View Full Version : Opet o 2 DAWa....?
Prvo, ima li upste smisla sa danasnjim relativno jakim makinama razdvajati neke VST i Vienne na drugi komp? Takodje, fizicki bi mi znnacilo da module i klavijature pomerim malo od ose slusanja, taman da ih naredjam pored drugog kompa:confused:
Ako ima, posto mi drugi komp treba te treba (video nadzor i sl....), postoji li nacin da izmedju 2 DAWa ostvarim visekanalnu (vise id 2ch) vezu?
Npr, na master DAW ( na njemu ce biti ff800) bih voleo da snimim kao audio sve kanale sa MIDI-DAWa, ali da to ne traje satima. NPR ako uzmem neku jeftinu karticu sa ADATom (emu 1212m, npr), pa preko ADATa 2 DAWa....moze li da se sinhronizuju ADATom samo, ili mora S/p-dif?
FALA!
kejkz
12-02-2009, 12:07 AM
prvo, ima li upste smisla sa danasnjim relativno jakim makinama razdvajati neke vst i vienne na drugi komp?
Не, сем ако ниси мазохиста... или ти је мало меморије на једном компјутеру, узмеш карту која има адате и фураш 16 канала вамо-тамо на 48 кхз. Препоручујем hdsp 9652 или сличну за то зезање, Еmu је ок решење.
Ma naprotiv, trudim se da maximalno pojednostavim stvari, i retko kad pojedem 50-60% resursa na glavnom kompu. Jedino mi smeta sto se pojedini VST kose sa ostatkom sveta...pa se sistem esto urasava samo zbog njih. A kad radim samo audio, milina
Prvo, ima li upste smisla sa danasnjim relativno jakim makinama razdvajati neke VST i Vienne na drugi komp? Takodje, fizicki bi mi znnacilo da module i klavijature pomerim malo od ose slusanja, taman da ih naredjam pored drugog kompa:confused:
Ako ima, posto mi drugi komp treba te treba (video nadzor i sl....), postoji li nacin da izmedju 2 DAWa ostvarim visekanalnu (vise id 2ch) vezu?
Npr, na master DAW ( na njemu ce biti ff800) bih voleo da snimim kao audio sve kanale sa MIDI-DAWa, ali da to ne traje satima. NPR ako uzmem neku jeftinu karticu sa ADATom (emu 1212m, npr), pa preko ADATa 2 DAWa....moze li da se sinhronizuju ADATom samo, ili mora S/p-dif?
FALA!
Ima smisla...
Kod mene su TRI kompjutera u sistemu. Glavni (G5, FF800, Logic 7.2.3, MidiSport 4x4 - sequencing + audio), PC1 (Logic 5.5.1, Multiface - sequencing + audio), PC2 (GigaStudio, Stylus RMX, Ivory, Multiface, MidiSport 4x4).
Iz Mekintosa 4 midi out-a (sa MidiSporta) u 4 midi in-a na PC2 (u MidiSport), tako sekvenciram GigaStudio (4 porta x 16 midi kanala = 64 instrumenta, iako nikada nisam u praksi iskoristio vise od 16)...
Midi out na FF800 ide u midi in na Multiface-u sa PC1, tako su mi dva sekvencera u savrsenom sync-u (MTC)...
Sva tri racunara su umrezena, pa Stylus RMX i Ivory "vozim" sa PC2 preko FX Teleporta (sekvenciram ih na PC1)...
Nisam shvatio da li na tom drugom racunaru imas neki audio interfejs, ili bi ga tek kupovao?
Kupovina nije neophodna, zato sto bi preko FX Teleporta (preko LAN-a) mogao da imas razne VSTi na drugom racunaru, a da ih "otvaras" u okviru glavnog DAW. Takodje mozes da "gonis" i Giga Studio (valjda se program zove Giga Teleport)...
Zaboravih da napisem - sa tim Teleportovima (FX i Giga), nisi ogranicen brojem kanala koje prebacujes u audio, svakako su na mikseru glavnog DAW-a, mozes da im radis sta hoces i kako hoces...
Arthur
12-02-2009, 07:47 AM
itekako ima smisla, naročito u svetu gigastudija i vienne, oni ipak muški troše resurse, a ti bi ipak želeo poštenu obradu istih na glavnom kompu. Ja čak i bfd držim na teleportu jer u samom mixu uspem da pokupim celo opterećenje kompa, a kamoli još i BFD da vučem (a koristim rudaw dualcore!)
drzox
12-02-2009, 08:27 AM
JA sam isprobao vezivanje dva kompjutera preko svih poznatih "vezivaca" i najbolju sinkronizaciju sam imao preko VST system linka,znaci Nuendo na glavnom ,a na drugom V-stack.To je najbolja varijanata ako si sav u Steinbergu .
Ako nisi sav u Steinbergu nego si Protools +Cubase ili slicna varijanta ubjedljivo najbolji sync sam imao preko MidiOverLAn i to MOL3 ,demo verzija ,narodna MOL2 nije mi bas dobro sljakala.
RetroMan
12-02-2009, 03:05 PM
tako su mi dva sekvencera u savrsenom sync-u (MTC)...
Je si li dobro proverio? Nemam licnog iskustva, a planirao sam i ja 2 DAWa sinkovana preko MTC, ali su mi, cak, dva clana foruma rekla da to nije stabilno i da se (test klik) razilazi posle izvesnog vremena, a da je poseban problem promena tempa, ili jos gore ako u pesmi ima nekoliko tempo promena - sve se raspada, po njihovim recima. Jel' mozes to malo da prokomentarises, i da li je SMPTE sink mnogo bolje resenje?
