Log in

View Full Version : E-mu 0202 Usb,Pomoc,Utisak...

Riccolo
22-01-2009, 01:21 AM
Kolege pomagajte...Danas sam kupio zvucnu E-mu 0202 Usb i mogu vam reci da sam nasao vise mana nego prednosti...Prednosti su: kvalitet zvuka-dobar (za tu cenu),snimanje glasa,basa,gitare odlicno sumova skoro i da nema i uz pomoc AmpliTubeta moze se izvuci jedan solidan zvuk itd...E sad mane:Imam pucketanja,seckanja,a ako povecam latenciju onda je kao ok,ali onda ispada da sam u minusu jer sam imao manje kasnjenje sa Creativ Audigy-em (prosla karta) i asio4all driverima nego sad sa novom kartom koja takodje ima asio drajvere...Jako los zvik na zvucnicima u winampu recimo,a pritom je super zvuk u Sonaru.Nemam volume Control,kartica od namestanja nekih ima samo Device(u slucaju da imas dve kartice pa tu selektujes koju hoces) i Sample rate koji bih molio neko da mi pojasni kao pojam i u kakvoj je on vezi sa latencijom...Cak mi se cuju i dugmici od tastature (kao na mobilnom) :grin: Stvarno cudno...Ima jos Nekih sitnica ali za pocetak da mi resimo ovo sa drajverima, pucketanjem i latencijom a zaostalo cu lako...

Ako jos sta treba od informacija napisacu naravno...

Ps:ovako se obicno zavrsava vrhunac pucketanja : file:///C:/Documents%20and%20Settings/Admin.ZMAJ/Desktop/Sonar%207.bmp

Riccolo
22-01-2009, 02:53 AM
Iskreno se nadam da ce neko znati da mi pomogne... :)

lesha
22-01-2009, 03:18 AM
1. skini poslednji softver i drajvere sa emu sajta
2. da li si prvo instalirao drajver, a zatim patchmix?

Riccolo
22-01-2009, 03:43 AM
Pravo da ti kazem Lesho citao sam forum ceo dan i isto se postavljalo pitanje oko drivera i patchmix-a...Bio sam na sajtu E-mu-a i mozda sam retardiran ali ja nisam uspeo da nadjem drivere tamo,a patchmix ne znam ni sta je :banghead:...Ako nije dosao uz softver sa karticom onda sigurno nisam,ali potrazicu opet sve ove stvari pa ti javljam sta sam uradio...

lesha
22-01-2009, 07:43 AM
Pravo da ti kazem Lesho citao sam forum ceo dan i isto se postavljalo pitanje oko drivera i patchmix-a...Bio sam na sajtu E-mu-a i mozda sam retardiran ali ja nisam uspeo da nadjem drivere tamo,a patchmix ne znam ni sta je :banghead:...Ako nije dosao uz softver sa karticom onda sigurno nisam,ali potrazicu opet sve ove stvari pa ti javljam sta sam uradio...

evo meni je trebalo 10 sekundi..
http://www.emu.com/support/files/download2.asp?Centric=1005&Legacy=0&Platform=1

patchmix dsp je njegov mikser.

Riccolo
22-01-2009, 02:45 PM
Hvala...Bio sam na toj stranici 100 puta ali uopste nisam izvalio drajvere pred nosom...Mnogo sam glup....Kad instaliram i Patchmix nadam se da ce biti bolje,a ako ne bude
javljam se opet...

