Log in

View Full Version : Pomoć oko malog kućnog studija...

Pi?ta
29-03-2009, 06:56 PM
Planiram preurediti jednu prostoriju dimenzija 5.5 x 3.5 m u kućni studio za osobne potrebe.
Unutar toga bi odvojio jednu prostoriju za gluhu sobu dimenzija najvi?e 2 x 3.5 m, jasno mi je da je to dosta malo, ali mi je potrebna iz vi?e razloga, a unutra bi snimao uglavnom akustične instrumente (tambura) i vokal.
Čitajući ovaj forum dosta sam toga saznao, ali mi je potrebna pomoć jo? oko nekih stvari na konkretnom primjeru.

1. Gluha soba?
Ja sam planirao ovako: Ovaj zid unutar prostorije ne postoji, napravio bi ga od pune cigle, unutar cijele gluhe sobe na zid i plafon bi postavio mineralnu ili kamenu vunu i na to gipsane ploče.
Sad me zanima ?to postaviti na gipsane ploče na ovom konkretnom primjeru (spuzva, platno, drvo...) i na koja mjesta kako bi ?to kvalitetnije oglu?io prostoriju.
Da li bi bilo bolje bolje rje?enje kao ?to sam na nekim mjestima na forumu pročitao staviti platno direktno na vunu, bez gips ploča, pa na platno lamperija?

2. ?to sa kablovima?
Kako prenjeti kablove u gluhu sobu, mislio sam postaviti ploču na zidu na koju bi postavio desetak konektora za mikrofon i 5-6 ulaza za slu?alice, pa rupu u zidu oko kablova zapuniti vunom?

Pi?ta
29-03-2009, 07:07 PM
Izgleda da se skice koje sam postavio kao attacchment trenutno ne vide iz neobja?njivog razloga. :confused:
Mo?da jer sam se logirao preko http://bastet.sezamhosting.com/~rumskico/forum/index.php budući da link http://rumski.com/forum/ trenutno ne radi?

EDIT: Rije?eno, sad se vidi! :)

quake
29-03-2009, 07:38 PM
Pozdrav Pista.Prvo moras da postudjes simetriju sto znaci da ti prozor ka gluvoj sobi treba stajati na sredini zida a sve levo i desno od njega treba da je isto,ovo vazi za reziju.Prozor na zidu,kom si okrenut ledjima kada radis, trebalo bi da pokriva sto manju povrsinu,gledajuci odozgo na dole,za sirinu mislim da je ok ovako kako si crtao stim da u coskovima imas razdaljinu do njega od barem 65cm.Vrata ka gluvoj sobi probaj da napravis tako da se ne nalaze u reziji vec negde spolja.Gips preko kamene vune nema veze sa unutrasnjom akustikom i moraces ponovo da je radis ako ga stavis.Moze da ti posluzi samo ako hoces da podebljas zidove i smanjis protok zvuka ka napolju i obratno ali onda idu ponovo apsorberi,platno,azmafon....kako odlucis.U coskove idi sa superchunkovima http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24716&page=7 ,sa strane apsorberi odmaknuti od zida http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103&page=11 i obavezno uradi barem jos nesto sa plafonom.Na zadnji zid verovatno ce trebati takodje apsorberi jer difuzor nema dovoljno prostora da zadise.To ti je za reziju,za gluvu sobu ti ne preporucujem azma ad ploce kao finis ali procitaj ponovo sve teme a i javice se jos neko pa ces sam da odlucis.

Pi?ta
29-03-2009, 08:01 PM
Pozdrav Pista.Prvo moras da postudjes simetriju sto znaci da ti prozor ka gluvoj sobi treba stajati na sredini zida a sve levo i desno od njega treba da je isto,ovo vazi za reziju...

