PDA

View Full Version : potrebno jednostavno objasnjenje patch polja

mildan
17-11-2008, 05:04 PM
Jednom drugaru koji ide u srednju muzicku u Zemunu (smer za snimanje muzike), treba opis rada patch polja (za seminarski ili tako nesto), sto jednostavnijim recima, a sto detaljnije. Odlican je sa engleskim, ali je problem sto su ovi tekstovi koje nalazimo po netu (na S.O.S.-u npr), manje-vise pisani za profesionalce i odmah upadaju u strucnu terminologiju....
Dakle, ako neko zna nesto sto je pisano jednostavnim jezikom, neka javi. Naravno, ako ima na nekom od ex-YU jezika, jos bolje!

Hvala!

Danijel
www.danijelmilosevic.com (http://www.danijelmilosevic.com)

RokStudio
17-11-2008, 05:11 PM
A za?to sam ne napi?e opis? Neka pročita neko od tih "komplikovanih" obja?njenja, napi?e jednostavno i eto mu seminarskog, a mo?e da pre toga po?alje ovde da članovi daju svoje mi?ljenje i sugestije. To je pravi način pisanja naučnog/obrazovnog rada, a ne - dajte ne?to da prepi?em.

Oggy
17-11-2008, 06:09 PM
U prevodu "malom neko treba da uradi domaci"? :)

mildan
17-11-2008, 06:18 PM
On u principu treba da uradi nesto na nivou prevoda, a ne naucnog rada. Cak je i dobio od profesora tekst koji treba da prevede/preprica, ali je on previse strucan da bi ga razumeo u potpunosti.

Dakle, trazi se nesto sto ce da mu pomogne da shvati patch polja, a da onda dalje cita gore pomenuti tekst i da ga prevodi/prepricava. Mozda neka od onih domacih knjiga tipa 'Tonski studio' ima poglavlje o patch poljima?

A predlog da postuje seminarski ovde je dobar, prenecu mu - inace je planirao da se registruje....

Danijel
www.danijelmilosevic.com (http://www.danijelmilosevic.com)

HeatMan
18-11-2008, 04:51 AM
chekaj, stani.. odlichan je sa engleskim, a ne zna struchni engleski?

treba on da uradi, a profesor mu je vec dao literaturu..

ima tekst koji treba prevesti, ali je struchnog sadrzaja pa ne razume..

hmm.. imash/ima dve opcije.

1. da se iscima i pogleda po netu prevode za neke rechi, i neshto i da nauchi.
2. da digne ruke sada odmah od tog posla.

"7"
18-11-2008, 07:48 AM
Hmm... taj tekst sigurno nije previse strucan cim mu je profesor to dao, nego verovatno tvoj prijatelj nije bas pazio na casovima :wink: ali... nebitno... ajde nek kaze sta mu nije jasno, koje fraze, nek napise ono sto zna pa ce se vec neko nadovezati... ovako se ne zna, zna li on nesto uopste... a i na konkretna pitanja ce mnogo lakse dobiti odgovor...

Pozz

Arthur
18-11-2008, 10:30 AM
poznajući profesora koji predaje tamo ipak bih pre rekao da je onako odokativno uvalio kitu klincu, ne razmišljajući. To je isti lik koji predaje na Karićima, i ovde deci prodaje identičnu priču samo za mnogo mnogo manje pare. I to je prava mera stvari, meni je jako pohvalno da takva škola postoji, jer tim njegovim pričama i jeste mesto u srednjoj školi a ne na akademiji za cirka 4k eura godišnje.

