PDA

View Full Version : USB - Midi veza kako?

aleks
16-10-2008, 11:39 AM
Koristim kompjuter preko midi veze - izlaz iz zvucne karte (Live varijanta) i to je super.
Na taj nacin koristim gomilu semplova za zivu svirku na sintu i to radi i zvuci perfektno i bez ikakvih kasnjenja i sumova.
Zanima me da li je i kako moguce uspostaviti vezu preko USB konekcije i preko midija na klavijaturi i time iskoristiti boje iz klavijature preko VanBasco plejera npr. tako da midi fajlovi zvuce kao da su isli preko klavijature, a da kontrola ide preko lap topa.
Da li je USB konekcija dovoljno brza da podrzi takav prenos (klavijatura - komp.)
Da li postoji ogranicavajuci faktor u jacini i konfiguraciji lap topa?

Arthur
16-10-2008, 12:58 PM
nisi baš precizno objasnio šta tačno želiš da uradiš, ali jedno je sigurno, usb je i više nego dovoljno brz za bilo koju zajebanciju za midijem. Sve što ti treba je usb-midi adapter, ima da se kupi u većini audio radnji u BG. i košta nešto tipa 20e .
A snaga laptopa naravno da je bitna ukoliko vučeš neki softwer odande, velike banke i zahtevne pluginove. Ako radiš samo sequencing sa laptopom, uglavnom će ti bilo koja mašina završiti posao.

aleks
16-10-2008, 02:39 PM
Pokusacu da budem malo jasniji:
hteo bih da uspostavim komunikaciju izmedju sintisajzera i kompjutera preko USB-midi veze tako da mogu da npr. pustim fajl preko VanBasco plejera a da boje tj. instrumente povucem iz klavijature.
Nadam se da bih time postigao i bolji zvuk midi fajla tj. isti kvalitet kao da ide preko klavijature gde se cuje sasvim OK, a da mi ostale kontrole (start, brzina, modulacije itd.) idu preko kompjuterskog monitora i preko plejera.

Tribal_kg
16-10-2008, 02:45 PM
Prosto i jednostavno.. Midi Out iz VanBasco-a saljes na Midi In klavijature i to je cela filozofija. E, sad.. Mozda treba nesto dodatno da podesavas na samoj klavijaturi ali nisi rekao ni sta posedujes, mada, GM banke bi trebalo da ucitava bez problema. Audio output iz klavijature saljes u mixer ili na ulaze zvucne ako hoces da vratis signal u racunar.

alfom
16-10-2008, 03:13 PM
Midi Out ...
output iz klavijature ....
Tribal, jesi li ovo probao iz SX-a (Nuenda)? Mo?e li?

Tribal_kg
16-10-2008, 03:26 PM
Nisam probao (imam samo midi klavijature) ali ne vidim razlog zasto ne bi moglo? :)

U tom slucaju bi klavijatura radila kao bilo koji modul i samo bi vukao boje iz nje..

alfom
16-10-2008, 03:58 PM
Trebalo bi da je tako. Na kartici imam midiIn i midiOut. Ali, imam samo jedan kratki konekt. Imam extra USB M-audio midi karticu za live sviranje na lap-topu, pa bih to koristio kao midiOut iz instrumenta te podesio midi konekciju u Nuendu. Tako bih vjerovatno mogao komandovati iz midi traka i vukao boje u mix. Probaću svakako. Vjerovatno to mo?e.

Arthur
16-10-2008, 08:28 PM
u stara vremena dok su procesori još radili na megaherze, ja sam ovako počinjao da učim programiranje na cakewalku. Midi out iz soundblaster pci128 na input u moj Roland XP10 i sreći nikad kraja.

aleks
17-10-2008, 08:56 AM
Prosto i jednostavno.. Midi Out iz VanBasco-a saljes na Midi In klavijature i to je cela filozofija.

Da, ali...
Kako i koji midi out iz VanB. Pretpostavljam da se to ostvaruje onako kako sam i pretpostavljao - preko USB-a. Sam V.B. plejer nema opcije midi i sl. koliko ga ja poznajem.
Da li ce se u ovom slucaju pojaviti nesto po default-u u podesavanjima plejera?
Da li mozda treba podesiti nesto preko zvucne kartice kompjutera? Hm, hm...
Ako mozes malo detaljnije i preciznije da mi objasnis bio bih ti stvarno zahvalan.
Inace sve ovo bih probao preko Korga iz iS serije koji podrzava potrebne formate ( ne bih da prvim eksperimet sa PA).

