Log in

View Full Version : Prdoukcija Phil Collinsa

newbieOP
17-12-2008, 10:05 AM
Ne znam kako vama, ali meni dan-danas njegova produkcija zvuči odlično, stvari iz 80-ih imaju toliko ?uta, a opet tako su čiste, ispolirane... ne znam koje riječi da upotrebim... ne ?elim sad ispasti neki Philov ogromni fan jer to i nisam , govorim o samoj glazbi i produkciji...
I zanima me sljedeće: da li je danas, pomoću svih mogućih VSTi-a i pluginova moguće preko kompjutera doseći takvu vrstu produkcije?

alavuk
17-12-2008, 10:25 AM
ne !

fipke
17-12-2008, 10:43 AM
...nema sha'e...

Max
17-12-2008, 10:44 AM
Sto da ne ....

dovedi Collinsa , pratece , instrumente , pojacala , muzicare i mikrofone .... no frks ;)

Pozdrav

newbieOP
17-12-2008, 05:24 PM
Sto da ne ....

dovedi Collinsa , pratece , instrumente , pojacala , muzicare i mikrofone .... no frks ;)

Pozdrav

Naravno, sve to stoji...
Zanima me da li negdje na netu pi?e ?to su sve koristili za dobivanje takvog zvuka...

rale_
17-12-2008, 05:59 PM
Naravno, sve to stoji...
Zanima me da li negdje na netu piše što su sve koristili za dobivanje takvog zvuka...

Pre svega,u pitanju su jako,jako kvalitetni "muzikanti",izuzetni vokali,dobri i probrani instrumenti,pametno osmisljeni aranzmani...sve to skupa je mnogo,mnogo vaznije od vrhunskih sprava....

Danas su uslovi mnogo bolji u odnosu na 80-te...ali cini mi se da je veci akcenat dat tehnickoj strani,a ovo gore navedeno ostavljeno iza...
Mozda i gresim,jblg...:)

Pozdrav

newbieOP
17-12-2008, 06:07 PM
Ne grije?i?...u pravu si...
Snimanje muzike je nauka...
Mene fascinira da su potrebne godine znanja da se upotrijebe pravi mikrofoni, stave na prave pozicije, uključe u dobre preampove, i snime kvalitetni muzičari sa kvalitetnim instrumentima...
Upravo to ?elim učiti, koliko god trajalo... nikad mi Guitar rig neće imati sound kao pojačalo koje ozvučim mikrofonom i nikada mi neće dati onu ''mast'', i nikada B4 neće zvučati kao pravi Hammond...
Isto tako neki nikada neće odsvirati ono ?to neki hoće ...i tako unedogled...
Spomenuo sam ba? Phila, jer svaki put kad čujem neku stvar, zastanem, i ka?em : u j...e, kako ovo dobro zvuči!
A snimka kreće od aran?mana, od svake note, pa do produkcije...
Joj ?to volim te 80-e... :D

rale_
17-12-2008, 06:18 PM
...a da li mislis da bi Collins drugacije zvucao kada bi,recimo,umesto pravog Hammond-a,usnimio recimo NI B4?:wink:

Pozdrav

DaBear
17-12-2008, 06:44 PM
sve je u muzikantima i instrumentima / mikrofonima za bubanj, gitare itd..

a miks se da postici na kompjuteru!

Evo juce bas citam dugacki intervju sa Kevin Killen-om (U2, Peter Gabriel, elvis Costello, Prince, Brian Ferry, Patti Smith, itd, itd) i covek miksa IN THE BOX - i to BEZ ANALOG 2-bus CHAIN-a!! znaci - sve u kompu!!

Ali treba iskustvo, i uvo....

Max
17-12-2008, 06:49 PM
Evo juce bas citam dugacki intervju sa Kevin Killen-om (U2, Peter Gabriel, elvis Costello, Prince, Brian Ferry, Patti Smith, itd, itd) i covek miksa IN THE BOX - i to BEZ ANALOG 2-bus CHAIN-a!! znaci - sve u kompu!!

