PDA

View Full Version : [OBAVESTENJE] dve nove knjige o zvuku za film!

mildan
28-03-2009, 09:33 PM
U poslednja dva meseca izasli su sprski prevodi dve kljucne knjige koje se ticu zvuka za film. Obe ce biti obavezni udzbenici na FDU i drugim filmskim skolama u zemlji. Posto su oba izdanja potpuno nekomercijalna (zapravo su anti-profitabilna!), smatrao sam da ovo obavestenje ne moze da se protumaci kao reklama..... Evo malih opisa i telefona preko kojih se moze doci do knjiga:

"Dramaturgija zvuka u audio-vizuelnom delu"
je prevod ceske knjige "Zvukov? dramaturgie audiovizu?ln?ho d?la" - Ivo Bl?ha.
http://www.amu.cz/info-sluzby/pocitacove-centrum-amu/katalog-publikaci-amu/blaha-ivo-zvukova-dramaturgie-audiovizualniho-dila
Prevod je predvodio prof. Rihard Merc.
~150 strana, A5
Izdavac: Dom Kulture Studentski Grad, +381 11 2691 442

"Dramaturgija zvuka...." krece od osnovne podele na komponente zvuka u filmu (dijalog, muzika, zv. efekti), objasnjava odnose zvuka i slike, analizira mogucnosti zvuka kao izrazajnog sredstva filma, a ide i u konkretna resenja za pojedine probleme sa kojima se srecemo (recimo, muzicki prelazi, skokovi u planovima zvuka i sl). Snaga ove "teoretske" knjige je u tome sto je vrlo prakticna, a sa druge strane se temom bavi nevezano za konkretnu tehnologiju, tako da ce biti potpuno relevantna i za 50 godina. Koliko ja poznajem literaturu (bar na engleskom jeziku), ova knjiga je jedinstvena.

"Montaza dijaloga u igranom filmu"
je prevod knjige "Dialogue Editing for Motion Pictures" - John Purcell.
http://www.amazon.com/Dialogue-Editing-Motion-Pictures-Invisible/dp/0240809181
Prevod je predvodio prof. Mica Zajc.
~350-400 strana, tvrde korice, format otprilike 25 x 22
Izdavac: Rasta International, +381 11 2431 505 (Milena ili Tamara)

"Montaza dijaloga..." je prakticni i svaobuhvatni vodic za montazu zvuka sa terena. Pokriva celokupan radni proces: pogadjanje posla i odnos sa ostalim ljudima u postprodukciji, organizacija posla, sinhronizovanje zvuka sa terena prema slici, estetski pristup, sami prakticni saveti za 'seckanje' zvuka i redukciju suma, nahsinhronizacija, priprema projekta za miks itd. Ova knjiga je takodje jedinstvena u svetu po temi i sadrzaju.

Tacne cene ne znam, ali su razumne (pokrivaju samo cenu stampe i troskove) - recimo da je "Montaza dijaloga..." oko 1400-1500 dinara (original je bitno skuplji), a "Dramaturgija..." 350-400 dinara. Pretpostavljam da je obe knjige moguce kupiti i u skriptarnici FDU.

Ako imate dodatnih pitanja, samo napred. Ako ima dovoljno zainteresovanih iz unutrasnjosti i regiona, mozda bi mogli da organizujemo neka slanja....

Pozdrav!

darkstar
28-03-2009, 11:43 PM
odlicno ! Svraticu na fdu da ih nabavim,bas me zanima kakve su.A cene su im super (sa obzirom na strane).

akordeonista
04-06-2009, 04:35 PM
Ima li neko konkretnije informacije o ovim knjigama, poseduje li ih neko od forumasa? Valjaju li ili ne?

Arthur
04-06-2009, 07:20 PM
ja sam čitao Dilogue editing u originalu, i nije loše za potpune početnike. Doduše, njena prava vrednost je u detaljnim objašnjenjima samog procesa filmskog zvuka, odnosa među delovima tonskog sektora i različitim standardima, sa osvrtom na istorijski razvoj istog. O samom editingu dijaloga i nema puno, možda 30%, ali i to je lepo objašnjeno za ljude koji se prvi put susreću sa tom tematikom.

