View Full Version : AKAI MPC (preporuka)
geckonium
20-10-2009, 07:14 PM
vec neko vreme planiram da kupim mpc
i sad kad je doshlo vreme ne mogu da se odluchim koji da uzmem
ne bih da se zaletim kao sto imam obichaj pa da se razocharam
tako da ako neko mozhe da mi preporuchi model koji bi meni najvishe
odgovarao, i ko ima iskustva sa mpcovima, mnogo bi mi znachilo
*planiram da pravim beatove / matre preko mpc-a
*ako je moguce cele (od pocetka do kraja) , vidjao sam na youtube-u da ljudi to rade (sa mpc2500)
*uglavnom hiphop i sampling tripovi
*ako nekog zanima moze da pogleda na mom myspace-u kako radim
ja sam pre par meseci video da je mpc2500 kao best buy
ali sad vidim da se pricha o nekim starijim modelima npr 4000 koji su bolji
hvala unapred!!!
Hollywood
20-10-2009, 07:55 PM
mpc4000 nije stariji, a 4000 je, jer je to vise od 2500 i onda znaci da je i bolje.
ako ces da radis cele matre onda ti preporucujem 4000 (ima bolji sekvencer) ili 5000 koji je jos bolji i ima veci displej.
Ako neces 4k/5k onda kupi od mene mpc2500. hahahaha
mada zaista ne znam sta ce ti mpc? Sve mozes da napravis na kompu. (bas sam dobar prodavac :banghead:)
geckonium
20-10-2009, 08:09 PM
pa ne znam razmisljao sam o mpc5000
mada sam danas negde prochitao da je mpc4000 bolji od njega?
a sto se tiche mpc5000 i na ovo sam naleteo danas:
Don't Buy An Akai MPC 5000 Until You Read This ? Synthtopia (http://www.synthtopia.com/content/2008/08/03/dont-buy-an-akai-mpc-5000-until-you-read-this/)
________
pa realno mogu sve da napravim na kompu ali nekako mi je bolje da radim na sampler-u tj hardverski ako mogu tako da kazhem,
vishe se uzhivim i to :rotfl:
video sam da ne mozhesh da prodash 2500 vec par mesecei? :D
koliko je pala cena? :D
Komplex
20-10-2009, 08:16 PM
Pozdrav,
pa znas kako, sigurno bi ti bilo najbolje da uzmes mpc5000 koji je uzgred i najnoviji s'tim sto je mpc 5000 skupa igrackica..u sustini sve sto radis sa mpc-om uradices i sa cubase-om...mpc4000 sigurno nije los izbor...imas video na youtube-u kako just blaze roka beat na mpc4000 mada taj "nigga" zna kako se to sranje koristi haha... e sad, ako hoces "best buy" mozda bi trebalo da pogledas ovo...kazu mnogi da je odlicna ali zaista odlicna zamena za bilo koji mpc...
dakle, Native Instruments Mashine:
http://www.youtube.com/watch?v=vDCrusiIMNU&feature=channel
^^ naravno uz midi hardware imas i software koji ti odmah pokazuje sta u stvari radish i kako sam skontao prelako je doci do kanala nakon uradjenog insturmentala u mashine-u...ja cu verovatno uzeti ovo pocetkom sledece godine (Verovatno ce otici malo dole sa cenom i tako)...
cena prava sitnica...oko 700dollara cini mi se :) (u odnosu na mpc4000 ili slicno to je zaista sitnica...
pozdrav, K!
Hollywood
21-10-2009, 12:59 PM
ovo za bube kod 5k ima svaka nova stvar kad izadje, sredice oni to.
Slazem se oko hardver/softver, ne moze to da se poredi. Ja se nisam iscimao oko mpc jer je zaista potrebno dosta vremena i zivaca da udjes u fazon sa pravljenjem muzike na mpc-u. Kada udjes u fazon onda je to milina. Ipak mislim da danas tesko mozes da uradis sve na njemu, uvek ces na kraju morati da zavrsis na kompu.
