PDA

View Full Version : Javno izvinjenje!!!

awacs
10-04-2009, 02:56 PM
Ovim putem povlačim sve ?to sam ikada rekao u odbranu smera za A/V tehnologije na Vi?oj elektrotehničkoj ?koli u Beogradu. Istim putem se izvinjavam svima sa kojima sam braneći dotični smer u?ao u raspravu. Razlog?

Apsolventu tog smera sam pozajmio svoj mikrofon AT822 da bi snimio ?umove za diplomski rad koji sprema. Do?ao čovek da mi vrati mikrofon i evo par fragmenata razgovora:

- Čudan ti je ovaj mikrofon - stereo je, a dinamički...

- Nije dinamički, kondenzatorski je.

- Pa kako onda radi bez fantoma?

- Pa... electret condenser...

- ........?

- Pa učili ste valjda to u ?koli?

- Pa ja sam ukapirao da kondenzatorskim mikrofonima treba fantom, a dinamičkim ne treba.

Dobro, razjasnili smo to posle par rečenica, da ne davim, ali ima nastavak. Uzeli da pričamo ne?to o pluginovima i ka?e čovek:

- E, video sam da neki pluginovi imaju nekakav sidechain, ?ta je to?

- Kako bre ?ta je sidechain, 'si čuo za de-essing, ducking...? (nisam hteo da ?u?tim sa vokoderima i sličnim primenama - prim. A.V.)

- Ma, ne koristim ja de-esser, ako ima mnogo "s" ja to skinem EQ-om. A ?ta je taj "ducking"?

Jbt! Jbt!! Jbt!!! Ne ka?em da sam ja sa 22 godine znao vi?e, ali moje neznanje je bar bilo besplatno.

Dakle, jo? jednom - izvinjenje. I link na jedan koristan savet svima koji ?ele da upi?u navedeni smer u navedenoj ?koli:

http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=233442&postcount=315

Pozdrav,

Vasa

dandi
10-04-2009, 03:16 PM
Pa sad kad se pojavi neko sa VISER-a ko zna sta je sidechain, ducking, de-esser,... onda ces da se izvinjavas zbog ove teme?

uostalom, tip je ocigledno neznalica jer je pored gomile kvalitetnijih mikrofona koje ima na raspolaganju na samom faxu odlucio da pozajmi AT822...

O dinamickim, kondenzatorskim, stereo mikrofonima (princip rada, seme, performanse) se uci bar kroz 3 predmeta u toku studiranja, tako da je sigurno da oni studenti koje je to zanimalo znaju o mikrofonima vise od prosecnog posetioca ovog foruma... naravno ima budala kao tvoj drugar, cesto u vecini ali to je sve stvar odluke i zelje za ucenjem...

awacs
10-04-2009, 04:57 PM
Pa sad kad se pojavi neko sa VISER-a ko zna sta je sidechain, ducking, de-esser,... onda ces da se izvinjavas zbog ove teme?

Naravno da se neću izvinjavati, zato što ni ne govorim o polaznicima kursa, nego o školi u kojoj je uopšte moguće steći status apsolventa bez nekih osnovnih znanja. O tome su pisali Idekius, Oggy, Max i Arthur u jednoj drugoj temi u kojoj sam ja pričao nešto potpuno suprotno. Zato se i izvinjavam njima :wink: Pročitaj http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20565 i sve ce ti biti jasno.

uostalom, tip je ocigledno neznalica jer je pored gomile kvalitetnijih mikrofona koje ima na raspolaganju na samom faxu odlucio da pozajmi AT822...

To baš i nije neko merilo znanja. Poznajem par ljudi koji su istim takvim mikrofonom uspevali da snime prilično kvalitetne zvučne zapise. Znanje se ne meri samo sposobnošću da izabereš alat, nego i sposobnošću da ga iskoristiš.

naravno ima budala kao tvoj drugar, cesto u vecini ali to je sve stvar odluke i zelje za ucenjem...

Ne radi se o tome da li je drugar budala ili ne (ja ga i dalje ne smatram budalom nego lenjivcem), nego o vrednosti diplome neke škole. Pošto sam u međuvremenu (od svog poslednjeg posta na već navedenu temu) upoznao podosta diplomaca i apsolvenata tog smera koji ne znaju osnovne stvari (ili, što je još gore - misle da znaju) bio sam primoran na ovaj u Srbiji nepopularan korak koji se zove izvinjenje. Moji raniji postovi su se bazirali na poznavanju nekih polaznika koji su dosta toga znali. Tek sada shvatam da su to mogli da saznaju i bez plaćanja školarine.

