Log in

View Full Version : sam svoj majstor

Pages : 1 [2]

grada27
03-07-2011, 10:01 PM
Ok,stavljam jedan sloj agrila i to je dovoljno.Nisam ni predpostavio da je postavljanje lajsni i platna toliko zaguljeno,cini mi se da sam sve drugo lakse nekako uradio,ali za ovo treba imati zivaca.Tu su i neke fotke,a ja sam nekako izgubio volju,bas mi je tesko da se nateram da nesto uradim,zato i tako polako sve ide.Blago onome koji moze da angazuje majstore i strucnjake za ovako neku akciju,da sam znao sta me sve ceka dobro bih razmislio da li bih se uopste upustao u ovu avanturu.

veliki pozz

NLP
03-07-2011, 10:05 PM
haha nemoj da kuka?, neki to rade svaki dan:)
U SLO ako unajmi? profesionalce ko?ta za jedan 40-50m3 prostor sve naokolo raspeta tkanina cca. 300-600?, kakva je sreča.
Va?no da če? biti zadovoljan sa rezultatima...

Eomsy
04-07-2011, 05:58 PM
...Blago onome koji moze da angazuje majstore i strucnjake za ovako neku akciju,da sam znao sta me sve ceka dobro bih razmislio da li bih se uopste upustao u ovu avanturu.

Ha, ha ... Jobove muke :D ... I ja bi za štošta rado dao novce da mi to drugi urade, al tu smo - di smo, pa udri :D ... Vjeruj mi, bit ćeš na kraju zadovoljniji kada vidiš da je sve to tvojih ruku djelo :wink: ... A to je neprocijenjivo :da: ...

Inače, sve fino izgleda, ali kako ćeš farbati lajsne kada si ih već postavio? Ne vidi se na slikama, ali izgledaju kao da nisu pofarbane ...

grada27
04-07-2011, 09:47 PM
Sto se tice lajsni imao sam srecu da sam pri kupovini laminata kupio blizu 3 paketa lajsni koje su mi ostale kao visak.Sada su dobro dosle,nisu drvene vec od istog materjala kao i laminat tako da nema potrebe za bilo kakvo farbanje,a i ok izgledaju za ovu namenu.Imam problema samo na onim mestima gde sam heftao platno jer se vidi i ruzno izgleda,jedino sto mi pada napamet to je da isecem trake istog materjala mikrofibera i pokrijem ta mesta,neke ce pokriti i same letvice MLS-a.To je posledica neiskustva,neke stvari ne mozes da predvidis,u principu sam zadovoljan izgledom,zvukom jos ne znam jer nisam jos probao, a jedva cekam.

Veliki Pozdrav!

grada27
17-07-2011, 08:04 PM
Resih da se malo pokrenem,evo kako izgleda plafon jos da ga izlakiram i okacim.Nekako mi je lakse posto se nazire i neki kraj. Nego htedoh da pitam da li da pozicioniram MLS na plafonu po sirini ili po duzini sobe? Slusanje tj.zvucnici su mi okrenuti po duzini,valjda sam dobro objasnio, sta hocu da pitam.

Pozz

Grada

boggy
17-07-2011, 08:22 PM
.....valjda sam dobro objasnio, sta hocu da pitam.
...

Probaj da skiciras sta je za tebe "po sirini" a sta "po duzini", bice sigurnije.

Pozdrav

bogi

Eomsy
17-07-2011, 08:43 PM
Nego htedoh da pitam da li da pozicioniram MLS na plafonu po sirini ili po duzini sobe? Slusanje tj.zvucnici su mi okrenuti po duzini,valjda sam dobro objasnio, sta hocu da pitam.

Ja mislim da sam te shvatio :wink: ...

Ako počinje? sa MLS difuzorom sa prednje strane (gdje su ti zvučnici, makar mo?e i na zadnjem zidu početi) i idu okomito lijevo-desno, tako da se na lijevom zidu pojavljuje zrcalna slika desne strane i obrnuto, onda ti je na cloudu samo produ?etak lijevog zida, odnosno desnog. Kada pogleda? u cijelosti te letvice, dobije? dojam da se one prote?u od lijevogazida, po plafonu, pa do desnoga zida ... kao jedna crta ...

Kod mene je bio drugi slučaj, ali ako mo?e? ovo da napravi?, neka te moj slučaj ne brine :D ...

Izgleda cool 8-) ...

grada27
17-07-2011, 08:49 PM
Evo neke skice,mozda je jasnije sta me muci,da li da letvice MLS kucam po sirini ili duzini sobe na plafonu?

pozz
Grada

grada27
17-07-2011, 08:56 PM
Da pocecu od prednjeg zida,gde su zvucnici, horinzontalno.Po toj logici onda bi trebao ako sam dobro ukapirao na plafonu ici po sirini sobe?