Hvala na odgovoru, poku?ao sam ?to vi?e po?tivati simetriju, zato i planiram dugački prozor gore visoko na zadnjoj strani, jer se tu trenutno nalaze gara?na vrata.
Ovaj kutni stol već postoji tako da će trenutno poslu?iti svrsi.
Vrata prema gluhoj sobi na?alost ne mogu biti drugdje jer je i s jedne i s druge strane prostorija.
Ovo za gips sam i pretpostavio da je tako, zato bi mo?da i i?ao sa platnom direktno na mineralnu vunu. Pa sad da li onda na to platno staviti jo? ne?to, npr. lamperiju i koliko gusto? Ovako ne?to:

quake
29-03-2009, 08:29 PM
Neznam koliko si ozbiljno namerio da sredis ovaj prostor ali svejedno mislim da je bolje da radis polako ali sve koliko se moze dobro.Prostor nije velik pa ti treba dosta apsorbcije sto znaci da lamperije,gips itd preko kamene vune moze samo da steti jer se visoki i deo srednjih od toga odbijaju.Moras da napravis ili rostilj udaljen od zida 10cm pa kamenu vunu 10cm bebljine i gustine barem 70kg/m3 pa platno...ili da pravis apsorbere kao Vale ili slicne pa da ih kacis takodje 10cm od zida.Ako se plasis kamene vune onda uradi isto sa azmafonom ali je ta kombinacija skuplja.Vrata ka gluvoj sobi smetaju iz razloga sto na tom mestu treba da stoji superchunk i kvare simetriju.Mozda da ti prozor ka gluvoj sobi ustvari budu neka vrata koja dobro dihtuju i imaju staklo u gornjoj polovini.Neka se otvaraju ka gluvoj sobi da ne bude preterane guzve u reziji i to bi ti bio neki kompromis,svejedno taj zid tek treba da pravis.Ozbiljno razmisljaj o superchunkovima u svim uglovima jer ce te bas u toj prostoriji toliko maltretirati da ce uzivanje u radu lako postati muka.

quake
29-03-2009, 08:34 PM
...Prozor na ledjima neka bude otprilike 2m puta 50cm i neka bude na 60cm od plafona.Pvc sa troslojnim staklom ako si u mogucnosti i neka se otvara samo na kant.Sto koji ti se nalazi sa desne strane dok radis zauzima mesto za superchunk i salje ti nepozeljne refleksije,obavezno ga skloni jer je od njega mnogo vise stete nego koristi.

Pi?ta
29-03-2009, 08:56 PM
Neznam koliko si ozbiljno namerio da sredis ovaj prostor ali svejedno mislim da je bolje da radis polako ali sve koliko se moze dobro...

Znači ako na zid u gluhoj sobi stavim ro?tilj 10 cm, na to kamena vuna 10 cm i na to platno, a na platno vi?e ne stavljam ni?ta?
Stol ću nabaviti novi s vremenom ako primjetim da neće odgovarati, a uz rub stola bi i stao superchunk jer nema rub pod pravim kutem kao na skici nego ovalni.
Razmislit ću i o ovome s vratima, a pročitao sam da je netko na forumu u tom slučaju stavljao mobilni superchunk (da li je to u biti bas trap?) na vrata u kut kad su zatvorena.

quake
29-03-2009, 09:03 PM
Znači ako na zid u gluhoj sobi stavim ro?tilj 10 cm, na to kamena vuna 10 cm i na to platno, a na platno vi?e ne stavljam ni?ta?
to bi bila neka jednostavnija i jeftinija varijanta,za ostalo treba dosta kesha.Ne zaboravi superchunkove i u gluvoj sobi a to ti odmah znaci da bi sa vratima ipak trebalo ici u sredinu.Javice se Bogy,Dema ili NLP pa ti dati neki korisniji savet...ovo bi bila neka pocetna ideja.

zeleni
29-03-2009, 09:09 PM
Pogledaj "simpatican mali studio" shvatit ces dosta oko te konstrukcije :wink: pozdrav!

quake
29-03-2009, 09:16 PM
Pa simpaticni mali asimetricni studio ima gresku u startu,za mene je simetrija sveto slovo.http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12979

zeleni
29-03-2009, 09:32 PM
Ok je za simetriju, mislio sam samo na konstrukciju, kako napraviti:) pozdrav

quake
29-03-2009, 09:41 PM
Izgleda da Pista pravi studio od garaze,ako sam dobro razumeo....neznam kakve su komsije i dali treba i njih malo postedeti?....kolika su sredstva?..koliko visok plafon?...te bi nam informacije svima pomogle da mu pomognemo koliko mozemo..Pozdrav Zeleni:).