Riccolo
22-01-2009, 03:32 PM
Instalirao sam prvo drivere pa patchmx,ali mi je ptchmix stao u jednom delu instalacije sa porukom: ''Setup is unable to detect a supported product on your system''..Nista meni tu nije jasno,sve sam lepo povezao (jedan kabl),instalirao drivere kako treba restartovao i eto...Kad ce se desiti da ja nesto kupim i da ne mislim... :banghead: (kadd budem platio do jaj verovatno)

milos
22-01-2009, 06:34 PM
Mislim da Patchmix ni ne postoji za te E-mu USB uredjaje , samo za PCI vazi...:rolleyes:

lesha
22-01-2009, 07:03 PM
tebe sigurno zeza usb..

milanCHE
22-01-2009, 09:17 PM
najbolje uradi sve ispocetka.prethodno deinstaliraj te drajvere koje si vec instalirao,izbodi karticu iz usb-porta,restartuj komp,pocisti registre ako imas neki softvercic za to,ponovo ubodi zvucnu ali u neki od USB PORTOVA SA ZADNJE STRANE KUCISTA(dakle direktno na maticnoj ploci),instaliraj najnovije drajvere sa sajta,evo ti link (http://www.emu.com/support/files/download2.asp?Centric=1005&Legacy=0&Platform=1),i pre pocetka rada stavi latenciju za pocetak na recimo 10-20 ms (milisekundi).nisam siguran na koliko je ona po default-u podesena.i naravno,da ti u programima u kojima radis drajver bude EMU asio....i naravno,u control panel
u u podesenjima zvuka,selektuj EMU 0202 kao glavni sound/voice playing/recording device...
pozdrav

Riccolo
23-01-2009, 03:31 AM
Poslusao sam te Milance,sve sam uradio ponovo...Registre sam ocistio sa TuneUp Utilities (drugi nemam)...Sve u sv e-mu :) sada je znatno bolje,difolt latencija mu je 10 i radi super(cpu:25% u proseku),a kad recimo stavim na 6 javilo se pucketanje ali samo prvi put,posle kad sam palio Sonar nije bilo pucketanja, videcu u daljem radu...Jedi no mi nije jasan taj Patchmix opet mi izbacuje istu gresku i opet nemam volume control,mislim ima u control panelu ona socijalna podesavanja,ali nemam na dohvat ruke...I niko da mi objasni ovo za sempl rate,sta je to tacno,za default verovatno staviti 44,1khz i kakve on ima veze sa latencijom? :grin:

kejkz
23-01-2009, 10:16 AM
koji driver koristis u sonaru? Asio ili wdm?

Riccolo
23-01-2009, 01:20 PM
Asio,sto jel ne bi trebalo? :confused:

Riccolo
24-01-2009, 10:32 PM
Molim vas kolege,jos jedna stvar...Izvalio sam novi problem vezan za istu onu gresku u Sonaru...Desava mi se to da ne mogu da koristim dva programa istovremeno koji koriste zvuk (primer; Sonar i Winamp) a isto tako ni Winam sa YouTbe-tom nece...Strasno,a nesto mi je ne logicno da imam toliko los komp da mi se ovo desava kad mi se nije desavalo sa obicnom Creative Audigy 7.1 karticom :banghead:

SHIVA
25-01-2009, 03:33 PM
Ja imam istu karticu, i gotovo sam siguran da ti imaš problem nevezan uz samu karticu.

Što se tiče Sonara i Winamp-a... normalno je da ne možeš koristit oba u isto vrijeme. Sonar koristi ASIO driver-e, a Winamp ne. Kartica ne može radit paralelno na dva različita seta driver-a, barem ne bez da ima dva odvojena audio kanala.

Ja koristim latenciju od 5ms kad snimam ili sviram gitaru, i nema nikakvih pucketanja. Problem vjerojatno nie u kartici.

Zvuk u winampu ti je jednak kao što je bio i sa Creative karticom, samo ti se sad Sonar čuje bitno bolje. Winamp je, btw, teško govno od playera. Skini si besplatni Xmplay... ima ASIO podršku, podržava gotovo sve formate kao i Winamp, svira mp3 direktno iz ZIP ili RAR datoteka, te imaš i opciju korištenja Winamp plugin-ova (recimo Milk Drop).