Mom mpc-u nije pala cena, ja ga prodajem (da ga ne prodam), ako se proda, super, ako ne onda cu kada ostarim i kada budem imao vremena da imam novu vintage spravu sa kojom mogu da se zabavljam :rotfl:
Mika Technika
21-10-2009, 01:35 PM
kupis mpc 1000, nadjes polovan i neces zaliti, uvek mozes prodati i to ti je to
lesha
21-10-2009, 01:40 PM
pa ne znam razmisljao sam o mpc5000
mada sam danas negde prochitao da je mpc4000 bolji od njega?
a sto se tiche mpc5000 i na ovo sam naleteo danas:
Don't Buy An Akai MPC 5000 Until You Read This ? Synthtopia (http://www.synthtopia.com/content/2008/08/03/dont-buy-an-akai-mpc-5000-until-you-read-this/)
tekst je pisan 3. avgusta 2008, tako da verujem da su bagovi do sada sredjeni..
silicon science
21-10-2009, 01:47 PM
Sve zavisi sta ti i koliko treba. Mpc 5000 ima i VA sint u sebi, tako da dodatno i to "placas", iako ti mozda ne treba, a mozda i treba (ne tebi je). Takodje te jache serije imaju bolji sekvencer u smislu vise memorije, i midi in/outa, ako se ne varam Mpc 5000 ih ima chak 4. Ako ne radis sa hard sintovima onda ti je to vishak koji takodje placas... Moj ti je savet koji god da uzmes neces pogresiti, pod uslovom da ispostujes potrebe i ne uzmes skuplji model a da ti realno ne treba. Svakako ja ne bih zaobisao upotrebu rachunara uz sve to, ipak zbog nekog naprednijeg editinga i fx-a, a i mixa naravno...
geckonium
21-10-2009, 01:52 PM
aktuelno
cena pala!
ok ako nije pala...
vidim ti prodajesh za 1000eur
a u artistu je Cena: 1.099,00eur
:confused:
idem sad u artist da pogledam mpc1000 posto trenutno nemaju 2500
geckonium
21-10-2009, 02:15 PM
meni ustvari treba neshto tipa KP3 - Kaoss Pad 3
samo da imam vishe padova i da bude malo ozbiljnija stvar
*ali kp3 ne mozhe da recorduje
*previshe sporo uchitava sample-ove (all ili pojedinachno svejedno sporo je)
*ima malo padova (dodushe imam 2 komada ali mi je opet malo)
*nema editor itd.
znachi trebalo bi mi 4 x kp3 da bi neshto uradio
a toliko padova ima mpc
i mislim da je MPC to sto trazhim?
geckonium
21-10-2009, 02:16 PM
Sve zavisi sta ti i koliko treba. Mpc 5000 ima i VA sint u sebi, tako da dodatno i to "placas", iako ti mozda ne treba, a mozda i treba (ne tebi je). Takodje te jache serije imaju bolji sekvencer u smislu vise memorije, i midi in/outa, ako se ne varam Mpc 5000 ih ima chak 4. Ako ne radis sa hard sintovima onda ti je to vishak koji takodje placas... Moj ti je savet koji god da uzmes neces pogresiti, pod uslovom da ispostujes potrebe i ne uzmes skuplji model a da ti realno ne treba. Svakako ja ne bih zaobisao upotrebu rachunara uz sve to, ipak zbog nekog naprednijeg editinga i fx-a, a i mixa naravno...
ne treba mi synth u zhivotu :/
silicon science
21-10-2009, 02:22 PM
ne treba mi synth u zhivotu :/
Eto, ondak ili Mpc 1000 ili 2500... Veci ili manji displej, vise ili manje memorije itd. Odluci sam :)
Komplex
21-10-2009, 02:33 PM
geckonium cekiraj moj post jos jednom...moze da posluzi
:rolleyes:
geckonium
21-10-2009, 05:18 PM
geckonium cekiraj moj post jos jednom...moze da posluzi
:rolleyes:
haha...
bash sam razmishljao danas kako ti nisam odgovorio...
super je stvarchica ali mislim da nije to to...
hvala ti u svakom sluchaju!
respekt
Rhino
21-10-2009, 06:13 PM
To je MPC 3000 roger linn sto se mene tice.... Doduse nisam nikad vidio uzivo ni 4000 ni 5000, ali je sonicno 3000 linn ubjedljivo najljepsi od ovih sto jesam.
DzoniPFC
25-10-2009, 05:51 PM
Poz.