Tribal_kg
17-10-2008, 10:16 AM
Potrebno je da instaliras neki virtuelni midi drajver. Idi na google pronadji Midi Yoke... Ja bih ti rado pomogao dalje ali nemam aranzer..

U principu, kad instaliras taj drajver dobices nove midi portove i pojavice se u VanBasco playeru.

aleks
17-10-2008, 01:31 PM
Da li instalacijom ovog drajvera mogu da "zviznem" nesto ostalim drajverima koji sada rade OK i da li cu mozda poremetiti nesto samoj zvucnoj karti?
Imam instaliran Yamaha SYXG drajver i on lepo radi, da li mogu mozda njega da poremetim?
I da li instalacijom ovog drajvera automatski otvaram vrata midi vezi ka klavijaturi i dobijam ono sto mi je cilj - da boje iz klavijature sviraju midi fajl koji ja pustam na VanBasco plejeru?
Mnogo pitanja ali jbg.:ups: ...

Tribal_kg
17-10-2008, 02:20 PM
Ja koristim midi klavijature (bez boja) za svirku. To je povezano sa virtuelnim aranzerom One Man Band 10, a iz njega dalje ide veza sa semplerima. Sve to je povezano preko tog Midi Yoke drajvera. Znaci, nemas brige, nece nista da se poremeti. Nakon instalacije ces u VanBacko opcijama dobiti te portove tamo gde ti je Output (u opcijama.. setup, ili kako vec, nemam program).

Secam se da je bila tema u vezi povezivanja VanBasco playera i Hypersonic 2 modula. Ja sam isrobao, povezao preko tog virtuelnog kabla i radilo je. Izaberes output (npr. MIDI YOKE 1) u VanBasco-u i to onda u Hypersonicu kao input stavis isti taj kanal. E, sad.. Kako da namestis na klavijaturi to ne znam jer nisam nikada probao. Mozda se javi neko ko zna ali u svakom slucaju probaj ovako.

aleks
17-10-2008, 02:45 PM
Ako sam dobro razumeo to znaci da bi na ovaj nacin izborom midiYoke drajvera kao output device drajvera u VanBasco plejeru taj isti plejer koristio (ili slao signal) klavijaturu i njene boje za sviranje midi fajlova?
Normalno to bi trazilo i odredjena podesavanja na klavijaturi, ali znaci to bi bio princip.
Ako je neko podesavao klavijaturu za ovo neka napise svoja iskustva.

akordeonista
18-10-2008, 03:08 PM
Evo mozda ja mogu da pomognem. Pri vezi Hypersonic-a i Van Basco-a moras posedovati neke "virtuelne kablove" kao sto su MidiYoke (usput, ovi odlicno rade!) a za vezu sa klavijaturom ti ne treba nista osim pravog midi ili Usb kabla. Povezivanje ide, kao sto je ranije vec receno, iz Midi OUT-a u Van Basco-u u Midi IN na Korgu (sa njim ces da povezujes, zar ne?)!

U Van Basco plejeru moras podesiti midi OUT. To ces uraditi tako sto ces kad otvoris plejer stisnuti ALT+S ili desni klik > Setup i tu ces izabrati midi port na kom ti se nalazi klavijatura. I to bi trebalo da bude to!

Sve vezano za boje koje ce fajl vuci sa klavijature moraces da podesis u samom fajlu, tj. moraces da ga otvoris u nekom sekvenceru i podesis kontrolere za boje!

