PDA

View Full Version : Produkcija violoncela i klavira

SumAnuT
19-01-2009, 02:03 PM
Snimao sam klavir i cello za neki projekat na SANU, e sad profa kaze da je cello snimljen preblizu.

Koje frekvencije da maknem cellu da bi izgubio na tom osecaju blizine mikrofona?

Mozete li mi dati par referentnih pesama ove vrste da poslusam da znam otprilike cemu da tezim, od miksa do RMS-a?

Hvala.

PS. evo uploadovao sam suve delove klavira i cella posebno, i kako to sve zvuci zajedno, pa mi kazite sta bi vi ovde radili?
Kada se na cello doda reverb, i dalje zvuci kao da je ispred nosa jer je preblizu snimljen, pa ne znam sta sa njime da radim?

Cello (http://lksndr.abc-transport.rs/Cello.mp3)
Piano (http://lksndr.abc-transport.rs/Piano.mp3)
"Mix" (http://lksndr.abc-transport.rs/Mix.mp3)

Max
19-01-2009, 02:41 PM
Stavi ga u neki reverb sobre (... mozda impuls ) pa smanji dry signal , a pusti vise wet ..... nmoj da bude neka ogroman soba vec manja ili neki chamber ....

Sustina je , da kad snimas dalje od cela , da zapravo sve vise snimas ono sto prostorija cini instrumentu ..... tako da bi to sa impulsom prostorije nekako ( kako , tako ) dovelo situaciju na to sto tvoj profa zeli da cuje .....

Pozdrav

Max
19-01-2009, 02:45 PM
A evo sad kad slusam mix ... celo mi se cini kao potpuno suvo .... a klavir negde u daljini ..... mozda samo da dodas reverb na celo ????

Mada ...... nigde doljih frekvencija .... kako si ovo snimao ??? :confused:

Pozdrav

SumAnuT
19-01-2009, 03:04 PM
Nije mix, nego "mix", samo su sabrane trake, nista nije dirano.
Tako zvuci tako kako je snimljeno, pitanje je sta cini sada sa time?

Kako da ubijem prezentnost kod cella?
Nisam ja snimao, samo sam prisustvovao snimanju i dobio trake takve kakve su, mada ne verujem ni da bi ja bolje snimio, to mi je prvi put da radim tako nesto ...

Ne znam sto nema donjih, klavir je sniman ab closemikingom sa akg c414, cello sa neumanom u87, snimano na edirol HDD snimac, nigde nikakve ekvalizacije nije bilo, sve je tako kako je ...

Poklopac od klavira je bio samo malo odskrinut, da bi cello i klavir bili ujednacenog nnivoa (tu nismo mogli nista), pa su se verovatno vise frekvencije, cija je talasna duzina manja od poklopca klavira odbijale prema mikrofonima, a ove nize prolazile "kroz" prepreku, pa otuda manjak niskih?

Color
19-01-2009, 04:36 PM
Snimao sam klavir i cello za neki projekat na SANU, e sad profa kaze da je cello snimljen preblizu.

Dobro kaze profa... A klavir pliva u prostoru...

Koje frekvencije da maknem cellu da bi izgubio na tom osecaju blizine mikrofona?

Niske, koje ionako nema u snimku... + moras se poigrati i sa srednjima i visokima malo..nema recepta, dok ne dobijes to sto zelis

Mozete li mi dati par referentnih pesama ove vrste da poslusam da znam otprilike cemu da tezim, od miksa do RMS-a?

Nema filozofije i RMSa i gluposti... Zvuk teba da je sto realniji, minimalne korekcije, bez pumpanja limiterom, mora da ostane dinamika sviracima... Samo sto je ovde i klavir toliko bezveze snimljen da nema nikakve dinamike..

PS. evo uploadovao sam suve delove klavira i cella posebno, i kako to sve zvuci zajedno, pa mi kazite sta bi vi ovde radili?
Kada se na cello doda reverb, i dalje zvuci kao da je ispred nosa jer je preblizu snimljen, pa ne znam sta sa njime da radim?

Tesko ces tu prezentnost ukloniti... Tj. da je klavir malo blize snimljen pa da uradis to sto je MAX rekao, pomoglo bi...svakako to ti je i jedina opcija, provuci sve kroz isti prostor da se sjedini.

Pojma nemam, ovo bi bio odlican skolski zadatak: "Deco, napravite od ovoga sta se moze napraviti" ;-)))

pozdrav...

Max
19-01-2009, 04:51 PM
Tako zvuci tako kako je snimljeno, pitanje je sta cini sada sa time?

