View Full Version : Licni stav prema masteringu
Everbeatz
13-05-2009, 11:18 PM
Interesuje me kakvo je tvoje razmisljanje o "loudness war", tj. koliko podrzavas tu ideju ili ne.
Kako bi po tebi trebalo da zvuci gotov master, jer jedno je udovoljavanje klijentima, koji su naravno No1, a drugo licni osecaj za estetiku masterovanja. Tj. da li ono sto radis, radis iskljucivo po zahtevu, mozda cak i kopirajuci reference koje ti daju, ili je to skroz tvoj licni doprinos i potpis kako iz estetskog ugla tako i u pogledu same glasnoce i RMS-a
Poz
Jako zanimljivo pitanje!!! :)
pozz
Denis
Bo_13
14-05-2009, 08:03 AM
Interesuje me kakvo je tvoje razmisljanje o "loudness war", tj. koliko podrzavas tu ideju ili ne.
Kako bi po tebi trebalo da zvuci gotov master, jer jedno je udovoljavanje klijentima, koji su naravno No1, a drugo licni osecaj za estetiku masterovanja. Tj. da li ono sto radis, radis iskljucivo po zahtevu, mozda cak i kopirajuci reference koje ti daju, ili je to skroz tvoj licni doprinos i potpis kako iz estetskog ugla tako i u pogledu same glasnoce i RMS-a
Poz
protivnik sam "glasnoce". danas se muzika konzumira 3-5 db glasnije nego sto bi trebalo i sto je potrebno. razlozi za to su mnogi (i znani svima) tako da ne treba ovde tom temom da se bavimo...a ako neko zeli mogu i razloge za loudness war da pojasnim.
udovoljavanje klijentima-DA, ali samo do odredjene mere. ako sam siguran da sve postaje bezsmisleno, na lep nacin objasnim ljudima da nisam prava osoba za taj mix. negde mora da postoji granica. na kraju krajeva, i moje ime je na omotu albuma...i ostat ce tamo jako dugo.
reference ne kopiram NIKAD, i zacudio bi se kada bi znao koliko REDKO slusam reference u toku rada. ako neko zeli da zvuci kao artist xy, treba da procita ko je to radio i da bukira session kod tog lika.
sve osim RMS je moj podpis. RMS je najcesce glasniji za 2-3db nego sto bi ja hteo, ali mi to diktira industrija i klijenti.
mada sa veseljem moram da konstatujem da mi se cini da se i to polako menja. 6 poslednjih CD-a koje sam kupio su tisi nego sto se do sada radilo:
dzihan&kamien-music matters
guns'n'roses-chinese...
razorlight-slipway fire
heaven&hell-the devil...
grace jones-hurricane
king leon-only by...
...so...there is a light at the end of the tunel.
pozzz
Novi Depeche Mode i Royksopp su također manje napucani nego ?to je standard u zadnje vrijeme. Za pohvalu! :thumbsup:
reference ne kopiram NIKAD, i zacudio bi se kada bi znao koliko REDKO slusam reference u toku rada. ako neko zeli da zvuci kao artist xy, treba da procita ko je to radio i da bukira session kod tog lika. Mo?da ja pogre?no razmi?ljam, ali nije li ti lak?e kad ti neko ka?e "hoću da zvučim kao ..." nego da ti ma?e rukama, crta po vazduhu, poku?ava da objasni "malo trulije" i sličnim neodređenim pojmovima? Naravno, ako zapizdoglavi da zvuči ba? isto, onda shvatam.
HeatMan
14-05-2009, 02:52 PM
jedno offtopic pitanje, kako zvuchi novi dzihan? proshli me odushevio
Mo?da ja pogre?no razmi?ljam, ali nije li ti lak?e kad ti neko ka?e "hoću da zvučim kao ..." nego da ti ma?e rukama, crta po vazduhu, poku?ava da objasni "malo trulije" i sličnim neodređenim pojmovima? Naravno, ako zapizdoglavi da zvuči ba? isto, onda shvatam.
Malo sam danas bas o tome razmisljao pa me zanima jeli to zbog toga sto svatko tko radi mastering razvija stil?
Rhino
14-05-2009, 05:46 PM
EDIT...
