PDA

View Full Version : Miks u kontrafazi?

newbieOP
13-12-2008, 11:36 AM
Mo?e li netko objasniti ?to se događa kada je neka stvar u kontrafazi?
Naime, sjećam se , prije nekoliko godina do?li smo u jedan studio i tehničar je rekao da nam je stvar u ''kontrafazi''...
Kako sam i sam u?ao u svijet miksa, malo sam istra?ivao...
Kada se , npr. na PAZ analyzeru, ono ispod pomjera lijevo i desno, sa strane pi?e Antiphaze... da li to znači da ti je stvar u kontra-fazi?
Opametite me ovako glupog...:):D

Arthur
13-12-2008, 12:41 PM
priča je malko komplikovanija, ali u suštini, najjednostavnije rečeno, to znači da vam je mix na određen nezdravi način širok, i to na taj način da nije mono-kompatibilan. U smislu da kada bi se pustio u mono-tehnici reprodukcije, određen deo zvuka bi se poništio i ne bi ni čuo, dok ni stvar koje su mu bliske u fazi postale drastično tiše nego u stereo slušanju. Ovo se najčešće dešava zbog korišćenja stereo-widenera ili različitog panoramisanja mikrofona koji su snimali isti izvor zvuka (tipa više mikrofona na jednom zvučniku gitarskog pojačala).
Ovo ti je ukratko veoma banalizovano objašnjenje kontrafaznostni, ima milion razloga zbog kojih još može doći do istog. Sama pojava nije toliko štetna u stereo reprodukciji, i neretko se čuje i na stranoj produkciji, koja na izdanjima nešto i ne mari za mono-kompatibilnost.

alfom
13-12-2008, 01:00 PM
Najjednostavnije (bar mislim) za objasniti (ogled obja?njen za korisnike SX-Nu) :
Ubaci u projekt jedan mono ili stereo trak ; mo?e i neki gotov wav. Iskopiraj (dupliraj) trak.
Desni klik na jedan od trakova -> Process -> Phase Reverse (pitaće te za verzioniranje) -> new version).
Sada pusti? reprodukciju. Ne čuje se ni?ta : na trakovima igraju volume pokazivači, ali na mix traku nema pomjeranja volumena niti izlazi ikakav zvuk. Mutiraj jedan od trakova : zvuk se čuje. Odmutiraj - ne čuje se ni?ta.

Koshpa
17-12-2008, 12:04 AM
Dobra caka za provjeru kontra faze kod 2 ili vise snimljenih traka je pustanje jedne po jedne trake. Ako se zvuk poglasnjava tj master volume raste onda nema kontrafaze, ako pada znaci da je jedna o traka u kontrafazi sa ostalima. naravno ovo je gruba odokativna metoda

Mika Technika
17-12-2008, 05:47 AM
ukoliko neces rezati na vynil, onda nemoj ni da brines o kontrafazi.. danas su uredjaji stereo, tako da sve ce se cuti koliko god da je u kontrafazi :wink:

alfom
17-12-2008, 06:49 AM
Jeste finalni, izvezeni *.wav. Ali, dok dođe? do gotovog mixa, ima? hrpu trakova koji se mogu dobrano isponi?tavati.
Ne treba zaboraviti makar na to da je većina TV aparata, koji su u upotrebi i dalje u mono tehnici. Probaj reproducirati takav izvoz na TV (?to ponekad uradim radi stvarne probe, a ne samo praćenjem pokazivača ili stiskanjem dugmića : mono / stereo u editoru). Jo? uvijek pa?nja na ovo i eliminisanje nepravilnosti ovog tipa ostaje povelika obaveza.

newbieOP
17-12-2008, 10:02 AM
U mom slučaju, mislim da je to bilo kori?tenje stereo-widenera malo previ?e i da je to radilo onaj blentavi brum za kojim ide? tek kad stvar slu?a? malo glasnije...
Smanjio sam stereo ?irinu akustičnih gitara u miksu i klavire pomjerio malo prema sredini ( bit će da su i oni radili frevencijski nered) i sada je sve u redu... :)
Hvala svima na odgovorima, mislim da je ovo vrlo korisna tema i da na ovakve stvari uvijek valja obratiti pozornost, i kao ?to ka?e Alfom , mnogo ljudi jo? uvijek zvuk slu?a preko nekih mono- uređaja , ?to onda itekako dolazi do izra?aja...

Arthur
17-12-2008, 10:39 AM
ukoliko neces rezati na vynil, onda nemoj ni da brines o kontrafazi.. danas su uredjaji stereo, tako da sve ce se cuti koliko god da je u kontrafazi :wink:
koliko ja znam, i vinili su stereo, a to ionako nema veze, jer većina radio i tv stanica na ovim prostorima ili emituje, ili se prima kao mono, tako da je itekako važno šta i za šta mixaš .

Mika Technika
17-12-2008, 12:37 PM
koliko ja znam, i vinili su stereo, a to ionako nema veze, jer većina radio i tv stanica na ovim prostorima ili emituje, ili se prima kao mono, tako da je itekako va?no ?ta i za ?ta mixa? .

naravno da su stereo! ali ih ne rezu ukoliko nisu mono kompatibilni, a ni mastering za vynil nece da urade ako nisu, zato sam rekao.

66musicman
18-12-2008, 04:44 AM
Npr. meni je jedna TV stanica izricito trazila mono snimak pesme koji bi meni bio totalno neupotrebljiv zbog nekih instrumenata koje sam zeleo "presiroko" i upadali u kontra fazu i totalnu ne-mono-kompatibilnost.
Ubih se da mix dovedem do zeljenog ishoda ali nisam uspeo da dobijem mono-kompatibilnost i "presiroke" zeljene instrumente.
Tada se upitah pa sta mi to onda radimo kad TV stanice (odredjena) pusta samo mono snimke.
Resenje: promenili smo TV stanicu.

alfom
18-12-2008, 06:25 AM
Resenje: promenili smo TV stanicu.
... čiji signal i dalje hvataju mono televizori. :)

Arthur
18-12-2008, 02:05 PM
i to ne hvataju sabrani mono, nego jedan od dva kanala sterea, koji im zapadne po proizvođaču. Pa vi još jednom razmislite šta puštate u etar.

HeatMan
18-12-2008, 03:39 PM
zashto bi?

lemilica, levi prevezu na desni, il obrnuto (ovisno od noge na koju su ustali taj dan) i to je to..

SumAnuT
18-12-2008, 04:40 PM
Ma jok, kupe dva TV-a, jedan za levi drugi za desni kanal i imaju full stereo.

Lag
19-12-2008, 02:08 AM
mogu i treci za sub