Pa napisah ti gore .....

Pozdrav

AVT
19-01-2009, 05:09 PM
!

AVT
19-01-2009, 05:15 PM
nego, jel si ti sumanut primetio da u zadnjoj kompoziciji postoji jedno parče od par minuta na kojem je snimak na jednom kanalu potpuno tehnički neispravan... sličan problem nikada nisam sreo u svojoj manje-više svakodnevnoj snimateljskoj praksi, i priznajem da ne znam šta se tačno desilo...

očigledno (ili pak uvočujno?) je u pitanju totalni synthetic sound nekakvog softvera ili hardvera koji je zatajio...ali šta je tačno u pitanju, ne znam? pretpostavljam da je EDIROL R-4 krivac...da li neko ima slična iskustva sa ovim snimačem, volio bih znati!!

u lancu snimanja su postojali samo još akg c-414 i kabl...kao kabl, a ni kao bilo koji problem sa konektorom, zaista ne zvuči, a ako je neko naleteo na situaciju da 414ica hoće da zeza sa svojom elektronikom na svom izlazu na tako surov način, voleo bih da podelimo iskustva!

stvar je u suštini za snimanje katastrofalna, jer se pojavljuje iznenada, traje dok ne prestane, i ne zna se šta je!

SumAnuT
19-01-2009, 06:57 PM
Nisam primetio, nisam ni slusao do kraja, vrtim se negde oko sredine, tu pokusavam sve da sredim, poslusacu do kraja jedared ... Meni je kada sam prebacivao stvari na komp sa USB-a prijavio greske neke, pa sam morao to sa nekim programcetom da ispeglam, ne secam se tacno sta je bilo ... Kad bi rekao kako zvuci ta greska i kada tacno nastaje?

Sto se tice klavira, on je takodje snimljen slose mikingom kao i celo, mikrofoni su bili na pola metra od klavira, mozda i manje, ne znam zaista sta se ovde desava ...

http://farm3.static.flickr.com/2329/1558727898_706415c43b.jpg?v=0

Ovaj fazon, samo sto je poklopac bio pritvoren i bila su dva mikrofona, ali ova razdaljina otprilike i pozicija ...

Mozda sam ja napravio gresku, jer sam vam dao deo u kojm klavir i jeste u funkciji pozadine, evo ovde je mozda bolja situacija, pa cete steci bolju sliku - "mix"-2 (http://lksndr.abc-transport.rs/Mix2.mp3).

SumAnuT
19-01-2009, 09:04 PM
Da, ima neko zujanje na kraju koncerta na jednom kanalu od klavira :banghead:

SumAnuT
19-01-2009, 09:22 PM
Mix (http://lksndr.abc-transport.rs/Mix3.mp3)

Evo, valja li ovo cemu?
Ja ovo kuci mixam da se ne bih smarao na fakultetu, tako da slabo cujem fina podesavanja, jel ovo ok ovako kako je?

awacs
20-01-2009, 10:41 PM

Evo, valja li ovo cemu?
Ja ovo kuci mixam da se ne bih smarao na fakultetu, tako da slabo cujem fina podesavanja, jel ovo ok ovako kako je?

Dobro sviraju ljudi, pa valja! Meni lično se ne sviđa prostor. Ako si dodavao ve?tačke jeke - ukini ih. Ako ima? posebne kanale sa ambijentom - doziraj ih manje i malo se poigraj sa predelayom. To sve u smislu toga da klavir priđe malo bli?e a ne da zvuči kao da si ga pecao sa ulaza u salu.

DeMa
20-01-2009, 10:46 PM

Evo, valja li ovo cemu?

Kako si mi
nismo se odavno culi,
cello ima kako naj vjerovatnije i sam znas veliki dio energijeu nemom razmaku od cella.
plitko ti zvuci ja nisam snimio celli ali mislim da bi trebo dati malo dubine, inace nije lose ali neznam tocno sto je trazeno. Stim da sam to samo sluso na sluhe.

pozz
Denis

SumAnuT
20-01-2009, 10:56 PM
Sve je vestacki dodato, nema kanala koji je snimao ambijent, tj. ima ali ocajno zvuci pa ga nisam ni uzeo u obzir ...

Smanjicu malo reverb na klaviru, stavio sam istu kolicinu, smatrajuci da treba da bude ista kolicina na cellu i klaviru, jer su svirani u istom prostoru i mikrofoni su bili priblizno isto udaljeni od oba instrumenta, pa ...

