PDA

View Full Version : DILEMA: Koji mikrofon uzet?

tex viler
12-02-2009, 03:19 PM
pozdrav svima.
evo odlučio sam kupit studijski mikrofon prvenstveno za vokal a i za neke akustične instrumente npr. gitara ili klavir.
Bud?et je oko 4000 kn i dvoumim se između RODE K2 i SE Z5600a II
pa ako netko zna ne?to vi?e o njima i koji je bolje uzet neka napi?e.
Evo linkova za njih..
http://www.seelectronics.com/Z5600a_II.html
http://uk.rodemic.com/microphone.php?product=K2

kravadinka
12-02-2009, 03:58 PM
Pisace se svasta ovde, ali poenta je da probas oba i odlucis sam sta ti vise odgovara, jer su oba u nekoj slicnoj klasi...
Nemam iskustvo sa SE Z5600a II, ali imam sa SE Gemini, a on je skuplji od K2 duplo pa se i ne moze iz toga izvuci neka realna usporedba...
U sustini Gemini je prezentan mikrofon sa dosta karaktera, neki koji su se nasli ispred njega su se pozalili da je malo tanak u basovima, sto i ne mora da bude lose ako se snimaju vokali... Ako je neko probao SE Z5600a II moze da da neku usporedbu da bude jasnije...
K2 ima manje karaktera i manje se cuje ta lampa u njemu nego na Gemini, sto opet moze biti dobro ili lose u zavisnosti sta zelis...
Rode je Australijanac, SE je Svaba, pa ako ti to igra neku ulogu, pored toga SE je skuplji, plus sto ima mnogo ruznu oznaku modela, to bar mene ume da smori, kao i Bavarski nacionalizam, dovoljno da ih u mnogo cemu izbegavam... ;)

awacs
12-02-2009, 03:59 PM
pozdrav svima.
evo odlučio sam kupit studijski mikrofon prvenstveno za vokal a i za neke akustične instrumente npr. gitara ili klavir.
Budžet je oko 4000 kn i dvoumim se između RODE K2 i SE Z5600a II
pa ako netko zna nešto više o njima i koji je bolje uzet neka napiše.
Evo linkova za njih..
http://www.seelectronics.com/Z5600a_II.html
http://uk.rodemic.com/microphone.php?product=K2

Za početak, da li ti je baš važno da kupiš cevni mikrofon? Svaka čast vakuumskim cevima, ali jeftini cevni mikrofoni nisu baš neko naročito dobro rešenje. Nisam lično radio ni sa jednim od ovih micova kje pominješ, ali sam čuo nekoliko snimaka vokala sa K2 i bili su prilično... hm... prljavi... a nisu posedovali baš neki "karakter" koji bi opravdao tu prljavštinu.

Pozdrav

P.S. (edit) upravo pročitah kravadinkin post, pročitaj ga i ti još jednom.

awacs
12-02-2009, 04:09 PM
P.P.S. (edit #2) Ono što kravadinka veli za K2 je tačno - cev se tamo ne čuje. Ili se čuje kao greška (ovo je moj dodatak)

kravadinka
12-02-2009, 04:11 PM
Upravo tako... K2 i NTK jesu cevni mikrofoni, ali na mnogo mesta na netu mozes pronaci informacije o tome za sta ta lampa sluzi i da ona zapravo nema neke velike veze sa samim zvukom, ali da ne ulazimo u tehnicke detalje, kako i sam imam Rode mogu da potvrdim da to bas i nije onaj warm tube sound koji se trazi i dobije kod pojedinih mikrofona.... nije bas da je ta toplina prisutna i kod Gemini, ali svakako ima vise karaktera i prisutan je onaj tube compresion...

Iako i sam imam Rode, pa ga jos guram sa tube preampom sto je meni zadovoljavajuca kombinacija u odnosu na ulozeniu novac, preporucio bih mozda neki linearniji mikrofon, ali u tom slucaju sa pravim tube preampom... E sad, pravi tube preamp kosta mnogo, iako ima nekoliko proizvoda koji su ovde veoma popularni, ne bih mogao da se slozim da izazivaju wow efekat, iako nisu bas jeftini...
Sto se tice preampa, tu je situacija jos teza, trenutno ne znam sta je to sto daje isto ono sto daju dve rucno pravljene sprave koje imam prilike cesto da slusam i da sa njima radim, jednostavno one zvuce neuporedivo bolje od svega sto sam probao, a ta razlika je toliko cujna da se ne moze nadomestiti nikakvim pluginovima, kompresorima i ostalim cudima... Ali, to je neka druga tema...

Za taj novac mogu da ti predlozim AT 4047 sa kojim imam iskustva i koji se pokazao veoma prezentnim, ali i pomalo hladnim ako ne ide na warm preamp, bar za moj ukus...
Ako vec odlucis da ides na jednu od svojih kombinacija, opet ti predlazem da napravis A B test i sam doneses odluku...

tex viler
12-02-2009, 04:46 PM
Upravo tako... K2 i NTK jesu cevni mikrofoni, ali na mnogo mesta na netu mozes pronaci informacije o tome za sta ta lampa sluzi i da ona zapravo nema neke velike veze sa samim zvukom, ali da ne ulazimo u tehnicke detalje, kako i sam imam Rode mogu da potvrdim da to bas i nije onaj warm tube sound koji se trazi i dobije kod pojedinih mikrofona.... nije bas da je ta toplina prisutna i kod Gemini, ali svakako ima vise karaktera i prisutan je onaj tube compresion...

Iako i sam imam Rode, pa ga jos guram sa tube preampom sto je meni zadovoljavajuca kombinacija u odnosu na ulozeniu novac, preporucio bih mozda neki linearniji mikrofon, ali u tom slucaju sa pravim tube preampom... E sad, pravi tube preamp kosta mnogo, iako ima nekoliko proizvoda koji su ovde veoma popularni, ne bih mogao da se slozim da izazivaju wow efekat, iako nisu bas jeftini...
Sto se tice preampa, tu je situacija jos teza, trenutno ne znam sta je to sto daje isto ono sto daju dve rucno pravljene sprave koje imam prilike cesto da slusam i da sa njima radim, jednostavno one zvuce neuporedivo bolje od svega sto sam probao, a ta razlika je toliko cujna da se ne moze nadomestiti nikakvim pluginovima, kompresorima i ostalim cudima... Ali, to je neka druga tema...

