Log in

View Full Version : Software za Mac?

Jan
12-01-2009, 11:38 PM
Ne znam da li je bila ova tema, ali imam priliku da se druzim sa Hack-Mack-om pa hocu malo da istrazujem, vec sam instalirao Logic Pro i mogu da kazem da meni nije bas jasan u potpunosti ali cu ga raskrinkati uskoro:)
Postoji li neki editor tipa Sound Forge (ili bas on) ili Wavelab ili Logic moze sve sam raditi za OSX?
Sta je zanimljivo u samom Logic-u i koji su omiljeni "omiljeni plugovi" za njega?
Koliko sam citao Logic je bolje optimizovan za rad za Quadcore-om nego sam Cubase SX3 ili Nuendo, mozda i gresim...Ajmo jabuchari, ako vas ne mrzi:confused:

Inace u pitanju je Intel-ova PC konfiguracija i sam racunar radi bolje i brze sa OSX-om nego sa XP-om, imamo na faksu 4 Quad konfiguracije, i na jednom je XP na ostalima OSX (od skora) jer recimo Photoshop na OSX-u se mnogo brze dize i radi nego li na XP-u, Final Cut na OSX-u u odnosu na Premier na Xp-u je azdaja...E sad bih ja malo na jednom od njih da se igram sa softverom za zvuk i da vidim da li cu da se i ja odlucim za OSX u skorije vreme...

Hvala vam unapred:)

Tribal_kg
12-01-2009, 11:46 PM
Sto se tice editora, probaj Audacity. Besplatan je...

http://audacity.sourceforge.net/

Jan
13-01-2009, 12:00 AM
Sto se tice editora, probaj Audacity. Besplatan je...

http://audacity.sourceforge.net/

Jel ovo podrzava VST.AU efekte?

lesha
13-01-2009, 12:04 AM
Jel ovo podrzava VST.AU efekte?

ne

LACKY
13-01-2009, 12:15 AM
Imas Peak, to ti je super dvokanalni editor.

Everbeatz
13-01-2009, 12:18 AM
Inace u pitanju je Intel-ova PC konfiguracija i sam racunar radi bolje i brze sa OSX-om nego sa XP-om, imamo na faksu 4 Quad konfiguracije, i na jednom je XP na ostalima OSX (od skora) jer recimo Photoshop na OSX-u se mnogo brze dize i radi nego li na XP-u, Final Cut na OSX-u u odnosu na Premier na Xp-u je azdaja...

Ovo je pod znakom pitanja jer zavisi kako je XP podesen..u principu OS X Leopard trosi vise RAM-a i resursa nego XP

Sama konstatacija da je OS X na PCu brzi i bolji mi ne stoji jer imam iskustva sa oba

Sto se tice Cubase/Nuendo na PC i 4-core - u verziji 4 je to reseno, a i 3ka ne radi lose na quad-u..i Logic je 32bit program tako da ni on ne koristi resurse 64bit masina kako bi trebalo

Logic je super prog, ali ako si navikao na Cubendo trebace ti vremena da se prilagodis

Editori u OS X - ne znam...ja ne nadjoh neki u rangu WaveLab ili slicno

Ako ces koristiti Logic probaj njegov editor, verovatno ce ti biti dovoljan

Poz

Jan
13-01-2009, 01:17 AM
Ovo je pod znakom pitanja jer zavisi kako je XP podesen..u principu OS X Leopard trosi vise RAM-a i resursa nego XP

Sama konstatacija da je OS X na PCu brzi i bolji mi ne stoji jer imam iskustva sa oba

Sto se tice Cubase/Nuendo na PC i 4-core - u verziji 4 je to reseno, a i 3ka ne radi lose na quad-u..i Logic je 32bit program tako da ni on ne koristi resurse 64bit masina kako bi trebalo

Logic je super prog, ali ako si navikao na Cubendo trebace ti vremena da se prilagodis