Color
05-06-2009, 03:29 PM
"Dramaturgija zvuka u audio-vizuelnom delu"
je prevod ceske knjige "Zvukov? dramaturgie audiovizu?ln?ho d?la" - Ivo Bl?ha.
http://www.amu.cz/info-sluzby/pocitacove-centrum-amu/katalog-publikaci-amu/blaha-ivo-zvukova-dramaturgie-audiovizualniho-dila
Prevod je predvodio prof. Rihard Merc.
~150 strana, A5
Izdavac: Dom Kulture Studentski Grad, +381 11 2691 442

"Dramaturgija zvuka...." krece od osnovne podele na komponente zvuka u filmu (dijalog, muzika, zv. efekti), objasnjava odnose zvuka i slike, analizira mogucnosti zvuka kao izrazajnog sredstva filma, a ide i u konkretna resenja za pojedine probleme sa kojima se srecemo (recimo, muzicki prelazi, skokovi u planovima zvuka i sl). Snaga ove "teoretske" knjige je u tome sto je vrlo prakticna, a sa druge strane se temom bavi nevezano za konkretnu tehnologiju, tako da ce biti potpuno relevantna i za 50 godina. Koliko ja poznajem literaturu (bar na engleskom jeziku), ova knjiga je jedinstvena.

"Dramaturgija zvuka u AV delima" je knjiga koju mogu vrelo da preporucim svima koji zele da se bave sound designom ili zele da komponuju muziku za AV dela.. Knjiga je od nedavno obavezna (na ceskoj filmskoj akademiji) na svim katedrama (rezija, kamera, montaza itd...) jer dobar filmski reziser i scenarista moraju biti upoznati sa sirokim spektrom mogucnosti rada sa zvukom i moraju biti svesni izrazajnih mogucnosti kojima zvuk raspolaze da bi postigli maximalne rezultate u svom stvaralastvu.

Prof. Ivo Blaha je sef katedre za snimanje i obradu zvuka na FAMU u Pragu, mogu slobodno reci da sam kroz skolovanje na toj akademiji od njega naucio mnogo toga o zvuku, muzici i uopste umetnosti...o izrazajnim sredstvima kojima se filmski umetnici sluze, citanju i razumevanju filma i zvuka za film! Prof. Ivo Blaha je u svojoj knjizi napisao sustinu dramatirgije zvuka, pouzdano znam da ne postoji niti jedna slicna knjiga vezana za tu tematiku napisana tako jednostavno i citko ali vrlo pedatno i detaljno! Velika je stvar sto je prevedena na nas jezik. Ja licno je tretiram kao bibliju za tonce :wink: Kad god uzmem da radim neki zahtevniji projekat, obavezno prelistam knjigu iznova i iznova....

Inace i sam sam ucestvovao u prevodu knjige, tj. u prepravci i kontroli prevedene knjige, nalazenju adekvatnih pojmova koji u sferi zvuka i muzike u ceskom jeziku postoje ali kod nas jos ne.....ima vec 2 godine kako se to pripremalo, drago mi je da je knjiga konacno i izdata! :)

mildan
05-06-2009, 04:08 PM
Inace i sam sam ucestvovao u prevodu knjige, tj. u prepravci i kontroli prevedene knjige, nalazenju adekvatnih pojmova koji u sferi zvuka i muzike u ceskom jeziku postoje ali kod nas jos ne.....ima vec 2 godine kako se to pripremalo, drago mi je da je knjiga konacno i izdata! :)

Aha, ti si taj student koga je Blaha smarao da mu prevodi prevod unazad - sa srpskog na ceski :rotfl:

Profesor je ocigledno temeljan do opsesivnosti - rekao bih da on i nas Merc imaju dosta toga slicnog.

Color
05-06-2009, 04:29 PM
Aha, ti si taj student koga je Blaha smarao da mu prevodi prevod unazad - sa srpskog na ceski :rotfl:

Profesor je ocigledno temeljan do opsesivnosti - rekao bih da on i nas Merc imaju dosta toga slicnog.

hahaha, da da.....vrlo je moguce... nije bilo lako! :rotfl:

Ali i sreca da sam ucestvovao u tome jer bi ste neke stvari ucili pogresno :rotfl:

awacs
05-06-2009, 05:41 PM
ja sam čitao Dilogue editing u originalu, i nije lo?e za potpune početnike. Dodu?e, njena prava vrednost je u detaljnim obja?njenjima samog procesa filmskog zvuka, odnosa među delovima tonskog sektora i različitim standardima, sa osvrtom na istorijski razvoj istog. O samom editingu dijaloga i nema puno, mo?da 30%, ali i to je lepo obja?njeno za ljude koji se prvi put susreću sa tom tematikom.