Pozdrav dema, trazi se realizam pretpostavljam, dakle da fnalni produkt bude kao da sedim u publici i slusam, ja sam ovo slusao pre mesec dana, pa sam zabravio kako je meni tada zvucalo :)

SumAnuT
21-01-2009, 12:41 AM
mix6

Evo, ja zaista ne znam sta da mu radim vise, jednostavno je tako snimljeno, ima li jos primedbi?

dvuckovic
21-01-2009, 01:53 AM
Evo na brzinu na slusalicama na integrisanoj od laptopa. Ljudi, mnogo ste se istripovali, ne znam o cemu pricate, kakav reverb na klaviru? Covjek svira frazu pod damper pedalom, normalno je da zvuci tako? Celo ne moze ni da ima bass u ovoj lagi u kojoj svira, jeste da ti pozicija mica na celu nije bila bas idealna, ali nije ni uzasno. Naravno da ima klavira u celu, morao je da procuri. Nadji samo balans u kojem ti rade jedan u odnosu na drugi, dodaj malo donjeg mida na celu, skini malo 3k na ne ide na ganglije kad svira visoko. Klavir malo rascisti na 180-200 i uzivaj. Da bi se to sve svidjelo profesoru, pusti to u neki Altiverb (stavi ga na insert, mozes i na master, doziraj wet/dry) i odaberi neki kamerni prostor, ne nesto veliko.

otprilike ovako:

http://rapidshare.com/files/186882867/1.mp3.html

Za bolji snimak od ovoga, morala bi i bolja sala i bolja oprema.

Pule
21-01-2009, 02:25 AM
Ili ovak nesto:
http://www.yousendit.com/download/WnBUYkJtSysrV3gzZUE9PQ

SumAnuT
21-01-2009, 02:35 AM
Ja okacio sa img tagovima, evo link do fajla:

Mix (http://lksndr.abc-transport.rs/mix6.mp3)

Jel bi dirali vi ovde nesto?
Strah me da stavim altiverb, jer sta ako odnesem projekat u skolu a oni nemaju altiverb ...
Najradje bi prikacio lexicon iz skole sa njime bi preptostavljam manje vise ispalo ok kako god okrenem ... videcu ...

Klaviru sam dodao niske i visoke, a cellu skinuo niske i visoke, za po tri do 6 db gore dole, ubio sam viseoke na reverbu, jer je sala bila sa slusaocima pa valjda su visoki bili priguseni na mestu slusalaca ...

Da procureo je i klavir u celo i celo u klavir, cini mi se da je nemoguce da ne procure jedan u drugi ...

Hvala ljudi na pomoci ;)

dvuckovic
21-01-2009, 02:39 AM
Naravno da je nemoguce da ne procure, a tu i ne treba da juris separaciju nego zdrav balans elemenata.

SumAnuT
21-01-2009, 02:41 AM
Ili ovak nesto:
http://www.yousendit.com/download/WnBUYkJtSysrV3gzZUE9PQ

Bas mi je na ovo profa i skrenuo paznju, ti si jos pojacao gresku dodavanjem samo reverba na visokim. Kada cello okida note prstima cujem ga kao da je na pola metra a kad krene da gudi onda ode u prostor ko zna koliko, totalno je neprirodno ...

Eto, ja otvorio temu da mene kritikuju i upute, a ja kritikujem tebe, nadam se da neces shvatiti preozbiljno kritiku ...

U Dejovom mixu je i dalje izrazeno ali dosta manje, izgleda je to sada nemoguce ubiti kada je vec tako snimljeno ...

SumAnuT
21-01-2009, 02:44 AM
Naravno da je nemoguce da ne procure, a tu i ne treba da juris separaciju nego zdrav balans elemenata.

Dakle, prvo uzmem sve suvo i nadjem gde im je balans?

To smo probali u skoli, ali je profa cuo da nije dobro snimljen celo i onda ni on nije mogao na brzinu da odredi dobar balans, pogotovo kad je reverb usao u igru ...

Da li prvo ubijati frekvencije koje uticu najvise na osecaj blizine kod cella, pa onda traziti balans ta dva, pa onda dodati reverb, ili naci balans tako kako je snimljeno, pa dodati reverb, pa skidati frekvencije, ili dodati reverb, pa traziti balans i skidati frekvencnije, ima li neki pravi put ili je sve slobodna volja?

