View Full Version : najlon preko apsorbera
Boggy, NLP,
upravo je u firmi gdje radim u izradi nova rezija i stigao je prijedlog da se postave klasicni apsorberi sa srednje tvrdom mineralnom vunom...
Kvaka je u tome sto sam u literaturi dosad pronasao samo upute (tako sam ih i ja radio) sa akusticki propusnim tekstilom, no covjek koji ih radi, tvrdi da je profesor akustike na zagrebackom FER-u konstruirao apsorber na nacin da se mineralna vuna prevlaci sa 40 mikronskim najlonom (zdravstveno sigurnosni razlozi...) i da to NIKAKO ne utjece na svojstva apsorbera, jer se navodno rezonantna frekvencija najlona nalazi daleko iznad cujnog spektra...
Meni se cini da je tu u pitanju random izvedba membranskog apsorbera i nisam bas sklon vjerovati da se nece mjenjati apsorpcijska svojstva.
isto tako ideja je da se takvi paneli postave pod kutem od 45 st u kuteve sobe na odstojnice od 10 cm od zidova, jer se tako navodno snizuje frekvencija djelovanja. Nekako mi to ne pije vodu, pa ako ste voljni prodiskutirati..
pozz
Ako je mi?ljen najlon sličan kao ?enske hulahopke ali kao ?to ka?e gospodin finiji 40 mikronski najlon onda dr?i vodu!
Takva svojevrstna membrana previ?e di?e i nema takvog otpora, da bi bila prepreka za čujne frekvencije.
btw: ako mo?e?, molim te pa ga pitaj gdje mo?e da se dobije taj najlon, mene osobno zanima, da vidim bar uzorak. Zanima me kakav je fizički.
Apsorber kad ga postavlja? neka ima pribli?no toliko airgapa kao ?to je sam debeo, to valja za stijenske.
Apsorberi u čo?kovima mogu biti postavljeni i pod kutovima 45 stupnjeva. Tako ima? odpozadi vazduh. Mo?e? jo? da distancira?, da...
Tako če apsorber djelovati jo? ni?e da.
Pa za?to, da bi takav stručnjak izmi?ljajo?!:D
Mo?e?, da u čo?kovima montira? apsorbere i tako ali če? trebati da puta vi?e apsorbera, a i učinak če biti nekoliko bolji kao jedan...
Halo Ik
Nisam ni Boggy ni Nlp ali eto.
Sto se tice da najlono ne utjece nikako na Absorbciju nije tocno.
Ovisno je kolko je tezak najlon.
Ali je sigurno da dolazi u visokin frekvencijama do Reflekcija. I da u tom djelu nema Abzorbcije.
Sto je istina da se koristi Folia da se ne utjece pre puno na na gornje frekvencije. Znaci ako imam vec pre puno porozni absorbera i vec dolazi do toga sa pre puno utjecem u gornjem djelu frek. onda se na absorbere stavlja folija koja ima odredjenu tezinu.
Sto se tice drugog pitanja.
Ja nebih stavljo panel abzorbere tako u cosak. Efikasnije je coskove kompletno ispuniti sa vunom.
Ali je opet tocno da se moze sa panel absorberom, ako se odmakne od zida absorbirati dublje frekvencije nego sto bih absorbirao ako ga stavis direktno na Zid.
Tu se gadja 1/4 sinusuide znaci duzina sinusuide podjeljeno sa 4.
Pozz
Denis
Halo Nlp
Da sam Znao da ces odgovoriti nebih ja.:wink:
Pozz
Denis
Nema frke:grin:
Pazi najlon ne bi smio nimalo biti sličan kao folija!!!
Najlon mislim sličan kao kod pop filtra!!!
Verovatno je ovaj 40 mikronski sličan ali gušči i možda deblji... zato i kažem da bih sa veseljem rado prije vidio uzorak!!!
Pa može i praktički - duvaj kroz taj najlon...
Druga priča su apsorberi sa membranama ala folija i slično...
Ovaj princip sa slike je bolji nego superchunks ali je i mnogo skuplji!
