View Full Version : Neke osnove oko snimanja vokala?
korisnik007
27-03-2009, 08:40 PM
Pocetnik sam, pokusavam se bavit nekom produkcijom rap vokala i snimam kod sebe u kucnom studiju neke momke... e zanima me koliko decibela otprilike treba da bude vokal (tek snimljen, bez ikakvih dorada) i kako to provjeriti npr u auditionu ili cubaseu? neki "afirmisani" producenti me ubise sa tim vokal ti ide preko ili ispod neke granice, pa kako to vidjeti i srediti? Unaprijed hvala
Arthur
27-03-2009, 08:42 PM
majstore, usnimavaj sa sto vecim nivoom, dokle god ne klipuje (tojest overava). U cubaseu ti svetli crvenim slovima popunjen kružić "Clip".
korisnik007
27-03-2009, 11:34 PM
OK, hvala puno. Znaci nije bitno koliko je dB to, nego samo da ne ide u crveno? Gdje u adobe auditionu provjeriti te decibele inace cijelog mixa kad nesto odradim gdje mogu vidjeti koliko je to glasno?
Arthur
28-03-2009, 12:24 AM
ne znam za adobe, ne koristim ga. U svakom popularnijem sekvenceru se to jasno vidi na master outputima, čak pišu i brojke, koliko si decibela udaljen od nule (digitalna nula je zona klipovanja, u odnosu na nju sve se meri sa predznakom minus)
alfom
28-03-2009, 11:59 AM
OK, hvala puno. Znaci nije bitno koliko je dB to, nego samo da ne ide u crveno? Gdje u adobe auditionu provjeriti te decibele inace cijelog mixa kad nesto odradim gdje mogu vidjeti koliko je to glasno?
Obzirom na pitanje, ako nije zafrkancija ;
pa za multi projekt u AA ima? i miksetu kao u svakom drugom sekvenceru i u njoj desno mix kanal sa ovim ?to ti pi?e Arthur, kao i kontrole za svaki trak posebno.
A za?to bi ti trakove / mix radio u Adobe Audition?
korisnik007
29-03-2009, 11:26 AM
nije zafrkancija, hvala vam puno na pomoci...
A u Adobe Auditionu dugo radim, pa nekako mi je najpoznatiji pa zato sam jos uvijek na njemu... Hvala jos jednom
Geronimo
29-03-2009, 04:46 PM
Majstore, kao sto je Artur rekao sto bolji signal da ne klipuje i vidi da se pozicioniras oko mikrofona da imas sto manje klipovanja. Ako klipuje previse dok stojis ispred mikrofona gledaj da se pozicioniras malo sa strane, da se odaljis u jacim deonicama. Eto to za pocetak.
Lazy Rhaps
29-03-2009, 06:34 PM
Mene interesuje, takodje oko snimanja vokala koje obradjujem u Adobe Auditionu. Interesuje me kakav treba da bude reverb na vokalu, i sta znaci kad stavim vokal na SEND, to sam cuo negde ali se nije naso niko da mi objasni?
awacs
29-03-2009, 06:44 PM
Mene interesuje, takodje oko snimanja vokala koje obradjujem u Adobe Auditionu. Interesuje me kakav treba da bude reverb na vokalu, i sta znaci kad stavim vokal na SEND, to sam cuo negde ali se nije naso niko da mi objasni?
To mo?e da ti objasni Adobe Audition HELP. Ili Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Aux-send
Pozdrav
Geronimo
29-03-2009, 10:38 PM
Zavisi sta zelis da postignes sa reverbom, da li je to kratki ili dugacki
koliko mu je trajanje ->> pocetak, sredina, kraj.
Kada stavis vokal na send znaci sledece :
Kreiras audio kanal na kome ces snimiti svoj glas.
Kreiras BUS kanal ili FX kanal nisam siguran kako ga oznacavaju u Auditionu.
Na vokal kanalu ces imati opciju da selektujes taj kreirani BUS ili FX kanal pod SEND. Ostalo ti je sada da nuvelises kolicinu tog BUS efekta koji ce uticati na tvoj vokal audio kanal.