Pozz!

boggy
17-07-2011, 09:28 PM
Evo neke skice,mozda je jasnije sta me muci,da li da letvice MLS kucam po sirini ili duzini sobe na plafonu?

pozz
Grada
Ako ti nije problem nacrtaj letve na toj tvojoj slici, recimo za slucaj "po sirini" da znamo sta ti podrazumevas pod tim.
Ne zelim da nagadjam niti da pogadjam.

pozdrav

bogi

Eomsy
17-07-2011, 09:29 PM
Da pocecu od prednjeg zida,gde su zvucnici, horinzontalno.Po toj logici onda bi trebao ako sam dobro ukapirao na plafonu ici po sirini sobe?

Letvice ti nebi trebale imati oblik slova "T" u odnosu cloud/lijevi i desni zid,nego bi trebali biti postavljeni kao da počinje? sa dna jednog zida, pređe? po istoj liniji na plafon, pa spusti? po istoj liniji na drugi zid. A ko već postavlja? letvice u oblik "T", kao ?to sam ja, onda je bitno da se sekvenca ne ponavlja, tj. da na cloudu uzme? drugi dio sekvence koji nisi iskoristio na zidovima .. tako sam ja radio.

NLP
17-07-2011, 09:40 PM
Sekvenca letvi na plafonu može da bude od sprednjeg do zadnjeg zida ili od leve na desno (ali iz sredine L/D se onda ide sa jednakom sekvencom, da održiš simetrijo levo desno u smjeri slušanja!).
Ako ti je soba uska onda možeš da vizualno ju proširiš tako da letve orijentišeš napred/nazad...
... može da bude i L/D u obliki "V"... "raketa plafon":)

grada27
17-07-2011, 09:54 PM
Oprostite na ovakvoj skici,mislim da je jasno sta mislim kada kazem da li da kucam letve po sirini sobe ili duzini sobe na plafonu.Ovaj unutrasnji okvir prestavlja cloud,a crte unutar njega je orjentacija MLS po sirini i duzini sobe,kako sam ja shvatio i pitao na koji nacin da ih postavim.Napominjem da cu poceti od prednjeg zida gde su zvucnici horinzontalno tj.po sirini sobe .Valjda je sada jasnije,steta sto ne znam da koristim onaj program za crtanje.

pozz
Grada

boggy
17-07-2011, 10:02 PM
"po sirini"

pozdrav

bogi

NLP
17-07-2011, 10:09 PM
?teta da je cloud več napravljen jer "raketa plafon" dosta dobro izgleda:D
... kako god, neče? zaj***ti, samo pazi na simetriju L/D!

grada27
18-07-2011, 04:49 PM
Poceo sam da ukucavam letvice,valjda sam dobro ukapirao vase savete kako to treba.Evo fotke pa ako nesto nije uredu da na vreme prepravim zapoceto.

pozdrav!

boggy
18-07-2011, 06:13 PM
Poceo sam da ukucavam letvice,valjda sam dobro ukapirao vase savete kako to treba.Evo fotke pa ako nesto nije uredu da na vreme prepravim zapoceto.

pozdrav!
Nisam tako mislio, moj savet je bio za plafon, ne za zidove.
Na zidovima treba kontra, mada... ako cemo estetiku... Wes Lachot (http://weslachot.com/) obozava da stavlja horizontalno jer tako lepse izgleda... iako nije efikasno funkcionisanje sto se akustike tice ....

kao na trecoj slici po redu dole:
http://weslachot.com/images/leftside/Quad4.jpg

I da... levo i desno od zvucnika bi trebalo uspravno... gore i dole od zvucnika horizontalno... preseke namesti gde ti najvise odgovara

pozdrav

bogi

p.s. zato je bolje potruditi se i nauciti crtanje... manja je steta.

p.p.s. za taj prozor ti preporucujem da napravis konstrukciju/jastuk koji ce biti istog tipa kao i okolina ali da ga mozes ubaciti kada ti prozor ne treba.

Eomsy
18-07-2011, 08:12 PM

BTW. Nisam siguran po slikama da li ostavlja? razmak između letvica, jer mi se ovako po slici čini da ne ... a trebao bi :wink: ...

grada27
18-07-2011, 08:30 PM
Ako nisi siguran onda pokusaj da smontiras MLS diruzor koji ima 50% vazduho propustiljvosti. Orijentisi letvice horizontalno radi lepse estetike i to je to. Letvice stavljas preko platna, koga si ranije zakucao.

pozdrav

bogi

Ja sam ovo shvatio kao da nije bas toliko vazno da li se letvice ukucavaju horinzontalno ili vertikalno,pa sam se poneo time.Ustvari ako ce ipak praviti problem, ne znam koliki,(mozda u stereo slici) onda ima smisla sve okrenuti i postaviti letvice uspravno,mada mi bi bilo bas tesko sada sve skidati i prepravljati. :banghead:

pozdrav!