Je l' bi te mrzelo da okacis taj intervju .... ili je u nekom magazinu ???

Pozdrav

DaBear
17-12-2008, 07:03 PM
Intervju je u Tape Op magazinu. Ima 10 strana..!!

ako me nebude mrzelo, skaniracu...

Max
17-12-2008, 07:30 PM
Intervju je u Tape Op magazinu. Ima 10 strana..!!

ako me nebude mrzelo, skaniracu...

Ma nasao sam sajt ( koji otprilike nija apdejtovan jedno 2 godine .... i tamo se dobro napricao o analogiji .... zato me interesuje :)

Pozdrav

newbieOP
17-12-2008, 07:51 PM
...a da li mislis da bi Collins drugacije zvucao kada bi,recimo,umesto pravog Hammond-a,usnimio recimo NI B4?:wink:

Pozdrav

Phil ne koristi Hammond...:D
Inače, razlika u zvuku se osjeti, itekako, koliko god je ovo dobra simulacija...:)

DaBear
17-12-2008, 07:55 PM
Inače, razlika u zvuku se osjeti, itekako, koliko god je ovo dobra simulacija...:)

u miksu, nema sanse da se primeti !

Max
17-12-2008, 08:25 PM

Potpisujem .... osim ako ne sviras hammond 20 godina .....

Pozdrav

kVu
17-12-2008, 09:13 PM
sve je u muzikantima i instrumentima / mikrofonima za bubanj, gitare itd..

a miks se da postici na kompjuteru!

ma daaaaj...

sto bi to radio lik koji ima uslova da radi na high end opremi?

nama je skoro stigla neve sabirnica 8816 i mogu ti reci da sam progledao! nema vise guzve, super karakter, mnogo brze se zavrsi posao i sve se "nekako sklopi"...

ako nista bar zbog brzine rada se nikad ne bi vratio na iskljucivo "in the box"...

Max
17-12-2008, 09:18 PM
Covek svasta cuje , kad zeli da cuje :)

Pozdrav

awacs
17-12-2008, 09:28 PM

+1

U miksu se ne primećuje ni?ta osim pesme.

Bitch
17-12-2008, 09:49 PM
Covek svasta cuje , kad zeli da cuje :)

Pozdrav

i obrnuto :D

pozz

Max
17-12-2008, 10:03 PM
i obrnuto :D

pozz

Potpuno si u pravu !!!

Meni se nekoliko puta desilo da sam po kupovini neceg novog ne samo cuo poboljsanje nego sam pao na dupe , i onda sam sebi napravi blind test a/b/c ( ne a/b ) i stvari pocinju da bivaju daleko konfuznije ....

I sam sam ljut sto sam na neke stvari dao pare , a onda cuo radove nekih ljudi koji usnimavaju na live 5.1 preko ultragaina , i mixaju na M Audio ( ili kkako se zove ona firma sto su spin off Mackiea ) koji stoje onako kako ne treba .... i mixevi zvuce odlicno !!!!

Nasuprot tome , cuo sam gomilu snimaka iz velikih , dobrih studija ,koji ne mogu da prismrde onim prvim ....

E sad , posle duzeg trazenja , shvatio sam da treba ulagati u opremu koju mozes da prepoznas u snimku ..... mislim na sledece ... dosta ljudi moze da prepozna tip gitare , da li je strat , tele , Les Paul ili sl .... mozes da prepoznas da li je jazz bas ili nesto trece .....

.... moze cesto da se prepozna pravo gitarsko pojacalo nasuprot VST u , i sl stvari .... i u to treba ulagati ....

Razlike npr izmedju 5 odlicnih preampa su cujne , ali nisu kljucne za mix , kao ni ta fora sa sabirnicama ..... na kraju , posle hype a pre par godina , i te sabirnice vise nisu zanimljive , jer se zapravo ne postize nista . Razlog ? Nema sanse da u 10 mixeva pogodis koji je isao kroz sabirnicu , a koji je sabran u kompu ....