Kako ti zvuci ovo poslednje?

dvuckovic
21-01-2009, 03:02 AM
Pa, ja bih poceo sa stereo parom koji je snimao "ambience". tj. onaj u kome se cuju i klavir i celo u balansu u kojem u jesu bili tamo gdje su svirali, sto je ustvari najprirodniji odnos, obzirom da su to instrumenti koji su konstrukcijski rijesavani da se zajedno slazu po glasnoci, jer u vrijeme kad su pravljeni nije bilo ni mikrofona ni zvucnika :) Na to mozes da dodas spot mikrofone, u slucaju da ti fali malo konkretnosti.

Sto se samog reverba tice, u slucaju kad soba u kojoj je snimano nije dobra, najblize sto sam cuo prirodnom prostoru, a da moze da zavrsi posao za ovakvu vrstu muzike je Altiverb. Lexicon ce uvijek u tom kontekstu da smeta, bar meni.

To je slika jednog sessiona koji sam skoro radio, obrati paznju da i pored podosta spot micova, je glavni ipak Decca tree.

SumAnuT
21-01-2009, 03:06 AM
Nemam ja ambience mikrofone, radjeno je closemikingom ...
Imam snimak jednog ambience mikrofona, ali on je stojao negde po strani, blize cellu nego klaviru, a i rekose mi ovi sa faxa da snimak tog kanala ni na sta ne lici pa ga nisam ni ubacio u mix tako da ...

Jbg, ne moze od g***** pita :banghead:

Bice ok i ovako, ionako je ovo samo projekat za skolu, nece na mtv ... :da:

Max
21-01-2009, 09:41 AM
To je slika jednog sessiona koji sam skoro radio, obrati paznju da i pored podosta spot micova, je glavni ipak Decca tree.

Sta si ovo radio i gde je ovo ???

Pozdrav

dvuckovic
21-01-2009, 02:58 PM
Studio u Skoplju, session za neki holivudski film, ne mogu se sjetit ko je kompozitor.

Bitch
22-01-2009, 12:39 AM
jea. Studio 1 MRT (makedonska radio televizija), codename Duality :D

vidim imao si srece, ja kad sam bio ili nije bilo struje ili je bilo al ne 220V :D

Max
22-01-2009, 10:48 AM
Studio u Skoplju, session za neki holivudski film, ne mogu se sjetit ko je kompozitor.

Fenomenalno .... nadam se da je ispao dobar snimak !

Pozdrav

awacs
22-01-2009, 11:31 AM
@SumAnuT:

Je li ovo jo? uvek aktuelno? Pade mi ne?to na pamet, ali ne bih da ?u?tim ako si zavr?io...

Pozdrav

SumAnuT
22-01-2009, 05:03 PM
Sutra nosim na uvid, reci ...

awacs
22-01-2009, 06:12 PM
Sutra nosim na uvid, reci ...

Pade mi na pamet de-esser. Otprilike ovako (Waves native de-esser, split/shelve mode, sa početkom negde malo iznad 3k):

http://www.sendspace.com/file/0ap02f

Nemam Altiverb, pa sam se za reverb snalazio sa Waves TrueVerb-om (nemam ni?ta bolje) :ups: ali nije va?no - va?no je da cellu treba vi?e reverba nego klaviru. Ionako je klavir prisutniji na kanalu od cella nego obratno, tako da send na klaviru treba dozirati diskretnije.

Za ubuduce - najva?nija je stereo postavka ambijentalnog para (ili Decca Tree, ako je veći orkestar u pitanju), close micovi su samo highlight, a ne osnova. I u miksu - kontrola delaya između close micova i ambijenta i to je to. Bilo kakvi ve?tački reverbi za ovakvu svirku su nu?no zlo.

Pozdrav

SumAnuT
23-01-2009, 12:43 AM
Kul zvuci. Sutra jos kad budem imao odmorna usesa da ispopravljam malo konacan rezultat i to je to.
Od koga je dosta :)

Hvala vam ljudovi ;)