Pi?ta
29-03-2009, 10:10 PM
Izgleda da Pista pravi studio od garaze,ako sam dobro razumeo....neznam kakve su komsije i dali treba i njih malo postedeti?....kolika su sredstva?..koliko visok plafon?...te bi nam informacije svima pomogle da mu pomognemo koliko mozemo..Pozdrav Zeleni:).

Točno, od gara?e.
Za kom?ije nema problema, to je pod kontrolom, a i mi tambura?i nismo previ?e bučni hehe.
Visina je 2.5 metara, a studio je za ekipu, ne mislim za početak ne?to zarađivati na tome.
Financije nisu problem, ali ne ?elim pretjerivati, bitno mi je ono ?to je nu?no da bi se prostor pripremio za rad.

quake
29-03-2009, 10:16 PM
Sada mi je sve jasnije ali se bojim da ce gluva soba biti premala.Sigurno planirate da skoro sve snimate odjedanput?

Pi?ta
29-03-2009, 10:27 PM
Sada mi je sve jasnije ali se bojim da ce gluva soba biti premala.Sigurno planirate da skoro sve snimate odjedanput?

Jasno mi je da je mala, ali treba mi.
Nije mi u cilju snimati sve odjednom, osim pilota za koje mi je dosta bas, kontra i prim.
Ako snimamo svi odjednom, to je onda vi?e live snimka, a to volim vi?e snimit negdje na live svirci.
Probat ćemo vjerojatno i svi odjednom snimati kad bude gotovo, da vidimo kako ispada, ali nije mi to primarno.
Prostor control rooma ne mogu vi?e smanjiti jer planiram da unutra povremeno imamo i probu.

quake
29-03-2009, 11:26 PM
Mozda bi bilo najbolje onda praviti super chunkove i absorber panele i u gluvoj sobi pa zagluvljujete malo po malo panelima dok vam se akustika ne svidi jer su tamburice dosta specificne i skroz gluva soba po meni nije za njih.Bilo bi bolje i da probe radite u gluvoj sobi jer mnogo ljudi pored zvucnika i ostalih sprava... moze tu da bude loma...opet prozor je u reziji....hm....ipak je taj prostor zaista premali za sve sto se planira da bi se nesto bas ozbiljno postiglo a u tom slucaju....zagluvi sve po malo i nemoj potrositi puno para pa kada se krene ozbiljnije,mora se naci i ozbiljniji prostor.Pozdrav

Pi?ta
30-03-2009, 02:54 PM
Mozda bi bilo najbolje onda praviti super chunkove i absorber panele i u gluvoj sobi pa zagluvljujete malo po malo panelima dok vam se akustika ne svidi

Zanima me nešto u vezi superchunkova na ovom primjeru.
Ako bi odmaknuo vrata od zida nekih 30 cm mogo bi u kuteve veće sobe prema gluhoj sobi postaviti superchunkove dimenzija 30 x 30 cm, a u stražnju stranu sobe 60 x 60 cm.
U gluhu sobu koja je puno manja bi postavio u svaki kut 30 x 30 cm.
Koristio bi kamenu vunu debljine 10 cm: http://www.knaufinsulation.hr/hr/products/tervol-tw
Da li je 30 x 30 premalo bez obzira što je mala soba.?

quake
30-03-2009, 07:41 PM
Premalo je,bacanje materijala.Ubice nesto visokih a bas nista.