DaBear
18-11-2008, 10:32 AM
nema tu sta - u dva reda:
- svi ulazi i izlazi iz miksera , efekata, magnetofona, instrumenata, konvertora i sta vec, se povezu na patch polje (odozdole) i onda (odozgore) biras sta ce da ti ulazi i izlazi i gde da prolazi kroz sta vec treba (da prolazi..)
Imas varijante...signal prolazi a da netreba da zabadas nista u patch polje i signal ne prolazi dok ne zabodes kabl.
I sto vise stvari imas na patch polju - bolje!
To je to!:D

mildan
18-11-2008, 11:02 AM
Hmm... taj tekst sigurno nije previse strucan cim mu je profesor to dao, nego verovatno tvoj prijatelj nije bas pazio na casovima :wink:

Poslao mi je tekst juce.... Nije ni cudo da nije razumeo - radi se o knjizi 'Basic Mixers', Paul White-a, 24 strane samo o patch polju. Nisam verovao da toliko moze da se ispise o tako banalnom komadu opreme :) Recimo, kada govori o tome da signal u nekim vrstama patch polja moze da se splituje, onda razveze stranu i po o primenama splitovanja signala, i daje primere sa side-chain kompresijom itd....
Decko se polomio od prevodjenja, ali 'lanac sa strane' :ike:ne razumeju ni mnoge starije cenjene kolege, pa kako bi jedan pocetnik sve to svario....

poznajući profesora koji predaje tamo ipak bih pre rekao da je onako odokativno uvalio kitu klincu, ne razmi?ljajući.

Ovo je verovatno najtacniji opis zadatka, mada se za ono ostalo sto si napisao ne bih slozio - klinci obozavaju tog profesora, a to je najvaznije, da covek studentima prenese neki zar i ljubav prema materiji - ko je jos u nekoj skoli ili na fakultetu bilo sta naucio? Zapravo, ne znam da li mislimo na istog lika, a mnogo me zanima, pa mozemo da se cujemo privatno....

Nista, zakljucak price je da smo juce sedeli na telefonu bog te pita kolko, pa sam mu sve objasnio, i savetovao ga da se sa profesorom dogovori da ipak ne prevodi sve, nego da preskoci neke primere i detalje..... A ako bude imao nekih konkretnih nedoumica, varovatno ce da postuje po neki pasus u ovaj thread.... Hvala svima, over and out!

HeatMan
18-11-2008, 11:41 AM
poznajući profesora koji predaje tamo ipak bih pre rekao da je onako odokativno uvalio kitu klincu, ne razmišljajući. To je isti lik koji predaje na Karićima, i ovde deci prodaje identičnu priču samo za mnogo mnogo manje pare. I to je prava mera stvari, meni je jako pohvalno da takva škola postoji, jer tim njegovim pričama i jeste mesto u srednjoj školi a ne na akademiji za cirka 4k eura godišnje.

3 i po soma..

prichash o petrovicu?

inache, ja stvarno mislim da on ne zna nishta, nego samo serenda.. chesto smo se kachili on i ja

Danny Lou
18-11-2008, 11:49 AM
nema tu sta - u dva reda:
- svi ulazi i izlazi iz miksera , efekata, magnetofona, instrumenata, konvertora i sta vec, se povezu na patch polje (odozdole) i onda (odozgore) biras sta ce da ti ulazi i izlazi i gde da prolazi kroz sta vec treba (da prolazi..)
Imas varijante...signal prolazi a da netreba da zabadas nista u patch polje i signal ne prolazi dok ne zabodes kabl.
I sto vise stvari imas na patch polju - bolje!
To je to!:D

:rotfl::rotfl::rotfl:

eto, nek ovo prepise i gotovo! :D

DaBear
18-11-2008, 11:51 AM

odma' petica!!

Max
18-11-2008, 11:58 AM

I neka napise da je to rekao Vracevic ..... imace neku tezinu .... :)

Pozdrav

don corleone
18-11-2008, 12:36 PM
Evo i ja da se registrujem.
Ja sam taj koji pise "sastav" o patch poljima.
Nekako sam uspeo da izvucem najbitnije i evo postavio sam
na rapid pa pogledajte kako vam se cini.I da ima mnogo vise da se pise,nego
sto ste mislili :)
http://rapidshare.com/files/164963777/Pa__269__polje-predavanje.docx.html
Pozdrav!

