View Full Version : Kako "ispeglati" (normalizovati) nivo zvuka u razlicitim wav-ovima pre snimanja na CD
Poz...
Pocetnicko pitanje:
U audition-u je snimljen neki sitniji materijal (10 pesama), u istom je sve to smixovano u pojedinacne wav-ove koje treba snimiti na CD.
E sad, standardan problem je sto ti wav-ovi nemaju ujednacen nivo zvuka, pa to pri preslusavanju predstavlja vrlo neprijatan problem.
CD sam narezao takodje u Audition-u, i puko ukljucivanje normalizacije nije dalo zeljeni rezultat :(
Svaki savet, uputstvo ili sta vec je vise nego dobrodoslo....
Bockie
10-08-2009, 02:33 PM
Peglanje materijala se moze uraditi na laksi i tezi nacin. Kako to obicno u zivotu biva - tezi je jedini ispravan. Kada si mixao pesme trebalo je da se vodi racuna o tome da materijali pre post produkcije budu na pribliznom dinamickom nivou... Kako je po svemu sudeci sada kasno za to, jedno od resenja moze da izgleda na sledeci nacin:
Ne radi se o tome da treba besomucno kompresovati i nadrndavati pesme koje nemaju dovoljnu glasnocu,jer ces na kraju dobiti materijal sa ujednacenim nivoima i potpuno razlicitim zvukom. Mozes da probas sledece:
Pesme koje su tihe pojacaj prostom volume tehnikom do nekog nivoa dok se ne pojavi klipovanje pikova pa cak i ako uleti pik u +1db nije strasno...! +2db ako bas mora... Pesme koje su najglasnije smanji za od prilike istu toliku vrednost ili vecu ako je potrebno, uopste pokusaj da ih volume-om sto vise ujednacis, bar onako na uho, tako da dinamicki budu kud i kamo ujednacene...
Zatim stavi neki od alata za post produkciju u vidu nekog mastering limitera (zajebajzera,he,he...) ,ja navise koristim mackie final mix ,prosto mi se svidja kako radi,probaj ga naci opasna alatka, i onda nekom manjom ( ili srednjom )vrednoscu od uobicajene dopeglaj ceo snimak... Trebalo bi da bude ok... Imaj samo na umu da u celoj prici 3 db gore dole predstavlja veeeliku vrednost. Dakle ne preteruj...:wink:
Aj srecno...
hvala....
Uspeo sam, tj. rezultat je u kategoriji "dovoljno dobro" :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.