View Full Version : Upit iskusnijim kolegama...
newbieOP
11-12-2008, 12:26 AM
Evo me sa nekoliko pitanja, ne baš jednostavnih, ali nadam se da ćete skužiti što želim...:)
Dakle, za koji mjesec mislim si osposobiti prostor za snimanje, dakle, napraviti si studio. Što se tiče izbora materijala i na koje stvari moram paziti pri izgradnji na forumu sam našao stvarno puno korisnih savjeta koje ću svakako poslušati...
Imam veliku želju da u tom studiju složim band i da mogu snimati i live svirku u studiju ( više instrumenata odjednom) pa se pitam koja mi je oprema potrebna, a da sve ima neku razumnu cijenu... naime, dosad sam radio samo sa midijem i sve nadosnimavao, a sada bih volio u studio ''posložiti '' band i svirati, baš kao što se nekad radilo...
Za to treba i dobar fireface pa Vas i tu molim za savjet... trenutno imam ESI ESP 1010 koja me već nekoliko godina jako dobro služi...
Raspravljao sam sa jako puno koelga što je bolje i nikako da sam odvagnem- da se opredjelim za analogiju ili digitaliju?
Naime, mislio sam kupiti digitalni Tascamov mikser ( DM 3200 ili DM4800) , sa pripadajućom karticom , pa mislim da bih s time imao pokriven problem višekanalnog snimanja... dakle, rješena je i kartica i mikser...
Kada sam nekima rekao za tu ideju, rekli su mi da za te pare ( cca 5500€) mogu složiti puno bolju analognu opremu, dakle, neki stariji kvalitetan analogni mikser, dobar interface i još poneku spravu koja će mi dobro doći 8 jeka, kompresor... )
Isto tako , pitam se da li ima razlike u zvuku, da li ti današnji digitalci imaju onu ''toplinu'' koja je specifična za analogne miksere?
Isto tako ne smijem zaboraviti ni na mikrofone, koje isto tako moram kupiti...
Da privedem ovu svoju priču kraju , u početku mogu uložiti nekih 6-7€...
Ako ima koja dobra duša da me savjetuje što i kako, bio bih jako zahvalan...
Imam žarku želju napredovati u ovom poslu i snimati razne vrste glazbe, a teško zarađeni novac želim potrošiti najbolje što mogu...
Molim Vas, ako nije problem, da mi navedete prednosti i mane onoga što preporučate...
Evo, a sad navalite sa savjetima... :)
Arthur
11-12-2008, 01:13 AM
mislim da ti je bestbuy da kupiš mackie onyx 1640 sa sve FW karticom (optional), imaćeš 16 jako finih preampa, i direktno snimanje svih 16 kanala u komp. Doduše, u snimak ne ulaze eventualno insertovani efekti i ekvalajzeri, ali to mu je jedina mana. Sve ostalo jako fino radi, a možeš ga nositi i na live nastupe.
HeatMan
11-12-2008, 02:10 AM
shta ce ti da ti snima efekte? bolje da je suvo.. :)
inache +1.
poz
mandrak
11-12-2008, 09:32 AM
Ako hočeš varijantu analognog miksera pogledaj http://www.thomann.de/gb/search_dir.html?xsid=4679c676f171f91e06a1d3a22ae3e 0a0&sw=midas&x=7&y=11 u varijanti koja ti odgovara tj. koliko trebaš kanala pa onda izlaze iz toga u http://www.thomann.de/gb/search_dir.html?xsid=4679c676f171f91e06a1d3a22ae3e 0a0&sw=rme ff800 ili 400 koji ti služi kao kartica i converteri, stereo compresor DRAWMER 1968 ME http://www.thomann.de/gb/search_dir.html?xsid=4679c676f171f91e06a1d3a22ae3e 0a0&sw=drawmer
za početak uzmeš kurzweil rumour fx za otprilike 500 eura a ostalo u mikrofone za drum npr. snare -shure 57 standard, kick-audix d6 za moderniji sound, stereo par akg 414 za overe i mislim da si već na 6-7 kila eura:shock:.
Ovo ti je varijanta sve novo i pod garancijom i naravno više para a druga je varijanta e-bay i lagano u bidanje i tu možeš proći i dosta jeftinije za iste komponente ili nešto kvalitetnije za iste pare.
Ovo je samo moj prijedlog i u svakom slučaju ne mora biti tvoj ali eto ako več pitaš,
i slažem se za mackie onyx sigurno za te pare odličan izbor.
Sretan slalom:)
newbieOP
11-12-2008, 11:08 AM
Hvala na odgovorima... zar se ne isplati onda uzeti Tascam DM3200 i za cca 3500? imam sve navedeno? Niste komentirali tu spravu...
slowstar
11-12-2008, 05:49 PM
Hvala na odgovorima... zar se ne isplati onda uzeti Tascam DM3200 i za cca 3500? imam sve navedeno? Niste komentirali tu spravu...
Izgleda da niko ne zeli da komentarise gore navedenu spravu, ljudi su u pravu sto nece, a ti sam oceni zasto...
Srecan lov, ja nista ne preporucujem, osim da mislim da je bolje da zive instrumente snimas ANALOGNIM mixerom, iz koga bi isao u dobar AD/DA konverter, mislim da je FF800 veoma dobra varijanta.