ALI oba apsorbera sa slike TREBAJU da imaju airgap kao sam več opisao.
Ako nemaju airgapa onda je superchunks bolji DA!
Superchunks je budget varijanta. Vuna koja se oslanja direktno bez airgapa na stijenu nema nekog smisla...
Još nešto: direktne primjere jednog i drugog principa i zaključivati što je definitvno! bolje je vrlo nehvaležno i vrlo relativno. Sve je odvisno od dizajna posamičnog apsorbera in dizajna studia kao cjelokupnog sistema!!!
Paralele vuči je veoma teško.
Zato je to pomalo nesmiselno.
To je moje mišljenje.
nisam sam sad obraco paznju na naziv najlon i folija.
Ali mislim da pricamo o istom. za mene tu nema neke razlike ali to moj nedostak jezika.
Ali da budem iskren, ja idem preko tezine eto folie i to mi je logicno jer sam to vec radio i uspjesno upotrebljavo.
Znam da se tezina u tom slucaju odnosi na debljinu, i tako da mi je logicno sve osatalo.
Ali to mikro makro rupice neznam vjerujem da posji nesto ali ne za moj razum.
Mozda ti znas nesto vise o tome jer si bio prico nesto.
nemoj se ljutiti ali nevjerujem da se dobije neka drasticna razlika jer je princip opet isti sve se odnisi na tezinu folie.
ako se varam ili nesto skroz krivo vidim javi.:wink:
Pozz
Denis
Ne! Za mene je folija folija - nepropustan relativno tanak sloj plastike koji ne pu?ta ni vodu ni zrak. O tom neču debatirati.
Govorim o najlonu kao ?enske hulahopke ili pop filtar kao ?to sam več rekao.
To je poliestersko tkanje i propu?ta vazduh!!! Gu?či je manje se mogu (ili uop?te ne) mikro djeliči vune ?iriti u prostor.
http://en.wiktionary.org/wiki/nylon
http://sl.wikipedia.org/wiki/Najlon
Momci, zahvaljujem se na brzom odgovoru.
NLP, bojim se da se radi o plasticnoj foliji a ne o najlonu kakav si opisao.
U biti, radi se o njoj:)
Zato sam i bio toliko sumnjicav
E onda nabavi uzorak ako te to stra?no zanima i ako je stvarno tako onda sad zna? kako je to.:D
Edi Prog
17-10-2008, 03:21 PM
Ako je mi?ljen najlon sličan kao ?enske hulahopke ali kao ?to ka?e gospodin finiji 40 mikronski najlon onda dr?i vodu!
Takva svojevrstna membrana previ?e di?e i nema takvog otpora, da bi bila prepreka za čujne frekvencije.
btw: ako mo?e?, molim te pa ga pitaj gdje mo?e da se dobije taj najlon, mene osobno zanima, da vidim bar uzorak. Zanima me kakav je fizički.
Apsorber kad ga postavlja? neka ima pribli?no toliko airgapa kao ?to je sam debeo, to valja za stijenske.
Apsorberi u čo?kovima mogu biti postavljeni i pod kutovima 45 stupnjeva. Tako ima? odpozadi vazduh. Mo?e? jo? da distancira?, da...
Mo?e?, da u čo?kovima montira? apsorbere i tako ali če? trebati da puta vi?e apsorbera, a i učinak če biti nekoliko bolji kao jedan...
Ovo na slici je MiniTraps? Od RealTraps firme?
Sjecam se na fakultetu (nije vezan uz akustiku) da je asistent narucio jedan komad bas da ga razmontira i vidi od cega je napravljen. Ovo platno bijelo iznad vune me je jako podsjetilo na onu fibru koja se stavlja u staklenicima iznad biljaka tj. prilicno sam uvjeren da je to jedno te ista stvar. U agrarijama se kupi i ima dvije debljine, zimski i ljetni. Ovaj od real traps je bio isti kao zimski (deblji) :)
E onda nabavi uzorak ako te to strašno zanima i ako je stvarno tako onda sad znaš kako je to.:D
Halo nlp
Pazi ja govorim o najlonu goji nepropusta Zdrak.
idem jedan primjer :
Kad se radi aborberi 65cm duboki. Ali nezelim da diram gornje frekvencije onda se stavlja folija.