Za taj novac mogu da ti predlozim AT 4047 sa kojim imam iskustva i koji se pokazao veoma prezentnim, ali i pomalo hladnim ako ne ide na warm preamp, bar za moj ukus...
Ako vec odlucis da ides na jednu od svojih kombinacija, opet ti predlazem da napravis A B test i sam doneses odluku...

a kako da ga testiram, nemogu da odem u trgovinu i pita da malo snimam sa oba pa da onda kupim jedan, jedino šta mogu je pitat što više ljudi i zbrojit glasove za i protiv...
Inače više sam bio naklonjen onom SE Z5600 IIa nego RODE K2...

Jan
12-02-2009, 05:07 PM
a kako da ga testiram, nemogu da odem u trgovinu i pita da malo snimam sa oba pa da onda kupim jedan, jedino ?ta mogu je pitat ?to vi?e ljudi i zbrojit glasove za i protiv...
vi?e sam bio naklonjen onom SE Z5600a II (http://www.provox.hr/audio/proizvod.aspx?IDProizvoda=2108&myDataListIndex=38&IDProizvodjaca=72&Source=1) nego rode k2

Imas ovde na testovima koje je radio Manley snimke sa SE Z5600, ja sam taj mikrofon na blind testu od svih, u konkurenciji sa Neumann u87, Brauner neki i sta ti ja znam koji jos stavio na mesto broj 2 tik iza Neumann-a, skini fajlove pa preslusaj pa vidi...Mislim da je taj SE dobar izbor za te pare

awacs
12-02-2009, 05:22 PM
Inače vi?e sam bio naklonjen onom SE Z5600 IIa nego RODE K2...

Po cenu da budem dosadan jo? jednom ću te pitati: da li ti je ba? toliko va?no da to bude cevni mikrofon? I za?to?

Pozdrav

tex viler
12-02-2009, 05:57 PM
pa nije bitno ?to je cijevni, bitno je da je za te pare najbolji a i vidio sam taj test i solidan je ispao sa braunerom i neumanom u konkurenciji...
a ima i onaj test sa gitarama. ma bit će on dobar, nadam se...

awacs
12-02-2009, 06:22 PM
pa nije bitno ?to je cijevni, bitno je da je za te pare najbolji a i vidio sam taj test i solidan je ispao sa braunerom i neumanom u konkurenciji...

Pa bitno je ?to je cevni - cevi vremenom menjaju svoje karakteristike pa se kad-tad moraju promeniti. Dakle - cevni mikrofon nije jednokratno ulaganje. Da ne pominjem to ?to jeftini cevni mikrofoni ne rade ba? svaki dan ba? isto. I ?to svaki cevni mikrofon (pa bio i skup) zahteva zagrevanje od par desetina minuta pre svakog snimanja, pa samim tim ba? i nije neka komforna varijanta za rad. Opet, ti najbolje zna? ?ta ti i za?to treba, glupo je da ti solim pamet. Ja te smo podsećam na sve ono ?to verovatno i sam zna?.

Pozdrav

Reinhardt
12-02-2009, 09:29 PM
1 glas protiv lampaskih u nizem cijenovnom rangu..

idi na electrovoice re20,
senn md441, neces pozaliti..
ili u povoljnijoj varijanti- shure beta58
(svi su dinamicki)

awacs
12-02-2009, 09:44 PM
senn md441, neces pozaliti..

Ja, nat?rlich :) Zaista sva?ta mo?e da se snimi tim mikrofonom. I izdr?ljiv je k'o konj, i radi decenijama isto. Jedina mu mana ?to je ru?an :wink:

kravadinka
12-02-2009, 09:50 PM
Uh, uh... Hajde da malo ne preterujemo... Sve to stoji, prilicno upotrebljivi mikrofoni, ali nemojmo sada praviti nezdrava poredjenja...
Istina je da K2 i NTK i nisu bas skolski primeri pravih cevnih mikrofona, ali daleko od toga da su losi i neupotrebljivi, a jos dalje da je bolja kupovina Shure Beta 58...
Uostalom i sama cena Rode govori o tome sta se moze ocekivati od njih, da ne pominjem da je u Mandusica Vuka svaka puiska ubojita, pa tako nekom ne vredi ni U87...

awacs
12-02-2009, 11:06 PM
Istina je da K2 i NTK i nisu bas skolski primeri pravih cevnih mikrofona, ali daleko od toga da su losi i neupotrebljivi, a jos dalje da je bolja kupovina Shure Beta 58...

Mene me je prosto srce povuklo da emotivno reagujem na Sennheiser MD441 (da je neko pomenuo MD421 isto bi se desilo), ?ta ću, takav sam čovek... :wink:

Ne ka?em ja da su K2 / NTK / SE xyz mikrofoni lo?i, samo ka?em da su... ne ba? naročito pouzdani. Cevni mikrofoni generalno nisu ba? ?kolski primeri pouzdanosti, a jeftini cevni mikrofoni su pak ?kolski primer lutrije. Samo sam to hteo reći. Pa koga zanima, neka ima i to u vidu.

Pozdrav

P.S. Ni ja ne bih preporučio Shure SM58 i EV RE20 kao nekakve all-round mikrofone, ali MD441 je pak "something completely different".

Reinhardt
12-02-2009, 11:30 PM
nazalost, majkovi koje sam predlozio(dinamicki) nemaju onaj fensi-?mensi nosač u obliku pauka, pa mi se cini da ih puno ljudi izbjegava zbog toga
(klijenti ocekuju "pravi studijski" majk)

a sto se tice 58-ice.. ona je i razlog javljanja na temu,
jer je danasnji session i zavrsen s njom,
na neku glupu foru je jednostavno odgovarala situaciji
(zna se to dogoditi kad je pjevac neuvjezban, a takvih situacija je oho-ho)

naravno da smo poceli sa u87..