Treca stvar , dajte matricu od 80 kanala ( gde je komp najslabiji , je l' da ? ) i terash na sabirnicu koja ima 8 stereo kanala .... ko sabira ... pa komp !!! .... e da i nesto malo sabirnica ..... i gde se cuje razlika u zvuku , na izlaznim trafoima ..... ok , isteraj 2 kanala iz kompa na 1081 i dobices i " bolji " Neve karakter !!!

NE kazem nista protiv sprava koje se kupuju ... kupujem ih i ja , takodje pokusavam i da budem realan u vezi njih . Mislim da je glavni problem taj sto u ovoj zemlji nema RENTALA , pa da svako moze za 30 - 40 e da uzme spravu i da je proba , onda bi se mnogo manje pricalo o tome .....

Pozdrav

rale_
17-12-2008, 10:09 PM

Naravno da ne,mada nikad se ne zna....zajeban je on...:wink:

Mislio sam na,recimo,neku njegovu pesmicu ili sta vec...

Naravno!

Pozdrav

Bitch
17-12-2008, 10:10 PM
jupi. eto rezimea - LJUDSKI FAKTOR JE NAJBITNIJI.

tacka.

sprave samo pomazu da brze dodjes do cilja, nisu neophodan tool za dobar mix! Evo ja sam sad smiksao probe radi jednom bendu full plocu ITB! nista outboard, osim alana smarta. I to radi. Ali kad sam poslusao na par mesta, fali mi malo Neve low-enda i slicnih fora, ali to cujem samo JA, pojma ljudi nemaju sta neve levo desno manley weiss muda sarme... to i dalje dobro radi, samo eto stvar ukusa i pikanterije koje skontas samo na jako skupom monitoringu. U nekim studijima secam se plugin zvuci isto kao Tubetech multiband, ali u nekim studijima na dobrom monitoringu i te kako se cuje razlika. Ali ako je dobar mix, dobro snimljeno..... who cares.....

ljudski faktor. tacka. Ako je nesto lose snimljeno, ne vredi ti ni SSL duality sa 300.000 eura outboarda. I da je dobro snimljeno i da imas sve to, opet COVEK moze da sjebe :)

ziveli ljudi, jebo presete.

pozz :)

Max
17-12-2008, 10:14 PM
ziveli ljudi, jebo presete.

pozz :)

Da znas ....

Mada , cuje se razlika na mnogo monitora (bitno je ko slusa ) , ali ni to nije bitno ..... samo pozelenim od prica tipa , " kupio sam sabirnicu i svet mi se okrenuo ... " ( pri tome ne mislim na KVU a zaista , nego na izjave tog tipa .... )

Drugo , radio si sa ljudima koji su napolje neko i nesto , ja sam radio sa nekolicinom njih ... a i evo Da Bear ih zna 1000 .... jedno je pravilo .... sto je veci baja , to mu manje dlaka smeta :)

Pozdrav

Bitch
17-12-2008, 10:26 PM
Da znas ....

Mada , cuje se razlika na mnogo monitora (bitno je ko slusa ) , ali ni to nije bitno ..... samo pozelenim od prica tipa , " kupio sam sabirnicu i svet mi se okrenuo ... " ( pri tome ne mislim na KVU a zaista , nego na izjave tog tipa .... )

Drugo , radio si sa ljudima koji su napolje neko i nesto , ja sam radio sa nekolicinom njih ... a i evo Da Bear ih zna 1000 .... jedno je pravilo .... sto je veci baja , to mu manje dlaka smeta :)

Pozdrav

naravno, ne sme da te dira kad mu dajes silne pare, ipak si ti izvodjac, ne on.