U tom slucaju odredjuje tezina folije Kg/m? kod koje frekvencije pocima raditi absorber.
ako se stavi Folija koja je 180g/m? onda ce folija pocimati reflektirati zvuk iznad 500 Hz.
Sto je god teza ili deblja folija jace reflektira visoke frekvencije.
Pozz
Denis
Da Dema znam. Vidim da sam mislio na pravi najlon/ nylon a ne na plastičnu vrečku:D
Edi Prog:
da, misli? na produkt u SLO znan pod imenom "kovertan" ili "vrteks".
Koristi se kod gojenja biljaka, za tople grede...
Pa mo?e i to ali taj materijal počne pod vremenskim neprilikama razpadati, a ako koristi? u studiju i ima? histeričnu pjevačicu sa dugim noktima ili pijanog kitarista ode ti presvuka u tri krasne:D
primjer upotrebe u studiju:
http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showtopic=300&st=210
http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showtopic=300&st=150
tra?i "kovertan".
Nema boljeg od dobre ta prave tkanine.
btw. Realtrapsi sa slike koriste pregre?no skup standard za akustičke tkanine Guilford of Maine FR701 iz poliestera.
Edi Prog
17-10-2008, 08:08 PM
Da Dema znam. Vidim da sam mislio na pravi najlon/ nylon a ne na plastičnu vrečku:D
Edi Prog:
da, misli? na produkt u SLO znan pod imenom "kovertan" ili "vrteks".
Koristi se kod gojenja biljaka, za tople grede...
Pa mo?e i to ali taj materijal počne pod vremenskim neprilikama razpadati, a ako koristi? u studiju i ima? histeričnu pjevačicu sa dugim noktima ili pijanog kitarista ode ti presvuka u tri krasne:D
primjer upotrebe u studiju:
http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showtopic=300&st=210
http://www.planetaudio.si/portal/index.php?showtopic=300&st=150
tra?i "kovertan".
Nema boljeg od dobre ta prave tkanine.
btw. Realtrapsi sa slike koriste pregre?no skup standard za akustičke tkanine Guilford of Maine FR701 iz poliestera.
Je, to je to, Varteks se zove ali pred 2-3 godine sam kupio taj zimski koji izgleda isto kao onaj na real traps (nije izgledao ovako kao paucina), ima kao male rupice pravilno odmaknute jedne od drugih. Imam jos jedan komadic tu kod sebe, poslije ih nije bilo za kupiti.
Evo slikano s mobitelom:
http://img162.imageshack.us/img162/5631/dsc00236dz5.jpg (http://imageshack.us)
http://img162.imageshack.us/img162/dsc00236dz5.jpg/1/w400.png (http://g.imageshack.us/img162/dsc00236dz5.jpg/1/)
Super.
Pusti tu zamisao!
ALI jest dovoljno dobra za bedroom studie,
NE za semipro/ pro studie.
Super.
Pusti tu zamisao!
ALI jest dovoljno dobra za bedroom studie,
NE za semipro/ pro studie.
NLP
Engleski ti ide Kako vidim:da:
Pozz
Hvala! Nisi prva koja mi je to rekla:D
Hvala! Nisi prva koja mi je to rekla:D
ajmo nesto konstruktivno.
De ti meni reci kakav ima doprinos od te vlake koju si spominjo??? i predlago.
cemo to triba sluziti i sta zelis doboti stim.
Pa zvuk nije voda i netriba neke rupice da bih proso kroz neko platno.
Stalno se vrti neka prica radi toga.
Dali ima neka ucinkovita razlika izmedju tog platna sa tin rupama i obicnog platna koji zdrak propusta.
Dali si to ikad mjerio ili zasto to stalno ponavljas. nije mi jasan sistem nikako. I sta bih trebo tobiti stim.