Grada

grada27
18-07-2011, 08:34 PM
BTW. Nisam siguran po slikama da li ostavlja? razmak izme?u letvica, jer mi se ovako po slici ?ini da ne ... a trebao bi :wink: ...

Ne stavljam razmak jer su letvice sirine 4cm,za sire ide razmak,negde na forumu sam procitao :wink:,ili sam i to kao i prethodnu stvar lose shvatio.

pozdrav

Grada

boggy
18-07-2011, 08:40 PM
Ne stavljam razmak jer su letvice sirine 4cm,za sire ide razmak,negde na forumu sam procitao :wink:,ili sam i to kao i prethodnu stvar lose shvatio.

pozdrav

Grada
Dobro je da imas razmak uvek... 3-5mm je ok. Ali ni to ne postuju akusticari kao sto je Wes Lachot... koga sam gore naveo... jer je i horizontalno, a i bez zazora, estetski lepse.... no bolje da cutim, prosli pu su men napali da preterujem... kad smo bas o toj sobi pricali ... jbg... vazno je da izgleda... nebitno je kako svira i da li ima uopste smisla...

pozdrav

bogi

NLP
18-07-2011, 09:04 PM
Na MLS binarne difuzore gledaj slično kao na 1D QRD/PRD, orijentacija postavljanja na zidovima je vertikalna (osim u nekim drugim primjenama...).

grada27
19-07-2011, 10:02 AM
Ako hocemo bas da idemo ,,u sitna crevca,, onda u mom slucaju ne bi trebao nikako da postavljam reziju u prostoru kakav je moj,posto je jako mali za bilo kakvo akusticno sredjivanje.Medjutim dobro je da se prica i pise o tome i sta su standardi.Ozbiljne rezije i ozbiljni akusticari cak grese u nekim stvarima i tu ima smisla,a i korisno je raspljavati do najsitnijih detalja. U mom slucaju posto je soba ne adekvatna i ne ocekujem kako neko rece ,,spektakl,, od zvuka,a veliki je trud i posao prepravljati,sto je najgore nemam vremena vise za tako nesto.Zbog svega navedenog ja cu ipak zavrsiti ovako zapoceto.Dodacu jos samo panele na levom i desnom zidu i difuzor u dogledno vreme na zadnjem i to bi bilo to.Jos jednom se zahvaljujem svima na korisnim savetima!!

pozz

Grada

grada27
04-08-2011, 10:44 PM
Evo kako sada to izgleda,znam da sam usrao sa letvicama,cak sam imao i veliku raspravu u kuci zbog toga,nisam mogao da budem ubedljiv i postavim letvice kako treba, ostalo je na tome da ce ipak jednog dana to morati da se popravi, dotle neka je ovko naopako.Izgubio sam autoritet vise me ni rodjeni sin ne slusa.Moji utisak sto se tice zvuka soba i dalje jako zvoni i pored toga sto je plafon postavljen,sada su zidovi problem.Sto se tice letvica jos ih nisam sve ukucao, puno pomazu u visokim i srednjim zvukovima,nekako se ne gube tu su, nemam osecaj pritiska u uvetu osim te zvonjave drugo je sve super.:)

pozz
Grada

quake2
05-08-2011, 11:48 PM
Svaka cast Grado,jako lepo ovo izgleda i za ove nase uslove i standarde mislim da si uradio sve sta treba.Ako zvoni,uleti sa jos kojim mobilnim apsorberom i resices stvar.Nemoj da se brines za te letvice,veliko je pitanje dali bi njihovo okretanje bilo uopste cujno u tim uslovima.Prostor je lep i verujem prijatan za rad pa se sada baci na posao tj snimanje,mixanje itd...ako posao krene kako treba,sto ti od srca zelim,lako ces posle da nazidas i novi Abbey road.Pozzzz

Eomsy
06-08-2011, 08:26 AM
Sla?em se s Quake-om. Tretiraj jo? zidove sa 15 - 20 cm absorberima (i onaj dio ispod prozora, te mo?da sami prozor sa kakvim mobilnim) i rokaj :grin: ... Izgleda skroz lijepo ...

