View Full Version : Ubrzano snimanje ???
Ovo je sad ozbiljno pitanje , posto mi se vec nekoliko puta ukazala potreba za tim ....
Zapravo , voleo bih da znam da li je moguce snimati zvuk , kao sto npr kamermani mogu da slikaju sliku sa recimo 2000 frejmova po sek , i onda kad puste 25 , sve je naravno usporeno ali se sve savrseno vidi ....
Da li je moguce na neki nacin tako snimati zvuk ( digitalno ) ?!?!?
Odgovori tipa " pa strechuj " i sl ... nepozeljni :D
Pozdrav
awacs
17-12-2008, 11:13 AM
Ovo je sad ozbiljno pitanje , posto mi se vec nekoliko puta ukazala potreba za tim ....
Zapravo , voleo bih da znam da li je moguce snimati zvuk , kao sto npr kamermani mogu da slikaju sliku sa recimo 2000 frejmova po sek , i onda kad puste 25 , sve je naravno usporeno ali se sve savrseno vidi ....
Pozdrav
Snimi? recimo na 192k i onda konvertuje? snimak u npr. 48k, ali bez resamplinga. Dobije? zvuk koji je četiri puta usporen (i dve oktave ni?i, naravno), ali bez artefakata. U Sound Forge-u je to: Process/Resample/Set sample rate only (do not resample). Ili mo?da nisam razumeo pitanje...
Pozdrav
Snimiš recimo na 192k i onda konvertuješ snimak u npr. 48k, ali bez resamplinga. Dobiješ zvuk koji je četiri puta usporen (i dve oktave niži, naravno), ali bez artefakata. U Sound Forge-u je to: Process/Resample/Set sample rate only (do not resample). Ili možda nisam razumeo pitanje...
Pozdrav
Jesi .... pomislio sam i ja na to ..... a sta se desava sa ono 10 x , 20 x .... ???
Video sam na nekoj reklamnoj kampanji ( verovatno su snimali zvuk na filmskoj traci pri velikoj brzini ) gde ptica uzlece .... slika je sporija 20 x , a i zvuk ....
Sad , kapiram da je traka isla brzo i kad su pustili u 25 fps da je i zvuk isao tako ..... samo me zanima da li to moze digitalno ...... ako nisu smislili , trebalo bi :)
Pozdrav
awacs
17-12-2008, 11:33 AM
Jesi .... pomislio sam i ja na to ..... a sta se desava sa ono 10 x , 20 x .... ???
Video sam na nekoj reklamnoj kampanji ( verovatno su snimali zvuk na filmskoj traci pri velikoj brzini ) gde ptica uzlece .... slika je sporija 20 x , a i zvuk ....
Sad , kapiram da je traka isla brzo i kad su pustili u 25 fps da je i zvuk isao tako ..... samo me zanima da li to moze digitalno ...... ako nisu smislili , trebalo bi :)
Pozdrav
Pa da, ali onda bi ti trebao AD konvertor koji radi na 960 ili 1920 kHz. Opet, to ne znači da takvi konvertori ne postoje, samo ih CIA i Pentagon jo? nisu otključali za javnu upotrebu. I brze kamere su razvijene da bi se snimala putanja metka, a ne u umetničke svrhe :wink:
Pozdrav
Pa da, ali onda bi ti trebao AD konvertor koji radi na 960 ili 1920 kHz. Opet, to ne znači da takvi konvertori ne postoje, samo ih CIA i Pentagon još nisu otključali za javnu upotrebu. I brze kamere su razvijene da bi se snimala putanja metka, a ne u umetničke svrhe :wink:
Pozdrav
Ha ha ha ha ..... ok , znaci nista do tada :)
A otkad se pojavio " jeftini " Fantom ( sto se vidi po navali nashih usporenih reklama ) sad i mi mozemo da snimamo putanje :)
Pozdrav
awacs
17-12-2008, 11:52 AM
Ha ha ha ha ..... ok , znaci nista do tada :)
A otkad se pojavio " jeftini " Fantom ( sto se vidi po navali nashih usporenih reklama ) sad i mi mozemo da snimamo putanje :)
Pozdrav
Ma... svako čudo za tri dana. Pre par godina nije moglo da se živi od onih polukružnih freeze-frame švenkova "a la Matrix", pa su se ljudi brzo smorili od toga. Najbolje mi je što sada na Discovery kanalu postoji emisija Time Warp, koja se svodi na puštanje usporenih snimaka ovoga i onoga. I zabavno je jedno pet minuta, al' se posle upitaš: "jebote, a što ovo traje pola sata, kad mi vrte pet kadrova u krug?".
Džaba sve to, nego - daire u ruke, haj'mo dlan o dlan, nek svadbena igra Šote traje noć i dan :D Valjda je fora da se sada promoviše tehnologija koja je postala relativno jeftina, pa da likovi počnu da snimaju svadbe brzim kamerama. Ono - kum povraća 20000 frejmova u sekundi i zvuči kao Godzila :)
HeatMan
17-12-2008, 12:16 PM
koji si ludak, meni treba da ubrzam da zvuchim ko satrijani bez artefakta, a tebi da usporish..
jbg, ko god da ti svira, daj mu vutru umesto spida..
poz
.... pa da likovi počnu da snimaju svadbe brzim kamerama. Ono - kum povraća 20000 frejmova u sekundi i zvuči kao Godzila :)
Mislim da nisi ni svestan koliko je to dobra ideja :D
Pozdrav
awacs
17-12-2008, 05:41 PM
Mislim da nisi ni svestan koliko je to dobra ideja :D
Ma svestan sam, svesno sam to napisao. Samo, ja to ne bih nazvao idejom nego logičnom projekcijom budućnosti (ova izjava je dostojna Shive). Obećavam da neću tra?iti autorska prava ni od koga ko to primeni u praksi :D
Pozdrav
SumAnuT
17-12-2008, 07:00 PM
Mislim da si sam sebi odgovorio u samom pitanju.