Riccolo
25-01-2009, 04:16 PM
Shiva hvala ti,ali izgleda da se nismo razumeli...Nije poenta u winampu,konkretno mi sad treba gitara i ne mogu ''provucenu'' gitaru kroz Guitar Rig 3 da snimam u Sonaru...Da li mogu dva programa da korriste asio drivere u isto vrema,kad probam oba programa sa asio driverima onda dobijam onu gresku Audio Dropout,a ako sonar prebacim na WDM drivere onda dobijam sledecu gresku: :confused:

Sandzama
25-01-2009, 04:32 PM
Ne moze!
Drajver ne dozvoljava istovremeno koriscenje dva ASIO stream-a niti istovremeni rad ASIO i WDM aplikacija. Za divno cudo u OSX-u ista karta ovo radi nesmetano (core audio)

Ako moze Guitar Rig da se pokrene kao plugin na inputu onda bi mogao da snimas.

Ovo je problem kod svih USB EMU-a (imam 0404)

kejkz
25-01-2009, 04:43 PM
Za divno cudo u OSX-u ista karta ovo radi nesmetano (core audio)

drugačiji je to drajver... odnosno audio sistem...

Riccolo, otvori guitar rig 3 unutar sonara, kao plugin na kanalu, a ne kao zasebnu aplikaciju

Riccolo
25-01-2009, 04:55 PM
E hvala ljudi,da znam i da se ne mucim za dzabe,samo m jos nije jasno zasto mi baguje bilo koji drugi program vezan za muziku,malopre sam pustio Sonar u isto vrema sa you-tubetom i YT zabaguje a cak i poslee kad izgasim Sonar ostane zabagovan-ide 3 sekunde video (bez zvuka) i pnda stane cak i ako je ucitao...To mi nije jasno ali nije nista strasno,bitno je baviti se muzikom,jbs sporedne stvari... :grin:

Kejkz,mislim da ovo za GR 3 kao plug-in nije izvodljivo,mozda i jeste samo ja nee znam kako... :-)

SHIVA
25-01-2009, 06:08 PM
Kejkz,mislim da ovo za GR 3 kao plug-in nije izvodljivo,mozda i jeste samo ja nee znam kako... :-)

Manje mislit, a vi?e čitat user manual :wink:

"7"
26-01-2009, 08:10 AM
Mislim da sam vec rekao u nekom drugom thread-u... stavi Guitar Rig na insert u Sonaru!
Pri instalaciji GR-a ti u jednom momentu da izbor sta ces da instaliras. Imas opciju Standalone, VST i RTAS (moze sve da se cekira)... ti si verovatno cekirao samo standalone... znaci ponovi instalaciju i pojavice ti se medju plagovima.

Pozz

Riccolo
26-01-2009, 04:31 PM
Aj probacu,pa javljam sta sam uradio...

Riccolo
26-01-2009, 05:00 PM
Ok,moze ovako,nisam ponovo instalirao GR 3 samo sam rekopirao dll fajl u vst cakewalk i radi,mala mana mu je to sto nne mozes direktno da slusas sta tacno snimas,jedino kad snimis socijalno gitaru onda ga provlacis kroz GR 3 ali boze moj,bolje iista nego nista,brine me samo kad budem snimao distorziju ali snacicu se vec...Nego imam drugi problem sad...Snima mi gitaru mono..Ukljucim snimanje ukljucim snimanje i krenu dva kanala ali jedan je prazan,i sve se cuje na jednu slusalicu posle toga...Kako to da resim???? :grin::banghead:

"7"
26-01-2009, 06:22 PM
Ok,moze ovako,nisam ponovo instalirao GR 3 samo sam rekopirao dll fajl u vst cakewalk i radi,mala mana mu je to sto nne mozes direktno da slusas sta tacno snimas,jedino kad snimis socijalno gitaru onda ga provlacis kroz GR 3 ali boze moj,bolje iista nego nista,brine me samo kad budem snimao distorziju ali snacicu se vec...Nego imam drugi problem sad...Snima mi gitaru mono..Ukljucim snimanje ukljucim snimanje i krenu dva kanala ali jedan je prazan,i sve se cuje na jednu slusalicu posle toga...Kako to da resim???? :grin::banghead:

??? a sta snimas na dva kanala? gitaru?... inace mozes da cujes GR3 direktno dok sviras, nesto nisi dobro uradio... na kanal na kom snimas, cekiras onaj mali zvucnicic (monitor) a kad snimas i onaj pored njega (record enable), izaberes input na kom ti je gitara, stavis na insert GR3 i menjas efekte i odmah cujes zvuk preko GR-a dok sviras, znaci ne moras da sviras na suvo ne znajuci kako ce da zvuci sa GR-om... negde gresis...