DzoniPFC
13-02-2009, 01:01 AM
Sad je i K2 losh??? :banghead:

Oggy
13-02-2009, 01:12 AM
Rode je Australijanac, SE je Svaba, pa ako ti to igra neku ulogu, pored toga SE je skuplji, plus sto ima mnogo ruznu oznaku modela, to bar mene ume da smori, kao i Bavarski nacionalizam, dovoljno da ih u mnogo cemu izbegavam... ;)

Evo, cisto da ne bude zabune, a i da odagnam tvoj gnev sa neduznih svaba, SE (shanghai electronics) je cistokrvni Kinez, koji se, istina, zna zateci i u ponekoj svapskoj prodavnici, ali nije "Svaba"... :)

Bila je detaljna reportaza, iz fabrike u Sangaju pre dve godine u nekom muzickom casopisu... Da li je Audiomedia ili Pro Sound...
Prikazano sve. Od tvorca koncepta do detaljnog procesa izrade...

http://www.seelectronics.com/aboutse.html
Kina...

tex viler
13-02-2009, 01:40 AM
Reindharte i ti s neba pa u rebra, tebi je bolji beta 58 od RODE K2 ili SE Z5600?!:shock::confused:
Pa čekajte malo, Amy Winehouse jesnimala na onaj jeftiniji SE, Robbie Williams je koristio SE Z5600, gitarista od Jamiroquaija, masa drugih poznatih faca ga je koristila onda
Bubnjari Simon Phillips (toto) i Vinnie Colaiuta (Frank Zappa, Sting, Eros Ramazzotti, Ying Chi, Hearbie Hancock...) koristi RODE K2 na bubnju i dosta drugih poznati glazbenika ga koristi, zar su oni svi budale?
nemojte pretjerivat, dvoumim se između K2 i Z5600a II i to je jedina dilema...
ne poma?ete mi bojkotiranjem "jeftinih" cijeva?a, hebiga nemam 3/4 iljade eura za najbolji:banghead: al ću snimit najbolje pjesme sa "jeftinim"
:da:

Oggy
13-02-2009, 01:53 AM
To "ko je sta STVARNO koristio na snimanju ploce" nemoj uzimati zdravo za gotovo iz narucenih clanaka ili reklama.
Svi ti ljudi dobijaju novac da to kazu...
Istina je da se nekada snima na plasticnom mikrofonu sa buvljaka "iz tripa", a takodje se snima i na mnogo skupljim mikrofonima... Uglavnom...
Ako je dilema izmedju SE i Rode, moj glas ide za K2 jer sve sto sam cuo, a snimljeno sa SE mi je u najmanju ruku zvucalo "siljato" i "nervozno".
Za taj novac, pa i veci, tesko imas sta bolje od K2 (osim, ako nije kradena roba, a to i ne racunam).
Opet je pitanje kakav preamp imas, mada ako je dilema izmedju bas ova dva modela, svakako ostajem pri gore recenom.
Brauner Phantom nije losa kupovina, mada je malo skuplji od K2. VErujem da bih njega pre kupio nego K2.
Takodje nije skup ni Ametist, a dosta njih ga ovde voli (ja licno ne, sa zadrskom da nisam cuo Vintage izvedbu za koju sam, barem po onome sto ljudi kazu, cuo da nema bas ono sto meni smeta kod osnovnog modela).
To je vec stvar ukusa...
Eto, sad imas dovoljno materijala za razmisljanje, ako budes malo vredan, naci ces na forumu dosta primera, a imas ih i po raznim stranicama na netu...
Moras da cujes da bi doneo ispravnu odluku.

Ali ako imas "najbolje pesme", tebi je dovoljan i mobilni telefon jer imas nesto sto niko nema poslednjih godina... :)

awacs
13-02-2009, 02:34 AM
Reindharte i ti s neba pa u rebra, tebi je bolji beta 58 od RODE K2 ili SE Z5600?!:shock::confused:

Pa njemu je bolji, tebi nije, Oggy preferira K2, meni je svejedno (dogod je mikrofon u voznom stanju), svako ima neke svoje preference koje su posledice iskustva.

Ne verujem da bi kupio automobil, kaput ili gitaru na osnovu tuđih iskustava i preporuka, pa nemoj ni mikrofon.

Pozdrav

tex viler
13-02-2009, 02:35 AM
brauner fantom se vi?e ne proizvodi i rdo bih njega nekako kupio, samo kako ga naći, a to za pjesme, htio sam reć samo da je to najbitnije...
thanx!!!

DzoniPFC
13-02-2009, 02:36 AM
Tako ! uzmi K2 i uzivaj

Oggy
13-02-2009, 02:43 AM
http://www.thomann.de/gb/brauner_phantom_classic.htm?sid=60c8a657850a567e91 ef8c30122f1c28

http://www.musicstore.de/en_EN/EUR/Brauner-Phantom-Classic-Basic-inkl.Stativanschluss-u.Cardbox/art-REC0005924-000

http://www.musicstore.de/en_EN/EUR/Brauner-Phantom-Classic-Kond.Mikrofon-Niere/art-REC0005731-000

Panthera takodje nije los izbor...

http://www.musicstore.de/en_EN/EUR/Brauner-Phanthera-Basic-Grossmembran-inkl.Stativanschluss-u.Cardbox/art-REC0005978-000

Razlika izmedju onih Classic-a je u pakovanju... Sustinski je uredjaj isti...
Dakle u rasponu od 1000 do 1200 mozes naci sta te zanima, a po pravilu su te cene ovde ako ne iste, onda mozda cak i malo nize.

kravadinka
13-02-2009, 12:54 PM
Umro bih u saznanju da je SE Shvabo... :shock:
Mislim da je K2 za taj novac najbolja kupovina, bez obzira na sve ono stosmo rekli, a bilo je zasnovano na nekim tehnikalijama koje mogu biti bitne, a i ne moraju... Imam primer jednog istog uredjaja pravljenog u dve varijante, sa skupim i jeftinim komponentama, ovaj jeftiniji je radio bolje, tako da...
Sta vise, NTK i K2 su zapravo isti mikrofoni, stim sto je K2 2 x NTK, nista drugo... Ukoliko ti ne trebaju dve membrane, ti lepo uzmi NTK za 500 eura i uzivaj, ako je dilema bas oko ta dva, da ne sirim pricu dalje sa jos nekim modelima...
Ali, poenta ostaje, sam poslusaj i sam izaberi, nije istina da je nemoguce... Par sprava sam tako uzeo, odneo novac, uzeo iz Artista, probao, vratio jedan, platio drugi i gotovo... Mora da i kod vas ima neki dobar prodavac koji hoce da stvori sebi prijatelja...

