View Full Version : Razradjivanje monitora...?
Imam 2 pitanja..... kako je najbolje razradjivati nove monitore? Koji shum, koliko dugo, koliko glasno, okvirno?
I drugo, iz iskustva..... (ne mogu da nadjem na netu) - sweet spot za Dynaudio bm15, na kojoj visini je preporucena osa slusanja?
analog
03-04-2009, 01:56 AM
Pu?taj naizmenično beli i roze ?um, recimo po 2min svaki. Exportuj trake iz nuenda. Neka sviraju ?to du?e mogu, ceo dan i noć, koliko si u mogućnosti. Ali povremeno pravi pauze od po koji sat.
Glasnoća neka bude prilično tiha, s tim da će? povremeno da ih 'odvrne?' da pendreče, ali u kratkim segmentima.
To su saveti koje sam ja dobio kada sam razrađivao moje
pozz
RetroMan
03-04-2009, 03:34 PM
... povremeno da ih 'odvrne?' da pendreče, ali u kratkim segmentima.
Ja ovo ne bih radio nikako u prvih nedelju dana slusanja. Dovoljno je da slusas muziku (sirokog frekventnog opsega, a male dinamike - ja sam obicno koristio neki house) na umerenoj jacini nekih nedelju dana, a ako ti se zuri onda stavi zvucnike jedan naspram drugog (sto blize), i na jednom obrni faze, pa pusti muziku tako 24h. Nakon toga ce biti dovoljno razradjen da moze i malo jace da se pusti.
RM
Bitch
03-04-2009, 03:41 PM
ja sam radio bas to sto analog reche. Naizmenicni shumovi mesec dana, vrlo tiho, non-stop. Iskren da budem, jako sam se plasio - kad sam prvi put raspakovao i povezao PMC AML, i pustio neki mjuz - lele, radi kao behringer truth. Majko mila..... e onda, karantin, mesec dana pink noise, i to je to. Sviraju kao zmajevi, bas kao sto sam slusao na Demonstraciji. Tu je i moralni support - kad raspakujes nov AML, prvo naidjes na papir koji kaze "Please do not judge AML's sound immediately, it needs 20 days to be ready" ... nesto u tom fazonu.
Nisam ni ja moje pendrecio prvih sedam dana, tek negde pred kraj cikllusa.
pozz :)
slowstar
03-04-2009, 07:03 PM
Molim vas da ne mistifikujete problem, par sati neke svirke, i sve je u redu, kakvo razradjivanje? Pa nije to Mercedes ili Golf diesel pa da se toliko razradjuje. Svrha "razradjivanja" je samo da namotaj (spulna) bass zvucnika a i visokotonca "legne" u centar, kao i da se takozvani "surround" (misli se na gumenu ili silikonsku ivicu membrane) razmeksa, i to je sve. Ta vasa rasprava mi lici na diskusije hajfista koji razlikuju na koju stranu je okrenut zvucnicki kabl (ne mislim na fazu, nego strana koja "gleda" na zvucnik i strana koja ide u pojacivac) jer su ubedjeni da je najobicniji licnasti bakarni kabl na neki nacin "usmeren". Obozavam da im te iluzije "razbijam" stalno ih stavljajuci na testove, a bogami poprilican broj njih su maaalcice i nagluvi, sto im nikada ne smeta da pricaju kako je neki interlink kabl "topliji" , a neki cvrsci, a neki opet sa "vise ritma" i serinjanju kraja nema...Sto se opet, razrade monitora tice, treba, tacno je to, ali na vasem mestu ja bih pustio neki dobar, pun drum loop iz BFD-a ili slicno, sa dobrim kickom i povremenim cinelama, to razradjuje i "gore" i "dole" zar ne?
Mislim da je 2-3 sata u vr' glave.
slowstar
03-04-2009, 07:05 PM
Inace, cestitam Bitchu na AML zvucnicima, i pitam usput kako se bori sa basovima iz istih, koji u najmanju ruku nisu tacni, da ne kazem "lazni" (zbog pogresnog Transmission line pristupa, koji je cista prevara, jer kasni do bola...)
