Log in

View Full Version : pitanje za znalce.. help!

Reinhardt
20-08-2009, 09:16 PM
razvlačim struju po studiju i mislim kako bi bilo pametno uvući kablove u metalne cijevi da eliminiram eventualne smetnje (EMI i ko zna ?ta jo?)

e, sad, koji metal je bolji izolator takvih smetnji?
bakrene cijevi (od grijanja/radijatora) ili ?eljezne/pocinčane cijevi za vodovod?

tnx

boggy
20-08-2009, 09:48 PM
razvlačim struju po studiju i mislim kako bi bilo pametno uvući kablove u metalne cijevi da eliminiram eventualne smetnje (EMI i ko zna ?ta jo?)

e, sad, koji metal je bolji izolator takvih smetnji?
bakrene cijevi (od grijanja/radijatora) ili ?eljezne/pocinčane cijevi za vodovod?

tnx
Za te namene se koriste kanalice od pocinkovanog lima... znaci gvozdje. Moraju se dobro uzemljiti u jednoj tacki.. i napraviti dobar prenos uzemljenja sa elementa na element.

pozdrav

bogi

Reinhardt
22-08-2009, 10:46 PM
da.. za star grounding mi je jasno, jedino me zbunjivalo Cu vs. Fe+Zn

hvala boggy još jednom:)

p.s.
ameri za te stvari koriste tzv. Mu-metal (legura željeza, mangana i još koječega),
koristi se i kod shielda audio trafoa (jensen)
..uf, kako je google super stvar :))

boggy
23-08-2009, 01:22 AM
....
................

hvala boggy još jednom:)

NEma na cemu

p.s.
ameri za te stvari koriste tzv. Mu-metal (legura željeza, mangana i još koječega),

Ne zelis da znas posto je mu metal i kolike su minimalne kolicine za nabavku. :shock: :shock: :shock: :banghead:

Tako da je tacno da se mu metal koristi za shielding transformatora ali i za jezgro transformatora (doticni jensen, pa carnhill, itd)
Lundahl koristi C-core jezgra (vrlo bliski standardnom transformatorskom limu za mrezne transformatore)
Ponegde (recimo u mikrofonima) se mogu naci i feritna jezgra.

mu metal je najcistiji po pitanju primesa u zvuku, i po tome veoma karakteristican...

Ali ... kada se govori o shieldingu velike kolicine kablova... mnooooooogo je lakse cimnuti obicne gradjevinske limare da potrpaju kablove u "oluke"... nego izmisljati mu metal i ostale ezoterije.

pozdrav

bogi

Reinhardt
27-08-2009, 09:52 PM
sla?em se, s time da ću kabla?u uvući u cijevi a ne kanalice
.. praktičnije mi je.

?to se tiče mu-metala, vani je on industry standard za za?titu od ?tetnog strujnog djelovanja, cijele ploče se ugrađuju u zid,pogotovo kad su u pitanju radione u stambenoj zgradi (minimalni tehnički uvijeti).
probao sam naći kod nas manje količine za shield monacorovih trafoa,
ali bezuspje?no.
ljudi nikad čuli za to.

boggy
28-08-2009, 12:11 AM
...........

što se tiče mu-metala, vani je on industry standard....
Navodjenje reci "vani" je nepotrebno, svuda to vazi, ali je jednostavno toliko skup i toliko se malo trosi da ga ne mozes naci na malo nigde,... cak ni u obliku transformatorskih limova.
A ovde, ili tu kod tebe... kada negde bude trebalo bas to da se upotrebi, videce se posto je i ako treba kupice se pet puta vise, ostalo ce se baciti u staro gvozdje, ali ce se ugraditi tamo gde je to moralo biti... oduvek se tako radilo svuda... pa i kod nas.... kad negde to mora.
Prema tome ako se ne moze naci u tvom obliznjem ducanu gde nabavljas elemente za DIY avanture.... ne znaci da ga ne koriste u tvojoj zemlji bas nigde. Isto tako u studiju, oklapanje kablova, najcesce koriscen metod je ne oklopiti ih nicim!

pozdrav

bogi

p.s. malo mi je bilo ... hm... navoditi muzicku produkciju kao referentnu delatnost u pogledu potrosnje mu-metala ovde, kod tebe i "vani", kada znam da i kod tebe i kod mene postoje u medicini sprave zvane "magnetne rezonance", a u projektovanju/izgradnji oklopa/sobe za jednu od njih sam ucestvovao.... tako da... kad zbog zujanja u kablovima u muzickoj produkciji budu umirali ljudi zato sto nije koriscen mu-metal, onda ce nekolicina zavrsiti u zatvoru, pa ce se "nedolicna" praksa promeniti... a razliku u ceni ce platiti kupac (pesme)... navodim bezveze primer... ali to uglavnom tako funkcionise.