Rhino
13-02-2009, 12:58 PM
U tom cijenovnom rangu uzmi u obzir i AT4050:)

Pozz

Jan
13-02-2009, 01:28 PM
Umro bih u saznanju da je SE Shvabo... :shock:
Mislim da je K2 za taj novac najbolja kupovina, bez obzira na sve ono stosmo rekli, a bilo je zasnovano na nekim tehnikalijama koje mogu biti bitne, a i ne moraju... Imam primer jednog istog uredjaja pravljenog u dve varijante, sa skupim i jeftinim komponentama, ovaj jeftiniji je radio bolje, tako da...
Sta vise, NTK i K2 su zapravo isti mikrofoni, stim sto je K2 2 x NTK, nista drugo... Ukoliko ti ne trebaju dve membrane, ti lepo uzmi NTK za 500 eura i uzivaj, ako je dilema bas oko ta dva, da ne sirim pricu dalje sa jos nekim modelima...
Ali, poenta ostaje, sam poslusaj i sam izaberi, nije istina da je nemoguce... Par sprava sam tako uzeo, odneo novac, uzeo iz Artista, probao, vratio jedan, platio drugi i gotovo... Mora da i kod vas ima neki dobar prodavac koji hoce da stvori sebi prijatelja...

Cini mi se da je NTK 400 E a ne 500 a K2 460 ili 480 E

kravadinka
13-02-2009, 01:35 PM
Utoliko bolje... :)
NTK je 450 u Artistu, plus 50 eura shockmount...

Jan
13-02-2009, 01:37 PM
Utoliko bolje... :)
NTK je 450 u Artistu, plus 50 eura shockmount...

Ma jel me ti zajebavas?

Dobitnik brojnih svetskih priznanja i nagrada u klasi "A Dual 1” Condenser Microphone". Lampaški mikrofon A klase - izbor mnogih profesionalaca širom sveta.

Cena: 399,00

EDIT:E Jedino ako je ovo cena bez PDV-a

kravadinka
13-02-2009, 02:27 PM
Hehe... :wink:

Pa to ti je ono: Outstanding, Marbles, Extraordinary, Astonishing, Exquisite, Superior, Worlds Leading Product, Famous, Great Sounding i ostale gluposti tog tipa... :rotfl:

Lepak za muve, naivni se pecaju, kupuje najnovije verzije softvera, hardvera i ostalih uzimaca para, a da pritom ni ne saslusaju (provozaju, odgledaju, probaju) to sto kupuju... :D

Probas proizvod, ako mislis da vredi taj novac koji se za njega trazi, platis i koristis najbolje sto umes... Reklame i reklamni materijal izostavis obavezno... :)

spidermusic
13-02-2009, 03:25 PM
Tex, ako si iz Beograda, javi se i dodji da isprobas Audio Technica-u AT4050 i Brauner-a Phantom AE. Snimi nekoliko fajlova i proceni sam. Za druge mikrofone ce se sigurno naci neko ko ih poseduje, a raspolozen je da ti pomogne.

Pozz Vlada Spider

spidermusic
13-02-2009, 03:27 PM
Sorry, sada sam video da si iz Hrvatske. Zao mi je sto ne mogu da ti pomogne, ali poziv vazi za druge koji su u slicnoj nedoumici.:wink::)

tex viler
14-02-2009, 03:56 AM
Sorry, sada sam video da si iz Hrvatske. Zao mi je sto ne mogu da ti pomogne, ali poziv vazi za druge koji su u slicnoj nedoumici.:wink::)

?teta ?to nisam, hvala na pozivu ipak. Al ba? bi volio doć, za beograd me ve?ee jdna lijepa uspomena, zahvaljujući kojoj sam danas ?iv i zdrav, Operisao sam SRCE na VMA-u. 1985 ili 6 nesjećam se ba? točno...:da:

spidermusic
14-02-2009, 03:44 PM
Utoliko pre, poziv stoji. Dobrodosao!:)

Reinhardt
14-02-2009, 10:35 PM
tebi je bolji beta 58 od RODE K2 ili SE Z5600?!

za tvoju informaciju.. Z5600 je moj prvi tube majk,
uzeo sam ga kad je izasao i stvarno je solidno izradjen,fina kutija,kofer..ali

od 5 vokala na samo jednom je zvucao zadovoljavajuce:(,
na akustarama, tak-tak, ni blizu km184
na git.kabinetima, kao ambient mike- vrlo dobro!!(uz sm57:da: ga i danas koristim)

e da.. sto se tice SE-a kao brand-a..
vrhunskom pjevacu puno majkova pase (pa cak i behr. B1 je znao zazvucat nelo?e:shock: )
a za ostale..dobar dinamicki (md441, re20,sm57/58)

i dalje sam za opciju:
bolje vrhunski dinamicki nago osrednji kondenzer(pogotovo tube)!

kravadinka
14-02-2009, 11:26 PM
Ne shvatam kako to los pevac "ios"(iji) mikrofon daju dobru kombinaciju?! Jel to ono minus i minus daju plus?!