Bitch
03-04-2009, 11:07 PM
fala.
ali hm, nije mistifikacija. Bar ne u PMC slucaju. Ja ga ukljucio oma po raspakivanju, njesra. Probao posle sedam dana - malo bolje, ali nije to to. Posle mesec dana noise-a - to je to :):) :D 8-)8-) a i pise cim ga raspakujes velikim slovima "nemoj da se plasis sto je njesra odma".
...nije mi nesto extra tesko da se naviknem na AML i Transmission Line. Imam brootal akustiku 8-) nije to uopste lose. Nije najbolje niti ne moze da bude (tacno je da svira AML do 33 Hz, samo sto je malo spor na 42 i 117 Hz, bar kod mene, ostalo radi kao sat). Generalno imam mali problem, mali :), sa rangeom ispod 50, tj od 33-50. Malo je zajebano tu napraviti tacnu sliku (tj nije, ali ne cujem neke stvari koje cujem na nekim 15" zvucnicima) - sto je i normalno. Ne bih nazvao Transmission Line prevarom.... tj mozda i bi :) sve je to prevara ako tako gledamo. I Bass Reflex, i TL i sva ta sranja sto kompenzuju veliki drajver (treba smestiti negde kutije, nema svako mesta da primi krmace od po metar sa svake strane).
Anyway, nema tu sta, cestitaj onda svima onima koji imaju male nearfield monitore :) nije AML excuse, zvucnik ko zvucnik. Samo je malo skup :D a vrlo lako se covek moze navici na njega, par kolega imaju isti zakljucak kad ga cuju.
pozz :)
boggy
03-04-2009, 11:29 PM
Molim vas da ne mistifikujete problem
Nema mistifikacije, proverio sam merenjem, za mesec dana laganog razradjivanja elektricna impedansa drajvera, ukljucujuci i rezonantnu frekvenciju se promeni prilicno, ako pre toga [nikada] nije radio, duze od par sati.
Kada bi na osnovu parametara izmerenih na nerazradjenom drajveru, dizajnirao kabinet za taj drajver, doticni kabinet bi bio pogresan.
Takodje da ponovim, nevezano za ovo, mazanje gumenog vesanja bilo kakvim preparatom za zastitu prirodne ili vestacke gume (na bazi glicerina ili cega drugog), iz estetskih ili sta-ti-ja-znam kojih razloga, TRAJNO menja parametre drajvera (surround je omeksan!), i ako je vec u nekoj kutiji, odnosno gotov zvucnik, onda vise nece imati parametre koji vaze za taj dizajn nego se mora dizajnirati ispocetka.
, par sati neke svirke, i sve je u redu, kakvo razradjivanje?
Vec su opisali.
Pa nije to Mercedes ili Golf diesel pa da se toliko razradjuje.
ne, nije bas ta marka, ali je nekakva mehanicka naprava, slicno navedenim automobilima, tako da je ova slicnost (po pitanju razradjivanja) i logicna (barem meni)
Svrha "razradjivanja" je samo da namotaj (spulna) bass zvucnika a i visokotonca "legne" u centar, kao i da se takozvani "surround" (misli se na gumenu ili silikonsku ivicu membrane) razmeksa, i to je sve.
Nikakvo razradjivanje NECE naterati NEcentrirani namotaj i membranu da se centrira. To se radi precizno u fabrici, i ako nije centrirano, drajver se vadi i menja ispravno ucentriranim.
Postoji gumeni/penasti surround, postoji spider, postoji sama membrana i njene rezonancije (premaz membrane, spidera i ponekad surrounda tzv. coating, koji treba mehanicki da se "smrvi", itd). Razradjivanje nije preterano bitno uglavnom na polipropilenskim membranama, dok na papirnim, carbon fiber, glass fiber, kevlar i na kraju, sandwich membranama to vazi skoro uvek (pogotovo ako su "coated", napred ili od pozadi)
Mazanje membrane, spidera i surrounda je, doduse, karakteristika skupljih drajvera, jer se kod jeftinih, niko posebno nece baktati cetkicom, procenom kolicine preparata, za jedan drajver, posto se to radi rucno. Tako da se problem razradjivanja smanjuje (ako uopste postoji) i postaje relativno neprimetan kod jeftinih zvucnika.
Ta vasa rasprava mi lici na diskusije hajfista....
:)
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.