Pozz

SHIVA
26-01-2009, 06:24 PM
gledaj... ne bih htio biti bezobrazan i bezobziran, ali imam jedno pitanje za tebe.

Zar ti je zbilja toliki problem pročitati nekakav "getting started" ili kako god se već zove tih nekoliko stranica Sonar manual-a, a na koima su ljudi objasnili sve te "porođajne muke" koje muče novopečene korisnike?

Treba ti 15 minuta da to pročitaš, pa opet ti je lakše ovdje postat pitanja i čekat nekoliko sati da se netko smiluje i posta ti odgovor. Jednostavno mi to nie jasno.!?!?

Read the fuckin' manual!

Sandzama
26-01-2009, 09:31 PM
Ne daj se Riccolo ;)

7 ti je sazvakao postupak.

Javi sta si uradio

Poz

kejkz
26-01-2009, 09:32 PM
Izvodljivo je, kako nije, pa tako ga svi i koristimo... međutim, ne mo?e ti niko pomoći ovako na daljinu, ako ne ?eli? pomoći sam sebi. Shiva ti je lepo rekao ?ta da radi?, a ja ti dajem mali hint, jedini koji mogu u ovoj situaciji: VST folder se nalazi u /program files/steinberg/vstplugins, tu ti se po nekom osnovnom pode?avanju obično instaliraju svi efekti i instrumenti u tom formatu. A ima? jo? jednu mogućnost, izvodljivu u Sonaru: guitar rig ima i svoju DX verziju, poku?aj nju da učita? na kanal na kome ?eli? snimiti gitaru. Nađi negde u Sonaru gde se isključuje direct monitoring (ako ovaj to uop?te ima, nisam ga duuuugo koristio) i podesi input kanal na onaj u kome ti je gitara, pretpostavljam prvi. Trebao bi je čuti. Ali, molim te, prvo se malo informi?i, uradi ne?to sam, jer ti, ponavljam, niko, ama ba? niko, ne mo?e pomoći kada nisi ra?čistio ni sa osnovnim poznavanjem terminologije i načina rada u virtuelnom okru?enju.
Pozdrav i srećno!

Riccolo
27-01-2009, 01:29 AM
Hvala ljudi,bas te carevi...Uradio sam sve kako mi je 7 rekao,sve radi super...A i Shiva je upravu,mada sam citao i citam jos uvek razna uputstva i tako...Sto puta mi je lakse da mi vi direktno resite problem nego da bauljam...Sto se tice gitare,raspitao sam se,snimicu na dva mono kanala gitaru pa cu posle da ih bacam na stereo,tako se valjda i radi...Izvinjavam se jos jednom sto vas davim,ipak sam ja novajlija u ovakvoj vrsti softvera pa i ne znam bas mnogo,ali brzo ucim :grin:

Riccolo
27-01-2009, 01:34 PM
Jbt nerviram se, ponekad mi treba dok radim pesmu da cujem neku drugu...Zasto ne mogu da slusam winamp niti bil koji drugi plejer dok mi je upaljen Sonar? :confused:

Sandzama jel mozes ti?

awacs
27-01-2009, 02:12 PM
Jbt nerviram se, ponekad mi treba dok radim pesmu da cujem neku drugu...Zasto ne mogu da slusam winamp niti bil koji drugi plejer dok mi je upaljen Sonar? :confused:

Da promeni? audio driver u Winampu:
Options/Preferences/Plug-ins/Output pa izaberi recimo Nullsoft WaveOut Output i u njegovim pode?avanjima odaberi Microsoft Sound Mapper, a ne EMU driver. Mo?da će da radi.