Nabavi starinski MPC 3000, the best of all MPC's.. bez sumnje, moze da se nabavi za oko 700-1000 eur preko eBay-a... :wink:
silicon science
25-10-2009, 06:13 PM
meni ustvari treba neshto tipa KP3 - Kaoss Pad 3
samo da imam vishe padova i da bude malo ozbiljnija stvar
*ali kp3 ne mozhe da recorduje
*previshe sporo uchitava sample-ove (all ili pojedinachno svejedno sporo je)
*ima malo padova (dodushe imam 2 komada ali mi je opet malo)
*nema editor itd.
znachi trebalo bi mi 4 x kp3 da bi neshto uradio
a toliko padova ima mpc
i mislim da je MPC to sto trazhim?
KP3 moze da rekordinguje, imas 4 slota ali ne bas puno memorije. Imas You tube i zilion videa pa sto ne pogledas :confused::confused: Vidis lepo sta ljudi rade sa obe sprave pa odlucis :wink:
Everbeatz
25-10-2009, 06:48 PM
Imao sam skoro MPC 500 kod sebe. Iako se cini da je to "poor man's MPC" mislim da je daleko od toga. Problem su pad-ovi jer treba da udaras u njih cekicem kad su na velocity sensitive modu. Moze da radi i na baterije. Sekvencing, dodavanje efekata, recording, USB konekcija za transfer samplova, itd - sve jako dobro radi i mislim da je poprilicno dobar za standardne potrebe
E sad, zasto uzimati MPC? To sam se pitao svo vreme, tj sta je to sto neko dobije sa njim. Tu prednost imaju stariji MPCovi jer su i stariji konverteri (kao MPC 60). Bez sumnje je da sprava ima dobar sound na izlazu - pogotovo "jaci" MPCovi zbog headrooma koji je bolji nego na ovom 500 koji imah. Novija generacija MPCa ima i novije konvertere, i samim tim ako juris neki oldschool sound to neces dobiti osim ako ne uzmes neki stariji sampler. Jasno je i da treba koristiti tj samplovati soundove sa vinila, blago distorzirane, preko nekog dobrog DJ mixera.
Tako da se svodi pitanje na to - kakv zvuk juris (90s? - ako je sam tip zvuka u pitanju) ili ti je potreban hardware workstation gde ces bukvalno sve da odradis bez upotrebe soft-samplera, koji su jednako mocni btw
geckonium
25-10-2009, 09:50 PM
uzeo sam mpc5000 kao sto i rekoh pre neki dan...
to je to!
hvala svima josh jednom i mozhe lock...
Mika Technika
25-10-2009, 10:38 PM
e neka te dugo dugo dugo sluzi
linea
26-10-2009, 07:16 AM
uzeo sam mpc5000 kao sto i rekoh pre neki dan...
to je to!
hvala svima josh jednom i mozhe lock...
mislim da si se zaletio!!!
MPC3000 je sprava po priznanju Andre Romell Young-a (a.k.a DR.DRE :) ) centralna stvar u njegovom studiju.
MPC3000 je jedina mashina na svijetu na kojoj su napravljeni najveci hiphop i rnb hitovi,
po priznanju Timberland-a sprava koja je napravila "masan" hiphop zvuk!
Roger Linn je napravio i prodao 3 pobjednicke sheme za 3 najbolje mashine ikad.
LinnDrum 9000 (disco & pop music)
MPC60 (Rap music)
MPC3000 (HipHop & RnB music)
jedina mana je sto radi sa floppy diskovima i ima 30 mb memorije, ali uvjek mozes da je prikacis na logic, nuendo.. :)
korisnici Akai MPC 3000 ;
Dr Dre,
Timberland,
The Neptunes,
Swizz Beatz,
Usher,
Kanye West,
Ryan Leslie .........
DaBear
26-10-2009, 09:41 AM
Sine, nisi se zaleteo! Dobar je izbor! Samo napred - RADI MUZIKU i ne razmisljaj o plug-inovima, o masteringu, o svim ostalim glupostima!
mashina je super, sve sto ti treba da radis muziku koja moze da se izdaje - je tu! Nema pogovora...i izgovora da se sad ne radi.