Reinhardt
28-08-2009, 08:43 PM
ne znam.. nekako si mislim da ba? u dana?nje vrijeme malih studija/re?ija,
materijali, konstrukcija i akustički tretman dolaze do velikog značaja,
jer ne postoji prostor,safe zone,za skriti se od ne?eljenih pojava (i EM i akustičkih)

boggy
29-08-2009, 12:48 AM
ne znam.. nekako si mislim da baš u današnje vrijeme malih studija/režija,
materijali, konstrukcija i akustički tretman dolaze do velikog značaja,
jer ne postoji prostor,safe zone,za skriti se od neželjenih pojava (i EM i akustičkih)

Moj utisak je suprotan. Bas naprotiv, tehnika u muzickoj produkciji je sve vise relativizovana, obezvredjena i svedena na apsurd. Tom trendu znacajno doprinose razna "imena" koja obozavaju da prikazu na slikama, kako su oni toliko talentovani da umeju da "voze cak i zatvorenih ociju" iako je vecina dobar deo zivota provela po vrhunskim studijima, sa vrhunskim slusanjem, vrhunskom akustikom i tehnikom, sto gomila gledalaca i citalaca nikada u zivotu nece moci sebi da obezbedi.... A i takvi veliki i vrhunski studiji propadaju finansijski... te gde je tu napredak?

Danas preovladjuju nalickani (premaleni) prostori sa nikakvim ili malim akustickim tretmanom, uglavnom odlicno, cak perfektno uradjenim enterijerom, da "lichi" na "pravi" studio... a pri tom je SVE spremno za nestajanje preko noci bez velikih materijalnih gubitaka, ako nesto krene po zlu... sprave se prodaju, a enterijer se baci u kontejner jer ionako ne kosta puno.

No mozda ja gledam iz pogresnog ugla.

pozdrav

bogi

NLP
29-08-2009, 08:40 AM
Da na ?alost je situacija točno takva.

Reinhardt
29-08-2009, 08:44 AM
No mozda ja gledam iz pogresnog ugla.

Naprotiv, ali izgleda da se nismo najbolje razumili..

Događa se to.

Moja poanta je u tome da u male prostore MORA ulo?iti daleko vi?e financija nego u velike da bi se dobili slični (da ne ka?em isti)rezultati.

boggy
29-08-2009, 12:18 PM
............

Moja poanta je u tome da u male prostore MORA uložiti daleko više financija nego u velike da bi se dobili slični (da ne kažem isti)rezultati.

Netacno, mali prostor je mali prostor, znaci jeftin ... veoma jeftin u odnosu na "mrcine" sa plafonima od 5-7 metara visine a povrsine 50-200 kvm... a to je samo prostor... a ostalo... pa ako potrosim 5-15m3 azmafona u malom prostoru da bi dobio dobar kompromis (SAMO kompromis)... onda cu u velikom prostoru potrositi 50-200m3 za vrhunski rezultat bez kompromisa.... i tako redom.... razlika je poprilicna.

Recimo... napraviti vrhunsko slusanje u malom sobicku 3.5x3.5x2.6m, znaci akusticki tretman zajedno sa custom (velikim, 12" bass, aktivni trosistemac) zvucnicima kosta otrprilike 25000EUR, i garantujem da se bolje od toga ne moze dobiti u doticnom malenom prostoru ni na koji drugi nacin za manje para.

Po ceni stanbenog prostora, taj prostor je u okviru stana, i neka kvadratni metar kosta 2000EUR, cena samo te sobe je oko 25000EUR, prema tome, ako pravis atelje, i spavaces u tom stanu, to ti je usteda jer ionako moras negde spavati a dajes jednu sobu za svoju radnu sobu... koja te ukupno sa udobnoscu za rad, kako sam vec rekao, izadje oko 50000 eur i za to imas samo uslove za rad, prostor, akustiku i vrhunsko slusanje (i nista vise!)