RM
Arthur
12-02-2009, 07:33 PM
mtc klikovi se neće raspadati ako su pored midija, sinkovani i clockovi kartica, tojest konvertera. Bez toga, klik će se raspadati i sa samim sobom.
Je si li dobro proverio? Nemam licnog iskustva, a planirao sam i ja 2 DAWa sinkovana preko MTC, ali su mi, cak, dva clana foruma rekla da to nije stabilno i da se (test klik) razilazi posle izvesnog vremena, a da je poseban problem promena tempa, ili jos gore ako u pesmi ima nekoliko tempo promena - sve se raspada, po njihovim recima. Jel' mozes to malo da prokomentarises, i da li je SMPTE sink mnogo bolje resenje?
RM
Evo, proveravam vec 5 godina i - radi...
Logic sa Logic-om, ne znam za ostale kombinacije.
SMPTE je ogromna zavrzlama - bar interno generisanje...
Naravno, tek sada vidim da sam "prevideo" u gornjem postu da su svi kompjuteri vezani i word clock-om, ali je Arthur to razjasnio...
InsaneEyes
12-02-2009, 10:00 PM
Не, сем ако ниси мазохиста... или ти је мало меморије на једном компјутеру, узмеш карту која има адате и фураш 16 канала вамо-тамо на 48 кхз. Препоручујем hdsp 9652 или сличну за то зезање, Еmu је ок решење.
одлично речено!
рофл!
Ima smisla...
Kod mene su TRI kompjutera u sistemu. Glavni (G5, FF800, Logic 7.2.3, MidiSport 4x4 - sequencing + audio), PC1 (Logic 5.5.1, Multiface - sequencing + audio), PC2 (GigaStudio, Stylus RMX, Ivory, Multiface, MidiSport 4x4).
Iz Mekintosa 4 midi out-a (sa MidiSporta) u 4 midi in-a na PC2 (u MidiSport), tako sekvenciram GigaStudio (4 porta x 16 midi kanala = 64 instrumenta, iako nikada nisam u praksi iskoristio vise od 16)...
Midi out na FF800 ide u midi in na Multiface-u sa PC1, tako su mi dva sekvencera u savrsenom sync-u (MTC)...
Sva tri racunara su umrezena, pa Stylus RMX i Ivory "vozim" sa PC2 preko FX Teleporta (sekvenciram ih na PC1)...
Nisam shvatio da li na tom drugom racunaru imas neki audio interfejs, ili bi ga tek kupovao?
Kupovina nije neophodna, zato sto bi preko FX Teleporta (preko LAN-a) mogao da imas razne VSTi na drugom racunaru, a da ih "otvaras" u okviru glavnog DAW. Takodje mozes da "gonis" i Giga Studio (valjda se program zove Giga Teleport)...
Nemam drugi audio interface (u stvari imam neki USB audiophile)..... ali ako ne treba, ne bih kupovao.
Ako sam skontao dobro, FX teleport mi omogucava da sve kanale sa pomocnog kompa u realtimeu imam na glavnom mixeru (to mi je vrlo bitno zbog UAD, PoCO i sl..)?
Drugo, kako resavam pitanje latencije, ako nemam asio driver na pomocnom kompu na kome su VSTi?
HVala na odgovorima!
Arthur
13-02-2009, 06:47 PM
ne treba ti, fx teleport ima svoju latenciju koju prijavljuje u nuendo i to radi. Znači, treba ti samo čista druga mašina, i gigabitni lan. Radi najnormalnije, prijavljuju se VST intrumenti tamo gde i ostali, a u spisku VST pluginova imaš isto podfolder sa običnim VST plugovima koje si instalirao na drugi komp.
Pa super, to je onda najbezbolnije resenje..... koristi resurse jednog a radi na drugom kompu.
Hvala vam na savetima i ustedi koju su proizveli:):wink:
quake
27-04-2009, 05:38 AM
Ne razumeh do kraja da li moze i ova kombinacija preko fx teleporta:Mac g5 ppc na kom je osx tigar i logic 8 i pc dual core na kom je windows xp i logic 5.5.1.Znam za fazon da na dual core instaliram osx86,logic 8 i idem preko logic node-a ali mi je osx86 jos klimav pa me zanima i neko drugo resenje.
milos
27-04-2009, 01:07 PM
ali mi je osx86 jos klimav :shock::shock::shock::shock:
Tesko da je klimav...
quake
27-04-2009, 06:54 PM
Probao kalyway....nesto bolje ima?
milos
28-04-2009, 02:23 PM
Pa i ja imam kaly 10.5.2 koji sam combo updateovao na 10.5.5 a zatim na 10.5.6...
Leti 8-)
diviner
28-04-2009, 08:46 PM
A sta cemo zimi ? :D
Milose, zovem te ovih dana, nadam se da imas vremena za poslic u vezi OSX o kome smo pricali ?
quake
28-04-2009, 11:49 PM
Pa i ja imam kaly 10.5.2 koji sam combo updateovao na 10.5.5 a zatim na 10.5.6...
Leti 8-)
U tome i jeste problem...od 10-tak razlicitih masina osx86 leti na jednoj....na ostalima je klimav jer bira hardver.Pozdrav
milos
29-04-2009, 12:28 PM
A sta cemo zimi ? :D
Milose, zovem te ovih dana, nadam se da imas vremena za poslic u vezi OSX o kome smo pricali ?
Moze ,moze :)8-)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.