Nadam se da sam bio od pomoci! Srecno!

aleks
20-10-2008, 08:29 AM
E sad, javlja se jedan mali problem. Naime sam VanBasco plejer u set up-u daje opciju MIDI MAPER, Microsoft GS..., Yamha SYXG(drajver koji sam ja instalirao) i nista vise, tj. ne znam sada kako da mu odredim i podesim midi out.
Ustvari znao bih kada bi video opciju, ali takve nema. Ili se taj port ne javlja mozda zbog lose konekcije?:confused:

I da li mislis da ce se fajlovi sada cuti i malo "naopako" odnosno da moze da se desi da povuku boje iz klavijature koje nisu bas na svom mestu u fajlu (po njegovom rasporedu) pa on moze zvucati drugojacije (sa izmesanim instrumentima).
Ako je tako onda je uzas. Ko ce sada da modifikuje stotine fajlova:banghead: .Jedva sam ih napakovao i sredio efekte i instrumente za ovo do sad.
ALI... ne reba gubiti nadu i predavati se. Dajte mi odgovore na ono gore pa idemo dalje:da: .

akordeonista
20-10-2008, 08:39 AM
1. Najbolje bi bilo da navedes tacno koju karticu imas i koje opcije ti nudi VB plejer kada udjes u podesavanje Midi OUT-a.
Van Basco ti pokazuje opcije za konekcije koje imas na racunaru. Morao bi videti port od kartice koju imas. E sad, ne znam cemu sluzi taj Yamahin drajver ali probaj svaki od njih pa vidi da li reaguje. Ako ne, onda nesto nisi dobro instalirao.

2. Sto se boja tice, fajl ce povuci boje koje su definisane u samom fajlu! Ako si ih sredjivao u samoj klavijaturi sa koje planiras da vuces boje i inace, onda bi sve trebalo da bude u redu ali ako si ih stimao na drugoj klavijaturi onda ce vuci boje koje se nalaze na tim mestima na toj drugoj klavijaturi.

Maiv
20-10-2008, 09:57 AM
Imas dvije varijante:

1. player =) midi OUT (od kartice) =) midi IN na klavijaturi - spaja se midi kablom

2. player =) USB =) klavijature

za prvu varijantu kartica ti mora imati midi izlaz i klavijature midi ulaz, u playeru ces vidjeti drivere od kartice.
Za drugu moras imati klavijaturu koja se spaja sa kompom preko usba, u playeru ces vidjeti drivere od Usb klavijature (ako su instalirani)

U svakom slucaju bilo bi dobro da napises o kojoj se opremi radi

aleks
20-10-2008, 10:48 AM
za prvu varijantu kartica ti mora imati midi izlaz i klavijature midi ulaz, u playeru ces vidjeti drivere od kartice.
Za drugu moras imati klavijaturu koja se spaja sa kompom preko usba, u playeru ces vidjeti drivere od Usb klavijature (ako su instalirani

Da, skapirao sam nacin konekcije, e sad me jedino brine to sto kazes da drajveri mozda nisu instalirani. To bi bio problem jer u tom slucaju je pitanje gde i kako bih nasao te drajvere.
Inace konkretno hocu da povezem KORG iS35 i LapTop Toshiba Satelite klase Pentium III (trenutno sam zaboravio konkretne podatke oko procesora mislim da bese oko 600Mhz).
Znaci ovaj LapTop bi pustao preko VanBasco plejera midi fajl, USB-Midi konekcija bi uspostavila vezu sa klavijaturom i midi melodija bi koristila boje iz Korga koje nisu uopste lose. To bih ustvari ja zeleo, samo je sad pitanje da li moze i kako to napraviti da radi u praksi bez latencija i bez "ludovanja".
Inace Yamahin SYXG drajver koji sam instalirao radi kao softverski sinth, tako da sam mnogo, ali mnogo obogatio zvuk na lap topu, a u jedno sam i postigao to da dobijem efekte po kanalu na midi fajlu (delay, reverb, hall) koje sam regulisao za svaki fajl posebno (a imam ih mnogo pa mozes misliti koji je to posao bio:shock: ). Medjutim i dalje nisam bas zadovoljan i zato pokusavam da napravim i ovu vezu sa sintom iako sam ovim Yamahinim drajverom postigao barem pet puta bolji zvuk nego sa integrisanom Yamahinom zvucnom karticom u lap topu.

Maiv
20-10-2008, 11:07 AM
Ako sam dobro shvatio, taj korg nema usb konekciju.

Trebao bi kupit neki usb-midi adapter, nest poput ovoga:
http://www.thomann.de/de/emu_xmidi_1x1.htm

aleks
20-10-2008, 11:34 AM
Ne, KORG nema USB konekciju i sva moja nedoumica ustvari i polazi od toga da li i kako ce da funkcionise USB - MIDI veza (komp. - sinth) i da li ce uopste da funkcionise u zeljenom pravcu - da boja iz sintha svira preko lap topa.