Kal-el
14-02-2009, 11:44 PM
Po mom misljenju od ovog sta je ovde predlagano:

AT 4050 ili
Shure beta 58.
(beta podvuceno jer sam video da je neko pobrkao beta i sm :banghead: )

slowstar
14-02-2009, 11:50 PM
Evo i mene....Ceo sam zivot snimao na Neumannima, i to uglavnom U 47 i U 87, Shure sam koristio za snare (57)
Vrlo su me prijatno iznenadila 2 JEFTINA mikrofona,SE 2200 i RODE NT2A, oba koriscena za vokal, sa NEVE prepojacalom na oba, i kada sam namerno to poredio sa U87, dosta bih se tesko odlucio koji da koristim, cak mislim da bi radije koristio NT2A nego Neumann, zbog preciznosti i neutralnosti, sto nekima moze zvucati kao "suvo"
Mislim, posle tolikih godina snimanja da je bolje tako "suvo" i neutralno, pa ga kasnije u mixu "ovlazivati" ili farbati, nego stalno snimati sa "karakternim" mikrofonima. Nije bas uvek, i svima potreban karakter. O tome da se recimo NT2A pokazao jako dobar i za acc. gitaru, violinu, cello i slicno, zasta U87 i nije uvek najbolji izbor...

awacs
15-02-2009, 12:10 AM
Ne shvatam kako to los pevac "ios"(iji) mikrofon daju dobru kombinaciju?! Jel to ono minus i minus daju plus?!

Nije to ba? toliko nelogično koliko izgleda na prvi pogled.

idekius
15-02-2009, 12:57 AM
Budi Bog s? nama...
Verujem da mnogi "savetodavci" ovde imaju dobre namere, ali: "Put do pakla je poločan dobrim namerama" :)

Kidam ja odavde, a vi se potrudite da ne zakopate čoveka savetujući mu Bete i slična čuda za snimanje vocala u studiju... Greh je... :)

Ja ću ipak i dalje za vocal koristiti šugavi K-2, SM57 za ozvučavanja pojačala, SM58 za vocal prilikom klubske svirke, MD421 za trube, perkusije, razne druge stvari (ali ne za solo vocal), a Betu ni za šta, jer je operisana u bass-u.
Ali... ubedite vi čoveka slobodno da kupi šurku za studio, a poželjno bi bilo da ga ubedite da kupi Betu 87a, pošto prodajem jednu :)
Super bi bilo, šta nas briga.. nećemo mi da snimamo vocale tamo :)

Kad bolje razmislim, može za vocal i AKG D-12 i D-112! Što da ne? :)

Kal-el
15-02-2009, 06:58 AM
Budi Bog s? nama...
Verujem da mnogi "savetodavci" ovde imaju dobre namere, ali: "Put do pakla je poločan dobrim namerama" :)

Kidam ja odavde, a vi se potrudite da ne zakopate čoveka savetujući mu Bete i slična čuda za snimanje vocala u studiju... Greh je... :)

Ja ću ipak i dalje za vocal koristiti ?ugavi K-2, SM57 za ozvučavanja pojačala, SM58 za vocal prilikom klubske svirke, MD421 za trube, perkusije, razne druge stvari (ali ne za solo vocal), a Betu ni za ?ta, jer je operisana u bass-u.
Ali... ubedite vi čoveka slobodno da kupi ?urku za studio, a po?eljno bi bilo da ga ubedite da kupi Betu 87a, po?to prodajem jednu :)
Super bi bilo, ?ta nas briga.. nećemo mi da snimamo vocale tamo :)

Kad bolje razmislim, mo?e za vocal i AKG D-12 i D-112! ?to da ne? :)

Posto verujem da je ovo upuceno meni.
Iako mislim da je beta 58 odlican mikrofon, predlozio sam ga jer je bio vec u prici.
Bez uvrede, ali ja preporucujem samo stvari koje sam isprobao i ne pljujem po onome sta nisam nikada koristio ili video, a beta 58 koristim svakodnevno na poslu.
Nemam nameru da se raspravljam sa bilo kim o audio opremi jer smatram da je sve ovo prilicno subjektivno. Coveku su predlozeni svi ovi modeli, a na njemu je da ode u prodavnicu i isproba.

ps.
Naravno da je beta 58 losa u basu ako si je nabio na usta! Probaj da je odmaknes u "studijskim" uslovima isto koliko bi bilo koji kondenzator.

Reinhardt
15-02-2009, 08:11 AM
moje misljenje je da u odabiru majkova nema pravila
(okom vidljivih:))

ali, eto , ako neko zeli pravila i to ga usrecuje-super

RetroMan
15-02-2009, 09:19 AM
Ali... ubedite vi čoveka slobodno da kupi ?urku za studio
Ja kupio SM7, i nikom ga ne dam. :D iso vazi i za Rode Classic II, mada imam podosta dobrih (i cak skupljih) mikrofona.

RM

idekius
15-02-2009, 09:38 AM
Ja kupio SM7, i nikom ga ne dam. :D

SM7 i jeste mic za studio. Dinamički mic sa velikom membranom. Poznat po albumima RHCP, Michael Jacksonu, Metallica... ali ovde se radi o preporukama "?urki" za live nastupe...

tex viler
15-02-2009, 02:49 PM
Budi Bog s? nama...

Ja ću ipak i dalje za vocal koristiti ?ugavi K-2, SM57 za ozvučavanja pojačala, SM58 za vocal prilikom klubske svirke, MD421 za trube, perkusije, razne druge stvari (ali ne za solo vocal), a Betu ni za ?ta, jer je operisana u bass-u.
Ali... ubedite vi čoveka slobodno da kupi ?urku za studio, a po?eljno bi bilo da ga ubedite da kupi Betu 87a, po?to prodajem jednu :)
Super bi bilo, ?ta nas briga.. nećemo mi da snimamo vocale tamo :)

Kad bolje razmislim, mo?e za vocal i AKG D-12 i D-112! ?to da ne? :)

dobar koment :)
koliko ja znam shure je mikrofon za svirke i nikako za studio, ni beta ni sm58 i siguran sam da su i SE Z5600 i RODE K2 milion puta bolji, osim ?to je 57 super za snare i gitare u nekim kombinacijam. mislim da sam zasad bli?i K2
ali volio bi nekao nabavit brauner phantoma c jako mi se dopao u onom testu...

RetroMan
15-02-2009, 04:27 PM
ali volio bi nekao nabavit brauner phantoma c jako mi se dopao u onom testu...
Pa sto nas uopste i pitas, vidis da i sam znas sta valja. :wink:
Zaboravi sve ostale, strpi se malo, skupi kintu i kupi Braunera, neces pogresiti. Ne zaboravi da ti je mikrofon najvaznija alatka, nemoj tu da stedis.