Editori u OS X - ne znam...ja ne nadjoh neki u rangu WaveLab ili slicno

Ako ces koristiti Logic probaj njegov editor, verovatno ce ti biti dovoljan

Poz

Promenili su Vistu, XP64 i jos neki Windows koji je valjda posle Viste izasao, i to nisu ljudi koji su naivni sa racunarom, vecina ih je 5. godina na racunarskim smerovima (elektronski fakultet je u pitanju), i uvek su imali probleme ili problemcice i povremene crash-eve u radu sa Premierom, od kako su stavili OSX a duze im je na racunaru nego sto su svi Windowsi zajedno bili sa FInal Cut-om kazu da nisu imali nijedan jedini crash...
Ja cisto imam mogucnosti da instaliram sta hocu tamo i da radim sta hocu i hocu sam da istestiram sta mi stabilnije radi, paralelno cu moci da koristim dva ista racunara, jedan sa XP32 i Nuendom i jedan sa OSX-om i Logic-om i da se zezam da vidim sta se desava, koja je razlika, sta mi se vise dopada, zato me zanima softver i to...

Everbeatz
13-01-2009, 01:57 AM
paralelno cu moci da koristim dva ista racunara, jedan sa XP32 i Nuendom i jedan sa OSX-om i Logic-om i da se zezam da vidim sta se desava, koja je razlika, sta mi se vise dopada, zato me zanima softver i to...

vrlo brzo ces se vratiti na XP..moja predikcija:)

Poz

kravadinka
13-01-2009, 02:09 AM
Neces se vratiti na Nuendo i Cubase, Logic je takodje odlican program, kad na to dodas mnogo bolje okruzenje i nepostojanje problema sa memorijom, stvar je jasna... Posle dugo godina rada na Steinberg-u, trebalo mi je par sati i kao da sam sve vreme radio na Logicu, bitna je samo volja...
Ali dobro, klanovi i predubedjenja kao i uvek postoje...

Zasto ne koristis najbolje od oba sveta u jednom, na Leopardu podignes Wmware Fusion sa Windows XP na kome ces instalirati sve sto ti nedostaje na OS X, recimo Sound Forge, ili WaveLab, sve sto treba je da ga koristis u Uniti Mode, sve i dalje izgleda kao Leopard, sto i jeste, samo se pojavi opcija pokretanja svih XP aplikacija, meni to radi odlicno i resava mi sve nedostatke...

Jan
13-01-2009, 09:37 AM
Zasto ne koristis najbolje od oba sveta u jednom, na Leopardu podignes Wmware Fusion sa Windows XP na kome ces instalirati sve sto ti nedostaje na OS X, recimo Sound Forge, ili WaveLab,

Za to nisam znao da moze, uradicu i to:)
Reci mi koja je situacija sa efektima, ili su Logic-ovi dovoljno mocni da mi ne trebaju ostali tipa Waves SSL Sonnox itd...Jedino sto sam video da za osx moze da se "nabavi" je sonalksiss...

kravadinka
13-01-2009, 11:53 AM
Meni se ne svidjaju, ali nebitno, ne moze to da se poredi, moci ces da odradis nesto brzinski, ali bilo sta ozbiljno treba ti Waves i slicno...
Stvari se postavljaju tako da koristis OS X za ono za sta ti treba mnogo memorije, to su aranzmani, kasnije sve ostalo mozes zavrsavati u Visti, to jest u Windows-u...

Jan
13-01-2009, 12:04 PM
Meni se ne svidjaju, ali nebitno, ne moze to da se poredi, moci ces da odradis nesto brzinski, ali bilo sta ozbiljno treba ti Waves i slicno...
Stvari se postavljaju tako da koristis OS X za ono za sta ti treba mnogo memorije, to su aranzmani, kasnije sve ostalo mozes zavrsavati u Visti, to jest u Windows-u...

Uf, komplikovano :) Zasto bih radio aranzman u Logic-u, kad opet moram ceo taj aranzman da po kanalima vratim u Nuendo i Windows da miksam...Ne vidim nit

kravadinka
13-01-2009, 12:42 PM
Pa, ja to vise iz svog ugla... Jer ja ga vracam u Pro Tools, tu se vec prica prilicno razlikuje...
Inace jedan restart ne znaci mnogo napstam stopedeset restarta dok radim aranzman na Windowsu...
Ipak, ja svakako exportujem i mixam iskljucivo audio, sve sa midi kanalima mi je potpuno deplasirano...

Slusaj, vrlo je prosto... Kad bi mogao raditi nesmetano u Windowsu, zasto bi i prelazio na Logic?! E zato se umetnicki izrazavas neometano od strane glupe masine, a onda mixas uz pomoc samo jednog restarta...
Shvatas?!