Preko midi izlaza na drugom kompjuteru koji koristim ja povezujem direktno sinth. na izlaz iz zvucne karte i vucem semplove iz kompa i to je OK. Ali tu je u pitanju CreativeLive kartica sa pratecim konekcijama za Live i normalno da to radi. A i kompjuter je jak pentium IV koji daje dovoljnu brzinu da nema kasnjenja.

A za ovu vezu nisam bas siguran kako, i zato malo davim, mada sam i za ostvarenje ove prethodno pomenute veze imao dosta podesavanja i blagih problema dok nije sve zazivelo.
I jos nesto, da li mislis da ce sama konekcija onakvog USB-MIDI kabla biti dovoljna za ono sto ja hocu?:rolleyes:

Maiv
20-10-2008, 08:03 PM
Ne mogu ti nista garantirati ali to bi trebalo raditi tak kak ti hoces.

akordeonista
20-10-2008, 09:53 PM
Mislim da ti je za to sto ti treba bolja varijanta Hypersonic 2 od iS35!
Sa njim ti ne bi trebala nikakva spoljna konekcija preko midi ili USB kablova sto dodatno olaksava stvar! Usput, HS2 ima bolje boje od IS35!
Uz njega ti trebaju samo Midi Yoke drajveri koji su ustvari "virtuelni midi kablovi"! U njemu imas i efekte i sve ostalo sto ti treba.
A i ovako neces imati nikakvih problema sa latencijom (kasnjenjem zvuka).

Maiv
20-10-2008, 10:30 PM
Ili onaj od NIa, bandstand ili tak nest...

aleks
21-10-2008, 11:03 AM
Paa, malo znam o hypersonicu, a sa onim sto znam nisam bas nacisto.
Da li moze malo blize pojasnjenje sta bih ja mogao sa lap topom pentium III (normalno nije presudno da bude bas III mogu ja uzeti i jaci) i koji bi efekat postigao.
Naravno sve ovo bih uradio sa sto manje ulaganja jer sam malo vise para ulozio skoro u novu mixetu (koja me je inace i malo razocarala...) i u kupovinu Vocalista2 (koji me je inace odusevio...)

Da li je i koliko komplikovano uvesti i aktivirati taj VST. A u svakom slucaju je mnogo lakse to nego praviti kojekakve konekcije.

Ako ti nije problem napisi mi sta bih trebao da uradim i kao prvo i osnovno kako da dodjem do Hypersonic-a 2 koji kako ja kapiram radi bez Host programa sto dosta pojednostavljuje stvari.

akordeonista
22-10-2008, 11:40 AM
1. Hypersonic 2 nije uopste komplikovan i nemas potrebe da ga uvodis u neki host program jer radi odlicno i u "Stand alone" varijanti.

2. Do ovog VST-a mozes doci preko Steinberg-ovog sajta ili pretpostavljam da ga kod nas mozes naci u vecim muzickim radnjama (Artist, Skymusic itd.) ili nadji od nekog od kolega "narodnu" varijantu ali to je zabranjeno ovde na forumu (bar javno)! Ovo nisi od mene cuo!;)
Kada ga instaliras, pod uslovom da si instalirao i Midi Yoke drajvere, izaberes kao Midi In jedan od Midi Yoke portova (recimo Midi Yoke 1) a u Van Basco-u kao Midi Out isti taj port (Midi Yoke 1) i to je to!

E sad, HS2 ima GM banku boja ali one najbolje koje nudi ne spadaju u tu banku vec su na drugim mestim pa bi morao u samom fajlu da zadas Program Change naredbe koje bi ukljucivanjem fajla "povukle" izabrane boje u HS2.

Najbolje je da se javis kada instaliras HS2 pa da onda postavis konkretna pitanja u vezi toga. Ovako je samo prazna prica koja nema mnogo znacaja ni za tebe a jos manje za one kojima je ovo vec poznato. Ono sto ti je sada bitno je to da HS2 moze bez problema i to dosta dobro da ti odradi taj posao za koji tebi treba!