Mislim da takodje treba da pripazis KOJI racunar i koji OS koristis, ne smem da "konkretizujem" nista, posto su ovde jako osetljivi na odabir platforme, (kompjutera) pogotovo onu koju ja zastupam. Ne biraj po ceni nego po pouzdanosti i kvalitetu, jel' tako?
newbieOP
12-12-2008, 11:44 AM
Ja bih ba? volio da je netko iskomentira, po netu nalazim pozitivne kritike, a opet, volio bih da mi netko ka?e iz prve ruke...
mandrak
12-12-2008, 12:12 PM
Tascam 4800 je imao Skansi sa foruma i prodao jer je kupio neki drugi pult pa probaj njega pitat.
opustenzy
13-12-2008, 07:54 AM
@newbieOP - ne znam koliko znas o analogiji ali ako nisi upoznat sa tim nemoj da kupujes takve sprave, to je definitivno velika nauka. Digitalija je popularna i mnogo laksa za rad.
Arthur
13-12-2008, 12:48 PM
ne vidim šta je jednostavnije u digitaliji, naročito u digitalnim mixerima koji su često lavirint spram poštenog analognog
Braca
13-12-2008, 01:42 PM
Mislim da ste izostavili jednu vaznu stvar koju je napomenuo, a to je da on zeli da stavi bend unutra i da ih snima sve odjednom. To je i moj san mada nemam adekvatnu prostoriju za ceo bend. Ako vec imas takav projektni zadatak i zellju, onda ti ja ne preporucujem uopste bilo koji digitalni mixer, ono sto ti preporucujem to je princip kompjuter, pristojna kartica, i najmanje 16 kanalni ad da konverter, onda ili neki pristojni analogni mixer najmanje 16 kanala, ili 16 pre ampova ali sto kvalitetnijih, stari mixeri to imaju i mozda mozes da nadjes za recimo 5.000 eura takav mixer, malo ga rekappiras i dobijes i pre ampove i pristojan eq, i auxe i naravno dobro sabiranje. E sad sto se tice pre ampova, sto vise razlicitih kvalitetnih- sa razlicitim karakterima (po mogucstvu i neki cevni kao i solid state), onda najmanje dva kvalitetna DI box, mada ozbiljni pre ampovi imaju i di box, i na kraju jedan pristojan set mikrofona po mogucstvu solid state, cevih i mozda jedan ribon. Ono sto je po meni najavaznije jeste soba za snimanje, set mikrofona sa pre ampovima (sto kvalitetnijih), i onda dobijes to sto trazis, da ces moci ceo bend da snimis. Po meni to itekako ima svojih cari, mislim da a ozbiljni svetski bendovi tako i rade, a posle nasnimavaju ako zele jos bolje rezultate, ali je sustina da uhvatis zvuk celog benda i njihovu ideju i energiju. Ja sam old fashion school, ali tako se radi i tako se dobijaju dobri rezultati. E sad naravno u sledecoj fazi mozes da ides na nekoliko hardverskih pristojnih kompresora, i mozda FX hardvera. To je moj predlog, i sam gradim jednu takvu kombinaciju, digitalno me interesuje samo u domenu snimaca i za editing, ali zvuk obavezno iz alanoligije i raznih tehnika i postavki mikrofona, ako imas sobu za snimanje od 60 kvadrata, onda ti ja u svakom slucaju to preporucujem.Ali hajde da cujemo i ostale forumase, ima raznih uglova gledanja. Da ne zelis ceo bend da snimas moj predlog bi bio puno jeftiniji.
opustenzy
13-12-2008, 02:35 PM
Pogresno sam se izrazio. Hocu reci da je tesko ako ce uzme kompletno analognu opremu jer samo usnimavanje i mixanje u analogiji zahteva mnogo znanja i iskustva. Jer analogija ne znaci analogne sprave preko kojih se snima u komp i pravi se digitalija.
newbieOP
13-12-2008, 03:09 PM
Bog blagoslovio forum gdje ljudi pametno odgovaraju...hvala , ekipa! Dobro ste shvatili- nemam znanja ( zasad) da bih mogao snimati analogno, a isto tako volim old-scholl pristup svirci- da slo?im bubnjara u gluhu sobu, sebi razvučem Hammond i Rhodes, gitaristu u jedan kut, basistu u drugi i udri...
Mislim da je za početak najlak?a varijanta digitalni mixer, all in one, tako da imam sve u jednom, a najvi?e i znam raditi u Cubaseu sa raznim pluginovima... koliko sam imao prilike vidjeti, i digitalni mikseri slično funkcioniraju pa bih se tu vjerovatno najlak?e sna?ao...
Jo? sam vrlo mlad pa ima vremena za ''prave stvari'', jer da krenem s tom analogijom , ne bi mi bilo dosta ni 50 000? , jer sam manijak za zvukom i opremom...
Na?alost, nemam ni 60 kvadrata prostora, već 30-ak... uskoro krećem sa izgradnjom, i kako rekoh, kad sve zavr?im , mogu u početku maksimalno ulo?iti 6-7k?...
Zato sam i imao u vidu taj Tascam DM3200, ili , ako bude vi?e para DM 4800...
Ne pronalazim Skansija za kojeg ka?ete da je imao tog Tascama, ba? bi ga volio malo pitati kako funkcionira...
Ja nisam bas upucen u digitalne miksere ali meni se ovo cini dobra varijanta:
http://www.thomann.de/de/yamaha_01v96_v2.htm
+
http://www.thomann.de/de/rme_digi_9632_hdsp_pcikarte.htm
mi smo imali tu kombinaciju na faksu i to je fino sljakalo...
opustenzy
13-12-2008, 03:38 PM
Ja bih uz ovu miksetu koju si preporucio-- http://www.thomann.de/de/yamaha_01v96_v2.htm
dodao jos:
-----------
fireface800
------------
Focusrite Red 1 Professional Series 4 Channel Studio Quality Microphone Preamplifier
http://www.yoursoundsource.com/focusrite-red1.html
-----------------------------
DBX 162SL Stereo Compressor/Limiter
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.