Ljudski faktor. Kad je bio Richard Evans da snima Trkulju u Hammeru preslusao sam mu sve sesije - covek je lud - usnimak svega i njegovi raf miksevi su 10 klasa iznad Srpske Masterovane Produkcije (SRMAP :D ). Amin. Kako je snimio bubanj. strasno. Nisam slusao final mix, ali trekovi su besprekorni.

odosmo u OT.
Zivela muzika. Ostalo je manje vazno.
pozz

Max
17-12-2008, 10:30 PM
naravno, ne sme da te dira kad mu dajes silne pare, ipak si ti izvodjac, ne on.

Ma jooook , nije uopste poenta u tome , nego su ljudi easy going .... totalno , nemaju komplekse , pa se i ne opterecuju ...... imali su uslove i sve , ali se ne opterecuju ....

Ljudski faktor. Kad je bio Richard Evans da snima Trkulju u Hammeru preslusao sam mu sve sesije - covek je lud - usnimak svega i njegovi raf miksevi su 10 klasa iznad Srpske Masterovane Produkcije (SRMAP :D ). Amin. Kako je snimio bubanj. strasno. Nisam slusao final mix, ali trekovi su besprekorni.

Pa eto vidis :) , jos ako si bio tu , skidaj fazone pa pravi isto/ slicno ;) Covek se uchi dok je ziv ....

Pozdrav

DaBear
17-12-2008, 10:31 PM
ma daaaaj...

sto bi to radio lik koji ima uslova da radi na high end opremi?

nama je skoro stigla neve sabirnica 8816 i mogu ti reci da sam progledao! nema vise guzve, super karakter, mnogo brze se zavrsi posao i sve se "nekako sklopi"...

ako nista bar zbog brzine rada se nikad ne bi vratio na iskljucivo "in the box"...

pa tip kaze u intervju-u, kako je pre, kad je miksao kroz analogiju, kad se smori ili nije siguran da li miks radi, ili mu ne ide iz nekog razloga.. , morao da ide da gleda TV par sati ili da se seta par sati, dok se glava ne izbistri. (jer je sve setovano na mikseru i outboardu)..ovako, loaduje drugu pesmu i ide dalje!
Vreme je novac - novca malo (placaju sve manje i manje) !

Svako ko ima 2-3 projekta "on the go" zna o cemu prica,,,

Max
17-12-2008, 10:36 PM

ha ha ha .... ooo kako si u pravu , a kad imas 2 koja traju i recimo 3 reklame gde ti na svaka 2 sata traze neke izmene :) .....

Pozdrav

kVu
18-12-2008, 12:57 AM
Da znas ....

Pozdrav
kapiram ja stvarno sta hoces da kazes, a i ovo sto je ovaj lik rekao je potpuno ispravan rezon sa outboard-om... mi smo tamo tako setovali sabirnicu i ucepali sa sinusom nivoe i to vise nikada nece da se pipa bas zbog tog 'vracanja'... ali razlika u zvuku je bas bas ocigledna, nije to ono sto je buzge rekao da to cujem ja i niko vise... meni je vece, deblje, jednostavno bolje... druge nisam probao, osim sto sam cuo buzgetovog spl-a :), ali sam cuo sa vise strana da ostale sabirnice ne rade posao dobro, osim bas ove... :)

verujem da bih mogao mozda cak i da postignem sve to i bez nje sa gomilom vozanja kanala, filtracijom do besvesti... ali kad je brzina veliki faktor zaista puno znaci...

dakle, jedino je to u pitanju.. brzina i nista vise... cak i sam mislim isto sto i ti.. da bih u kucnoj varijanti gde imam svo vreme sveta na raspolaganju uspeo ITB da uradim verovatno i bolje... i kad bi se naravno pazljivo birali sounds u aranzmanu, i da se dovoljno vremena posveti za usnimavanje, podesavanje mic-a, instrumenta... itd itd :)

inace, ja poplavim kad cujem komentare onog tipa "sace sve samo da se snimi i smixa jer sam kupio spravu od 5 somicja" ;)))

ali to sam samo ja... :)

fipke
18-12-2008, 12:59 AM
Vreme je novac - novca malo (placaju sve manje i manje) !