MUzzY
23-01-2009, 04:39 PM
Aj kao celista da kazem koju, ako smem :D

Nisam nikada imao prilike da snimim klavir i celo tako da ne mogu da dajem tehnicke savete ali generalno ideja iza ovakvih snimanja ne moze da bude da se snimi sto "cistiji" ton oba insturmenta pa da se nesto mixa pa dodaje itd. ... Poenta ovakvih snimanja upravo jeste da se zabelezi taj trenutak. I poenta jeste da uvek zvuci kao da su tu ispred tebe. Po mom misljenju treba uvek sesti ispred izvodjaca i skontati u glavi kakav je to zvuk. Drugo, za akusticne istrumete (pogotovo gudaci) prostor je imperativ! Ako ne uhvatis taj prostor u kome je snimano ma kakav bio, slabe su sanse da to zvuci lepo. Zato prvo odaberite najbolji prostor u kome ce se to odsvirati i hvataj sve sto se moze uhvatiti. Neke finese tipa zvuk okidanja picikata na celu neko u publici nece uopste cuti, samo se cuje finalni produkt a to je ton. Sustanje struna po zici, hod prista po zici i sve to sto mikrofon hvata ko lud se ne cuje u publici, zato po nekoj logici stvari i ne treba preblizu drzati mikrofon?
Takodje, ne postoji klasicno delo u kome vi kao snimatelji treba da dodajete/oduzimate neki instrument - to je apsolutno sve na izvodjacu i njegovoj sposobnosti da dinamikom pravi muziku - end! Zaci samo sto vise iformacija apsolutno svega sto je u igri.

My 2c :)

Poz!

P.S
Jel ovo cela kompozicija ili si skratio nege? Posto mi ono nikako ne zvuci kao kraj... Malo je haoticno odsvirano.

HeatMan
23-01-2009, 05:01 PM
ja bih samo hteo da priupitam kome je to palo na pamet da snimi klavir sa jednim mikrofonom, pa chak i cello sa jednim?

mislim, ako kompozicija sadrzi samo dva instrumenta, onda se treba truditi da oni popune stereo sliku shto bolje.. i da ima shto vishe materijala za rad..

muzika je ok.. mix.. shta ja znam.. ja se ne bih preterano smarao sa tim.. ostavio bih da zvuchi kao demo kad je vec neprofesionalno snimljeno..

cello bi mozda mogao da proshirish tako shto cesh ga baciti na josh dva kanala i odraditi veliki highpass (ovo sam odredi kako treba da zvuchi).. i ta dva kanala malo pomeriti u vremenu stishati i potopiti u reverb.. docice do blage kontrafaze sigurno (zavisi od toga koliko si pomerio u vremenu i koliko si ostavio "zdravog signala"), ali mislim da valja probati to ako nemash bolju opciju..

klavir.. stvarno ne znam shta mozesh da radish sa snimkom.. uzasno je snimljen.. da postavish neki gateovan reverb srednje duzine.. da hvata samo najjache odsvirane tonove, i da ima sporiji odziv..

uff.. ne znam.. kad vec imash dobar klavir, cello.. pa potrudi se.. ozvuchi sa shto vishe mikrofona pa kakvi god oni bili..

SumAnuT
23-01-2009, 05:21 PM
Klavir je sniman sa dva mica samo sam ih ja sabrao, jedan levi jedan desni, slazem se potpuno i profesor je dosta puta pricao da je najsavrseniji snimak onaj koji se uhvati sa jednim ili eventualno dva mikrofona, ali eto sta je tu je, na greskama se najbolje uci, isli smo na closemiking i to je rezultat ...

HeatMan
23-01-2009, 05:41 PM
da da.. najbolje je jednim mikrofonom.

http://www.soundonsound.com/sos/jan08/images/piano_04_5718_HorizDisp_l.jpg

http://www.soundonsound.com/sos/jan08/images/piano_15_5703_UprightOpen_l.jpg

http://www.soundonsound.com/sos/jan08/images/piano_05_5731_Distance_l.jpg

http://www.soundonsound.com/sos/jan08/images/piano_06_5740_TightPatt_l.jpg

http://www.soundonsound.com/sos/jan08/images/piano_08_5783_SpacedSt_l.jpg

:?

pa ni na trijangl ne bih stavio jedan mikrofon.

edit: zadavi profesora.

btw, jednim mikrofonom radi samo ako imash 20 godina iskustva iza sebe i vrlo dobro znash shta radish.

poz

awacs
23-01-2009, 06:44 PM
edit: zadavi profesora.

btw, jednim mikrofonom radi samo ako imash 20 godina iskustva iza sebe i vrlo dobro znash shta radish.

Ahem, da ne preteruješ malo? Jedan... stereo... Neumann... ili Schoeps... uradi sve ono o čemu Muzzy priča. Boli koliko je skupo, ali posle ne boli nikoga ko to sluša.

Zašto da ubije profesora? Ako snimak sa jednim dobrim (i ispravnim) stereo mikrofonom nije dobar treba juriti nožem muzičare, dirigenta ili projektanta prostora, a ne profesora.