Pozz
Denis
P.S Ako moze bez engleski naziva Airgap = zdracni jastuk naprimjer!!:wink:
Pa meni osobno taj kovertan, vrteks ili varteks nije previ?e simpatičan ba? zbog toga ?to se mo?e dosta lako poderati. Rekao sam več to.
Svoj posao zaustavljanja čestica vune odrađuje dosta dobro.
Govorili smo več na forumu i o drugoj bud?et varijanti - stare vreče za krumpir iz konopljinih vlakana.
Isto bi dobro koristio debeli najlon (ne pvc!) i bolji bi bio izbor nego kovertan.
Osobna volim, ?to sam več vi?e puta napomenio je stretch jersey ili mikrovlakna (skupo).
Mo?e i velur (temoflis kod sportskih jakana).
Dema.
Pa nisam ja zagovornik tih rupica ili da se koristi kovertan, neka ga koristi ko ?eli, nemoj sad meni podvaljivati to, prečitaj ponovno ?to sam ja napisao molim a ?ta IK i ti.
Vodu sam omijenio jer niste imali pojma ?to je najlon! pa sam htio vidjeti ?to uopče opisujete a opisivali ste običnu PVC foliju.
Ne?to je PVC folija a sasvim drugo!!! najlon!!!
Svejedno sam skeptičan i ne razumijem kakav je 40 mikronski najlon koji je omijenjen u prvom postu IK-ja?!
Onda kakav bi bio 40 mikronski PVC???!!!... toliko tanak... mi?ljena je sto posto gustoča tkanja!
Mislim da je taj profesor svejedno mislio na ta pravi najlon/ nylon!!!
Jest logički zar ne!?
Pa u biti sam več sve odgovorio ?to, kako, za?to, čemu... ?ta da budem konstruktivan.
Prečitaj ponovno.
:wink: Ne zdracni - zracni.
Boggy, NLP,
upravo je u firmi gdje radim u izradi nova rezija i stigao je prijedlog da se postave klasicni apsorberi sa srednje tvrdom mineralnom vunom...
Kvaka je u tome sto sam u literaturi dosad pronasao samo upute (tako sam ih i ja radio) sa akusticki propusnim tekstilom, no covjek koji ih radi, tvrdi da je profesor akustike na zagrebackom FER-u konstruirao apsorber na nacin da se mineralna vuna prevlaci sa 40 mikronskim najlonom (zdravstveno sigurnosni razlozi...) i da to NIKAKO ne utjece na svojstva apsorbera, jer se navodno rezonantna frekvencija najlona nalazi daleko iznad cujnog spektra...
Meni se cini da je tu u pitanju random izvedba membranskog apsorbera i nisam bas sklon vjerovati da se nece mjenjati apsorpcijska svojstva.
isto tako ideja je da se takvi paneli postave pod kutem od 45 st u kuteve sobe na odstojnice od 10 cm od zidova, jer se tako navodno snizuje frekvencija djelovanja. Nekako mi to ne pije vodu, pa ako ste voljni prodiskutirati..
pozz
Uhhh Dema, nadam se da se nis objesio na fraze koje nemaju direktne veze ili "dr?i vodu ili ne". Sad sam vidio ?to te je mo?da dezorijentisalo. Pardon to je igra riječi.
Znači:
"to ne pije vodu" - ne vejrujem
"dr?i vodu" - vjerujem
Jel te to zbunilo.
Ako jest oprosti, nisam bio dovoljno pozoran.
clusterchord
19-10-2008, 04:33 AM
od tih poroznih rjesenja, za prekrivanje, najbolja mi se pokazala mikrofibra. zaustavlja gotovo sve da ne leti po sobi. gusta, a ipak tako porozna da ima nemjerljivu refleksiju visokih frekvencija.
zasto kazem gotovo sve.. ako je materijal unutra kamena, a pogotovo staklena vuna.. mikro cestice tj. staklenu prašinu ne može potpuno zaustaviti nista, osim apsolutno hermeticki zatvorena "brana". bio to zaljepljeni debeli papir, folija ili tanka nepropusna plastika. sto nas vraca na prvi problem.