Pozdrav

Arthur
10-04-2009, 06:10 PM
evo, nije mi teško da još jednom ponovim. Nemam ništa protiv školovanja, niti cele te priče. Jedini i presudni problem koji diskvalafikije tonsko školovanje u srbiji je nepostojanje kriterijuma za polaganje ispita i sticanje statusa diplomiranog inžinjera. U mnogim drugim profesijama, ne bi mogli da prdnete a da zapravo ne znate da date inekciju, ili šta god. NA svim srpskim tonskim školama važi da je dovoljno malo šetanja, poziranja, u najgoru ruku bezumnog štrebanja, i počesto prijateljstava vaših roditelja, i vi ste diplomac. Koji ne zna koliko je volti fantom, ne zna šta je optički kabl na zvučnoj karti, i mnogo drugih debilizama sa kojima sam se susretao.

dandi
10-04-2009, 08:37 PM
Naravno da se neću izvinjavati, zato ?to ni ne govorim o polaznicima kursa, nego o ?koli u kojoj je uop?te moguće steći status apsolventa bez nekih osnovnih znanja. O tome su pisali Idekius, Oggy, Max i Arthur u jednoj drugoj temi u kojoj sam ja pričao ne?to potpuno suprotno. Zato se i izvinjavam njima :wink: Pročitaj http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20565 i sve ce ti biti jasno.

To ba? i nije neko merilo znanja. Poznajem par ljudi koji su istim takvim mikrofonom uspevali da snime prilično kvalitetne zvučne zapise. Znanje se ne meri samo sposobno?ću da izabere? alat, nego i sposobno?ću da ga iskoristi?.

Ne radi se o tome da li je drugar budala ili ne (ja ga i dalje ne smatram budalom nego lenjivcem), nego o vrednosti diplome neke ?kole. Po?to sam u međuvremenu (od svog poslednjeg posta na već navedenu temu) upoznao podosta diplomaca i apsolvenata tog smera koji ne znaju osnovne stvari (ili, ?to je jo? gore - misle da znaju) bio sam primoran na ovaj u Srbiji nepopularan korak koji se zove izvinjenje. Moji raniji postovi su se bazirali na poznavanju nekih polaznika koji su dosta toga znali. Tek sada shvatam da su to mogli da saznaju i bez plaćanja ?kolarine.

Pozdrav

Vrlo dobro znam o kojoj temi se radi jer sam jedan od retkih koji su iznosili konkretne negativne cinjenice o pomenutom fakultetu.

Naravno da oprema nije merilo znanja ali ovakav primer je odlican pokazatelj o tome koliki ti je prijatelj lenjivac i neznalica, pa on ne bi treba da utice na promenu tvog misljenja.
Npr. treba da snimas gitaru i imas na raspolaganju recimo kvalitetnog Gibson-a Les paul custom model, da li ces otici kod drugara i pozajmiti nekog lose iskotiranog Stagg-a sa zaridjalim zicama?
A za potrebe diplomskog ima na raspolaganju prilicno kvalitetnu opremu na faxu...
E sad, kad je to receno, cinjenica je da je 70% ljudi na viser-u , kao tvoj prijatelj i da ce diplomirati bez problema, ali takvo stanje je na vecini fakulteta u Srbiji.... a da ga je interesovalo bar malo, mogao je da nauci svasta o mikrofonima ( posto je nepoznavanje istih i uzrokovalo nastanak ove teme)...

Miha Blaze
11-04-2009, 02:38 AM
pogreshi covek... moguce da je taj pogresio sto se rodio...

ne kazem da je ovo slucaj, al npr, ne znanjem nekih (NEKIH) elementarnih stvari, stice se utisak da doticni ili neko drugi sa visera ne zna nista... to mene samo nervira... ok, ne znas sta je ovo ili ono, al ne mora da znaci da ne znas nista... ta logika me izludjuje...

jos jedna stvar... secam se da je bila jedna MEGA glupa fora pri upisu na viser, tadasnji VETS... polagao se prijemni ispit, sacinjen iz matematike i nekoliko "strukovnih" pitanja... naravno, svi koji su se prijavili su se i upisali (ako su imali pare) bez obzira dal su POLOZILI ILI PALI?!?!?! cemu sluzi onda prijemni....?!?!?! jednostavnom logikom nicemu... ko ne polozi prijemni mora da uzme dodatni ispit "uvod u visu matematiku" i to je to....