EDIT: Predaje mi Misa Savic. :)

alfom
18-11-2008, 12:52 PM
Pa da : cim si don, moraju drugi odradjivati posao :D.
Corleone, pa zar nisi mogao ovo snimiti u *.doc formatu, a ne docx?

don corleone
18-11-2008, 01:20 PM
Mogao sam :D ali sam zaboravio :)
Evo (http://rapidshare.com/files/164975839/Pa__269__polje-predavanje.pdf.html) ga sad u pdf formatu tako da je "citljiv".
Nisam jos skroz zavrsio pa ako neko moze da mi pomogne
sta bi trebao da dodam,ili da oduzmem.I nije mi bas naj jasnije
na koje se sve nacine moze iskoristiti pec polje

awacs
18-11-2008, 02:50 PM
Nisam jos skroz zavrsio pa ako neko moze da mi pomogne sta bi trebao da dodam,ili da oduzmem.

Svakako oduzmi onu stavku kako se "standardna pač polja sastoje od 16 ili 24 utičnice". Pisac je verovatno hteo da ka?e da se radi o matrici čija "X osa" obično sadr?i 16 ili 24 utičnice, ali se to nekako izgubilo u prevodu. Uostalom, nije ni bitno.

Drugi pasus u odeljku o premo?ćavanju. Iz iskustva mogu da naslutim o čemu se radi, ama je opet prevod čudan: "da se pomeri i zameni" zapravo znači da se "okrene". Bolje ti je da koristi? jedan jasan izraz, nego da doslovno prevodi? svaku reč iz originala.

I nije mi bas naj jasnije na koje se sve nacine moze iskoristiti pec polje

Pa, kao ?to je DaBear već rekao, peč polje prosto predstavlja sve moguće izlaze i ulaze na jednom mestu. Ono i nije vi?e od toga. Slu?i samo za to da ti bude lak?e da pove?e? outboard. Čisto da ne mora? da se zavlači? iza aparata da bi povezao EQ pre kompresora, a kad ti se učini da ti treba i EQ posle kompresora, onda opet da gnjura? po opremi. Kao nekakav analogni "plug-in chain" ili "re-routing".

Cela poenta pač polja je ergonomija (i olak?avanje ?ivota jadnog tonca), a nevolja sa njim je skupa izvedba. Tu se ne radi samo o pač polju kao takvom, nego o kvalitetu (fiksiranih i nefiksiranih) kablova koji vode do/od outboarda i kvalitetu samih veza.

Svaka čast Mi?i ?to daje ovakve teme za seminarske radove. Poznavanje te problematike je nu?no svakome kome će kad-tad pasti na pamet da napravi svoj studio.

Većina ljudi koji se usude da uđu u akciju izgradnje studija sabira tro?kove po principu: adaptacija prostora + oprema = studio, a onda se zgranu kada dođe na red povezivanje opreme u prostoru. Kao oni likovi koji skrpe kintu za kuću na tri sprata, pa se smrznu kada im dođu električar i vodoinstalater...

Pozdrav,

Vasa

Danny Lou
18-11-2008, 04:25 PM
odma' petica!!

e moj vrache ne ide to tako, slabo nesto pedagogija kod tebe... :D:D

Arthur
18-11-2008, 06:28 PM
duca je lud ko struja, nije da nema pojma, ali ume dosta da lupeta, i nepotrebno zbunjuje ljude koji ne znaju ništa. Ok je to za malji djeca u srednjoj muzičkoj, ne valja kad to prodaju kao akademiju od 4k (toliko je zadnja cena koju sam čuo, meni je bilo 3.250). Za Savića sam čuo ali ne znam čoveka, i kolko znam nema nekog jakog diskografskog iskustva iza sebe.

awacs
19-11-2008, 01:16 AM
Za Savića sam čuo ali ne znam čoveka, i kolko znam nema nekog jakog diskografskog iskustva iza sebe.

E, to je ba? taj Savić.

Danny Lou
19-11-2008, 05:47 AM
dule savic? :D

redwater
19-11-2008, 11:01 AM
misha.....super tip....mildane on je anchici predavao to usrednjoj i ona ga je bash gotivila...ja sam ga upoznao na kratko...i bash ok !