Evo ja je upravo čitam (u originalu :wink:) i potpuno si u pravu ?to se tiče vrednosti. Samo da dodam: ja bih na dnu svakog (kompjuterskog) monitora u svim tonskim monta?ama u Srbiji (a i ?ire) zakačio fluorescentni natpis SVAKA REČ JE VA?NA. To je ono ?to je u predgovoru par puta nagla?eno, i to me je ubedilo da čitam dalje. Mada sve već ?atro "znam" :wink:.

Smorila me balkanska fascinacija "sound designom" u kojoj je zatvaranje vrata od auta i repetiranje pi?tolja va?nije od dijaloga. Ne ide to na du?u samo monta?erima dijaloga, ima i mikser udela u celoj priči, naravno, ali na napaćenom Balkanu su sve funkcije tonske postprodukcije često ujedinjene u jednoj osobi. Pa kad je već tako, bar da se zna ?ta je va?no u ostvarenju u kom glumci izgovaraju nekakav tekst.

Da ne pominjem dokumentarne i reporta?ne forme gde je snimatelj slike istovremeno i mikroman, a ako i postoji mikroman on nema petlju da ka?e reditelju: "bate, 'ajde da se sklonimo sa vetrometine, dobar je kadar, ali ni?ta se ne kapira ?ta ovaj lik priča".

Raske...o sam se, ali pre nekog vremena sam se patio sa obradom zvuka za serijal o EKV, a očekuje me sličan projekat posvećen jo? jednoj SFRJ muzičkoj ikoni, sa istim problemom - snimano sjebanim bubicama u sjebanim uslovima, a praćenje zvuka vr?i snimatelj slike putem gledanja u peakmetre. I onda - 'ajde Vaso, izvuci ovo molim te, če?ao se po grudima, a nisam imao srca da mu remetim izlaganje, ba? je bio u fazonu :banghead:

Dakle - fluorescentni natpis SVAKA REČ JE VA?NA treba da se zalepi ispod svakog monitora u monta?i, a svi terenski tonci (makar i video snimatelji) bi trebalo da imaju nekakve Terminator-style cvikere na kojima se taj natpis projektuje u polutransparenciji.

Shot
06-06-2009, 01:47 AM
Ak sam to dobro preracunao, obje knjige bi ispale oko 20tak eura. Ispravite me ako sam krivo izracunao.

Ako netko iz Srbije putuje prema Zagrebu, jel bi bio voljan da mi donese obje?
Ili ako se netko zatekne na Exitu 10.7. mozda...
Platim pivo dva tri i prijateljski stisak ruke!

Bas me interesiraju ti naslovi!

Arthur
06-06-2009, 04:33 AM
hej sine, dobro pivo se vazda vredi ceniti ;)

Hepek
08-06-2009, 11:38 AM
Moze li mi neko preporuciti neku knjigu za mix?

mildan
08-06-2009, 09:39 PM
Moze li mi neko preporuciti neku knjigu za mix?

Nema. Niko nije pisao na tu temu. Zvuci neverovatno, ali generalno ima vrlo malo prakticnih knjiga o zvuku za film. I to su sve izasle u poslednjih par godina, osim "The Practical Art of Motion Picture Sound" koja je sada vec u trecem izdanju.

Arthur
08-06-2009, 11:40 PM
jedino ako misli na mix muzike generalno. A za to postoji više mudrih knjiga.

Hepek
09-06-2009, 01:29 PM
Pa na to mislim Arthure...:rotfl:

Arthur
09-06-2009, 02:47 PM
pa topik se zove "o zvuku za film". A o tome stvarno nema nešto mnogo knjiga, o mixu zvuka za film. A za muziku ima.

akordeonista
09-06-2009, 10:22 PM
A o tome stvarno nema ne?to mnogo knjiga, o mixu zvuka za film. A za muziku ima.

Na nasem jeziku?!

Arthur
10-06-2009, 12:55 AM
to već ne.

Shot
03-07-2009, 02:49 AM
Malo da obnovim moje pitanje s prethodne stranice...

Jel ide netko mozda na Exit, pa da mu se eventualno da zaje*avat da mi kupi negdje ove dvije knjige i donese? Doci cu 9.7. u NS i odlazim 11.7. ujutro pa ako je to kome usput...

Stvarno me interesiraju, a tesko mi ih je iz HR nabavljati, pa kontam da ako netko mozda dodje iz BG da ponese. Platim posteno, dodam jos i pivo!

Ako je ko ima volje, nek se javi na PM!