Zaboravio sam ovo:
Na BUS kanalu ces izabrati jedan plugin reverb i odredices na njemu gotovi preset ili ces sam podesiti.
Srecno.
Lazy Rhaps
30-03-2009, 09:00 AM
Hvala Geronimo
DzoniPFC
05-04-2009, 01:49 AM
Radi kako mislis da treba tj kako ti najbolje zvuci ne postoji nikakav tutorial ili savet kako namestiti reverb, kompresor, eq, samo koristi ushi experimentisi i tako to , ja sam za 3 dana sve sam izvalio ni jedan tutorial me nije naucio koliko sam sam naucio i ima jos puno toga da ucim dok sam ziv
Gillette
05-09-2014, 01:24 PM
Pozdrav svima :)
Da ne otvaram novu temu, pregledam malo forum ali nisam nai?ao na neke teme koje su ba? za početnike, a evo u čemu je stvar:
Sla?em se da se treba osloniti na svoje u?i i eksperimentisati ?to vi?e.
Ipak, ne bi bilo lo?e da negde postoje neke Must Have smernice, bez kojih snimanje vokala u kućnoj DAW varijanti nije kompletno.
Ima dosta linkova, puno teksta, ali je sve to manje vi?e zastra?ujuće i odbijajuće za nekoga ko je pre svega instrumentalista, pa bi na kraju da snimi i glas ali da bude korektno muzički, tj da ne zvuči kao na nekoj konferenciji za novinare ;)
Elem, od opreme imam
Midi-klavijaturu (koja ima ulaz za dinamički mikrofon)
Mikrofon je Shure m58
DAW je Reaper.
Ni?ta dakle profesionalno, ali za snimanje i hobi sasvim ok.
Ovih dana se igram da milion puta slu?am jednu te istu pesmu i poku?am da čujem kako zvuči sve ?to je snimljeno, pa tako nasnimavam bubnjeve, bas, gitaru isl..i kad dođe red na vokal, tu bih voleo da se ne mučim mnogo, već da znam u startu koji VST su za snimanje vokala obavezni (pri tom ne mislim na proizvođače vst-ja, već na tip: da li reverb, Chorus, Kompresor, Delay..isl)
Dakle osnovne stvari.
Evo i primer kako ?elim da glas zvuči, pa ako neko mo?e u kraćim crtama, bilo bi super.
https://www.youtube.com/watch?v=4luUSTlf4B4
i jedno potpitanje koje se tiče miksete..S obzirom na to da DAW već ima svoj mixer, postoji li potreba za eksternom hardware miksetom i koja je razlika?
Hvala puno unapred
Bockie
05-09-2014, 03:00 PM
Pozdrav svima :)
Da ne otvaram novu temu, pregledam malo forum ali nisam naišao na neke teme koje su baš za početnike, a evo u čemu je stvar:
Slažem se da se treba osloniti na svoje uši i eksperimentisati što više.
Ipak, ne bi bilo loše da negde postoje neke Must Have smernice, bez kojih snimanje vokala u kućnoj DAW varijanti nije kompletno.
Ima dosta linkova, puno teksta, ali je sve to manje više zastrašujuće i odbijajuće za nekoga ko je pre svega instrumentalista, pa bi na kraju da snimi i glas ali da bude korektno muzički, tj da ne zvuči kao na nekoj konferenciji za novinare ;)
Elem, od opreme imam
Midi-klavijaturu (koja ima ulaz za dinamički mikrofon)
Mikrofon je Shure m58
DAW je Reaper.
Ništa dakle profesionalno, ali za snimanje i hobi sasvim ok.
Ovih dana se igram da milion puta slušam jednu te istu pesmu i pokušam da čujem kako zvuči sve što je snimljeno, pa tako nasnimavam bubnjeve, bas, gitaru isl..i kad dođe red na vokal, tu bih voleo da se ne mučim mnogo, već da znam u startu koji VST su za snimanje vokala obavezni (pri tom ne mislim na proizvođače vst-ja, već na tip: da li reverb, Chorus, Kompresor, Delay..isl)
Dakle osnovne stvari.