Riccolo
27-01-2009, 03:23 PM
Hvala avax na sto si se potrudiio da mi pomognes,ali nazalost nece...Probao sam sve kombiinaciije svih ponudjenih driverra i nista....Ali nij o probleem samo u winampu(to sto nece da radi ddok radi i Sonar) nego i u bio kom playeru ili bilo cemu sto koristi zvuk (cak i youtube)...Stvarno ne znam o cemu se radi... :cry::cry::cry::cry::cry:

awacs
27-01-2009, 03:57 PM
Stvarno ne znam o cemu se radi... :cry::cry::cry::cry::cry:

?to reče Shiva: Read the fuckin' manual!"

Owner's Manual/Troubleshooting/stranica 42:

[SIZE=3]"You cannot record or monitor ASIO and WAVE at the same time. The first audio application you open controls the E-MU 0202 USB 2.0."[SIZE=3]

[SIZE="1"]Ovo WAVE se ne odnosi na .WAV format nego na WAVE DRIVER. Na koju foru te toliko mrzi da čita?? Aj' ?to sam ja budala pa me sva?ta zanima (čak i specifikacija kartice koju nemam niti ću imati), ali za?to te mrzi da nauči? mogućnosti TVOJE sprave???

Dobro, dosta prekora (valjda ti je ovo pokazalo da u Manualu pi?e mnogo vi?e nego ?to ti misli?) - uradi sledeće: ako ti ba? treba da čuje? neku pesmu dok radi? u Sonaru (pretpostavljam radi poređenja) unesi je na neki prazan kanal. Ako treba, pre toga je konvertuj u isti Sample Rate/Bit Depth kao ?to je projekat na kome radi?, čisto da ne bi Sonar radio on-the-fly konverziju...

I jo? jednom - pitaj tek kada si potpuno siguran da u Uputstvu nije obja?njeno ono ?to te zanima. Čisto onako - pristojnosti radi :wink:A da su im driveri kretenski napisani - jesu!

Pozdrav,

Vasa

psionic
27-01-2009, 07:46 PM
OK, citam ovaj thread i mislim se u sebi : eee... :)
Salim se, Tvoja kartica nema mogucnost tzv multiclient drajvera i slicnih pizdarija pa ako koristis asio, nista drugo nije u funkciji. Da bi izbegao taj problem, najlakse je da iskoristis audigy koji imas, koji je uzgred, najbolja multiklijent kartica koju sam imao - ne treba ti nikakav asio4all jer njegovi asio su sasvim ok. U ovom slucaju, njega bi koristio samo za te sporedne stvari tipa youtube, wamp, IGRICE :D
Problem koji ima tvoj EMU imaju i neke skuplje kartice... Tako da, njega samo za asio koristi (sonar, nuendo...), a za sve drugo neku DirectX capable karticu tipa tog audigyja ili integrisane zvucne... I nece te vise boleti glava, videces :)
Ako nemas neki mixer gde bi ubo obe kartice, to bi mogao biti problem, ali kada ne koristis ulaze tvog EMUa, mozes da ga iskoristis da u njega ubacis drugu karticu i slusas preko EMU kada je ne koristis za drugo...

Riccolo
28-01-2009, 12:09 AM
Au,bas sam popio kritike ovde,ali opravdano naravno...Evo sad sam skinuo Manual pa cu ga iscitati,ubedili ste me...Hvala vam svima,pa se ja javljam uskoro posto ja ne bih bio ja da nemam neki problem oko tehnike pa cim me bude mucilo nesto novo (i pored toga sto cu PROCITATI manual) ja se javljam...

:grin:

SHIVA
28-01-2009, 12:47 AM
Au,bas sam popio kritike ovde,ali opravdano naravno...Evo sad sam skinuo Manual pa cu ga iscitati,ubedili ste me...Hvala vam svima,pa se ja javljam uskoro

Svaka čast!
Znati prihvatiti kritiku je svakako vrijedna, i relativno rijetka vrlina. Osim toga, prihvaćanje kritike je prvi korak prema osobnom napretku :wink:

psionic
28-01-2009, 03:58 AM
Citanje prirucnika ti nece resiti ovaj problem, jer kartica jednostavno tako radi. Pomocice ti, doduse, da shvatis neke stvari, ali ja sam imao ranije slicnih problema sa nekim zvucnim karticama i ovako - kao sto sam ti rekao - sam radio najbezbolnije i najjednostavnije.