jeste, al kontam da ce jednoga dana ljudi samo pucji od toga. pa ne moze vecito da se loaduje druga pesma i ide dalje. danas je to 2-3 projekta on the go, sutra ce biti 7-8 itd itd. nije zdravo, mora se i glava izbistriti. i onda me jos pitaju zasto sam se povukao iz posla. kao da im nije dovoljno jasno sto sam uzeo trakas i analogni mikser bez automatizacije.
vreme = novac = biznis = industrija = nigde muzike i humanosti

mega OT8-)

Bitch
18-12-2008, 01:09 AM
@ kvu

ne mislim ja da ti ne cujes, nego kad neko slusa krajnji produkt, ne moz da kaze " e ovde ima Neve, a u ovoj pesmi nema", na to mislim.

@ fipa fubara

jes matora, ali jbg, kad je up to task, mora tako. Nemaju svi isti mesecni income, pa svastare, i meni je san da imam SSL4000 sa studerima, i da nemam automatizaciju , nego vremena na pretek, ali znas i sam kakva je situacija... mora se :(

LACKY
18-12-2008, 01:13 AM
Ajde kada ste se dotakli Kolinsa. Dali znate sta je Kolins proslavio?
Non Linear, preset sa AMS-ovog RMX-a i tok back mikrofonski ulaz sa SSL-a (cak je SSL izbacio i besplatan plug, emulaciju tog preama).

Everbeatz
18-12-2008, 01:45 AM
http://www.solid-state-logic.com/Music/LMC-1/images/lmc-1_web.jpg

LACKY
18-12-2008, 01:45 AM
Tako je.

kVu
18-12-2008, 04:07 AM
@ kvu

ne mislim ja da ti ne cujes, nego kad neko slusa krajnji produkt, ne moz da kaze " e ovde ima Neve, a u ovoj pesmi nema", na to mislim.

pa nisam bas ni u to siguran... recimo dok nisam imao veze sa produkcijom-cudima-mudima uvek je kod mene postojao neki trip da se vise "primim" na stvar koja dobro zvuci (upeglano, izlakirano)... iako ljudi to ne znaju da objasne ipak mislim da je to bitan faktor... nikad presudan, ali ipak bitan...

a i tu su razliciti ukusi.. neko voli tako kao ja - polished, neko sirovo kao sto su recimo poslednji stones-i itd itd...

ali kad je posao u pitanju znam da je to klijentu potpuno nebitno i da je tvoj posao da napravis da je samo vokal do jaja, a ostalo je prakticno sporedno... bitno je samo da vozi... :)

bas zato sam i rekao da je super imati tako neko "super" dugme kao sto je eto ta sabirnica da ustedis sebi i klijentu vreme

pogotovo kad kao sto kaze max, klijent smara svaki cas sa nekim izmenama i s*ebe ti trip milion puta... :rolleyes:

dosta OT :D

lm, jedan od albuma koji mi i danas ludilo zvuci i koji mi verovatno nikad nece dosaditi je upravo "but seriously" 8-)

kVu
18-12-2008, 04:41 AM
nego zaboravih

htedoh da pitam

sta je to prDoukcija? nesto ko liposukcija? :D

Max
18-12-2008, 10:26 AM
... meni je vece, deblje, jednostavno bolje... druge nisam probao, osim sto sam cuo buzgetovog spl-a :), ali sam cuo sa vise strana da ostale sabirnice ne rade posao dobro, osim bas ove... :)

Poteraj dva kanala u sabirnicu i napravi blind test sa 16 kanala u sabirnici ..... a onda pitaj Buzgeta da ti potera dva kanala iz kompa kroz 1081 ..... da vidis veselja ;)

verujem da bih mogao mozda cak i da postignem sve to i bez nje sa gomilom vozanja kanala, filtracijom do besvesti... ali kad je brzina veliki faktor zaista puno znaci...

Sacuvaj me boze ako sabirnica cini to da bih morao da vozam i filtriram do besvesti ...... kako onda znas sta radis u mixu , ako ona to posle filtrira ?

Pozdrav