sad koliko je to bitno, u praksi dosta varira. ima puno ljudi kojima je mikrofibra, ili cak i ta vreca od krumpira, sasvim ok kao zastita i nista im ne smeta. ali sjecam se nekih voiceover artista koji bi svracali u jedan studio koji ima tako uredjene rezije, a bili su inace alergicni na vune, odmah bi poceli smrcati i kasljuckati. i ja sam ponesto osjetljiv na to, zato sam kao materijal vunu potpuno napustio i koristio zgusnutu industrijsku konoplju, pokrivenu mikrofibrom. prednost: potpuno neopasna (nažalost nemož ni da se puši :mad::D) i ima odlicna akustička svojstva. nedostatak: nabavljivost i cijena.
... pa na kamenu vunu je stvarno te?ko biti alergičan.
Osobno imam i astmu i mnogo alergija pa nemam probleme sa kamenom vunom.
Staklena je druga priča.
Imao sam prvi studio iz konopljine vune, ideja mi se činila odličnim ba? zbog tih razmi?ljanja, pa kupio i napravio malen studijo i nisam gledao na to ?to je bila tada 10 puta skuplja od kamene.
Kad sam kupovao nisu imali jo? uradnih certifikata apsorbcije. Meni se osobno činilo da to nije to, tada sam morao sve da mjerim sa starim B&K aparatom te?kim vi?e nego 10kg. Dodao sam i akustičnu pijenu, jer sam se jo? uvijek protivio koristiti kamenu vunu...
Dobili rezultate za pola godine iz njemačke. Katastrofa; apsorbcijski koeficient alfa je bio vrlo zabrinjujuč, več pod 800-1000Hz je apsorbcija drastično padala, pa je ispod 500Hz bila jednaka 0.
Drugi i duči studiji su bili napravljeni bez konoplje, bez pijene samo sa kamenom vunom. Cijena i največa efikasnost.
Direktni konkurenti su svakako pamučna izolacija (cijena je mnogo vi?a) te poliesterska (ova je te?ko dostupna i opet skupa)
Verovatno ima? ti finiju konopljinu?
Ima? li kakav link do tog proizvođača sa uradnim rezultatima apsorbcije?
Evo, da se malo pohvalim; našao sam mikrofiber tkaninu za stvarno nisku cijenu i prodaju je na kilograme. To je sad u SLO nova ponuda od slabih mjesec dana... izgleda da kinezi "ruše" sve pred sobom:rolleyes:
btw: NE prodajem tkaninu, samo sam vam želio reči, da ako se potrudite možda u bližnjem kraju nađete mikrotkaninu i da se ne zamarate sa traženjem nadomestaka.
Jedino pazite na gramaturu/ gustoču.
Sada če iduči apsorberi biti obučeni u nju:D .
Još uvijek čekam na kakav link ili odgovor kakav i gdje je moguče naiči na 40mikronski najlon?!
Možda kakav link/ email do tog profesora??? IK!?
boggy
31-10-2008, 10:57 PM
Evo, da se malo pohvalim; našao sam mikrofiber tkaninu za stvarno nisku cijenu i prodaju je na kilograme. To je sad u SLO nova ponuda od slabih mjesec dana... izgleda da kinezi "ruše" sve pred sobom:rolleyes:
....
Znaci... stigli su i do vas, ovde odavno svakakav materijal prodaju "na kilo" :)
pozdrav
bogi
Edi Prog
31-10-2008, 11:20 PM
Evo, da se malo pohvalim; na?ao sam mikrofiber tkaninu za stvarno nisku cijenu i prodaju je na kilograme. To je sad u SLO nova ponuda od slabih mjesec dana... izgleda da kinezi "ru?e" sve pred sobom:rolleyes:
btw: NE prodajem tkaninu, samo sam vam ?elio reči, da ako se potrudite mo?da u bli?njem kraju nađete mikrotkaninu i da se ne zamarate sa tra?enjem nadomestaka.