RM

Kal-el
15-02-2009, 10:21 PM
Interesantno,

Od svih podela i karakteristika mikrofona, ovu podelu mikrofona za live i studio prvi put cujem.
Razumem da odredjene karakteristike mikrofona presude da li ces mikrofon koristiti uzivo ili na snimanju, ali da podelis mikrofone na live i studijske...

Posle jos mene nazivate "savetodavcem" jer sam rekao da je beta 58 dobar vokalni mikrofon.

kravadinka
15-02-2009, 10:55 PM
Procitaj opet sta si napisao, mozda ti bude jasnije...
Beta 58 je moj izbor uvek kad je u pitanju jeftin, robusan i kvalitetan mikrofon, ali samo i iskljucivo kada je rec o LIVE nastupu, za sve vise od toga naprosto nema mnogo smisla pored bilo kog kondenzatorskog mikrofona, pa bio to i jeftiniji B1 na kome sam napravio nekoliko tehnicki ispravnih snimaka i ne samo ispravnih, nego i solidnih...
Jedino gde Shure moze doci u obzir, bar kada je rec o budget Stage mikrofonima, je Beta 87 jer je kondenzator, ali i pored svega toga ona ne zadovoljava ni onaj minimum, koji recimo zadovoljava tri puta jeftiniji B1...
Ne znam gde si propustio podelu da su neki mikrofoni Stage, ili Live, a neki Studio, pa to im je osnovna podela pored toga da li su kondenzatorski, ili dinamicki... Ne kazem da se ne moze Beta 58 koristiti u studiju, ali zaista pored K2 ukljuciti Betu 58, ne mogu da zamislim tu situaciju, osim ako pevac nije toliki tezgaros pa moram da mu dam i kabl da ga okaci oko ruke i ramena, sto eura u dzep od kosulje i da mu donesem sarmu u gluvu sobu...

Moja prica o K2 i SE je vise isla kao usporedba ova dva brenda pre svega, onda ova dva modela, pa onda tek analiza pojedinih komponenti jesu li one stvarno ovakve, ili onakve, daleko od toga da su to losi mikrofoni, sta vise za novac koliko kostaju predstavljaju sasvim pristojnu kupovinu, pogotovo Rode...
Svako naknadno poredjenje sa mikrofonima potpuno drugacije namene nema nikakvog smisla, zato sve zvuci pomalo besmisleno...
Price svaka za sebe stoje kako za Betu 58, tako i za K2 i SE, ali nisu da se mesaju i ne mogu se porediti...

Kal-el
16-02-2009, 12:27 AM
Procitaj opet sta si napisao, mozda ti bude jasnije...
Beta 58 je moj izbor uvek kad je u pitanju jeftin, robusan i kvalitetan mikrofon, ali samo i iskljucivo kada je rec o LIVE nastupu, za sve vise od toga naprosto nema mnogo smisla pored bilo kog kondenzatorskog mikrofona, pa bio to i jeftiniji B1 na kome sam napravio nekoliko tehnicki ispravnih snimaka i ne samo ispravnih, nego i solidnih...
Jedino gde Shure moze doci u obzir, bar kada je rec o budget Stage mikrofonima, je Beta 87 jer je kondenzator, ali i pored svega toga ona ne zadovoljava ni onaj minimum, koji recimo zadovoljava tri puta jeftiniji B1...
Ne znam gde si propustio podelu da su neki mikrofoni Stage, ili Live, a neki Studio, pa to im je osnovna podela pored toga da li su kondenzatorski, ili dinamicki... Ne kazem da se ne moze Beta 58 koristiti u studiju, ali zaista pored K2 ukljuciti Betu 58, ne mogu da zamislim tu situaciju, osim ako pevac nije toliki tezgaros pa moram da mu dam i kabl da ga okaci oko ruke i ramena, sto eura u dzep od kosulje i da mu donesem sarmu u gluvu sobu...

Moja prica o K2 i SE je vise isla kao usporedba ova dva brenda pre svega, onda ova dva modela, pa onda tek analiza pojedinih komponenti jesu li one stvarno ovakve, ili onakve, daleko od toga da su to losi mikrofoni, sta vise za novac koliko kostaju predstavljaju sasvim pristojnu kupovinu, pogotovo Rode...
Svako naknadno poredjenje sa mikrofonima potpuno drugacije namene nema nikakvog smisla, zato sve zvuci pomalo besmisleno...
Price svaka za sebe stoje kako za Betu 58, tako i za K2 i SE, ali nisu da se mesaju i ne mogu se porediti...

Vazi...

Ako im je to osnovna podela onda vise nemam sta da kazem.

Ubedili ste me da ce Shure beta 58 da zvuci dobro samo ako je koristim uzivo. Sigurno ima ugradjen nekakav mikrocip koji se upali svaki put kada mikrofon ubacis u studio tako da radi losije nego kada je na bini.

idekius
16-02-2009, 12:39 AM
Ubedili ste me da ce Shure beta 58 da zvuci dobro samo ako je koristim uzivo.

Paaaa... ovaj... hmmm... nisam ba? ni u to siguran! :D Nije lo? za Live, ukoliko nema neki klasičan SM58. Jo? ako nije Mexikanac, već pravi USA... uvek SM58 radije. Opet ka?em, za Live :D

kravadinka
16-02-2009, 01:15 AM
Uuuuuu... Supermene, daleko zalazis, pazi da se ne izgubis vise nego sto vec jesi... :wink:
Ma koristi ti Betu gde god hoces, naravno da mozes da je snimas, niko ne kaze da ne mozes... :)
Pa... Niko ne kaze da ne mozes sa muvalicom na slona, pitanje je samo sta je krajnji rezultat...