u tome lezi objasnjenje... gomila ljudi nije znala sta ce sa sobom ili su bezali od vojske, upisali su audio i video tehnologije jer su imali viska para i jer je to KUL studirati i naravno da ne znaju nista...

neka mi neko kaze... KO moze da natera nezainteresovanog mladog coveka da nesto nauci... KO???

evo npr, ja bih voleo da budem pevac, i to dobar ocu da me neko nauci???
platicu godisnje kao na visoj... eto, ako me ne nauci on placa meni??? moze??? ili evo... ocu da me neko nauci da budem ekonomista, ili neki menadzer, a iskreno ne zanima me to, al bih voleo da mlatim parem jel mozE?

--------------------

u gimnaziji sam morao da ucim razne stvari... 98% svega toga me nije interesovalo... zapamtio sam manje od 2 procenta svega, ako i toliko... mozda su 2 promila zapravo u pitanju... bio je jedan profesor koji je predavao fiziku i koji je TERAO da ljudi RAZUMEJU bar 80% ono sta uce i kod njega sam naucio nesto! iz oblasti koje su mi bile manje ne zanimljive (opet veliki deo sam zaboravio al bih sigurno kontao kad bih se potsetio)...

na VETS-u je predavao jedan profesor, Petar Pravica, i on me je "naterao" da shvatim (ma sta to znacilo, koliko god kurs o svemu vezanom za akustiku i neke stvari vezane za nju to zapravo moze...) ono sto ucim i da dobijem ocenu....
prolaznost na njegovim ispitima je: od preko 100 studenata prodje broj manji od 10, a ne retko i jedna ruka biva previse da se oni prebroje ;)
studenti su polagali kod njega i po 15-ak puta... UZAS... dolazili su do 3. godine a da nisu davali akustiku...
mislim da je profesor Fizike iz gimnazije bio malo zajebaniji nego ispit kod Pravice, bar sto se tice potrebnog razumevanja...
o Pravici se pricaju legende kako obara sve zive... a kako da ne obori kad cesto cita identican rad, kod nekoliko studenata... od reci do reci... jbg nije ni on sisao veslo... (mnogi nisu u stanju da napisu postenu puskicu) pa onda pozajmljuju ili jedan pravi a njih 30 uzima od njega... i naravno kad dodje pitanje dinamicki mikrofoni svi krenu od slova do slova identicno da odgovaraju na pitanje, citaju sa puskice i kao, sto sam pao????!?!?!?

a zasto sam se ja raspisao... pa... realno da su svi kao Pravica, kolika bi bila prolaznost??? ko bi uopste upisivao.... nastala je fama o Pravici kako je on ne znam ti ni ja sta... nju su napravili losi studenti i lenstine... ne kazem da ja nisam lenstina al na predavanjima se iskreno moglo nauciti nesto korisno od njega, pa cak si za svoje pare mogao i da ga pitas jos nesto... jbg... ja bih voleo da znam za tu VISU skolu, gde su profesori bolji, koji te vise nauce, vise traze i slicno (bilo koja struka)... mnogi zaboravljaju da je to samo visa skola, da to nije fakultet i akademska diploma vec strukovna...

skola ce biti do jaja za upisati za nekih 10-ak godina dok se uhodaju... za sada je sve bolje i bolje mada neki profesori su tamo za izbegavanje a drze po vise srodnih predmeta....

nadam se da ce se iskristalisati ta slika koja je trenutno mutna...

mnogi mistifikuju nasu profesiju i kao... u jbt, kako je losh ovaj strucnjak ne zna sta je to ADAT... nismo mi nista posebni, mi smo kao i svi drugi samo obicni SLJAKERI koji rade i trude se da zive od toga... isto je sve ovo samo ti je drugo znanje i druga vestina potrebna... samo sto smo dugo godina bili precenjeni i dizani u nebo i mnogo KUL a sada smo se izbezobrazili...

da skratim... ko oce, naucice MNOOOGO! ko nece, neka ide drugde i radi nesto sto HOCE!!!

p.s parama se znanje ne kupuje, da se kupuje tvoj drugar bi bio bogat covek ;) pozdrav drugari!