Za navedenu (samo) cenu akustike i monitoringa na svetskom trzistu mozes kupiti SAMO vrhunski monitoring u toj klasi kvaliteta i staviti ga u neki nesredjen prostor.... i time dobiti rezulatate ispod proseka, iako je monitoring koji si kupio vredan i kvalitetan... znaci naveo sam najbolji moguci slucaj na ovim prostorima za maleni studio bez outboarda, kompa, i svega ostalog, samo odlicni uslovi za rad.... i ne izmisljam pricu, cene su realne, i doticni prostor se moze cak i poslusati... pri kraju je izrada.

E sad,... za te novce ne mozes nista veliko napraviti... jer ako se govori o velikom studiju, onda nije rec o hiljadama eura nego milionima, shto za prostor, shto za akustiku, slusanje.... shto za mikser i outboard, i tada.. e vidis.. kod takvih cifara... cifra koju meni traze za mu metal i minimalna kolicina za kupovinu... postaju beznacajne i dostupne u odnosu na sve ostale troskove.

Niko, ali niko normalan ne zeli da potrosi (recimo) 200-500K eura u opremanje malog studija 4x5x2.6m bez outboarda i miksera, odnosno u stvari koje kasnije ne moze prodati ni za 5% cene koju je platio.. ako nekad prestane sa poslovanjem... za pokretnu opremu (mikser, outboard) to ne vazi... jer to uvek ima neku vecu vrednost na trzistu polovnih stvari, vecu od kablova, oklopa za kablove (malo ljudi uopste zna za mu metal), drvenih gredica a akustiku, apsorpcionih panela, platna, furniranih ploca,.... jedino se monitoring moze prodati kao polovan.... itd.

Drugim recima... vredni i veliki studiji nisu pravljeni zbog ustede... nego naprotiv.... imalo se para... milion za kucu, milion za akustiku, slusanje i outboard... tako neki sablon je vazio... ali .. ali tada nije bilo mp3 i bilo je deset miliona na gomili pa se potrosilo 2miliona za studio (pisem karikirano ali se nadam da razumes).. znaci... nema sanse da ce iko ko ikada bude imao tolikih novaca baciti taj novac u sobicu 4x5x2.6, jer ne moze da stane u tu sobu to sto bi mogao da uradi,... ali moze 50-60k EUR maksimalno za slusanje i akusticki tretman... koliko predlazem... i mu metal je u tom slucaju PRESKUP! (sorry za ovu dugacku pisanu "ekskurziju" ali nekada logika stvari nije ocigledna, te se mora vise napisati da bi se opravdao neki rezon)

pozdrav
bogi

p.s. osnovna vrednost svakog prostora za muzicku produckiju je njegova impozantna velicina... i nista, ali bas nista to ne moze zameniti... pri tom mislim na sve tehnoloske izmisljotine.. od kablova, preko pluginova, outboarda, miksera analognih i digitalnih, svega drugog sto se moze u ducanu kupiti za neke novce koje covek moze posedovati.

Bockie
29-08-2009, 12:21 PM
Nisam neki znalac ali sam imao iskustvo sa jednom situacijom uvodjenja racunarske mreze u klinicki centar...
Radio sam sa jednim stalim lafom,inzenjerom,koji mi je bas objasnjavao problematiku izolovanja,pa sve sto pominjem,radim u svrhu eventualne pomoci...

Firma se zove "Beterman",nemci,ne znam da li se isto tako pise,ali se tako izgovara... Proizvode i eksere,ali i "po-kanale",za veze telefona,racunarske,radio i tv instalacije... U Srbiji se moze bez vecih problema naci,nije bas jeftino,ali ima raznih... Mi smo tada ugradjivali nesto sto je od nekakve plastike,ali kako svabe tvrde u opisu,ima neku krvavu RF izolaciju u koju se kunu da je total zero RF,materijal je "samo-gaseci",otporan na plamen,na klik se nastavlja i t d... Ima i drugih,metalnih,alu i sl...

Eto,mozda bude vredno paznje...
Poz'

boggy
29-08-2009, 12:30 PM
Nisam neki znalac ali sam imao iskustvo sa jednom situacijom uvodjenja racunarske mreze u klinicki centar...
Radio sam sa jednim stalim lafom,inzenjerom,koji mi je bas objasnjavao problematiku izolovanja,pa sve sto pominjem,radim u svrhu eventualne pomoci...