grada27
06-08-2011, 07:53 PM
Svaka cast Grado,jako lepo ovo izgleda i za ove nase uslove i standarde mislim da si uradio sve sta treba.Ako zvoni,uleti sa jos kojim mobilnim apsorberom i resices stvar.Nemoj da se brines za te letvice,veliko je pitanje dali bi njihovo okretanje bilo uopste cujno u tim uslovima.Prostor je lep i verujem prijatan za rad pa se sada baci na posao tj snimanje,mixanje itd...ako posao krene kako treba,sto ti od srca zelim,lako ces posle da nazidas i novi Abbey road.Pozzzz

Hvala na podrsci,nego kako tebi napreduju radovi? Vidim da si poceo neke ozbiljne radove.Imas ok prostor, nadam se da ces to izgurati do kraja. Ja se vise ne bih usudio da bilo sta radim,jer to kod mene traje i traje citaj nema se dovoljno love pa se onda dovijam. I sam ne znam kako sam i ovoliko uradio. Valjda cu krunisati sa ovolikim odricanjem i nekim ok snimkom,posto pesama ima, a ne znam sta sa njima. Ustvari to mi je i jedini motiv zasto to radim, da mogu na miru i u svom prostoru da snimim sta mi se hoce,a da za to imam elementarne uslove za pristojan zapis. Dobro tu je jos jedan motiv,moj klinac,mada vise nije klinac, trebao bi da razvije taj posao i ako uspe u tome ,valjda ce imati i neke koristi.

pozz
Grada

NLP
06-08-2011, 11:13 PM
:thumbsup:
Lepo izgleda, malo po malo i napravit če? posve fin studio.

grada27
11-08-2011, 03:42 PM
Potrudio sam se i skoro zavrsio prvi apsorber,od 4 koliko mi treba da pokrijem zidove,tu je i fotka do prozora koja je inace,proverio sam ogledalom prva refleksija.Panel sam napravio sa azmom 4 sloja od 2cm,ukupno 8cm debljine, mozda je trebalo jos deblje ali jbg valjda je i ovo ok. Na poslednjoj fotki bi trebao da dodje neki difuzor,samo da se prvo izborim sa ovom zvonjavom koju i dalje imam kada pljesnem dlanom o dlan.:banghead: evo i stranice na you tube gde se mogu videti goli zidovi pa ako imate neke sugestije kako to pokriti na najbolji nacin.
http://www.youtube.com/watch?v=ngofr0W5-20&feature=autoplay&list=FL8lj587_mxDk&index=1&playnext=1

pozz
Grada

quake2
11-08-2011, 09:49 PM
Hvala na podrsci,nego kako tebi napreduju radovi? Vidim da si poceo neke ozbiljne radove.Imas ok prostor, nadam se da ces to izgurati do kraja. Ja se vise ne bih usudio da bilo sta radim,jer to kod mene traje i traje citaj nema se dovoljno love pa se onda dovijam. I sam ne znam kako sam i ovoliko uradio. Valjda cu krunisati sa ovolikim odricanjem i nekim ok snimkom,posto pesama ima, a ne znam sta sa njima. Ustvari to mi je i jedini motiv zasto to radim, da mogu na miru i u svom prostoru da snimim sta mi se hoce,a da za to imam elementarne uslove za pristojan zapis. Dobro tu je jos jedan motiv,moj klinac,mada vise nije klinac, trebao bi da razvije taj posao i ako uspe u tome ,valjda ce imati i neke koristi.
pozz
Grada
Evo Grado kod mene se zida uveliko pa ne stizem na forum.Kacim slike ovih dana.Znam da ce ti se rad i trud oko studija sigurno isplatiti jer se ne meri sve u keshu na kraju krajeva...Da mi zavrsimo konacno radove,da nam se klinci druze i budu ok momci (imam i ja jednog momcinu ovde) i da se na miru posvetimo muzici jer je odatle i pocela cela ova zavrzlama sa kojecime.Pozzzzz

grada27
02-09-2011, 12:06 PM
Posle mnogo truda uspeo sam da izbusim sve rupe BAD difuzora,poceo sam ram da pravim koji bi imao tockice. Debljina rama je oko 25 cm i u donjoj osnovi bi bio nepokriven,sada da li je to ok. Planiram da ga postavim bocno levo i desno od zvucnika na prvim refleksijama. Sada ne znam, ustvari nisam siguran da li sve radim kako treba i ima li mozda nesto na sta treba da obratim paznju,jos nisam izabrao gustinu kamene vune.

Veliki pozdrav!

NLP
02-09-2011, 05:56 PM
50-80kg/m2 če biti posve OK.
Poma?i si sa mjernim programom kad stavlja? na prve refleksije BAD-ove.