te udarite brigu na veselje:)

silvestar13
06-11-2009, 09:42 PM
Pa bila bi dosta gluva da.
I strop bi bilo dobro ali je nizak.
Kao ?to si rekao gips ploča bi ti uzrokovala refleksije.
Za bolje rje?enje tvoje prostorije bi trebalo onda da se poigra i sa kakvima difuzorima (ali ne predubokim, koji treba mnogo prostora da razvije koherentno difuziono polje...).

Da ti iskreno ka?em; to nikada neče biti dobar prostor za vje?banje ni za studijo (ako kada...). Mo?e da bude podno?ljiviji.
Ogluvi koliko misli? da mo?e? (ne?to sam ti napisao kako) i vje?bajte te udarite brigu na veselje:)
Ma u kakvim sam sve prostorijama svirao i to skupo platio ovo mora da ce biti super, kad počnem raditi na tome javit cu se jos s prvim iskustvima, no svejedno hvala ti puno.

NLP
10-11-2009, 05:53 PM
nema za?to samo javi i po?alji koju sličicu kako si rije?io.