Pi?ta
02-03-2010, 06:55 PM
Malo po malo, doveo sam prostoriju do neke faze da se mo?e raditi, pa eto, da nabacim nekoliko fotki kako sam napravio sve skupa.
Dakle, počelo je sa praznom gara?om i nabavkom velike količine materijala: cigle, kamene vune 90 kg/m3, stiropora...
7161
7162

Gluha soba je pregrađena najprije punom ciglom, preko nje je ro?tilj, pa opet kamena vuna i onda opet ro?tilj i na kraju preko svega rastezljivo platno.
Na strop sam stavio izolaciju, pa na to debelo valovito platno pričvr?ćeno drvenim letvicama.
7163
7164
7165

Pi?ta
02-03-2010, 07:12 PM
Sobu za slušanje presvukao sam najprije debelim slojem stiropora, između ostalog i da bi izravnao zidove, pa sam postavio apsorbere od kamene vune na zidove dimenzija 50x100 i na strop 150x100
7166

U zadnje kuteve posavio sam trapove također od kamene vune presvučene platnom.
7167

Između gluge sobe i CR-a postavio sam panele za kablove.
7168
7169

Staklo sam postavio najprije jedno ravno od dva sloja, prvi sloj debljine 1 cm, a drugi 2x3 mm sa folijom od 1 mm između i razmak 2 cm između slojeva.
Drugo staklo debljine 8 mm sam postavio pod kosinom.
7170

Pi?ta
02-03-2010, 07:29 PM
Sve ukupno ispalo je ovako nekako:
7171
7172
7174
7173

Oprema je za sad ova, ali radi se na tome jo? uvijek. :)

Majkovi:

Rode NT 2000
Behringer C2 upareni 2X
Shure Beta 58 8x, SM 57 6 x, Audiotecnica, Electrovoice...
Zvučna:

E-MU 0404 USB
Monitori:

ALESIS M1 Active Mk2
Compressor-Expander-Limiter-Gate (nije da mi treba al eto):

ALESIS CLX 440
Monitor controller, headphone preamp, talkback:

Presonus monitor station
Slu?alice:

AKG K141 STUDIO
AudioTechnica ATH-M20 2x
Ovih dana sti?e novo računanlo, uskoro zvučna...
Eto, to je za sad to, ukratko opisano.
Ako vas ?to zanima ili mislite da ne?to ne valja ili bi moglo bolje, izvolite. :grin:

NLP
02-03-2010, 09:04 PM
Pa izgleda interesantno:)
Dodatno bi pomogao jo? i airgap između stene/stiropora i vune, umesto toga ima? najverovatnije samo stiropor.
Ajd ka?i kako ti se sviđa ta kombinacija?

Ma jo? da si uredi? kontrolnu sobu!
To je (skoro) najbitnije.
Da uop?te čuje? ?to radi?.

Pi?ta
02-03-2010, 09:57 PM
Pa izgleda interesantno:)
Dodatno bi pomogao jo? i airgap između stene/stiropora i vune, umesto toga ima? najverovatnije samo stiropor.

Ako si mislio na airgap između stiropora i apsorbera/vune, mo?da se na slikama dobro ne vidi, ali on postoji, apsorberi su odmaknuti od zida 10 cm, isto koliko je debela i vuna, isto tako i na stropu, apsorber visi odmaknut 10 cm od stropa.
7176
7175

NLP
02-03-2010, 10:53 PM
Onda super!
Nadam se, da su razultati zadovaljajuči?:)

Ajde još poštimaj slušaonicu!!!

Pi?ta
03-03-2010, 07:25 AM
Onda super!
Nadam se, da su razultati zadovaljajuči?:)

Ajde jo? po?timaj slu?aonicu!!!

Radim i na tome, imam u planu napraviti novi radni stol po mjerama, stalke za zvučnike i sve jo? malo bolje rasporediti.
Dosta dobro sam proučio sve prije nego sam počeo raditi, a i radim za sebe pa mi se nikud ne ?uri, imam vremena. :)
Sad već mogu normalno raditi pa polako nadograđujem.