Jan
13-01-2009, 12:46 PM
Pa, ja to vise iz svog ugla... Jer ja ga vracam u Pro Tools, tu se vec prica prilicno razlikuje...
Inace jedan restart ne znaci mnogo napstam stopedeset restarta dok radim aranzman na Windowsu...
Ipak, ja svakako exportujem i mixam iskljucivo audio, sve sa midi kanalima mi je potpuno deplasirano...

Slusaj, vrlo je prosto... Kad bi mogao raditi nesmetano u Windowsu, zasto bi i prelazio na Logic?! E zato se umetnicki izrazavas neometano od strane glupe masine, a onda mixas uz pomoc samo jednog restarta...
Shvatas?!

Znaci ti MIDI radis u Logic-u ako dobro kapiram i tu aranziras, a onda sve miksas u Pro Tools-u?

kravadinka
13-01-2009, 12:48 PM
Pet Bambija za tebe... :D
Pitaces me sigurno zasto?!

Jan
13-01-2009, 01:14 PM
Pet Bambija za tebe... :D
Pitaces me sigurno zasto?!
Nisam tako glup, kapiram da ti je stabilnija platforma...

kravadinka
13-01-2009, 01:22 PM
Ma ne, mislio sam zasto Pro Tools... :D

Jan
13-01-2009, 02:36 PM
Ma ne, mislio sam zasto Pro Tools... :D
Nema razloga da te to pitam...Ali samo sekunda hahaha...Jel Pro Tools pod OSX-om ili pak pod Windows-om, ili si vec napisao pod Windows-om a ja sam to prevideo...

Max
13-01-2009, 02:37 PM

Imas neki problem sa kompjuterom ?

Pozdrav

kravadinka
13-01-2009, 02:49 PM
Max uozbilji se... Naravno da ne, na istoj masini je i Win i Mac... Max, treba ti odati priznanje, ti jos uvek na Bartonu sve radis, long love the king...
Salu na stranu i sam si rekao da tiskoro pa ne radis aranzmane, nemas ti tih problema...
Prica je ispricana milion puta, svako punjenje memorije vise od 2.4 gb znaci pucanje aplikacije, u tom slucaju Steinberg, e a to je samo teoretski, vrlo cesto se desavaju cudne stvari i vec na 2 gb, tako da je dva-tri pucanja ceo sistem zreo za restart jer onda ne mozes podici drajver, onda tako nekoliko puta, pa frizovanje, pa odfrizovanje, pa opet tada pukne kad puni semplove u memoriju... Hajde drndanje koje ti oduzima vreme i zivce, a sta je sa idejama koje hoces da preneses iz glave na program, potpuno isceznu dok ti izigravas (vodo)instalatera...
Prosta racunica, Superior Drummer 1gb, BFD 1 gb, posle toga mogu samo da sednem i da placem...
Mene klanovi ne zanimaju, samo hocu da nesmetano radim... A bez lovackih prica, sa Logic-om sam jednostavno prodisao...

Jan, Pro Tools je na oba sistema, ali naravno u Windows-u su svi pluginovi, nesto zeza registracija pluginova za Leopard... ;)

Pozdrav!

Jan
13-01-2009, 03:01 PM
Max uozbilji se... Naravno da ne, na istoj masini je i Win i Mac... Max, treba ti odati priznanje, ti jos uvek na Bartonu sve radis, long love the king...
Salu na stranu i sam si rekao da tiskoro pa ne radis aranzmane, nemas ti tih problema...
Prica je ispricana milion puta, svako punjenje memorije vise od 2.4 gb znaci pucanje aplikacije, u tom slucaju Steinberg, e a to je samo teoretski, vrlo cesto se desavaju cudne stvari i vec na 2 gb, tako da je dva-tri pucanja ceo sistem zreo za restart jer onda ne mozes podici drajver, onda tako nekoliko puta, pa frizovanje, pa odfrizovanje, pa opet tada pukne kad puni semplove u memoriju... Hajde drndanje koje ti oduzima vreme i zivce, a sta je sa idejama koje hoces da preneses iz glave na program, potpuno isceznu dok ti izigravas (vodo)instalatera...
Prosta racunica, Superior Drummer 1gb, BFD 1 gb, posle toga mogu samo da sednem i da placem...
Mene klanovi ne zanimaju, samo hocu da nesmetano radim... A bez lovackih prica, sa Logic-om sam jednostavno prodisao...