Pogresno PROCITAN POST, stoga i POGRESNO pitanje. Sorry..
U svakom slucaju primijetio sam da se malo manje guzva zvucna slika prenapucavanjem rms-a u zadnje... Ali samo malo manje
Bo_13
15-05-2009, 09:04 AM
Novi Depeche Mode i Royksopp su također manje napucani nego ?to je standard u zadnje vrijeme. Za pohvalu! :thumbsup:
depeche sam zaboravio da pomenem...:wink:
Bo_13
15-05-2009, 09:07 AM
Mo?da ja pogre?no razmi?ljam, ali nije li ti lak?e kad ti neko ka?e "hoću da zvučim kao ..." nego da ti ma?e rukama, crta po vazduhu, poku?ava da objasni "malo trulije" i sličnim neodređenim pojmovima? Naravno, ako zapizdoglavi da zvuči ba? isto, onda shvatam.
jednostavno NIJE moguce napraviti master "kao onaj tamo". pa pre nego izgubim zivce, a klijent mi kaze i rastrubi okolo kako "nisam uspeo da napravim kao metallica", skratim tu diskusiju odmah u pocetku. gledaj...album ce uvek da zvuci onaku kako mix zvuci. od toga se ne moze pobeci. overall sound ce sigurno biti takav kao sto nas studio zvuci...i kako sada da ja napravim da zvuci kao npr. ted jensen na novom slipknot albumu??? :shock:
Bo_13
15-05-2009, 09:07 AM
jedno offtopic pitanje, kako zvuchi novi dzihan? proshli me odushevio
odlican je. drugaciji. vise je "dance" nego prosli. jaaaaaako lepo.
Bo_13
15-05-2009, 09:10 AM
Malo sam danas bas o tome razmisljao pa me zanima jeli to zbog toga sto svatko tko radi mastering razvija stil?
i to je razlog. svako ima svoj pecat. moj "chain" zvuci tako kako zvuci...i to je automatski moj podpis. tako je dobro. prepoznatljivost je dobra stvar. drugi bob ludwig ili george marino nije interesantna stvar...to vec postoji. svetu treba boban milunovic, stevan stevic, hrvoje mesic, janez novak...
Bo_13
15-05-2009, 09:12 AM
EDIT...
Pogresno PROCITAN POST, stoga i POGRESNO pitanje. Sorry..
U svakom slucaju primijetio sam da se malo manje guzva zvucna slika prenapucavanjem rms-a u zadnje... Ali samo malo manje
put i od 100km pocinje prvim korakom :wink:
ja sam optimista...mislim da se stvari pomeraju na bolje.
RetroMan
15-05-2009, 03:13 PM
...so...there is a light at the end of the tunel.
Yea, but it's the head light of a fast approaching train.
RM
Sky Surfer
15-05-2009, 11:45 PM
Ja sam primetio da na pojedinim nasim televizijama koje emituju spotove stavljaju neki maximizer na master, verovatno da neke starije pesme ne bi zvucale tiho i onda nastaje veliki problem ako je pesma bas "nagruvana" onda ode sve u p.m. To je jos jedan razlog za tisi master koji treba naglasiti klijentima kako se ne bi plasili da ce biti "tisi" na tv-u od ostalih izvodjaca. Pozdrav!
Pa normalno je i za tv i za radio da stavljaju jos dodatni maximizer da bi bolje dosli do izrazaja u eteru, neki to rade donekle s ukusom dok drugi odvinu pa ode sve kvragu :banghead:
SumAnuT
31-05-2009, 04:55 PM
Po informacijama koje ja imam, pri pustanju u etar ne sme da bude nista sto menja signal?
InsaneEyes
31-05-2009, 09:04 PM
http://img.auctiva.com/imgdata/1/0/9/8/2/0/6/webimg/271266610_o.jpg
uvek mi je bila misterija kako ferceraju ovi orbani, pitam se cemu mu sluzi ovaj day/hight switch?
BBC-jeve radio stanice ih pice a sve dobro zvuci i nagruvani pop i klasika
dvuckovic
31-05-2009, 09:23 PM
Jonosfera nije ista danju i nocu, pa samim tim ni radio talasi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.