Koliko se ja razumem u tehniku uopste, to bi bilo moguce jedino sa nekim analognim snimacem ... tj. sa analognim zvukom.
SumAnuT
17-12-2008, 07:14 PM
Pozdrav
Nije bas tako Maxe. Kamera ne snima kontinualno, snima 25, pa i 2000 frejmova u sekundi ali to i dalje nije kontinualno.
Kamera se vise moze porediti sa digitalnim zvukom, analogni zvuk je drugaciji.
Analogni zvuk je kontinualan, tj nema 25 ili 2000 odbiraka, vec ih ima beskonacno, tako da svaki najobicnije analogno snimljeni zvuk mozes usporavati do mile volje on ce i dalje imati dovoljno odbiraka da to zvuci veoma dobro.
Nabavi neki stari magnetofon i vozi? :)
Secas se kako zvuci kada se kaseta zaglavi u kasetofonu? Nema artifekata :)
nisi me skapirao .... pitah za digitalno ......
Pozdrav
awacs
17-12-2008, 07:38 PM
Nije bas tako Maxe. Kamera ne snima kontinualno, snima 25, pa i 2000 frejmova u sekundi ali to i dalje nije kontinualno.
Kamera se vise moze porediti sa digitalnim zvukom, analogni zvuk je drugaciji.
(...)
Secas se kako zvuci kada se kaseta zaglavi u kasetofonu? Nema artifekata :)
U pravu si, osim ?to bi onda morao da "bud?i?" magnetofon ili da ga "svira?" rukom (dakle - bez konstantne brzine), po?to postoji ona nevolja sa bias-om. Verovatno zna? o čemu pričam, pa ne bih da du?im...
dvuckovic
17-12-2008, 10:25 PM
nisi me skapirao .... pitah za digitalno ......
Pozdrav
Kljucne rijeci:
RME, DDS
Bitch
17-12-2008, 10:31 PM
Kljucne rijeci:
RME, DDS
pa da. To je Varispeed fazon, doduse na RME ide x4 sto je za pohvalu, ali retko se nadje primena, ja sam samo jednom imao koristi za to (lead vokal Rich Bitcha- bilo mu previsoko - pa smo varispeedovali Radara, i ispalo je super - ali retko ispadne valjano (zbog Formanta i boje) ali OK )
Doduse mozda bi bila fora trekovati varispeedovan bubanj - eto mi ideje za sledeci album :)
pozz
Kljucne rijeci:
RME, DDS
.... prevod po nashki ? :confused:
Pozdrav
dvuckovic
17-12-2008, 10:40 PM
Imas RME?
digi 9652 , ali se nikad ne zezah sa njim ( nisam ja bas talentovan za previse tehnicke detalje ) ... zato i pitam ....
Pozdrav
P.S. uradih quick search .... kazu ljudi da 9652 nema to ... :(
http://www.rme-audio.de/forum/viewtopic.php?id=4211
dvuckovic
17-12-2008, 10:44 PM
Pa, imas na njemu na drugoj strani control panela DDS, sluzi za varispeed. Probaj.
Pa, imas na njemu na drugoj strani control panela DDS, sluzi za varispeed. Probaj.
neima ..... :(
A sta zapravo dds radi ?
Pozdrav
dvuckovic
17-12-2008, 10:56 PM
Mijenja sampling rate kartice.
Sad gledam na RME sajtu, izgleda da 9652 nema DDS, Fireface i 9632 imaju. Jbg.
Bitch
17-12-2008, 11:04 PM
Mijenja sampling rate kartice.
Sad gledam na RME sajtu, izgleda da 9652 nema DDS, Fireface i 9632 imaju. Jbg.
moguce, mada mislim da ima... Koki Lebisol ima 9652 i cini mi se da sam video DDS, skoro sigurno.... ali ne garantujem :)
LACKY
18-12-2008, 02:14 AM
Pozdrav
To o cemu razmisljas! da, to cini veliku razliku nas i vidadzija.
Ti u videu mozes da zamrznes 1 frem, i sta su dobio? Dobio si fotografiju, vrlo jasnu na kojoj mozes sve da vidis, kompletan ambijent, likove, scenu itd. Jedino sta nemozes da vidis je scenario(mada i to moze da se nasluti), mozes cak po fragmentu da zakljucis i akciju i jos mnogo stvari.
Pa sama fotografija (1 frem) je sama po sebi umetnost.
A muzika, pa i zvuk nema mogucnost belezenja jednog fragmenta, jednostavno zavisi od protoka vremena.
Namerno sam uprostio, nadam se da sam bio jasan!
Ali kada bi usporio makar za 2X zvuk, utisci se toliko menjaju, da nebio mogao nista da zakljucis, a kamoli da naprimer fragmentujes, to nebi moglo ni da se cuje.
Ali zato muzika(ne i zvuk) ima jednu drugu mogucnost.
Moze da se prenese zapisom.
U Mozzartu, mozemo svi danas (i buduca pokolenja) da uzivamo, zahvaljujuci protoku vremena, te prma tome i mogucnosti zapisivanja.
A zamisli da su Van Gogovi Suncokreti unisteni pre 100 godina. I da je ostalo zapisano(hronicara iz tog vremena), kako je bila jedna slika suncokreta slikara (koji i nije bas bio cenjen u nase vreme), pa znas malo je izgledala otkaceno.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.