Deki, ne pevas pa tako pricas... Shure SM58 i Beta 58 je kao doope i krofna... :wink:
Razlika je toliko u korist Bete da ne moze da se opise prostim jezikom... Setim se samo svih onih mucenika s pocetka milenijuma koji nisu znali da je izasla nova serija mikrofona od one poslednje za koju oni znaju iz sedamdesetih, pa me gledaju bledo dok drndaju mixer, sta li sam to sebi uradio kad je razlika tolika izmedju moje Bete i njihovih SM Shurki... :D
"Daj mi malo namasti ovo"
"Malo mi je suvo"
"Daj mu jos mooda"

Dodje mi ponekad da im kupim burek pa nek se maste sami... :rotfl:
Ignorance...

idekius
16-02-2009, 01:39 AM
?Bem li ga... meni te Bete zvuče nabrijano, plastično i tanko. Upravo zato se ona Beta 87a nalazi u oglasima i nikako da je neko kupi :)
Cela Beta serija mi deluje tanano... probao sam i Betu 57 za git pojačalo i odmah isključio i vratio nazad SM57. SM57 mi je bio mnogo deblji nego Beta 57 na pojačalu. A posle sam video da i u opremi svetskih studija stoji SM57 za gitarska pojačala, a Bete nema nigde...
Inače, imam nameru da kupim jedan SM7B... ,ali on već nema nikakve veze sa live mikrofonima..

kravadinka
16-02-2009, 04:11 AM
Malo si subjektivan... ;) Nema tu neke plastike, sve je to manje-vise u glavi... :) Realno, kad mi neko da SM umesto bete i kaze "pevaj" malo mi bude muka, fizicki mi je napor pevati na tom arhaicnom SM...
Generalno Beta 58 ima prilicno jaci izlaz i vise mid & hi od SM58, pa naravno i manje basa, a to je samo pozitivno za jedan vokal mikrofon...
Najveca greska ovdasnjih tezgarosa je dodavanje basa na vokal zbog radi neke tamo masnoce, mooda, ili ne znam ni ja cega vec, sve tenorcici jedan do drugog, a dodaju basa da imaju neku masu, mos' misliti... U tome im neverovatno pomaze onaj nesrecni Dinacord PowerMate kome su u fabrici ugradili chip za 24 db na 75 hz dok svi eq stoje na nuli, a tek ako se doda, ihaaa...
LM, Beta 87 je odlican mikrofon zvucno, pojedini se zale da "ne prima" glas bas najbolje i u sustini jeste tako, iz iskustva to znam, ali zvuk istoga je jako, jako dobar, tek tu nema plastike, cak je i u niskim frekvencijama jako bogat...

Ne mogu nikako da se slozim oko te Beta 57! Lepo je imati SM57, cak sam i sam snimao sa nekom 75 years aniversasry, a posle nje na snare stavio PG 56, budget Shure iz kompleta mic-ova za bubanj i desilo se da je SM klasicno grozan... Sto se tice Beta 57, pa tu je ista situacija kao i sa 58, daleko je prezentnija i transparentnija od SM57...

Ako govoris o gitarama, pa to je vec nesto drugo, tu mutan mikrofon kao sto je SM57 moze igrati lepu ulogu... Ipak, mnogo promenjivih ima, a opet ako zbog "masnoce" i "debljine" koristis SM umesto Beta 57, onda ok, ali ja bih uvek stavio Beta 57 i Sen 441, a nazad iza pojacala Sen 421, sto mi je mnogo ozbiljnije...

Verujem da i ti kao i ja pricas iz iskustva a ne napamet, ali kako je moje misljenje dijametralno suprotno naspram tvog, verujem da su u pitanju neke druge stvari vise nego sami mikrofoni, recimo navika, malo predrasude, malo afiniteti, onda pojedini slucajevi gde je nesto zvucalo ovako, a negde nesto onako, dakle ubedjen sam da je Beta serija generalno modernija, bolja, prezentnija, transparentnija, kako god, e sad hoce li se nekom to svideti, ili ne, to je ven neka druga tema, mislim da je ovde upravo o tome rec... ;)

tex viler
18-02-2009, 02:17 AM
odlučio sam se za RODE k2 ipak, e sad koje bi mi predpojačalo preporučili da uzmem?

kravadinka
18-02-2009, 02:20 AM
Hahahaha... Ajmo Jovo nanovo... :)
Koliko para?! :)

Rhino
18-02-2009, 04:17 AM
hehe :d

tex viler
20-02-2009, 04:51 AM
hehe :d

Da jovo nanovo, evo nove zabave he he...
e u predpojačala se ba? ni?ta ne razumnin, osim ?to znam da je avalon u5 mrk za bass uglavnom...
a neznan za koliko love, ?ta ja znan ne?to u rangu ovog mikrofona, koja je donja granica ispod koje se ne smije ići, nemam ba? sad para za to, ali da znam koliko mi treba jer to mi je sljedeće, moram ga do ljeta nabavit!!!

idekius
21-02-2009, 04:54 AM
Ja nebih i?ao ispod FMR RNC. RNC ti je jeftin preamp u parama, a u zvuku ne bi trebalo da bude tako jeftin...

Slavko
28-02-2009, 11:34 PM
Ja imam betu,sm i jednog beyera(za live).Sve su to dobri micovi.Nekom vise pase prvi, nekom drugi a nekome treci.Nema pravila brate.Svi imaju razlicite glasove-zato i ima toliko vrsta micova.Sa kondenzima ista stvar.NIKO ti to ne moze preporuciti,niti pomoci da se odlucis.Probas pa ako ti pase kupis,makar to bio i sm57.Ako ti sedne sto da ne:-)

bukajenauka
01-03-2009, 09:56 AM
...Idekius...respekt!... kako niko nije pomenuo Oktava microphone?!...ckekirajte odlichne npr... mk-319...mached?! par za 300 eura...ili MK-105...za delikatnije stvari...350 eura...mislim da ovi microfoni imaju mnogo vishe karaktera i da su na drugom nivou nego konzumerske lizalice...(+ realno jeftiniji!!)...btw...volim tube Mics bash zbog toga, da se lampe mogu menjati, i igrati se malo sa karakterom microfona, pa chak i kad su kinezi....

didovzub
01-03-2009, 02:53 PM
joemeek pretpojačala su ti moja preporuka,za nekih malo vi?e od 500 eurića ima? twinQ,po meni za te pare neće? bolje naći...