Svi ovi koji te savetuju imaju "mega" plugove, "mastering studio" u PC-ju a (uglavnom) i dalje nemaju nikakve muzike na marketu koja "pravi posao".
geckonium
26-10-2009, 10:51 AM
i ja mislim da se nisam zaleteo...
evo vec par dana koliko imam mashinu i koliko uchim na njoj,
mislim da je to to sto sam trazhio...
a shto se tiche dre-a i ekipe...
nek oni radi na 3000 i dalje x)
respekt
i hvala svima na savetima
geckonium
26-10-2009, 11:18 AM
Sine, nisi se zaleteo! Dobar je izbor! Samo napred - RADI MUZIKU i ne razmisljaj o plug-inovima, o masteringu, o svim ostalim glupostima!
mashina je super, sve sto ti treba da radis muziku koja moze da se izdaje - je tu! Nema pogovora...i izgovora da se sad ne radi.
Svi ovi koji te savetuju imaju "mega" plugove, "mastering studio" u PC-ju a (uglavnom) i dalje nemaju nikakve muzike na marketu koja "pravi posao".
slazhem se u potpunosti...
a sto se tiche ove ekipe:
Dr Dre,
Timberland,
The Neptunes,
Swizz Beatz,
Usher,
Kanye West,
Ryan Leslie .........
ne gotivim nikoga od njih tako da mi nije ni bitno da li koristi 3000 ili 5000
, a i da ih gotivim opet mi ne bi bilo bitno,
a mislim da ima par stvari zbog kojih bi pizdeo da sam uzeo neki drugi model
recimo
CD-ROM - (koji cu da ugradim za mesec dana) to ce mi puno znachiti za sample-ovanje sa discova i rezanje gotovih stvari na isti
PHONO IN - to koliko sam video nema nijedan drugi mpc a s obzirom da imam gramofon (obichan) i puno plocha mogu da se igram svaki dan sa chop shop-om chak i kad "ne sviram"
DISPLAY - koji se pomera sto mnogo olakshava da radim na MPC kad sedim za stolom i display konrast da se vidi iz razlichitih uglova dobro ekran
i josh par stvari..
evo recimo dva pasusa iz manual-a kojim sam se odushevio
Tracks:
The MPC 5000 has two types of tracks - sequence tracks and Hard Disk recording tracks. Sequence tracks are found within sequences. A sequence has 64 tracks and each track can record a performance. For example, you can record the verses for a song while recording the choruses on track two. Alternatively, you can record different instruments on each track.
Sample:
When you tap the pads on the MPC5000, you trigger various different sounds that we call 'samples'. Samples are digitized snippets of audio that can be recorded using the [RECORD IN], [PHONO IN], or [DIGITAL IN] on the rear of the MPC, loaded from memory card, CD-ROM, internal Hard Disk, or transferred from a computer (via the USB port).
tako da:
jedina mana je sto radi sa floppy diskovima i ima 30 mb memorije, ali uvjek mozes da je prikacis na logic, nuendo..
po mom mishljenju
VELIKA MANA!
ali koliko sam se informisao o MPC-u ovih dana...
izvalio sam da je svaki MPC - DOBAR MPC i lepo kazhe DaBear
*samo da se radi
geckonium
26-10-2009, 01:45 PM
mislim da si se zaletio!!!
MPC3000 je sprava po priznanju Andre Romell Young-a (a.k.a DR.DRE :) ) centralna stvar u njegovom studiju.
MPC3000 je jedina mashina na svijetu na kojoj su napravljeni najveci hiphop i rnb hitovi,
po priznanju Timberland-a sprava koja je napravila "masan" hiphop zvuk!
Roger Linn je napravio i prodao 3 pobjednicke sheme za 3 najbolje mashine ikad.
LinnDrum 9000 (disco & pop music)
MPC60 (Rap music)
MPC3000 (HipHop & RnB music)
jedina mana je sto radi sa floppy diskovima i ima 30 mb memorije, ali uvjek mozes da je prikacis na logic, nuendo.. :)
Dr Dre,
Timberland,
The Neptunes,
Swizz Beatz,
Usher,
Kanye West,
Ryan Leslie .........
jel postojao 5000 kad je pravio te pobednichke bitove? :rotfl:
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/U9H7Cj2RRoA&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/U9H7Cj2RRoA&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.