A za ove sto vole da kinje narod - pa nekad treba i shvatati sta citas (ne mislim konkretno ni na koga),a na kraju krajeva, mozda neko ne stoji dobro sa tehnickim engleskim. Ako postavljena pitanja smatrate trivijalnim, nemorate ni odgovarati. Covek je pitao sta da radi a kao odgovor dobio - procitaj uputstvo. Dobro mu niste odgovorili - "idi pitaj nekog ko zna" :D

Jel sam te dovoljno branio ? :D :D :D

Riccolo
28-01-2009, 03:20 PM
Hvala Psionic :grin::grin::grin::grin: mora neko da bude i na mojoj strani... :grin: U sustini ja sam jedan od onih snalazljivih ljudi posvecen paroli ''Ja ne znam,al' znam ko zna'' :) Mada je cinjenica da postoji dosta kvalitetnih opisa u manualu...PROCITAO SAM GA!!!ALE,ALE... :jupi:

awacs
28-01-2009, 03:45 PM
Hvala Psionic :grin::grin::grin::grin: mora neko da bude i na mojoj strani... :grin: U sustini ja sam jedan od onih snalazljivih ljudi posvecen paroli ''Ja ne znam,al' znam ko zna'' :) Mada je cinjenica da postoji dosta kvalitetnih opisa u manualu...PROCITAO SAM GA!!!ALE,ALE... :jupi:

Mashallah:jupi: Eto, drago mi je da su kritike urodile plodom, a ne ljutnjom :) Uostalom, bile su dobronamerne (mada o?tre). I ja sam od tih ?to vole da pitaju one koji znaju vi?e, ali se prvo potrudim da izgooglujem ono ?to mi nije jasno, pa tek ako ni uputsva proizvođača ni recenzije po online časopisima ne nude re?enje krenem da se raspitujem.

Mo?da će delovati kao da ti popujem, ali Google praksa je korisna iz bar tri razloga: em (u velikom broju slučaja) pronađe? ono ?ta te je zanimalo, em usput sazna? jo? pone?to ?to mo?e biti korisno u budućnosti. Treća i najveća vajda je ?to mo?e? da pročita? Manual PRE no ?to kupi? neku spravu, čisto da bi saznao ?ta ona zaista mo?e.

Forumi su generalno poslednja varijanta - tu svako priča ?ta mu padne na pamet (ni ja ne mislim ni na koga konkretno:rolleyes:), pa je put do pravih re?enja često trnovit...

Pozdrav i ?elje za srećan rad i puno dobre muzike :),

Vasa

Riccolo
28-01-2009, 05:58 PM
Evo jos pitanja,ali ovoga nema u uputstvu...Osecam da bi me zadavili da mozete...Kad budem uradio kao sto mi je Psionic rekao (povezem obe i e-mu 0202 usb i creative audigy na komp)...Koja treba da mi bude default i kako da postignem da mi on razdeli da e-mu bude samo za muzicke programe (verovatno namestim u samim programima drivere) a da mi creative sluzi za winamp,filmove,youtube...

kejkz
28-01-2009, 07:22 PM
(verovatno namestim u samim programima drivere)

Ovako uradis u programima u kojima radis sa muzikom, a kao system default (p)ostavis odzidzi.

Riccolo
28-01-2009, 11:19 PM
Hvala kekjz,pa kad probbam ako budem imao neki problem javljam se... :grin:

milos
29-01-2009, 08:25 AM
USB je USB, mislim normalno je da je sporije od PCI i da moras povecati latenciju da ne bi cuo krckanje...
E sada, najbolje je uvek uraditi svezu instalaciju wina i onda testing :)