Jo? uvijek čekam na kakav link ili odgovor kakav i gdje je moguče naiči na 40mikronski najlon?!
Mo?da kakav link/ email do tog profesora??? IK!?
Moze se znati di ima za kupiti te mikrofibre u sloveniji?
Znaci... stigli su i do vas, ovde odavno svakakav materijal prodaju "na kilo" :)
pozdrav
bogi
e pa zna?, mi smo spori. U EU se cijene nateguju do granica, i kao ?to ka?e?, valjda je sada do?lo i kod nas.
Edi Prog:
mo?e? da kontaktira? preko PM, pa da ti dam direktnu vezu. Ali mora? prije da naruči? poveču količinu... ne samo nekoliko desetine kvarata.
monkeynutz
16-11-2008, 12:38 PM
www.auralex.com
u HR: www.audion.hr
Misli? to:
http://www.auralex.com/sonicprint/
A cijena tkanine na m2? ...
... koliko znam mo?e? da kupi? samo več napravljene panele.
Taj produkt je vi?e manje za tamo ?ta je i nacrtano:)
A mo?e? da kupi? svoju tkaninu bijele boje i da? na sitotisk i svoju grafiku.
"standard panel has a 1 inch thickness. Custom thicknesses (up to 4?) are available".
Ako: "Starting at $179.99 2'x2' (Additional cost may be required for custom panels.)", onda koliko je 4inčni panel 2'x4'?:shock:
Proximus
11-05-2010, 07:15 PM
btw: NE prodajem tkaninu, samo sam vam želio reči, da ako se potrudite možda u bližnjem kraju nađete mikrotkaninu i da se ne zamarate sa traženjem nadomestaka.
Još uvijek čekam na kakav link ili odgovor kakav i gdje je moguče naiči na 40mikronski najlon?!
Možda kakav link/ email do tog profesora??? IK!?
i sta je na kraju bolje, i zasto? ta mikrofiber tkanina ili dzersej?
jel ovo taj mikrofiber?
http://www.hometextile.rs/prikaziartikal.php?artikal=215&open_link=5
btw. juce sam bio u potrazi za platnima, i nasao sam doticni dzersej na samo jednom mjestu... bio je nekako pretanak i blago providan (crni), dali je ovaj mikrofiber malo deblji?
sjutra cu opet u potragu za mikrofiber tkaninom, da vidim o cemu se radi :)
pa može biti bilo kakva gusto tkana tkanina, o terminu akustička tkanina smo dosta debatirali.
Dovoljno gusta da zadržuje airborne djeliče/čestice izolacije i još dovoljno propustna za vazduh.
Kao orijentacija; neka bude 200g/m2 +
Neke vrste standard je američka Guilford Of Maine FR701 2100 (http://samplecenter.guilfordofmaine.com/servlet/Search - treba se registrovati) i engleska Camira Cara (http://www.camirafabrics.com/content/samplecentre/products.asp?productid=1117).
Ovu http://www.camirafabrics.com/content/samplecentre/products.asp?productid=39 Camira Xtreme Plus su baš upotrijebili u prenovljenom nacionalnome SLO Studiu 26 u LJ.
Te tkanine su posve slične kao za tapetarstvo za presvlačenje kauča.
Može biti kao platno, mikrofibra... što ti je draže.
Ova "tvoja" na slici izgleda u redu ali treba vidjet i duvnit kroz nju u živo.
Sa dotičnim kineskim mikrofirbama imam problem jer su u proizvodnome procesu četkane, da ima neke vrste uzorak marmora ili šta več i sve se na njih uhvati te se težko očiste.
To ti pominjem zato jer mi djeluje ta veoma! slično.
Rhino
18-10-2010, 01:40 AM
Da li je dovoljno da mikrofiber slabo propusta vazduh ili treba da propusta vishe?
Da objasnim sad malo jasnije :)
Imam neki uzorak kod sebe i mogu reci da je dosta gusto tkanje, tj kad puhnem onako osrednje osjecam toplinu iz grla... Tek kad puhnem jako, jako vazduh prolazi do ruke. Jel to ok za panele od kamene vune i superchunkse ili da trazim negdje drugo?