tex viler
05-03-2009, 01:10 AM
joemeek pretpojačala su ti moja preporuka,za nekih malo više od 500 eurića imaš twinQ,po meni za te pare nećeš bolje naći...

vidio sam, izgleda dobra stvar. a šta kažete na Toft audio EC-1?
ili Focusrite ISA One svi lampaši su dosta skupi, jedino ovaj je malo jeftiniji...
mogu nabait za 120 eura polovan Behringer Tube Ultragain T1953 može li on poslužit dook ne kupim nešto "pravo" neće mi dolazit sting na snimanje :-)

Evo da javim da sam kupio RODE K2 jupiii... koštao me 500 eura... nov iz dućana...
e sad još preamp i idemooo...

tex viler
16-08-2009, 10:14 AM
ljudi evo zaposlio sam se u jednom music shopu pa mogu uzet po nabavnoj cijeni opremu tako da bi moglo pasti neko kvalitetnije predpjačalo, lampaško neko, dajte neki prijedlog.
Od opreme imam Project mix, m audio BX8a deluxe monitore i rode K2 mikrofon, SOUNDCRAFT M12 http://www.soundcraft.com/products/product.aspx?pid=24
(by the way šta kažete na ovaj soundcraft?, dobio sam ga jeftino, može li se on iskoristit u studiu, recimo da bubanj spajam preko njega, ima direct oute sa pre/post opcijom?)

MD
17-08-2009, 05:56 PM
Evo da javim da sam kupio RODE K2 jupiii... koštao me 500 eura... nov iz dućana...

Jesi uzeo po toj cijeni u Hr ili?

:)

tex viler
18-08-2009, 07:12 AM
Jesi uzeo po toj cijeni u Hr ili?

:)

u BIH.

tex viler
15-09-2009, 05:12 PM
Universal Audio SOLO 610
TL Audio Ebony A3
Focusrite ISA ONE

...troumim se oko ova tri?

Bockie
15-09-2009, 05:59 PM
Ako mora cev - K2

Ne znam vise sta sam sve procitao,ali radi se o odlicnom mikrofonu,za neke frikove koji vijaju rad creva komarca koji se usunjao u studio se preporucuje zamena lampe nekom Ei ili nekom nadrkanom lampom i to mu poboljsa malo karakteristike ali veoma dobar mikrofon u toj ceni...

Ali za te pare:

Razmisljam o Violet - black knight,ciji test imate na "test mikrofona" gde je testiran sa sE 4400 koji je opet brutalan,ali eto,nisu cevi... Dva opasna mikrofona u tom rangu!!!

evo:

jedan mali mega test sniman u hodniku ispred novosadskog artista, direktno na KORG D 1200 MK II bez ikakve kasnije obrade.

pozicija mikrofona je na 20cm od izvora zvuka, bez pop filtera.

http://tbn1.google.com/images?q=tbn:gNu1Cd6u8pAY7M:http://www.kemelectronics.gr/wordpress/wp-content/uploads/2008/10/se4400a-239x300.jpg VS.http://tbn3.google.com/images?q=tbn:ul5nuiiNQ-y3hM:http://www.dolphinmusic.co.uk/shop_image/product/ea09ec1a39c4bbc3606b3de9b6907936.jpg

SEe 4400 govor (http://files.getdropbox.com/u/1458656/SEe%204400%20govor.wav)
Violet Black Knight govor (http://files.getdropbox.com/u/1458656/Violet%20Black%20Knight%20govor.wav)

SEe 4400 akusticna gitara (http://files.getdropbox.com/u/1458656/SEe%204400%20akusticna%20gitara.wav)
Violet Black Knight akusticna gitara (http://files.getdropbox.com/u/1458656/Violet%20Black%20Knight%20akusticna%20gitara.wav)

Komplex
16-09-2009, 11:02 AM
cisto da ponovim post :)

e ovako, toplo bih preporucio

CharterOak SA538 <- jako dobar mic.
Acoustical Operating Principle Pressure Gradient
Diaphragm Dual 1.07" 6 micron thick gold sputtered Mylar
Frequency Response 30Hz-20kHz
Sensitivity 12mV/Pa 0dB=1V/Pa@1kHz
Polar Pattern Cardioid, Omni, Figure-8, and intermediate stages selectable from power supply
Impedance < 200 Ohms
Recommended Load > 200 Ohms
Equivalent Input Noise 22dB A weighted IEC651
Maximum Sound Pressure Level 128dB for 0.5% total harmonic distortion @ 1kHz
Power Requirements Custom supply 115V or 230V operation with IEC type 2 AC Cable
Connection between Mic & Power Supply 7 pin XLR

ja inace koristim ovaj mikrofon:
kapsel typ: kondenser
frequenzgang: 10 Hz - 20 kHz
richtcharakteristik: kugel-niere-acht mit zwischenpositionen (9 positionen)
maximaler pegel : 145dB
grundrauschen spl din/iec 651: 10dB-A
rausch-spannungsabstand nach din/iec 651: 81 dB
^^ mikrofon je inace handmade i kosta nekih 1700 eura. Mogu samo da kazem da mi se mnogo vise svidja kako zvuci ovaj mic od U87 npr. iako sam na u87 snimao svoj prvi album.

Na ovom mikrofonu mozete snimati kako vocale tako i instrumente...ukoliko ima zainteresovanih, mogu vam poslati kontakt detalje lika koji ga pravi (lik koji radi do 150 mastera svih zanrova godisnje).

CharterOak SA538 sam samo cuo kako zvuci, nisam imao prilike da ga testiram u svom studiju nazalost ali imate sigurno nekih CharterOak SA538 testova na netu pa poslusajte.

shashko
16-09-2009, 12:55 PM
uhh ovaj sE 4400 je BROOTALAN

Komplex
16-09-2009, 01:02 PM
evo kako zvuci i moj mic:
gitara:
http://echochamber.ch/Suter/levin_02.wav

vocal (govor):
http://echochamber.ch/Suter/suter_model_md.wav

zenski vocal (pevanje)
http://echochamber.ch/Suter/meng.wav