Evo i primer kako želim da glas zvuči, pa ako neko može u kraćim crtama, bilo bi super.
https://www.youtube.com/watch?v=4luUSTlf4B4
i jedno potpitanje koje se tiče miksete..S obzirom na to da DAW već ima svoj mixer, postoji li potreba za eksternom hardware miksetom i koja je razlika?
Hvala puno unapred
Mikseta ti ne treba. Za snimanje vokala - ne.
Obavezni VST?
Vidi, to je kao da si pitao - šta mora u kolač?
Koji kolač, šta,kako,gde...?!
Nisam sarkastičan, (čak i zbog drugih čitalaca) pojašnjavam samo stvari da shvatiš da
obavezni VST - ne postoji!
Postoje neke alatke koje su uobičajene. Dakle neka bazična kombinacija je gate, compresor, eq. U suštini gate je uvek prvi. Ostalo zavisi da li želiš da kompresuješ ekvivalizovano ili ekvivalizuješ kompresovano.
Da, bitno je, postoji razlika, eksperimentiši pa poslušaj.
Ne mora biti da je i ovo "obavezno"...ovo je samo neki uobičajeni bazični set.
Ovo je zanat, nema magičnog trika, uči se u hodu, kroz rad. Nema pravila. Nema "must have" smernica.
Kao i npr. električna gitara - produkt greške - distorzije zvuka.
Ili kao hrana, poezija, ljubav i svaka druga umetnost - poenta je da se i drugima dopadne, a šta koristiš - tvoja stvar...!
A rečenica "voleo bih da se ne mučim mnogo"...Ne znam šta da ti kažem. Tako će i da zvuči onda.
Jako puno ljudi danas tako razmišlja, ako ti je lakše zbog toga...
A onda za produkt imamo sunovrat svih muzičkih, filmskih, uopšte - umetničkih a o koncu i moralnih i ljudskih vrednosti...:cry:
No, glavu gore i pokušavaj. Probaj iznova i opet dok ne budeš zadovoljan rezultatom.
poz'
BlasterMaster
05-09-2014, 04:59 PM
ja bih se nadovezao na ovo sto bockie kaze, da za pocetnike/entuzijaste/demo/hobi grupu buducih nam producenata dam savet, da se ne obaziru bas mnogo na to da na tjubu slusaju i "skidaju reverb, distorziju" itd, jerbo taj jutjub ima tako jebastichnu konverziju da nikad to ne bi uzimao za primer... a pogotovo ne da ucim koliko reverba/hall-a treba, jer to u mp3ju nestane odmah posle lowenda :D pre bih se iscimao da nadjem neki drugi izvorni audio fajl, na torentu ili negde drugde, ako vec dodjes do tog trenutka kad trebas svoju produkciju da uporedujes sa necijom, ili da imitiras "da zvuci kao to" onda, barem ja, sam koristio original cd-ove da barem cujem vecinu onoga sto je snimljeno... trudim se da bar kao audiofil s vremena na vreme osvezim kolekciju sa nekim re-master izdanjima, pa opet ni to ne zvuci kako si prvi put cuo... tako da verujte svojim usima a ne jutjubu :rotfl:
awacs
05-09-2014, 05:32 PM
jerbo taj jutjub ima tako jebastichnu konverziju da nikad to ne bi uzimao za primer...
Pa naravno. Ako smiksa? da zvuči kao na YT pa takav miks prođe kroz jo? jednu konverziju prilikom kačenja... neprijatno iznenađenje. Ko kad bi uzimao radijski program kao referencu za miks.
Pozdrav,
Vasa
Gillette
05-09-2014, 06:37 PM
sve mi je jasno
i sam sam muzičar i znam kakve je igranka oko tonova, ja sam zato i dao primer sa youtuba, čisto da vidim da li neko mo?e da "oseti" ?ta tu ide od mikrofona, eventualnih efekata isl..
uostalom, stvar je poznata, verovatno je mnogi imaju u svojoj zbirci i bez youtuba.
ja npr kada čujem neki zvuk električne gitare, okvirno mogu da ka?em (najpre) da li uop?te ima efekata i kojih, pa onda dalje, eventualno vrsta pojačala isl..
tako sam nekako mislio al ajde..txs svejedno :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.