Nije mi namera da ti solim pamet, ali mnogo je teže sjebati zvuk sniman jednim stereo parom nego onaj snimljen sa mnogo mikrofona. Prva varijanta bar garantuje dobar (realan) odnos među instrumentima, druga ne garantuje ništa.

Pozdrav

P.S: (edit) Ne kažem da ne treba stavljati (i koristiti) dodatne mikrofone, samo kažem da se suština zvuka orkestra nalazi u tom stereo paru, uticaj svh ostalih mikrofona je oko 20%. Plus što miksadžija mora da se bavi računanjem delaya istih... a tek za to treba iskustvo (da se ne pretera sa isticanjem pojedinih sekcija, što je vrlo lako)....

awacs
23-01-2009, 06:53 PM
@SumAnuT:

Ko je kompozitor? Liči mi na Bartoka, ali opet nisam ba? poznavalac njegovih radova za klavir i čelo... ma nisam poznavalac uop?te, ali sam veliki obo?avalac onih dela koja sam čuo...

Pozdrav

HeatMan
23-01-2009, 06:53 PM
kako od monoa napraviti stereo?

poz

awacs
23-01-2009, 07:01 PM
kako od monoa napraviti stereo?

Pretpostavljam da si čuo za stereo mikrofone.

Pozz

SumAnuT
23-01-2009, 07:02 PM
Ne znam zaista, imao sam negde prospekat sa koncerta ali ko zna gde je :(

Heatman, mislio sam kada ima dosta muzicara, i ukoliko je moguce tako, (sto najcesce nije ali ovo sto sam ja rekao je ustvari izvlacenje iz konteksta, jer ce vrlo verovatno neko u orkestru nesto pogresiti pa onda mora ceco orkestar da svira ponovo itd) ali kada je cilj realnost snimka, najbolje sabiranje, bolje od svih analognih sabirnica i ne znam ni ja cega se dobija stereo snimkom koncerta.

Ukoliko je nemoguce napraviti takav snimak (sto je najcesce slucaj) tek se onda pristupa drugim metodama, od kojih je jedna i closemiking.

Ja iskreno nemam mnogo snimateljskog iskustva, u teoriji sam tu i tamo, ali ovo predavanje mi je ostalo u secanju i zaista mislim iz sveg teorijskog znanja koje imam da je ono sto je profa hteo da kaze potpuno tacno. Svaka intervencija na snimku bi bila korak dalje od realnosti, a to je na ovakvim snimcima najbitnije, a vidis i iz ovog primera sta se desilo, cuje se kako celista dise, to je mozda za pop muziku kul, ali kapiram da ovde tome nema mesta.

btw, sto ne moze stereo par? AB, XY, (MS)?

HeatMan
24-01-2009, 12:37 AM
Pretpostavljam da si čuo za stereo mikrofone.

Pozz

naravno. a reci ti meni koja je razlika izmedju stereo mikrofona i stereo para?

u sv sl, sam opet protiv JEDNOG (bilo kakvog) mikrofona. bar shto se tiche klavira.

nisam ni ja profi snimatelj, daleko je od toga. ali shto se klavira tiche, nikako se ne bih zeznuo da snimam samo sa jednim mikrofonom. pre bih digao plug in..

bio on stereo, ili stereo par..

jel bi ti snimao bubnjeve sa jednim mono mikrofonom? ili stereo parom? ili stereo mikrofonom (poshto ochigledno postoje razlike izmedju stereo para i stereo mikrofona za koje ja ne znam)?

pozdrav

MUzzY
24-01-2009, 01:31 AM
Ukoliko je nemoguce napraviti takav snimak (sto je najcesce slucaj) tek se onda pristupa drugim metodama, od kojih je jedna i closemiking.

Ponavljam, po mom misljenju (i kao izvodjaca i kao slusaoca) to mi nije dobar pristup. Bolje i 1 mikrofon u neki "sweet" spot u sobi gde ce se cuti "kontakt" 2 (ili vise) muzicara i njihovih instrumenata kao i sobe u kojoj sviraju.
Imaj na umu da klasicni muzicari adaptiraju svoj nastup prostoru u kom sviraju. Postoje konkretna pravila i "fore" koje se primenjuju u zavisnosti od ambijenta tako da to sto mikrofon pokupi pri blizom snimanju moze da ima totalni kontra efekat u odnosu na ono sto je izvodjac hteo da postigne. Tu je boja tona varira veoma uocljivo.

..., a vidis i iz ovog primera sta se desilo, cuje se kako celista dise, to je mozda za pop muziku kul, ali kapiram da ovde tome nema mesta.