Jan, Pro Tools je na oba sistema, ali naravno u Windows-u su svi pluginovi, nesto zeza registracija pluginova za Leopard... ;)

Pozdrav!

Ja i nemam nekih problema kad radim MIDI, mada mi se rusio ono par puta sa ovim velikim string sekcijama i brass sekcijama tipa EW Platinum Strings, BRass, Choirs imao sam problemcica, zato onako strahujem i uradim jedan kanal i odma kad odlucim to je to eksportujem ga u audio i cuvam kao takav novi projekat za slucaj da prethodni ne pukne, jeste malo frustrirajuce...

kravadinka
13-01-2009, 03:11 PM
Naravno da je frustrirajuce, pogotovo kad radis ozbiljniji projekat gde uvek moras da se vracas na pojedine delove, dosviravas, editujes da zvuce vernije, radis artikulaciju i ostale stvari koje ozivljavaju semplove sto je vise moguce, a svako frizovanje i nazad oduzima vreme i baca ideju na neko nevazno mesto pozadi...

Drugih problema nema, XP je star sistem i sa service pack-ovima prilicno stabilno radi, plus sto mu se znaju sve mane i prednosti pa se odredjenom optimizacijom postigne normalan rad, ali ovo nema veze sa samim sistemom koliko sa njegovim adresiranjem...

Max
13-01-2009, 03:16 PM
Nesto ti ne valja kompjuter .....

Pozdrav

kravadinka
13-01-2009, 03:19 PM
Ili mozda ja ne znam da sviram... :wink:

milos
13-01-2009, 05:06 PM
Mozes da instaliras i Digital Performer 6 i mixas u njemu. Tamo imas emulaciju Cambridge EQ i LA2A kompresora samo ne znam kakvi su :D
Za Mac jos T-Racks 3 mozda...
Ma isprsis se svakako za jedan UAD2, ne moze sve za DZ:da:

Jan
13-01-2009, 07:09 PM

Vidis na to sam totalno zaboravio...Ma pre bih se isprsio za SSL Duende i to mi je dosta...A mozda i UAD da, zaboravio sam na te varijante...

kravadinka
13-01-2009, 07:10 PM
Mozes da instaliras i Digital Performer 6 i mixas u njemu. Tamo imas emulaciju Cambridge EQ i LA2A kompresora samo ne znam kakvi su :D
Za Mac jos T-Racks 3 mozda...

Upravo... UAD resava sve te probleme, mozes da se selis sa sistema na sistem kako ti je volja, mixas gde god ti se svidja...

silicon science
13-01-2009, 07:32 PM
Gledano iz mog ugla Logicovi pluginovi su sasvim dovoljni (opet kazem za moje potrebe), znachi elektronika.... Kompresija, eq, space designer itd rade fantastichno, jedino me jebe uzasna soba u kojoj radim i neznanje (da bi dosao do potrebnog produkcijskog standarda)... Al dobro, orijentisam sam na pravljenje muzike, a za produkciju imam kolegu koji je mix master... Kao sto neko reche, Logic plus UAD ili Duende i to je to...

kravadinka
13-01-2009, 07:43 PM
Space Designer je odlican, plus sto sa Logic-om dolazi i Impuls Response Utility kojim se prave impulsi sa presetima, mnogo korisna stvar...

Sto se tice pluginova, pa onako, meni je to samo najosnovnije... Uad je super, ali taj novac sam premestio na drugu stranu, zato imam taj restart na Windows zbog Pro Tools-a i svih pluginova koji su tamo i sasvim mi je dovoljno, bar za sada...
Waves je skoro 90% mojih mixeva, naravno MC DSP nezaobilazan, kao i Focusrite ISA, nesto malo Bomb Factory, to je eto kao delimicno Uad...

Ma sve je pitanje nacina rada, kako je kome lakse, ali ne bih moao mixati u Steinbergu, nema sanse, posle Proi Tools-a i one jednostavnosti i preglednosti, samo kad bi bankrotirali, hehe...
Sve je to individualno...

Seller
07-02-2012, 12:11 PM
=