Najprije mi je u planu uzeti jo? Pesonus FaderPort kontroler i novu zvučnu.
Tu se jo? dosta dvoumim pa bi mi dobro do?ao i koji savjet.
Uzeo bi ne?to sa vi?e mikrofonskih ulaza (6-8), zapela mi je za oko M-Audio FastTrack Ultra 8R - http://www.m-audio.com/products/en_us/FastTrackUltra8R.html
Ima li mo?da neki bolji prijedlog u tom stilu, a da nije puno veća cijena?

NLP
03-03-2010, 10:42 PM
... ovo pitanje baš nema veze sa akustikom... ali uzeo bih mnogo stabilniju i mnogo kvalitetniju varijantu: http://www.echoaudio.com/Products/FireWire/AudioFirePre8/index.php za 699€:)

Pi?ta
04-03-2010, 08:57 AM
... ovo pitanje baš nema veze sa akustikom... ali uzeo bih mnogo stabilniju i mnogo kvalitetniju varijantu: http://www.echoaudio.com/Products/FireWire/AudioFirePre8/index.php za 699€:)
Hvala na preporuci! :)
Trenutno mi Audiofire Pre8 malo izlazi iz financijskih okvira koliko sam bio spreman izdvojiti za karticu, ali razmislit ću o tome, pa možda još malo pričekam.
Ja sam planirao, ako bi opcija bila firewire, eventualno uzeti PRESONUS FIRESTUDIO PROJECT koji je dosta povoljniji, a čuo sam dosta dobrih kritika oko Presonusovih kartica.
Malo mi je nezgodno kod Presonusa što su ulazi s prednje stane pa ne znam kud bi s kablovima, nije neki veliki problem, al ipak...

tomycrosound
08-02-2011, 02:37 PM
Ako si mislio na airgap između stiropora i apsorbera/vune, mo?da se na slikama dobro ne vidi, ali on postoji, apsorberi su odmaknuti od zida 10 cm, isto koliko je debela i vuna, isto tako i na stropu, apsorber visi odmaknut 10 cm od stropa.
7176
7175

LIKE!
Interesira me ovaj airgap, tj ?arafi...
U izgradnji sam absorbera od 9cm presovane vune s jelovim daskama kao okvir, veličine 120x100
i sada sam u nedoumici kako odraditi taj airgap.. Razmi?ljam o ?arafu s kukom koji će virit van iz zida 7cm, a to mi nekako nestabilno djeluje, trebam li 2 ili 3 kom, tiplove 8 ili 10 mm?!
10 mi radi preveliku rupu, 8 mi se čini preslabo :-(
Nezz!

Solozabal
09-02-2011, 05:17 PM
Sve ukupno ispalo je ovako nekako:
Ovih dana sti?e novo računanlo, uskoro zvučna...
Eto, to je za sad to, ukratko opisano.
Ako vas ?to zanima ili mislite da ne?to ne valja ili bi moglo bolje, izvolite. :grin:

Imam deja-vu dok gledam ovu prvu sliku gdje su alessis monitori, skoro pa identicna situacija je bila i kod mene... bar sta se tice pozicioniranja monitora.

Iz iskustva ti mogu reci da sam uvijek imao problema kod translacije mixa zbog uzasno mutnog basa (sve ispod 300-400Hz) dok su mi monitori stali na stolu i blizu zida. Ali nije samo to bio uzrok, vec i djelovanje sobe.

Trebalo mi je puno vremena da shvatim kako ne smijem potpuno vjerovati zvuku iz monitora, sto je postalo ocitije nakon usporedbe mixeva na drugim mjestima. Dovoljno mi je bilo pokrenuti obicni frekvencijski sweep da vidim u kakvom neredu je bila soba.

Vidim da imas presonusov kontroler i da uzimas novu zvucnu, baci pogled na http://www.tcelectronic.com/StudioKonnekt48.asp
Ali obavezno u kombinaciji sa remote-om koji je napravljen bas za taj model, potpuno zamjenjuje monitor kontroler i jos ima hrpu dodataka.
Zakon! 8-)