Disanje je nesto sto sam cuo na svim boljim snimcima tako da se ne bih previse uzbudjivao :) Pogotovo kod Mise Majskog :) kako taj covek cepa nozdrve :D Ali je maestralan izvodjac.

SumAnuT
24-01-2009, 01:34 AM
jel bi ti snimao bubnjeve sa jednim mono mikrofonom?

Koliko sam ja razumeo sve zavisi sta snimas.

Ako snimas pop muziku, fazon je da uguras pevacici ako moze kako mikrofon u usta da se cuje koliko plombi ima dok peva, jer akcenat nije na realnosti nego na napucavanju dokle god je moguce, dok imaju neke vrste muzike kao sto je ova o kojoj je tema, gde se trazi samo realizam, dakle ako ne sedi neko iz publike odmah pored dobosa ili cinele, onda nema ni potrebe da mic stavljas tamo ... ako je sala naravno kako treba i niko ne gresi u svirci i bla bla ...

SumAnuT
24-01-2009, 01:41 AM
Ponavljam, po mom misljenju (i kao izvodjaca i kao slusaoca) to mi nije dobar pristup. Bolje i 1 mikrofon u neki "sweet" spot u sobi gde ce se cuti "kontakt" 2 (ili vise) muzicara i njihovih instrumenata kao i sobe u kojoj sviraju.
Imaj na umu da klasicni muzicari adaptiraju svoj nastup prostoru u kom sviraju. Postoje konkretna pravila i "fore" koje se primenjuju u zavisnosti od ambijenta tako da to sto mikrofon pokupi pri blizom snimanju moze da ima totalni kontra efekat u odnosu na ono sto je izvodjac hteo da postigne. Tu je boja tona varira veoma uocljivo.

Disanje je nesto sto sam cuo na svim boljim snimcima tako da se ne bih previse uzbudjivao :) Pogotovo kod Mise Majskog :) kako taj covek cepa nozdrve :D Ali je maestralan izvodjac.

Hvala na informacijama :)
Nisi me razumeo, ja se sa tobom potpuno slazem, ali nisam ja birao gde ce da stoje mikrofoni, ja sam dosao na vec postavljene mikrofone i snimali smo tako, mada se, iskren da budem, nisam bunio :)

Video sam masu puta na slikama da mirkofoni stoje kod klavira onako kako su ih moje kolege postavile, za celo nisam nista ni znao pa nisam ni obracao paznju, ispalo je tako kako je ispalo, nije ni kolega koji je namestao mikrofne imao bas sve vreme ovoga sveta da seta po prostoriji i postavlja mikrofone i trazi sweet spot, dosta je tu cinilaca sta da se radi sad, jedino sto mozemo je da izvucemo pouku, a sto kaze dejo, nije dobro, ali nije toliko ni lose ispalo na kraju ...

awacs
24-01-2009, 02:27 AM
naravno. a reci ti meni koja je razlika izmedju stereo mikrofona i stereo para?

jel bi ti snimao bubnjeve sa jednim mono mikrofonom? ili stereo parom? ili stereo mikrofonom (poshto ochigledno postoje razlike izmedju stereo para i stereo mikrofona za koje ja ne znam)?

Pa stereo mikrofoni su mahom koincidentni (M/S ili XY), tj. primaju zvuk u istom trenutku, a stereo par mo?e biti koincidentan, a i ne mora... mo?e da bude manje ili vi?e razmaknuti par... mo?e i Decca Tree (tri mikrofona, ?to je dvuckovic već pomenuo u ovoj temi), a mo?e i dummy head... Učio si to u ?koli, jel' da? Evo, sad će opet da me banuju po?to prozivam po liniji obrazovanja :rotfl:

Whatever:

Da, snimao bih bubnjeve (i snimao sam ih, dok sam bio profi snimatelj) i jednim mono mikrofonom, i jednim stereo mikrofonom... e, nisam ih snimao sa razmaknutim stereo parom... nisam imao hrabrosti - činilo mi se da je premali instrument da bi to imalo smisla, a i volim da mi kick i snare budu mono kompatibilni (predrasuda koje i sam ?elim da se oslobodim). Nekad mi je va?no da tomovi i činele imaju jasna mesta u stereo slici, ponekad me zabole za to.

Nisu svi muzički ?anrovi isti, pa ne zahtevaju isti tretman instrumenata. Mada, priznajem da nijednom ?anru ne treba pristupati dogmatski - mo?e i ovako i onako. Niko ti ne brani da snima? kako god ?eli?. A niko te ni ne sprečava da proba? neke varijante koje ti se trenutno čine besmislenim...