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32768&page=6
Rhino
18-10-2010, 03:12 PM
Hvala nenade od velike si pomoci.:) Sad kad otvorih link sjetih se da sam taj thread vec citao. Nego toliko visim na ovom podforumu u zadnje da vise ne znam ni sam sto sam vidio a sto sanjao.:D Danke again!
boggy
18-10-2010, 03:16 PM
.......... Sad kad otvorih link sjetih se da sam taj thread vec citao. Nego toliko visim na ovom podforumu u zadnje da vise ne znam ni sam sto sam vidio a sto sanjao.:D Danke again!
Sve je to ok, samo nemoj da se samozapaljujes kao Eomsy, please! :shock:
pozdrav
bogi
Rhino
18-10-2010, 03:18 PM
Jos uvjek mi nije do vatre i mene u njojzi.:D
boggy
18-10-2010, 03:20 PM
Jos uvjek mi nije do vatre i mene u njojzi.:D
blagodarim :kava:
pozdrav
bogi
Klavijaturist
10-11-2010, 08:16 AM
Pozdrav svima!
Novi sam na forumu, dosta čitam va?e postove zadnjih dana i u skladu sa njima sam napravio bass trapove te dva panela apsorbera za svoj kućni studio. Puno ste mi pomogli oko konstrukcije te izbora materijala, zamolio bih vas za jo? jedan savjet.
Nabavio sam mikrofibru i kovertan. Vidio sam da ste potvrdili da je mikrofibra dovoljna, no ipak razmi?ljam, zbog djece-?ene, ima li potrebe stavljati oba materijala? Kovertan je dosta propusan.
Unaprijed hvala na odgovoru!
Zdravo.
Pa ako nisi siguran da imaš dobru tkaninu stavi ispod kovertan, neče štetiti a i ti češ se bezbednije osječati.:)
tomycrosound
02-02-2011, 10:32 AM
toliko tema da ne znam gdje bih bubnio pitanje;
Ukrala mi ?ena tepih iz sobe :banghead: a neću protiv ?ene, onda mi neće dat :ups:
...a da kupujem novi, preskupo, pa sam se odlu?io na izradu absorbera.
Imao sam na umu 4 kom, na zid, s kamenom vunom 100x60 (8 il 10cm debljine).
(mo?e li to barem zamijenit tepih ? )
Ono ?to me najvi?e zanima je, koliko je dobra ideja presvuć vunu plahtom (za krevet), znači obmotat vunu komadom plahte cca 120cm x 220cm, znači, DVA puta oko nje.
Zatim preko zavr?enog absorbera prevuć nekakvu ukrasnu tkaninu, samo radi estetike.
Dalje, takav je raspored i privremena prostorija tako da bi dva absorbera i?la na zid meni iza leđa, ni?e i vodoravno, a dva okomita na jedan bočni zid, odmaknuti od zida nekih 5-6cm.
Gledao malo diy absorbere s onim aluminijskim okvirom, a po?to nisam to nigdje u trg vidio za kupit, zanima me i čemu inače taj aluminij slu?i i koji je način spajanja tog okvira,
a kod drvenog okvira zanima me da li bi bilo dobro bu?it rupe većeg promjera na drvenom okviru?
Hvala puno na savjetima.
Bit češ očaran sa absorberima iz vune ako ti je bio dobar tepih:D!
... i nečeš imati više nikada seksualnih problema, jer mislim da to neče ukrasti:rolleyes:
Ajde probaj slobodno pa javi kako ti se čini to umjesto tepiha.
Možeš da bušiš alu pa i drvo sa večim premjerima dakako i to je to.
Možeš i da naručiš napravljene absorbere, kontaktiraj mene, preferiram drvo ali ako; gdje je želja tamo je i put. A možeš i sam ili kakav stolar ako te brine cena.
U buduče se drži svoje teme!
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=34698
... da ne kvariš druge!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.