Firma se zove "Beterman",nemci,ne znam da li se isto tako pise,ali se tako izgovara... Proizvode i eksere,ali i "po-kanale",za veze telefona,racunarske,radio i tv instalacije... U Srbiji se moze bez vecih problema naci,nije bas jeftino,ali ima raznih... Mi smo tada ugradjivali nesto sto je od nekakve plastike,ali kako svabe tvrde u opisu,ima neku krvavu RF izolaciju u koju se kunu da je total zero RF,materijal je "samo-gaseci",otporan na plamen,na klik se nastavlja i t d... Ima i drugih,metalnih,alu i sl...

Eto,mozda bude vredno paznje...
Poz'

"krvava RF izolacija"... bah!... obicno "zaborave" da kazu na kom frekventnom opsegu.... a audio opseg (ne RF) se izoluje drugim materijalom... izolovanje RF (RF - Radio Frequency) znaci, nije isto kao za, recimo, 50Hz...

veliki RF problemi u Srbiji su najvecim delom "sanirani" unistavanjem srednjetalasnog predajnika Radio Beograd I, tokom bombardovanja...

Kako su mi pricali... metalna kanta bez icega je "svirala sama od sebe" program sa radia blizu njegove antene... toliko o RF.

EDIT:
Za racunarske mreze izolacija koja je neophodna uopste nije skupa niti preterano znacajna jer je sam princip umrezavanja UTP ili STP kablom veoma otporan na smetnje... tako da to ni blizu nije isti problem kao sto je za audio frekvencije. I to sto si video je plastika sa naprskanim feritnim EMC bojom, obicno tamno sivom ili tamno braon... ili je taj feritni prasak pomesan sa plastikom pre livenja kanalica... to je solidna zastita za digitalne uredjaje siroke potrosnje. Frekventna karakteristika permeabilnosti feromagnetnih i feritnih materijala zavisi od tipa do tipa i ne moze svaki materijal da se koristi za svaki opseg frekvencija. Za audio frekvencije najbolji kompromis je pocinkovani gvozdeni lim
Od toga mi, od pre nekog vremena, pravimo kutije za uredjaje, s tim sto gotovu kutiju od gvozdenog lima sa izbusenim rupama cinkujemo naknandno i tako nema prekida u sloju cinka zbog busenja rupa (tako isto radi Weiss i jos neki)

pozdrav

bogi

Reinhardt
29-08-2009, 11:24 PM
osnovna vrednost svakog prostora za muzicku produckiju je njegova impozantna velicina... i nista, ali bas nista to ne moze zameniti...

hm, bio sam izgleda u krivom uvjerenju kada sam mislio da je ČOVIJEK
jedini taj koji to moze zamjeniti, jer d?aba ti i prostor i oprema bez majstora koji se snalazi u njemu (bio on veeeelik ili malecni).

Ali,nema veze,desi se i najboljima:)

boggy
29-08-2009, 11:34 PM
hm, bio sam izgleda u krivom uvjerenju kada sam mislio da je ČOVIJEK
jedini taj koji to moze zamjeniti, jer d?aba ti i prostor i oprema bez majstora koji se snalazi u njemu (bio on veeeelik ili malecni).

Ali,nema veze,desi se i najboljima:)

Sve vreme pricamo o uredjenju radnog prostora za tog coveka, a ne o samom coveku...
A o tome ko je kakav majstor svog zanata se zasigurno ne bavi ovaj deo foruma.

pozdrav

bogi

DeMa
30-08-2009, 05:33 PM
da.. za star grounding mi je jasno, jedino me zbunjivalo Cu vs. Fe+Zn

hvala boggy jo? jednom:)

p.s.
ameri za te stvari koriste tzv. Mu-metal (legura ?eljeza, mangana i jo? koječega),

Razlika izmedju Cu bakarne cjevi.
i Fe Seljesnom cjevi koja je galvanizirana, da se bakarna cjev u elektroinstalaciji ne koristi!!! oni se koriste u Vodo instalaciji i Grijanju.
Amerikancima nebi tu vjerovao jer ihn system instalacije sasvim druga nego u europi.
Nevidim niti potrebe da bi se koristila bakarna cjev to je bacen novac!!.
Bolje je napraviti dobro uzemljenje kako bi dobio dobar rezultat.

pozz
Denis