Pozdrav

HeatMan
24-01-2009, 02:31 PM
Pa stereo mikrofoni su mahom koincidentni (M/S ili XY), tj. primaju zvuk u istom trenutku, a stereo par može biti koincidentan, a i ne mora... može da bude manje ili više razmaknuti par... može i Decca Tree (tri mikrofona, što je dvuckovic već pomenuo u ovoj temi), a može i dummy head... Učio si to u školi, jel' da? Evo, sad će opet da me banuju pošto prozivam po liniji obrazovanja :rotfl:

shto znachhi shta? stereo par je upotrebljiviji? inache vidim da nabrajash mikrofone koji postoje ali ne i da prichash shta raditi sa njima.

bash bih voleo da vidim kako snimash violonchelo sa dummy headom.

Da, snimao bih bubnjeve (i snimao sam ih, dok sam bio profi snimatelj) i jednim mono mikrofonom, i jednim stereo mikrofonom... e

voleo bih da chujem to..

Nisu svi muzički žanrovi isti, pa ne zahtevaju isti tretman instrumenata. Mada, priznajem da nijednom žanru ne treba pristupati dogmatski - može i ovako i onako. Niko ti ne brani da snimaš kako god želiš. A niko te ni ne sprečava da probaš neke varijante koje ti se trenutno čine besmislenim...

Pozdrav

naravno, slazem se. samo shto je u ovom sluchaju, varijanta jednog mikrofona besmislena..

btw, ne napadam te.. nego mi nisi jasan sa ovom celom prichom..

Koliko sam ja razumeo sve zavisi sta snimas.

Ako snimas pop muziku, fazon je da uguras pevacici ako moze kako mikrofon u usta da se cuje koliko plombi ima dok peva, jer akcenat nije na realnosti nego na napucavanju dokle god je moguce, dok imaju neke vrste muzike kao sto je ova o kojoj je tema, gde se trazi samo realizam, dakle ako ne sedi neko iz publike odmah pored dobosa ili cinele, onda nema ni potrebe da mic stavljas tamo ... ako je sala naravno kako treba i niko ne gresi u svirci i bla bla ...

ako snimash pop muziku fazon je da snimash da bude kvalitetno. da snimish da bude dobro snimljeno. i da mozesh posle da iskoristish taj snimak. nachin na koji cesh ti uraditi taj deo posla je tvoja stvar..

uvek cu biti pri tome: bolje da ljulja nego da zulja.

shto vishe "mesa", to bolje po rad..

a vi svi sigurno znate shta je kontrafaza i kako reshiti problem sa istom..

awacs
24-01-2009, 08:25 PM
bash bih voleo da vidim kako snimash violonchelo sa dummy headom.

Neće? me videti kako to radim, po?to se ne lo?im na dummy head (niti slu?am muziku na slu?kama), ali volim M/S i XY ako se radi o malim sastavima ili razdvojeni par (ili Decca Tree) ako se radi o velikom sastavu ili tri mikrofona u nizu (levi-srednji-desni) ako je u pitanju hor. Neka te ne zbunjuje to ?to pominjem tri mikrofona - to je samo varijacija "stereo para" i uostalom, sve te varijante se pona?aju i tumače kao "jedan mikrofon", po?to podrazumevaju snimanje orkestra u celini, a ne ozvučavanje pojedinačnih sekcija.

Za razliku od pop muzike, snimak klasične orkestarske muzike je "do?ivljaj izvođenja dirigentove vizije u prostoru" a ne "sprovođenje producentove vizije u studiju". Drugačija muzika sa drugačijim vrednosnim sistemom, ?ta će?...

voleo bih da chujem to..

Svojevremeno sam sarađivao sa Zoranom Simjanovićem - Simketom (kompozitorom filmske muzike) i par puta je za potrebe filma trebalo da bubanj (i ne samo bubanj) zvuči kao kr? i lom u kafani. Pa sam smatrao da je jednostavnije da snimim ceo bubanj sa jednim SM58, nego da posle sjebavam zvuk u miksu. Od slučaja do slučaja, različite potrebe - različiti metodi.

ako snimash pop muziku fazon je da snimash da bude kvalitetno. da snimish da bude dobro snimljeno. i da mozesh posle da iskoristish taj snimak. nachin na koji cesh ti uraditi taj deo posla je tvoja stvar..

Eto, sve si rekao.

Pozdrav